教育王國

標題: 無字天書(聰明人才看到內容) [打印本頁]

作者: edu_father    時間: 13-10-11 17:52     標題: 無字天書(聰明人才看到內容)

溫馨提示:

相信有唔少家長,都會替子女報讀坊間所講o既神校、傳統名校又或地區名校。但其實報讀前有冇停一停諗一諗呢?原因係上述o既學校,大都係好有要求o既學校,有啲更加會喺一年班上學期時,已教一年班下學期o既野,甚至係教二年班o既野。如果閣下冇信心做到下列各點,就真係要諗清諗楚先好報讀啦。

- 父母有冇幫小朋友經常溫習o既習慣?

- 父母有冇足夠能力喺學術上教到子女?

- 你o既小朋友性格,係咪合適長時期面對唔淺o既功課壓力?

- 父母同小朋友有冇心理準備去作長期鬥爭?

- 子女喺K3時,家長有冇教定子女有關小一o既野?

如果以上都冇,咁似乎就唔太適合入讀依類型o既學校,假如夾硬入讀,小朋友會讀得非常吃力。我有幾個朋友,平時都唔係點理啲小朋友o既學習進度,簡單啲講即係冇溫書o既習慣。但佢地唔理咁多照報讀依啲學校,諗住小朋友入到去自然讀得到。之後佢地o既仔女真係抽到入去,當時佢地全家簡直係開心到飛起。但係當入讀後先至知道,原來子女能力同學校要求有好大o既差距,小朋友真係追得好吃力,正確嚟講係父母都一樣咁吃力。除非閣下子女天資極聰敏,否則小朋友永遠都係屬於成績唔多好果批,原因係你o既小朋友進步時,人地o既仔女一樣會進步,喺時間值同起步線上都已經輸哂比人。喺咁o既情況下,除小朋友同大人感受大壓力外,亦會容易打擊小朋友自信心,更有機會影響父母與子女o既關係。我就係親眼見到唔少真實過案,所以先決定寫出本文,希望有意入讀名校o既家長停一停諗一諗。

我諗如果就咁寫出去,基本上有好多家長都唔會睇本文。返而用無字天書o既型式,先會引起各人o既好奇心入嚟睇睇發生嘜事。固希望各位睇到本文o既朋友,如果想回覆,就將回覆內容o既文字顏色,改做色盤中右下角o既白色啦,我估咁樣其他人先會諗盡方法去睇本文。

作者: swcon    時間: 13-10-11 17:59

作者: lam_brenda    時間: 13-10-11 18:11     標題: 回覆:edu_father 的帖子

好高深。。。

作者: Mybaby03    時間: 13-10-11 18:30

作者: ghosta618    時間: 13-10-11 18:36

回復 edu_father 的帖子

非常贊同
作者: 魚爸爸    時間: 13-10-11 18:36     標題: 回覆:edu_father 的帖子

完全同意樓主的講法!! 適合自己小朋友0既學校就讀,永遠比能否入讀神級學校來得緊要!

作者: evaywwong    時間: 13-10-11 19:03

highlight it
作者: Obiepapa    時間: 13-10-11 19:15     標題: 回覆:無字天書(聰明人才看到內容)

皇上又玩高深?

作者: 藍藍媽    時間: 13-10-11 19:39     標題: 回覆:edu_father 的帖子

公主好幸福,有你這個用盡心思去教道理的父皇

作者: kinder.bb    時間: 13-10-11 20:00

好書,好書!
作者: ac917    時間: 13-10-11 20:06     標題: 回覆:無字天書(聰明人才看到內容)

都唔洗諗盡方法都可以睇到,亦非常同意你嘅message!

作者: huba    時間: 13-10-11 21:41     標題: 回覆:edu_father 的帖子

國王的新書。

作者: cc0813    時間: 13-10-12 01:49     標題: 回覆:無字天書(聰明人才看到內容)

agree...開始都抱住人報我報嘅心態但細心諗真係要揀間彼此夾到嘅先會有開心嘅學習旅程,唔想將來大細都壓力爆煲

作者: edmondau.1    時間: 13-10-12 03:42

回復 edu_father 的帖子

Is that me!

作者: 牛小B    時間: 13-10-12 07:24     標題: 回覆:無字天書(聰明人才看到內容)

非常同意,多謝分享!

