教育王國

標題: 48 校網 ~ 排序選校,好煩? [打印本頁]

作者: 魔潼    時間: 13-9-9 00:18     標題: 48 校網 ~ 排序選校,好煩?

小女今年選校,48校網,請過來人賜教?邊間大熱?
作者: 魔潼    時間: 13-9-9 00:19

真係好煩,覺都瞓唔著。。。仲要今年咁多適齡學童!?
作者: longyiu    時間: 13-9-9 09:56     標題: 引用:真係好煩,覺都瞓唔著。。。仲要今年咁多適

作者: stefi    時間: 13-9-9 16:46

48大熱都係果4間, 2間兆強, 藍循, 油基顯
作者: mandyyee    時間: 13-9-9 18:56     標題: 回覆:48 校網 ~ 排序選校,好煩?

我都煩緊,今日收到表

作者: iw0903    時間: 13-9-9 19:06     標題: 回覆:48 校網 ~ 排序選校,好煩?

以今年派位搞珠結果,以下6間必放第一志願先有機會搞中

2間兆強,藍循,基顯,基法,官立(秀明)

作者: 魔潼    時間: 13-9-9 19:49

mandyyee, 您好!你咁快收到表?我星期六先派。。。仲要返幼稚園聽講座!
我囡囡其實係區外幼稚園讀緊,我想抽網外,大家點睇?
作者: 魔潼    時間: 13-9-9 23:17

iw0903, 您好!我睇緊2013派位結果,藍循好似得好小位派,你覺得應該放邊間係第一位勝算較高?
另外,我你覺得黃埔區有邊間學校好?
作者: Ashleykenneth    時間: 13-9-9 23:58     標題: 回覆:48 校網 ~ 排序選校,好煩?

據知48龍頭小學係路德會聖馬太,德田李兆強,聖公會李兆強,循道, 油塘基顯,(循道一定要111先可以比你叩門),官小,最唔多人選是楊仲明,閔橋,同道教果間,祝好運

作者: iw0903    時間: 13-9-10 00:05     標題: 回覆:魔潼 的帖子

搞珠真係好睇彩數!! 藍循相對其余幾間少d位,所以機率應該細d!經驗之談是第二志願一定要放穩陣d,唔好嘥左用來放熱門嗰幾間!

作者: 魔潼    時間: 13-9-10 00:11

AshleyKenneth, 道教係咪陳呂呀?
作者: 魔潼    時間: 13-9-10 00:12

請問咩係111呀?
作者: siutse    時間: 13-9-10 10:27

請問48net二線學校有边幾間呀??
作者: mandyyee    時間: 13-9-10 12:12     標題: 引用:mandyyee,+您好!你咁快收到表?我星期六先

原帖由 魔潼 於 13-09-09 發表
mandyyee, 您好!你咁快收到表?我星期六先派。。。仲要返幼稚園聽講座!
我囡囡其實係區外幼稚園讀緊,我 ...
係丫,我其實可以比細女讀大女果間,但依家麻麻地

作者: 魔潼    時間: 13-9-10 13:03

你大囡囡讀緊邊間?
作者: 魔潼    時間: 13-9-10 13:05

siutse, 我都想知。大家幫手打聽吓,可能我地小朋友會成為同學仔
作者: mandyyee    時間: 13-9-10 13:43     標題: 引用:你大囡囡讀緊邊間?

原帖由 魔潼 於 13-09-10 發表
你大囡囡讀緊邊間?
堅樂,我細女又無分,好心亂

作者: sundae525    時間: 13-9-10 14:33

siutse 發表於 13-9-10 10:27
請問48net二線學校有边幾間呀??

我都好想知.
作者: sundae525    時間: 13-9-10 14:35

聖愛德華, 聖安當 OK 嗎?
作者: 小兔~阿比    時間: 13-9-10 15:25

用我自已做例 排聖愛德華第2都入唔到 ,48網要細分的話藍田係人太多
但我覺得排佢2 3對叩門係有幫助,我覺得2線學校可以唸埋陳呂
作者: puilingchung    時間: 13-9-10 17:39     標題: 引用:AshleyKenneth,+道教係咪陳呂呀?

