教育王國

標題: 民生V.S.真道 [打印本頁]

作者: Elsamouse    時間: 13-10-7 12:23     標題: 民生V.S.真道

民生: 校風好, 學術高,但功課量較多
真道: 愉快學習, 課程濃縮為11年, 高中可揀讀IB或考DSE, 今年DSE成績非常不俗

我的女兒屬活潑主動型, 我看見民生的乖乖女型學生流口水, 但又喜歡真道愉快輕鬆的學習環境, 應該如何選?

作者: AgapePa    時間: 13-10-7 12:31

真道,
作者: NT-1    時間: 13-10-7 12:45     標題: 引用:民生:+校風好,+學術高,但功課量教多+真道:+

原帖由 Elsamouse 於 13-10-07 發表
民生: 校風好, 學術高,但功課量教多
真道: 愉快學習, 課程濃縮為11年, 高中可揀讀IB或考DSE, 今年DSE成績 ...
請問點知今年真道DSE 成績不俗? 我睇運成個真道網站都冇detail.  坦白講,真道都收了囝囝,但怕reg 了後悔,因唔可以参與派位。 入了真道,將來自己個囝有乜差池(世事難料),真係比較難翻轉頭插班入其他本地學校。

作者: ozoz    時間: 13-10-7 12:49     標題: 引用:Quote:原帖由+Elsamouse+於+13-10-07+發表

原帖由 NT-1 於 13-10-07 發表
請問點知今年真道DSE 成績不俗? 我睇運成個真道網站都冇detail.  坦白講,真道都收了囝囝,但怕reg 了後悔 ...
我尋日問過一位真道p2媽媽,佢話中文用中國江蘇教育出版嘅書,字句優美,由於簡體,學校自制繁體版教。有時課文係廣東話老師教,遇到某課普教較合適會由普通話老師教。默書叫溫故知新,有一part認字,一部分係類似填充,目的係肯定小朋友會運用而不是抄寫。小三學生會開始學下文言文。

英文教快一年,用Princeton 出版書。亦都教運用多於背句子。

小一有科學科,第一堂教實驗室守則,一年級已經好多實驗。小1-2中文科學,小3開始全英上biology呢d。

每日早會第一件事打開書包拎自帶圖書睇。

上課分組討論之後出去present,老師會鼓勵小朋友teamwork 提水無問題。

至於途中轉校,有d學生會跳班,因為真道11年制,所以有機會跳班。

2年班發現學校將學生分程度,英文較弱放一班,因材施教。考試無分名次,有7個grade,分開平時分同考試分2邊。

功課量不太多,思考性多於抄寫,鼓勵多閱讀。至於11年制,學生掌握到。

More Quote:另想解釋多一些其實相反學校學生是比其他學校更勤力,因多數私立直資會7月頭左右便放假,而6月考試,試後通常有其他活動然後便放假期,而真道是6月考完試,再繼續教第五個學段,然後要到一般津校的7月中才可放假!
放暑假有2本暑期作業加1本copy book. 較其他校多。

至於DSE result, 見過website有,http://www.logosacademy.edu.hk/tw/2013-07-15-hkdse-results/

圖片附件: myphoto.jpg (13-10-7 12:49, 138.73 KB) / 下載次數 8
/forum.php?mod=attachment&aid=MTUyNjh8YmI5NDVlN2N8MTcxODI0NjIwNHww

作者: ozoz    時間: 13-10-7 12:51     標題: 引用:Quote:原帖由+Elsamouse+於+13-10-07+發表

請問點知今年真道DSE 成績不俗? 我睇運成個真道網站都冇detail.  坦白講,真道都收了囝囝,但怕reg 了後悔 ...
至於民生,我問下d 舊同學先再update下。

作者: ozoz    時間: 13-10-7 13:12     標題: 引用:Quote:原帖由+Elsamouse+於+13-10-07+發表

真道轉校問題不太大,不過我估會唔慣抄寫背背背。另外我會擔心英文,小1-2主要中文,喺學校谷𠹭邊我問緊小3是否全英。

作者: ottomum    時間: 13-10-7 13:14

Munsang College Primary School is a very traditional school, good or bad, it depends on the kid and the parents.
I cannot see any point to concentrate the school into 11 years.  Some students may successfully jump into another school in 1 year advance.  However, we may also consider not all students are capable to survive into another school.  

