教育王國

標題: York interview ! [打印本頁]

作者: cobeyan    時間: 13-12-14 17:03     標題: York interview !

要兩個家長in還是一個都ok?

作者: TeriAnla    時間: 13-12-14 17:58     標題: 回覆:York interview !

應該冇所謂。我上年係我和婆婆同囝囝interview.

作者: alpo1122    時間: 13-12-16 10:53

請問兩個家長會in咩架?
作者: Evachau    時間: 13-12-16 10:58     標題: 引用:應該冇所謂。我上年係我和婆婆同囝囝interv

原帖由 TeriAnla 於 13-12-14 發表
應該冇所謂。我上年係我和婆婆同囝囝interview.
可以揀廣東話in 嗎?

作者: TeriAnla    時間: 13-12-16 20:30     標題: 回覆:alpo1122 的帖子

上年係可以俾我同婆婆一起入去面試室。每間面試室In三個小朋友,有兩位老師。面試室有玩玩具區,然後每位小朋友輪流到有其中一位老師interview.主要小朋友做指令,我坐隔離但沒有幫忙。In完後,小朋友會回到玩玩區繼續玩,然後我又單獨到另一位老師面談,主要跟問卷資料了解小朋友日常嘅嘢。完成後,要等3個小朋友和家長都完成兩邊面見,才一起離開課室。而婆婆雖然和我們一起入面試室,但全程都係企一邊。如果父母一起去,可以選擇一個和小朋友面試,另一個和另一老師面談。所以應該一個人或兩個人和小朋友面試都冇所謂。

作者: TeriAnla    時間: 13-12-16 20:36     標題: 回覆:Evachau 的帖子

原先老師用廣東話問我囝囝,但見囝囝冇咩反應,於是問我小朋友會唔會要用英文,我話英文好啲,老師又轉英文問,我囝囝就順利完成指令。我囝囝係大B, 上年面試時係唔識講嘢,好多學校老師一見佢唔識講嘢,已經冇心機In佢。仲有某啲幼兒園老師同我講囝囝唔識廣東話,唔會有學校收佢。唯獨York個老師好有心機引導我囝囝完成所以指令。呢個亦係我對York改觀嘅原因。之前我一直都冇諗讀呢間,Daddy話唔同我地interview, 我仲帶婆婆去見識下。

作者: Evachau    時間: 13-12-16 21:06     標題: 引用:原先老師用廣東話問我囝囝,但見囝囝冇咩反

原帖由 TeriAnla 於 13-12-16 發表
原先老師用廣東話問我囝囝,但見囝囝冇咩反應,於是問我小朋友會唔會要用英文,我話英文好啲,老師又轉英文 ...
Thx for sharing!

作者: cobeyan    時間: 13-12-16 22:36     標題: 回覆:York interview !

Evachau :咁有冇收到offer?

作者: Evachau    時間: 13-12-16 22:56     標題: 引用:Evachau+:咁有冇收到offer? +

原帖由 cobeyan 於 13-12-16 發表
Evachau :咁有冇收到offer?
28號先in呀!

作者: alice_twy    時間: 13-12-18 09:23

已決定唔去in 了
作者: fathaha    時間: 13-12-18 10:02     標題: 回覆:alice_twy 的帖子

我明天10:15 in。希望成功

作者: RMC0101    時間: 13-12-18 12:08

知唔知York分幾多日interview?

作者: april12    時間: 13-12-18 12:36     標題: 回覆:RMC0101 的帖子

以我所知起碼18-30 dec

作者: fathaha    時間: 13-12-18 13:10     標題: 回覆:april12 的帖子

咁知唔知大概幾時會出result

作者: Evachau    時間: 13-12-18 13:15     標題: 引用:咁知唔知大概幾時會出result +

原帖由 fathaha 於 13-12-18 發表
咁知唔知大概幾時會出result
好像三星期左右

作者: RMC0101    時間: 13-12-18 13:57

回覆 april12 的帖子

This is very long period from Dec 18-30..咁咪in好多人

作者: oneonemama    時間: 13-12-18 14:23     標題: 回覆:York interview !

York係私校定IS?

