教育王國

標題: 统一派位?2 [打印本頁]

作者: obryan    時間: 13-12-29 20:17     標題: 统一派位?2

1.)如果甲部填1,2,3,志願,乙部又填相同1,2,3,志願,

我是否3間都有兩次抽獎機會?

2.) 乙部是否也可填隔離校網之學校作為後補?

多謝解答

作者: 小曳人    時間: 13-12-29 20:25

遊戲係咁玩
先抽甲部,再抽乙部
如果你甲2入到,就會失去抽乙一嘅機會
當然,大部份心水學校無可能甲2/3仲有機會,但你要明白,甲2/3係無機會嘅
正如,如果間學校乙一都唔夠分,你填乙二或之後,機會都係零!唔係多一個抽獎機會!

乙部只可填網內學校
作者: happy+    時間: 13-12-31 09:55     標題: 回覆:统一派位?2

請問什麼時候會收到統一派位張表格?

作者: Charlotte_mom    時間: 13-12-31 10:34

http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1
作者: Charlotte_mom    時間: 13-12-31 10:36

happy+ 發表於 13-12-31 09:55
請問什麼時候會收到統一派位張表格?

http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/poa2014_leaflet_tc.pdf
1月18/19辦理選校手續, 都差唔多喇掛....

作者: lauwingtai    時間: 14-1-1 03:14

如此填法並不等於「3間都有兩次抽獎機會」,因是順住抽的,有結果即停。

舉個例;如你甲一填劉德華,甲二填余文樂,甲三填蕭正楠;乙部一、二、三也一樣。程序會先抽甲一,若唔中劉華,就會抽甲二,若你抽中余文樂,恭喜你,甲三、乙一、乙二、乙三都不會再抽了,你會得到余文樂。因此,如你很喜歡劉華,你應在甲一填劉德華,甲二和甲三留空,乙一再填劉德華,乙二填余文樂,乙三填蕭正楠,咁你就可以maximize抽中劉華的機會了。
作者: 柔情爸爸    時間: 14-1-1 10:13

回覆 lauwingtai 的帖子

請教你若心儀小學不在本區,是否應只填乙一部?
作者: KHbaby    時間: 14-1-1 10:47     標題: 引用:如此填法並不等於「3間都有兩次抽獎機會」

原帖由 lauwingtai 於 14-01-01 發表
如此填法並不等於「3間都有兩次抽獎機會」,因是順住抽的,有結果即停。

舉個例;如你甲一填劉德華,甲二 ...
十分喜愛你呢個舉例。十分喜愛劉德華。
我上年有幸在甲一得到劉華!

作者: mici    時間: 14-1-1 14:47     標題: 引用:Quote:原帖由+lauwingtai+於+14-01-01+發表

原帖由 KHbaby 於 14-01-01 發表
十分喜愛你呢個舉例。十分喜愛劉德華。
我上年有幸在甲一得到劉華!

...

作者: a-burberry    時間: 14-1-1 16:49

作者: catcc2000    時間: 14-1-1 19:00     標題: 回覆:统一派位?2

甲一得5%位全港人可以報,乙部不多於45%位只俾同區報

作者: 柔情爸爸    時間: 14-1-1 21:35     標題: 引用:回覆+lauwingtai+的帖子 請教你若心儀小學

原帖由 柔情爸爸 於 14-01-01 發表

請教你若心儀小學不在本區,是否應只填乙一部?
My apology! 若劉華是我誇區之選,我可否「甲一」及「乙一」都填劉華?

作者: 柔情爸爸    時間: 14-1-1 21:37

還是只可填甲一而灟空乙部呢?
作者: lauwingtai    時間: 14-1-1 23:51

柔情爸爸 發表於 14-1-1 21:35
My apology! 若劉華是我誇區之選,我可否「甲一」及「乙一」都填劉華?

