教育王國

標題: 擾民心底話 [打印本頁]

作者: nting    時間: 13-12-19 17:56     標題: 擾民心底話

一係為儲分、一係為出名。佢純粹搞事,大家媽媽慎入佢既post.唔好覆唔好理佢。

作者: maomaofifi    時間: 13-12-19 18:00     標題: 回覆:擾民心底話

點解要咁做?我唔理解。

作者: ElaineW_Mama    時間: 13-12-19 18:01

唔睇咪得囉,唔洗勞氣。依個 Forum 都係比個平台大家發表意見。
作者: maomaofifi    時間: 13-12-19 18:09     標題: 回覆:擾民心底話

坦白講我都開始覺得某人有點無聊,部分posts唔知佢想點,甚至在挑機成份。但去到專登出個post叫人唔好理佢,sorry,我覺得呢個行為好小學雞...

作者: 寫我心中話    時間: 13-12-19 18:12     標題: 回覆:擾民心底話

作者: nting    時間: 13-12-19 18:17     標題: 回覆:擾民心底話

無心引起罵戰。Apologize if my words are too hard and rude. But I just got really annoyed by these kid of parents. Respect your rights to continue reading and replying to her posts.

作者: Crystalspman    時間: 13-12-19 18:19     標題: 回覆:擾民心底話

Support.唔係真心交流,純粹嗰刻諗到乜寫乜,選擇性覆人,睇到厭,希望呢到多啲高質素post

作者: rysu0002    時間: 13-12-19 18:27     標題: 回覆:Crystalspman 的帖子

作者: sw_2013    時間: 13-12-19 18:33     標題: 回覆:擾民心底話

Support

作者: ^GGmami^    時間: 13-12-19 18:46     標題: 回覆:擾民心底話

唔好覆佢

作者: joie008    時間: 13-12-19 18:57     標題: 回覆:nting 的帖子

You bring out the issue that I also have same feeling. And what I am concern is if she is a real parent, cos the post is too 野火。 sometimes I think if she is 記者。。。。anyway this is my thought.

作者: Mrs.Luckycat    時間: 13-12-19 18:58     標題: 回覆:擾民心底話

各位JM,冷靜冷靜。唉…可能真係要同佢白頭偕老……到"小學版"、"中學版"………甚至"父母進修版……

作者: xoshan1025    時間: 13-12-19 19:00     標題: 引用:唔睇咪得囉,唔洗勞氣。依個+Forum+都係比

原帖由 ElaineW_Mama 於 13-12-19 發表
唔睇咪得囉,唔洗勞氣。依個 Forum 都係比個平台大家發表意見。

作者: nerolibaby    時間: 13-12-19 19:11     標題: 回覆:擾民心底話

黎黎去去三幅被

作者: abby0624    時間: 13-12-19 19:15     標題: 回覆:nting 的帖子

我都有同感,樓主。所以一見佢開post都唔會睇

作者: Luluyen906    時間: 13-12-19 19:23     標題: 回覆:擾民心底話

近期好出名!博出位多!

作者: maomaofifi    時間: 13-12-19 19:33     標題: 回覆:擾民心底話

Attention seeker嘅特點係無論正面定負面嘅注意,都會令佢高興。專登出一個post去討論佢,係正中下懷。

作者: joannec05    時間: 13-12-19 19:34     標題: 回覆:擾民心底話

佢應該係作家。。。。係呢度套料田。。。準備出書。。。。關於幼稚園面試。。。。。。我估。。。

作者: Mrs.Luckycat    時間: 13-12-19 19:49     標題: 回覆:擾民心底話

各位媽媽(或爸爸),千萬不要為了佢嘅post勞氣,甚至形成互相對峙的局面,不值得。我係新手媽媽,真心希望與各位保持良好關係,將來在"小學版"及"中學版"再向各位請教。

作者: dokanty    時間: 13-12-19 19:54     標題: 回覆:擾民心底話

其實原先都無留意,好用心去睇or回覆,不過慢慢開始留意到個名咁熟,次次都係佢,慢慢發現開始有人追擊佢,有少少娛樂性,但都睇到煩,現在再見到佢一日出幾個post,覺得好annoying盡量唔睇。

同埋如果你單單個別去睇d post, 你唔會發覺有問題,其他人甚至會覺得佢比人針對或唔明點解要咁興,但當你睇晒或連貫地睇晒佢前文後理,無名火會起,個個媽媽都係真心分析,用心回應,但佢就一時一樣,前後不一,精神分裂,佢有佢講,你有你回,完全唔係真心聽你回應,自己講返自己果d.