作者: DragonBB2011    時間: 13-12-18 14:45

我呀囡30Dec先in, 10月B, 睇嚟係跟大細
作者: kowloonfish    時間: 13-12-18 16:36

請問pn 共收幾多人?york 易入嗎?簡介會到見唔到有net,只在playground見過一個。
作者: BostonRedSox    時間: 13-12-18 20:46

回覆 DragonBB2011 的帖子

唔係跟大細,我仔仔2月,表弟11月,同一日interview!!!
作者: mamavio    時間: 13-12-18 21:42     標題: 回覆:York interview !

想問簡介會係咪有講 interview 係 in 咩? 我唔得閒冇去到。 同埋張 form 寫話叫我interview 嗰日交 questionnaire. 我在報名時已交過 app form 連住的 questionnaire. 是不是簡介會嗰日有另外派一份 questionnaire呢?

唔該哂各位媽咪 :)

作者: DragonBB2011    時間: 13-12-18 21:57     標題: 引用:回覆+DragonBB2011+的帖子 唔係跟大細,我

原帖由 BostonRedSox 於 13-12-18 發表
回覆 DragonBB2011 的帖子

唔係跟大細,我仔仔2月,表弟11月,同一日interview!!!
oh... 原來無關係, 咁都好d

作者: Lulab    時間: 13-12-19 07:04     標題: 引用:想問簡介會係咪有講+interview+係+in+咩?+

原帖由 mamavio 於 13-12-18 發表
想問簡介會係咪有講 interview 係 in 咩? 我唔得閒冇去到。 同埋張 form 寫話叫我interview 嗰日交 questi ...
我都想知呀,我今日interview

作者: Beazel    時間: 13-12-19 11:49

請問各位媽媽York今年Interview 考D咩呀? Thanks.
作者: decelerate    時間: 13-12-19 12:13     標題: 回覆:York interview !

尋日interview,佢地好有心機慢慢interview個小朋友。又唔係大家講得咁差。

作者: noviasobb    時間: 13-12-19 12:24     標題: 回覆:decelerate 的帖子

請問有否外藉老師interview?

作者: sakbbjaijai    時間: 13-12-19 13:21     標題: 回覆:York interview !

今日interview,  覺得D 老師好有心機in, 幾有愛心同耐性,校舍又幾靚幾大,warm up circle time 安排得幾好,雖然只係有兩個外籍NET, 其他NET 係ABC,但氣氛好好,好開心,又有白兔比小朋友摸,真係唔似其他人講得咁差WOR....唯一我唔滿意係AM CLASS 得兩個鐘,其他野SO FAR 我覺得佢OK.....平心而論,大家都話HKPS 好好, 但INTERVIEW 方面嘅安排,無可否認YORK 有心D, 做得好D....不過可能因為HKPS 大部分都係內定嘅關係,所以interview 求其D....anyway,  我真心覺得york 其實無其他人講得咁差。

作者: TeriAnla    時間: 13-12-19 13:41

回覆 sakbbjaijai 的帖子

有好媽咪批評學校似補習社. Wall & Board咩都冇, 都唔似幼稚園. 我上年interview時都冇留意. 入咗學發現York 7-8成教材用大電視教學. 呢樣有好有唔好.

作者: RMC0101    時間: 13-12-19 14:14

回覆 sakbbjaijai 的帖子

天氣咁凍係咪要係出面等?

作者: alpo1122    時間: 13-12-19 14:16

請問interview流程大概係點?
作者: decelerate    時間: 13-12-19 14:18     標題: 回覆:sakbbjaijai 的帖子

我都認同,HKPS個interview好『球其』。簡單group interview, 八個人佢根本handle唔倒。

作者: cobeyan    時間: 13-12-19 16:45     標題: 回覆:York interview !

大家可否略略講下in d 咩?

作者: chengv    時間: 13-12-19 17:06

mamavio 發表於 13-12-18 21:42
想問簡介會係咪有講 interview 係 in 咩? 我唔得閒冇去到。 同埋張 form 寫話叫我interview 嗰日交 questi ...
簡介沒有去, 我想你也不用in了. 不去簡介會的人他們是不會收的.
作者: gingerbearbb    時間: 13-12-19 18:42     標題: 回覆:York interview !

請問interview問家長果part係英文定中文?

作者: Moonlight819    時間: 13-12-19 22:49     標題: 回覆:York interview !

