教育王國

標題: 培道同聖母,點揀 [打印本頁]

作者: astro41    時間: 13-11-9 22:05     標題: 培道同聖母,點揀

如題。
作者: astro41    時間: 13-11-9 22:42     標題: 回覆:培道同聖母,點揀

求意見,謝謝!

作者: reei    時間: 13-11-9 23:35

I maybe wrong, i think there is no orchestra i. Pui dao,
WhereaS it is compulsory for all students to learn a musc instrument.
This maybe one criteria to sonsider,  do you want your daughter to practise music daily
作者: GAT    時間: 13-11-10 00:39

两间学术是不是差不多水平?
作者: ballball33668    時間: 13-11-10 07:43     標題: 引用:求意見,謝謝! +

原帖由 astro41 於 13-11-09 發表
求意見,謝謝!
我同你煩緊同一問题

作者: 臻臻爸及媽    時間: 13-11-10 09:52     標題: 回覆:培道同聖母,點揀

兩間學校既中學都係考慮既因素!

作者: kittytse.ah    時間: 13-11-10 12:28     標題: 引用:兩間學校既中學都係考慮既因素! +

原帖由 臻臻爸及媽 於 13-11-10 發表
兩間學校既中學都係考慮既因素!
Both Secondary are band 2A, but 培中是中文中學,校舍又靚。
唔知邊間中學入U比例多d呢?請指教

作者: superccc    時間: 13-11-10 13:01     標題: 回覆:培道同聖母,點揀

培道中學唔係第一組嗎?

作者: astro41    時間: 13-11-10 19:49     標題: 引用:Quote:原帖由+astro41+於+13-11-09+發表求

原帖由 ballball33668 於 13-11-10 發表
我同你煩緊同一問题
幸福的煩惱

作者: astro41    時間: 13-11-10 19:53     標題: 引用:I+maybe+wrong,+i+think+there+is+no+orche

原帖由 reei 於 13-11-09 發表
I maybe wrong, i think there is no orchestra i. Pui dao,
WhereaS it is compulsory for all students  ...
多謝回覆

作者: astro41    時間: 13-11-10 19:55     標題: 回覆:培道同聖母,點揀

其實揀尼兩間都係唔想呀囡有太大功課壓力

作者: ballball33668    時間: 13-11-10 20:00     標題: 引用:其實揀尼兩間都係唔想呀囡有太大功課壓力 +

原帖由 astro41 於 13-11-10 發表
其實揀尼兩間都係唔想呀囡有太大功課壓力
冇錯,因為我冇時間跟,所以首要條件係。。少功課

作者: karen55407    時間: 13-11-10 20:00     標題: 回覆:astro41 的帖子

聖母功課壓力比較大

作者: astro41    時間: 13-11-10 20:07     標題: 引用:聖母功課壓力比較大 +

原帖由 karen55407 於 13-11-10 發表
聖母功課壓力比較大
請問係咪同培道比?

作者: yunbb    時間: 13-11-10 20:14     標題: 回覆:培道同聖母,點揀

兩間都咁好

作者: aaaiqc    時間: 13-11-11 01:58     標題: 引用:Quote:原帖由+astro41+於+13-11-09+發表求

原帖由 ballball33668 於 13-11-10 發表
我同你煩緊同一問题
我同你地煩緊同一問題。

作者: helenli    時間: 13-11-11 02:25     標題: 回覆:astro41 的帖子

培道中學校網好些。

作者: reei    時間: 13-11-11 07:08

I heard Our Lady secondary school is Band 1, is there any website to check to confirm this?
作者: aaaiqc    時間: 13-11-11 08:36     標題: 引用:Quote:原帖由+astro41+於+13-11-10+發表其

冇錯,因為我冇時間跟,所以首要條件係。。少功課
培道係少功課,聖母就唔知喇。

作者: reei    時間: 13-11-11 09:05

聖母 a lot of homework,
作者: 悠揚    時間: 13-11-11 09:58

中學兩間都是band 2A, 聖母應會較好一點
DSE 3322, 培道約58%, 聖母約68%, 入u 率聖母高些.
不過我覺得都是睇小學水平先, 讀得叻都會出去考高一線學校.
聖母小學對學術是有要求的, 個別學科教深半個學期, 不要期望少功課, 小一至三需學樂器. 優勢是小班教學, 簡樸有學心學校.
培道優勢都是有愛心, 功課不算多, 適合不想小朋友讀書太辛苦的家長.
聖小校網黃大仙, 算是弱區強校, 如在原網升中有優勢;
培小校網九龍城, 算是強區弱校, 留在原網主要升返培道.

