教育王國

標題: 林護中學 [打印本頁]

作者: NurseSally    時間: 13-12-4 22:12     標題: 林護中學

小女深水埗私小,考5-9/98, 大機入此校嗎?因家住葵涌,想轉回此網!

作者: moniquechoy    時間: 13-12-6 08:40

去年無考奧數, 考"因數"
作者: NurseSally    時間: 13-12-6 10:26     標題: 回覆:林護中學

I see! 唔知收生着重什麼?喜歡收什麽style?

作者: NurseSally    時間: 13-12-6 10:29     標題: 回覆:林護中學

唔知揀上智or 林護好!家住葵涌,小學在深水埗。好似上智多D位!

作者: moniquechoy    時間: 13-12-6 10:40

照常理是上智會多些位, 林護有2間直屬小學, 雖然話無直接位, 不過都收好多自己友. 而且是男女校, 人人平等!
作者: NurseSally    時間: 13-12-6 11:20     標題: 回覆:林護中學

同意!明天去簡介會睇下点先!

作者: NurseSally    時間: 13-12-6 11:22     標題: 回覆:moniquechoy 的帖子

這間自行面試階段,那一間難些呢?

作者: NurseSally    時間: 13-12-6 11:31     標題: 引用:照常理是上智會多些位,+林護有2間直屬小學,

原帖由 moniquechoy 於 13-12-06 發表
照常理是上智會多些位, 林護有2間直屬小學, 雖然話無直接位, 不過都收好多自己友. 而且是男女校, 人人平等! ...
上年仁立入40,仁紀入30,扣除保留位22後,即自行和扣門自己友有48?! 是否乙部除22個非保留位给双仁外,餘下53 個位,双仁都是可一樣和其他學校一齊攪珠呢?Thx!

作者: cherry_bb    時間: 13-12-6 12:03     標題: 引用:唔知揀上智or+林護好!家住葵涌,小學在深

原帖由 NurseSally 於 13-12-06 發表
唔知揀上智or 林護好!家住葵涌,小學在深水埗。好似上智多D位!
上智

作者: chocolatebear    時間: 13-12-6 12:22

作者: NurseSally    時間: 13-12-6 13:34     標題: 引用:+本帖最後由+chocolatebear+於+13-12-6+12:

原帖由 chocolatebear 於 13-12-06 發表

機會極高, 林護喜收區外學生, 而且還是私小, 名次又係 ...
就係好煩!其實搏囡囡私小Top 幾名,而囡囡group dicussion 老話話佢幾smart!又有玩開中樂!希望試林,因步行10mins.就可上學!兩公婆鍾意林護(姑姐曾讀林);而囡囡又鍾情上智,因常有師姐入!

作者: NurseSally    時間: 13-12-6 13:36     標題: 回覆:林護中學

Yes! 上智乙部有90 多個位!

作者: ohnono    時間: 13-12-6 14:20

NurseSally 發表於 13-12-6 13:36
Yes! 上智乙部有90 多個位!
機會好似大了,但大抽獎純靠運氣,大唔等如隨機號碼好,黑起上黎乜事都會發生。還掂兩間都係咁鍾意,不如從另一個角度諗,深水埗你還有第二、三志願的考慮嗎?葵青有沒有第二、三志願的考慮?好難得可以有轉區的機會,真係要諗一諗。
作者: ohnono    時間: 13-12-6 14:30

林護都唔知點解,真係聽都聽唔少葵荃家長講頭三都唔得,最終又係去返荃官。
可能真係太多人揀林護,或者正如你們所講,林護真係喜歡收外區生。

亦可能林護在自行時收返唔少自己聯繫小學的學生。上面家長講兩間聯小已經有70個學生去了林護。扣除22個聯繫位,一係全部餘下的非保留位都比佢地抽晒,否則絕對有機會林護在自行時已經收返部份聯繫同學。

自行位已經少,而家重要買少見少,係d咁top嘅學校之中,可想而知要在自行成功真係幾困難。
作者: NurseSally    時間: 13-12-6 15:09     標題: 回覆:林護中學

葵青2蕭明,3保祿,搏女校?!

