教育王國

標題: 有冇家長後悔入讀直資或私小? [打印本頁]

作者: dorothywing    時間: 13-10-11 21:47     標題: 有冇家長後悔入讀直資或私小?

被有無後悔無報直資的題目吸引,想反問問入咗直資的家長 - 有無後悔?
作者: www    時間: 13-10-11 21:49

dorothywing 發表於 13-10-11 21:47
被有無後悔無報直資的題目吸引,想反問問入咗直資的家長 - 有無後悔?
當然不後悔。

作者: chingcging    時間: 13-10-11 21:52     標題: 回覆:有冇家長後悔入讀直資或私小

有朋友失業後就超級後悔,仲要冇得返轉頭

作者: Obiepapa    時間: 13-10-11 22:02     標題: 回覆:有冇家長後悔入讀直資或私小?

絕對有。系多還系少?

作者: Gerard    時間: 13-10-11 22:08     標題: 回覆:有冇家長後悔入讀直資或私小

作者: hadwinboy    時間: 13-10-11 22:09     標題: 回覆:有冇家長後悔入讀直資或私小?

我仔那間是平民直資,學費不成問題。其他地方暫時沒有需要後悔的地方。

作者: Charlotte_mom    時間: 13-10-11 22:33     標題: 回覆:有冇家長後悔入讀直資或私小?

無後悔,自己揀架嘛。都係我所期望既野

作者: JHsbb    時間: 13-10-11 22:37

無後悔, 仲絕對正確揀對學校比仔讀, 佢日日係學校已經做好功課回家, 回家後仲可以去上佢喜歡的興趣班...
作者: youma    時間: 13-10-11 23:06

dorothywing 發表於 13-10-11 21:47
世界咁多人, 有都唔出奇. 但我識唔到.後悔入了官津的人就識或聽到很多很多.
當然好的官津校係有. 但唔好的佔多數

作者: elizatyy    時間: 13-10-11 23:22

Happy school life > happy family
作者: sonmeow    時間: 13-10-12 00:03     標題: 回覆:dorothywing 的帖子

好在入了這私小、需要比数千元學費但是老師好有愛心又不怕煩D家長成日問嘢、功課又適中。本來有官校offer 但是冇入、我想阿仔未必適合。

作者: yveoone    時間: 13-10-12 06:21     標題: 回覆:dorothywing 的帖子

自已平衡過利敝,好彩選了直小,否則大家一齊死好多細胞。我兩個入兩間不同的也見老師細心有耐性,不會因你不是最醒而放棄你。

作者: sampapa    時間: 13-10-12 07:33     標題: 回覆:dorothywing 的帖子

入了一間普通直資,每級兩班。
老師很清楚每個學生強弱項。
由於功課重質不重量,小朋友多自己時間。
另一個好處,如果要求不高而主科及格,可以無驚無險上中學部。
唯一不好處是比學費,幸好學費減免要求簡單。

作者: talknwrite    時間: 13-10-12 07:41

會後悔的家長, 去到邊間都會後悔的. 不用多問了.
作者: MrBeast    時間: 13-10-12 08:00

這問題太擴,specific 一些如"有冇直資家長入讀後覺得被校長\簡介誤導"可能會attract more interesting replies.
作者: elizatyy    時間: 13-10-12 08:29

無後悔、小朋友每天功課量可接受、每天還有時間玩、練琴和睇書。不用花時間課後補英文、但英文閱讀能力已經大大提升(K3睇ORT level 5. 初小睇200~300 頁的chapter book )
作者: Yanamami    時間: 13-10-12 08:39

無後悔。唔單止要俾學費,仲無中學做backup添,但大女讀完又送個細女去讀。最慘都喺個荷包o者~~
作者: meloeskie2    時間: 13-10-12 10:43     標題: 回覆:有冇家長後悔入讀直資或私小

就算有後悔佢地都唔會講啦,又或者已轉咗校了

作者: lazyqueen80    時間: 13-10-12 16:22     標題: 引用:被有無後悔無報直資的題目吸引,想反問問入

原帖由 dorothywing 於 13-10-11 發表
我無後悔,功課量適中,仲有時間閱讀課外書,學校除左中英數成長,音樂有鼓學,除左美術,仲有中藝同英藝,興趣班錢都慳返。仲有社工係學校,我朋友個仔讀高小本身好活躍,學校有情緒輔導班。雖然俾學費,但小朋友讀得好開心。直資最唔好係校車貴d,校服又貴少少,飯錢又貴少少,樣樣都貴少少.

