教育王國

標題: 王錦輝中小學交流區 [打印本頁]

作者: KeiKeimom    時間: 14-1-1 16:32     標題: 王錦輝中小學交流區

由創校至今, 第一界由grade one 直升上中學的學生,不知不覺間,今年已中二了。
各位由grade one 讀起的家長,你們覺得這中學現在的情況如何?你們覺得滿意嗎?符合你們的期望嗎?

請問日常功課多不多?學校是否越來越谷成績?

我對這學校很有興趣,很想了解各位真正用家對這校的評價,請各位家長分享一下,感謝。

作者: lu-ka    時間: 14-1-2 14:08     標題: 回覆:王錦輝中小學交流區

我都諗住apply 呢間,約咗18/1 interview .

作者: polo819    時間: 14-1-2 16:42

回覆 KeiKeimom 的帖子

你好,KeiKeimon.  真的好,終於有黃錦輝的家長上來, 其實我都好想知黃錦輝中學其實是好定唔好?  坊間對於中學的評價大部份都是負面的,說公開考試成績不好,校風不好等等。 連我家人都說聽人講大部份畢業生都拿不到JUPAS OFFER。
但我參觀完此校和聽完S1 SEMINAR 之後,又覺得感覺幾好,地方大,設施好,唔通是校長的美化做得好?????

最奇怪的是有很多家長對黃錦輝小學的評價都話不錯,但對中學就有保留,最後他們又是選擇直升上中學,那麼為何不去其他中學讀呢?

老實說,陳校長係S1 SEMINAR真的沒有公開近兩年的DSE成績,只是說他們學校比全港的平均數好。

一路以來,都沒有很多黃錦輝的家長上BK討論,實在所知並不是很多。希望 KeiKeimon 能幫助解答。謝謝!

作者: IWAN    時間: 14-1-2 22:30

lu-ka 發表於 14-1-2 14:08
我都諗住apply 呢間,約咗18/1 interview .
咁快知有interview?上網公佈定收信呀?
作者: lu-ka    時間: 14-1-2 22:35     標題: 回覆:IWAN 的帖子

即時apply 時,即時約日子

作者: IWAN    時間: 14-1-2 22:50

lu-ka 發表於 14-1-2 22:35
即時apply 時,即時約日子
唔係播,張紙係寫:面試日期及通知在一月八日經郵件通知家長或於同一下午一時後學校網頁公佈。而有名的學生在1月18日第一輪面試,你們看多次~
作者: KeiKeimom    時間: 14-1-2 23:19

lu-ka 發表於 14-1-2 14:08
請問點解你會選擇這間學校呢?
作者: KeiKeimom    時間: 14-1-2 23:20

IWAN 發表於 14-1-2 22:50
唔係播,張紙係寫:面試日期及通知在一月八日經郵件通知家長或於同一下午一時後學校網頁公佈。而有名的學生 ...
請問你為何選擇這間學校?
作者: KeiKeimom    時間: 14-1-2 23:34

polo819 發表於 14-1-2 16:42

你好,KeiKeimon.  真的好,終於有黃錦輝的家長上來, 其實我都好想知黃錦輝中學其 ...
polo819, 我也聽到這學校好壞參半,但感覺它有浸大這強勁後盾作支援,應該不錯吧?
一直以來,坊間說DSE成績麻麻,但由於這倆年考生都不是由小一培訓出來,所以學校的實力應未能反映出來。

因此,我希望有已直升上中學的用家家長來分享一下,謝謝。

作者: lu-ka    時間: 14-1-3 00:11     標題: 回覆:王錦輝中小學交流區

其實我選呢間學校原因係相對地比其學校少壓力,有多元化教學,雖然我沒有參加過佢地開放日,但學校facilities 同教學模式總比傳統學校優質。但我也考慮到小朋友未必入到本地大學,所以係選校時會比較多選擇,我只想我小朋友讀書開心,有優質教育同埋唔好學壞,我心滿意足了!

作者: lu-ka    時間: 14-1-3 00:13     標題: 回覆:IWAN 的帖子

係喎! 你啱,可能當時太迷茫令我誤會咗。咁都冇辦法,唯有等……

作者: IWAN    時間: 14-1-3 08:06

KeiKeimom 發表於 14-1-2 23:20
請問你為何選擇這間學校?
原因係相對地比其學校少壓力,有多元化教學,學校facilities 同教學模式總比傳統學校優質,我只想我小朋友讀書開心,有優質教育同埋唔好學壞,我心滿意足了.
我小朋友比較動. 愛思想.不可讀死書.讀死書---會令他缺乏興趣.
多元化---可以增加興趣和易入腦易明白.

