教育王國

標題: KV真心分享 [打印本頁]

作者: siufung    時間: 13-12-10 10:55     標題: KV真心分享

傳聞中Kv冇家校合作、少透明度、狂谷死板、小朋友是書呆子缺活力、軍訓模式...
小女讀了這幾個月,令我完全放下疑慮...我眼見(每日接送)老師超有愛心耐性、嚴中有慈,對小朋友好有辦法。夲人因家事請假超過一個月,校方雖不支持因病以外請長假,但仍體諒原因,校長主任主動與本人面見了解,並提供最好的支援,讓小朋友在缺課期間可跟貼進度,並於復課後可重新適應銜接!
最重要小朋友返學後由“性格女星“變爲有禮重紀律,每天熱愛上學....班中30幾個小朋友,老師可每一注視,因應不同性格誘導施教。以用家身份說,我無悔選了此校!!
利申:小女K1,絕非打手!

作者: HC-Mum    時間: 13-12-10 11:12

Thank you for your sharing!
May I know if you feel KV suits shy children? As i m worry that its teaching style make shy children even more shy!
作者: siufung    時間: 13-12-10 11:38     標題: 引用:Thank+you+for+your+sharing!+May+I+know+i

原帖由 HC-Mum 於 13-12-10 發表
Thank you for your sharing!
May I know if you feel KV suits shy children? As i m worry that its tea ...
眼見班中乜類型小朋友都有,絕非全部乖巧型(小女已是)...放心,老師會因才施教,過活躍或過靜的會作不同調校..我好驚喜返學不足一個月老師已大致摸清小女性格,再因之而教導...
怕醜型會被多鼓勵,他們會有show and tell鼓勵小朋友自我發揮,培養他們的自信心...

作者: 貓貓人    時間: 13-12-10 11:38     標題: 引用:傳聞中Kv冇家校合作、少透明度、狂谷死板、

原帖由 siufung 於 13-12-10 發表
傳聞中Kv冇家校合作、少透明度、狂谷死板、小朋友是書呆子缺活力、軍訓模式...
小女讀了這幾個月,令我完全 ...
完全有同感。我家仔仔超active, 之前曾非常擔心仔仔能否適應,又驚佢被label為曵學生。估唔到KV老師咁有方法可教到仔仔,而且真係嚴中有慈,老師係用好鼓勵嘅方法和很懂得用小朋友喜歡嘅語言黎教導,教學方法和經驗明顯比仔仔PN(另一間九龍塘熱門學校)嘅老師優勝好多。而且我每日接送,有問題隨時問老師都好樂意答,老師亦主動講小朋友在學校發生嘅問題。總括而言,仔仔好開心,我亦非常滿意。本人都絶不是打手,只是真心分享。

作者: cymchris    時間: 13-12-10 12:08     標題: 回覆:KV真心分享

我也是KV用家,在BK好少KV家長會share,因為KV已被標纖為谷丶死板丶英文差。根本share乜都無用。只有用家先會知道KV的好處!他們不會看到老師多麼的有經驗和愛心,老師的turnover低對子女的好處!好應同上述2位用家的真實分享

作者: HC-Mum    時間: 13-12-10 12:16

是的~KV家長很低調,所以我只能從很多'傳聞'中了KV. 多謝各位分享!

請問讀KV的小朋友在學術上多會要補英文對嗎?在小一面試有支援嗎?考私校直資表現如何?小朋友尤其K2,3會很大功課默書壓力嗎

多謝各家長提供寶貴意見!
作者: charis0225    時間: 13-12-10 12:58     標題: 引用:傳聞中Kv冇家校合作、少透明度、狂谷死板、

絕對應同,不是外面所講的乜都無,一年有六次生日會,不覺得很谷,相信只有用家先感受到😃

作者: Mrs.Luckycat    時間: 13-12-10 13:02

樓主及其他 KV 家長,我聽聞 KV 很注重小朋友在開學前是否已戒片。請問他們如何處理未戒片的學生? 謝謝。
作者: loveactuallybk    時間: 13-12-10 13:05     標題: 回覆:HC-Mum 的帖子

我也想知多點, 讀KV的英語oral是否稍遜?聽人説KV的孩子的確好乖,但presentation skills 好嗎?

作者: gs2012    時間: 13-12-10 13:06     標題: 回覆:KV真心分享

唔知有冇用家棄民生而取KV? 可否分享下?

作者: h2013    時間: 13-12-10 13:09     標題: 回覆:Mrs.Luckycat 的帖子

排洗都好密,小朋友大家一齊去vv,好快就適應。不要擔心!