BTW, how old of your daughter?  Is she accepted by Munsang College Primary School?  It is not easy to get into this school as most of students are from its kindergarten.
作者: NT-1    時間: 13-10-7 13:46     標題: 引用:Quote:原帖由+NT-1+於+13-10-07+發表請問點

原帖由 ozoz 於 13-10-07 發表
真道轉校問題不太大,不過我估會唔慣抄寫背背背。另外我會擔心英文,小1-2主要中文,喺學校谷𠹭邊我 ...
當時interview 老師有mentions 初階以中文為主導是要小朋友先適應後再tune.  事實上,本人亦有認同要外語學得好,母語必先穩扎。  第二年下半年,老師會按當年收生能力将課程調教。直資如九龍塘小學也是中小,但英文程度也很好,所以我不是太担心。 依我看,中文要學真的很深和很難。 囝囝本身讀德德園,英文有幾叻可想而知。 我咪唯有比佢出去接觸多些英文,又一齊讀reader.  So far, though he is still having chinglish sentence structure, his pronounciation is quite accurate.  Most of all, he is comfortable to speak with  a foreigner n likes to read as well.

作者: Elsamouse    時間: 13-10-7 14:04

ozoz,  謝謝你熱心幫忙呀!靜候更多資料, 感激!
ottomum, 小女是民生幼稚園生, 已被小學部接受
作者: fruitfulsnoopy    時間: 13-10-7 14:19

Elsamouse 發表於 13-10-7 12:23
民生: 校風好, 學術高,但功課量教多
真道: 愉快學習, 課程濃縮為11年, 高中可揀讀IB或考DSE, 今年DSE成績 ...
你不是曾出post話未8月尾miss左真道2nd in嗎?現在已在offer還是先想定?

作者: ozoz    時間: 13-10-7 14:21     標題: 引用:ozoz,++謝謝你熱心幫忙呀!靜候更多資料,+感

原帖由 Elsamouse 於 13-10-07 發表
ozoz,  謝謝你熱心幫忙呀!靜候更多資料, 感激!
ottomum, 小女是民生幼稚園生, 已被小學部接受  ...
你應該知更多民小嘢。我以前民中畢業,有d同學仔女讀民小,我女當年去考,一句都唔答,話自己唔鍾意'媽媽學校',比佢激鬼c

作者: fishmaruko    時間: 13-10-7 14:53     標題: 回覆:民生V.S.真道

我一定會揀民生,民生其實是一間好好的學校,學術程度有保証,校園大,校園生活非常豐富,很多體驗,中小學生很乖,從他們面上流露出純真的一面

作者: mandyk105    時間: 13-10-7 15:44

回復 ozoz 的帖子

本人也對真道非常有興趣. 覺得真道教學著重思考型. 而自己細仔也是思考型類. 不喜歡抄寫. 所以我也為明年選校而頭痛.  哥哥就很合適選了直資傳統小學.

很希望有更多真道家長現身說法. 因我是擔心真道的英語及普通話或一些學術上較弱, 明白到針是沒有兩頭利, 又要恩考好, 又要學術好, 又要語文好普非一件易事.   但好想聽下日常課堂中會學些甚麼, 怎樣的教學形式.. 請真道家長指教

作者: Valy    時間: 13-10-7 15:45

回復 Elsamouse 的帖子

樓主真係要諗清楚,這兩間學校真係好唔同
作者: ozoz    時間: 13-10-7 16:54     標題: 引用:回復+ozoz+的帖子 本人也對真道非常有興趣

原帖由 mandyk105 於 13-10-07 發表
回復 ozoz 的帖子

本人也對真道非常有興趣. 覺得真道教學著重思考型. 而自己細仔也是思考型類. 不喜歡抄寫 ...
我同你一樣想法,由於真道歷史比較短,比其他歷史悠久學校有嘅參考小好多。幸運地我有d朋友嘅朋友小朋友讀緊,另外有個好朋友仔讀緊小一,可以問下。再有更多資料關於真道又可以再分享下。