...
甲部是任何區網,乙部只可填自己區。
作者: lauwingtai    時間: 14-1-2 00:57

或者我再舉一例。全球任何明星都有粉絲會,而我們只可加入其中一個粉絲會做會員,我們要先知道幾個遊戲規則:
第一,每個會有50%可供統一派位;
第二,當中5%是甲部(全世界可跨區抽),和45%是乙部(只供同區抽),所以乙部名額是甲部的9倍;
第三,抽獎順序是甲1>甲2>甲3>乙1>乙2>乙3>乙4......>乙30;
第四,抽獎跟以上順序,一抽中就停,假如你甲2抽中,甲3至乙30都唔會再抽
第五,甲部雖可填任何區,但如別區冇明星你鍾意,也可填本區。

而家解釋範例:

我鍾意Tom Cruise>劉德華>福山雅治>松本潤>梁朝偉>余文樂>蕭正楠,我會填:

甲1(Tom Cruise)甲2(劉德華)甲3(留空)
乙1(劉德華)乙2(余文樂)乙3(蕭正楠)﹒﹒﹒﹒乙29(麥長青)乙30(艾威)

問題1:我點解甲3留空?做乜唔填福山雅治?
答:因我愛劉德華>福山雅治,如我在甲3抽中福山雅治,咁我咪等於放棄乙1抽劉德華個45%Quota? 所以我情願甲3留空,都要抽劉華。

問題2:點解乙2唔填梁朝偉?而填余文樂?
答:因為梁朝偉與劉華是同level大熱,乙一必然45%全被抽光,乙二仲抽是呃自己,只會浪費機會,所以我填次一皮的余文樂

問題3:做乜要填滿乙部三十個?冇心水可否留空?
答:唔應該,因甲部留空,電腦會Skip,但乙部留空,電腦會亂抽,所要乙部要盡填,起碼填d唔討厭的,否則,可能會派阮兆祥俾你。

作者: imissyout00    時間: 14-1-2 01:25     標題: 回覆:lauwingtai 的帖子

解釋得好好,仲好好笑

作者: namibb    時間: 14-1-2 01:31     標題: 回覆:lauwingtai 的帖子

好得呀!

作者: 二二三    時間: 14-1-2 01:41     標題: 引用:+本帖最後由+lauwingtai+於+14-1-2+01:00+

作者: BeAhappyC9    時間: 14-1-2 01:59     標題: 引用:+本帖最後由+lauwingtai+於+14-1-2+01:00+

原帖由 lauwingtai 於 14-01-02 發表

或者我再舉一例。全球任何明星都有粉絲會,而我們只可加入 ...

作者: catcc2000    時間: 14-1-2 08:45     標題: 回覆:lauwingtai 的帖子

笑C人

作者: sadsam    時間: 14-1-2 08:50

幾時會收表?學校派?定寄黎屋企?定係去拎?
作者: myfanwy    時間: 14-1-2 09:42

好佩服你的搞笑例子, 如果老師用你相似的方法教書, 一定無人恰眼瞓!
作者: kmpurin    時間: 14-1-2 10:35     標題: 引用:+本帖最後由+lauwingtai+於+14-1-2+01:00+

或者我再舉一例。全球任何明星都有粉絲會,而我們只可加入 ...
好正,咁樣解釋一定明白

作者: angel_soso    時間: 14-1-2 12:16

lauwingtai 發表於 14-1-2 00:57
或者我再舉一例。全球任何明星都有粉絲會,而我們只可加入其中一個粉絲會做會員,我們要先知道幾個遊戲規則 ...
我想問第三點:抽獎順序是甲1>甲2>甲3>乙1>乙2>乙3>乙4......>乙30;是:1. 抽甲1> 全部人的甲1 抽完,> 全部人的甲2??
        2. 抽自己的甲1> 到我的甲2 > 直到我有位,再到我下一個號碼的人再由甲1> 抽起?