唔係,係佛教慈敬

作者: 魔潼    時間: 13-9-11 00:26

小兔阿比,你小朋友而家讀邊間?
究竟大家有無二線資料?唉。。。
作者: Ashleykenneth    時間: 13-9-11 00:36     標題: 引用:AshleyKenneth,+道教係咪陳呂呀?

係道教雲泉,
即使保守d用二線學校排第二,派到又係咪真係想讀呢? 不如係9月去下學校的openday 可能有所體會

作者: Ashleykenneth    時間: 13-9-11 00:39     標題: 回覆:48 校網 ~ 排序選校,好煩?

我早幾個月先周圍叩門,有幾間叩到,但叩到都唔想讀

作者: kochiman2004    時間: 13-9-11 07:26     標題: 回覆:sundae525 的帖子

聖安當Ok,今年一線尾二線頭,多左世襲報名,老師很細心及友善。

作者: bb201314    時間: 13-9-11 10:14

上圖紅圈既都是二線學校,在2013年第一輪仍有位淨,有D只是泠門,不是差!
吾介意泠門既可去佢地既openday參觀後再作決定。100%吾使同人爭!

作者: 小兔~阿比    時間: 13-9-11 11:11

我叩返第一 藍循,派就派左12 坪天
我覺得48網好似多校 但包太大範圍 跟本差唔多1,2入唔到都去29
作者: puilingchung    時間: 13-9-11 12:44     標題: 引用:Quote:原帖由+魔潼+於+13-09-10+發表Ashley

原帖由 Ashleykenneth 於 13-09-11 發表
係道教雲泉,
即使保守d用二線學校排第二,派到又係咪真係想讀呢? 不如係9月去下學校的openday 可能有所體 ...
係喎!搞錯咗!sorry

作者: lamfokfok    時間: 13-9-11 16:09     標題: 引用:我叩返第一+藍循,派就派左12+坪天我覺得48

原帖由 小兔~阿比 於 13-09-11 發表
我叩返第一 藍循,派就派左12 坪天
我覺得48網好似多校 但包太大範圍 跟本差唔多1,2入唔到都去29 ...
唉,其实得15分一定派得唔好。

作者: 小兔~阿比    時間: 13-9-11 17:29

其實我有20分入藍循 但都自行入唔到 要玩到最後一round
作者: 魔潼    時間: 13-9-11 21:47

恭喜你喇阿比,點都好,你都可以入到心儀學校!
但係20分係手都入唔到,我得15分咪好窄!?
作者: 魔潼    時間: 13-9-11 21:49

回復 lamfokfok 的帖子

最近要結果,過程對你來講已經唔重要!反而而家輪到我地愁!
作者: 魔潼    時間: 13-9-11 21:50

回復 bb201314 的帖子

唔該晒你嘅分享。。。陳呂好似好ok...
作者: 小兔~阿比    時間: 13-9-11 23:07

呢堆有啲3線學校 首輪收到差唔多夠,好似有另1個表
聖安當,愛德華,陳呂都算係2線

作者: lamfokfok    時間: 13-9-11 23:11     標題: 引用:回復+bb201314+的帖子 呢堆有啲3線學校+首

原帖由 小兔~阿比 於 13-09-11 發表

呢堆有啲3線學校 首輪收到差唔多夠,好似有另1個表
咁15分係唔係選二線會好些呢?

作者: 小兔~阿比    時間: 13-9-12 08:32

我會揀無宗教官小,如 秀明道官小  選2線我又唔甘心
作者: 拾仔    時間: 13-9-12 09:27

秀明官小係二線??

作者: 小兔~阿比    時間: 13-9-12 13:04

因官塘官中係band1 官小有聯系 所以都band1架喇 不過官小升中透明度低 聽聞係官立學校都唔俾show升中成績  如地點ok 15分摶呢啲學校都抵摶啲
作者: 小兔~阿比    時間: 13-9-12 13:11

我個人覺得 為左驚叩門而首輪選2線學校放棄抽獎唔化算
其實抽獎命中率都唔低,周圍都好多派第1志願
作者: poonchoma    時間: 13-9-12 13:52