作者: ozoz    時間: 13-10-7 16:56     標題: 引用:我一定會揀民生,民生其實是一間好好的學校

原帖由 fishmaruko 於 13-10-07 發表
我一定會揀民生,民生其實是一間好好的學校,學術程度有保証,校園大,校園生活非常豐富,很多體驗,中小學 ...
呢樣好同意,當年我地對學校好有歸屬感,校風唔錯,不過公主王子多d囉

作者: NT-1    時間: 13-10-7 16:56     標題: 引用:Quote:原帖由+mandyk105+於+13-10-07+發表

我同你一樣想法,由於真道歷史比較短,比其他歷史悠久學校有嘅參考小好多。幸運地我有d朋友嘅朋友小朋友讀 ...
多謝分享,麻煩哂。

作者: mandyk105    時間: 13-10-7 17:16

回復 ozoz 的帖子

great...  大家分享下. 希望可以討論下IB真道.

傳統直資學校我大仔讀緊, 非常適合佢, 因個性真比較守規炬, 他可以好專心上堂. 故成績追得上.

如果小朋友唔鐘意抄寫, 極具創意, 係咪適合入真道呢 ?  

作者: boyboy_mama    時間: 13-10-7 19:33

可否早dshare, 我明天要決定了!
聽講真道discipline麻麻,課室好嘈,我個仔容易受人影響,可能唔啱佢,但佢活潑嘅教法又真係好吸引
作者: ozoz    時間: 13-10-7 19:47     標題: 引用:可否早dshare,+我明天要決定了!聽講真道di

原帖由 boyboy_mama 於 13-10-07 發表
聽講真道discipline麻麻,課室好嘈,我個仔容易受人影響,可能唔啱佢,但 ...
如果間學校鼓勵發言發問,好難會好靜喎。我以前喺加拿大讀書時,最叻個通常最多舉手發問,可能我喺外國多年,對discipline 睇法有少許分別,我覺得唔靜唔代表discipline 唔好,只要係禮貌舉手問,大家正面討論,全班都得益。如果你要港式discipline, 去傳統津校合適d。至於真道班內情況,我唔清楚呀,你如果有朋友知,分享多d啦。

作者: ozoz    時間: 13-10-7 20:00     標題: 引用:可否早dshare,+我明天要決定了!聽講真道di

聽講真道discipline麻麻,課室好嘈,我個仔容易受人影響,可能唔啱佢,但 ...
根據朋友講,上課會有討論,之後出去講觀點結論,亦容許組員提水大家拍住上,嘻嘻哈哈唔出奇。如果用港式傳統discipline 角度睇就未必接受到,會認為嘈。個人覺得好睇老師識晤識引導同埋帶住班小朋友,討論時大家投入(正面)討論,呢個亦系要讀到IB嘅基礎,睇幾多書都好,唔識討論,演繹,其實只系收埋自己填肚用,鬼有人聽咩。

作者: yeelam1209    時間: 13-10-7 20:38     標題: 引用:Quote:原帖由+boyboy_mama+於+13-10-07+發

根據朋友講,上課會有討論,之後出去講觀點結論,亦容許組員提水大家拍住上,嘻嘻哈哈唔出奇。如果用港式傳 ...
中文 沒有教科書,學校自篇課程,每星期有8堂中文,4堂國語老師教,4堂廣東話老師教。  有閱讀存摺鼓勵小朋友多閱讀,不定時收

英文  oxford  family n frined classbook, garmmer book,另老師派worksheet 。 有reading log 每星期一交,課堂老師全英授課。

中文及英文都有一張類似獎勵紙,學校常用鼓勵的方法去吸引小朋友的對學習興趣同主動,同時同學在課堂中守規則,回答老師問題。。。等,老師都會係張紙吸引或獎貼紙,到某一個數量換小禮物。

