教育王國

標題: (不喜勿答,答左如比人插。(答完可以互相插)) 暑假咁長, [打印本頁]

作者: Wincy0729    時間: 13-8-26 14:34     標題: (不喜勿答,答左如比人插。(答完可以互相插)) 暑假咁長,

我買左暑假作業比佢做, 一日做幾版, 跟住由得佢玩, 過唔過份
我仔學校果本作業一早做哂, 我只係另外買左四本比佢, 點知比婆婆(我媽)話我遲左谷死個仔, 到底我係唔係有問題 ?? 因為暑假頭一個月返左幼稚園暫托, 之後三個星期跟左我返工, 都係要佢 "記得做暑假作業", 佢都叫做每日做左幾版, 如果唔做我驚佢二年級咩都唔記得哂 ~~
作者: cornmimi    時間: 13-8-26 14:38     標題: 回覆:(不喜勿插)暑假咁長, 如果冇報興趣班, 小朋友做過 d 咩

我覺得唔過份。

作者: Mighty    時間: 13-8-26 14:54

有無時間去公園、公衆泳池玩下? 有就OK LOR. 成個SUMMER,完全無得玩、就過份左D。
作者: littletongtong    時間: 13-8-26 14:54     標題: 引用:我買左暑假作業比佢做,+一日做幾版,+跟住由

原帖由 Wincy0729 於 13-08-26 發表
我買左暑假作業比佢做, 一日做幾版, 跟住由得佢玩, 過唔過份
我仔學校果本作業一早做哂, 我只係 ...
除左exercises....我仲叫佢作文。。。

作者: gram    時間: 13-8-26 15:10

作者: Wincy0729    時間: 13-8-26 16:09

回復 Mighty 的帖子

咁有游過水 ... 不過咁岩上次個泳池有 便便 ....
作者: Wincy0729    時間: 13-8-26 16:13

回復 gram 的帖子

咁都唔會七個星期都切緊LEGO, 然後再高達。全個暑假除了學校暑假作業, 沒買任何補充。只是游泳﹑迪士尼﹑打機﹑博物館﹑看電視﹑電影﹑旅行....囉!!!!!!!我唔要求多, 一日做幾版姐, 如果成個暑假七個星期都係度 HEA 係度玩, 同 BB 有咩分別呢 ?? 而家好多家長都識得比小朋友得閒做下練習架, 乜你冇架咩? 小三小六要考 TSA 時冇咁辛苦麻, 你唔係唔知呀 !? 仲有, 佢小學 D 英文書, 唔係出面普通出版社果 D 黎架, 係 14 本故事書, 仲要開左學, 教一本先派一本, 唔係你話要溫就可以溫架 ~~

作者: kp_sin2001    時間: 13-8-26 16:44

無話啱或唔啱, 個個小朋友唔同, 唔一定要報興趣班的, 最重要過得輕鬆自在, 最簡單直接問吓小朋友返學開心還是暑假開心, 點解? 就已知答案了..
作者: Wincy0729    時間: 13-8-26 16:52

回復 kp_sin2001 的帖子

有幾多個小朋友唔返學會唔開心 !?
作者: kp_sin2001    時間: 13-8-26 17:00

回復 Wincy0729 的帖子

我當然聽過啦..就是在家不開心才想返學同人玩開心啲啦...
作者: Mat_Dad    時間: 13-8-26 17:03

玩係要, 但書都有温下, 唔係開學咩都唔記得都似
作者: Mat_Dad    時間: 13-8-26 17:09

另外, 識同校一齊坐校車高兩年級的姐姐, 佢爸爸話佢每年暑期都只係在家"温書", 冇出去玩, 而佢年年考全級三甲, 我兩公婆聽到都
作者: Wincy0729    時間: 13-8-26 17:15     標題: 回覆:Mat_Dad 的帖子

所以呢,暑假唔係真係得個玩字架

作者: Wincy0729    時間: 13-8-26 17:17     標題: 回覆:kp_sin2001 的帖子

係架,好多人都中意返學架

作者: shadeslayer    時間: 13-8-26 19:35     標題: 引用:+本帖最後由+Wincy0729+於+13-8-26+16:28+