有沒有人知會in些什麼呢?

作者: LangKiu    時間: 13-12-20 00:10     標題: 引用:今日interview,++覺得D+老師好有心機in,+幾

原帖由 sakbbjaijai 於 13-12-19 發表
今日interview,  覺得D 老師好有心機in, 幾有愛心同耐性,校舍又幾靚幾大,warm up circle time 安排得幾好 ...
Totally agree,但可惜阿仔今日表現奇差,所以我老公斷言一定冇offer,唔洗諗!

作者: antheny    時間: 13-12-20 08:04     標題: 回覆:York interview !

衝正外遊,去吾倒。不過,無外遊都仲唸紧去吾去

作者: strawberrymame    時間: 13-12-20 12:21     標題: 引用:今日interview,++覺得D+老師好有心機in,+幾

原帖由 sakbbjaijai 於 13-12-19 發表
今日interview,  覺得D 老師好有心機in, 幾有愛心同耐性,校舍又幾靚幾大,warm up circle time 安排得幾好 ...
Totally agree! 所以我當年都幫小朋友揀咗YORK,雖然AM係得兩個鐘,但其實都無咩問題,仔仔進步得好好,很喜歡上學,老師們都很有愛心,佷開心為仔仔選了這間學校!相反上年in HKPS

作者: strawberrymame    時間: 13-12-20 12:26     標題: 回覆:York interview !

情況和你一樣,感覺很差,老公也覺得非常敷衍,早知慳番D時間……。

作者: fathaha    時間: 13-12-20 13:14     標題: 回覆:TeriAnla 的帖子

我都覺得安排好好。雖然頭尾都撹左成粒鐘有多。但過程小朋友唔悶。所以亞囡都冇唔耐煩。指令都肯做齊。
唯一係campus隔離拜神好大煙灰味。空氣好差。唔知平時係咪日曰係咁

作者: noviasobb    時間: 13-12-20 14:10     標題: 回覆:fathaha 的帖子

請問有什麼指令?

作者: Ianchan    時間: 13-12-20 19:04     標題: 回覆:fathaha 的帖子

我都覺得陣煙味好重,本身有哮喘,聞完後好唔舒服

作者: tongtongwhite    時間: 13-12-20 23:49

我覺得面試沒有很大問題, 但感覺頗流水作業.  而且有不少內地人, 令我有點猶豫.  

在禮堂集體活動時, 由於我們早到可以坐到最前排, 後來阿囡站起來, 可是身體掂著椅子, 這個時候, 一個媽媽抱著自己的小朋友, 移開左還貼著我小朋友張椅, 準備佔用阿囡張椅, 其實第二排還有很多空位, 不過佢無理.  我覺得個媽媽好無禮貌, 後來我唯有講: "唔好意思, 張椅是有人坐的".  她一臉不滿, 才沒有坐下去.  我無諗過一個家長會搶走一個一歲BB個位.  

之前在等候室時, 亦有兩個內地父母想拿走我個囡張椅, 比自己坐. 佢小朋友
己經有座位.

明白可能以上是個別事件,
我想像將來如果入讀, 阿囡同學的家長聚會, 可能會有類似情況.
諗到呢度, 真係有點猶豫.

作者: gingerbearbb    時間: 13-12-21 01:04     標題: 引用:+本帖最後由+tongtongwhite+於+13-12-21+00

原帖由 tongtongwhite 於 13-12-20 發表

我覺得面試沒有很大問題, 但感覺頗流水作業.  而且有 ...

作者: siu_baby    時間: 13-12-21 03:30     標題: 引用:+本帖最後由+tongtongwhite+於+13-12-21+00

原帖由 tongtongwhite 於 13-12-20 發表

我覺得面試沒有很大問題, 但感覺頗流水作業.  而且有 ...
我都覺得部份家長冇乜禮貌,好反感。至於內地人,心知間間學校都有,唯有祈求自己個小朋友遇到個好嘅。

作者: kingting    時間: 13-12-21 10:11     標題: 回覆:tongtongwhite 的帖子

所有入表申請的人都可以聽講座及面試,以申請人家長的表現評價學校,似乎對學校不公平。

作者: TeriAnla    時間: 13-12-21 10:43     標題: 回覆:tongtongwhite 的帖子

K1你去到九龍塘名幼仲跨張呢。冇禮貌的,打尖的,內地的,冇處不在。

作者: LITTLEGIRLSNOW    時間: 13-12-21 11:34     標題: 回覆:siu_baby 的帖子

阿仔今年york讀PN, so far全班家長好nice,我們仲定期自己撹gathering.