其實一日出幾個post真係有點annoying, 特別我睇時無特別睇樓主名先,睇睇下先發覺唔對路,至唔睇,成日要避左佢個名,都幾煩。

作者: 寫我心中話    時間: 13-12-19 19:55     標題: 回覆:擾民心底話

作者: Mrs.Luckycat    時間: 13-12-19 19:56     標題: 回覆:joannec05 的帖子

比個讚你!

唔………佢講過佢工作比較有彈性……

作者: joannec05    時間: 13-12-19 19:58     標題: 引用:比個讚你! 唔………佢講過佢工作比較有彈

原帖由 Mrs.Luckycat 於 13-12-19 發表
比個讚你!

唔………佢講過佢工作比較有彈性……
我估佢係作家。。。。要出關於幼稚園書。。。。

作者: Shirleyng428    時間: 13-12-19 20:01     標題: 引用:其實我不知有何得罪大家 難道不掩飾心中情

原帖由 寫我心中話 於 13-12-19 發表
其實我不知有何得罪大家
難道不掩飾心中情感是罪?
老實講有點虛偽!!

作者: corachanyy    時間: 13-12-19 20:12

似多過一個人用同一個名出POST... 收集緊唔同TOPIC嘅反應...
但點都好其實並冇問題... 就當有幾個人版... 唔係佢挑個題目出來... 現實世界都會有咁嘅人...
你唔睇咩人出POST有時都會覺得幾有趣...
作者: Mrs.Luckycat    時間: 13-12-19 20:25     標題: 回覆:corachanyy 的帖子

唔同嘅人用一個名出post再搜集意見………,這分析亦有道理。

作者: Cynthiapple    時間: 13-12-19 20:43

留意到回佢post甚至support佢既人有幾個係新開acc架,好似123 133 咁!
一人份演幾角
作者: yuensammi    時間: 13-12-19 20:50     標題: 引用:無心引起罵戰。Apologize+if+my+words+are+

原帖由 nting 於 13-12-19 發表
無心引起罵戰。Apologize if my words are too hard and rude. But I just got really annoyed by these ki ...
I understand u , everytime when I see that post , I also feel annoy , but I will not leave Any comments

作者: Holam920    時間: 13-12-19 20:53     標題: 回覆:擾民心底話

如果佢係真有此人,希望佢要盡早去學下溝通技巧,對自己同對教個仔都好有用,因為唔識溝通技巧,幾讀倒書都無用,開口著脷,成日得罪人,條路會好難行!

作者: 媽媽虎虎    時間: 13-12-19 21:02     標題: 回覆:擾民心底話

我從來未試過咁唔鍾意一個BK/EK 媽媽

真心慶幸我個囡唔駛有呢啲同學媽咪

利申: 民生收左我個囡

作者: ElaineW_Mama    時間: 13-12-19 21:07

回覆 nting 的帖子

算我再多口,個Forum係大眾論壇,個別人士d post,如果真係別有用心,只要無犯規,佢要點post點玩都得(如一人幾號互相呼應)。

如果覺得個topic無聊或已知哪些post可以不理,唔click去睇就ok。

我明白你出依個post的原因,不過覺得你衝動左,出依個post會適得期反。有心人可能見你咁做更高興。

作者: iamiris    時間: 13-12-19 21:12     標題: 回覆:yuensammi 的帖子

same

作者: kissobaby    時間: 13-12-19 21:18     標題: 引用:其實原先都無留意,好用心去睇or回覆,不過

原帖由 dokanty 於 13-12-19 發表
其實原先都無留意,好用心去睇or回覆,不過慢慢開始留意到個名咁熟,次次都係佢,慢慢發現開始有人追擊佢, ...
你講得好啱,睇左佢大部分post,覺得佢有d問題