原帖由 Wincy0729 於 13-08-26 發表

回復 gram 的帖子
人地好聲好氣,受唔起不同意見就咪鬼出 po 拉。

作者: Wincy0729    時間: 13-8-26 21:49     標題: 引用:Quote:原帖由+Wincy0729+於+13-08-26+發表

原帖由 shadeslayer 於 13-08-26 發表
人地好聲好氣,受唔起不同意見就咪鬼出 po 拉。
講明不喜勿插,如果佢唔認同可以唔答!!答左就唔好介意比人插:;pppp:

作者: gram    時間: 13-8-26 22:55

作者: gram    時間: 13-8-26 22:58

作者: gram    時間: 13-8-26 23:01

作者: IloveJJ    時間: 13-8-26 23:17     標題: 引用:Quote:Wincy0729+發表於+13-8-26+16:13+回

作者: gram    時間: 13-8-26 23:28

作者: gram    時間: 13-8-26 23:33

作者: gram    時間: 13-8-26 23:34

作者: gram    時間: 13-8-26 23:36

作者: sukitelfold    時間: 13-8-26 23:48     標題: 引用:升中看呈分試,遊戲玩法看小學多少人BAND+1+

原帖由 gram 於 13-08-26 發表
升中看呈分試,遊戲玩法看小學多少人BAND 1 ,在BAND 1 內已可。我小朋友的小學考60都是BAND 1 ,簡單來說,即 ...
/////我小朋友的小學考60都是BAND 1 ,簡單來說,即你考第一定60, 都沒有分別,可以是同一所中學/////你是否講緊有聯繫中學那些呢???

作者: gram    時間: 13-8-26 23:52

作者: gram    時間: 13-8-26 23:53

作者: sukitelfold    時間: 13-8-27 00:10     標題: 回覆:gram 的帖子

個人覺得考第1及考第60名是有很大分別的。我當你那挍前60名估計是BAND 1,因這是估計,冇人保證的,包括老師、家長及資深網友。如果是考50尾,大抽獎可能有很大落差! 另外BAND 1也有分,頭、中及尾(家長或資深網友的分析),頭與尾也分別很大,在自行階段也見高低。最後考得前嗰批,於考名直資及在扣門階段,優勢更加明顯!!

作者: gram    時間: 13-8-27 08:16

作者: pandean    時間: 13-8-27 10:24

個帖好難回复。你講明不喜勿插,但係又問大家你係唔係有問題……

我話你有問題算插啦,但係如果我唔準答有問題即系只能同意你的觀點,甘你問大家又有麼意思

一系改標題,一系去左個問題啦~~
作者: shadeslayer    時間: 13-8-27 10:27     標題: 引用:個帖好難回复。你講明不喜勿插,但係又問大

原帖由 pandean 於 13-08-27 發表
個帖好難回复。你講明不喜勿插,但係又問大家你係唔係有問題……

我話你有問題算插啦,但係如果我唔準答有 ...
不難回。不喜勿插,無話不喜勿開口喎。

作者: pchinap    時間: 13-8-27 10:53

或改題,不喜勿答,答左如比人插。(答完可以互相插)
作者: pchinap    時間: 13-8-27 14:49

回復 pchinap 的帖子

作者: cowmoon    時間: 13-8-27 17:54

我覺得你的做法不過份的,其實做幾頁 worksheet 應該不用一小時, 好 hea.
當然要計埋你有沒有什麼暑假活動,有些小朋友暑假上齊中英數普通話寫作游水足球,咁另計。
如果係我,我會 make sure 佢比平時 relax 一點,比平時多D時間去玩,比佢瞓到自然醒,鼓勵佢多點時間去閱讀,好好了。
要比平時 relax 一點,係因為一開學又會開turbo,一直衝10個月。
有時老人家講的說話,因為她們不明白。現在的課程比我們小時候深了好多。我細個暑假在家悶到一口氣讀哂成本下一年的教科書,真係睇得明的,你話幾淺!

