教育王國

標題: 首名子女 - 性別問題 [打印本頁]

作者: rarafish    時間: 13-12-15 20:12     標題: 首名子女 - 性別問題

今年大仔自行衰左...唯有等大抽獎..
但突然諗起如果二女到時自行就唔係首名子女..但如果我想選擇的是女校..
而我個仔根本之前無可能入表..咁二女可否有首名子女果5 分???

作者: 天瑜    時間: 13-12-15 20:22     標題: 回覆:rarafish 的帖子

作者: littlefaith    時間: 13-12-15 20:30

咁取巧都俾你諗到,佩服﹗
作者: rarafish    時間: 13-12-15 20:39

我明白入境處會知我係第二胎..之但係...第一胎係仔入唔到女校至唔可以報啫..
唔緊要..我會問教署..應該有機會..哈哈... 妄想症發作..反正我個女k1..可能比我搞搞下..兩年後會改呢...
作者: catcc2000    時間: 13-12-15 22:32     標題: 回覆:rarafish 的帖子

你問到我都想知,但應該唔得,唔係唔使咁多人迫住報男女校

作者: 556699    時間: 13-12-16 12:51     標題: 回覆:首名子女 - 性別問題

從來冇聽過"首名"的定義係睇埋性別, 樓主好有創意。 不如玩埋捉字蝨, 2008的首名, 2009的的首名....

作者: AgapePa    時間: 13-12-16 12:56

15分同10分結果分別不大, 得個吉
作者: yamyau    時間: 13-12-16 13:01

作者: 天瑜    時間: 13-12-16 13:06     標題: 引用:15分同10分結果分別不大,+得個吉

作者: 小曳人    時間: 13-12-16 13:07

以我理解,係家庭中最年長嘅子女,雙生兒會同時當首名了女
呢個情況,會响父母同前任有子女時變得複雜,聽聞可以係兄姐學校嘅必收生,同時亦可報其他學校,享有首名嗰5分
如果樓主想兩名子女都有首名嗰5分,又並非雙生兒,唯一方法: 個大嘅消失

話時話,其實邊個去check嗰5分?EDB係咪真係會每一個都去對過人境處record呢?!

作者: LL222    時間: 13-12-16 13:21     標題: 引用:+本帖最後由+小曳人+於+13-12-16+13:13+編

原帖由 小曳人 於 13-12-16 發表

以我理解,係家庭中最年長嘅子女,雙生兒會同時當首名了女
首名子,首名女,首名孖仔,首名孖女,首名龍鳳胎

作者: sbux    時間: 13-12-16 13:23     標題: 引用:Quote:原帖由+小曳人+於+13-12-16+發表本帖

原帖由 LL222 於 13-12-16 發表
呢個情況下五胎都有15分,人數為8人

作者: 小曳人    時間: 13-12-16 13:23

LL222 發表於 13-12-16 13:21

我相信如果個大嘅"唔喺度",老2都應該當首名架!
人家咁傷心,無理由連嗰5分都唔俾架?!

作者: marcuscyrus    時間: 13-12-16 13:35

小曳人 發表於 13-12-16 13:23
u r right.  i know such case
作者: marcuscyrus    時間: 13-12-16 13:42

rarafish 發表於 13-12-15 20:12
今年大仔自行衰左...唯有等大抽獎..
但突然諗起如果二女到時自行就唔係首名子女..但如果我想選擇的是女校.. ...
but no one force u to choose a girl school?
作者: LeeCC    時間: 13-12-16 14:10

如果大的是讀特殊學校,老二在自行報主流學校,可當首名,阿仔同學就是這樣

作者: winisa    時間: 13-12-16 14:51     標題: 回覆:首名子女 - 性別問題

朋友仔有對龍鳳胎,佢真係打去check過,兩個都當首名,有15分

作者: gigi1227    時間: 13-12-16 15:08

但我們的教育局係假設家長都係誠實的, 會如實填報, 不需為首名子女提交任何文件証明的.......唔好彩要CHECK的香港一定CHECK到, 但國外生的就無能為力
作者: Irismammy    時間: 13-12-16 15:31     標題: 引用:從來冇聽過"首名"的定義係睇埋性別,+樓主好

原帖由 556699 於 13-12-16 發表
從來冇聽過"首名"的定義係睇埋性別, 樓主好有創意。 不如玩埋捉字蝨, 2008的首名, 2009的的首名....

...
Good idea

作者: LL222    時間: 13-12-16 16:12     標題: 引用:Quote:LL222+發表於+13-12-16+13:21+首名子

原帖由 小曳人 於 13-12-16 發表
這個post比78、79 post更

作者: 556699    時間: 13-12-16 16:14     標題: 回覆:首名子女 - 性別問題

純好奇一問, 首名是否計同一對父母呢? 假設甲和乙生了個B, 呢個當然是首名。 他朝甲離婚和丙再婚, 咁甲和丙的孩子是否同樣是首名?

作者: LL222    時間: 13-12-16 16:24     標題: 引用:純好奇一問,+首名是否計同一對父母呢?+假設

原帖由 556699 於 13-12-16 發表
純好奇一問, 首名是否計同一對父母呢? 假設甲和乙生了個B, 呢個當然是首名。 他朝甲離婚和丙再婚, 咁甲和丙 ...
這個問題跟國內的一孩政策,國內好似係可以再生的

作者: 奥脫福    時間: 13-12-16 16:31

556699 發表於 13-12-16 16:14

純好奇一問, 首名是否計同一對父母呢? 假設甲和乙生了個B, 呢個當然是首名。 他朝甲離婚和丙再婚, 咁甲和丙 ...

咁好簡單,搵阿丙做申請人咪自然係首名囉(如果阿丙之前無在香港生過
小朋友的話)。

作者: rei0510    時間: 13-12-16 18:13     標題: 回覆:奥脫福 的帖子

咁搞法,樓主為了5分,可能會同c6離婚,然後揾第二個人假結婚,再揾第二任c6做申請人咪得囉

作者: rarafish    時間: 13-12-17 21:28

大家諗得過左火...
我只係...無聊諗多左而已..

不過我已問教署...佢地都係果句, 你知有阿妹跟尾就應該係搵間男女校..唔應該因為心儀女校就分開兩兄妹既關係..
之後佢就話呢個係遊戲規則...

件事就完了...

大家都係跟遊戲規則..

作者: Abc133    時間: 13-12-17 22:43     標題: 回覆:首名子女 - 性別問題

應該無

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5