作者: teambuilder    時間: 13-10-12 07:32

老實說,真正了解自己子女的家長從來唔多。做父母的有時太高估了自己。況且小孩子的心智每日在變,你今日為他安排的,三五年後還適合嗎?每個孩子都是小丸子,呢d係必經過程,亦可以話係人性,你我都經歷過。我會教我小朋友適者生存的道理rather than估佢讀唔讀到書。
作者: kenwong888    時間: 13-10-12 08:06

溫馨提示:

相信有唔少家長,都會替子女報讀坊間所講o既神校、傳統名校又或地區名校。但其實報讀前有冇停一停諗一諗呢?原因係上述o既學校,大都係好有要求o既學校,有啲更加會喺一年班上學期時,已教一年班下學期o既野,甚至係教二年班o既野。如果閣下冇信心做到下列各點,就真係要諗清諗楚先好報讀啦。

- 父母有冇幫小朋友經常溫習o既習慣?

- 父母有冇足夠能力喺學術上教到子女?

- 你o既小朋友性格,係咪合適長時期面對唔淺o既功課壓力?

- 父母同小朋友有冇心理準備去作長期鬥爭?

- 子女喺K3時,家長有冇教定子女有關小一o既野?

如果以上都冇,咁似乎就唔太適合入讀依類型o既學校,假如夾硬入讀,小朋友會讀得非常吃力。我有幾個朋友,平時都唔係點理啲小朋友o既學習進度,簡單啲講即係冇溫書o既習慣。但佢地唔理咁多照報讀依啲學校,諗住小朋友入到去自然讀得到。之後佢地o既仔女真係抽到入去,當時佢地全家簡直係開心到飛起。但係當入讀後先至知道,原來子女能力同學校要求有好大o既差距,小朋友真係追得好吃力,正確嚟講係父母都一樣咁吃力。除非閣下子女天資極聰敏,否則小朋友永遠都係屬於成績唔多好果批,原因係你o既小朋友進步時,人地o既仔女一樣會進步,喺時間值同起步線上都已經輸哂比人。喺咁o既情況下,除小朋友同大人感受大壓力外,亦會容易打擊小朋友自信心,更有機會影響父母與子女o既關係。我就係親眼見到唔少真實過案,所以先決定寫出本文,希望有意入讀名校o既家長停一停諗一諗。

我諗如果就咁寫出去,基本上有好多家長都唔會睇本文。返而用無字天書o既型式,先會引起各人o既好奇心入嚟睇睇發生嘜事。固希望各位睇到本文o既朋友,如果想回覆,就將回覆內容o既文字顏色,改做色盤中右下角o既白色啦,我估咁樣其他人先會諗盡方法去睇本文。

作者: ycmama913    時間: 13-10-12 12:05

:;pppp:
作者: ycmama913    時間: 13-10-12 12:05

作者: huenfromgod    時間: 13-10-12 13:28     標題: 回覆:無字天書(聰明人才看到內容)

所以我自行階段第一時間刪除一線學校,選二線頭的學校,不是我擔心女兒太差,而是我想女兒在有成功感自信心的環境長大,又不會讀太差學校

作者: Kennischu3    時間: 13-10-12 14:05

作者: GCG    時間: 13-10-12 16:43     標題: 引用:+本帖最後由+edu_father+於+13-10-11+18:22

原帖由 edu_father 於 13-10-11 發表

溫馨提示:相信有唔少家長,都會替子女報讀坊間所講o既 ...
如果你教書就惨啦!

作者: happyty    時間: 13-10-12 17:41

作者: edu_father    時間: 13-10-15 09:13

藍藍媽 發表於 13-10-11 19:39
公主好幸福,有你這個用盡心思去教道理的父皇
勿見笑,朕只懂皮毛還在學習中。
作者: edu_father    時間: 13-10-15 09:21

魚爸爸 發表於 13-10-11 18:36
完全同意樓主的講法!! 適合自己小朋友0既學校就讀,永遠比能否入讀神級學校來得緊要!

...
魚爸爸同我諗法好類似,的確要搵間合適o既學校先係最重要。如小朋友喜學術方面,咪比佢考吓學術強o既學校。如唔喜歡傳統教育模式o既小朋友,咪考活動教學o既學校。因為每個小朋友性格同喜好都唔同,父母唔應該只一廂情願,盲目咁要小朋友入讀名校做成錯配。
作者: edu_father    時間: 13-10-15 09:24

cc0813 發表於 13-10-12 01:49
agree...開始都抱住人報我報嘅心態但細心諗真係要揀間彼此夾到嘅先會有開心嘅學習旅程,唔想將來大 ...
所以真係要停一停諗一諗,切忌完全唔評估小朋友所需。
作者: edu_father    時間: 13-10-15 09:29

teambuilder 發表於 13-10-12 07:32
老實說,真正了解自己子女的家長從來唔多。做父母的有時太高估了自己。況且小孩子的心智每日在變,你今日為 ...
很有道理,但並不是每個家長如閣下那麼清醒,佩服佩服。
作者: edu_father    時間: 13-10-15 09:35

huenfromgod 發表於 13-10-12 13:28
所以我自行階段第一時間刪除一線學校,選二線頭的學校,不是我擔心女兒太差,而是我想女兒在有成功感自信心 ...

