教育王國

標題: 我個仔串字串極都唔識, 點算? [打印本頁]

作者: hellohelloruby    時間: 13-10-11 11:28     標題: 我個仔串字串極都唔識, 點算?

琴晚同佢溫英默, 串字串咗2個鐘, 又讀又寫, 都記唔到, 中間有比佢落街鬆下, 返嚟諗住會好d, 又係咁, 今日默喇, 今日一個字都唔識, 點算? 佢係咪有讀寫障礙?
作者: 小小山    時間: 13-10-11 11:40

去學下phonics, 先識讀就自然會識串字
作者: Jane1983    時間: 13-10-11 21:03

幾大?佢係有聽、有興趣,定係遊魂發夢?

溫左咁耐,一個都吾識,係吾尋常。中文字得吾得?
作者: kamanwu79    時間: 13-10-11 23:10     標題: 回覆:hellohelloruby 的帖子

作者: clarissalok    時間: 13-10-16 16:15

平時有無比佢多接觸英文,首先佢要有興趣~~~
平時比佢聽下歌,睇戲就唔好有字幕,睇英文書。製造一個英語環境比佢~
我有個讀國際學校的學生,佢英文好好,中文好差。。。同一道理,因為少接觸中文~

學phonic 係其中一個方法,但係如果佢都係少接觸英文的,學完佢就唔記得曬啦~~~
作者: man.hayu    時間: 13-10-16 23:02

作者: Yanamami    時間: 13-10-16 23:10

升P1前無準備一下咩?
作者: SARAHLEUNG    時間: 13-10-16 23:59

有無人同時學 Jolly Phonics and Letterland ?
作者: KLLP    時間: 13-10-17 15:55

想請教下, 如果個小朋友對phonetic awareness 好低, 上完phonic course 都冇咩用, 可以用咩其他方法幫助串生字?
作者: CaptainHarlock    時間: 13-10-17 16:49

作者: KLLP    時間: 13-10-17 17:19

已學了超過一年, 伴讀亦有
老師教過大仔, 比較之下, 發現小的在這方面是弱的.
在這情況下, 還有其他方法幫助他嗎?

作者: csy_ma    時間: 13-10-17 19:08

回復 KLLP 的帖子

我囡都有點讀障傾向,中英默書俱差

對這類孩子,溫習默書,根本不能一蹴而就。與其用一次過兩小時溫,不如每日串三個生字,翌日串完昨天那三個,再多串三個,如此類推。

我囡是聽覺型,亦即是,她吸收新知的方法,用聽的較看的好,所以溫默書就鼓勵她大聲讀出聲。我們通常在返放學的車程中溫,因不能四處走,行車移動途中又宜聽不宜看,用此法較省時。只是,她媽我得變成巫婆,經常為此爭執。

學拼音也是方法之一。只是,我囡是到了高小,要當低小同學仔的英文小老師,在想方法讓小同學改善串字時,才想起自學前就學的拼音方法--在教學相長下,效果才浮現。

到現在,我囡已初中了,默書仍是她的一大難關。我已自她升中起就完全放手,她經歷了很多次不及格後,後來還是像小學時那樣,趁小息時逐少逐少的背生字,才取得些微進步。沒有讀障傾向的,很難明白當中的難處。她的英文,因小時愛看英文卡通和愛聽英文故事有聲書,加上高小有英文故事書的閱讀習慣,整體程度還是可以,卷一卷二可在級前列,但默書,仍然距離及格有頗一大段距離……那只能接受,並鼓勵她每一個進步……

作者: h9700549    時間: 13-10-18 00:51

先不要先入為主自判自己子女是讀寫障礙, 讀障學生很大部份原因只是:

1. 自小對功課, 學習態度不正確(心態! 這才是最重要的! 什麼是正確, 那便看你想得到什麼而定)

2. 認字, 正如串字當然要學拼音. 但拼音也要講應用的.... 如學太多太複雜, 一樣解決不了問題.

這裡只針對所謂讀障的問題, 要讀好書當然不只2個原因, 還有閱讀習慣, 思考方式, 家庭背景.....
本人見不少小孩表現正常郤被判有讀障, 什麼marginal case...感到非常不值!
因為以後默書的份量要少些, 測驗又延長時間.... 如果孩子在如此特權成長, 他的心智必受一定影響的.