作者: smile_w99    時間: 13-12-10 13:10

見到呢個post真係開心,因為好少有KV用家分享! 我都係K1用家,好同意以上comment! 老師真係好有辦法去教小朋友! 小兒係活潑好動型,老師有同我講上堂佢唔留心會用乜嘢方法去處理! 由開學至今,班主任打過好幾次比我,有時係跌親,有時係有d細節我無留意到(e.g. 小兒無把恤衫下面紐扣扣落短褲仔),所以我覺得老師好細心,亦好有經驗! 並唔係傳聞中古板嚴肅! KV亦著重小朋友自律、自理,番到學校要自己攞手冊出嚟放老師枱面! 食茶點要自己除隻杯(K1隻杯係扣响書包面)同扣番隻杯落書包!
至於英文應該係大家担心既間題! 其實佢地每日都有40分鐘英文堂,只係一星期只有一堂係NET上! 我覺得仔仔响吸收上快咗(佢之前係英普PN),可能母語始終易上手! 佢依家特別喜愛讀字咭,認中文字十分好,亦十分有興趣! 又經常唸兒歌比我聽。唔止中文,仲有英文兒歌! 所以我十分滿意,英文如果家長有要求特別係oral,可以外補! 始終每間學校都有長短! 但我覺得KV嘅長多過短好多!
至於要家長參與嘅活動係真係無! 不過佢地校內係有好多活動如運動日, 參觀,畢業禮等等,只係無比家長參與! 但有好多家長會自己搞,咁都好呀,唔駛成曰請假! 而老師又可以專心教學!
作者: bbalau    時間: 13-12-10 13:19     標題: 回覆:KV真心分享

KV經常被說缺乏「家校合作」。其實,家長有心的話,抽時間去學校接送,可以接送到課室門口,同老師傾談,用眼看看孩子上課前的準備。這種「家校合作」不俗啊!

作者: smile_w99    時間: 13-12-10 13:20

另外想補充,KV嘅admin真係好好,好有效率! 只係收生都感覺到佢係以家長為本! 完全唔駛排隊! 注冊都唔駛特登請假! 所以我都慶幸上年我無因為pm offer而放棄,最後仲轉到am, 連校車都幫我地自動轉埋!
作者: siusiufun2010    時間: 13-12-10 17:39

我是KV用家,小朋友讀K1,很少發帖,但眼見大家對傳聞中的KV有誤解,不得不分享一下用家感受,極同意上述意見。

小朋友現讀K1,就開學幾個月以來,有以下感受︰
1) 中文強︰能掌握小朋友學習方法,小朋友對中文的興趣加強了很多,而且極著重建立閱讀習慣,每2星期會有三本中英文書藉借回家看,而課堂亦有閱讀時間。
2) 自理紀律強︰有效訓練小朋友自理能力及紀律性,要求小朋友自動自覺交手册,排洗,收放書包,自理茶點時間,守規則,近來回家會自己要求洗手巾盒,話老師說小朋友大個仔,要自己洗手巾,自己放茶點。
3) 學術強︰返了2個多月已經有測驗,有中英數常識,學習模式肯定與小學接軌,而測驗內容生活化多元化,可見學校重視各方面發展。學校不會事先通知家長測驗,所以雙職父母非常適合,小朋友不需要家長温習,測驗成績也很好,學校確實令小朋友能夠掌握課堂知識。
4) 自動自覺︰老師會教導小朋友自己回家做功課,書本有練習要做的要自己提出,會主動向父母交代課堂內容及通告,返學安排等。
5) 行政強︰無得彈,反應快而準。
6) 老師好︰教學經驗豐富,流動性低,好有愛心及耐性。

至於有一般的意見如KV英文較差,這是事實,因為學校重點放在中數,確需要在外補習一下英文,而好谷好死板,其實一D都唔谷,我相信功課都比其他名校少,只不過一星期1至2份功課(不計書本入面的練習,因為老師沒有要求一定要做),而對於較靜/較活潑的小朋友是否不適合,老師其實很能夠觀察到不同小朋友的需要,眼見班內什麼性格都有,而老師亦會多鼓勵較靜的小朋友回答問題或示範,其實返學都係三小時既事,很多性格問題應靠父母自己培養。
作者: rysu0002    時間: 13-12-10 17:54

作者: bbalau    時間: 13-12-10 17:54     標題: 引用:+本帖最後由+siusiufun2010+於+13-12-10+17

原帖由 siusiufun2010 於 13-12-10 發表

我是KV用家,小朋友讀K1,很少發帖,但眼見大家對傳 ...
Written English is not bad actually. It's true that students lack opportunities to speak in English with foreigners at school.  Most students need to sign up extra English courses to strengthen their communication in English.

作者: steveppc    時間: 13-12-10 17:55

回覆 siusiufun2010 的帖子

聽好多用家講都話KV 可以TRAIN 到小朋友返到屋企自動自覺報告功課呀, 通告咁, 其實有無小朋友係跟唔到呢?我有少少擔心自己個小朋友會變成成日欠交成日做漏野個個!

THANKS

作者: bb8608    時間: 13-12-10 18:27     標題: 引用:回覆+siusiufun2010+的帖子 聽好多用家講

原帖由 steveppc 於 13-12-10 發表
回覆 siusiufun2010 的帖子

聽好多用家講都話KV 可以TRAIN 到小朋友返到屋企自動自覺報告功課呀, 通告咁,  ...
My boy remembers majority of things teacher requests him to do/bring. Sometimes forgot, but we have class whatsapp group with other mamas, so we can still remind each other

作者: siufung    時間: 13-12-10 20:47     標題: 引用:那麼KV是否一定收有錢家長,低下階層不會收?

原帖由 rysu0002 於 13-12-10 發表
那麼KV是否一定收有錢家長,低下階層不會收?
絕對不會,本人只是一般普通百姓,爸爸一般階層,媽媽全職母親;絕非有錢人。以每月$3200之合理價來講(十年冇加,舊年先加左,但加添了net),學校本身的辦學宗旨不在“財“,所以零商業味。Kv收生出名不偏倚,著眼學生整體表現,而並非家底。另一post有媽咪稱已知會校長級別人士通融,依然不獲取錄...