作者: nting    時間: 13-12-19 21:46     標題: 回覆:ElaineW_Mama 的帖子

多謝你既意見。你講得啱,我可能已經中伏,個位''媽媽''在偷笑中。我只不過睇唔過眼原本一個比各界媽媽真心分享同交留既平台會比黑客入侵。難為成班媽媽慘被利用。

作者: nting    時間: 13-12-19 21:48     標題: 回覆:nting 的帖子

以上係覆Elaine w mama的

作者: ElaineW_Mama    時間: 13-12-19 22:25

唔洗唔開心,笑番下,依個係開心家長論壇嘛。

作者: strawberrymame    時間: 13-12-19 22:37     標題: 引用:其實原先都無留意,好用心去睇or回覆,不過

原帖由 dokanty 於 13-12-19 發表
其實原先都無留意,好用心去睇or回覆,不過慢慢開始留意到個名咁熟,次次都係佢,慢慢發現開始有人追擊佢, ...
完全同意,十分無聊:igiveup

作者: chiyin8    時間: 13-12-19 22:47

回覆 Cynthiapple 的帖子

其中support佢的有一個我最怕的係果個龍校x友, 有理無理一定要講到佢贏晒, 好可怕的心態....

作者: phoebewong123    時間: 13-12-19 22:57     標題: 引用:留意到回佢post甚至support佢既人有幾個係

原帖由 Cynthiapple 於 13-12-19 發表
留意到回佢post甚至support佢既人有幾個係新開acc架,好似123 133 咁!
一人份演幾角 ...
我同佢冇關㗎,我唔係佢d supporters!
回回下佢d post我都廢事再回,嘥氣,留返d精神陪小朋友仲好

同埋我唔覺佢係[最]冇理嗰個,佢只係玩嘢,但冇鬧人,唔理佢就算

作者: 寫我心中話    時間: 13-12-19 23:01     標題: 回覆:擾民心底話

作者: Cynthiapple    時間: 13-12-19 23:23

phoebewong123 發表於 13-12-19 22:57
我同佢冇關㗎,我唔係佢d supporters!
回回下佢d post我都廢事再回,嘥氣,留返d精神陪小朋友仲好

sorry,令你誤會,我指果啲係12月10幾號開acc架!對唔住,我令你誤會了!

作者: tiggeryyw    時間: 13-12-19 23:28

回覆 chiyin8 的帖子

撑你!!
作者: phoebewong123    時間: 13-12-19 23:30     標題: 引用:Quote:phoebewong123+發表於+13-12-19+22:5

sorry,令你誤會,我指果啲係12月10幾號開acc架!對唔住,我令你誤會了!
唔緊要

作者: Cynthiapple    時間: 13-12-19 23:33

回覆 phoebewong123 的帖子

作者: chumiguan    時間: 13-12-19 23:41     標題: 回覆:擾民心底話

我覺得呢到係open forum, 我都對嗰位媽媽啲post 廢,not my cup of tea. So far 回過佢一至兩個post。唔啱咪唔回。個post好快沒落。仲有,管理員會管理好呢到,所以我覺得開post叫人唔好回佢,又有點兒那過。唔啱睇嘅post由得自然淘汰啦。

作者: smitty    時間: 13-12-20 00:21     標題: 引用:回覆+nting+的帖子 算我再多口,個Forum係

原帖由 ElaineW_Mama 於 13-12-19 發表

算我再多口,個Forum係大眾論壇,個別人士d post,如果真係別有用心,只要無犯規,佢要 ...
好似d變態殺手咁,警察越高調搵佢搵唔到,更加高興而再出來犯案,hahaha