謝謝﹗

作者: lauwingtai    時間: 14-1-2 12:51

益一益48區觀塘街坊, 再補充一些例子, 我們可通過調查將明星分Class:

A Class: 劉德華、梁朝偉、周星馳、古天樂、吳彥祖, 此Class必然會在乙一45%被全數抽去, 因有人試過乙一都未必抽中, 所以完全不用考慮塡乙二, 只會浪費機會

B Class: 陳豪、張智霖、黃子華、余文樂、黎耀祥, 此Class都有不少粉絲, 在乙一會被抽走一大部份, 乙二仍可填, 但只是博一博, 機會不算高

C Class: 蕭正楠、王浩信、羅仲謙、王祖藍、黃浩然, 此Class只有少少粉絲, 在乙二好大機會抽中, 甚至乙三都有機會, 除非閣下填表過份進取或極度黑仔

而在48區(觀塘、藍田、油塘、牛頭角東)的2013年分Class如下(分Class並非official, 只是以往年家長們在EK的匯報推測, 未必全準, 大家信七成好了):

A Class: 德兆、藍循、聖馬太、平兆、油基顯、油基法、觀官(秀明道)

B Class: 觀官、聖愛德華、牛基顯、聖安當、基法(月華街)

C Class: 堅樂、陳呂重德、樂華天主、秀明小學、基樂

其他區的家長可各自做功課, 爬一爬自己區的派位舊文, 很有用的, 祝好運!

作者: lauwingtai    時間: 14-1-2 13:45

angel_soso 發表於 14-1-2 12:16
我想問第三點:抽獎順序是甲1>甲2>甲3>乙1>乙2>乙3>乙4......>乙30;是:1. 抽甲1> 全部人的甲1 抽完,> 全 ...

不。統一派位每位學童會有一個屬於自己的編號, 如2014年有三萬名學童, 編號就由00001至30000派出, 好明顯號碼愈小愈靚, 愈大愈黑仔, 此編號只有教局知, 學童和家長都唔知的。而抽的機率應從學校(明星)方向思考, 例如:
我的編號是00004, 而你是00089, 而某某是15628, 我們所選的名單都一樣, 結局會呢?

甲一: Tom Cruise, 全世界共有200人填了Tom Cruise甲一, 頭5%直入。我是00004, 當然直入; 你是00089, 不幸你的編號在200人之中只排第八, 你甲一落選; 而某某編號15628當然也落選, 所以你和某某進入甲二抽獎。

甲二: 劉德華, 全世界有100人填了劉華甲一, 頭5%已在甲一收晒, 冇位俾甲二, 所以你和某某冇野可抽, 進入甲三抽獎。

甲三: 你和某某都留空了甲三, 當然也冇野抽啦! 進入乙一抽獎

乙一: 劉德華, 此回合有45%, 本區有100人填了劉華乙一, 而你是00089, 在100人之中排第二十, 恭喜你, 你獲派劉德華, 而某某唔好彩在100人之中編號15628只排七十九, 乙一也落選了, 要進入乙二抽獎。

乙二: 余文樂, 余文樂的45%乙部名額, 已在乙一被抽走20%, 只剩25%放在乙二繼續抽, 在本區有30人填了余文樂乙二, 而由於很多人都在甲部和乙一已抽中上了岸, 某某的編號15628竟然排得好前, 在乙二余文樂排十五名, 恭喜某某, 他獲派余文樂了。

統一派位就是這樣運作, 雖然我、你和某某份表完全一樣咁塡, 但我編號超靚, 就中了Tom Cruise, 你編號幾靚, 也中了劉德華, 某某編號麻麻, 也有余文樂, 就是這樣。

作者: lsftsang    時間: 14-1-2 14:46

請問可供甲部選的有甚麼學校?甚麼情況甲二才不會被甲一抽晒?學校有冇甲和乙的收生QUOTA列出?Thx.
作者: lauwingtai    時間: 14-1-2 15:55

lsftsang 發表於 14-1-2 14:46
請問可供甲部選的有甚麼學校?甚麼情況甲二才不會被甲一抽晒?學校有冇甲和乙的收生QUOTA列出?Thx. ...