每班約32人,低年級每班分六組坐,堂上會有分組比賽,亦有邀請小朋友讀文章,亦會有坐定定上課。  

冇聽過小朋友反映課室上好嘈。小朋友每日都係期待上學,放學最喜歡同我分享係學校的樂事,例如。。科學堂成功完成咩實驗,邊組最快完成。。。今日又比老師獎左幾多張貼紙。。。

準家長稍後時間,學校應該會有邀請參加公開課,希望能加深對學校的了解。

作者: ozoz    時間: 13-10-7 21:38     標題: 引用:Quote:原帖由+ozoz+於+13-10-07+發表根據朋

原帖由 yeelam1209 於 13-10-07 發表
中文 沒有教科書,學校自篇課程,每星期有8堂中文,4堂國語老師教,4堂廣東話老師教。  有閱讀存摺鼓勵小朋 ...
多謝你。請問小朋友小3時學科轉英文,學校點處理等小朋友易適應d同掌握d?英文學科會用全英上課嗎?

作者: ozoz    時間: 13-10-8 08:07     標題: 引用:可否早dshare,+我明天要決定了!聽講真道di

民生又好,真道又好都各有各好。講民生,傳統學校,非常傳統,我有個民記好同學現在係大醫生,佢當年讀香港嘅大學差d自己sort埋,搞咗一輪先無事,後來做醫生好成功,去美國繼續讀幾年返黎造福人群。至於真道,我加拿大舅父教小提琴,教過真道移民去嘅學生,好活嘅人,有正面思想知自己想做乜同做緊乜,並非一隻井底受保護小蛙,喺加拿大讀醫,成績要好但不是唯一條件,後來佢入一等學府讀醫,佢未讀完,未知將來點。

2間都好學校,教法不一樣而已。

作者: ozoz    時間: 13-10-8 08:29     標題: 引用:回復+ozoz+的帖子 great...++大家分享下.+

原帖由 mandyk105 於 13-10-07 發表
回復 ozoz 的帖子

great...  大家分享下. 希望可以討論下IB真道.
佢多發問嗎?喺傳統學校,一大班人,老師話就話鼔勵發問,但當人人問時一定會stop你,太多嘢講會比人覺得你discipline 有問題。如果喺活動教育學校,多口問先正常。若果你一個返傳統學校一個返活動,喺整個小學過程,可能感覺上返活動教學嘅識冩嘅字無咁多,真係超班馬可能要大d大約高中先見到。你2個孩子嘅心路,你點處理都要諗諗。行IB,一定係要'open minded education',要睇好多書先可以有足夠嘅材料講世界觀,亦要有空間先有創造力,IB係唔易嘅,多抄寫背功課係一定做唔到。香港家長唔習慣小抄寫背方法,好似好無安全感,識字唔多咁,而且咀gel gel 感覺係駁咀(其實小朋友同你講道理)discipline 唔得。你再諗諗自己能否配合,唔將2個比較識幾多字,有幾乖巧。

作者: fishmaruko    時間: 13-10-8 08:34     標題: 回覆:民生V.S.真道

其實民小的學生都好愉快,功課量仲有,如要在 很難考得好,如果想愉快十幾年,要諗下最後是否有把握去到理想目的地,除非選IB條路 ,港升大學,DSE 是必經,如不谷DSE

And the banding of Munsang secondary should be higher

作者: ozoz    時間: 13-10-8 08:37     標題: 引用:其實民小的學生都好愉快,功課量仲有,如要

原帖由 fishmaruko 於 13-10-08 發表
其實民小的學生都好愉快,功課量仲有,如要在 很難考得好,如果想愉快十幾年,要諗下最後是否有把握去到理 ...
IB,香港嘅大學都會收。

作者: Elsamouse    時間: 13-10-8 08:39

ozoz, 多謝你的分析, 好有參考價值!
同意! 兩間都是好學校. 無論讀哪一間, 都會影響孩子將來的路, 所以不得不審慎.
我聽朋友說他女兒本是樂天主動的性格, 但因為讀的是傳統名校, 被功課壓得透不過氣, 升到高小, 性格都改變了, 變得沉默被動.
作者: fishmaruko    時間: 13-10-8 08:41     標題: 回覆:民生V.S.真道