作者: Wincy0729    時間: 13-8-27 20:34

回復 cowmoon 的帖子

因為我要返工, 冇人睇仔, 所以佢有三個星期都跟左我返工, 之前四個星期都只係去左幼稚園暫托, 沒有參加任何暑期活動, 佢返到幼稚園都係得個玩字, 我比佢帶暑期作業返去, 佢一日都只係做到幾版返黎, 學校果本一個星期唔使就做哂, 所以唔算日日做唔停, 但係點解 d 老人家好似一未驚我搞到個小朋友就死咁? 暑期如果唔 keep 住, 再升上去就跟唔上, 以前我地讀書點會考咁多次試? 測咁多次驗? 默咁多次書? 而家 d 課程真係比以前深左好多, 而家小一既野, 等於我地果時三年班咋(我諗, 冇三年都有二年班) 我唔係要個仔好叻好高分, 我只係要佢跟得上, 我就心滿意足, 唔通咁都唔得? 仲有呀, 以前 d 年代, 好多家長都係屋企, 成日對住個小朋友, 又冇咩興趣班, 梗係成個暑期都 hea 住啦, 我咁多年都未試過上興趣班 tim 呀~~

作者: cowmoon    時間: 13-8-27 22:54

明白也理解。有好多人會覺得別人著緊孩子,要孩子勤奮好學,即 = 怪獸。這我是不敢苛同的。我們細個時,哪一個老師不是不停提醒我們要勤奮讀書,那又不見我們被谷死了?
其實也看家庭的情況,在美國也開始有人鼓吹“縮短暑假”,因為有錢的人在暑假全去 summer camp,作其“愉快另類學習”,但比較平民的沒有這些資源,孩子唯有日日在家 hea,兩個月後,兩類學生的發展上的分別又擴大了,變成某程度上的不公。
有些人有資源可以在暑假讓小孩去旅行開闊眼界,走盡全港所有 museum,天天出入遊樂場放電再去圖書館加油,參加又好玩又有得著的 summer camp,這當然是好。不然,著緊他要做個好學勤奮的好學生,不要在暑假荒廢學業,這也是不壞的。
加油吧!你對囝囝的著緊同關愛,佢會明白的。

你如果回家有時間,多點陪囝囝閱讀啦,你讀一頁佢讀一頁,係好好的親子活動 :)

作者: IloveJJ    時間: 13-8-27 23:09     標題: 引用:「舊年升K2就係做你講嗰啲野,結果考小一全

作者: IloveJJ    時間: 13-8-27 23:24     標題: 引用:升中看呈分試,遊戲玩法看小學多少人BAND+1+

作者: gram    時間: 13-8-28 00:37

作者: gram    時間: 13-8-28 00:42

作者: gram    時間: 13-8-28 00:44

作者: gram    時間: 13-8-28 00:47

作者: enidchiu    時間: 13-8-28 00:47

回復 gram 的帖子

"K2背了乘數表"

Totally wrong approach of learning Maths, missing the golden years of developing mathematical sense, wasting time on reciting something meaningless to their mental development.

作者: gram    時間: 13-8-28 00:50

作者: gram    時間: 13-8-28 00:55

作者: CounteSs    時間: 13-8-28 01:55

回復 gram 的帖子

同意你的說法。現今很多媽咪好醒目知道自己小朋友的性格, 寧願選擇以學生為本、生命教學或重質不重量等的私立或直資學校。相信你很了解自己小朋友及做了很多資料收集。真係要比個叻你, 我自己也學習中。
作者: momama    時間: 13-8-28 06:47     標題: 回覆:(不喜勿答,答左如比人插。(答完可以互相插)) 暑假咁長,

