教育王國

標題: 收到教育局信, 好似簽賣身契 [打印本頁]

作者: vailon    時間: 13-12-20 10:09     標題: 收到教育局信, 好似簽賣身契

我間私校唔比抽獎, 終於到做決定時刻, 尤如簽賣身契

作者: Charlotte_mom    時間: 13-12-20 10:11

我都揀左呢條路, 共勉之
(覺得值咪得LOR)
作者: vailon    時間: 13-12-20 10:15

Charlotte_mom 發表於 13-12-20 10:11
(覺得值咪得LOR)

我只係覺得做父母做決定只要depends on 細路仔的最大利益,
自己的利益要丟埋一邊.

作者: MrBeast    時間: 13-12-20 10:16

6月叩門
作者: vailon    時間: 13-12-20 10:21

MrBeast 發表於 13-12-20 10:16
6月叩門

都會試下, 但今年競爭特別大, 都唔存厚望.

我覺得呢間私校個仔會讀得開心, 好啱佢,

但交學費呢樣野唔關細路仔事, 大人要負責任.

怪就怪香港崎型的教育制度, 同埋自己無盡力
幫佢報多幾間私校, 校完先知原來呢間係無得抽
獎. 所以被迫要提早解決.

都好既, 早的決定未來六個月就可以輕鬆啲.

作者: vailon    時間: 13-12-20 10:23

Charlotte_mom 發表於 13-12-20 10:11
(覺得值咪得LOR)

你間私校唔比你抽獎咩?

作者: Charlotte_mom    時間: 13-12-20 10:26

vailon 發表於 13-12-20 10:23
你間私校唔比你抽獎咩?

先考到間唔俾抽的私校, 再決定讀直資, 交足12年仲要兩隻化骨龍
作者: MrBeast    時間: 13-12-20 10:27

回覆 vailon 的帖子

有間滿意坐底, 個心定好多ga, 我身邊有朋友仲係0 offer.
作者: vailon    時間: 13-12-20 10:27

Charlotte_mom 發表於 13-12-20 10:26
先考到間唔俾抽的私校, 再決定讀直資, 交足12年仲要兩隻化骨龍

直資平過私校好多, 兩個都係讀直/私?
計返條數, 你真係比左幾十萬出來供小學.

作者: vailon    時間: 13-12-20 10:32

MrBeast 發表於 13-12-20 10:27

有間滿意坐底, 個心定好多ga, 我身邊有朋友仲係0 offer.

我就係唔甘心小朋友命運操縱係人地手上,
況且千幾人同佢爭, 佢都考到, 如果唔讀
好似過唔去.

作者: MrBeast    時間: 13-12-20 10:43

Reminder to parents in similar situation:

印象中如參加了自行但1月唔入form抽獎(除非好似樓主tick唔抽),好似電腦都會自動派個位比你,咁到時冇左心儀C校位就無謂,所以如你還未決定到,最好打去edb 問個清楚。

註: 如私校冇話唔比抽奬就唔洗擔心

作者: vailon    時間: 13-12-20 10:45

MrBeast 發表於 13-12-20 10:27

我好羨慕有啲考到私校, 又可以抽獎,
真係快活過神仙....
無得輸.

作者: vailon    時間: 13-12-20 10:49

MrBeast 發表於 13-12-20 10:43
Reminder to parents in similar situation:

印象中如參加了自行但1月唔入form抽獎(除非好似樓主tick唔抽 ...

我都驚寄失, 所以我都email左份副本去教育局存底.

作者: MrBeast    時間: 13-12-20 10:53

vailon 發表於 13-12-20 10:45
我好羨慕有啲考到私校, 又可以抽獎,
真係快活過神仙....
無得輸.
係Ar, 當年我費事報咁多,只選了兩三間最心e的直g和比抽的C校。不過真係唔緊要,我識好幾個6月都叩到不錯的官津。
作者: vailon    時間: 13-12-20 11:00

MrBeast 發表於 13-12-20 10:53
係Ar, 當年我費事報咁多,只選了兩三間最心e的直g和比抽的C校。不過真係唔緊要,我識好幾個6月都叩到不錯的 ...

我嗰區(12網)好官津都講明要111,
唔知到時收唔收我申請.

