教育王國

標題: D CERT 和奖项有用吗? [打印本頁]

作者: GAT    時間: 13-10-21 22:39     標題: D CERT 和奖项有用吗?

到面前为止,小一面试成绩已可见一斑。有D有几个offer,有D有second in。有D有reject。
你们的经验觉得所谓的cert同奖项对interview的成绩有帮助吗?

作者: seamama    時間: 13-10-21 22:44     標題: 回覆:D CERT 和奖项有用吗?

惹火題目 唔敢俾意見

作者: NCSC9    時間: 13-10-21 22:56

對一線學校申請未必有用,但對二線學校就似乎有d用:暫時一個offer,三個second in,一個waiting,一個reject。
作者: rchiu    時間: 13-10-21 23:29     標題: 回覆:GAT 的帖子

吾覺有用,兒子int完7間,現已有一間救恩已獲取錄,其餘等結果或去2nd Int。覺得面試完全睇小朋友,要合羣有禮,勇於表達有創意。阿仔一個獎都冇,K1開始只去British Council 活學英文,其他興趣班全部玩:Lego、劃畫,只要佢鐘意就得。我覺得小朋友玩最重要幫佢學會用腦思想,學學術知識大把時間。多d接觸人,少d對住屋企親人,佢會自自然吾怕醜,依樣都要多謝佢間K校,成日有機會企出來表演參與活動,有自信心同吾驚死。

作者: Jane1983    時間: 13-10-21 23:33

咁早問?私校大部分剛開始,言之尚早啦
作者: aerogeo    時間: 13-10-22 00:18

Very difficult to answer this q.
作者: GAT    時間: 13-10-22 00:28

回復 rchiu 的帖子

入到救恩真的很勁,因千多人只有幾十個入選!

作者: MrBeast    時間: 13-10-22 06:24

V little use, in my opinion.
作者: kochiman2004    時間: 13-10-22 06:27     標題: 回覆:GAT 的帖子

個人經驗: 作用不太。

作者: ac917    時間: 13-10-22 07:05     標題: 回覆:D CERT 和奖项有用吗?

Certs 作用唔大,但有d小朋友會通過比賽過程訓練擔量,可能對面試有幫助

作者: moonychan    時間: 13-10-22 07:58     標題: 回覆:D CERT 和奖项有用吗?

叩門階段可能有用D

作者: Yanamami    時間: 13-10-22 08:06

Cert多未必表示小朋友“o力”,只表示父母好落力“栽培”。
作者: Charlotte_mom    時間: 13-10-22 08:14     標題: 回覆:D CERT 和奖项有用吗?

我覺得睇下咩cert啦。如果真係好勁(有國際認受性果d),萬一面試表現欠佳校長都會份外考慮。普通細型比賽/校長推薦信就無呢d功效

作者: 小克    時間: 13-10-22 08:45

作者: happy+    時間: 13-10-22 10:17     標題: 回覆:D CERT 和奖项有用吗?

我覚得校際音樂節的,尤其是鋼琴獨奏攞到頭3名應該好有用

作者: angie0828    時間: 13-10-22 11:41     標題: 回覆:D CERT 和奖项有用吗?

個人認為不大!

作者: Charlotte_mom    時間: 13-10-22 12:34

happy+ 發表於 13-10-22 10:17

我覺得係有D分加, 但未至好有用
作者: Gerard    時間: 13-10-22 12:45     標題: 回覆:D CERT 和奖项有用吗?

作者: siua    時間: 13-10-22 13:08     標題: 引用:我覚得校際音樂節的,尤其是鋼琴獨奏攞到頭

原帖由 happy+ 於 13-10-22 發表
我女 攞左d 公開鋼琴賽, 不同比賽中 冠亞季都攞過, 但暫時第一間連2in 都冇....  

作者: 小克    時間: 13-10-22 13:29

作者: happy+    時間: 13-10-22 13:51     標題: 引用:Quote:原帖由+happy++於+13-10-22+發表我覚

原帖由 siua 於 13-10-22 發表
我女 攞左d 公開鋼琴賽, 不同比賽中 冠亞季都攞過, 但暫時第一間連2in 都冇....  

...
有無報今屆校際音樂節鋼琴獨奏?攞到冠亞軍用黎下年6月叩門應該有用,我發覚普通一間小學攞哩個獎嘅人真係廖廖可數。

作者: boboapril    時間: 13-10-22 13:59     標題: 引用:Quote:原帖由+siua+於+13-10-22+發表我女+

原帖由 happy+ 於 13-10-22 發表
有無報今屆校際音樂節鋼琴獨奏?攞到冠亞軍用黎下年6月叩門應該有用,我發覚普通一間小學攞哩個獎嘅人真係廖 ...
不是最少夠5歲先參加得嗎?