問:請問可供甲部選的有甚麼學校?
答:全港所有官津小學, 詳情在以下網頁
http://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/school-lists/index.html

問:甚麼情況甲二才不會被甲一抽晒?
答:A Class冇可能, B Class微可能, C Class或以下才有可能, 但你在甲部抽間C Class或以下黎做乜呢? 所以好多人只抽甲一, 甲二、三留空便算, 直接玩乙部。

問:學校有冇甲和乙的收生QUOTA列出?
答:所有官津小學都是5%甲部45%乙部, 但部份小學在「自行收生階段」收突了, 會在乙部扣番, 所以乙部約為3x%至45%至真。

作者: lsftsang    時間: 14-1-2 17:25

邊度睇ABC CLASS?甲部是否只填B CLASS?留空甲二、三有甚麼好處?
作者: lsftsang    時間: 14-1-2 17:29

5% of 幾多學位先?邊度看到學位總數?THX。

作者: chiandjoyce    時間: 14-1-2 20:32     標題: 引用:如此填法並不等於「3間都有兩次抽獎機會」

原帖由 lauwingtai 於 14-01-01 發表

舉個例;如你甲一填劉德華,甲二 ...

作者: 小曳人    時間: 14-1-2 22:22     標題: 引用:回覆+lauwingtai+的帖子 5%+of+幾多學位先

原帖由 lsftsang 於 14-01-02 發表

5% of 幾多學位先?邊度看到學位總數?THX。
自己上小學概覧睇睇

作者: stefi    時間: 14-1-3 01:08     標題: 回覆:统一派位?2

我都想抽到我既心水劉華

作者: 柔情爸爸    時間: 14-1-3 07:54     標題: 回覆:lauwingtai 的帖子

Thank you, 真係烏龍爸爸!

作者: anlywan    時間: 14-1-3 08:59     標題: 引用:+本帖最後由+lauwingtai+於+14-1-2+01:00+

多謝呀!真明晒了!乙部我不敢留空了要填晒!我唔要阮

作者: lsftsang    時間: 14-1-3 10:58

甲一通常填那些學校好?唔明點解甲二、三留空便算? Thx.

作者: joannemak    時間: 14-1-3 11:52

lsftsang 發表於 14-1-3 10:58

比心機睇lauwingtai例子啦

作者: lauwingtai    時間: 14-1-3 12:08

lsftsang 發表於 14-1-3 10:58

甲一是純運氣大抽獎, 每校5%, 全港幾萬人抽, 冇策略可言, 你鍾意填乜就填乜。
舉個例, 我心儀拔萃小學、喇沙小學、軒尼詩道官立

甲部得5%, 即拔萃小學3個位、喇沙小學9個位、軒尼詩道官立6個位, 每間都過二百人抽, 邊有可能甲二仲有位呢?
所以任何好的學校都唔會有位剩俾甲二。

咁邊類學校甲二、三仲有位呢? 不受歡迎學校囉! 全港幾萬人, 甲部得幾個位, 咁都收唔齊, 你話幾不受歡迎? 咁揀黎做乜呢?

因此, 甲二、三填「好學校」就得啖笑, 填「不受歡迎學校」又無謂, 當然, 如果你唔鍾意留空, 可以照填名校, 但要明白世上冇奇蹟, 但就不要填三、四流學校, 萬一咁搞笑入左就喊三聲了。

作者: garsonmama    時間: 14-1-3 12:13     標題: 回覆:统一派位?2

大家收到統一派位表未呀?

作者: sadsam    時間: 14-1-3 13:53

garsonmama 發表於 14-1-3 12:13
有冇話幾時收到架?

作者: catcc2000    時間: 14-1-3 14:05     標題: 回覆:统一派位?2

唔一定要留空甲二甲三,因為一定冇

作者: 辣椒仔coco    時間: 14-1-3 14:21

lauwingtai 發表於 14-1-2 12:51
益一益48區觀塘街坊, 再補充一些例子, 我們可通過調查將明星分Class:

A Class: 劉德華、梁朝偉、周星馳、 ...

我係48區街坊,  我得15 分,  自行時撰左46 區九龍灣聖若翰天主教小學.

宜家大抽獎咁填ok 嗎?

麻煩你幫我睇下:

基督教聖約教會堅樂小學
聖公會基樂小學
聖若翰天主教小學
樂華天主教小學
聖安當小學

作者: lsftsang    時間: 14-1-3 18:15

妳解釋得好好,終於明白些了。請問如果我區內冇乜心水之選怎辦?甲部是否要填晒一二三好些?請問有冇竅門?

作者: ting916    時間: 14-1-3 18:31

網友多是媽咪,就放劉華,趣......冇人想要阮x呀!祝各人心想事成呀!