我只可以答,暑假只做學校嘅功課,冇諗住自己操TSA. 入得間學校就信賴佢嘅安排。

作者: Wincy0729    時間: 13-8-28 09:57

我個仔冇考過任何學校, 因為第一輪自行收生已經收左佢, 完全冇要考學校既煩惱, 而且派間學校校風仲幾好, 同埋我唔覺得 K2 背左乘數表好傻, 正常二年班要做既野, 我 K3 已經預早做左, 有咩問題? 到時一次過背咪仲嚇親小朋友? 我個仔K3已經識乘數表, 一個月背識一個, 又唔會辛苦既, 如果二年班先一次過背哂 1-10 既乘數表咪仲辛苦, 平時我又唔會比佢參加任何活動, 放左學, 係學校既功輔班已經做哂所有功課, 返屋企就做網上功課, 沖涼食飯, 跟住溫吓書 HEA 吓玩吓九點零就可以上床瞓,  測驗考試前一個星期就冇得玩, 食左飯就要開始溫書溫到九點半瞓覺, 四次測驗四次考試成績都一定係全級頭五名之內, 當然最緊要上堂留心啦, 咪你返到屋企點溫都冇用啦, 我平時又唔會比練習佢做, 只係暑假做姐, 所以我覺得自己一 D 都唔過份 ...
作者: shadeslayer    時間: 13-8-28 11:05     標題: 引用:+本帖最後由+Wincy0729+於+13-8-28+09:57+

原帖由 Wincy0729 於 13-08-28 發表

我個仔冇考過任何學校, 因為第一輪自行收生已經收左佢, 完 ...
正常二年班要做既野, 我 K3 已經預早做左, 有咩問題?

Xxxx

Wrong question.  The right question is "如果跟一般進度,有乜問題?無問題的話,做乜攞苦來幸。同介片一樣,要孩子九個月介片,好難,到生理條件適合的時候介片,好易。讀書一樣。當然,孩子是神童除外。

作者: torunpoland    時間: 13-8-28 11:19     標題: 回覆:enidchiu 的帖子

100% agree with u, not only to our comment on this meaningless memorization exercise, but also to that about missing the best moment to build a solid maths foundation. But it is alright for most kids as it fits the way they're fed with so-called Maths - a kind of mechanical exercise which is enough for daily life, but never a way to stimulate creativity and nurture logical development.

作者: Wincy0729    時間: 13-8-28 11:21

回復 shadeslayer 的帖子

如果佢 K3 真係識得哂, 唔需要二年班先臨急抱佛腳去背, 講真, K3課程唔係多野做, 當溫書比佢咁溫, 我覺得唔係問題囉, 一年班都有教好多果 D 三個一數, 五個一數, 十個一數之類 ... 到頭來咪又係乘數表, 點解有時間唔比佢預早學下呢?
作者: gram    時間: 13-8-28 11:48

作者: Yukyuk    時間: 13-8-28 11:51     標題: 回覆:Wincy0729 的帖子

肯聽智慧老人講,一定冇錯!

作者: kp_sin2001    時間: 13-8-28 11:52

証明你不想輸在起跑線上, K3背乘係無錯, 但有咩意思呢? 小朋友明唔明白為何要乘, 哪個是乘, 哪個是被乘, 數學如果理解得到, 基本上係好快上手, 不用辛苦, 但讀死咗再上只會更辛苦..不過, 你都係不明白了....
作者: gram    時間: 13-8-28 11:54

作者: gram    時間: 13-8-28 11:56

作者: gram    時間: 13-8-28 11:58

作者: gram    時間: 13-8-28 11:59

作者: happy_lavender    時間: 13-8-28 12:02

回復 gram 的帖子

同意你的做法。

我們總要留些空間,讓小朋友休息也好、自由發揮創意及想象空間也好;若每刻都在硬灌,將來只會變成一個等指示、不懂思考的記憶體。此乃大忌!

作者: pchinap    時間: 13-8-28 12:04

我覺得小朋友在每一個年紀學什麼
係無分。要分只係家長自己去分,
有時你係估不到,小朋友的能力
。所以我對仔仔,在很小時什,麼都
教。可能我by(格連杜曼)在bb
時已開始玩閃咭。可參考一個叫
(開心家庭)的綱站。問題在於
是否要小朋友一定識晒。

作者: karen55407    時間: 13-8-28 12:26     標題: 回覆:Wincy0729 的帖子

個仔係你嘅!你覺得無問題咪得囉!使乜問人啫?橫掂你都有晒辯解理由啦!