作者: crg    時間: 13-12-21 13:53     標題: 引用:阿仔今年york讀PN,+so+far全班家長好nice,

作者: Franceschingyi    時間: 13-12-21 23:00     標題: 回覆:York interview !

今日面試,感覺好,主要是佢地安排分段時間讓小朋友吾會悶,即使全程花了一個鐘,仔仔仍有精力,而且面試家長的老師比較有經驗。

作者: LITTLEGIRLSNOW    時間: 13-12-22 01:23     標題: 回覆:crg 的帖子

我覚得York pn唔算係谷,但英文係好好,我位小朋友開學至今英文進步不少,可以跟net teacher對答,而且係自信心亦增強了,不怕跟陌生人說話,每日放學回家我位小朋友都唱不同英文歌。功課方面由開學至今得幾份填色,我問了班主任下學期先開始有功課做。老師方面都好nice,家長們遇上問題都樂於回答,有些不是敎我位小朋友老師返放學都同佢傾計,其實york學生都好開心返學。

作者: pakyin1108    時間: 13-12-23 01:05     標題: 回覆:York interview !

想問下大家覺得份問卷係咪好有問題?因為有個家長不斷批評份問卷不知所謂,啲問題大部份唔make sense,我自己就覺得冇咩問題,家長自己想點答咪點填,唔鐘意更加可以唔填唔交,不過嗰位家長最後又有填喎,真係想
佢仲話呢啲咁嘅學校就算收佢小朋友都一定唔會讀,因為已經有心儀學校收左,我話既然由頭到尾都唔認同間學校,唔好去in喇,浪費學校人力物力,又浪費老師時間同心機,點知佢話呢啲牟利學校老師咁hea,都唔知邊個浪費邊個時間,我話到時收左你個女,即係多一個機會小朋友會變waiting或reject,既然唔會讀就留比其他想讀嘅家長同小朋友啦,點知佢仲話報得呢啲牟利幼稚園,唔駛擔心佢地冇書讀喎,我問佢咁你去in為咩?又討厭學校,連backup都不如,佢話想測試下小朋友能力,真係不知所謂,睇死佢到時老師問佢都會扮晒死狗好假咁話好鐘意,
唔知嗰位家長會唔會見到,我真係想講你人格好有問題,不知所謂

作者: TeriAnla    時間: 13-12-23 08:26     標題: 回覆:pakyin1108 的帖子

唔鍾意間學校,學校做咩到係不知所謂。鍾意間學校,冇論間學校咗咩都會話好。

人嘅本性就好係鍾意占有,唔理37,21霸咗先,所以點解見人排隊就會唔理係咩照排。多人爭嘅學校越多人爭,因為好大部分人都只係聽人講好,但答唔出有咩好。

作者: cherryird    時間: 13-12-23 09:47

作者: phonengan    時間: 13-12-23 10:40

pakyin1108 發表於 13-12-23 01:05
想問下大家覺得份問卷係咪好有問題?因為有個家長不斷批評份問卷不知所謂,啲問題大部份唔make sense,我自 ...
份問卷的設計是make sense,考家長有冇sense.細心諗下他的用意

作者: BALL_B116    時間: 13-12-23 11:49     標題: 回覆:TeriAnla 的帖子

作者: sakbbjaijai    時間: 13-12-23 11:49     標題: 引用:想問下大家覺得份問卷係咪好有問題?因為有

原帖由 pakyin1108 於 13-12-23 發表
想問下大家覺得份問卷係咪好有問題?因為有個家長不斷批評份問卷不知所謂,啲問題大部份唔make sense,我自 ...
呢到好多人唔鐘意YORK, 只要大家用自己嘅判斷力去judge 佢好唔好就得, 網上資料做reference 好了。

作者: TeriAnla    時間: 13-12-23 11:49     標題: 回覆:phonengan 的帖子

你覺得會有咩用意?