作者: eidye    時間: 13-12-10 21:15     標題: 回覆:siufung 的帖子

完全認同!我仔仔k2.女女k1 一樣勁鍾意返學 但我女女係細女,還未完全聽教聽話,老師都有講女女問題,話叫我放心!我真係勁like老師的熱誠。讚

作者: tamching214    時間: 13-12-10 21:30     標題: 回覆:siusiufun2010 的帖子

想聽下kv有什麼不足之處或改善空間?

作者: scotia.nova    時間: 13-12-10 21:54     標題: 回覆:eidye 的帖子

作者: scotia.nova    時間: 13-12-10 21:57     標題: 回覆:tamching214 的帖子

作者: cymchris    時間: 13-12-10 22:00     標題: 引用:我都忍吾住分享一下!我大女已上小學,對根

原帖由 scotia.nova 於 13-12-10 發表
我都忍吾住分享一下!我大女已上小學,對根德仍念念不忘。小一時,常說如果根德有小學,中學和大學就好了。 ...
你女女超勁!希望我仔仔都可以!

作者: akinasin    時間: 13-12-10 23:24     標題: 回覆:scotia.nova 的帖子

十分同意!老公成日講如果有根德園小學,一定是全香港最好既小學!係亞女3年的幼稚園,我們全家都很輕鬆。還記得,聽過老師同家長講:佢病左1個星期,你地唔使緊張,我地會幫佢追返成績,你地最緊要同佢多d親子時間,開心d..個刻真係好感動! 學校老師真係好到無得頂,過左2年,我地全家都緊記住!! 其實,學校有好多小朋友活動,只係無招呼我地家長啫...我两公婆要返工,仲好,無壓力。

另外,我個女係英文強,係由另1間出名n班幼稚園轉去kv。揀kv係貪佢中文強,可以補足不足。而且,坊間搵好既英文班易過搵中文班! 仲有,我唔鍾意d幼稚園個課程得個深,但老師教過下,就交晒比家長教。根德園就唔會咁。

作者: wawaye    時間: 13-12-10 23:55     標題: 引用:唔知有冇用家棄民生而取KV?+可否分享下? +

原帖由 gs2012 於 13-12-10 發表
我都爭扎緊KV定民生~~~

作者: siufung    時間: 13-12-11 00:56     標題: 引用:Quote:原帖由+gs2012+於+13-12-10+發表唔知

原帖由 wawaye 於 13-12-10 發表
我都爭扎緊KV定民生~~~
實在不敢引導人捨他取Kv...因未在Ms讀過,不能莾下建議...不過選校最好選適合自己小朋友的。對於我本人,Ms吸引在半龍,其他不甚了解。老實說,舊年本人亦有報Ms,但未被取錄,倘若當年我同樣有此兩offer,可能亦難以下決定。但亦“慶幸“沒有此福份,讓我無他慮之下選了Kv!多搜集些用家意見,再衡量一下對小朋友的合適性,再早作決定!加油!

作者: siufung    時間: 13-12-11 01:28     標題: 引用:想聽下kv有什麼不足之處或改善空間? +

原帖由 tamching214 於 13-12-10 發表
想聽下kv有什麼不足之處或改善空間?
Kv今年開始引入net,但時間嫌不足,只是聊胜於無而已,但同時亦加插phonics,本人視此項爲突破。論英語語境,Kv實不能與坊間另一些國際或英普幼稚園媲美,但以往用家常有分享,英文理解、閱讀、字彙、書寫方面並不比別家遜色。所以英語方面,相信最大缺點是oral不足而已。但這方面亦最容易從坊間機構外求,本人因以往長居美國,可自行教導會話英語及phonics,所以英語語境上的不足本人可自行填補。

作者: scotia.nova    時間: 13-12-11 07:19     標題: 回覆:siufung 的帖子

作者: Macylau    時間: 13-12-11 08:12     標題: 引用:我都忍吾住分享一下!我大女已上小學,對根

原帖由 scotia.nova 於 13-12-10 發表
我都忍吾住分享一下!我大女已上小學,對根德仍念念不忘。小一時,常說如果根德有小學,中學和大學就好了。 ...
SC K1 申請都係截到九月B喎?你既意思係有SC PN offer?

作者: smile_w99    時間: 13-12-11 08:22

gs2012 發表於 13-12-10 13:06
上年我就係放棄了民生am, SC而揀KV! 因為民生唔係100%上民小,所以我寧願打好底!但亦明白考小一係痛苦嘅,因為現在仍是K1,可能兩年後我會後悔!但我卻寧可依家辛苦d打好底,再戰小一!我諗每個家庭可接受程度唔同,好難一慨而論!加上民幼近年好多改動,加咗英普班,唔知得唔得!所以寧願保守d揀有口碑嘅KV!

作者: gs2012    時間: 13-12-11 08:35     標題: 引用:Quote:gs2012+發表於+13-12-10+13:06+唔知

原帖由 smile_w99 於 13-12-11 發表
上年我就係放棄了民生am, SC而揀KV! 因為民生唔係100%上民小,所以我寧願打好底!但亦明白考小一係痛苦嘅, ...
Thanks! My initial rank is KV, MS, and SC!

