教育王國

標題: 考DSE有1x分 [打印本頁]

作者: bigfoothk    時間: 13-9-23 17:58     標題: 考DSE有1x分

作者: ANChan59    時間: 13-9-23 18:39     標題: 回覆:考DSE有1x分

HD, AD.

作者: 小彬彬    時間: 13-9-23 19:50

台灣升學都可以

作者: khmama    時間: 13-9-23 20:17     標題: 引用:如考DSE+有拾幾分,出路是重讀,展翅,還有其

原帖由 bigfoothk 於 13-09-23 發表
如考DSE 有拾幾分,出路是重讀,展翅,還有其它選擇?
只要中英文有level 2另加三科level2,可以選擇讀Higher Diploma同Associate Degree. 你可以上iPass睇睇。

作者: ANChan59    時間: 13-9-23 20:53

回復 khmama 的帖子

有時我有個疑問,學校、家長及學生知道3322 %,入U率,跟著點善後入不到 U的學生,都好重要。
作者: khmama    時間: 13-9-23 23:07     標題: 引用:回復+khmama+的帖子 有時我有個疑問,學校

原帖由 ANChan59 於 13-09-23 發表

有時我有個疑問,學校、家長及學生知道3322 %,入U率,跟著點善後入不到 U的學生,都 ...
其實啲家長與其去善後,何不先諗定個plan,早啲攞晒conditional offer,到時根據分數去決定條路,起碼選擇權由自己操控。升大學起碼都要預算下列情況:

1. 符合3322
2. 不符合3322,但符合22+222
3. 不符合22+222

基於上述條件,如6科分數如下應該點樣選擇前路
- 30分或以上
- 24 -29 分
- 18 - 23 分
- 18 分以下

作者: ANChan59    時間: 13-9-23 23:24

khmama 發表於 13-9-23 23:07
其實啲家長與其去善後,何不先諗定個plan,早啲攞晒conditional offer,到時根據分數去決定條路,起碼選擇 ...
可惜這兩年,我見不少案例,準備不足,學校老師根本不理入不到大學的學生。
作者: bigfoothk    時間: 13-9-24 08:34

作者: 小彬彬    時間: 13-9-24 11:27

bigfoothk 發表於 13-9-24 08:34
如果英文不合格,又有搭幾分,可出國升學嗎?
可以去台灣, 大陸好似都有一兩間可以

作者: bigfoothk    時間: 13-9-24 13:15

作者: Viman    時間: 13-10-20 21:34     標題: 引用:Quote:原帖由+bigfoothk+於+13-09-23+發表

原帖由 khmama 於 13-09-23 發表
只要中英文有level 2另加三科level2,可以選擇讀Higher Diploma同Associate Degree. 你可以上iPass睇睇。

...
其實自資的AD 課程升上政府資助的學位課程機會大嗎?

作者: Yanamami    時間: 13-10-21 10:59

ANChan59 發表於 13-9-23 23:24
可惜這兩年,我見不少案例,準備不足,學校老師根本不理入不到大學的學生。 ...

學校老師根本不理入不到大學的學生。。。
呢句先喺問題所在。學校放棄,學生自己放棄自己,家長心急但無個仔/女乎。。。。點會有兩手準備吖?都唔知點算。。。

作者: cow    時間: 13-10-21 13:55

ANChan59 發表於 13-9-23 23:24
可惜這兩年,我見不少案例,準備不足,學校老師根本不理入不到大學的學生。 ...

老師不理入不到大學的學生, 是否指學習方面還是升學就業指導方面?

作者: ANChan59    時間: 13-10-21 14:02     標題: 引用:Quote:ANChan59+發表於+13-9-23+23:24+可惜

原帖由 cow 於 13-10-21 發表
老師不理入不到大學的學生, 是否指學習方面還是升學就業指導方面?
升學就業方面。

作者: Charlotte_mom    時間: 13-10-21 19:44     標題: 引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+13-09-23+發表回

原帖由 khmama 於 13-09-23 發表
其實啲家長與其去善後,何不先諗定個plan,早啲攞晒conditional offer,到時根據分數去決定條路,起碼選擇 ...
今年我同事個女考DSE,佢講話除左JUPAS仲左E-APP。佢個女一早有conditional offer,一放榜就知自己夠分就讀space,IVE果d,差左揀邊間,爆冷考得勁好至入大學。我話嘩幾好wor,點解我見網上吾係人人都有呢d conditional offer既?同事話,因為好多人之前吾肯去申請,到知道成績吾得至去搵後路,難lor!