作者: polo819    時間: 14-1-3 09:36

我都是和你們一樣, 只想女兒讀得開心.  全因女兒在傳統的小學就讀, 學校只着重成績, 甚少家校溝通.  小朋友的自主判斷思維往往會被忽略, 很少給學生表達自己意見 。   久而久之,女兒變得沉默內向,問她甚麼都會說無所謂。 所以真的很想找一間學校能給她多點正能量, 多些關懷,少些責備,令她回復以往的自信心。
作者: KeiKeimom    時間: 14-1-3 11:21

lu-ka 發表於 14-1-3 00:11
其實我選呢間學校原因係相對地比其學校少壓力,有多元化教學,雖然我沒有參加過佢地開放日,但學校faciliti ...
我聽聞頗多這中學的家長都不打算孩子考DSE, 改為送孩子到外國留學,你也是這樣想嗎?
若我沒有打算孩子到外地升學,是否不應該選這中學呢?

作者: KeiKeimom    時間: 14-1-3 11:33

polo819 發表於 14-1-3 09:36
我都是和你們一樣, 只想女兒讀得開心.  全因女兒在傳統的小學就讀, 學校只着重成績, 甚少家校溝通.  小朋友 ...
我也很想孩子在一間關愛的學校讀書,不過就是擔心這校太寬鬆,學術水平不夠,到時大學入不到, 我又沒錢送他去外國讀,到時高不成,地不就,所以很頭痛呢!

作者: KeiKeimom    時間: 14-1-3 11:35

其實這學校難不難考入的呢?
去年幾多人爭幾多個位?

作者: KeiKeimom    時間: 14-1-3 11:37

不知校風如何?學生乖不乖呢?
用家家長你們滿意嗎?

作者: lu-ka    時間: 14-1-3 12:10     標題: 回覆:王錦輝中小學交流區

我只係心想要小朋友讀得輕鬆冇壓力,好自然唔會抗拒返學,係學習中成長,並不是死記,為考試而考試。我小朋友係北區中上既小學讀書,但因為要應付呈分試,佢好辛苦,一日十幾樣功課,又要補習,佢想學書法都冇時間,只有星期日上午可以俾佢玩佢最愛既欖球,但到下午,佢又要返英文班,佢好冇心機,又唔想返學,咁辛苦都唔知做咩。我本人都唔鐘意讀書,好明白佢心情,所以如果有得揀,我會比佢讀得開心,有興趣返學,可以做到佢想做既野,上唔上到大學係其次。當然我地都會諗過佢出國讀書,係國外溝通唔係問題 (因為佢平時都會同佢教練同波友用英文溝通), 只怕佢學壞。我打聽過呢間學校校風都ok,有一次特意去果边睇,發現小朋友都好乖,唔會走嚟走去,大大聲講野,我對我小朋友品行上要求好高,成績唔好唔緊要,但做人要有良好品德,別人先會尊重自己,自己亦要尊重別人。

作者: KeiKeimom    時間: 14-1-3 12:19

lu-ka 發表於 14-1-3 12:10
我只係心想要小朋友讀得輕鬆冇壓力,好自然唔會抗拒返學,係學習中成長,並不是死記,為考試而考試。我小朋 ...

《我對我小朋友品行上要求好高,成績唔好唔緊要,但做人要有良好品德,別人先會尊重自己,自己亦要尊重別人。》

非常同意你這點, 品行比成績重要,你既然會考慮送孩子到外國升學,這學校應該幾適合你孩子,希望你孩子面試成功。

作者: polo819    時間: 14-1-3 15:00

其實我早在12月中已問過類似的問題(在升中派位-全港中學排位)那邊POST,但都無人答到,連KHAMAMA都無答   

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2289167&extra=page%3D1&page=29
唔通真係無人知?

作者: benpod    時間: 14-1-4 10:52

Copy from primary bbolaf's post
Thanks

Copy from School notice at last few months:

"Secondary School DSE Results:
There is no question that many HK parents are concerned about the recent DSE results. I am pleased to announce that our second cohort showed sol id improvement over last year's results. In general, 36% of our Grade 12 graduates were offered an undergraduate degree placement in either a Hong Kong or overseas university. HK schools who accepted our students included HKU, CUHK, HKUST, CityU, HKIEd, PolyU. Additionally, we are pleased that slightly over 60% of our students were offered a placement in a local sub-degree program, an overseas foundation program or an associate degree program in HK or elsewhere. A remarkable statistic is that over 98% of our grade 12 graduates continue to have a passion for learning and pursuing their studies somewhere!"
作者: KeiKeimom    時間: 14-1-4 13:13

benpod 發表於 14-1-4 10:52
Copy from primary bbolaf's post
Thanks
Thank you for your information.
作者: KeiKeimom    時間: 14-1-4 13:29

benpod 發表於 14-1-4 10:52
Thanks
36%入U率包括海外大學又好像不算太理想呢???
作者: IWAN    時間: 14-1-8 16:11

lu-ka 發表於 14-1-3 00:13
係喎! 你啱,可能當時太迷茫令我誤會咗。咁都冇辦法,唯有等……

Pls checking the intreview time through school website. Updated the details and time on 18/1/2014 (sat).
And waiting the school letter when go to interview.