作者: NurseSally    時間: 13-12-6 15:13     標題: 回覆:林護中學

好似仁立老師愛教同學報陳兆民,少咗DD同學揀林護,因林麻麻地想收双仁?!

作者: ohnono    時間: 13-12-6 15:27

NurseSally 發表於 13-12-6 15:09
葵青2蕭明,3保祿,搏女校?!
反正你小朋友又係band 1頭的成績,轉區都唔駛驚跌band。還有,比較返上一兩年的學位情況,葵青區內的band 1人數跟band 1學額較接近,相反深水埗的差異較大。除了有一部份轉區的同學走了之外,不過如果以區內每年穩定而這麼大的差額,這只反映出區內band 1同學較多跨區而又成功的情況,否則深水埗區內應該有更多原先是band2的中中學校可以升band了。
這兩年又有新來的訪客 - 英華,都會吸左本區或鄰近區域的一班女仔去。如果唔考慮英華嘅,專心林護都可能有機會。

作者: ohnono    時間: 13-12-6 15:29

NurseSally 發表於 13-12-6 15:13
好似仁立老師愛教同學報陳兆民,少咗DD同學揀林護,因林麻麻地想收双仁?!

...
睇派位數字最實際。
作者: NurseSally    時間: 13-12-6 16:01     標題: 引用:Quote:NurseSally+發表於+13-12-6+15:09+葵

原帖由 ohnono 於 13-12-06 發表
反正你小朋友又係band 1頭的成績,轉區都唔駛驚跌band。還有,比較返上一兩年的學位情況,葵青區內的band 1 ...
多謝你的分析!其實囡囡都有興趣YWGS!自行可能1 YWGS 2 Lam Woo. 乙1Lam Woo 2Siu Ming…  or 唔轉網乙1 HTC 乙2 聖母玫瑰。

作者: apsm    時間: 13-12-6 16:08     標題: 引用:去年無考奧數,+考"因數"

作者: moniquechoy    時間: 13-12-6 16:31

根據在仁立讀的同學仔所講, 成績好的同學, 老師要求 1. 林護, 2. 陳兆民. 另中間的就1. 陳兆民, 所以去年陳兆民收了33位仁立的小朋友
作者: NurseSally    時間: 13-12-6 16:36     標題: 回覆:林護中學

陳兆民喜颧收仁立啊!

作者: moniquechoy    時間: 13-12-6 16:39

林護收仁立37個, 不過唔好唔記得仲有仁紀
作者: NurseSally    時間: 13-12-6 16:46     標題: 回覆:林護中學

Sure!

作者: chocolatebear    時間: 13-12-6 17:39

作者: ohnono    時間: 13-12-6 19:08

chocolatebear  唔係, 林護自行時係收極小聯繫生. 因為聯小可靠抽入  發表於 1 小時前
-----------------------------------

林護22個保留位+53個否非保留位,即是73個位。兩間小學如果全數以抽獎進入林護的話,這會用去70個位。咁只餘下3個位是給外校生抽到,真係唔知係少人夠膽報定唔好彩的多。

除非林護用了叩門位收了兩間聯小的學生,但林護又講到明要全級考第五名之內的才考慮。如是者,咁我又唔明又唔會相信點解林護要冒這個險,係自行時唔收兩間聯小頭五名之內的同學,攪到佢地抽獎又抽唔到要靠叩門返入林護!
作者: ohnono    時間: 13-12-6 19:18

chocolatebear 發表於 13-12-6 17:39
如有興趣LW, 就要將 1 & 2 EXCHANGE. 因為YW 收既機會極高. LW 想收你都收唔到.