But if through IB and want to enter HK local U
Very difficult
Bcos 95% local u spaces is reserved for DSE

Only if you are the most top fee % IB graduates can enter local U

作者: Elsamouse    時間: 13-10-8 08:42

道聽途說, 讀IB考香港大學那條隊是較為易入的
作者: Elsamouse    時間: 13-10-8 08:48

我女的性格樂觀, 主動, 多口, 抄寫功課求求其其, 做專題研習就好有心機, 喜歡上網找資料, 一教就學識在yahoo打字>找合適的圖片>copy>paste去word>print>剪貼
作者: ozoz    時間: 13-10-8 08:55     標題: 引用:道聽途說,+讀IB考香港大學那條隊是較為易入

原帖由 Elsamouse 於 13-10-08 發表

道聽途說, 讀IB考香港大學那條隊是較為易入的 ...
其實我係怪媽,我唔打算2個女要大學畢業,亦晤會儲$佢讀,有本事讀要有本事從正當途經揾$讀。對佢嘅希望係要靠自己,做正當職業,對社會有建設。有時諗,佢地如果一個做美容,一個做chef就好喇,我有好嘢食又有人幫我扮靚。現在比佢讀書,比多d喺語言,只係想佢將來溝通用,只要有良好溝通技巧,做乜都可以成功。我大女話將來要做家庭主婦,我會比生肉佢幫手洗,幫手洗碗做家務,去圖書館借書會徣d有煮食題材嘅故事一齊睇,佢識嘅營養嘢有時叻過我。

作者: MSBOY    時間: 13-10-8 08:57

Elsamouse 發表於 13-10-8 08:48
我女的性格樂觀, 主動, 多口, 抄寫功課求求其其, 做專題研習就好有心機, 喜歡上網找資料, 一教就學識在yaho ...
樓主女兒考到真道?據你形容,似乎真道適合你女兒多些........民小學生比我感覺是純中帶鈍

作者: crystalpui    時間: 13-10-8 10:18

多謝大家分析
我小朋友在國際學校讀KINDER,
睇來真道同國際學校好似
又可以學埋中文
出年都要幫我女報下....
作者: 奥脫福    時間: 13-10-8 10:28

入民幼不就是希望將孩子拯救出小一、中一的選校大折磨嗎?!

不過多一個樓主這類型的家長,在外邊洪流旋渦中傍徨無助的家長就多一分希望,
點計都應該係一件好事!!!

作者: ozoz    時間: 13-10-8 11:32     標題: 引用:入民幼不就是希望將孩子拯救出小一、中一的

原帖由 奥脫福 於 13-10-08 發表
入民幼不就是希望將孩子拯救出小一、中一的選校大折磨嗎?!
真道一條龍升中。民幼升民小,民小升民中都唔收晒(有錯請更正)。

作者: Elsamouse    時間: 13-10-8 11:44

ozoz, 我的認知和你是一樣的
作者: HaYi    時間: 13-10-8 11:49

如果小朋友是喜歡主動學習的, 我覺得真道的模式會有多些啟發性.  2間都有中學, 但民生中學只是一般, 所以一條龍對叻的小朋友可能未必是最吸引, 真道就可以有IB / DSE的選擇, 聽說今年真道IB 都有人受邀預先去牛津面試, 所以如果是叻的, 在此類較新派學校的長遠的發展可以好不錯.
作者: mandyk105    時間: 13-10-8 12:11

回復 ozoz 的帖子

好認同你講法, 傳統直資, 我大仔上堂, 有其他小朋友傾計, 老師就話唔專心ga la.. 所以個個都會留心上堂, 無疑, 佢地係語文方面亦係唔錯, 起碼日日全英語上課, 所以對於講聽寫作問題唔大, 反而我覺得比津校更有發揮.  
此外, 同你一樣, 都會擔心去到小三小四真道才用英語, 會否比較遲 ? 或是IB早期應該沿用中文教學, 學生比較易掌握及明白?