作者: polo819    時間: 14-1-8 16:32

回覆 IWAN 的帖子

Good。 Thank you very much...
作者: IWAN    時間: 14-1-8 16:40

polo819 發表於 14-1-8 16:32
回覆 IWAN 的帖子

Good。 Thank you very much...

Welcome ~
作者: polo819    時間: 14-1-8 17:00

回覆 IWAN 的帖子

IWAN,  你知唔知WKF 今年幾多人申請呢,我12月中寄,APPLICATION NO都 2XX。
可能多個200個申請。

作者: IWAN    時間: 14-1-8 17:13

polo819 發表於 14-1-8 17:00
回覆 IWAN 的帖子

IWAN,  你知唔知WKF 今年幾多人申請呢,我12月中寄,APPLICATION NO都 2XX。

I also send to apply around  DEC and application no# 2xx.
I don't know how many child to apply.

作者: polo819    時間: 14-1-8 17:20

IWAN , please check PM.
作者: lu-ka    時間: 14-1-8 17:25     標題: 回覆:polo819 的帖子

Wah ! 睇嚟好激烈呀,等我去第二度八吓!

作者: polo819    時間: 14-1-8 17:40

回覆 lu-ka 的帖子

好呀,八些資料回來吧,因黃錦輝太少人報料呢。
作者: IWAN    時間: 14-1-8 17:45

polo819 發表於 14-1-8 17:20
IWAN , please check PM.
REPLIED ~

作者: lu-ka    時間: 14-1-9 00:27     標題: 回覆:王錦輝中小學交流區

原來我都去到3XX 號!!

作者: lu-ka    時間: 14-1-18 17:54     標題: 回覆:王錦輝中小學交流區

請問有冇人今日去in wkf? 今日阿仔in 完,佢in 得好開心喎,笑笑口走出嚟

作者: chanpa    時間: 14-1-18 23:25

開心學習,不能適應現實。
看一看,王錦輝中學班級人數,越來越少,無他初中開始,就有很多同學到外國升學。
直接問2位陳校長,有幾多個4、5、5*、5**最實際?
作者: polo819    時間: 14-1-19 12:49

chanpa 發表於 14-1-18 23:25
開心學習,不能適應現實。
看一看,王錦輝中學班級人數,越來越少,無他初中開始,就有很多同學到外國升學 ...
hi, Chanpa.  請問你是否wkf 的家長?  如是,可否詳細告知有關學校的資料,我想很多家長都想知真實情況。 是否這樣差?
作者: polo819    時間: 14-1-19 12:52

lu-ka 發表於 14-1-18 17:54
請問有冇人今日去in wkf? 今日阿仔in 完,佢in 得好開心喎,笑笑口走出嚟

...
我阿女都in 完, 都問幾多問題。  首輪 面試都好人, 如果真係坊間講到此校甘差, 為何仍有那麼多人來面試呢?
作者: lu-ka    時間: 14-1-19 23:22     標題: 回覆:polo819 的帖子

係呀,我都唔係好明? 但好多人in 只得50個位,機會唔大。 登記時我到佢份list , 有成4xx號 , 但係同一張list 度由2xx 去到4xx都有,有啲奇怪中間冇咗no.個啲去咗邊度呢?

作者: IWAN    時間: 14-1-20 08:22

我眼見好同傳聞不好的中學也有好多學生去見,我也感難明,可能像碰個機會或取面試經驗。面試完,是否等收信通知?要等幾耐?
作者: lu-ka    時間: 14-1-20 10:08     標題: 引用:我眼見好同傳聞不好的中學也有好多學生去見

原帖由 IWAN 於 14-01-20 發表
我眼見好同傳聞不好的中學也有好多學生去見,我也感難明,可能像碰個機會或取面試經驗。面試完,是否等收信 ...
我都有去林大輝,傳聞呢間校風唔好,但都有好多人in, 但我唔係咁like 佢地安排,小朋友in 完後,又冇講啲咩,走好唔走好呢? 又冇講咩時間會有消息 反而德信安排好好多,令我好放心, 依加又係等消息。

阿仔in完王錦輝佢好開心,佢話好鐘意呢間學校,可能佢in 得冇壓力關係,順住順住去當去攞經驗吧!