建議你: 自行 1 LW 2 YW ...
如果係英華收既機會極高又唔怕去,起碼呢幾年佢都唔會走住。起碼英華絕對唔會用催谷同學的方法,以傳統歷史悠久的中學來說,英華真的是不錯的選擇。我反為止覺得,不是兩間學校的先後問題,而係勉強將這兩間放在一起,確是有點風險。我既立場係兩間都唔容易,或者二擇其一,而英文好的話,就將第二選擇放HTC。
作者: NurseSally    時間: 13-12-6 20:03     標題: 引用:chocolatebear++唔係,+林護自行時係收極小

chocolatebear  唔係, 林護自行時係收極小聯繫生. 因為聯小可靠抽入  發表於 1 小時前
------------------- ...
即林護自行階段會盡量少收聯繫生!

作者: mctl1995    時間: 13-12-6 20:34     標題: 引用:chocolatebear++唔係,+林護自行時係收極小

------------------- ...

聽聞今年林護有5個叩門位,(105人考)

作者: NurseSally    時間: 13-12-6 20:54     標題: 回覆:林護中學

莫非4個双仁自行LW 唔收,乙部唔中才扣門?好似傳了會脱鈎很久?!

作者: NurseSally    時間: 13-12-6 20:55     標題: 引用:Quote:NurseSally+發表於+13-12-6+16:01+多

原帖由 chocolatebear 於 13-12-06 發表
如有興趣LW, 就要將 1 & 2 EXCHANGE. 因為YW 收既機會極高. LW 想收你都收唔到.

建議你: 自行 1 LW 2 YW ...
其實我本身是蕭明舊生,望派得唔好就試扣門!

作者: ohnono    時間: 13-12-6 21:05     標題: 引用:Quote:原帖由+ohnono+於+13-12-06+發表choc

原帖由 NurseSally 於 13-12-06 發表
我地從平常心去睇,兩仁都只不過是林護的聯繫小學,不同直屬的可以收到6成自家同學,只得22個聯繫位,所以自行時收返10零20個兩仁同學絕對正常不過。我又晤相信林護會亂咁收,始終兩仁都有返咁上下,淨講排名次第都唔會輸蝕啦。

作者: moniquechoy    時間: 13-12-6 22:17

回覆 ohnono 的帖子

同意!

作者: ohnono    時間: 13-12-6 23:49

NurseSally 發表於 13-12-6 20:03
我就覺得林護唔會盡量去少收聯繫生,至少都會睇排名次第、面試表現來決定。
當然林護唔會抗拒兩仁的同學,點解會咁,林護跟直屬學校真的有點不同,如果一般直屬學校,舉個例,聖若瑟書院,佢地有99個聯繫位,有時d band 1生多得滯,真係自行時會收返d,所以我地上年有家長都話會排兩條龍,不過佢唔小心爆左佢個收條號碼出來,又比人quote左,想刪都刪唔到,唔知最後可唔可以入到St Joe喇。又舉多個例,MCS,我之前估話只得54個街外生,今天又有家長話會少個50添,99個直屬位跟本都不足夠,中學重話要向小學保證收多29個學生。你睇下,果d學校不斷用直屬額以外的學額去收取自家小學的學生,我估一方面真係有迫切的需要,另一方面就真係對小學的老師、同學甚至校長所付出的鼓勵和獎勵,學校有今天的成績,是大家一起創造的奇蹟。

講返林護,兩仁在栽培幼苗方面,下了不少苦功,但每年得22個位給他們著實對他們唔公平。試想,誰會願意甘心為他人作嫁衣裳,不只是今年,還有明年、後年,一路落去,直至有一日斬纜,才可如釋重負。

我見到上面有家長話仁立的老師已費盡思量為同學安排次序揀選林護,希望不要令林護失望。雖然都可能只係一廂情願或最終換來痴心錯配,我諗仁立的老師都情至義盡了,起碼對林護無悔。因此在情,林護不會毫無戀意;在理,林護也應以排名次第來一個公平抉擇才對!