作者: CoffeeCake    時間: 13-10-22 14:03

我自己小朋友上年報,只有一個畫畫獎,但只係優異,跟著無其他CERT了。
港島區學校有4間OFFERS。
不過,我認識有人上年體育方面超突出,去到香港級水平,都無OFFER。
所以,未必完全有用。
作者: happy+    時間: 13-10-22 14:03     標題: 引用:Quote:原帖由+happy++於+13-10-22+發表有無

原帖由 boboapril 於 13-10-22 發表
不是最少夠5歲先參加得嗎?
咁我又唔知喎,但我見朋友嗰仔k2已參加仲攞埋獎,好勁!

作者: loloyen    時間: 13-10-22 14:06     標題: 回覆:GAT 的帖子

First in 肯定甚麼獎也不會睇!

作者: siua    時間: 13-10-22 14:07     標題: 回覆:boboapril 的帖子

佢就係參加5-6歲組, 全部今年的...

作者: siua    時間: 13-10-22 14:09     標題: 回覆:happy+ 的帖子

校際已報左 , 出年二月比賽

作者: Charlotte_mom    時間: 13-10-22 14:13

happy+ 發表於 13-10-22 13:51
有無報今屆校際音樂節鋼琴獨奏?攞到冠亞軍用黎下年6月叩門應該有用,我發覚普通一間小學攞哩個獎嘅人真係廖 ...

點會呀........咁多場比賽, 一定有人得獎架wor......
作者: happy+    時間: 13-10-22 14:13     標題: 引用:校際已報左+,+出年二月比賽 +

原帖由 siua 於 13-10-22 發表
校際已報左 , 出年二月比賽
祝你囡成功攞獎,我囡都報左,不過我地至在玩下同埋比佢練下嗰膽。

作者: CoffeeCake    時間: 13-10-22 14:16

但勁果D,係小一都考8級果D人,靠校際果D CERT,應該唔係十拿九穩。
作者: happy+    時間: 13-10-22 14:36

Charlotte_mom 發表於 13-10-22 14:13
點會呀........咁多場比賽, 一定有人得獎架wor......
當然有,但真係唔多
http://www2.skhsms.edu.hk/webinfo/inschoolcomp/yearsresult_comp/1213_c.pdf
柴米2012-2013,只有2個
http://www.hkcwc-htyps.edu.hk/index.php?lv=2&showPageID=399
丘佐榮平均1年1個,另愛官及培僑都係一年得一兩個

作者: Charlotte_mom    時間: 13-10-22 14:38

http://www.hkugaps.edu.hk/zh_hk/award/plays1213.html#5
我睇開係咁架嘛........
作者: happy+    時間: 13-10-22 14:45     標題: 引用:+http://www.hkugaps.edu.hk/zh_hk/award/p

原帖由 Charlotte_mom 於 13-10-22 發表
http://www.hkugaps.edu.hk/zh_hk/award/plays1213.html#5
我睇開係咁架嘛........
所以我話普通嘅小學,港同一D都唔普通,今年三千幾人爭120個學位

作者: Charlotte_mom    時間: 13-10-22 14:56

happy+ 發表於 13-10-22 14:45
所以我話普通嘅小學,港同一D都唔普通,今年三千幾人爭120個學位

...

邊係丫, 東區家長都心儀四龍一橋, 唔野小呀
不過可能港同唔揀學生報名, 人人都報得, 蟻多嬲死象 (呢樣又幾好呀, 咩比賽都肯報名, 小朋友就算唔贏, 參與下都好)

作者: lui    時間: 13-10-22 15:00     標題: 引用:我自己小朋友上年報,只有一個畫畫獎,但只

原帖由 CoffeeCake 於 13-10-22 發表
我自己小朋友上年報,只有一個畫畫獎,但只係優異,跟著無其他CERT了。
港島區學校有4間OFFERS。
不過,我 ...
I think no help as my niece got many cert in arts and English got NO offers at all.

作者: AgapePa    時間: 13-10-22 15:05

siua 發表於 13-10-22 13:08

...