作者: IWAN    時間: 14-1-20 11:07

但王錦輝in完冇人理,我便走了。咁,結果會點公佈呢?
作者: IWAN    時間: 14-1-20 11:16

我打去學校問左,新年前會收信for second in, second in 在三月。
作者: lu-ka    時間: 14-1-20 11:16     標題: 引用:但王錦輝in完冇人理,我便走了。咁,結果會

但王錦輝in完冇人理,我便走了。咁,結果會點公佈呢?
我打去問咗,佢話如果有2nd  in 的話新年前會通知,2月中會再in,  如果冇2nd in 要等到3月底一次過通知!

作者: lu-ka    時間: 14-1-20 11:20     標題: 引用:我打去學校問左,新年前會收信for+second+i

我打去學校問左,新年前會收信for second in, second in 在三月。
3月中? 唔係2月中咩? 死火我又聽錯! Anyway 都係等! 德信29號有消息!  都係果句,一鳥在手,勝過百鳥在林!

作者: IWAN    時間: 14-1-20 11:43

回覆 lu-ka 的帖子

同意~
作者: polo819    時間: 14-1-20 13:02

lu-ka 發表於 14-1-19 23:22
係呀,我都唔係好明? 但好多人in 只得50個位,機會唔大。 登記時我到佢份list , 有成4xx號 , 但係同一張 ...

還有一樣事都唔明, 黃錦輝小學是很多人考,很多人想入,但既然知道中學是那麽差,為何家長還會選擇此一條龍學校,難道大部份都唔諗住直升?  
選黃錦輝都是因為一條龍英小和英中, 但家長又唔鍾意中學,究竟點諗呢?

作者: kikima    時間: 14-1-20 19:07     標題: 引用:+本帖最後由+polo819+於+14-1-20+13:04+編

原帖由 polo819 於 14-01-20 發表
因為希望在明天或初中会出國。

作者: KeiKeimom    時間: 14-1-21 10:46

polo819 發表於 14-1-20 13:02
還有一樣事都唔明, 黃錦輝小學是很多人考,很多人想入,但既然知道中學是那麽差,為何家長還會選擇此一條 ...
我也想不通呢????
作者: lu-ka    時間: 14-1-21 11:10     標題: 回覆:KeiKeimom 的帖子

可能係煙幕或有陰謀,某啲人做出嚟另競爭少啲 可能係我諗多咗!

作者: KeiKeimom    時間: 14-1-21 12:15

lu-ka 發表於 14-1-21 11:10
可能係煙幕或有陰謀,某啲人做出嚟另競爭少啲 可能係我諗多咗!

...
咁都得?
作者: lu-ka    時間: 14-1-24 12:05     標題: 回覆:王錦輝中小學交流區

請問到現時為止,有冇人收到電話for 2nd in?

作者: polo819    時間: 14-1-24 14:29

lu-ka 發表於 14-1-24 12:05
請問到現時為止,有冇人收到電話for 2nd in?

還未有消息呀, 究竟是電話通知還是寄信?     
作者: lu-ka    時間: 14-1-24 16:35     標題: 引用:Quote:lu-ka+發表於+14-1-24+12:05+請問到

原帖由 polo819 於 14-01-24 發表
還未有消息呀, 究竟是電話通知還是寄信?
電話同寄信都有,我記得佢地話係新年前會有通知2nd in.

作者: fannylin    時間: 14-1-27 22:05

IWAN 發表於 14-1-20 11:16

仲有幾日就係新年,有無人收到second in?
作者: polo819    時間: 14-1-28 10:38

fannylin 發表於 14-1-27 22:05
仲有幾日就係新年,有無人收到second in?
無喎 , 唔知會唔會未寄呢
作者: lu-ka    時間: 14-1-29 10:34     標題: 引用:Quote:fannylin+發表於+14-1-27+22:05+仲有

原帖由 polo819 於 14-01-28 發表
無喎 , 唔知會唔會未寄呢
到現時為止,咩都冇!

作者: IWAN    時間: 14-1-30 09:59

Northing any update ! Still waiting ~
作者: polo819    時間: 14-2-5 21:38

IWAN 發表於 14-1-30 09:59
Northing any update ! Still waiting ~
原來我地收到2nd in letter,  因在外地,剛到香港。 感恩!
作者: lu-ka    時間: 14-2-5 23:49     標題: 引用:Quote:IWAN+發表於+14-1-30+09:59+Northing

原帖由 polo819 於 14-02-05 發表
原來我地收到2nd in letter,  因在外地,剛到香港。 感恩!
Good! Would you pls tell me what is send out date? Thanks

作者: polo819    時間: 14-2-6 00:14

The letter typed on 28th jan , should be sent out thereafter.
作者: lu-ka    時間: 14-2-6 09:30     標題: 引用:The+letter+typed+on+28th+jan+,+should+be

原帖由 polo819 於 14-02-06 發表
The letter typed on 28th jan , should be sent out thereafter.
Oh! 咁即係挑戰失敗!  你同小朋友都要加油!