如果正式入讀後,發現她的潛能超乎你想像,還是可以考慮讓她考入一線的學校。
作者: edu_father    時間: 13-10-15 09:39

GCG 發表於 13-10-12 16:43
如果你教書就惨啦!
意見十分中肯!我從無想過去教書,亦沒有說過要教書,閣下似乎想太多了。
作者: 魚爸爸    時間: 13-10-15 12:38     標題: 回覆:edu_father 的帖子

哈哈!不過知易行難,我真係要時刻提醒自己! 宜家大女已經K2,要開始幫佢諗諗升小0既0野!! 煩惱ing..

作者: huenfromgod    時間: 13-10-17 20:43     標題: 回覆:edu_father 的帖子

有潛能的話,我會在學校以外找資源給她,除非她真的多項潛能啦但機會不大

作者: edu_father    時間: 13-10-18 22:50

魚爸爸 發表於 13-10-15 12:38
哈哈!不過知易行難,我真係要時刻提醒自己! 宜家大女已經K2,要開始幫佢諗諗升小0既0野!! 煩惱ing..

...

「知易行難」真係考起好多人,包括本人在內!所以朕都經常鞭策自己堅持信念。其實魚兄你講得出這四個字,已知你心裡充滿一團理念之火,所以朕好肯定,魚兄你必定能夠搵到合適自己小朋友o既學校,你啲小朋友真係好幸福。

作者: edu_father    時間: 13-10-18 22:52

huenfromgod 發表於 13-10-17 20:43
有潛能的話,我會在學校以外找資源給她,除非她真的多項潛能啦但機會不大

...
世事無絶對,你儲定多啲錢啦,佢o既潛能分分鐘多到你唔夠資源比佢喎。
作者: huenfromgod    時間: 13-10-18 23:00     標題: 回覆:無字天書(聰明人才看到內容)

係都唔錯喎

作者: kathyl331    時間: 13-10-19 13:53

多謝分享,完全同意!!
作者: 魚爸爸    時間: 13-10-19 14:12     標題: 引用:Quote:魚爸爸+發表於+13-10-15+12:38+哈哈!

原帖由 edu_father 於 13-10-18 發表
「知易行難」真係考起好多人,包括本人在內!所以朕都經常鞭策自己堅持信念。其實魚兄你講得出這四個字,已 ...
感謝皇上0既祝福! 當然最希望我個女可以做到公主0既師妹啦!! 不過,實際一點來諗,最緊要都係搵間著重品格培育0既學校,就算唔叻,都起碼有正確0既價值觀!

另外,想請教皇上點樣可以提高小朋友0既自信心呢?

作者: Pekkle_bon    時間: 13-10-19 14:35     標題: 回覆:無字天書(聰明人才看到內容)

作者: edu_father    時間: 13-10-21 09:59

huenfromgod 發表於 13-10-18 23:00
係都唔錯喎

作者: edu_father    時間: 13-10-21 10:01

魚爸爸 發表於 13-10-19 14:12
感謝皇上0既祝福! 當然最希望我個女可以做到公主0既師妹啦!! 不過,實際一點來諗,最緊要都係搵間著重品格培 ...

唔好講請教啦,朕每日都仲學緊野,大家研究一下啦。朕覺得個個子女性格都不同,果真係法無定法,合適朕o既小公主,又未必適合你o既小朋友。但有一方法係不錯的,依個法則就叫「中庸」。當小朋友性格偏強時,要想法子泄其銳氣,相反偏弱者則要幫扶。聽兄所言,準小師妹應該是後者,幫扶應是上法。至於怎樣幫扶,及幫扶至怎樣的程度,亦應以「中庸」為原則,以魚兄的慧根應會明白朕o既意思,對嗎?至於何謂正確的價值觀,則是更高境界o既論題,如果思想太過堅守那些正確的價值觀,人便會變得一成不變,過於守舊缺乏靈活性及開創性,但萬變不離其中,中庸是大道。

朕酒後胡言,有怪莫怪!