有無考音小 ?
作者: siua    時間: 13-10-22 15:33     標題: 引用:Quote:siua+發表於+13-10-22+13:08+我女+攞

原帖由 AgapePa 於 13-10-22 發表
有無考音小 ?
因唔認同學校某些方向, 冇報

作者: GAT    時間: 13-10-22 20:20

但我见很多学校都在网页首页放嗮d得奖信息出来嗮料。但有点奖都是一些小型比赛例如朗诵,画画等。连好容易拿的优异奖得一人都登出来。甘D学校甘做就让我觉得可能他们都会看的。
作者: feiji    時間: 13-10-23 00:50     標題: 回覆:GAT 的帖子

我覺得小朋友的談吐、態度、表達能力、面試時的投入程度、基本常識和閲讀能力最重要。有小學老師告訴我他們其實不看 portfolio, 不過如果入到 final round 給校長揀,都可能會參考下嘅。

作者: feiji    時間: 13-10-23 00:50     標題: 回覆:GAT 的帖子

我覺得小朋友的談吐、態度、表達能力、面試時的投入程度、基本常識和閲讀能力最重要。有小學老師告訴我他們其實不看 portfolio, 不過如果入到 final round 給校長揀,都可能會參考下嘅。

作者: hazelnutcake    時間: 13-10-23 01:43     標題: 引用:我覺得小朋友的談吐、態度、表達能力、面試

原帖由 feiji 於 13-10-23 發表
我覺得小朋友的談吐、態度、表達能力、面試時的投入程度、基本常識和閲讀能力最重要。有小學老師告訴我他們 ...
agree with you!!

作者: angie0828    時間: 13-10-23 06:19     標題: 引用:Quote:siua+發表於+13-10-22+13:08+我女+攞

原帖由 AgapePa 於 13-10-22 發表
有無考音小 ?
本人認為作用不大係因為囡囡無接觸過音樂而音小收,囡有同學學開鋼琴及小提琴且欏獎級數但rejected!面試照計睇現場表現多D!

作者: hoihoima    時間: 13-10-24 00:00

回復 GAT 的帖子

我就覺得點都有點用,尤其是在最後面試中與校長交談時,部分校長會手持提交的資料翻閲。比如説,兩個小朋友的面試表現差不多,但一個拿過大獎,甘應該是有用的。不過,空有好CV但面試表現不濟就當然不行了。説到底,還不是跟見工面試差不多。(僅是差不多而不是一樣,因爲考小學困難多了)
作者: rcool    時間: 13-10-24 00:37     標題: 回覆:D CERT 和奖项有用吗?

我見過有D己經攞到國際賽獎呢D可能有用

作者: mimics218    時間: 13-10-24 09:29

作者: clara1477    時間: 13-10-24 10:21     標題: 引用:我見過有D己經攞到國際賽獎呢D可能有用 +

原帖由 rcool 於 13-10-24 發表
我見過有D己經攞到國際賽獎呢D可能有用
同意。 或如果你是香港代表隊。

作者: 魚兒小寶貝    時間: 13-10-24 11:56

我講我地今年既過程供大家參考,你認為獎項及cert對我地有冇用呢。

GT既小一入學申請須知,其中有一點係咁:

取錄的準則,主要考慮學生在幼稚園的學業情況,課餘活動的安排和面試的表現;校方亦會考慮學生的性格、合群和禮貌,與及家長對優才教育是否有充份的了解。

囝囝有幸被取錄了,佢讀普通屋邨幼稚園(校內成績優異),我地冇咩獎項(有幾個校內親子活動獎)及cert(好普通學過溜冰及畫畫既cert),今年開始學珠心算,以往幾年暑假有玩唔同既興趣班。佢1st in既時候係病住面青青咁入去學校,話有2個英文唔識;2nd in時開正佢強項,問大量中文,所以佢識凸,考8樣物件記憶,有一樣唔記得,另有一個英文唔識。而"學生的性格、合群和禮貌"方面,佢應該唔失禮既,佢只係鍾意嗲我扭下計。見家長果part(1st in),我地兩公婆出席,問我地有冇去簡介會,我話上年已聽,佢問我地有冇意見,我只係講兩句,然後極速出返黎。

LHT都好似有寫取錄準則,但我搵唔番:

總之囝囝考完出黎話中英數都好容易,同家長傾計果part 我話有上小一體驗課及聽簡介會,有識人讀緊亦有上網睇資料,所以對陸幾清楚。結果囝囝係直入。

當然我地唔係考神校,但兩間都係好學校呢。
作者: 喵媽    時間: 13-10-24 11:57

hoihoima 發表於 13-10-24 00:00
回復 GAT 的帖子

我就覺得點都有點用,尤其是在最後面試中與校長交談時,部分校長會手持提交的資料翻閲。 ...

同意, 1st in一定無用, 2nd in時在2個差不多表現的小朋友來選, 一定係有cert好過無cert!
所以如果面試表現超班既唔需要cert.
反之面試表現唔好, 幾多cert都無用.