作者: polo819    時間: 14-2-6 09:43

lu-ka 發表於 14-2-6 09:30
Oh! 咁即係挑戰失敗!  你同小朋友都要加油!
謝謝, 還有培橋在2月22日, 要是加油呀!
作者: lu-ka    時間: 14-2-7 14:41

培僑都係抱住一試心態, 因為學位少, 同王錦光輝一樣...機會好微.......
作者: sze0203    時間: 14-2-13 10:53

有時上唻BK 睇留言,真係要先清楚自己的方向,否則會有好多困惑@@

先申報,我大女係WKF 今年九月的G1生,個性自發不愛壓力,英文良好但又未至於頂級(因我沒有讓佢補習或變成十項全能),我的教育概念同lu-ka一樣,所以什麼神校名校都唔係我杯荼。除左上BK 搵學校資料,聽學校講座,詢問沙田區朋友意見,我亦向正在就讀WKF 小/中學部的朋友查詢。

其中一個朋友,大女由G1至現在G7, 細仔由G1-G2,兩位仍然就讀中。朋友大大女性格內向自發性強,當年屬於叩門至八月才有機會入讀WKF;幸運地在校一直遇上好老師,可以發展大女的繪畫才能,大女亦有多次機會參與公開畫展展示個人作品,升上中學部後暫時一切順利;細仔性格好動俏皮,常欠交功課令朋友感到難教,認為以細仔的性格在此校就讀可能太過寬鬆。最大的問題係佢的仔女中文科的確很弱,朋友話佢地經常唔合格~~所以我現在主力教導女兒中文(廣東話),希望可以平衡學校喺呢方面的不足之處。

另一位朋友,獨仔於傳統小學考入WKF 中學部,今年G8。獨仔本身英文了得,中文亦很差!朋友一早決定獨仔完成G12課程後離港升學。佢對學校極力推薦,認為學校有一套活學教法,增強獨仔自信,並會在沒有壓力下為獨仔申請多個公開考試並取得好成績!獨仔比小學時期更愉快上學!只是曾經一次行政方面的問題令呢位朋友與校方有爭執,但亦雨過天x。

再三追問朋友是否很多同學離校,朋友說常有因為大多數同學選擇到外國升學或有其他名校取錄插班。

再問住喺廣源村的一位親友對WKF學生的行為意見(街坊一定比傳聞更了解),佢仔仔本身有輕微閱讀障礙,很遲才培養英文學習,現升到沙田BAND 2學校。在五年前她曾經申請入讀WKF,在她眼中,WKF催俗,老師沒有愛心但學校行為良好,叫我要有心理準備。

除了以上理解經驗,當然亦有很多咨詢後的回覆;總括唻講,我覺得沒有最好的學校,只有睇家校及學生是否能三方配合,我希望自己在起步開始能夠適得其法。

作者: sze0203    時間: 14-2-13 11:57

上EK傾而感到困惑的原因,唔係因為唔接受多方面評論,只係香港家長普遍堅持傳統學校在先,XX VS WKF永遠係XX 首選^^ 小朋友讀到就試下谷先啦! 神校9X分都叫做中下游學生等等。。。我喺呢方面比較堅持!唔係受得補就要不停進補否則好易流鼻血架麻!讀到名校又唔代表一定出人頭地!出人頭地又唔代表心中富有!人生除左讀書還有太多事情需要學習及面對!品行好,懂得逆境求生對我唻講比較重要!

我親戚同前WKF 小學部羅校長係好朋友,羅校長去GOOD HOPE做課程顧問一年又走左去教育局做;又有老師話WKF 教書壓力大所以辭職;講真人望高處,邊度人工高咪去邊度囉!自己都唔會一世喺間公司打工吧!行政人事從來與教育不應相提並論,能否遇上好老師真係要講緣份!

中文弱可能不是全因學校教學問題,不過知道WKF 係英普教學,自己希望喺廣東話方面出一分力!^^

csy_ma: 多謝你咁多的點評^^
作者: lu-ka    時間: 14-2-13 13:35

sze0203 發表於 14-2-13 11:57
上EK傾而感到困惑的原因,唔係因為唔接受多方面評論,只係香港家長普遍堅持傳統學校在先,XX VS WKF永遠係X ...
Total agree! 估唔到你同我想法差唔多一樣, 現今香港成日講讀書不是求分數, 如明眼人一睇就知, 現在教學制度全因為分數而起, 有啲學校如學生分數不達標便叫家長考慮轉校, 而一些分數稍遜又會被老師忽略.... 全因現今制度壓力問題, 避都避唔到... 我跟我先生一早已講好, 如找到直資學校, 我地一定放棄派位, 原因係無論小學及中學都避不過求學只是求分數制度...  多元化, 活動教學, 可今我小朋友重拾興趣返學, 大家記唔記得, 當你小朋友返幼稚園時, 佢地每日返學都好開心, 返嚟同你講同學仔点点点,... 小朋友同家長毫冇壓力...  雖然, 依加係上中學, 但我都想我小朋友可以每開開心心返學, 愉快學習.....