你要向這些孩子灌輸俠義精神是很難的, 因為他們只喜歡比賽人們要先讓他, 輸了又要輸打贏要...
不過不要緊, 這才是香港精神, 對否? 只要勝利, 贏取分數, 沒所謂的...
作者: MrBeast    時間: 13-10-18 06:10

KLLP 發表於 13-10-17 17:19
已學了超過一年, 伴讀亦有
老師教過大仔, 比較之下, 發現小的在這方面是弱的.
在這情況下, 還有其他方法幫 ...
長遠計,phonics是最cost effective 方法。首先26個letter sound 有冇問題? First/beginning sound 掌握到未? 如天生能力弱,每天練習少少,一段時間後會見效,恆心和堅持很重要。
In the short term, 如樓上提到,要看是乜型,如聽覺型,可試將個spelling 變做eg, abc song d 歌詞唱出來,如視覺,可用圖像故事,eg, door 前後各有一個knob, 所以有兩個O.

作者: KLLP    時間: 13-10-18 10:17

謝謝大家意見.

以前一宜希望phonics可以幫助孩子的spelling, 但隨日子流逝, 知道這個方法並不是最合適的.

因已是高小, 現在主要是將一些他記不起的字, 按syllabus拆成數parts, 讓他容易記一點, 因有些組合已比較熟識, 如"ion", "ly", 希望籍這方法, 不用他每串一個字, 就像要重新學一次. 現在學校默書, 我們的目標只是合格, 通常seen dictation  還好一點, unseen 就可以想像了.

不知還有沒有家長有這樣的經驗, 用phonics 學spelling 是好的方法, 已是公認的, 但應該還有其他方法吧?  希望多知一點, 可以幫到他. 因spelling 弱, 亦影響了他writing 的能力 和學英文的興趣.

作者: febchim    時間: 13-10-18 10:51     標題: 回覆:我個仔串字串極都唔識, 點算

可以試下去圖書館借徐薇的100個一定要會的英文字根/部首

作者: shadeslayer    時間: 13-10-18 12:06     標題: 引用:謝謝大家意見.+以前一宜希望phonics可以幫

原帖由 KLLP 於 13-10-18 發表
謝謝大家意見.

以前一宜希望phonics可以幫助孩子的spelling, 但隨日子流逝, 知道這個方法並不是最合適的. ...
點解你認為高小不宜學 phonics?

作者: MrBeast    時間: 13-10-18 13:44

KLLP 發表於 13-10-18 10:17
謝謝大家意見.

以前一宜希望phonics可以幫助孩子的spelling, 但隨日子流逝, 知道這個方法並不是最合適的. ...
的確有一些小孩會覺得phonics 難學的,尤其是blending,當初我個在k3時也學不會,停了幾個月後再start 之後又ok wor,或許你子細分析他邊一方面有困難,找一些他能明白的方法去教他(我知,講易行難),eg, google 下一些multi-sensory methods.  還有你說學了phonics兩年,是每星期一堂? 每天有練習嗎?  最後,如你讀bat cat hat pat rat 聽,他會認\分辨到這些字嗎?
之前有位網友分享過一段片,let me see if i can dig it out.

作者: shadeslayer    時間: 13-10-18 19:31

KLLP  不是不適宜高小,
而是小兒的個案是 從初小學了超過2年, 學完, 還是攪不清的音 / blending >_<
我覺得這個方法, 不是最合適小兒  發表於 半小時前

Xxxxxxx

原來咁。phonics 要配合語境,例如多閱讀,多聽英文。如果你孩子這些方面未足夠,搵辦法令他做多一些,可能有效。
作者: KLLP    時間: 13-10-19 10:13

Thx  for all your advice. Will try. Let him not to loss intesest in English is my first priority.
作者: CaptainHarlock    時間: 13-10-19 12:26