作者: GAT    時間: 13-10-24 11:58

有没case咩都无都考到一线名校。i mean no portfolio at all. 有d可能有offer但不是一线名小。
作者: GAT    時間: 13-10-24 12:10

GAT 發表於 13-10-24 11:58
有没case咩都无都考到一线名校。i mean no portfolio at all. 有d可能有offer但不是一线名小。 ...
如spcc,dbs,dgs,sared heart. st clare. raimondi. st stephen. hkugap. spb. ying wah. good hope. st paul convent
作者: hoihoima    時間: 13-10-24 12:51

回復 GAT 的帖子

不要博了,人地得也不代表你得,不如多加准备好过啦!
作者: 喵媽    時間: 13-10-24 13:31

樓主講那些, 識得考到既人唔多, 但一張cert都無好難...
如畫畫獎, 朗誦獎, 親子跑...肯參加拎優異一定有...
就連暑假參加一啲社區中心興趣班都有cert既!
如果只係普通cert, 其實入到名校一定唔係靠cert幫助, 只係個個都會係咁易放幾張, 咁又唔可以話自己無cert入到名校喎!
反之一啲唔收portfolio既學校, 入到就真係靠實力了!
作者: 魚兒小寶貝    時間: 13-10-24 14:13

其實樓主亦可參考下置頂"無奬、無証書、無個人檔案"呢個post。
作者: Charlotte_mom    時間: 13-10-24 15:31

GAT 發表於 13-10-24 11:58
有没case咩都无都考到一线名校。i mean no portfolio at all. 有d可能有offer但不是一线名小。 ...

我識有人"幾乎"考到SPCC, 非名幼, 普通家庭, 無關係, 無勁學課外活動
不過佢個女年年品學秉優, 而且有禮受教
真係恨屎隔離
最後入左你個LIST入面另一間非神級學校

作者: confidence    時間: 13-10-27 15:26     標題: 引用:Quote:GAT+發表於+13-10-24+11:58+有没case

原帖由 GAT 於 13-10-24 發表
如spcc,dbs,dgs,sared heart. st clare. raimondi. st stephen. hkugap. spb. ying wah. good hope. st  ...
有,普通家庭,仔T子,現讀dbs,p5

作者: 剛果公主    時間: 13-10-27 17:55     標題: 引用:但勁果D,係小一都考8級果D人,靠校際果D+C

作者: Charlotte_mom    時間: 13-10-27 18:11     標題: 引用:Quote:原帖由+CoffeeCake+於+13-10-22+發表

原帖由 剛果公主 於 13-10-27 發表
如果係鋼琴,拎住八級考小一真係未見過,手指都未夠八度,而且五級樂理冇可能K3應付到掛!跨張點了吧!
以 ...
數年前,知道有人拎5級鋼琴程度去考神校,系出名門,吾收

作者: lin051051    時間: 13-10-27 18:48     標題: 引用:到面前为止,小一面试成绩已可见一斑。有D

原帖由 GAT 於 13-10-21 發表
到面前为止,小一面试成绩已可见一斑。有D有几个offer,有D有second in。有D有reject。
你们的经验觉得所谓 ...
考到…就有用
考唔到……就冇用la

作者: bryanlkc    時間: 13-10-27 21:37

其實鋼琴對於考小學真係冇乜大作用,因為學校重視管弦樂多D。
作者: stockmike    時間: 13-10-27 21:46     標題: 回覆:魚兒小寶貝 的帖子

三間收小兒的,三間都問我有無去簡介會 ,三間我都答無,我比較直啊!

作者: tinyan1977    時間: 13-10-27 23:19

回復 Charlotte_mom 的帖子

鋼琴五級喺無用嘅!弦樂五級大有人在!
因不止一年見過神校一年級生參加校際大提琴比賽仲要囉埋冠軍,校際大提琴比賽初級首歌喺4-5級程度!
問過小朋友家長K3已考到樂理!

作者: 剛果公主    時間: 13-10-27 23:41     標題: 引用:回復+Charlotte_mom+的帖子 鋼琴五級喺無

作者: hadwinboy    時間: 13-10-27 23:44     標題: 引用:Quote:GAT+發表於+13-10-24+11:58+有没case

原帖由 GAT 於 13-10-24 發表
如spcc,dbs,dgs,sared heart. st clare. raimondi. st stephen. hkugap. spb. ying wah. good hope. st  ...
我仔去年考小一,只有興趣班的cert, 沒有任何比賽的 cert, 連親子比賽也沒有, 有參加鋼琴獨奏, 雖有優異獎, 但比賽時已是3月所有面試已完畢。我很懶, 什麼英語考試也沒有, 鋼琴一級也是小一開學了才考。我這個例子可以給信心大家吧