作者: cccbaby    時間: 13-12-20 11:05

其實點解俾唔俾抽獎,係私校決定?好似教育局將個波俾咗學校同家長!
作者: vailon    時間: 13-12-20 11:08

cccbaby 發表於 13-12-20 11:05
其實點解俾唔俾抽獎,係私校決定?好似教育局將個波俾咗學校同家長!

其實教育局係比抽的, 但私校都有權取消你正取生資格.
呢封信比我地睇到政府同私校點樣連成一氣, 配合去
run呢個制度.

作者: MrBeast    時間: 13-12-20 11:09

vailon 發表於 13-12-20 11:00
我嗰區(12網)好官津都講明要111,
唔知到時收唔收我申請.
dont ask dont get, right? Net 12 唔好熟,但我覺得校長們有得揀大多都會揀讀書叻易教的, cert 和靚portfo 呢個時候有d用ga.  
作者: moonychan    時間: 13-12-20 12:10

想問下大家, 我女有私小 offer, 昨天收到教育局的信, 咁我熾 tick 玩埋大抽獎, 間私小都唔會冇左?

唔好意思, 未試過玩呢個 game~

tks
作者: Charlotte_mom    時間: 13-12-20 13:27

正如樓上講, 私校無權阻止你去抽, 但有權知道家長決定, 同可以處理自己私校個位
所以私校點處理, 最好問返私校, 如果佢唔介意就最好啦
作者: Agenda    時間: 13-12-20 13:40

我都有收到呢封信, 以為簽咗保留自私校位就繼續參加大抽獎, 咩不是嗎?
作者: tantanmama    時間: 13-12-20 13:47

Agenda 發表於 13-12-20 13:40
我都有收到呢封信, 以為簽咗保留自私校位就繼續參加大抽獎, 咩不是嗎?

有D私校講明唔俾大抽獎, 如果你決定大抽奬, 私校會當你放棄個學位. 有D私校就準你繼續大抽奬的, 詳情你可以問番你小朋友果間私校.
作者: LuLuciaMa    時間: 13-12-20 14:23     標題: 引用:想問下大家,+我女有私小+offer,+昨天收到教

原帖由 moonychan 於 13-12-20 發表
想問下大家, 我女有私小 offer, 昨天收到教育局的信, 咁我熾 tick 玩埋大抽獎, 間私小都唔會冇左?

唔好意 ...
我打過去私校問,佢話唔鼓勵再抽,但我仍有權繼續抽

作者: vailon    時間: 13-12-20 14:31

LuLuciaMa 發表於 13-12-20 14:23

恭喜

作者: fabsum    時間: 13-12-20 15:01

請問係吾係自行就私校阻吾到? 謝謝!
作者: ha8mo    時間: 13-12-20 15:17

作者: 小小山    時間: 13-12-20 16:51

樓主, 加油, 搵
作者: nillnill    時間: 13-12-20 17:12     標題: 引用:Quote:原帖由+moonychan+於+13-12-20+發表

原帖由 LuLuciaMa 於 13-12-20 發表
教局出信出言恐嚇
就是知道本身統一派位學位不足
其實近年適齡小童上升
不只北區
根本每區都發現此問題
教局威脅利誘各小學校長後
就是嚇家長

作者: Charlotte_mom    時間: 13-12-20 17:21

nillnill 發表於 13-12-20 17:12
教局出信出言恐嚇
就是知道本身統一派位學位不足
其實近年適齡小童上升

你唸多左, 我女05年已經收過呢封信, 不嬲做法都係一樣
作者: chunheimama    時間: 13-12-20 17:22

我幾年前都簡咗這條路; 直至這分鐘, 感覺仍然好o.k., 我個case暫時覺得值得.

當然, 如果心儀津小可以六月去扣門或插班.
作者: 5tgb    時間: 13-12-20 17:33

如果負擔到,私小收左即時放心。
當年我私小唔收,谷住等大抽獎,卒之中中地。
當時都幾無助,好彩阿仔鋼琴付綠取個獎,才有學校收。
其實12區要扣門成功真係靠彩數,除非你可接受中中地或麻麻地。我絕對支持樓主的決定。
作者: 5tgb    時間: 13-12-20 17:40

補充一句,好彩是指你能否在體藝分齡取獎,而唔係無任何獎而希望扣門成功!
因為就算有獎都未必一定成功。
作者: vailon    時間: 13-12-20 20:27

5tgb 發表於 13-12-20 17:40
補充一句,好彩是指你能否在體藝分齡取獎,而唔係無任何獎而希望扣門成功!
因為就算有獎都未必一定成功。 ...