作者: 國家    時間: 13-12-11 09:36

其實本人都好喜歡KV, 亦了解到KV train學生的一套,但幸運地現在同時有KM英普offer (PN上),未知各位KV用家會如何建議給我呢個新手媽媽呢? 十分感謝!!
作者: easybring    時間: 13-12-11 09:50

大女高小了, 幼稚園時我沒有對KV太了解, 搭校車也沒有跟學校很多交流, 但我有留意女兒的學業和學習態度, 她對KV的感情很深, 仍念念不忘在KV的日子.  這點已經足夠證明是一間好的學校.  不是用吃喝玩樂來留住小朋友個心, 是令你用真心感激的學校.  讀過的會明白.
作者: smile_w99    時間: 13-12-11 10:13

gs2012 發表於 13-12-11 08:35
Thanks! My initial rank is KV, MS, and SC!

I have the same ranking as you!  I have struggled a lot last year.  Lastly I chose KV!  One reason is MS primary is not our (esp my hubby) cup of tea! But you may also seek MS用家 opinion so that u know more before making decision.  But to be frank, if no parent has kid studying in both schools, it's quite difficult to compare!  And every kid has different character & adaptability!
作者: cymchris    時間: 13-12-11 10:26

akinasin 發表於 13-12-10 23:24
我唔鍾意d幼稚園個課程得個深,但老師教過下,就交晒比家長教。根德園就唔會咁。
你完全擊中某間新興幼稚園的要害.... 我都想知係間學校教得好定係家長教得好.... 呵呵呵呵呵
作者: Mschowchow    時間: 13-12-11 10:28     標題: 回覆:KV真心分享

真的很感謝各位用家的分享,就係有好多人同我講KV好谷,我亦因此擔心過我小朋友的能力,但睇完你地嘅回應,可令我重拾信心!thank you so much!:

作者: bbalau    時間: 13-12-11 11:05     標題: 引用:Quote:akinasin+發表於+13-12-10+23:24+我

原帖由 cymchris 於 13-12-11 發表
你完全擊中某間新興幼稚園的要害.... 我都想知係間學校教得好定係家長教得好.... 呵呵呵呵呵 ...
我知邊間

作者: bluigugub    時間: 13-12-11 11:07

Hi all,

Thanks for all the first-hand sharing.  They are most useful!  

We luckily have KV offer, but we indeed live on the HK Island (where no school bus service is available).  May I know if there are students travelling all the way from HK side?  I definitely agree and have no doubt that KV is a wonderful kinder.  I am grateful for your kind sharing / advice on whether you think it is still worthwhile given the distance?  

Thanks again for all of your wonderful sharing.  It made me love the school even more!

作者: bbalau    時間: 13-12-11 11:14     標題: 引用:Hi+all,+Thanks+for+all+the+first-hand+sh

原帖由 bluigugub 於 13-12-11 發表
Hi all,

Thanks for all the first-hand sharing.  They are most useful!  
There are children commuting from Hk island to Kowloon tong. It should not be a big problem.  If your child is a girl, I would strongly suggest u focus on girls' dragon schools on HK Islands.  The P1 "battle" 3 years later would be vvv keen. Lucky you, there are more good girls' schools on HK island.

作者: chi99    時間: 13-12-11 11:18     標題: 引用:Quote:原帖由+cymchris+於+13-12-11+發表你

作者: gs2012    時間: 13-12-11 11:22     標題: 引用:Quote:gs2012+發表於+13-12-11+08:35+Thank

原帖由 smile_w99 於 13-12-11 發表
I have the same ranking as you!  I have struggled a lot last year.  Lastly I chose KV!  One reason  ...
What primary schools are your target?

作者: bluigugub    時間: 13-12-11 11:27

回覆 bbalau 的帖子

Thanks for your info.  Mine is a boy and, worse still, he is our second-child, and if we are lucky enough, his sister will be joining a girls' primary school, meaning that my boy could not really count on the central allocation system / lucky draw for his P1 admission.  That's why we need to find a kinder that could fully equip him for DSS / Private primary school interview.  

With this background, do you think KV should be our choice?  

Thanks again for your kind sharing!

作者: bluemarry    時間: 13-12-11 11:40     標題: 回覆:gs2012 的帖子

是否很喜歡民小。如果一般就Kv吧,除了可玩大抽獎遊戲又可考直資和私校做Back up。再玩扣門。而且到小一很容易適應。如果不想玩這遊戲就民小。不用煩。

作者: superlove081    時間: 13-12-11 11:43     標題: 回覆:KV真心分享

完全同意各位kv 家長的意見,本人亦係k1 用家,kv 並唔係外間講到咁谷,老師真係好有愛心,我個仔係active 型,我又好重視紀律,另外工作又忙,kv 岩哂我呢類家長!!

作者: yokeeland    時間: 13-12-11 11:49

回覆 Mrs.Luckycat 的帖子

小兒K1,今年入學前已經戒片,但因為經常忍到最後一刻才舉手要去洗手間,又或者去洗手間時弄濕褲仔而要麻煩姨姨更換。我曾經問過老師,她並沒有任何埋怨或責怪,更形容是「小事」。老師絕對明白各小朋友的成長階段,讚!
作者: smile_w99    時間: 13-12-11 12:41

回覆 gs2012 的帖子

Traditional Private/DSS like SFA, Ying Wa, TSL!  
作者: FB_baby    時間: 13-12-11 12:59     標題: 回覆:smile_w99 的帖子

請問係咪只係寫封信轉am就成功轉到?幾時會通知?謝謝!