作者: JA93    時間: 13-10-22 10:39

請問點樣申請conditional offer,不是要有好的成績才可以申請嗎?不好意思,因對DSE完全沒有認識,而小兒今年中五,但成績不好,請問我應該上咩網,才可知多些DSE資料?
作者: wanttoknowmama    時間: 13-10-22 10:43

khmama 發表於 13-9-23 23:07

請問什麼係conditional offer?預計我女有大約18-21分,今年會考DSE,請問應該如何準備?
作者: cow    時間: 13-10-22 10:54

回復 wanttoknowmama 的帖子

若你獲有條件取錄(conditional offer),而又能夠考獲及符合有關院校所開列的條件(eg: DSE 44434),將可確定取錄資格。
作者: Charlotte_mom    時間: 13-10-22 22:48     標題: 引用:Quote:khmama+發表於+13-9-23+23:07+其實啲

原帖由 wanttoknowmama 於 13-10-22 發表
請問什麼係conditional offer?預計我女有大約18-21分,今年會考DSE,請問應該如何準備? ...

我女個補習姐姐話係校長推薦計劃wor
(我講緊大學degree課程既conditional offer)

作者: khmama    時間: 13-10-23 08:19     標題: 引用:Quote:khmama+發表於+13-9-23+23:07+其實啲

原帖由 wanttoknowmama 於 13-10-22 發表
請問什麼係conditional offer?預計我女有大約18-21分,今年會考DSE,請問應該如何準備? ...
你上eApp報讀各類自資學位/副學位,通常放榜前已經有conditional offer,只要放榜成績達要求,就即時取錄。上網報eApp快捷方便,唔明點解要等到放榜先去撲位。

作者: ANChan59    時間: 13-10-23 10:28

khmama 發表於 13-10-23 08:19
你上eApp報讀各類自資學位/副學位,通常放榜前已經有conditional offer,只要放榜成績達要求,就即時取錄。 ...
是否 JUPAS 好似好少有 CO,NJ 及自資課程才有 CO?
作者: smallfoothk    時間: 13-10-23 10:50

朋友上年考DSE,自資學位收了,但認受性比U低,就决定去外國讀U,想問自資學位/副學位,認受性低嗎?公司請人否舊制F5成績??
作者: cow    時間: 13-10-23 11:11

自資學位最好讀D有專業資格的, 例如BBA, 要讀 Accounting, 唔好讀 Marketing.
作者: ANChan59    時間: 13-10-23 11:17

cow 發表於 13-10-23 11:11
自資學位最好讀D有專業資格的, 例如BBA, 要讀 Accounting, 唔好讀 Marketing.
有專業資格又要打崩頭,例如科大700多人讀BBA,有多少入到專業科目?
作者: cow    時間: 13-10-23 11:35

科大BBA無專業資格都好, 大firm都請, 自資學位普通BBA
作者: khmama    時間: 13-10-23 12:25     標題: 引用:Quote:khmama+發表於+13-10-23+08:19+你上e

原帖由 ANChan59 於 13-10-23 發表
是否 JUPAS 好似好少有 CO,NJ 及自資課程才有 CO?
JUPAS嘅conditional offer只會比校長推薦計劃嘅考生,但係都唔多。

作者: Marco-ma    時間: 13-10-23 13:49

回復 JA93 的帖子

https://www.eapp.gov.hk/eapp/index_zh.htm

E-APPS 條 LINK ~ 不過 2014年的未開始運作 , 可以睇返去年的研究下先...

作者: Marco-ma    時間: 13-10-23 13:53

回復 JA93 的帖子

http://www.jupas.edu.hk/tc

考 DSE 目標都是爭入大學的, ~ 政府資助學位課程就睇 JUPAS

E-APP 就用來買保險 ~ 是自資學位, 或其他專上課程的.

作者: cow    時間: 13-10-23 14:08

http://join.ust.hk/local/jupas/apply_jupas_procedure_subsystem.html
Sub-system for School Principal's Nominations (SPN)
Nomination Deadline: 14 May 2014 Applicants who have contributed to social services, made outstanding achievements in non-academic areas, or demonstrated leadership abilities may be nominated under this Sub-system. Band A programs may give conditional offers or bonus points to the SPN nominees. Applicants can view the feedback of the nominations by logging onto the JUPAS online application system shortly before the announcement of HKDSE results.
Other Experiences and Achievements in Competitions/Activities (OEA)
Submission Deadline: 6 February 2014

Applicants may submit information on their performances in activities in addition to their academic results as part of the JUPAS application. Such information will be input by applicants.
Applicants can view the feedback of the conditional offers by logging onto the JUPAS online application system.