作者: 1010sy    時間: 14-1-3 18:32     標題: 引用:大家收到統一派位表未呀? +

原帖由 garsonmama 於 14-01-03 發表
我見1月18,19日要交表,但無講幾時派表

作者: CoffeeCake    時間: 14-1-3 23:05

上年我有私校backup,只填了甲一乙一劉華,其他全漏空,點知真係中左劉華!
但我唔知係甲一被叫停定係乙一,anyway,超好彩。
作者: cfyting    時間: 14-1-4 07:27     標題: 回覆:1010sy 的帖子

我返工果間幼兒中心接教育局通知係8/1到某小學為學生取表!通常幼稚園會幫家長取表,之後分發出去!舊年亞囝亦玩埋統一派位,係由學校代取表,之後學校攪左個講座教我地點填及注意事項!

作者: bluerain_baby    時間: 14-1-4 18:42

1010sy 發表於 14-1-3 18:32
我見1月18,19日要交表,但無講幾時派表
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2735660&extra=page%3D2
你可參考呢個POST

作者: 柔情爸爸    時間: 14-1-4 18:47

多謝指教!
作者: mrspopeye    時間: 14-1-6 11:05

多謝[size=11.818181991577148px]lauwingtai 耐心的解釋和指點,既生動又詳細,使我學習了很多,萬分感謝!
作者: kathykwok0412    時間: 14-1-7 13:26

lauwingtai 發表於 14-1-3 12:08
甲一是純運氣大抽獎, 每校5%, 全港幾萬人抽, 冇策略可言, 你鍾意填乜就填乜。
舉個例, 我心儀拔萃小學、喇 ...

你好呀!我想問下如果本區一間心儀都無,我可否在甲部1 2 3 填晒誇區呢?
在係乙部填返本區?
作者: lauwingtai    時間: 14-1-7 14:21

kathykwok0412 發表於 14-1-7 13:26
你好呀!我想問下如果本區一間心儀都無,我可否在甲部1 2 3 填晒誇區呢?
在係乙部填返本區? ...
全對
作者: nonochow    時間: 14-1-7 20:05

請問有冇收到表了?寄來/自取?

作者: 前世今生    時間: 14-1-7 23:38     標題: 回覆:统一派位?2

想問我81區,得好似10定12間小學,咁我乙部就算寫哂,但都冇一間入到,咁係味電腦會抽左入其他區既小學?thx

作者: nillnill    時間: 14-1-8 01:35     標題: 回覆:前世今生 的帖子

理論上係派就近的
即是大埔可能派中
我都係81校網
12間應該不用盡
好像粉官
寧願返出去

作者: SawMo    時間: 14-1-8 09:16     標題: 回覆:lauwingtai 的帖子

作者: manchuyy    時間: 14-1-8 16:41     標題: 回覆:统一派位?2

請問我65校綱得13間學校,乙部填13間學校便可以,其餘漏空是嗎?

作者: 前世今生    時間: 14-1-9 14:15     標題: 引用:理論上係派就近的 即是大埔可能派中 我都係

原帖由 nillnill 於 14-01-08 發表
理論上係派就近的
即是大埔可能派中
我都係81校網
Thx明白
粉官我都唔想選
咁粉公係味同粉官差唔多?

作者: nillnill    時間: 14-1-9 15:49     標題: 引用:Quote:原帖由+nillnill+於+14-01-08+發表理

原帖由 前世今生 於 14-01-09 發表
Thx明白
粉官我都唔想選
咁粉公係味同粉官差唔多?
粉公、粉官不要入
今次81校網借入上水村校
及打鼓嶺大加學位
意外被派大埔機會較低
但好大可能跌入上述新晉雙非天堂
熱門小學要給位必收生及跨境
餘位更小
要有接受與雙非相處的準備

作者: dopeyfong    時間: 14-1-9 16:57

想請教如果甲部填甲一和甲二。。。會不會因此比沒有填甲二的人遲了開始抽乙一??
作者: nillnill    時間: 14-1-9 17:14     標題: 回覆:dopeyfong 的帖子