作者: rgalc    時間: 13-12-20 00:36     標題: 回覆:擾民心底話

作者: ElaineW_Mama    時間: 13-12-20 00:41

回覆 Cynthiapple 的帖子

我都留意到有d 12月開的 accounts,回同佢唔同立場d帖時,除左發表自已觀點同偉論外,最後多數會加句"不喜勿插"。

其實個Forum係比大家發表唔同意見,之後大家理性討論,又唔係黑社會打交,無話乜野插or唔插。發表得出意見就應該接受聽聽唔同聲音。

鐘意係自已發表完偉論後寫"不喜勿插"個類人,就算個偉論寫得點好,容納唔到期它聽音,不如自已開個blog。

好歡迎大家理性討論我上面寫的觀點,我唔會介懷有唔同聲音。

作者: 寫我心中話    時間: 13-12-20 01:02     標題: 回覆:擾民心底話

作者: Joe8889    時間: 13-12-20 07:42

forget it la.
作者: 龍校之友    時間: 13-12-20 08:06     標題: 回覆:null

又搞搧動、排擠、孤立?這種行為真是低級趣味。

作者: ^GGmami^    時間: 13-12-20 08:39     標題: 引用:留意到回佢post甚至support佢既人有幾個係

一人份演幾角 ...
咁佢份工都幾得閒

作者: sbux    時間: 13-12-20 08:53     標題: 回覆:擾民心底話

開AC嗰陣已經為“寫真心話”嚟作戶口名,唔,提出富爭議性話題,可能真係唔係一般父母上Forum嘅目的。。。

作者: totorobus    時間: 13-12-20 09:17

網絡世界真假難分,意見可作參考,但不能盡信。若想了解多D間學校,用自己雙眼去觀察,親自問下接送上學的家長,獲益比上ek可能更多更有效。
作者: Cynthiapple    時間: 13-12-20 09:25

嘩,某會員啲支持者好忠實架,果啲支持者開acc第一件事係回應某會員啲post去support佢!
講真,好少人去到一個陌生地方會立即就咁有……正義感,一入黎就出口幫人,係我就點都睇定啲先!:;pppp:
作者: phoebewong123    時間: 13-12-20 09:35     標題: 引用:嘩,某會員啲支持者好忠實架,果啲支持者開

原帖由 Cynthiapple 於 13-12-20 發表
嘩,某會員啲支持者好忠實架,果啲支持者開acc第一件事係回應某會員啲post去support佢!
講真,好少人去到 ...
異常同意

作者: 龍校之友    時間: 13-12-20 09:42     標題: 回覆:擾民心底話

路見不平而矣。但樓主非泛泛之輩,應付幾隻小蒼蠅似乎游刃有餘,是我多事了。

作者: rgalc    時間: 13-12-20 09:47     標題: 引用:嘩,某會員啲支持者好忠實架,果啲支持者開

作者: 寫我心中話    時間: 13-12-20 09:51

作者: nakimama    時間: 13-12-20 09:52     標題: 回覆:phoebewong123 的帖子

同意,每次被人質疑,某某就出現,只會支持某一人而來,某某角色是用來懶有道理,而主角就又道歉又扮可憐

作者: phoebewong123    時間: 13-12-20 09:56     標題: 引用:同意,每次被人質疑,某某就出現,只會支持

原帖由 nakimama 於 13-12-20 發表
同意,每次被人質疑,某某就出現,只會支持某一人而來,某某角色是用來懶有道理,而主角就又道歉又扮可憐

...
又係好同意

作者: Crystalspman    時間: 13-12-20 10:06     標題: 回覆:擾民心底話

對付Attention seeker最佳方法係無視

作者: 寫我心中話    時間: 13-12-20 10:09

作者: Cynthiapple    時間: 13-12-20 10:17

為甚麼總有人對號入坐呢?

接納等如支持,我會嘗試接納佢,但不等如我支持佢………

正如好多會員都話,唔岩傾唔岩睇既就唔好回應,我地都做到了,你呢??
作者: 寫我心中話    時間: 13-12-20 10:23

作者: 積奇百事    時間: 13-12-20 10:31

我諗你地今次踏正佢條尾.

之前有家長不停咁話佢, 佢都只係講對唔住, 或唔理佢地. 有人話佢 EQ 高, 我反而覺得佢似局外人多d, 果 d 野跟本對佢無切膚之痛. 跟手又再次四周圍放火頭. 但今次反應好唔同, 一反常態, 原因可能係............俾人篤穿咗. 亦正正引証左佢點解好似 EQ 咁高原因.