作者: smile_w99    時間: 13-12-11 13:06

FB_baby 發表於 13-12-11 12:59
請問係咪只係寫封信轉am就成功轉到?幾時會通知?謝謝!

快既好似4-5月(第一次交雜費,校服費之後)! 我唔係第一輪轉到am架! 好似大慨6月先收到信轉到!
作者: bbalau    時間: 13-12-11 13:10     標題: 引用:+本帖最後由+bluigugub+於+13-12-11+11:28+

回覆 bbalau 的帖子
In respect of getting a place in DSS/private schools , none of the kindergartens can "fully" equip children to handle p1 interviews. The interview questions are just too difficult for their age.  U must work hard with your boy outside of the school too, such as signing up English classes with emphasis on oral eng . Kentville, nevertheless, provides a good foundation to help children transition to primary schools.

作者: rysu0002    時間: 13-12-11 13:40     標題: 回覆:KV真心分享

作者: siufung    時間: 13-12-11 18:02     標題: 引用:但一旦龍校收了真的煩惱,眼見升小一家長那

原帖由 rysu0002 於 13-12-11 發表
但一旦龍校收了真的煩惱,眼見升小一家長那種恐懼,左撲又撲,只嘆現在的教育制度令人瘋癲

...
所以要自己衡量可受之風險....之前有人提過一個case,考GH、MS、PC、TT都不要,選了KV,自己考進另一神級小學...

作者: Mrs.Luckycat    時間: 13-12-11 18:34     標題: 回覆:yokeeland 的帖子

謝謝回應。小兒面試時,老師第一條問會否考慮下午班,第二條問是否已戎片。小兒只是waiting ,我明白競爭太多,最後都可能無offer 。不過都想儘量多些瞭解KV。謝謝各位家長的分享。

作者: sissysze    時間: 13-12-11 19:46     標題: 引用:Hi+all,+Thanks+for+all+the+first-hand+sh

Hi all,

有過海保母車架,no worry。

作者: gs2012    時間: 13-12-11 20:02     標題: 回覆:smile_w99 的帖子

They are good schools and also my targets! Hope we have those offers later!

作者: akinasin    時間: 13-12-11 20:19     標題: 回覆:KV真心分享

無意計對任何幼稚園,只係想講kv適合小女同我地對教育既期望。幾好既學校,都有人唔適合。揀學校前,要先諗下小朋友適唔適,配唔配合自己個套。

作者: phoebekwok311    時間: 13-12-11 20:50     標題: 回覆:Mrs.Luckycat 的帖子

我都係一様

作者: scotia.nova    時間: 13-12-11 23:14     標題: 引用:Quote:原帖由+scotia.nova+於+13-12-10+發

作者: scotia.nova    時間: 13-12-11 23:17     標題: 引用:+本帖最後由+easybring+於+13-12-11+09:50+

作者: oooasis    時間: 13-12-11 23:44

一向欣賞kv,好知道自己做緊咩,有自己特色。
老師經驗足,不用應酬家長,自然師資穩定,流動性低。
有些學校追求十項全能,成日搞這搞那,老師辛苦到不得了,反而兩頭不到岸。

作者: buibuima    時間: 13-12-12 00:03

回覆 oooasis 的帖子

同意。十分多謝你們一班真正kv用家願意花時間讓大家詳細了解kv的實況,因很怕以訛傳訛,最終只得失實資料。
我曾聽聞kv學生學術好,有禮守規,主動性強,但整體而言,"kv學生唔會係開心孩子"。煩請用家對這點評一評/澄清一下。
謝謝!

作者: 貓貓人    時間: 13-12-12 00:08     標題: 回覆:KV真心分享

講開介片問題,阿仔好遲先介到片。返學都試過賴濕和痾濕2次,我好緊張咁問老師係咪佢唔講VV定點呀,反而老師勁nice勁好笑容地答我好小事咋,濕左唔緊要,而且嬸嬸又勁有禮貌。有日仔仔放學去toilet, 見有個嬸嬸幫個小朋友換緊褲時,我阿仔衰多口喺度講果個同學仔賴左尿,個小朋友想喊咁樣,嬸嬸係咁安慰佢,又不停話唔係賴尿,唔小心痾濕少少咋,好小事,我覺得嬸嬸好識做,小朋友容易下台。

作者: oooasis    時間: 13-12-12 00:12

buibuima 發表於 13-12-12 00:03

同意。十分多謝你們一班真正kv用家願意花時間讓大家詳細了解kv的實況,因很怕以訛傳 ...
我無讀kv,只是很欣賞。
作者: Macylau    時間: 13-12-12 00:47     標題: 引用:回覆+oooasis+的帖子 同意。十分多謝你們

原帖由 buibuima 於 13-12-12 發表

同意。十分多謝你們一班真正kv用家願意花時間讓大家詳細了解kv的實況,因很怕以訛傳 ...
不如反問下俾呢啲comment既人:難道你見到每個KV小朋友放學都係苦口苦面?

阿仔係KV好開心,佢話老師係魔術師因為老師有變魔術比佢地睇!每日返屋企都大展歌喉大唱KV教既歌!連買xmas禮物都提我記住買埋比老師(不過KV規定老師不能收禮)!KV係嚴!非常重視紀律!但老師絕對可以做到恩威並重!