先全部抽甲部
完成後再抽乙部
不會同時

作者: ccicq    時間: 14-1-9 17:20

Hi  lauwingtai:
想請問如果我無玩自行(因得15分覺得side氣), 到呢round我先入黎玩, 我的大抽獎編號會否愈大呢?
多謝指教!
作者: lauwingtai    時間: 14-1-9 17:23

ccicq 發表於 14-1-9 17:20
Hi  lauwingtai:
想請問如果我無玩自行(因得15分覺得side氣), 到呢round我先入黎玩, 我的大抽獎編號會否愈 ...
完全唔關事, 唔會的, 教局冇咁茅的。
作者: ccicq    時間: 14-1-9 17:28

thanks! 但怎麼咁肯定知道他們無咁茅?! hehe...

作者: lauwingtai    時間: 14-1-9 17:35

ccicq 發表於 14-1-9 17:28

thanks! 但怎麼咁肯定知道他們無咁茅?! hehe...
隨機抽號碼, 參加者又冇得上訴, 我地又唔知自己號碼, 教局立場, 最好人人中第一志願添, 佢做乜要幫一些人, 又蝦一些人呢? 佢地又冇著數, 你估呢度大陸咩?
作者: 前世今生    時間: 14-1-10 15:14     標題: 引用:Quote:原帖由+前世今生+於+14-01-09+發表Th

原帖由 nillnill 於 14-01-09 發表
粉公、粉官不要入
今次81校網借入上水村校
及打鼓嶺大加學位
我都預左有雙非架啦

作者: kathykwok0412    時間: 14-1-13 16:51

lauwingtai 發表於 14-1-7 14:21
全對

咁得果10% ,會不會比晒同一校網簡晒先呢?
定係都係睇好運,睇個 no#?
作者: nillnill    時間: 14-1-13 16:59     標題: 回覆:kathykwok0412 的帖子

No
看好運

作者: queen1919    時間: 14-1-13 20:50     標題: 回覆:统一派位?2

請問點睇no好不好?現在知未?

作者: nillnill    時間: 14-1-13 20:58     標題: 回覆:queen1919 的帖子

隨機編號只有教局知
家長唔知

作者: pakkoey1119    時間: 14-1-13 21:13     標題: 回覆:统一派位?2

我想問甲部係5%學位定10%?
另外,我會唔會突然派咗去另一校網的學校?

作者: bearcat2003    時間: 14-1-13 22:09     標題: 引用:+本帖最後由+lauwingtai+於+14-1-2+01:00+

愉快學習的例子。一百個like。

作者: vitokwan    時間: 14-1-13 23:03     標題: 回覆:lauwingtai 的帖子

作者: meimei333    時間: 14-1-13 23:15     標題: 回覆:统一派位?2

統一派位信會郵寄派出,如收唔到要通知一教育局啦

作者: kaka1128    時間: 14-1-13 23:43

作者: fooky-hk    時間: 14-1-13 23:51

請教吓如果區內15間裏有:
頂頭大熱3間 - 相信第一志願之後就無機。
次熱門有4間 - 估計第一、二志願後無位。
最唔想讀(派左都一定要走)有3間。
最後5間係中庸之選。

如果我咁排:

1) 最心儀(頂頭大熱其一)
2) 次熱門
3) 中庸之一
4) 中庸之二
5) 次熱門之二
6) .... 12) 我又應該點排呢?
13)....15) 最唔想讀嗰三間

6)....12) 因這幾間中有2間係頂頭大熱, 我唔會考慮因第一志願後必無位,咁我應該點放?

無理由大熱門放包尾?!? 定係應該以熱門情程咁去排吖?

希望大家教教我中間6-12應該點排好

作者: lauwingtai    時間: 14-1-14 03:26

fooky-hk 發表於 14-1-13 23:51
請教吓如果區內15間裏有:
頂頭大熱3間 - 相信第一志願之後就無機。
次熱門有4間 - 估計第一、二志願後無位 ...