作者: phoebewong123    時間: 13-12-20 10:34     標題: 回覆:擾民心底話

根本由頭到尾都係一人分適幾角

作者: 寫我心中話    時間: 13-12-20 10:36

作者: Cynthiapple    時間: 13-12-20 10:40

我覺得佢可以講得出對唔住,係因為佢已經用分身攻擊左當時人,唔係因為eq
都係果句,清者自清,唔岩傾唔岩睇可以唔入黎,外面有咁多post,有各總不同聲音,總有一個會岩你!
我地都做到了,你呢?

作者: 寫我心中話    時間: 13-12-20 11:04

作者: vnap    時間: 13-12-20 11:21

看了某人的post多天, 既然講到法律, 便忍不住講兩句.

如果閣下是誹謗案中的原告人(被誹謗或被詆毁的人),便需要證明:
i. 誹謗性陳述是針對閣下(其內容有詆毀閣下);及
ii. 被告人是有關陳述的作者、製作人、發布者或發表有關陳述的媒介。

法庭會考慮作者的原意是想描述哪一個人,亦會視乎一般讀者在閱讀有關文章後,是否會認為作者所指的人士,與他們所聯想到的那個人相同。如該目標人物的朋友和其他人,可以合理地推測到文章所指的就是他本人,這篇文章便會被視為針對該人。

明顯地, 在EK 你無用真名, 又無野identify 到你真人, 係無可能令其他人"可以合理地推測到文章所指的就是他本人".
作者: o3ngai    時間: 13-12-20 11:25

希望大家不要忘記「和諧唔係一百個人講同一說話,和諧係一百個人有一百句唔同說話之餘,又互相尊重。」
作者: 寫我心中話    時間: 13-12-20 11:28

作者: nakimama    時間: 13-12-20 11:34     標題: 回覆:nting 的帖子

好欣賞樓主開這個post, 回想起2年幾前開始為小朋友留意學校,當時真是不懂得選校,看了EK後知道自己想找什麼學校.
我好希望EK每一個有用既post, 都能為往後每位有需要父母作為參考資料和意見. EK資料真是很寶貴,希望各位有心人,真心幫助人父母好好運用EK這個平台.

作者: 寫我心中話    時間: 13-12-20 11:35

作者: dbchu    時間: 13-12-20 11:35     標題: 引用:希望大家不要忘記「和諧唔係一百個人講同一

原帖由 o3ngai 於 13-12-20 發表
希望大家不要忘記「和諧唔係一百個人講同一說話,和諧係一百個人有一百句唔同說話之餘,又互相尊重。」 ...
Agreeeeeeeeee

作者: vnap    時間: 13-12-20 11:36

最後想講, 誹謗就算在法庭亦好難入罪, 因為原告要証明被告係明知言論係錯誤仍然發放, 但若果被告係真心相信其言論為真確, 便不構成誹謗, 亦即係話若果我真心相信你有精神問題, 而同其他人講你有精神問題並不構成誹謗, 因為呢個係事實. 除非你可以証明我係明知你無精神問題, 但又同其他人講你有精神問題, 你先可以有機會告得入.
作者: iamiris    時間: 13-12-20 11:38     標題: 引用:看了某人的post多天,+既然講到法律,+便忍不

原帖由 vnap 於 13-12-20 發表
看了某人的post多天, 既然講到法律, 便忍不住講兩句.
算啦,其實對付佢最好方法係ignore佢。佢係真係用家定作家都好,只要冇人理佢,冇人回應佢,佢都冇符。大家無謂為呢个人而勞氣啦

作者: maomaofifi    時間: 13-12-20 11:41

我唔明白點解要研究一個網上家長既背景, 同佢發言有咩關係?
又要鬧, 又要睇, 睇完又鬧, 又要八卦人地係咩身份......

到有人睇唔過眼, 又話人地係支持者.
好似小學生咁, 我唔同你玩.