坦白講, 我係傅統教學上我係失敗者, 不能拼博到最後一刻, 中途離場, 有時真係想, 如有足夠能力下, 好讓我小朋友接受國際教育, 我相信佢會真正會享受讀書學習的樂趣 . 我有一朋友的兒子在國際學校讀書, 係新年前問佢放假功課多唔多, 佢答我不多, 每科一樣, 但有1-2樣要有2000字以上, 坦白講, 如對我小朋友嚟講真係嚇到眼都突埋, 2000字喎... 但佢好樂意做, 同我講全部一早做完... 天呀, 如我小朋友能好似佢咁, 真係還得神落.......

作者: kinmammy    時間: 14-3-14 15:38

各位家長,你們好!
我同部份家長一樣,覺得WKF應是一間不錯的學校(校風好),但由於學校未有透路DSE的成績,又害怕日後真的上不到大學。雖然話入大學並不代表將來一定好,但如未能入大學,咪令人更迷茫。我小朋友成績並不是很好的人,屬B2頭,B1尾個類,但要人催谷先肯讀書,所以唔知WKF會否太輕鬆,令佢變得越來越懶散,宜家都唔知點選擇。
請問福建中學(觀塘)、顏保領、李國寶、王錦輝,你們可否俾D意見 (論排名及校風),謝謝!(急)
作者: polo819    時間: 14-3-16 10:44

kinmammy 發表於 14-3-14 15:38
各位家長,你們好!
我同部份家長一樣,覺得WKF應是一間不錯的學校(校風好),但由於學校未有透路DSE的成績 ...
入大學是6年後的事, 況且就算比你讀到傳統名校都不是100%入大學, 因為香港的資助大學學額始終不夠, 想分一杯茶, 真的不是易事。   
其實你可根據你孩子的性格而決定,有些孩子是不適合在比較寬鬆的學校就讀, 有些反而在比較自由的學校能令他們發揮得更好。  

我女女都註冊了WKF, 今年的G7 生。 DSE 的入學率不是我最考慮的原因, 反而想找一間學校能令她感受愛, 令她重拾自信心, 我已很滿足。

作者: lu-ka    時間: 14-3-16 13:20     標題: 引用:Quote:kinmammy+發表於+14-3-14+15:38+各位

原帖由 polo819 於 14-03-16 發表
入大學是6年後的事, 況且就算比你讀到傳統名校都不是100%入大學, 因為香港的資助大學學額始終不夠, 想分 ...
同意。令孩子係學習上更有自信,更多發揮是重點啊!上唔上到大學是其次。

作者: polo819    時間: 14-3-16 13:59

polo819 發表於 14-3-16 10:44
入大學是6年後的事, 況且就算比你讀到傳統名校都不是100%入大學, 因為香港的資助大學學額始終不夠, 想分 ...
KeiKeimon, 你不是都係WKF 的家長嗎?
作者: polo819    時間: 14-3-16 16:25

polo819 發表於 14-3-16 13:59
KeiKeimon, 你不是都係WKF 的家長嗎?
那你現在呢? 可否分享下, 我真的好想知
作者: KeiKeimom    時間: 14-3-16 16:39

回覆 polo819 的帖子

我有嘗試考其他直資中學,現在已有其他學校的offer,所以應該不會在wkf 升中了
作者: polo819    時間: 14-3-16 17:06

Hi, please. Check pm..  
作者: kinmammy    時間: 14-3-16 21:13

多謝各位的意見
你們講得對!要讓小朋友有自信心才是最重要。
由於我的小朋友比較心散,唔知WKF是否一間比較寬鬆的學校?
另KeiKeimom 可否透路你Accept了那一間的offer?
作者: KeiKeimom    時間: 14-3-17 09:14

kinmammy 發表於 14-3-16 21:13
多謝各位的意見
你們講得對!要讓小朋友有自信心才是最重要。
由於我的小朋友比較心散,唔知WKF ...

wkf中學聽聞功課很多,一點也不輕鬆,有些由小學剛升上中一的學生試過做功課做到喊呢!

作者: lu-ka    時間: 14-3-17 09:17     標題: 引用:Quote:kinmammy+發表於+14-3-16+21:13+多謝

原帖由 KeiKeimom 於 14-03-17 發表
wkf中學聽聞功課很多,一點也不輕鬆,有些由小學剛升上中一的學生試過做功課做到喊呢!
...
唔係化? 做到喊?