作者: HaYi    時間: 13-10-12 18:28

我想入讀私立直資的好少後悔, 因為錯配相對少, 除想更上一層樓就會轉去其它,

我自己都很慶幸阿仔可以在一間合他的直資, 比一般官小我肯定耳根清靜不少.
作者: Charlotte_mom    時間: 13-10-12 18:35     標題: 引用:我想入讀私立直資的好少後悔,+因為錯配相對

原帖由 HaYi 於 13-10-12 發表
我想入讀私立直資的好少後悔, 因為錯配相對少, 除想更上一層樓就會轉去其它,

我自己都很慶幸阿仔可以在一 ...
要俾錢家長通常會多d考慮

作者: ababymami    時間: 13-10-12 19:43

elizaty 發表於 13-10-12 08:29
無後悔、小朋友每天功課量可接受、每天還有時間玩、練琴和睇書。不用花時間課後補英文、但英文閱讀能力已經 ...
真的很想知道如何有此飛躍,請分享!
作者: cellon    時間: 13-10-12 19:49

youma 發表於 13-10-11 23:06
世界咁多人, 有都唔出奇. 但我識唔到.後悔入了官津的人就識或聽到很多很多.
當然好的官津校係有. 但唔好的佔多數  ...

作者: cellon    時間: 13-10-12 19:50

sonmeow 發表於 13-10-12 00:03
好在入了這私小、需要比数千元學費但是老師好有愛心又不怕煩D家長成日問嘢、功課又適中。本來有官校offer 但是冇入、我想阿仔未必適合。 ...
同意。

作者: gobbys    時間: 13-10-12 20:04     標題: 回覆:Gerard 的帖子

請問邊間?

作者: Nightman    時間: 13-10-13 00:42

有一句話, 很多有經驗的家長都常說的, "找家適合孩子的學校"。
父母清楚自己的孩子, 那 ..... 父母清楚自己的决定嗎 ?
作者: chunheimama    時間: 13-10-13 08:12

冇後悔. 初小讀得輕鬆, 冇壓力, 現在小四, 吃飯前己完成功課, 跟住 happy hour  (玩, 吃飯, 看電視, )  最後重溫當日教旣, 9点半上床.

因本身有中學上, 比較放心, 而家長都差不多理念.  
作者: All_is_well    時間: 13-10-13 20:28

請問係咪大部份直資/私小功課比較少(vs津/官校)呢?
作者: Charlotte_mom    時間: 13-10-13 20:49     標題: 引用:請問係咪大部份直資/私小功課比較少(vs津/

原帖由 All_is_well 於 13-10-13 發表
請問係咪大部份直資/私小功課比較少(vs津/官校)呢?
吾一定,間間吾同。不過因為家長了解過至揀,總係岩心水d

作者: Yanamami    時間: 13-10-13 20:52

Nightman 發表於 13-10-13 00:42
有一句話, 很多有經驗的家長都常說的, "找家適合孩子的學校"。
父母清楚自己的孩子, 那 ..... 父母清楚自己 ...

一生人之中都唔知重重複複要做幾多呢d類似選擇:揀科、揀男友、揀工、揀菲傭、揀lui行團、揀老公、揀學校。。。。熟能生巧者。最怕有人有選擇恐懼“正”,連揀食乜餐都決定唔到。
作者: twinsprimary    時間: 13-10-13 21:14     標題: 回覆:有冇家長後悔入讀直資或私小?

其實後唔後悔都要睇下邊個階段,有個朋友入左間超谷英文私小,小朋友由小一考第尾捱至小六畢業,亞媽年年都考慮轉校,但見孩子年年學期尾都緊緊升到班就由得佢継續,到了升中一時派到band 1尾EMI學校,入了中學後英文比其他同學突出,所以成為老師寵兒,終於吐氣揚眉,我朋友現在話冇後悔入超谷私小。

作者: Jane1983    時間: 13-10-13 22:13

回復 twinsprimary 的帖子

雖然吾識得,都為小朋友有個開心的突破高興!
作者: bblovebb2    時間: 13-10-13 22:37     標題: 回覆:有冇家長後悔入讀直資或私小?