從科大的網頁看, 除SPN外, 也會基於學業成積和OEA比conditional offers

作者: bigfoothk    時間: 13-10-23 15:36

作者: cow    時間: 13-10-23 16:22

如果想去英國讀, 我建意考埋GCE
作者: 小彬彬    時間: 13-10-23 16:32

bigfoothk 發表於 13-10-23 15:36
如果另一個朋友估DSE是15-19分,又想讀副教士/自資學位,認受性....如去英国讀野雞大學第一年好嗎?因要求 ...
可考慮到University of Nottingham 大陸寧波分校讀兩年, 再轉去英國正校讀埋最後兩年, 和英國畢業冇分別, 一來省錢, 二來比較易入, University of Nottingham起碼都是全球一百大之一, 好過讀野雞大學
作者: JA93    時間: 13-10-23 17:15

回復 Marco-ma 的帖子

Marco-ma,

謝謝你!

作者: bigfoothk    時間: 13-10-23 17:27

作者: khmama    時間: 13-10-23 20:14     標題: 引用:回復+khmama+的帖子 http://join.ust.hk/l

原帖由 cow 於 13-10-23 發表

http://join.ust.hk/local/jupas/apply_jupas_procedure_subsystem.html
唔肯定UST呢個OEA嘅conditional offer是否類似中大、港大嘅運動員推薦計劃,但係呢啲方式唔係JUPAS指定嘅計劃,應該係個别院校自設嘅方法。

作者: cow    時間: 13-10-23 20:54

小彬彬 發表於 13-10-23 16:32
可考慮到University of Nottingham 大陸寧波分校讀兩年, 再轉去英國正校讀埋最後兩年, 和英國畢業冇分別,  ...

如果成績好可以直入Year2. (1+2英國)
我覺得去Nottingham馬拉好過Nottingham寧波.

作者: 小彬彬    時間: 13-10-23 21:17

cow 發表於 13-10-23 20:54
如果成績好可以直入Year2. (1+2英國)
我覺得去Nottingham馬拉好過Nottingham寧波.
...
入到year 2 當然好啦, 省錢省時間, 但 15-19 分入year 2 有點困難, 馬拉同寧波提供的課程不同, 去邊間好睇你想讀乜, 好似馬拉有藥劑讀, 但寧波冇, 另外我同寧波nottingham 的家長交流過, 在寧諾讀engine 和 電腦 2+2的學生去到英國nottingham 都好好成績, 好多都考入牛劍, stanford 等名大學讀master 或phd 的, 馬拉的升學情況我唔係好清楚

作者: Charlotte_mom    時間: 13-10-23 23:12     標題: 回覆:考DSE有1x分

我見我女學校係安排學生考IGCSE,再加predicted results同personal statement, referral等考英國大學。今年有30人最終過左去讀,其中一個係牛津,幾個imperial等等

作者: cow    時間: 13-10-23 23:39

小彬彬 發表於 13-10-23 21:17
入到year 2 當然好啦, 省錢省時間, 但 15-19 分入year 2 有點困難, 馬拉同寧波提供的課程不同, 去邊間好睇 ...

15-19 分, 如果考GCE, 一兩個A都唔難掛!
作者: cow    時間: 13-10-23 23:42

Charlotte_mom 發表於 13-10-23 23:12
我見我女學校係安排學生考IGCSE,再加predicted results同personal statement, referral等考英國大學。今年 ...

請問S幾考IGCSE, 有無安排考GCE AL? 有無考 IGCSE/GCE 的支緩?
作者: 小彬彬    時間: 13-10-24 00:18

cow 發表於 13-10-23 23:39
15-19 分, 如果考GCE, 一兩個A都唔難掛!
GCE 係易, 但15-19 分 考唔到GCE AL 幾個A 掛

作者: cow    時間: 13-10-24 00:49

回復 小彬彬 的帖子

以前讀HKAL考GCE AL, 我每科高3個grade, ie D->A, E->B. 但HKDSE syllabus 差得較遠, 唔係太清楚.