講到尾學校都係想利用學生幫自己提升校譽,
教育的真正意義蕩然無存。

作者: 5tgb    時間: 13-12-20 21:22

我並不同意學校用學生提升校譽的講法!
一般一線學校都會鼓勵學生努力學習,多參加課外活動。如能達致家校合一,成績自然理想。成績理想自然多人報考。這是極其正常的向上流方法。什麽可說是教肓意義蕩然無存呢!
其實樓主如想找來者不拒,有教無類,春風化雨的學校,現時多的是,但相信不是樓主心儀的學校。
作者: AgapePa    時間: 13-12-20 23:30

我有朋友都收到呢封信,
她是註册了自行和私小, 即係hold緊兩個位, 封信印埋學校名,
教局叫她12月30日前選定一間.
而且個間私小係比抽奨
作者: Rachelmummy2008    時間: 13-12-21 11:27

同樓主有相同的feelings
不過我是簽直資學校,仲簽左兩次,第一間心情複雜D,
第二間是一家人一齊去,c6在身邊支持很重要,囡囡問點解今次唔駃入去玩?

作者: theodorechung    時間: 13-12-21 12:22

請問是否人人都會收到呢,我亦註冊了私校,我仍未收到,會寄掛號嗎?
作者: KTang    時間: 13-12-21 17:02     標題: 回覆:收到教育局信, 好大壓力, 好似簽賣身契

請問禮賢收了是否可以繼續大抽獎?

作者: steven819    時間: 13-12-21 23:10

比沒有offer 的家長已算好好!
作者: whalebone    時間: 13-12-21 23:39

I also registered for 註册了自行和私小, but I didn't get any letter yet, do I need to call 教局???
作者: edmondau.1    時間: 13-12-22 08:00

往年小女也收到一樣的信, 我處於泰然. 理由就是權責問題. 我們在港,做什麽應看政策, 權責, 法制,司法, 執行. 一个部們會否擔當眾部門的工作呢!
考私/直小及大抽獎是我們的權利. 如有人擔當教肓警察, 他也可擔當教育法官/教育懲教嗎? 又如是政策? 又何時發佈?又那條文說不可?

私/直巳交了學費, 一如過往(年年如是)靜待大抽獎吧!

但巳決定這私/直是您們The only one CUP of tea, 請家長放位給別人

年年如是, 年年抽獎/年年派彩, 私/直考小一入学/交留位費/ 入学如選, 两樣東西各自運行( 私/直一早聲名不可参加大抽獎除外)!

作者: scfung    時間: 13-12-22 14:31

theodorechung 發表於 13-12-21 12:22
請問是否人人都會收到呢,我亦註冊了私校,我仍未收到,會寄掛號嗎?
我都未收到!請問应應該點做好.?
作者: 二二三    時間: 13-12-23 00:32     標題: 回覆:收到教育局信, 好大壓力, 好似簽賣身契

作者: chingcging    時間: 13-12-23 03:21     標題: 引用:有没有撹错重要自己貼郵票?呢個政府真係想

原帖由 二二三 於 13-12-23 發表
有没有撹错重要自己貼郵票?呢個政府真係想点呀,已经學位厳重不足,现自己寄來想人覆点解可以要人贴 ...
你可以唔覆嘅。

作者: lala_0125    時間: 13-12-23 04:29     標題: 回覆:vailon 的帖子

講得非常好

作者: 5tgb    時間: 13-12-23 07:41

絶對贊同唔好自已貼郵票,你這麽有理,政府這麽錯!
唔覆是不行的,打電話叫教育局找人上門收啦!
香港好彩有你,才有真理,要堅持呀!唔好貼郵票寄左算數!
作者: 柔情爸爸    時間: 13-12-23 08:44     標題: 引用:絶對贊同唔好自已貼郵票,你這麽有理,政府

原帖由 5tgb 於 13-12-23 發表
絶對贊同唔好自已貼郵票,你這麽有理,政府這麽錯!
唔覆是不行的,打電話叫教育局找人上門收啦!
香港好彩 ...
If you post the mail with insufficient postage, the post office will not ensure a timely delivery, and will also arrange a surcharge on the mail.