林護怎樣去收生自有其標準,但我唔會刻意說少林護收聯繫小學的數量,亦無必要跨大。道理的背後絕不是憑空捏造,也不是嚮壁虛構。選唔選林護就由家長自己去決定。

作者: vestzs    時間: 13-12-6 23:54

回覆 moniquechoy 的帖子

其他小學d老師邊會叫個個B1生都報林護架? 多人報第一,中獎人數實多過其他慨

作者: ohnono    時間: 13-12-7 00:00

vestzs 發表於 13-12-6 23:54
回覆 moniquechoy 的帖子

其他小學d老師邊會叫個個B1生都報林護架? 多人報第一,中獎人數實多過其他慨
老師唔叫,家長自己都會報。林護每年收成600幾700份自行申請表,兩仁跟本是微不足道。
作者: NurseSally    時間: 13-12-7 08:03     標題: 引用:Quote:chocolatebear+發表於+13-12-6+17:39

如果係英華收既機會極高又唔怕去,起碼呢幾年佢都唔會走住。起碼英華絕對唔會用催谷同學的方法,以傳統歷史 ...
Ohnono, 為何自行放英華和林護一起有風險呢?

作者: moniquechoy    時間: 13-12-7 12:51

非常同意OHNONO. 我曾聽之前仁立老師(已退休)講, 在以前年代, 有很多聯繫 OR 直屬中學, 因為有明文規定, 要收70-80%直屬小學之學生, 所以有些小學學生OR 家長的心態, 只要保持在60-70名, 就必定可以上直屬中學, 所以中學都非常擔心這班50-80名小朋友的質素, 令中學的BANDING 不能保住.  所以有機會, 中學會改為"有連繫" 而並非 "保証"收硬.

我亦聽說, 林護因在近年比較出名後, 多了不少九龍的精英來讀, 所以在自行時, 可以彈性好多, 不一定要收雙仁生. 但若在各方面都差不多成績的情況下, 會首選雙仁小朋友!
作者: ohnono    時間: 13-12-7 12:59

NurseSally 發表於 13-12-7 08:03
Ohnono, 為何自行放英華和林護一起有風險呢?
將兩間這麼頂尖學校放在一起,如果兩間都唔得的時候,以band 1頭同學要玩靠運氣的大抽獎絕對係唔化算。
隔離版都重講緊九龍城英小頭10連喇沙的second in都冇,又講到頭三都入別到華英,最終派去陳瑞祺。我並不是想刻意隱藏這些同學可能有弱項,但在一山還有一山高的情況下,你的強項也有人會比你更強。

如果有人話你入英華的機會好大,為免夜長夢多,我勸你真係要填英華第一。林護的成功例子係有,但始終林護的失敗例子都唔少。

不如舉多個例子,有人話皇仁和喇沙係dream school,但如果你夠膽將兩間學校放在第一、二志願的話,咁唯有聽天由命。喇沙從來就已經唔易入,學校要照顧一班讀書尖子,又要照顧一班運動精英。皇仁我自己都聽、睇唔少第一的同學都入唔到,第三又贏第二,第二又贏第一這類情況!

你今天考第一,本來就係值得恭喜的事。但因為活動的獎項不夠人多,或面試不夠人積極、不夠人進取,最終都可能功敗垂成,誰敢言穩勝!

選兩間有少許差異的學校作第一、二選擇,第二選擇既可避開那班尖子又可增加自己的贏面,值得考慮一下。講真,如果自己真係天下無敵的話,第一志願已經中了,對嗎!

作者: vestzs    時間: 13-12-7 13:34     標題: 回覆:ohnono 的帖子

我想你唔明我意思

作者: vestzs    時間: 13-12-7 13:36     標題: 引用:我想你唔明我意思 +

原帖由 vestzs 於 13-12-07 發表
我想你唔明我意思
抽獎多人選就更多人中,唔係話自行

作者: apsm    時間: 13-12-7 16:39     標題: 引用:Quote:NurseSally+發表於+13-12-6+20:03+即

作者: ohnono    時間: 13-12-7 19:25

apsm 發表於 13-12-7 16:39
今曰去完簡介會,

自問囝囝自行入到机會好微
有沒有去其他同類型的學校聽簡介會,可能都會有同一感覺。

作者: apsm    時間: 13-12-7 20:43     標題: 引用:Quote:apsm+發表於+13-12-7+16:39+今曰去完

作者: Krissi    時間: 13-12-7 22:13

我都有去九華同林護的簡介會, 感覺上兩校風格和學術上各走極端.
LW一再強調要好勤力, 由朝做到晚, 無睇电視時間, 需備課温習, 初小学科已為高中作鋪排, 所以...難怪成績超然.
但九華學生一再表示, 讀書靠自己, 功課量不多, 活動多, 完全感到学校是自由開放, 跟LW截然不同.