頂頭大熱3間 - A1, A2, A3
次熱門有4間 - B1, B2, B3, B4
中庸之選5間 - C1, C2, C3, C4, C5
最唔想讀3間 - X1, X2, X3

博Mode:
1) A1 (要博就揀間最鍾意的,葵扇A和階磚A都是一Q樣難抽的)
2) B1 (揀間較多學位的B類)
3) C1 (放棄其他B類,用C類在乙三止蝕,頭三志願之後勝負難測)
4-7) C2-C5
8-10) B4-B2 (如你資料正確,理論上AB乙二後已無位,會直飛X類,但感覺上乙八中X會戇居過乙十五中X)
11-12) A3-A2
13-15) X1-X3

正常Mode:
1) A1
2) C1(飛走B類不博,因一般B類乙二只有5%-30%機會,不如穩取一間C1)
3) C2
4-6) C3-C5
7-10) B4-B1
11-12) A3-A2

安全Mode:
1) B1 (如無意外,事前調查準確,九成以上乙一,做定校服)
2) C1 (以防萬一)
3) C2
4-6) C3-C5
7-9) B4-B2
10-12) A3-A1

作者: catcc2000    時間: 14-1-14 08:32     標題: 回覆:统一派位?2

Lauwingtai永遠都係咁生動
但放X去到最後,咁唔好彩要派到去X,個時我怕X13定x15都唔到我排喎?

作者: netbieshan    時間: 14-1-14 10:10

lauwingtai 發表於 14-1-14 03:26
頂頭大熱3間 - A1, A2, A3
次熱門有4間 - B1, B2, B3, B4
中庸之選5間 - C1, C2, C3, C4, C5
very good sample ! thanks

作者: yubilly    時間: 14-1-14 11:08

你应该推俾D幼稚园介绍下, 好清楚.
作者: jiajia2009    時間: 14-1-14 19:43

I am Net 73 only have 9 primary school, don't know how to choose!
作者: fooky-hk    時間: 14-1-14 20:11

幫我set好晒A、B、C餐。好好的分析,唔該晒呀!
作者: lauwingtai    時間: 14-1-15 16:55

pakkoey1119 發表於 14-1-13 21:13
我想問甲部係5%學位定10%?
另外,我會唔會突然派咗去另一校網的學校?

...

10%of統派學額=5%of總學額

作者: HKLENAHK    時間: 14-1-15 17:44     標題: 回覆:统一派位?2

假設120人,60俾自行,60俾大抽獎,係60人嘅10%,即6人

作者: yk    時間: 14-1-15 23:42

如果本區有5間大熱, 佔統一全部學額30%, 係咪可以進取D , 點都揀其中一間放乙一?

作者: lauwingtai    時間: 14-1-16 00:06

yk 發表於 14-1-15 23:42

如果本區有5間大熱, 佔統一全部學額30%, 係咪可以進取D , 點都揀其中一間放乙一?

我個人覺得,如有心儀學校,乙一幾時都應該博,你點知幸運兒唔係自己呢!?博左冇後悔,但最緊要乙二、三夠穩陣。

而且5間大熱佔30%學額是好靚的數字,乙二、三應該唔會太難填。

請問past record那5間都會在乙一抽滿嗎?網內總共有17間小學嗎?

作者: yk    時間: 14-1-16 00:17

lauwingtai 發表於 14-1-16 00:06
我個人覺得,如有心儀學校,乙一幾時都應該博,你點知幸運兒唔係自己呢!?博左冇後悔,但最緊要乙二、三 ...
16網, 頭5間一定係乙一抽滿.

作者: Bigpig_2007    時間: 14-1-16 00:18     標題: 回覆:统一派位?2

自行派位登記左係未會冇表寄來?

作者: lauwingtai    時間: 14-1-16 00:45

yk 發表於 14-1-16 00:17
16網, 頭5間一定係乙一抽滿.
新舊基灣?筲官?愛官?明德?
作者: yuenedmund    時間: 14-1-16 00:59

想請問:如40網內總共有21間小學,其中有5間大熱(劉華),9間中等(余文樂),7間(院兆祥),點排好?thankyou.
作者: lauwingtai    時間: 14-1-16 02:09

yuenedmund 發表於 14-1-16 00:59

想請問:如40網內總共有21間小學,其中有5間大熱(劉華),9間中等(余文樂),7 ...