作者: strawberrymame    時間: 13-12-23 17:04     標題: 回覆:York interview !

其實睇咗EK咁耐,york嘅負評主要都係出自某几位非用家,我有時真係睇唔過眼反問番佢地,佢地又扮睇唔到,問非所答,所以我都投降了……

作者: phubi    時間: 13-12-23 17:49

想問下係咪無出席佢既家長會, 就唔會收?

我果日in完, 老師問我拎家長會張黃色回條, 我話無去, 佢連問題都hea問我了....
作者: babyBenz    時間: 13-12-23 17:58     標題: 引用:我覚得York+pn唔算係谷,但英文係好好,我

原帖由 LITTLEGIRLSNOW 於 13-12-22 發表
我覚得York pn唔算係谷,但英文係好好,我位小朋友開學至今英文進步不少,可以跟net teacher對答,而且係自 ...
請問呢位媽咪,你小朋友讀上午定下午班?

作者: alvinita    時間: 13-12-23 19:19     標題: 回覆:babyBenz 的帖子

請問有没有家長的小朋友是讀上午班,因只有兩小時,是否很不足夠?謝謝!

作者: BALL_B116    時間: 13-12-23 21:01     標題: 回覆:babyBenz 的帖子

作者: sakbbjaijai    時間: 13-12-23 21:08     標題: 引用:我地係special+K1,,其實都係PN課程,只係

原帖由 BALL_B116 於 13-12-23 發表
我地係special K1,,其實都係PN課程,只係全班都係一月小朋友,同埋係上午3小時,另外有識3個媽媽,小朋友 ...
Special K 係點apply 架? 有無校車?

作者: BALL_B116    時間: 13-12-23 21:49     標題: 回覆:sakbbjaijai 的帖子

作者: sakbbjaijai    時間: 13-12-23 23:45     標題: 引用:係要一月小朋友先得,正常報PN咁,到開學前

原帖由 BALL_B116 於 13-12-23 發表
係要一月小朋友先得,正常報PN咁,到開學前一,兩個月的家長會,校會先公佈,上午3小時,來回有校車

...
我阿B 係1月B,即係如果有am offer 的話可以轉?

作者: BALL_B116    時間: 13-12-23 23:56     標題: 回覆:sakbbjaijai 的帖子

作者: fathaha    時間: 13-12-24 00:28     標題: 回覆:BALL_B116 的帖子

我上星期interview時問老師出年會否有special k。佢話未知。要下年開學前先知

作者: BALL_B116    時間: 13-12-24 00:38     標題: 回覆:fathaha 的帖子

作者: atsuda    時間: 13-12-25 04:35

Special k1 係喺interview 嗰時先生offer 你,或是你要自動喺interview 嗰時自動提出?我個女係大b,如果真係有special k 就好,
作者: TeriAnla    時間: 13-12-25 14:29

正常Special K1係俾超細B. 2013年9月入學Special K1原本應該係2010年 11或12月的BB, 但應該有好多2010年細B有K1 offer或一啲名幼PN offer, 所以最後冇入到York Special K1. 因為Special K1有位, 所以就轉咗一部份原本有PN offer 2011年1月B到Special K1了. 名義上好似讀咗兩年K1, 因為2014年9月都仍然係入讀K1. 由於Special K1都已經納入幼稚園部 即係York International Kindergarten, 所以repeat正常K1就唔需要評估了. Special K1學費亦係K1學費. York PN係under York International Child Care Centre, 唔係幼稚園. 所以如果要入讀York kindergarten K1係需要校內評估, York PN 學生雖然係優先入讀幼稚園部但唔一定係國際班. 我諗有冇special K1俾1月B,好睇有幾多之前一年細B confirm讀Special K1.

我囝囝係2月B, 上年都知有special K1, 但問過學校2月B一定唔可以轉,因為唔可能等到10月或11月先開學 (未足兩歲8個月讀K1). 正常PN,K1係8月開學. 我都唔開心因為special K1學費平過PN, 不過冇計,唯有讀番PN. 好彩評估後都順利入到國際班因為阿囝英文溝通較好.
作者: jchan610    時間: 13-12-25 19:25     標題: 回覆:York interview !

冇去簡介會係咪唔使諗?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5