大家點睇聖愛德華? 如果有20分選佢好嗎?
作者: poonchoma    時間: 13-9-12 13:53

小兔~阿比 發表於 13-9-12 13:04
因官塘官中係band1 官小有聯系 所以都band1架喇 不過官小升中透明度低 聽聞係官立學校都唔俾show升中成績   ...
我初初都係咁諗...但而家又心郁郁...唉...好煩呀><

作者: 魔潼    時間: 13-9-12 22:27

。。。你有20分,揀咩都得喇!
作者: lamfokfok    時間: 13-9-13 14:03     標題: 引用:Quote:小兔~阿比+發表於+13-9-12+13:04+因

原帖由 poonchoma 於 13-09-12 發表
我初初都係咁諗...但而家又心郁郁...唉...好煩呀><
15分有無人入到基法基顯呢?

作者: poonchoma    時間: 13-9-13 14:25

我只有15分...但老公係聖愛德華舊生...呢間就有20分....
作者: lamfokfok    時間: 13-9-13 14:40     標題: 引用:我只有15分...但老公係聖愛德華舊生...呢間

原帖由 poonchoma 於 13-09-13 發表
我只有15分...但老公係聖愛德華舊生...呢間就有20分....
咁聖爱德華好嗎?

作者: longyiu    時間: 13-9-13 14:48     標題: 引用:Quote:原帖由+poonchoma+於+13-09-12+發表

作者: lamfokfok    時間: 13-9-13 15:10

回復 longyiu 的帖子

因我見佢收生都比較多呀
作者: longyiu    時間: 13-9-13 15:29     標題: 引用:回復+longyiu+的帖子 因我見佢收生都比較

作者: lamfokfok    時間: 13-9-13 15:46

回復 longyiu 的帖子

o甘只好等大抽獎
作者: poonchoma    時間: 13-9-13 16:21

我都想問聖愛德華天主教小學好唔好...講真老公讀果時真係飛仔學校黎架, 不過而家聽人講好左好多, 有冇知呢?
作者: bb201314    時間: 13-9-13 20:06

當年愛德華真係飛仔學校,同新會商會、彿教內明、八和會館差吾多,你老公係舊生應該好清楚這間學校。當時比較好既就有 兆強、循道同培成。時代吾同左,現在藍田邊有甘多飛仔!明天愛德華下午1:00-3:00有簡介會,你可以去看看感受下,不用預先報名。
作者: 魔潼    時間: 13-9-13 21:34

唔該晒。。。路過都去睇睇!
作者: 小兔~阿比    時間: 13-9-14 00:47

哈哈,我好鐘意你果句現在藍田邊度咁多飛仔
我叩過聖愛德華都肯收,first round 全部人畫畫定填色,唔知有無問少少問題,second round 家長子囡都見,叫阿囡講故事,阿囡講唔到,我同佢一齊一人一句講左個四字成語故事,之後問左幾題數學全識最難好似13加8咁上下

如果唔覺難,可以抽左其他先,之後叩返

作者: jessicap    時間: 13-9-14 02:30     標題: 引用:我都想問聖愛德華天主教小學好唔好...講真

原帖由 poonchoma 於 13-09-13 發表
我都想問聖愛德華天主教小學好唔好...講真老公讀果時真係飛仔學校黎架, 不過而家聽人講好左好多, 有冇知呢? ...
今年我識有人第一填兆强, 第二填聖愛德華, 最後派雲泉, 可惜叩不到門, 唯有讀住先, 明年揾过; 亦有一位家長第一填愛德華, 第二填德兆强,最後派德兆强,我估他小朋no.好靚好前, 正路都派了第一志願,真是不明白点解?
其實真係好考家長填表同運氣, 各位家長努力!

作者: 魔潼    時間: 13-9-14 10:35

回復 jessicap 的帖子

我想問吓,填乙部嘅時候,係咪要填晒48網所有小學?
作者: puilingchung    時間: 13-9-14 13:14     標題: 引用:Quote:原帖由+poonchoma+於+13-09-13+發表

原帖由 jessicap 於 13-09-14 發表
今年我識有人第一填兆强, 第二填聖愛德華, 最後派雲泉, 可惜叩不到門, 唯有讀住先, 明年揾过; 亦有一位家長 ...
第二個case咁奇怪?