兩間校風應不俗, 都係睇家長想要d 咩, 舒服d 應培道, 對學術有要求, 則聖母.
作者: ballball33668    時間: 13-11-11 10:14     標題: 引用:中學兩間都是band+2A,+聖母應會較好一點DSE

原帖由 悠揚 於 13-11-11 發表
DSE 3322, 培道約58%, 聖母約68%, 入u 率聖母高些.
不過我覺得都是 ...
thx...for  sharing

作者: wtskina    時間: 13-11-11 11:22     標題: 回覆:ballball33668 的帖子

好客觀的分析!

作者: astro41    時間: 13-11-11 13:27     標題: 引用:中學兩間都是band+2A,+聖母應會較好一點DSE

不過我覺得都是 ...
thank you

作者: aaaiqc    時間: 13-11-11 15:45     標題: 引用:中學兩間都是band+2A,+聖母應會較好一點DSE

不過我覺得都是 ...
Thx you for sharing!!

作者: RCD    時間: 13-11-11 15:51

聖母書院 2013 - 33322 - 70.49%, 入U率 - 36.40% (Local)
作者: RCD    時間: 13-11-11 16:19

更正 - 聖母書院 2013 - 33222 - 70.49%, 入U率 - 36.40% (Local)
作者: 悠揚    時間: 13-11-11 16:52

謝謝更新, 因我手頭的 data 是 2012年的, 以此看, 聖母算不錯了.  
作者: kittytse.ah    時間: 13-11-11 17:01     標題: 回覆:培道同聖母,點揀

Thx RCD and 悠揚

作者: little_yolky    時間: 13-11-11 17:36

悠揚 發表於 13-11-11 09:58
不過我覺得都是 ...

悠揚大部份都正確, 再補充(利申: 我是培小家長)

1. 培道功課真係少
2. 小一至小六規定所有人要學樂器, 可以自己出去學, 鋼琴也可以, 要計入音樂考試分
3. 小班教學, 約26-30人一班, 小一雙班主任制(培道都會有惡老師)
4. 好傳統
5. 培小校網好好, 不見得主要升返培道, 因為男女比例年年大概一半半, 除去男生, 入培中比例唔高, 2012得9個, 2013都得12個, 大部份入英文班。因為培中大部份係英文班, 近年多人考咗, 如果同學仔想入, 都要keep住自己有Band 2頭至好, 因為培小同培中只係聯繫, 唔係直屬。
6. 如果你囡囡英文底好, 建議入聖母, 因為培小英文唔係深, 數學超級淺, 視藝Oh my God, 但中文就真係有啲深。繼續讀上去, 都係英文底好重要啲。

到最後, 係我我會揀近屋企或校車方便果間, 因為我係跨區跨區再跨區, 升咗小學真係超多嘢做, 又網上練習, 又練樂器, 又要讀課外書, 真係小朋友唔主動時間唔夠用。

作者: aaaiqc    時間: 13-11-11 18:09     標題: 引用:Quote:悠揚+發表於+13-11-11+09:58+中學兩

原帖由 little_yolky 於 13-11-11 發表

1. 培道功課真係少
多謝你咁詳細既講解。
真係有辣有唔辣,我鍾意培道
1 少功課
2 小班教學
但我自己好重視語文能力,尤其英文,我很捨得買英文書同英文班。

屋企遠近方面兩者差不多,家住荃灣,可能聖母近少少。

有點kick 手。

作者: kittytse.ah    時間: 13-11-11 18:20     標題: 引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+13-11-11+發

原帖由 aaaiqc 於 13-11-11 發表
多謝你咁詳細既講解。
1 少功課
係Law...兩者都係2千多元學費,但聖母係包埋學樂器wor

作者: ballball33668    時間: 13-11-11 18:36     標題: 引用:Quote:悠揚+發表於+13-11-11+09:58+中學兩

原帖由 little_yolky 於 13-11-11 發表

1. 培道功課真係少
想請教下培小英文係咪net教的(p1-p6)??

作者: astro41    時間: 13-11-11 20:47

little_yolky 發表於 13-11-11 17:36

1. 培道功課真係少

作者: ptm    時間: 13-11-11 22:28

aaaiqc 發表於 13-11-11 18:09
多謝你咁詳細既講解。
1 少功課
1,2年級功課是少D因是蜜月期,校長講明!3年級就見真章!今日6樣功課,不包改正。

我小朋友讀緊3年級,剛考份英文不易的,佢d同學仔都低份和不合㭘,我小朋友拿86分(我不是覺得叻,但他上年已考flyer 13盾)。
中文剛剛考完果次試重勁7版紙,好似四遍閱讀理解,份卷D字重好細粒,我小朋友不合格!
至於數學科程度同普通津校一樣。
(我Dfriends 勁喜歡我個仔D試卷,個個話比下佢D仔囡做不做到)

作者: little_yolky    時間: 13-11-12 09:49

ballball33668 發表於 13-11-11 18:36
想請教下培小英文係咪net教的(p1-p6)??