作者: NurseSally    時間: 13-12-7 23:00     標題: 回覆:林護中學

No pain no gain should be true!

作者: apsm    時間: 13-12-8 01:59     標題: 引用:我都有去九華同林護的簡介會,+感覺上兩校風

作者: Krissi    時間: 13-12-8 12:14     標題: 引用:Quote:原帖由+Krissi+於+13-12-07+發表我都

原帖由 apsm 於 13-12-08 發表
Agree.
兩間学校之中,我会選擇九华。九华重校園生活,相反林護倚重成績。畢竟六年中学生活,日日都埋头苦讀,與書本、桌椅為伍,不是我想要。中学該多側重孩子的自律和獨立思考,自控自由的学術文化氣息是我仔仔所期盼。我仔仔在私小讀書,功課和考試壓力都很大,老实跟林護的模式如同一轍。自問我不想末來六年都只有成績,朋友、社交都好重要。

作者: goodboy1    時間: 13-12-8 12:20

作者: goodboy1    時間: 13-12-8 12:26

作者: mctl1995    時間: 13-12-8 12:32     標題: 引用:我都有去九華同林護的簡介會,+感覺上兩校風

原帖由 Krissi 於 13-12-07 發表
我都有去九華同林護的簡介會, 感覺上兩校風格和學術上各走極端.
LW一再強調要好勤力, 由朝做到晚, 無睇电視 ...

朋友兒子就讀林護S1精英班,並無你所講由朝讀到晚(功課量不多),無睇電視時間 (同小學一樣睇),備課温習只有在默書和測驗時。林護亦注重音樂和體育,要每位學生也注重。相反朋友兒子比讀小學時更輕鬆,讀得開心。朋友兒子非常喜歡學校,說同學纯品,老師有愛心,你唔明,唔識,老師真係會教到你識為止。

作者: goodboy1    時間: 13-12-8 12:34

作者: mctl1995    時間: 13-12-8 12:38     標題: 引用:Quote:mctl1995+發表於+13-12-8+12:32+朋友

原帖由 goodboy1 於 13-12-08 發表
咁又唔錯喎...  不過, 難入嗎 ?
聽聞自行非常難入

作者: Krissi    時間: 13-12-8 13:44     標題: 引用:+本帖最後由+mctl1995+於+13-12-8+12:36+編

原帖由 mctl1995 於 13-12-08 發表
這說法我澄清不是我講,是校長昨日在簡介会說,学生要好demanding。学校会keep住D学生好忙,唔会有時間打机和拍拖,因為課程緊凑。

作者: mctl1995    時間: 13-12-8 14:38     標題: 引用:Quote:原帖由+mctl1995+於+13-12-08+發表本

原帖由 Krissi 於 13-12-08 發表
這說法我澄清不是我講,是校長昨日在簡介会說,学生要好demanding。学校会keep住D学生好忙,唔会有時間打机 ...
Keep住好忙可能是真的,因為聽朋友講學校都好多課外活動可參加。至於拍拖和打機,真係要家長一齊配合!朋友最欣賞林護反而係夠嚴

作者: MrsWong    時間: 13-12-8 14:58

Krissi 發表於 13-12-7 22:13
LW一再強調要好勤力, 由朝做到晚, 無睇电視 ...
請問無睇電視時間,由朝做到晚是校長說嗎?
作者: Krissi    時間: 13-12-8 15:00