作者: 奥脫福    時間: 13-9-14 14:02

puilingchung 發表於 13-9-14 13:14
第二個case咁奇怪?

這是不可能的情況,睇左得淡笑就算。

作者: sundae525    時間: 13-9-14 15:20     標題: 回覆:48 校網 ~ 排序選校,好煩?

我都覺得第二個case無可能。

作者: jessicap    時間: 13-9-14 16:30     標題: 引用:回復+jessicap+的帖子 我想問吓,填乙部嘅

原帖由 魔潼 於 13-09-14 發表
回復 jessicap 的帖子

我想問吓,填乙部嘅時候,係咪要填晒48網所有小學?

作者: jessicap    時間: 13-9-14 16:41     標題: 引用:Quote:原帖由+jessicap+於+13-09-14+發表今

原帖由 puilingchung 於 13-09-14 發表
第二個case咁奇怪?
我都覺得奇怪, 7月中K3家長日, 我問老師今年派成点, 佢話比我知有呢个case.

作者: rayeu160    時間: 13-9-14 18:34     標題: 回覆:jessicap 的帖子

第2選德兆,一定入唔到law...可能你fd吹水……人地選第一都要抽,就算number幾靚,邊有可能入到。

作者: 小兔~阿比    時間: 13-9-14 23:29

會唔會人手入錯左,1 2調轉黎入吖,跟據機制無理由有人第1入唔到,而第2入到,又可能佢甲1填左德兆,又或者佢以為個no.係愛德華其實係德兆
不過咁講,因為藍田村,果邊近德兆同愛德華,兩間都變左果邊首選,愛德華變左都唔易入,不過今年比上年多人,我想知係今年係加班定再借46網更多位?
作者: 魔潼    時間: 13-9-15 00:13

回復 小兔~阿比 的帖子

如果同46網借位,但係又唔比人揀,咁咪即係將46派剩嘅比48網嘅小朋友?咁咪唔係幾好?因為又唔比人揀,但係又硬塞比個小朋友?
作者: poonchoma    時間: 13-9-16 12:24

我岩岩去左聖愛德華個OPEN DAY, 睇落D老師好YOUNG, 因為果日帶左阿囡去, 所以去左一陣就走, 下星期就交表, 仲未決定好, 點算好呢><
作者: sharon805    時間: 13-9-16 14:45

我聽晒聖愛德華openday, 感覺老師與同學之間好close, 個訓導主任講有關幼小take show, 雖然長氣咗D, 但好有point, 我buy佢
但我心儀都係平兆及循道兩間, 平兆得15分, 但循道有20分, 想博循道但又聽人講20分响第一輪自行都要講運氣, 位又少, 怕111都入唔到, 所以真係好難決定呀~~~
作者: 魚兒小寶貝    時間: 13-9-17 09:46

rayeu160 發表於 13-9-14 18:34
第2選德兆,一定入唔到law...可能你fd吹水……人地選第一都要抽,就算number幾靚,邊有可能入到。

...
不過小一家長日果日,我聽校長講,有家長既策略係張最想入既大熱放在第二位,因為話學位唔會比曬第一志願,會留返少量放落第二志願。。。我覺得冇乜可能,但我冇即時問清楚佢,我諗住睇埋隻碟先。
作者: commonpeople    時間: 13-9-17 10:16     標題: 引用:我聽晒聖愛德華openday,+感覺老師與同學之

原帖由 sharon805 於 13-09-16 發表
我聽晒聖愛德華openday, 感覺老師與同學之間好close, 個訓導主任講有關幼小take show, 雖然長氣咗D, 但好有 ...
請問點解平兆得15分, 但循道有20分?