完全冇後悔,中一直升唔駛擔心。完全讀得開心,日日鍾意返學。

作者: minisheep    時間: 13-10-13 23:08

回復 youma 的帖子

請教為何後悔入了那些官津校呢?多功課還是什麼?
作者: feiji    時間: 13-10-13 23:55     標題: 引用:這問題太擴,specific+一些如"有冇直資家

原帖由 MrBeast 於 13-10-12 發表
這問題太擴,specific 一些如"有冇直資家長入讀後覺得被校長簡介誤導"可能會attract more interesting r ...
呢個題目好喎!!

作者: msgeogeo    時間: 13-10-14 03:32

作者: elizatyy    時間: 13-10-14 09:59

其實直資/ 私校有分不同類型、教育理念。有傳統有活動、有主力中文有主力NET, 有不同宗教信仰、行本地行國際。家長投考前做吓功課、列出自己的期望、一般都可以short list 到幾間心頭好。
作者: elizatyy    時間: 13-10-14 10:10

學好語言必須多聽多講多看多寫。如果你在一間外資公司工作、你老闆是外國人和國語人、同事在公司只可用英文或國語開會和溝通、你啲外語一定會進步。相反、平日只用中文、只靠一星期二、三晚返夜校學外語、成效會有差異。
作者: Eugenepig    時間: 13-10-14 14:45     標題: 回覆:有冇家長後悔入讀直資或私小

去年小一選校得著,只有最合適小學,有人適合官津,有人適合直資.

去年,放棄了自行一間地區名校和谷的私校,為囝囝選了現在這間直資,見到囝囝每天開心上學,完全是合適的選擇.

作者: babybear    時間: 13-10-15 08:40     標題: 回覆:有冇家長後悔入讀直資或私小?

暫時也沒有後悔
還慶幸幫小朋友選擇了一間適合佢程度和配合佢性格嘅學校,令到佢自信心大大增加。

因程度合,所以讀得一點也不吃力。

作者: babybear    時間: 13-10-15 08:53     標題: 引用:有一句話,+很多有經驗的家長都常說的,+"找

原帖由 Nightman 於 13-10-13 發表
父母清楚自己的孩子, 那 ..... 父母清楚自己 ...
非常同意!

作者: mummyWai    時間: 13-10-15 11:40

Better to search the workload for homework, specially for non-FTM.
You need to work hard together with kids.
作者: joanthony    時間: 13-10-16 15:20     標題: 回覆:有冇家長後悔入讀直資或私小

作者: 喵媽    時間: 13-10-16 15:40

無後悔+非常慶幸阿仔入到依家間學校, 佢返學好開心, 功課量比津校少!

作者: dorpeggy123    時間: 13-10-16 19:46     標題: 回覆:有冇家長後悔入讀直資或私小

作者: dorothywing    時間: 13-10-16 21:07

dorpeggy123:
簡易辨識
收入:私校>學費    直資>政府資助+學費
學位:私校>無需放棄政府位  直資>必須放棄政府位
作者: 常樂    時間: 13-10-16 23:57

我女現讀津貼小學,一樣功課少、一樣愉快學習、天天開心上學、一樣注重看課外書、一樣可兼顧音樂及運動、一樣給予學生機會作小組討論及發言、一樣給予獨立訓練如生活營等...不好處是沒有聯繫、附屬中學。
作者: dorpeggy123    時間: 13-10-17 02:06     標題: 回覆:dorothywing 的帖子

作者: BeBeMa1012    時間: 13-10-17 06:52     標題: 引用:我女現讀津貼小學,一樣功課少、一樣愉快學

作者: dorothywing    時間: 13-10-17 07:30

回復 dorpeggy123 的帖子

不一定,有一年學費六萬幾的直資,有私校只三萬幾,沒有絕對平貴,只有相對。平貴我會睇下學校提供了甚麼資源給學生多D。
作者: 556699    時間: 13-10-17 08:01     標題: 引用:+本帖最後由+dorothywing+於+13-10-17+07:3

原帖由 dorothywing 於 13-10-16 發表

dorpeggy123:
唔好誤導人, 不是所以私小都可以參加政府派位的, 要視乎個別學校。

作者: dorothywing    時間: 13-10-17 08:29

回復 556699 的帖子

多謝提示:資料補充:因為直資學校同樣有政府資助,故必須放棄政府位。而一般私小就沒限制,可同時接受政府位,但亦有個別私小,不讓成功申請的人,參與政府派位。

作者: llkllkllk    時間: 13-10-17 12:01

joanthony 發表於 13-10-16 15:20
絕對唔後悔, 尤其見到有人入左間地區名津後每日10+樣功課, 更加令我慶幸仔插到入而家呢間直資英普(小班外籍 ...