唉....真係投降
作者: 寫我心中話    時間: 13-12-20 11:46

作者: dd0412    時間: 13-12-20 11:49     標題: 回覆:擾民心底話

唔好再理呢個人

作者: dogudiva    時間: 13-12-20 12:21

Support! IGNORE
作者: maomaofifi    時間: 13-12-20 12:38

寫我心中話 發表於 13-12-20 11:46
maomaofifi
你好快又會比人抺黑

已經有唔少媽媽check我幾時開account......哈哈.....真可愛.
作者: siukeung37    時間: 13-12-20 12:44     標題: 回覆:擾民心底話

可以惹咁多人反感都吾容易

作者: 龍校之友    時間: 13-12-20 12:45     標題: 回覆:擾民心底話

不善於用文字表達自己的意思的人,喜歡糾黨、抹黑、漫罵。對這些患有詞彙貧乏症之人,應該包容。

作者: Cynthiapple    時間: 13-12-20 12:51

maomaofifi 發表於 13-12-19 19:33
Attention seeker嘅特點係無論正面定負面嘅注意,都會令佢高興。專登出一個post去討論佢,係正中下懷。

...
異常同意
作者: 寫我心中話    時間: 13-12-20 12:55

作者: 龍校之友    時間: 13-12-20 13:00     標題: 引用:想起中學時的小插曲A同學與B同學不喜歡C同

原帖由 寫我心中話 於 13-12-20 發表
想起中學時的小插曲

A同學與B同學
繞了個大圈,無非想說他們【小學雞】?妳曳曳啦!

作者: 寫我心中話    時間: 13-12-20 13:02

作者: maomaofifi    時間: 13-12-20 13:04

Cynthiapple 發表於 13-12-20 12:51
異常同意

我一直強調我並非任何人的支持者. 但我討厭欺凌.
正如我在地鐵讓座給老人, 並不代表我是老人的朋友.

個個家長都話自己注重校風、德育, 然而, 自己在網上集體欺負另一個人, 這是什麼道理?
真心覺得佢方無聊, 或所持意見不同, 不看不理就是了. 又要看又要罵, 難怪無線收視一直高企.
作者: siukeung37    時間: 13-12-20 13:04     標題: 回覆:擾民心底話

五十步笑百步

作者: Cynthiapple    時間: 13-12-20 13:09

maomaofifi 發表於 13-12-19 18:09
坦白講我都開始覺得某人有點無聊,部分posts唔知佢想點,甚至在挑機成份。 ...
對於挑釁,我亦同意
作者: kyleebc    時間: 13-12-20 13:15

以上兩個都是同一個人, 聊事鬥非
作者: bbmom72    時間: 13-12-20 13:20

support, 我的感覺係... show off
作者: 龍校之友    時間: 13-12-20 13:30     標題: 引用:support,+我的感覺係...+show+off

原帖由 bbmom72 於 13-12-20 發表
support, 我的感覺係... show off
萄葡,總有人說是酸的。

作者: 龍校之友    時間: 13-12-20 13:32     標題: 回覆:擾民心底話

衝着某人而開帖是否擾民、挑釁?看官自有公道。

作者: lulugogo    時間: 13-12-20 13:35

我都忍唔住要發表下.....我好似見"xx心中話"的post都係人地問你野,你都係好收收埋埋咁..問非所答...其實你只係想講你諗既野,你應該寫blog....
作者: bbalau    時間: 13-12-20 13:42     標題: 回覆:擾民心底話

不如你地幾個約埋去食聖誕自助餐啦!未取消booking 嗎?

作者: bbmom72    時間: 13-12-20 13:51

原來同一個人真係有幾個account的~
作者: Vickyblah    時間: 13-12-20 14:15     標題: 引用:如果佢係真有此人,希望佢要盡早去學下溝通

原帖由 Holam920 於 13-12-19 發表
如果佢係真有此人,希望佢要盡早去學下溝通技巧,對自己同對教個仔都好有用,因為唔識溝通技巧,幾讀倒書都 ...
agree!!正正係我想講的。成日覺得自己好有責任感係最好嘅家長,又覺得講真心話就係對。乜都覺得自己最好已係好大問題。加上佢真係要好好學習下溝通。我唔知佢做邊行亦唔敢講啲咩,不過只想講同佢做同事,做同學仔家長都好。。。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5