作者: 魚兒小寶貝    時間: 13-9-17 10:35

sharon805 發表於 13-9-16 14:45
我聽晒聖愛德華openday, 感覺老師與同學之間好close, 個訓導主任講有關幼小take show, 雖然長氣咗D, 但好有 ...
我都有去聖愛德華open day, 以往對此校印象唔太好,因為聽過學校d家長講過某d事情,不過我相信係個別例子,所以我今次純粹係比囝囝玩"小一體驗課"。但我又估唔到佢個簡介會做得幾好喎,聽完睇完之後,都覺得學校唔錯,但就對果個主任"麻麻地"。我覺得主任離左題,明明講有關幼少銜接,但佢用大量篇幅講點教仔,可能呢part係引子,佢應該知道時間有限,但講左半個鐘都未入到正題><佢話會講到3點半,那麼我相信老師之間既溝通出現問題,而佢自己又冇睇rundown囉。。。好似有d老師知道趕時間,飛左d內容,但主任就唔理三七廿一係咁講,我諗台下既老師圈左佢好多次,佢都唔理,最後無奈要冇禮貌咁硬cut左佢。另外我之前睇聖校既簡報會章程時,見佢寫住可walk in 參加,覺得學校好大膽,一係間學校就冇乜人吼,哈! 果然爆到七彩,其實出生率年年上升,將軍澳果邊又話通宵輪候N班位,點解學校仲咁大意呢! 好彩最後比佢"成功轉場"。

作者: yan817    時間: 13-9-17 11:38

我平兆有20分, 是否穩入?
作者: bb201314    時間: 13-9-17 12:40

20分早幾年前己經要抽,不是穩入!我有個中學同佢今年都係報平兆,又係有20分,舊生。四大天德兆、平兆、聖馬太、藍循早幾年已要20分抽。
作者: bb201314    時間: 13-9-17 12:55

德兆、循道世襲生多,上年這兩間各超出9名,20分比平兆、聖馬太更難入。
作者: lamfokfok    時間: 13-9-17 13:00

我都鍾意藍循, 但 15分, 入到的機會真係超低

作者: bb201314    時間: 13-9-17 13:23

藍循15分真係頭round無機會,到大抽獎機會都很小,上年世襲位己取去9名大抽獎名額,而今年循道又細斑教學,位又更小!要想清楚!
作者: sharon805    時間: 13-9-17 13:51

回復 commonpeople 的帖子

因為爸爸係循道畢業生, 所以有20分, 但佢位又少, 揀佢又怕抽唔中
作者: hagupit    時間: 13-9-17 13:51

魚兒小寶貝 發表於 13-9-17 09:46
不過小一家長日果日,我聽校長講,有家長既策略係張最想入既大熱放在第二位,因為話學位唔會比曬第一志願, ...
我上次聽個講座, 係教育局的人主講, 佢做晒power point解釋統一派位時係點派法, 一定係派完第一志願, 有淨學位先到第一round派唔到的人既第二志願, 如該學校的學位在派第一志願時已派完, 冇可能派到其他人既第二志願, 根本冇學位.
作者: bb201314    時間: 13-9-17 14:51

藍循20分,機會應是四大天王中最小既一間,在藍田植根幾十年,畢業生無數,又有宗教分,手上有20分既人很多,隨時抽吾倒真係吾知派去邊!
作者: 小兔~阿比    時間: 13-9-17 16:52

我覺得有20點都照抽藍循先,之後大抽獎先唸應唔應該繼續抽
作者: commonpeople    時間: 13-9-17 21:17     標題: 引用:回復+commonpeople+的帖子 因為爸爸係循道

原帖由 sharon805 於 13-09-17 發表

因為爸爸係循道畢業生, 所以有20分, 但佢位又少, 揀佢又怕抽唔中 ...
我以為20分會好大機會,原來競爭咁大

作者: 魔潼    時間: 13-9-17 21:17

回復 小兔~阿比 的帖子

讚成!我地呢d得15分真係想諗都無得諗!
作者: 魔潼    時間: 13-9-17 21:19

點都好過我地呢d得15分。。。唉!都唔知點揀!
作者: 魔潼    時間: 13-9-17 21:24

不過,藍循始終有名望,雖然我得15,不過我都會博,因為我想111有叩門位。。。
作者: lamfokfok    時間: 13-9-17 22:20     標題: 回覆:魔潼 的帖子

我朋友甲乙都填了藍循,但都衰唒。

作者: daisylhn    時間: 13-9-17 22:49     標題: 回覆:48 校網 ~ 排序選校,好煩?