請問係邊間, 明年到我仔仔考小一了
作者: little_yolky    時間: 13-10-17 13:50

無後悔!
因為學校循序漸進, 小一適應很好, 只一個月, 小朋友已經自己check功課, 自己溫默書測驗, 自己執書包。一句講晒, 父母可以全身而退
作者: Charlotte_mom    時間: 13-10-17 14:24

dorpeggy123 發表於 13-10-16 19:46
唔好意思,想問一個無聊問題
直資同私小,有咩分別?

一次過睇晒
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2663284&extra=page%3D1

作者: Joechengck    時間: 13-10-18 10:38

我冇後悔送囝囝入讀直資小學,因為囝囝讀嘅小學係一條龍直上中學,所以唔需要再為升中而煩惱,但係學費加什費都幾貴,一年仲有幾次籌款(例如山頂步行籌款),但係睇到囝囝呢幾年小學生活中係學習能力同學習態度上進步得好快,己超出我原先嘅預期,所以我覺得送囝囝入直資小學係一個正確嘅決定!
作者: acepno    時間: 13-10-20 15:25

作者: WingBB-222    時間: 13-10-22 00:32     標題: 回覆:有冇家長後悔入讀直資或私小?

絕不後悔!

學校真的投放很多資源,循序漸進的讓小一生適應。又有中學 back up, 讀書變成為自己而讀。

作者: lovebb2    時間: 14-9-17 09:01     標題: 回覆:有冇家長後悔入讀直資或私小

up, want to know more, thanks

作者: subb    時間: 14-9-17 09:31

常樂 發表於 13-10-16 23:57
我女現讀津貼小學,一樣功課少、一樣愉快學習、天天開心上學、一樣注重看課外書、一樣可兼顧音樂及運動、一 ...
Me too. ! 我囡放學回家已經在校導修做完功課,回家可以玩玩玩 ! 

作者: hkpapa852    時間: 14-9-17 09:32

不如問下有冇人後悔入咗神校....
作者: jaycee_mami    時間: 14-9-17 09:43

無後悔, 當初放棄了一間唔錯的津校, 而入讀傳統私小, 就是鐘意佢有直屬中學, 只要專心讀書考到全級一半就入到, 煩少好多野, 不用谷體藝課外活動個D, 只學一樣樂器就算.  加上我小朋友是文靜派適合填鴨式教育, 入到的津校比較活動教學佢未必突出到.  

作者: Jane1983    時間: 14-9-17 09:47

subb 發表於 14-9-17 09:31
Me too. ! 我囡放學回家已經在校導修做完功課,回家可以玩玩玩 ! 
回家可以玩玩玩,真係好緊要。
放學到家,都3點幾4點,如果一日十樣八樣功課、又玩體藝,咁真系可能一日無一個小時自由玩樂的時間,咁對小朋友嚟講,實在慘。

作者: 小曳人    時間: 14-9-17 10:12

今日見到呢個topic,另有一番感受
無後悔入咗私小,感激老師嘅包容,多謝學校嘅協調以及為孩子製造嘅學習機會,鼓勵小朋友獨立,呢一切都係多過我地所期望嘅!

作者: 四隻貓    時間: 14-9-17 10:51

當時放棄左深受歡迎的一條龍女津校, 揀左現在的私校, 沒有後悔, 更覺得好好彩.

學費係貴, 但女女返學學到野又開心,家校教育理念一致, 功課唔多又多閱讀時間.
我仲識左好多0岩傾又志同道合既同學媽咪.
希望細佬今年都考到啦.

作者: daddyday    時間: 14-9-17 11:16

Any hints for which school you are talking ?
Really want to know.
作者: eaubobo    時間: 14-9-17 11:18     標題: 回覆:有冇家長後悔入讀直資或私小?

今年有私小多收學生,課室都迫爆。當中一定有家長後悔吧!