作者: EMS    時間: 13-12-23 08:51     標題: 回覆:二二三 的帖子

郵政局自負盈虧行咗好耐啦……
早幾年郵政局都虧咗成億啦,我哋身為香港巿民咪$1.7豪比佢囉

作者: tko-parent    時間: 13-12-23 12:05

如果吾貼郵票就寄,郵政局會向收件人(即教育局)收郵費(貼欠資郵票),如教育局不肯俾錢,郵件會退給寄件人,所以記得寫回郵地址啊!

講真,$1.7 都斤斤計較,讀乜私校丶直資呢?
作者: 5tgb    時間: 13-12-23 12:43

不贊成不貼郵票或貼不足。這會浪費郵局資源去追討郵費。
作者: iantsang    時間: 13-12-23 12:57

theodorechung 發表於 13-12-21 12:22
You may not received this letter if the private school which accepted you didn't provide your name in time of the deadline set by EDB.

作者: iantsang    時間: 13-12-23 12:57

whalebone 發表於 13-12-21 23:39
I also registered for 註册了自行和私小, but I didn't get any letter yet, do I need to call 教局??? ...
You have already registered for 自行, you will not get this letter as you won't be in lucky draw!  

作者: nkf    時間: 13-12-23 13:58

請問,唔覆呢封信既後果係點? 無事,繼續可以大抽獎?
作者: edmondau.1    時間: 13-12-23 23:42

回覆 nkf 的帖子

我往年是不表態, 不回覆. 有派彩, 已收的私校也歡迎入讀如選, 但我們成功叩了目標學校, 所以派彩及留位費全放棄.
作者: nkf    時間: 13-12-24 08:41

edmondau.1 發表於 13-12-23 23:42
回覆 nkf 的帖子

我往年是不表態, 不回覆. 有派彩, 已收的私校也歡迎入讀如選, 但我們成功叩了目標學校,  ...

謝謝。你意思係繼續填表參加大抽獎,照樣派到小學,無受到任何影響?
作者: fefemom    時間: 13-12-24 13:02

whalebone 發表於 13-12-21 23:39
I also registered for 註册了自行和私小, but I didn't get any letter yet, do I need to call 教局??? ...
會唔會你間私小冇俾名教育局?註冊了自行和私小的學生收另一封信,大意是為免浪費學位,問你是否放棄自行學位,如保留,教局則會通知私小你己註冊另一官津。

作者: edmondau.1    時間: 13-12-24 15:09

我間私小一定有給教署, 因這封信巳題那私小名稱 及後成功叩津小本人(家長)一定要從已分配注冊津小拿回派位信給成功叩門學校辦理新津小注冊.

上題我說過, 私/直一早聲名不可参加大抽獎除外, 是因每一直/私校對大抽的態度不一, 恐個別家長接納直/私學校位時巳簽放棄大抽獎條文. 如直/私沒有說過及我們沒簽過二這不並全, 那章說不可参加大抽獎及同時有直/私小一学位呢!
作者: nkf    時間: 13-12-30 17:17

有無家長唔打算回覆?
作者: poonchoma    時間: 13-12-31 12:09

咦...我都註冊左自行同私校都冇收到呢封信既?
作者: Charlotte_mom    時間: 13-12-31 12:24

nkf 發表於 13-12-30 17:17
有無家長唔打算回覆?

睇封信意思, 如果家長唔OPT OUT(唔覆), 佢就會繼續處理大抽獎並將名單交俾學校LOR
作者: Charlotte_mom    時間: 13-12-31 12:25

poonchoma 發表於 13-12-31 12:09
咦...我都註冊左自行同私校都冇收到呢封信既?

請看樓上#52回應
作者: noplanner    時間: 13-12-31 16:26

回覆 Charlotte_mom 的帖子

而名單上將不會出現該兒童的名字?

噢,太復雜了!

作者: poonchoma    時間: 14-1-13 10:21

Charlotte_mom 發表於 13-12-31 12:25
請看樓上#52回應
got it, thanks!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5