校長話無時間睇电視~

作者: MrsWong    時間: 13-12-8 15:16

而家好多中小學生都無乜睇電視時間
作者: alanwong238    時間: 13-12-8 15:35     標題: 回覆:林護中學

作者: ohnono    時間: 13-12-8 18:53

alanwong238 發表於 13-12-8 15:35
陳校長可能係製造緊一個辛苦既預期,只要現實比預期舒服,大家都讀得開心

...
先旨聲明,校長講出預期的目標,總好過比太多美好的憧景,原來卻浪費了六年光景。若果大家同學的目標是進入大學的話,林護可以好貼身比到你呵護。校長已經親身示範了,找學校前先訂下目標,不要選錯學校。浪子還可以回頭,時光卻不會倒流!
作者: apsm    時間: 13-12-8 22:56

作者: Krissi    時間: 13-12-8 23:05

其實陳校長都有講过話要一步步由3提升去4同5, 當中的过程絶不輕鬆, 要逹標就要付出, 所以校長話keep住你busy不無道理.
作者: smartwong    時間: 13-12-9 04:29

Principal Mr. Chan is hard-working and caring with a real heart for education!
作者: joyce919    時間: 13-12-9 11:14

我地學校有個師兄(讀精英班TOP嗰D)今年都响LW讀S1,聽講佢都讀得好輕鬆,有無時間睇電視就唔知,但我見佢有時間回母校探老師lor. 其實公主同皇子一齊一向都係絕配。只有平民同公主/皇子一齊,先致可能會有壓力。
作者: apsm    時間: 13-12-9 13:35     標題: 引用:其實陳校長都有講过話要一步步由3提升去4同

作者: NurseSally    時間: 13-12-11 16:15     標題: 回覆:林護中學

D 朋友話此校喜收他區學生,是否有此事實?

作者: NurseSally    時間: 13-12-11 16:17     標題: 回覆:林護中學

張applicatiob form 同上年有D 唔同,好似吾洗填甘多嘢!

作者: satu    時間: 13-12-12 15:17     標題: 引用:張applicatiob+form+同上年有D+唔同,好似

原帖由 NurseSally 於 13-12-11 發表
張applicatiob form 同上年有D 唔同,好似吾洗填甘多嘢!
大同小異、只不過將學術同非學術校外活動/比賽合併一欄、其他完全一樣

作者: NurseSally    時間: 14-4-12 13:09     標題: 回覆:chocolatebear 的帖子

甲1搏林護/英華女,那間多人選?

作者: chocolatebear    時間: 14-4-12 13:22

作者: NurseSally    時間: 14-4-12 14:59     標題: 引用:Quote:NurseSally+發表於+14-4-12+13:09+甲

原帖由 chocolatebear 於 14-04-12 發表
英華. 有中西區, 南區, 東區, 更多埋YTM, SSP, 其實各區都有, ISLANDS, YL, TM 都有去考的.
Thanks!

作者: NurseSally    時間: 14-4-13 08:24     標題: 引用:Quote:NurseSally+發表於+14-4-12+13:09+甲

原帖由 chocolatebear 於 14-04-12 發表
英華. 有中西區, 南區, 東區, 更多埋YTM, SSP, 其實各區都有, ISLANDS, YL, TM 都有去考的.
Thanks! 15,16, 幾間都心儀,只能靠運氣。

作者: glory32    時間: 14-4-13 08:30

chocolatebear 發表於 14-4-12 13:22
我見TM, YL都有學生讀LamWoo, 收生都幾廣。
作者: NurseSally    時間: 14-4-13 11:16     標題: 引用:Quote:chocolatebear+發表於+14-4-12+13:22

原帖由 glory32 於 14-04-13 發表
我見TM, YL都有學生讀LamWoo, 收生都幾廣。
係啊!似終都係靠'搏'!英華女自行over 650,爭51個位!不過,我諗當中已有很多叻女離場到HYS, SPCS, GHS, even SPCC! 而林護則越嚟越響,自行over430, 又有叻仔+叻女。甲部機會微,是但一間抽到机會都微!真是名符其實lucky draw

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5