作者: 3btsoi    時間: 14-9-17 11:28     標題: 回覆:有冇家長後悔入讀直資或私小

後悔。。讀左2年,轉番津小,發覺現在正常好多。 班房唔止迫爆,老師做到無心機,無heart。

作者: ltpp    時間: 14-9-17 11:55     標題: 引用:後梅。。讀左2年,轉番津小,發覺現在正常

原帖由 3btsoi 於 14-09-17 發表
後梅。。讀左2年,轉番津小,發覺現在正常好多。 班房唔止迫爆,老師做到無心機,無heart。

...
好想知邊間,可以嗎?

作者: ltpp    時間: 14-9-17 11:55     標題: 引用:今日見到呢個topic,另有一番感受無後悔入

原帖由 小曳人 於 14-09-17 發表
今日見到呢個topic,另有一番感受
無後悔入咗私小,感激老師嘅包容,多謝學校嘅協調以及為孩子製造嘅學習機 ...
好好的學校,又可以分享嗎?

作者: eliselin    時間: 14-9-17 11:56

回覆 jaycee_mami 的帖子

可否透露邊間小學? 聽落好好喎

作者: xiazaimami    時間: 14-9-17 14:04

3btsoi 發表於 14-9-17 11:28
後悔。。讀左2年,轉番津小,發覺現在正常好多。 班房唔止迫爆,老師做到無心機,無heart。
好想知呀,可以PM講嗎

作者: ckh311    時間: 14-9-17 14:09     標題: 引用:Quote:原帖由+3btsoi+於+14-09-17+發表後梅

原帖由 ltpp 於 14-09-17 發表
好想知邊間,可以嗎?
可否pm話我知嘛?

作者: ngokwan    時間: 14-9-17 14:44     標題: 引用:+本帖最後由+四隻貓+於+14-9-17+10:54+編輯

原帖由 四隻貓 於 14-09-17 發表

當時放棄左深受歡迎的一條龍女津校, 揀左現在的私校, 沒有後 ...
Me too
So far 小囡非常適應,而且因同學影響,話要看 rainbow magic books
最欣賞係家長亦冇壓力,唔會擔心漏簽一份通告而寫手冊

作者: cswl    時間: 14-9-17 15:48

可否分享下邊間?

作者: Celia0001    時間: 14-9-17 16:10

回覆 chunheimama 的帖子

請問邊間學校可以咁舒服?
作者: 78c9    時間: 14-9-17 16:14     標題: 回覆:3btsoi 的帖子

即係津小老師hea

作者: 78c9    時間: 14-9-17 16:16     標題: 回覆:3btsoi 的帖子

即係津小老師冇heart?津小迫爆課室?

作者: 3btsoi    時間: 14-9-17 16:38     標題: 引用:即係津小老師冇heart?津小迫爆課室? +

原帖由 78c9 於 14-09-17 發表
即係津小老師冇heart?津小迫爆課室?
可能講我得唔清楚。。。私小迫爆。。。。津小正常

作者: 3btsoi    時間: 14-9-17 16:59     標題: 引用:Quote:3btsoi+發表於+14-9-17+11:28+後悔。

原帖由 xiazaimami 於 14-09-17 發表
好想知呀,可以PM講嗎
我唔想公開校名,始終都只係我個人經歷,我既意見對學校或而家讀緊既學生唔公平。

作者: hcchan4    時間: 14-9-17 17:00     標題: 回覆:3btsoi 的帖子

邊間私小?

作者: siumanma    時間: 14-9-17 23:46     標題: 引用:我仔那間是平民直資,學費不成問題。其他地

原帖由 hadwinboy 於 13-10-11 發表
我仔那間是平民直資,學費不成問題。其他地方暫時沒有需要後悔的地方。

...
請問何為平民直資?

作者: carolmum    時間: 14-9-18 00:20

好滿意呀!學校真係好有心辦學,校長老師都好細心教好小朋友 ! 課程編製又有心思,德育品格又教得好! 阿仔連 presentation skill都進步了很多,閱讀的興趣和能力都提高了!  而且十分享受上學的時光! 學校絕對好適合阿囝,十分慶幸能入讀此校!
作者: 爸爸愛您    時間: 14-9-18 00:34     標題: 回覆:有冇家長後悔入讀直資或私小

完全無後悔

作者: siumanma    時間: 14-9-18 08:16     標題: 引用:好滿意呀!學校真係好有心辦學,校長老師都

原帖由 carolmum 於 14-09-18 發表
好滿意呀!學校真係好有心辦學,校長老師都好細心教好小朋友 ! 課程編製又有心思,德育品格又教得好! 阿仔 ...
Which one?