作者: KeiKeimom    時間: 14-3-17 09:23

lu-ka 發表於 14-3-17 09:17
唔係化? 做到喊?
係呀! 我兒有些同學的哥哥姐姐已升中,由於小學功課比較輕鬆,所以初初升中可能有些不習慣,不過他們很快也適應了
作者: polo819    時間: 14-3-17 09:52

KeiKeimom 發表於 14-3-17 09:23
係呀! 我兒有些同學的哥哥姐姐已升中,由於小學功課比較輕鬆,所以初初升中可能有些不習慣,不過他們很快 ...

我想因為學校都想提升banding, 始終都是要考dse.   

聽說會超多project做, 有些自己做, 有些一group做.  

作者: lu-ka    時間: 14-3-17 10:08     標題: 回覆:王錦輝中小學交流區

我估傳統學校升上去可能會較易適應,或者認為少功課,因本身係小學時已有好多功課,雙對地覺得冇咁多。但如在wkf直升的話,本身小學時已少功課,升中後自然覺得功課煩多……

作者: kinmammy    時間: 14-3-17 13:03

其實WKF是否屬Band2頭的學校?
另想請問有沒有家長知道WKF校巴的申請事宜?究竟是自己聯絡供應商或學校代辦?有沒有家長有校巴供應商聯絡電話?謝謝!
作者: Trilextea    時間: 14-3-25 11:21

我係用家,WKF學生中文程度的確係差D,學校以英文為主,好多學生一早已經預咗去外國升學,家長會上我聽老師講,學校而家請緊另一批老師,預備出年開IGCSE班,比學生多個個選擇,IGCSE中文科淺好多,認受性又高過DSE,去外國升學容易D,香港政府又承認,唔使考DSE死亡之巻,希望殺出條新路!
作者: polo819    時間: 14-3-25 14:04

Trilextea 發表於 14-3-25 11:21
我係用家,WKF學生中文程度的確係差D,學校以英文為主,好多學生一早已經預咗去外國升學,家長會上我聽老師講, ...
多謝分享。  請問WKF 的學生是否英文和普通話較強呢?
功課多嗎? 是否很多project 做?  女兒不是WKF  的小學生,由傳統小學入讀,希望她可以跟得到。

至於IGCSE, 2nd in 時老師有提及, 如希望子女到外國升學,這真是不錯的選擇

作者: Trilextea    時間: 14-3-25 15:03

純個人觀察,WKF英文較出面強,普通話好一般,唔係好注重國語并音,的確Project較多,反而功課少,如小朋友喜歡看書,又多其他活動,例如學琴, WKF模式可配合,平時學校又會鼓勵學生看音樂會,藝術節,然後交報告加分,所以跟傳統學校唔同,音樂好的可以去奥地利交流,英文唔好學校安排去澳州home stay兩個禮拜學英文,我想講的係睇功課比其他學校少,有家長會覺得唔安樂但活動教學又令到學生眼界大開,學咗一D你唔可以用分數去衡量既野!
IGCSE入本地大學都可以,兩條隊,唔使同DSE學生掙。
作者: polo819    時間: 14-3-25 18:33

Trilextea 發表於 14-3-25 15:03
純個人觀察,WKF英文較出面強,普通話好一般,唔係好注重國語并音,的確Project較多,反而功課少,如小朋友喜歡看 ...

很欣賞你這句"活動教學又令到學生眼界大開,學咗一D你唔可以用分數去衡量既野!"  ,知道WKF 很注重海外學生交流活動(如世界學堂聯盟),擴闊學生的視野,這點我是很認同的,學生所見的人和事,我相信一定很豐富。

但我以為普通話都應該不錯,因G9 要考港澳地區普通話水平測試⋯⋯  

作者: KeiKeimom    時間: 14-3-26 08:55

KiKi162613:
WKF是不多功課的, 比起其他學校佢算小

Dear KiKI162613,

請問你是指小學還是中學比起其他學校功課算少呢?

作者: jasonjaijai    時間: 14-4-7 00:08

Their English is good but not Chinese la....................The passing rate of Chinese is very low ga while English is good...Maths and Science are good too

作者: KeiKeimom    時間: 14-4-7 19:40

jasonjaijai 發表於 14-4-7 00:08

Their English is good but not Chinese la....................The passing rate of ...

Are you a parent of WKF?  You say that the passing rate of Chinese is very low but English and Maths are having good results.  Would you mind sharing us some more solid figures for our reference please?  Thanks a lot.

作者: Trilextea    時間: 14-5-26 14:30

大家意向如何?
選DSE 條路定係 IGCSE ?
作者: weiwei    時間: 14-6-10 13:10

jasonjaijai 發表於 14-4-7 00:08

Their English is good but not Chinese la....................The passing rate of ...
Sorry,  I dont think so.  