資料太少,很難建議,40網我亦唔熟。
但基本上我的排位意見,都跟前一版的A、B、C、X例子類似。

若你參考之前一頁的例子,你會發現決勝點在於A類、B類和C類的數量和比重,所以我建議你再查一查這21間小學,乙一會抽晒當A類,乙二會抽晒當B類,乙三至乙八先抽晒當C類,其他當X類。查到可再談論吧!

前一版的例子是15間小學,A類3間,B類4間,C類5間,X類3間。

我身處的區網是23間小學,A類7間,B類4間,C類7間,X類5間。

不同比例難度是不一樣的,查得仔細點比較好。

以教育局及教育顧問Ian Tsang的資料,香港舊年約50%派第一志願,18%派二及三志願,32%派其他。這是很合理的數字,幸運的一半人中了1st choice,不幸的一半人就要看識唔識填表了,填得靚中乙二、三,填得差就唔知派去邊。

為何ABC的分類重要呢?以我的區網為例,約1600人,23間小學有A類7間,約三成,分佈平均,名校很抵博,但乙一抽完之後呢?會有50%人落選進入乙二,800人抽唔中A類要揀乙二,自然會情傾B類,但本區B類太少只得四間,就會出現平均每間B類小學200-150人爭20-40,乙二競爭比乙一更大,因此,在我的區網,我建議用「正常mode」(見前一頁的例子),即乙一抽唔中A類,就唔再博,乙二直接揀C類。

所以,快些查真你自己區的分類吧!尤其A、B類,一定要準,之後再討論。(A、B、C、X分類,請參考前一頁。)

作者: yuenedmund    時間: 14-1-16 08:55

謝謝回覆
作者: tester5    時間: 14-1-16 10:44

lauwingtai 發表於 14-1-2 12:51

A Class: 劉德華、梁朝偉、周星馳、 ...
真心救教.....

想請問48區, 就老師同校長愛心方面和學生品行等, 堅樂同秀明邊間好少少? 堅樂中學係區內都算唔錯, 堅樂小學和堅樂中學有聯系嗎?
兩間你會推介那一間?

乙二放觀官你認為是否太進取?
乙二還有什麼校風好的學校可以選擇呢

作者: namibb    時間: 14-1-16 14:13     標題: 引用:+本帖最後由+lauwingtai+於+14-1-2+01:00+

你紅左喇

作者: Skytree1000    時間: 14-1-16 16:13

甲1 乙1 選同一間  (劉 華是本區)
我應該將甲2,甲3  空咗?
定填別區梁朝偉呢?( 同 grade )
(假設我中意兩個程度一樣).
填咗又有冇影響?

另出result  家長如中劉華,會知是甲1 定乙1  中嗎?

作者: lauwingtai    時間: 14-1-16 16:26

Skytree1000 發表於 14-1-16 16:13
甲1 乙1 選同一間  (劉 華是本區)
我應該將甲2,甲3  空咗?
定填別區梁朝偉呢?( 同 grade )
是同grade就可以, 反正甲二、三同grade唔會中, 好多人填甲二、三為將來扣門博好感, 冇壞。
作者: Skytree1000    時間: 14-1-16 22:25

Lauwingtai  多謝你生動詳細的解答!
作者: Skytree1000    時間: 14-1-16 22:37

另外,你說乙部最好填晒 30 間,
但本區只有 around 20  間,
其中有7,8  間係 淋雪、流以達、8両金類
我打算連那 7,8  間也不填(  抽到不會去)
那最壞結果是什麼呢? 會派番8  両金比我?
定正情掟去第二區?
作者: jane0809    時間: 14-1-16 23:04     標題: 引用:+本帖最後由+lauwingtai+於+14-1-2+12:54+

益一益48區觀塘街坊, 再補充一些例子, 我們可通過調查將明 ...
thx!

作者: cherrieshum    時間: 14-1-16 23:06     標題: 引用:另外,你說乙部最好填晒+30+間,但本區只有

原帖由 Skytree1000 於 14-01-16 發表
另外,你說乙部最好填晒 30 間,
但本區只有 around 20  間,
其中有7,8  間係 淋雪、流以達、8両金類
我也有這個疑問,不填太差的學校,最壞後果會怎樣?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5