那天問起細仔, 佢話好想同哥哥一間學校, 但我心想, 你們兩兄弟性格完全不同, 思維發展又大大不同. 真係苦惱,

作者: ozoz    時間: 13-10-8 12:25     標題: 引用:回復+ozoz+的帖子 好認同你講法,+傳統直資

原帖由 mandyk105 於 13-10-08 發表
回復 ozoz 的帖子

好認同你講法, 傳統直資, 我大仔上堂, 有其他小朋友傾計, 老師就話唔專心ga la.. 所以個 ...
如果我係你,我會註冊咗真道先,如果考到埋大仔學校之後,再同細仔傾,可以從幾方面講,上課方式(剛才有家長比咗寶貴資料),上2間學校website睇下有咩活動,設施等等,睇下佢有咩諗法。我女之前極想考某間龍校,原因系Science強同埋近佢好友屋企,早幾日,我同佢上呢間學校website睇,睇完佢問我一d學校特色之後話唔考喇,website上一隻英文都難揾,d中文太深佢處理唔到。

作者: mandyk105    時間: 13-10-8 12:55

回復 ozoz 的帖子

total agree.

講真, 而家係學校揀小朋友, 真道我下年都會照報. 大仔校又報, 看看到時收唔收到先.  因而家學位有限, 要爭一個位都唔易.  

ozoz如果再有資料, 都期待你的分享心得. thanks  

作者: ozoz    時間: 13-10-8 14:35     標題: 引用:回復+ozoz+的帖子 total+agree.講真,+而家

原帖由 mandyk105 於 13-10-08 發表
回復 ozoz 的帖子

total agree.
我心知係學校揀人不是人選校,佢入咗去見,我等佢時緊張過自己n年前見工。不過喺女面前係另一做法,我同佢講我地比分學校,有泳池又加分,老師好人又加分,interview 遊戲好玩又加,校服靚又加etc。到時睇下邊間收先慢慢㨂。唔收系因為間學校唔啱你讀。最重要係媽媽帶你去interview 嘅學校全部都係好學校。輸人唔輸陣,唔想因為interview 磨蝕女女自信,即使無間收,我女仍然系我個女,佢有強嘅地方,繼續努力,邊度都可以開心。

其實我都面對大難題,我細女係超細兔,會做大b跟龍隊,如果大女入直資,細女又要考,重要更多人爭。

作者: Elsamouse    時間: 14-7-22 19:15

急~~剛剛收到真道offer, 有真道現任或前任家長分享一下嗎?
15~16中
作者: ozoz    時間: 14-7-22 20:04     標題: 引用:急~~剛剛收到真道offer,+有真道現任或前任

原帖由 Elsamouse 於 14-07-22 發表
急~~剛剛收到真道offer, 有真道現任或前任家長分享一下嗎?
15~16中
2間好唔一樣嘅學校,去真道個forum,睇下家長分享課程資料,冷靜諗下邊間最合適,站在小朋友學習利益為前題去決定。

作者: AngusPakYau    時間: 14-7-22 21:30     標題: 引用:急~~剛剛收到真道offer,+有真道現任或前任

15~16中
兩間好唔同,民小要自律、坐得定嘅學生,真道比較活啲,揀一間適合小朋友性格嘅學校最緊要

作者: CHUNGMIU    時間: 14-7-22 22:59     標題: 回覆:Elsamouse 的帖子

你上年10月post這個帖子,現在才收到offer!請問你幾時1st IN? 2nd IN? 等咁耐,咪好折磨!

作者: stockmike    時間: 14-7-23 00:12     標題: 回覆:民生V.S.真道

如你教功課會發癲去真道,
少功課無安全感去民生。
我曾聽一朋友的民生小學生埋怨多功課,問點解又要做功課?大人角度當然係為他著想,功課幫打好底子。但小朋友已開始自己思想,開始討厭。當然有人會話自己仔女鍾意做功課,但我相信這不是小朋友的天性,或多或少是大人明示或暗示影響。
我本人如有龍校就偏向喜歡少功課,學術不足可用自己喜愛方式加碼。但如本身太多功課時你無得唔做,只能跟校妥協。

作者: kommama    時間: 14-7-23 16:28     標題: 引用:急~~剛剛收到真道offer,+有真道現任或前任

15~16中
樓主最後選擇左邊間吖

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5