不是的, 但有NET(好似), 大部份學校都不會只由NET教英文吧。
作者: little_yolky    時間: 13-11-12 09:51

aaaiqc 發表於 13-11-11 18:09
多謝你咁詳細既講解。
1 少功課

咁就唔kick手啦, 聖母近啲就揀聖母。而且, 你著重英文添。正如PTM話齋, P1-P2少功課, P3開始也是多功課的。
作者: little_yolky    時間: 13-11-12 09:56

ptm 發表於 13-11-11 22:28
1,2年級功課是少D因是蜜月期,校長講明!3年級就見真章!今日6樣功課,不包改正。

我小朋友讀緊3年級,剛 ...
科中文真係唔知點解咁深0既! 同中文比較, 英文就淺好多了, 不過, 雖則如此, 我囡囡都跟得好吃力, 唔知點幫到佢。小一數學真係教番幼稚園啲嘢, 所以可能點解有啲學校要教深一個學期或一年。

請問前輩幾年班中文要開始作文呢? 請指教。

作者: ptm    時間: 13-11-12 10:38

little_yolky 發表於 13-11-12 09:56
科中文真係唔知點解咁深0既! 同中文比較, 英文就淺好多了, 不過, 雖則如此, 我囡囡都跟得好吃力, 唔知點幫 ...
如我無記錯一年級下學期已考作文了,我小朋友剛剛份卷預小朋友作360個字。
作者: little_yolky    時間: 13-11-12 13:30

ptm 發表於 13-11-12 10:38
如我無記錯一年級下學期已考作文了,我小朋友剛剛份卷預小朋友作360個字。 ...

悠揚: ptm小朋友小三。

ptm: 我今次死定了

作者: 悠揚    時間: 13-11-12 16:40

回復 little_yolky 的帖子

小三360字? 我記得以前會考都係600-700 字

作者: little_yolky    時間: 13-11-13 10:57

悠揚 發表於 13-11-12 16:40

我都好擔心, 希望係ptm打錯字, 係寫36個字而已。有咩可能作到咁多, 你叫我寫都未必寫得好。
作者: little_yolky    時間: 13-11-13 11:02

悠揚 發表於 13-11-12 16:40

但360字連埋標點都死得啦~~~~~~~~~~

作者: chelchel0126    時間: 13-11-13 14:41     標題: 引用:Quote:aaaiqc+發表於+13-11-11+18:09+多謝

原帖由 ptm 於 13-11-11 發表

我小朋友讀緊3年級,剛 ...
請問一。下,培道係咪用rwi?

作者: ptm    時間: 13-11-14 20:56

little_yolky 發表於 13-11-13 10:57
我都好擔心, 希望係ptm打錯字, 係寫36個字而已。有咩可能作到咁多, 你叫我寫都未必寫得好。 ...
我没有打錯,真的要作360個字,份卷是拿番屋企作的,我小朋友作的時候……我梗係幫下佢啦!……佢竟然說……媽咪唔好講啦……老師要我地自己作呀!我相信……下學期學校會要佢地係番學校作,因上年2年級個情況一樣,叫你番屋企作下先……等你們家長有心理準備,學校的要求。
作者: 櫻花公主    時間: 13-11-14 21:42     標題: 引用:Quote:little_yolky+發表於+13-11-13+10:57

原帖由 ptm 於 13-11-14 發表
我没有打錯,真的要作360個字,份卷是拿番屋企作的,我小朋友作的時候……我梗係幫下佢啦!……佢 ...
Ptm,想問下培道宗教方面的培養如何?謝

作者: fanhl0416    時間: 13-11-15 01:00     標題: 回覆:培道同聖母,點揀

作者: kittytse.ah    時間: 13-11-17 10:16     標題: 回覆:培道同聖母,點揀

總結以上資料如下,同意嗎?
聖母=
1/女校, 天主教
2/$2600(包學樂器)
3/"直屬-收8成"升2A聖母書院
4/英文中學:2013 DSE 33222-70%
5/弱區強校👉即原網升中有優勢
6/小班20-(25人max) x 6班
7/功課多過培道

培道=
1/男女校(多女少男), 基督教
2/$2588👉要自己外出學一種樂器,因為計音樂分
3/"聯系only-收2成"升2A培道女書院
4/中文中學:DSE 33222-58%入U率
5/強區弱校👉原網最叻升中都唔夠其他九龍城名校爭
6/小班(但收了30人,最後走咗幾個先變返2x人);但雙班主任x4班
7/功課:-中文深,英文一般,數學淺, 視藝OMG, P1-P2小功課,P.3見真章

作者: wtskina    時間: 13-11-17 12:12     標題: 回覆:kittytse.ah 的帖子

以上資料聖母睇黎聖母比較好

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5