K1開學頭兩個月完全冇功課!11月開始逢星期五有2様功課,20分鐘一定可以完成!所以我暫時一啲都吾覺得谷!

作者: scotia.nova    時間: 13-12-12 05:52     標題: 回覆:Macylau 的帖子

作者: MrBeast    時間: 13-12-12 08:34

buibuima 發表於 13-12-12 00:03

...我曾聽聞kv學生學術好,有禮守規,主動性強,但整體而言,"kv學生唔會係開心孩子"。煩請用家對這點評一評/澄清一下。
好睇父母點manage 和什麼expectation.  
K1 會是happy 的,k2 - k3 學術加深和傳統模式下,如一定要和一些較活動的kg 比,當然會less happy by comparison, kv 中數強,我想信老師是有方法教,但亦也未必所有學生都跟到,eg, 3+()=5 ,很多小一生也會struggle, 如小孩不明,有些地方kick住,父母又冇方法跟進只是send their kids to 補習,咁小孩又如何會happy 呢?
On the other hand, 入happy kg, 但放學就趕鴨仔去上不同的eca, 咁overall 會happier 嗎?  我小孩在一所頗谷的傳統小學讀小一,同我說正副班長都是kv, 每次黙書測驗都100分,咁我又會諗佢地e加應十分happy.

作者: cymchris    時間: 13-12-12 08:57     標題: 引用:Quote:buibuima+發表於+13-12-12+00:03+回

原帖由 MrBeast 於 13-12-12 發表
好睇父母點manage 和什麼expectation.  
K1 會是happy 的,k2 - k3 學術加深和傳統模式下,如一定要和一些 ...
Cool

作者: fc926    時間: 13-12-12 11:27     標題: 引用:回覆+oooasis+的帖子 同意。十分多謝你們

原帖由 buibuima 於 13-12-12 發表

"kv學生唔會係開心孩子"對我們兩位用家來說,絕對不同意!

她們由KG至今每天都渴望上學,我有問過她們為什麼喜歡上學,她們簡單地答:返學很開心。現在上了小學,仍然很渴望及重視返學,實在很感激KV不但幫她們打好學術基礎,而且更重要是建立了自學的態度及責任。所以入小學的適應其實是她們的 honeymoon period。

作者: yokeeland    時間: 13-12-12 11:39

回覆 貓貓人 的帖子

我仔仔都有相同經驗。姨姨會帶佢地埋一邊換褲仔,令小朋友唔會覺得醜醜和尷尬,讓他們從錯誤中成長。
作者: siufung    時間: 13-12-12 14:37     標題: 引用:Quote:buibuima+發表於+13-12-12+00:03+回

原帖由 oooasis 於 13-12-12 發表
我無讀kv,只是很欣賞。
感謝你對我們學校的欣賞和認同,實在很難得在友校遇知音!本人正是欣賞學校的實是求是,不搞gimmick,實而不華。我亦同意好些標榜學術深的幼稚園,教導一些不設實際內容(例如友人間學校要pn小朋友學十種史前恐龍學名,那些地理學專有學名難串又難讀,大人睇見都頭痛!),反而摒棄由淺入深和生活化的知識,目的在標榜他們syllabus的內容多高深。

作者: siufung    時間: 13-12-12 14:48     標題: 回覆:KV真心分享

另外想借個位感謝Kv..小女之前因家事請假近2個月...本來有點擔心復課後要重新適應融入,但學校真是很細心很懂關顧小朋友。我很驚喜第一日復課班中小朋友已叫喚小女,老師指示小女已調了新座位,有同學仔誠意引她入座!原來每天老師點名後,會告知學生哪位小朋友因什麽緣故沒有出席(例如A病了、B事假)。在缺課期間小女每日被提及,老師還提醒小朋友到她返學時可能有課堂程序忘記的話,要多多幫忙她!學校教導學生互相守望,能力佳的協助有需要的;令所有小朋友都能被注視!

作者: bbalau    時間: 13-12-12 15:08     標題: 引用:另外想借個位感謝Kv..小女之前因家事請假近

原帖由 siufung 於 13-12-12 發表
另外想借個位感謝Kv..小女之前因家事請假近2個月...本來有點擔心復課後要重新適應融入,但學校真是很細心很 ...
如果小朋友不小心打翻了自己帶的茶點,老師會叫其他小朋友share 自己茶點俾佢。手望相助。如果學校係派茶點,老師咪再派過囉。

作者: cyberz    時間: 13-12-12 19:05     標題: 回覆:smile_w99 的帖子

絕對同意,雖然我個囝入唔到, 但佢地既效率係我同阿囝in 7-8 間最好, 唔需要細路同家長等得咁辛苦。有d 真係亂到係要求時間之前到都要等差唔多成個鐘

作者: jess725    時間: 13-12-12 21:04

想問下k2的家長,小朋友由k1(am)轉k2 (pm),有冇唔適應?
阿仔依家返左k1幾個月,返學時間習慣晒,午睡2小時,晚上9時睡覺,有點擔心升k2後又要重新適應過新時間表。http://www.edu-kingdom.com/static/image/smiley/default/bb27.gif
作者: siufung    時間: 13-12-12 21:16     標題: 引用:想問下k2的家長,小朋友由k1(am)轉k2+(pm

原帖由 jess725 於 13-12-12 發表
想問下k2的家長,小朋友由k1(am)轉k2 (pm),有冇唔適應?
阿仔依家返左k1幾個月,返學時間習慣晒,午睡2小 ...
小女在迦南Pn時是上午班,每早7:20起床,下午回家睡1.5小時....
但接受3歲時她已自然地戒除午睡,改爲早少少瞓(約十時)....由於她已慣了不作午睡,上K1我由得她返Pm,沒有要求調往上午班....因為知道反正K2全部也是pm。其實小朋友大大下會咱行調節,可改爲瞓長少少一覺到天光,小女現時是晚11pm朝10am,共11個小時,對於3,4歲小朋友已好足夠。Kv(以我所知sc都係)全K2爲pm,全K3爲am,用意是希望小朋友在K2時開始戒除午睡,而K3改番做am係想小朋友重拾早起習慣,爲全日制的小一生活作準備!