作者: Charlotte_mom    時間: 13-10-24 08:35     標題: 引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+13-10-23+23:1

請問S幾考IGCSE, 有無安排考GCE AL? 有無考 IGCSE/GCE 的支緩?
(如果我無記錯!)係S4建議考,S5再建議部分同學考英文as first language。我又未清楚有咩支援。校方應該吾會加操,因為目標係想學生試下考公開試,自己知自己去到咩水位。「知味道」的話仲有時間發為。AL無聽過考呀,不過有聽過校長舊年親自陪左d最top既學生飛去英國應付頂級學府面試

作者: bigfoothk    時間: 13-10-24 15:28

作者: ANChan59    時間: 13-10-24 16:52     標題: 回覆:考DSE有1x分

yes, you can take GCEALE in HK.

作者: bigfoothk    時間: 13-10-24 16:53

作者: ANChan59    時間: 13-10-24 17:20

bigfoothk 發表於 13-10-24 16:53
有冇可能用英國foundation成績報香港的聯招??

Must go through NJ.
作者: ANChan59    時間: 13-10-24 17:28

回復 bigfoothk 的帖子

Hong Kong Exam & Assessment Authority.

The major income for bonus.

作者: 小彬彬    時間: 13-10-24 17:39

ANChan59 發表於 13-10-24 16:52
yes, you can take GCEALE in HK.
phy, chem, bio 要考practical, 是否不能自修?

作者: 小彬彬    時間: 13-10-24 18:02

小彬彬 發表於 13-10-24 17:39
phy, chem, bio 要考practical, 是否不能自修?
我記得我讀書果陣時考physics 要交學校certified 的 lab report, 如果衣家都要咁根本冇可能自修

作者: cow    時間: 13-10-24 20:51

bigfoothk 發表於 13-10-24 16:53
有冇可能用英國foundation成績報香港的聯招??

我想英國foundation成績報香港的聯招, 入大學的機會不大, 如果讀foundation, 我都係鼓勵再考GCEAL.
作者: Charlotte_mom    時間: 13-10-24 22:08     標題: 回覆:考DSE有1x分

聯招只可以用HKDSE成績,一入jupas個網已經寫得好清楚

圖片附件: myphoto.jpg (13-10-24 22:08, 115.44 KB) / 下載次數 1
/forum.php?mod=attachment&aid=MTYxMzF8ODI1ZjkyZjB8MTcxNzYyOTUwNHww

作者: cow    時間: 13-10-24 23:42

sorry,
我想英國foundation成績報香港的[非]聯招, 入大學的機會不大
作者: JeffLogan123    時間: 13-10-24 23:58

非聯招(NJ)主要都是GCE AL,IB考生競爭的戰場,foundation應該用處不大
作者: ANChan59    時間: 13-10-25 10:25     標題: 回覆:考DSE有1x分

NJ 最多是HD, AD & 國內學生.

作者: Viman    時間: 14-2-8 22:15     標題: 引用:Quote:bigfoothk+發表於+13-10-23+15:36+如

原帖由 小彬彬 於 13-10-23 發表
可考慮到University of Nottingham 大陸寧波分校讀兩年, 再轉去英國正校讀埋最後兩年, 和英國畢業冇分別,  ...
請問兩年在寧波讀完,是否有其他特定成績或達到要求才能夠到英國修讀餘下兩年的課程呢?

作者: 小彬彬    時間: 14-2-8 22:51

Viman 發表於 14-2-8 22:15
請問兩年在寧波讀完,是否有其他特定成績或達到要求才能夠到英國修讀餘下兩年的課程呢?

...
應該唔洗, 你申請2+2課程, 佢收你咁你就可以頭2年在大陸讀, 尾兩年在英國讀

作者: Viman    時間: 14-2-22 19:16     標題: 回覆:小彬彬 的帖子

Thank you. 但有否相關hyperlink 或要找agent幫忙申請呢?請再指教

作者: bigfoothk    時間: 14-2-22 21:11

作者: 小彬彬    時間: 14-2-22 22:45

Viman 發表於 14-2-22 19:16
Thank you. 但有否相關hyperlink 或要找agent幫忙申請呢?請再指教
http://www.chinaeducenter.com/forum/viewtopic.php?f=1&t=4619

可找他們代辦申請

作者: moon88    時間: 14-2-22 22:51

依家中五,請問幾月要準備?
作者: antia    時間: 14-2-24 22:53     標題: 引用:如果想去英國讀,+我建意考埋GCE

如果想去英國讀, 我建意考埋GCE
GCE 是什麼,咩人考才適合?