作者: audrey420    時間: 13-10-21 11:00

Exactly
作者: 魚爸爸    時間: 13-10-21 12:59     標題: 引用:Quote:魚爸爸+發表於+13-10-19+14:12+感謝

原帖由 edu_father 於 13-10-21 發表
唔好講請教啦,朕每日都仲學緊野,大家研究一下啦。朕覺得個個子女性格都不同,果真係法無定法,合適朕o既 ...
明白皇上的說話,宜家我都係用緊鼓勵0既方法提升佢0既自信心,不過呢0的0野唔係一朝一夕就會有成效! 希望真係幫到佢啦!

至於所謂正確0既價值觀,都係希望佢對事情0既對錯有基本0既準則;希望佢面對困難時,能夠以積極0既態度去解決;最終希望佢能夠有推己及人0既精神! 哈哈,諗得好完美!!

另外,我對皇上所提0既中庸之道,都非常認同!!

作者: edu_father    時間: 13-10-22 09:03

audrey420 發表於 13-10-21 11:00
Exactly
十分感謝你.
作者: edu_father    時間: 13-10-22 09:05

魚爸爸 發表於 13-10-21 12:59
明白皇上的說話,宜家我都係用緊鼓勵0既方法提升佢0既自信心,不過呢0的0野唔係一朝一夕就會有成效! 希望真係 ...

魚兄果然天資聰敏慧根過人,連朕都唔知自己UP緊嘜o既野,魚兄都能夠解讀得透徹,朕甘拜下風佩服佩服。朕相信你所行o既方法係會有效,比心機加油,朕會精神上支持你。當日朕都係咁樣去幫小公主,真係唔知要幾耐時間,點知佢有一排突然叮咗一聲就打通咗任瞥二脈。但回帶諗返,好可能係比佢參加跳舞班,由成班小朋友去燻陶佢,一齊上台表演,受萬民掌聲鼓勵而得道,魚兄可一試比你囡囡玩吓一大班人齊齊表演o既野,可能會work架。而朕巧like你這句:「推己及人0既精」,魚兄果真情操高尚品德高雅。

作者: 魚爸爸    時間: 13-10-22 13:06     標題: 引用:Quote:魚爸爸+發表於+13-10-21+12:59+明白

原帖由 edu_father 於 13-10-22 發表
魚兄果然天資聰敏慧根過人,連朕都唔知自己UP緊嘜o既野,魚兄都能夠解讀得透徹,朕甘拜下風佩服佩服。朕相 ...
皇上太謙虛喇!! 我都有幫囡囡參加一0的朗誦比賽同舞蹈表演!!好開心見到佢0係台上0既表現開始有小小進步!! 希望佢繼續能從鼓勵聲中,提高自信心啦!

培育小朋友真係唔容易啊!! 遲0的細佬讀埋幼稚園,家姐又上埋小學,真係周身唔得閒!! 不過,我信我會享受箇中樂趣的!!

作者: summato    時間: 13-10-22 16:02

講得岩, 朋友既仔女都讀緊名小, 我睇過佢地既功課, 一d都吾淺, 如果要解釋得深入, 已經去到中學level... 其實父母學歷吾太高, 的確會吃力
作者: edu_father    時間: 13-10-23 11:03

魚爸爸 發表於 13-10-22 13:06
皇上太謙虛喇!! 我都有幫囡囡參加一0的朗誦比賽同舞蹈表演!!好開心見到佢0係台上0既表現開始有小小進步!!  ...

朕諗你小朋友應該好快會有大進步
好一句「享受箇中樂趣」,難得魚兄精神上可以同呀Q咁合拍,朕真係佩服得五體投地。曾幾何時朕都有諗過生多件出嚟陪小公主,但細心諗如再生過即係要由零開始,同加監係冇嘜分別。而且培育小公主一個,已令朕有以下症狀,頭越嚟越大、四腳朝天眼反白同嘔白泡。但所得到o既係學術上可溫故知新,鍛鍊出極強o既情緒智商。固此朕經常諗住依句野嚟撐住「天將降大任於是人也,必先苦其心志,勞其筋骨,餓其體膚,空乏其身,行拂亂其所為,所以動心忍性,曾益其所不能。」

作者: edu_father    時間: 13-10-23 11:09

summato 發表於 13-10-22 16:02
講得岩, 朋友既仔女都讀緊名小, 我睇過佢地既功課, 一d都吾淺, 如果要解釋得深入, 已經去到中學level... 其 ...
係呀,家陣啲名校要求仲越嚟越高添喎。
作者: behappydad    時間: 13-11-24 19:24     標題: 回覆:無字天書(聰明人才看到內容)

皇上是否想減減壓呢?
可否分擔?