作者: 剛果公主    時間: 13-10-27 23:49     標題: 引用:Quote:原帖由+tinyan1977+於+13-10-27+發表

作者: 剛果公主    時間: 13-10-27 23:54     標題: 引用:Quote:原帖由+GAT+於+13-10-24+發表如spcc

作者: 剛果公主    時間: 13-10-27 23:57     標題: 引用:三間收小兒的,三間都問我有無去簡介會+,

作者: Greatmother    時間: 13-10-28 00:04

我真係識人小朋友 K3 考5級樂理又pass 咗! 現在這位小朋友已在其中一間神級讀 P3. 啱啱佢小朋友在 P2 summer holiday  或 P3 學期頭已考取小提琴8級。你話堅唔堅呀! 當年佢小朋友考小一、差不多間間都收。
作者: tinyan1977    時間: 13-10-28 00:23

回復 Greatmother 的帖子

最堅我識嘅喺P4演奏1級, 全港大約有10個
作者: Greatmother    時間: 13-10-28 00:35

回復 tinyan1977 的帖子

講起來,我這位朋友囡囡現在已上緊演奏一級啦!  現在係P3.
作者: 剛果公主    時間: 13-10-28 00:38     標題: 引用:回復+Greatmother+的帖子 最堅我識嘅喺P4

作者: Christi    時間: 13-10-28 00:45

K3去考5級樂理,我替那位小朋友可憐!
另外,P4就到演奏級,為乜(除咗為入名校以及為咗父母感到自豪以外)? 或掉轉頭問:有乜為要P4去演奏級?

呢啲叫濫用音樂,可悲.

作者: 剛果公主    時間: 13-10-28 01:05     標題: 引用:+本帖最後由+Christi+於+13-10-28+00:48+編

作者: Charlotte_mom    時間: 13-10-28 07:48     標題: 引用:Quote:原帖由+tinyan1977+於+13-10-27+發表

原帖由 剛果公主 於 13-10-27 發表
認真,K3考到五級樂理真係堅!因考樂理涉及解題,邏輯,一點數理,仲要背下musical term, 個人覺得對於K3生 ...
聽聞果位妹妹,一家都係音樂家,祖母親自操刀陪練,一錯就一把間尺fit落去,一將功成萬骨枯呀

作者: Charlotte_mom    時間: 13-10-28 07:52     標題: 引用:+本帖最後由+Christi+於+13-10-28+00:48+編

原帖由 Christi 於 13-10-28 發表

K3去考5級樂理,我替那位小朋友可憐!
咁又吾好咁講,最近識個媽媽,佢話仔仔勁鍾意音樂,係勁鐘意!每次學歌前(!)會自發聽歌背晒譜練晒至去上堂,老師執technique。真係p3已經準備考演奏級,我真心佩服

作者: CoffeeCake    時間: 13-10-28 08:18

剛果公主 發表於 13-10-27 17:55
如果係鋼琴,拎住八級考小一真係未見過,手指都未夠八度,而且五級樂理冇可能K3應付到掛!跨張點了吧!
以 ...

唔係拎住8級去考小一,係一年級時考,2年級已出8級賽 <--- 講緊係人人口中既神級學校,不是GH。
真正GIFTED既人,唔洗狂操吧,佢自己都會忍唔住彈到比媽咪叫停果種。當然唔係我有咁既小朋友啦!

作者: Christi    時間: 13-10-28 08:20     標題: 回覆:D CERT 和奖项有用吗?

如果真係鍾意音樂,就更不是大幅超前咁去考級,咁只會小朋友太集中同埋用大量時間係考試要求上,即使佢做得到(或者係其他誘因之下做得到)。對於呢啲有天份又願意操琴的小朋友,略超前考級我覺得冇問題。

如果真係鍾意音樂, 可以比佢地更多時間去欣賞唔同音樂家的作品,不同的篇章,甚至比佢試下自己作曲。我朋友的小朋友就係咁,佢k2下學期攞咗校際鋼琴冠軍,仲有一些亞洲區比賽既頭三名(真係亞洲區,好多參賽者來自內地、台灣、星加坡、韓國),而佢一直冇考級。行街行過通利玩琴,不時會有路人企係度聽,試過有人問小朋友幾級琴啦,佢媽咪答唔上咀,但佢媽咪又冇乜所謂,反正小朋友聽好多唔同類音樂,只要佢繼續鍾意音樂就得。當然最後點都要考個8級琴。那位小朋友今年5歲半。

作者: 剛果公主    時間: 13-10-28 08:47     標題: 引用:如果真係鍾意音樂,就更不是大幅超前咁去考

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5