作者: antia    時間: 14-2-24 23:32     標題: 回覆:考DSE有1x分

呢間學校好似唔錯 wor, 不過唔知環境和人的質數如何,如女兒就讀會放心嗎?

作者: bigfoothk    時間: 14-2-25 09:21

作者: ngwong2    時間: 14-2-25 12:51

樓主,考慮回國內大學讀吧.如廈門大學等.
作者: Jackieson    時間: 14-3-3 17:06

回覆 ANChan59 的帖子

請教呢條link的表有無參考價值, 我指收生分佈?

http://www.legco.gov.hk/yr13-14/chinese/panels/ed/papers/ed0210cb4-362-3-c.pdf

http://www.legco.gov.hk/yr13-14/chinese/panels/ed/papers/ed0210cb4-376-1-c.pdf

作者: bigfoothk    時間: 14-3-5 09:15

作者: ngwong2    時間: 14-3-5 13:05

國內出名大學香港政府承認.最主要睇小孩興趣哪科目?.私人僱主點睇就真係好個人喇.
作者: ngwong2    時間: 14-3-5 13:07

做技工香港收人都唔差架?何解要去澳紐做呢?有點奇怪不明諗法.難道想搞埋移民?
作者: ngwong2    時間: 14-3-5 13:10

內地75間大學免試招收本港文憑試考生,今日起接受網上報名,部分知名院校調高對港生的成績要求,如英文需達5級才可入讀外語課程,估計因不少港生書寫水平未及內地生。招生機構又提醒,過往有本港家長堅持首3志願揀選北大、清華和復旦大學,惟內地頂尖名校不考慮將該校填報為第二志願的學生,學生倘不慎隨時白白失去入學機會。

網上報名至下月20日

75間內地大學容許港生以文憑試成績報讀今年9月開學的本科課程,不必參加內地聯招考試,較去年多5間院校參加,港生可於今日起至下月20日在網上報名(見表)。中國教育留學交流(香港)中心項目經理章文歡指出,過往每年有數十名考生在報名期甚至文憑試放榜後才要求報名,但該中心在公平原則下不接納:「有家長說兒子考獲3322,但沒大學收,幾乎要哭出來。」他提醒港生必須按時間表報名及確認申請。

一般門檻3322 部分要5544

香港學生可以單以今年的文憑試成績,或合併去年及今年的成績報讀內地大學,惟今年部分院校調高收生門檻,如北京外國語大學將收生門檻由4433(依次為中、英、數、通識成績)升至5544,中國教育留學交流(香港)中心董事長李勝利估計,是因為港生英文聽講能力了得,但不少人書寫水平不及內地生。

華南理工大學亦將門檻由3322增至中文科要達4級,報理工科數學要達4級。李勝利指出,內地大學數學課程水平一般較港艱深,若收生門檻低,港生入學後可能追不上。他補充說,內地認為學習數學對於培訓邏輯思維很重要,知名院校如「985工程」內的19間大學,都要求文科生也必修數學,但李相信港生會適應得來。天津大學亦將門檻由3322增至4343。

頂尖大學不收第二志願

報讀內地大學也要講策略,按規定學生可填報4間大學(第一至四志願),在每間大學選4個學科,學生若不獲首志願填選的4個學科取錄,就會輪候其第二志願大學的學額,餘此類推。

李勝利指出,內地的頂尖大學不會取錄將之列為第二志願的學生,但過往有家長不聽勸告,在第一至三志願填選北大、清華及復旦,第四志願也選名校,結果若入不了第一志願大學,恐怕沒大學取錄。

免試招生的院校一般將取錄門檻定為3322或以上,但獲所屬中學校長推薦的香港學生,可以以3232成績報讀內地大學,藝術類課程亦接受2211成績。

作者: Viman    時間: 14-3-8 01:23     標題: 引用:Quote:Viman+發表於+14-2-22+19:16+Thank+y

原帖由 小彬彬 於 14-02-22 發表
http://www.chinaeducenter.com/forum/viewtopic.php?f=1&t=4619

可找他們代辦申請
多謝你及bigfoothk提供的資料。原來2+2只提供工程學系的選擇,我個囝想讀商科!
現在唯有先報副學位課程作其中一個得1x分的後路

作者: chun媽    時間: 14-3-8 09:01

bigfoothk 發表於 14-2-22 21:11
2+2课程对于国际学生(含港澳台)没有人数限制,符合条件的学生均可申请。
由于目前大部分工程学专业均开设 ...