作者: yin725    時間: 13-10-26 00:42

幼小是可以學phonics的,我的女兒由PN開始學26個音,K1後跟一個英國人學,現在小一已可以閱讀略深的英文書了。或者Phonics Kids這套書可以唱住記Phonics也不錯呀!
作者: 小藍莓    時間: 13-10-28 15:36     標題: 引用:+本帖最後由+小小山+於+13-10-11+11:40+編

原帖由 小小山 於 13-10-11 發表

去學下phonics, 先識讀就自然會識串字 ...
但係我的小朋友都一路有學phonics , 但係完全唔識併字。

作者: peggyau    時間: 13-10-28 23:35

我仔都不懂串子,溫了一整天默書都只得三十幾分,最後放棄,唔想咁無聊不停溫d無聊野,倒不如去公園玩及學習他喜歡的事,佢開心我也開心
作者: Cathy.Leung    時間: 13-10-30 16:41     標題: 引用:我仔都不懂串子,溫了一整天默書都只得三十

原帖由 peggyau 於 13-10-28 發表
我仔都不懂串子,溫了一整天默書都只得三十幾分,最後放棄,唔想咁無聊不停溫d無聊野,倒不如去公園玩及學習他 ...
你小朋友幾大?

作者: hellohelloruby    時間: 13-10-31 10:28

回復 Jane1983 的帖子

6歲, 中文ok的
作者: hellohelloruby    時間: 13-10-31 11:12

回復 peggyau 的帖子

但老師會比壓力同我個仔!

作者: woo_apple_li    時間: 13-11-11 15:08     標題: 回覆:CaptainHarlock 的帖子

我聽過一個講座,將嗰組英文字變成圖畫會容易記啲, 我覺得幾有效, 不過要花時間唸

作者: TszWun    時間: 13-11-11 16:13

回復 KLLP 的帖子

我情況同你一樣.........唔知點好
作者: rean_chau    時間: 13-11-12 14:58

小藍莓 發表於 13-10-28 15:36
但係我的小朋友都一路有學phonics , 但係完全唔識併字。
你所謂既唔識併字係點樣???我仔學左兩年, 到今年一年級真係要默書,發現佢同PHONICS未能融為一體...
後尾我係寫字咭時, 特別將音節用唔同色筆寫, 等佢容易辦認. 串字時間比之前用少左一半...
EG:   point Bread  light

作者: 四隻貓    時間: 13-11-12 16:17

我女間學校剛派左本書仔教家長點樣玩住幫小朋友串字. 我試左, 幾work. 我仔女玩得好開心. 但我唔知高小既小朋友鍾唔鍾意...

玩法1) 用唔同既古怪聲音串字. e.g. 我同仔女輪流扮mickey mouse/witch/老年人既聲去串個字出來.
玩法2) 用唔同顏色筆或古怪寫法去寫d字
玩法3) Memory card - 將d字print 成兩堆卡, 玩配對記憶遊戲, 配對左就要大聲串個字出來
玩法4) 同佢玩串字hangman game
玩法5) 串字"come"綿胎, 將d字print 成卡, 跟住張list 讀, 一配中就要鬥快串個字出來
玩法6) 用通心粉或紅豆之類既野砌隻字出來
仲有其他方法未試, 試左之後再分享.

大前題都係要令小朋友覺得係遊戲, 而唔係苦差, 佢一怕左就更唔願意記. 呢堆方法家長要投入陪玩, 每次也不要太多字, 慢慢來, 等小朋友唔抗拒, 慢慢又真係記到, 佢有左信心同滿足感, 就唔會再怕默書.
作者: Sumyeema1    時間: 13-11-12 23:41     標題: 引用:我女間學校剛派左本書仔教家長點樣玩住幫小

原帖由 四隻貓 於 13-11-12 發表
我女間學校剛派左本書仔教家長點樣玩住幫小朋友串字. 我試左, 幾work. 我仔女玩得好開心. 但我唔知高小既小 ...
好有趣,請問書仔係學校出?  可以買到嗎?

thanks  

作者: 四隻貓    時間: 13-11-13 06:57     標題: 引用:Quote:原帖由+四隻貓+於+13-11-12+發表我女

原帖由 Sumyeema1 於 13-11-12 發表
好有趣,請問書仔係學校出?  可以買到嗎?
學校自己編的。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5