作者: vineslam    時間: 13-12-16 10:39

可否講下KV的教學模式?是否互動教學,小組活動、主題研習及參觀?
作者: easybring    時間: 13-12-16 15:47

vineslam 發表於 13-12-16 10:39
可否講下KV的教學模式?是否互動教學,小組活動、主題研習及參觀?

讀過的家長也很難答你呢幾個問題.  KV的老師和嬸嬸就好似一班十分有經驗教和照顧兒女的媽媽. 有一個已定的課程, 有人話深有人話唔夠深, 上堂有互動, 又唔會有好多PROGJECT.
作者: vineslam    時間: 13-12-16 19:29

其實對KV教育理念,老師,甚至嬸嬸嘅專業都不會懷疑,亦好相信佢地有一套方法,只係,有d學校係主題教學,有d係小組活動,有d係要小朋友親身體驗,透過參觀要小朋友思考等等,我見KV冇人講。
作者: siufung    時間: 13-12-16 20:44     標題: 回覆:KV真心分享

我小朋友只是K1生,番學只幾個月。講真實質具體教學方式未摸清。但我知道小朋友上課好投入好開心。每日有中英數,有唱遊、手工、共讀等。真正活動式講不上,但過往家長亦講及有活動、有參觀、show&tell等。其實多年來Kv被評爲死板不重英語,近年睇得出學校有心求變、精益求精,今年起引入Net和phonics便可見其逐步走向大趨勢..真心感受學校有心辦學及有志培育幼童。

作者: vineslam    時間: 13-12-17 08:44

多謝分享。
作者: gotgot    時間: 13-12-17 12:05     標題: 回覆:KV真心分享

我兩代用家,兩個小朋友都系讀KV,好認同樓主,KV在我心目亦是最好的Kindergarten.

作者: siufung    時間: 13-12-17 16:46     標題: 引用:多謝分享。

原帖由 vineslam 於 13-12-17 發表
多謝分享。
不用客氣!倘有機會做同學,你可親身感受一下!·

作者: siufung    時間: 13-12-17 16:48     標題: 引用:我兩代用家,兩個小朋友都系讀KV,好認同樓

原帖由 gotgot 於 13-12-17 發表
我兩代用家,兩個小朋友都系讀KV,好認同樓主,KV在我心目亦是最好的Kindergarten.

...
是的!能成為Kv學生,實感小女萬幸之至!

作者: vineslam    時間: 13-12-17 21:02

siufung 發表於 13-12-17 16:46
不用客氣!倘有機會做同學,你可親身感受一下!·
我也期望呢。
作者: easybring    時間: 13-12-18 13:50

KV也有主題教學、小組活動、小小科學實驗. 我沒有了解詳情. 小朋友和老師自行準備, 家長沒有參與過程.  可以咁講, 如果家長係很渴望參與小朋友的幼稚園活動, 這種家長是不會選擇KV. 所以KV家長也不能給很多資訊.  KV家庭應該多數是十分十分信任學校, 交小朋友到學校, 跟著學校指示行, 不會給學校太多意見,
作者: siufung    時間: 13-12-18 14:53     標題: 引用:+本帖最後由+easybring+於+13-12-18+13:50+

原帖由 easybring 於 13-12-18 發表

KV也有主題教學、小組活動、小小科學實驗. 我沒有了解詳 ...
沒錯!家長參予很少,但家校溝通良好!只要家長問得出關於孩子的事,老師都答得出。實在驚嘆老師的細心,全斑30幾個小朋友,也能照顧週到!明白有些父母喜歡積極參予,Kv便可能不大適合了。不過曾見過一些朋友,爲其K1生合做親子Project,爲了不比下去或爭奪優異獎,大費週章巧奪天工,花費無數精力時間;但偉大製作背後,當中孩子參予又有幾多?Kv爲家長“省下“的時間,間接給予父母更多純親子的機會。其實換個角度也是另一種得著!

作者: twinsprimary    時間: 13-12-22 00:14     標題: 回覆:siufung 的帖子

非常同意。我們的親子勞作是9x9由孩子造的,我只用口提點意見及提供材料,雖然外人眼中,手工粗糙,但孩子極欣賞自己的創意,我作為家長從不覺得這樣不可見人,因為試問對一位幼稚園學生有何要求呢?

作者: dragonwarrior    時間: 14-5-4 03:54     標題: 回覆:KV真心分享

好多謝各位用家既分享!

小兒係十一月細仔,今年無緣報KV⋯我原本係無最心儀既學校,但經過今晚我遇到兩兄弟,令我好希望小兒可以讀到KV!