作者: pm-11    時間: 14-6-29 10:37

吾好意思請問什麼是IGCSE?
作者: sze0203    時間: 14-12-1 17:37

請問中學部家長,現時滿意中學部各項發展嗎?
作者: polo819    時間: 14-12-1 22:06

回覆 sze0203 的帖子

我自己覺得唔錯, 女兒是G.7 才讀WKF, 起初覺得放棄自己直屬band one 中學, 曾經掙扎過, 好似好傻。 但讀了3個月, 女兒真的愛上了。  學校很多不同活動給學生參予, 有些活動對於我們這些讀傳統的小學來的學生實在是覺得新奇。  如有不同的訓練營, student exchange programme, 出席南京水源研討會, 制作紙panda等等, 12月還有些同學去瑞士和德國呢。  WKF很多海外機會交流,學生有很多發揮機會, 學多一些課堂學不到的東西。  不過唔好認為學校無功課, 他的功課, quiz 比我大女兒(傳統中學)還多,不過尚可應付。  雖然多活動, 雜費唔多, 還可以說是幾平。
如果你小朋友是活動型, 喜歡多些活動, 不是死讀書, 我想WKF 是不錯的選擇。 希望可以幫到你啦!

作者: sze0203    時間: 14-12-1 23:03

polo819 發表於 14-12-1 22:06

我自己覺得唔錯, 女兒是G.7 才讀WKF, 起初覺得放棄自己直屬band one 中學, 曾經掙 ...

多謝你的回覆!我大女現讀G1,細女亦有幸成為下年G1學生!從大女的學習態度及課程內容我深信小學沒選錯了!只是希望了解中學部更多!我們一家都是愛活動教學,亦樂於搜集大量資料for 各項presentation. (G1功課已比以前多了而且大量英文作文)能否勝任dse成績我不太乎因為香港教育朝令夕改!最緊要校風良好又可擴闊眼界^^ 真心希望中學部可以越做越出色!我同丈夫都傾過,就算小朋友的成績係可以入讀其他BAND 1中學,只要佢地開心又學到野,都希望繼續留守WKF 爭取好成績! 這是我們飲水思源的希冀^^
作者: sze0203    時間: 14-12-2 09:59

polo819 發表於 14-12-1 22:06

我自己覺得唔錯, 女兒是G.7 才讀WKF, 起初覺得放棄自己直屬band one 中學, 曾經掙 ...
我諗QUIZ 多的原因係因為WKF 重視持續評估多於只看考試表現,小學部的功課及QUIZ 都比我想像中多,尤其數學科,但默書真的少之又少,不填鴨死背!不過我知去到某些階段,背讀課文去應該公開考試亦都係必然的事,所以都希望更高年級的同學仔可以比多些意見,感謝!

作者: SYSS88    時間: 14-12-2 14:39

王錦輝係英文教學,連數學都係用英文教,聽講小朋友私下溝通都要用英文講的,如果小朋友英文不太好,家裹都係用廣東話溝通,
入讀該校小一會唔會適應唔到?上堂咪唔知老師講咩?就連數學都變左唔明?
有無用家有此情況?

作者: lu-ka    時間: 14-12-3 16:51     標題: 引用:回覆+sze0203+的帖子 我自己覺得唔錯,+女

原帖由 polo819 於 14-12-01 發表

嘩,好多節目呀~ 聽到阿妹讀得開心,我都鄧係高興,果然冇揀錯。

作者: sze0203    時間: 14-12-4 11:05

lu-ka 發表於 14-12-3 16:51
嘩,好多節目呀~ 聽到阿妹讀得開心,我都鄧係高興,果然冇揀錯。
我喺度爬左文好耐^^結果你的小朋友有入讀WKF 嗎?

作者: lu-ka    時間: 14-12-4 11:44     標題: 回覆:sze0203 的帖子

失敗咗呀。但我仔入咗羅中。

作者: sze0203    時間: 14-12-4 13:42

lu-ka 發表於 14-12-4 11:44
失敗咗呀。但我仔入咗羅中。
雖然唔知"羅中" 是什麼學校,但都恭喜你入到理想的學校 從字裡行間可以感受到你能將心彼己為小朋友著想,祝願你的小朋友學業更上一層樓^^ (我是九龍人,王錦輝又係一條龍,依家只想留守王錦輝為學校的中學部爭取更好成績,所以無留意其他中學了,SORRY^^)

作者: lu-ka    時間: 14-12-4 14:04     標題: 回覆:sze0203 的帖子

係羅定邦呀,賣下廣告先 佢好開心入到因為係佢第一志願。初初會擔心呢間學校太自由會令佢品行變差,但家長日老師比我comment 係非常好,品行係班內都係好好,而且又係班長又肯幫人,我聽1直係好開心,佢一直都keep 到,冇咩變,對我嚟講品行比成績還重要啊~

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5