想問下聖馬太上B1中學是否仍不錯?我係舊生、個女大女、同宗教,但不是觀塘區;囡囡幼稚園,考慮好唔好穩陣啲㨂番聖馬太(如錄取機會好大),再考直資,但就要搬屋

作者: bb201314    時間: 13-9-17 22:55

聖馬太吾錯,四大熱門之一,約有58%升B1,不過20分都要抽,不是穩入!
作者: daisylhn    時間: 13-9-17 23:09     標題: 引用:聖馬太吾錯,四大熱門之一,約有58%升B1,

原帖由 bb201314 於 13-09-17 發表
聖馬太吾錯,四大熱門之一,約有58%升B1,不過20分都要抽,不是穩入!
我不太熟悉小學派位,適齡、舊生、同宗教加埋應有25分?
不知聖馬太會否穩收(80%以上)、定都要抽?

今年幼稚園若考不到龍校便要考慮搬回觀塘區了,真係好煩惱

作者: 魔潼    時間: 13-9-18 00:17

回復 daisylhn 的帖子

我都係諗派左學校先搬,因為真係唔知派或考左邊區。。。不如定左先搬,好過左攪右攪!不過恭喜你,因為你有25分。。。good

作者: Vickymouse    時間: 13-9-19 09:36     標題: 引用:Quote:原帖由+bb201314+於+13-09-17+發表聖

原帖由 daisylhn 於 13-09-17 發表
我不太熟悉小學派位,適齡、舊生、同宗教加埋應有25分?
不知聖馬太會否穩收(80%以上)、定都要抽?mou ...
據我所知...你小朋友應該係20分。有d計分方法是2選1計上去,不是不繼加的。

作者: 小兔~阿比    時間: 13-9-19 10:46

應該係25分,多數25分配搭都係父母姐兄畢業生加宗教分
作者: 魚兒小寶貝    時間: 13-9-19 11:14

大家中秋節快樂!
其實有冇識人讀秀明道觀小,除左校舍靚有聯繫官中,仲有咩野好呢?
作者: daisylhn    時間: 13-9-19 14:09     標題: 引用:Quote:原帖由+daisylhn+於+13-09-17+發表我

原帖由 Vickymouse 於 13-09-19 發表
據我所知...你小朋友應該係20分。有d計分方法是2選1計上去,不是不繼加的。

...
t h x

作者: daisylhn    時間: 13-9-19 14:09     標題: 引用:應該係25分,多數25分配搭都係父母姐兄畢業

原帖由 小兔~阿比 於 13-09-19 發表
應該係25分,多數25分配搭都係父母姐兄畢業生加宗教分
thx

作者: mandyyee    時間: 13-9-20 22:12     標題: 引用:回復+bb201314+的帖子 不過,藍循始終有名

原帖由 魔潼 於 13-09-17 發表

不過,藍循始終有名望,雖然我得15,不過我都會博,因為我想111有叩門位。。。 ...
我得十分,諗緊博唔博

作者: 魔潼    時間: 13-9-20 22:55

機會係要自己爭取,就係要留111誠意。。。大家努力!
作者: ktgps    時間: 13-9-20 22:59     標題: 引用:大家中秋節快樂!其實有冇識人讀秀明道觀小

原帖由 魚兒小寶貝 於 13-09-19 發表
大家中秋節快樂!
其實有冇識人讀秀明道觀小,除左校舍靚有聯繫官中,仲有咩野好呢? ...
你所說的好處就係以上2樣!

作者: @[email protected]    時間: 13-9-22 06:32

2線
陳呂 秀明小學 (不是官立)
聖愛當 愛德華
前2間新校 前者谷 后者活動教學啲
后2間一間女仔著數啲 一間著重體藝

作者: @[email protected]    時間: 13-9-22 06:34

本人經驗 上年
1,循道 2,秀官 3,基顯 直飛28志願
恐怖
作者: @[email protected]    時間: 13-9-22 06:37

btw 一个15分建議
得15分考慮新啲 或無宗教分學校
作者: @[email protected]    時間: 13-9-22 06:40

聖馬太叩門interview好似只收第一志願 其他去考都係陪跑
作者: 魔潼    時間: 13-9-22 10:24

回復 @[email protected] 的帖子

其實好多都要111,真係好難攪!請問最後你小朋友叩左邊間?而當時你係咪又超crazy...@_@

作者: ME1227    時間: 13-9-22 11:48

油塘基顯要1-1-1才可扣門嗎?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5