仔仔快將歲半,好喜歡到會所玩,但大多數小朋友比佢大,我發現即使係五、六歲既男或女孩,好多都好霸道,唔同我仔玩唔緊要,連自己放低左既玩具、滑梯,都霸住!我睇過篇文章,小朋友二至三歳唔讓人係正常,但四歲以後就應該識分享,尤其係公家既野!

今晚遇到兩兄弟,哥哥K2,細佬N班(going to be KV K1),兩個都玩得好開心,但都好gentle, 冇大聲喧嘩,亦好愛疼玩具。佢地原本在玩具屋玩,自成一角,仔仔走埋去,哥哥好nice, 不如弟弟由呢度入啦⋯亦好有禮貌同細心,不如我用張櫈擋住條電缐,等弟弟唔會攞到⋯

家教當然重要,但上述既情況,友人在另一區有好類似既經歷!

我甚少同其他家長們搭訕,亦忍不住問他在那兒返學!really impressive!!!

希望仔仔有幸做佢地既師弟!

Academic is important, but attitude and personal development is on top of the list!!! I hope my son can be gentle and mature!!!

作者: lovebb2    時間: 14-5-4 10:12     標題: 引用:好多謝各位用家既分享! 小兒係十一月細

原帖由 dragonwarrior 於 14-05-04 發表
好多謝各位用家既分享!
真心祝你成功入到kv, kv面試要小朋友好定的,good luck.

作者: LittleCowCow201    時間: 14-5-7 16:59

作者: dragonwarrior    時間: 14-5-7 18:46     標題: 引用:回覆+dragonwarrior+的帖子 個人認為校風

原帖由 LittleCowCow201 於 14-05-07 發表
回覆 dragonwarrior 的帖子

個人認為校風有某程度影響,但家教佔比重更大更重要!
嘩!真係好極端,佢爸都好特別⋯

不過有D小朋友好醒,學校一個樣,屋企另一個樣,好似精神分裂咁,老師都可能被佢騙到

作者: ozoz    時間: 14-5-7 23:05     標題: 引用:傳聞中Kv冇家校合作、少透明度、狂谷死板、

朋友女讀KV k2,整體滿意。派測驗會由4份卷100分同學開始派,亦得到最大禮物,之後3份卷100,如此類推,最後無100分同學會喺堆cheap禮物入面拎一份,其他同學掌聲鼓勵佢地下次做好d。由高分派起亦係有d津小做法。好唔好見人見智,各人睇法不同。朋友覺得好好,因為自己女次次100,而且可以鼓勵其他同學,自己不要自滿,亦可以預習下小學模式,但有d同學因此感到壓力,測默考會喊,甚至邊寫邊喊,我不是用家,唔知多唔多人喊。

作者: bbalau    時間: 14-5-7 23:23     標題: 引用:Quote:原帖由+siufung+於+13-12-10+發表傳

原帖由 ozoz 於 14-05-07 發表
朋友女讀KV k2,整體滿意。派測驗會由4份卷100分同學開始派,亦得到最大禮物,之後3份卷100,如此類推,最後 ...
我小朋友沒有因為測驗考試100分而拎過任何禮物回家,相信是個別老師做法。有D老師會公開讚同學考得好,鼓勵其他同學加油。但有D老師派咗卷,一句都冇講邊個考得好。

作者: ozoz    時間: 14-5-7 23:40     標題: 引用:Quote:原帖由+ozoz+於+14-05-07+發表朋友女

原帖由 bbalau 於 14-05-07 發表
我小朋友沒有因為測驗考試100分而拎過任何禮物回家,相信是個別老師做法。有D老師會公開讚同學考得好,鼓勵 ...
I see,可能每位老師做法不一樣。

作者: twolilmonkeys    時間: 14-5-8 00:20

ozoz 發表於 14-5-7 23:05
朋友女讀KV k2,整體滿意。派測驗會由4份卷100分同學開始派,亦得到最大禮物,之後3份卷100,如此類推,最後 ...

Really?!!!
Never heard of such a thing, I'm also 兩代用家. Other parents I know never spoke of this either.

作者: supericy    時間: 14-5-8 10:13     標題: 回覆:KV真心分享

我都無聽過,但我覺得其實即使吾係100分,都應該要讚賞,instead of 咁樣喎

作者: luvgaga    時間: 14-5-8 12:00

回覆 siufung 的帖子

support
作者: ozoz    時間: 14-5-8 12:08     標題: 引用:Quote:原帖由+ozoz+於+14-05-07+發表朋友女

原帖由 bbalau 於 14-05-07 發表
我小朋友沒有因為測驗考試100分而拎過任何禮物回家,相信是個別老師做法。有D老師會公開讚同學考得好,鼓勵 ...
今朝見到鄰居k3男孩,即刻問下派卷程序,佢都話先派4份100同學,有大禮物例如直昇機,之後3份卷100,派到最後無100,無100 拎d無乜用玩具。我問佢有冇拍手鼓勵無100同學?佢話有嘅。我問佢有冇同學考試時喊,佢話有,有一個。可能咁啱我朋友k2女同呢個鄰居k3仔同一老師,所以做法一樣呱。呢d係做法嘅一種無對錯,有人喜歡有人唔喜歡。

作者: 小王子J    時間: 14-5-8 12:09     標題: 回覆:KV真心分享

小兒K1,覺得學校老師務實,不打擾家長,小朋友全部學自理,非常好!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5