作者: cyjoe    時間: 14-9-18 09:17     標題: 回覆:有冇家長後悔入讀直資或私小

完全無後侮!孩子讀得很開心,功課量適中。可能因為有直繫中學,不用太谷。

作者: poodlema    時間: 14-9-18 14:04     標題: 回覆:chingcging 的帖子

學校唔係有資助?

作者: poodlema    時間: 14-9-18 14:04     標題: 回覆:Gerard 的帖子

正⋯

作者: poodlema    時間: 14-9-18 14:05     標題: 回覆:有冇家長後悔入讀直資或私小?

直資功課小啲架?

作者: Jane1983    時間: 14-9-18 14:25

回覆 poodlema 的帖子

不一定的,有些直資私校都好緊湊的。
作者: poodlema    時間: 14-9-18 14:38     標題: 回覆:Jane1983 的帖子

Ic, thx!

作者: Tigerpooh    時間: 14-9-18 15:42

cyjoe 發表於 14-9-18 09:17
完全無後侮!孩子讀得很開心,功課量適中。可能因為有直繫中學,不用太谷。

...
which one?  can u share it, thx

作者: Aerosol_Ma    時間: 14-9-18 18:03

其實沒有絕對答案. 真的要看小朋友能力和受不受"谷."
我小朋友在一所好的直資讀了2年. 轉校不是學校不好, 相反的是老師超有愛心. 只是小朋友能力可以, 想轉去一所較逼合他程度小學.

今年轉去津小. 以前功課不多, 只得2-3樣, 但他hea做, 要7點幾才做完. 現在5-6樣, 一樣7時完成. 沒錯, 要看readers, etc, 然後做功課. 但以前他做完功課也不主動看故事書. 現在就一定要看. 有些小朋友可以自動自覺, 有些就可以迫出"小宇宙." 所以我也十分樂意接受. 不用我們去操TSA, 學校巳經買了補充. 而他也沒有投訴太多功課. 可能程度適合掛.
不會有最好, 只有最適合.

作者: IloveJJ    時間: 14-9-18 22:09     標題: 引用:+本帖最後由+Aerosol_Ma+於+14-9-18+18:30+

作者: hadwinboy    時間: 14-9-18 22:38     標題: 引用:我仔那間是平民直資,學費不成問題。其他地

原帖由 hadwinboy 於 13-10-11 發表

...
睇番我上年的回覆,一年後答案一樣,開心、抵讀、多活動(但要自己控制不要參與太多)、跟到功課及測考。暫時沒有後悔的地方。

作者: hadwinboy    時間: 14-9-18 22:39     標題: 引用:Quote:原帖由+hadwinboy+於+13-10-11+發表

原帖由 siumanma 於 14-09-17 發表
請問何為平民直資?
比較平學費的直資學費,不貴族化

作者: Ericalaw1026    時間: 14-9-18 22:42     標題: 引用:Quote:原帖由+dorothywing+於+13-10-11+發

原帖由 lazyqueen80 於 13-10-12 發表
我無後悔,功課量適中,仲有時間閱讀課外書,學校除左中英數成長,音樂有鼓學,除左美術,仲有中藝同英藝, ...
Can u pm me your kid's school !?

作者: momoismybaby    時間: 14-9-18 23:59

一點也不後悔,仔超喜歡這間小學,打風那天,阿仔很不開心,因為冇得返學,仲要覺得很惨。
作者: luxxxx    時間: 14-9-19 08:40     標題: 回覆:有冇家長後悔入讀直資或私小

小朋友入了我們最心儀的一間直資,開學後比expected的更好。因可直上中學,教育理念可貫通十二年,開學有兩個星期適應週,不會暑期便開始返學,,,又有很多機會見到其他同學仔父母,感觉會一起努力跑呢條12年既路,好似多了班朋友,小朋友看起來也很開心,適應得好好,so far 都冇後悔,反而好感恩!

作者: poodlema    時間: 14-9-19 14:50

請問有無人知港島區邊間直資或私小比較輕鬆小測驗功課或活動教學? 除了港同, 謝謝!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5