請問寧波諾丁漢大學在中國哪兒?
如用2+2, 到英國每年學費又是多少?

作者: chun媽    時間: 14-3-8 09:14

小彬彬 發表於 13-10-24 00:18
GCE 係易, 但15-19 分 考唔到GCE AL 幾個A 掛
請問GCE AL跟DSE的課程相差很遠嗎?
考GCE AL是否要多讀一種外語?

作者: 小彬彬    時間: 14-3-8 13:34

chun媽 發表於 14-3-8 09:14
請問GCE AL跟DSE的課程相差很遠嗎?
考GCE AL是否要多讀一種外語?
GCE AL 比以前HK AL 淺, 但比DSE 深, GCE 如果你有考中文的話, 應該不用再考外語

作者: 小彬彬    時間: 14-3-8 17:26

chun媽 發表於 14-3-8 09:01
請問寧波諾丁漢大學在中國哪兒?
如用2+2, 到英國每年學費又是多少?

寧波諾丁漢大學在淅江寧波
2+2 最後兩年在英國交英國留學生學費, 但我記得上年是有補貼的, 補貼後大約和英國本土學生學費差不多, 今年不知是否一樣

作者: bigfoothk    時間: 14-3-9 10:30

作者: chun媽    時間: 14-3-10 11:35

bigfoothk 發表於 14-3-9 10:30
  排名    大學名稱    費用    備注  
1 牛津大學(Oxford) 9000英鎊   
2 劍橋大學(Cambridge) 90 ...

謝謝資料, 請問以上學費是本土學生還是外地學生的收費?
作者: ngwong2    時間: 14-3-10 13:24

現好多人讀高科.
作者: ngwong2    時間: 14-3-10 13:25

D老闆都鼓勵讀完後工作再進修好過.此終工作經驗最緊要喎 .
作者: ngwong2    時間: 14-3-10 13:28

上周出爐的2014年財政預算案提出為通過內地免試招收香港學生計劃,升讀內地高校的港生提供補助金,預料港生內地升學進一步升溫。不過,香島專科學校校長羅永祥提醒考生,要根據自身條件選擇免試、聯招及院校自行收生三種途徑升讀內地高校。

根據自己優缺點選校

隨?內地升學報名程序的陸續起動,選擇內地升學的港生也面臨如何選擇內地升學途徑的問題。熟悉內地升學機制的羅永祥表示,三種主要的升讀內地高校途徑各有不同。考生宜根據自己的優缺點選擇不同途徑。「免試收生計劃適合於成績基本能夠達到『3、3、2、2』的考生報讀。」他認為,雖然藝術類院校收生成績在「2、2、1、1」而部分校長推薦計劃的考生還可以「3、2、3、2」的成績升讀,但是仍然屬少數。

羅永祥說,「有些考生可能數理比較優秀,能夠取得三級甚至四級的成績,但中、英兩科較差,結果四個主科成績仍不能達到免試收生的考生,則需要考慮通過其他兩種方式升讀內地高校。」他以中山大學獨立收生舉例,建議數理成績較好的考生通過該校的獨立收生申請入讀。「因為中山大學的獨立收生考試科目較少,數學成績佔1/3,數理成績好的考生較佔優勢。」

至於想讀特色學校的特色專業,羅永祥建議同學考慮通過聯招考試升學。「免試收生計劃內的75所院校藝術類較少,如果考生嚮往中央音樂學院、中央美術學院或者北京電影學院等不在免試收生計劃內的特色學校,可通過聯招報讀。」

他續指,部分免試收生計劃內的學校如中國傳媒大學,在計劃內招生的專業並不多,且沒有藝術類如廣播電視編輯、主持藝術等專業,考生如果想報讀相關專業,也可考慮透過聯招報讀。

香島辦講座介紹安排

羅永祥將在三月十一日在香島專科學校主持講座,介紹內地聯招考試和選科,以及獨立招生的暨南、華僑和中山大學的最新招生訊息,以及其他升學內地大學的途徑。

校方又邀請中國教育留學交流(香港)中心,派員於三月廿五日親臨在九龍旺角運動場道29號的香島專科學校協助港生辦理參加港澳台聯招報名的確認手續。

同時,為協助港生考取內地大學,香島專科學校又推出備試班,涉及中英數化理化和歷史科,每科五堂課,學費港幣六百五十元。數學科為八堂,學費九百五十元。三月廿七日截止報名。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5