作者: edu_father    時間: 13-12-10 16:38

behappydad 發表於 13-11-24 19:24
皇上是否想減減壓呢?
可否分擔?
多謝關心,朕上下壓都正常,只係多咗啲脂肪,可以幫朕分擔嗎?
作者: Viannema    時間: 13-12-10 17:32     標題: 回覆:無字天書(聰明人才看到內容)

Really like your post

作者: edu_father    時間: 13-12-16 09:52

Viannema 發表於 13-12-10 17:32
Really like your post
多謝你支持多重人格分裂o既朕
作者: PotterLai    時間: 13-12-17 00:58

回覆 edu_father 的帖子

「有一方法係不錯的,依個法則就叫「中庸」。當小朋友性格偏強時,要想法子泄其銳氣,相反偏弱者則要幫扶。」

教育之父原來是八……大師——八字大師!

作者: Fortop    時間: 13-12-17 09:07     標題: 回覆:kinder.bb 的帖子

無話可說??隨意理解自由創作?

作者: edu_father    時間: 13-12-17 20:21

PotterLai 發表於 13-12-17 00:58

「有一方法係不錯的,依個法則就叫「中庸」。當小朋友性格偏強時,要想法子泄其銳 ...

波特先生,見笑了,朕只借用古賢從大自然中所悟的道理來比喻,而朕確非八字大師。

朕再借花敬佛分享一下先賢大道,為父者,在家中如君也,子女為臣子,如君跟臣子多作溝通,聽取意見而行之,做到「君臣慶會」,便成先賢所指的「極響離明」,父慈子孝「羨煞旁人」。相反,假如缺乏親子關係,自以為君王是無上權威,臣子必從之,便跟暴君沒分別。當子女長大後,彼此關係必差,影響深遠,這便是古人所說的「狐君獨坐」,父嚴子忌「善殺旁人」。

作者: ACEY    時間: 13-12-17 22:28

作者: PotterLai    時間: 13-12-17 23:27

教父又是紫微斗數高手?
作者: PotterLai    時間: 13-12-17 23:32

回覆 ACEY 的帖子

陰中有陽,陽中有陰……
作者: c1234    時間: 13-12-18 00:02

Agree
作者: 雪~bb    時間: 13-12-18 01:04

咁請問
我仔正是文內果批幼稚園=冇讀書既小朋友
去左一線,追唔到,同其他同學脫節
我都想死
應該轉校嗎

作者: ACEY    時間: 13-12-18 15:22

作者: yipyipamy    時間: 13-12-18 16:44

我都極之同意樓主的內容.我家小兒也是自由人,所以也找些學習輕鬆的二線學校,有朋友也問我不擔心學校升中嗎?我說我家老𤕖及一票好友也是離島小學及中學畢業的,現在個個也是大學生,工作,住屋,家庭順利,誰說一定是名牌中學才有順利人生?
作者: PotterLai    時間: 13-12-18 21:50

回覆 雪~bb 的帖子

一般來說,在二線學校名列中上游,比在一線學校名列下游好。

必須讓孩子覺得:天生我才必有用!

作者: edu_father    時間: 13-12-18 22:29

PotterLai 發表於 13-12-18 21:50
回覆 雪~bb 的帖子

一般來說,在二線學校名列中上游,比在一線學校名列下游好。
同意.
作者: edu_father    時間: 13-12-18 22:30

PotterLai 發表於 13-12-17 23:27

教父又是紫微斗數高手?

波特先生,見笑了,朕只借用古賢從大自然中所悟的道理來比喻,而朕確非紫微斗數高手。

先生應是同人,與君中孚一番,令朕漸覺泰然,望日後有機會能觀摩一下,使朕從中獲益,兄當師而解朕之困,革朕之蒙,好讓朕能達既濟之功。

作者: edu_father    時間: 13-12-18 22:31

PotterLai 發表於 13-12-17 23:32
回覆 ACEY 的帖子

陰中有陽,陽中有陰……

作者: PotterLai    時間: 13-12-19 00:19

八字、斗數、易經……還有教育,皇上無一不曉、無一不精,失敬失敬!

在下一介平民,皇上誤稱為兄,在下何德何能?

作者: PotterLai    時間: 13-12-19 00:28

我忘了馬龍白蘭度還懂英文!阿美成!
作者: 雪~bb    時間: 13-12-19 18:42     標題: 回覆:PotterLai 的帖子

明白thx

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5