作者: smile108    時間: 13-8-28 12:29

教育, 根本沒有一個絕對正確的方法, 其實因人而異
作者: shadeslayer    時間: 13-8-28 12:33     標題: 引用:回復+shadeslayer+的帖子 如果佢+K3+真係

如果佢 K3 真係識得哂, 唔需要二年班先臨急抱佛腳去背, 講真, K3課程唔係多野做, ...
超前的事,大部份冇乜意義,即冇乜實質好處,好易比人追番,等:

超前介片
超前二歲認二千字
超前寫大量文字
超前串大量英文生字
超前背成數表
超前做大量加減乘除

神童例外,很多超前也有意義。

作者: Wincy0729    時間: 13-8-28 12:38

smile108 發表於 13-8-28 12:29
冇錯, 所以我覺得預早學乘數表等, 唔係大問題 ... 因為我冇其他野可以教到佢, 英文我唔多識, 只係平時久唔久同佢同普通話傾吓計, 佢有時都會話比我知點講, 有時會問返我應該點講, 我只要佢跟得上, 唔係要求佢分數好高, 就算佢考頭 10 名都唔係問題, 都叫做跟到麻 ...
作者: shadeslayer    時間: 13-8-28 12:50     標題: 引用:教育,+根本沒有一個絕對正確的方法,+其實因

原帖由 smile108 於 13-08-28 發表
如果教育全無相對好壞效益之分,我地仲上緊卜卜齌。

作者: little_yolky    時間: 13-8-28 12:53

gram 發表於 13-8-28 00:47
橫掂第一至六十,都係band 1,咁就唔駛谷佢咁辛苦?
答:當然不是,人人都會自行投考,而且教小朋友當然是盡力 ...

我小朋友數學好差, 佢盡了力答份測驗卷, 合格有60+分, 好開心同我講:媽咪, 我數學合格, 我真係無諗過。我覺得合格同一百分都係咁叻。
咁我係咪都要讚佢。

作者: shadeslayer    時間: 13-8-28 12:56     標題: 引用:Quote:gram+發表於+13-8-28+00:47+橫掂第一

原帖由 little_yolky 於 13-08-28 發表
我小朋友數學好差, 佢盡了力答份測驗卷, 合格有60+分, 好開心同我講:媽咪, 我數學合格, 我真係無諗過。我 ...
梗係要讚同獎勵。

作者: gram    時間: 13-8-28 13:10

作者: smile108    時間: 13-8-28 13:16     標題: 回覆:shadeslayer 的帖子

請細想我的用詞《絕對正確》的意思

作者: shadeslayer    時間: 13-8-28 13:56     標題: 引用:請想清楚我的用詞《絕對正確》的意思 +

請細想我的用詞《絕對正確》的意思
呢個世界係得數學和邏輯係「絶對正確」連太陽由東邊升起也有人質疑。生物學,經濟學,政治學,心理學,教育等等,雖然不是「絶對正確」,但也大有學問。下下講「絶對正確」,句說話同 1+1=2 一樣咁有趣同有啟發性。

作者: little_yolky    時間: 13-8-28 14:05

gram 發表於 13-8-28 13:10
當然讚啦,你都喜歡給你老細讚。總之盡了力, 分數其次,你去考都不是一定100分,肯定小朋友的努力先最重要。我 ...

我只係擔心, 我讚咗佢, 佢以後都認為合格同100分都係一樣叻, 次次目標只係合格, 咁點算。
作者: smile108    時間: 13-8-28 14:14

我想你明白我暗示的, 就是在討論區內, 沒有"你錯哂, 我啱哂" 的意思了. 在這裡, 沒有人的道理是全對的, 大家旨在分享和討論, 大家不同的意見一定有, 只希望大家都會用心平氣和的語氣討論.  再說, 如果我沒有看漏的話, 樓主只是預早教仔仔乘數表, 我當是唱歌仔般, 又不是教微積分, 應該沒有太大壓力, 每個小朋友都應該會唱歌吧, 當然, 如果樓主以壓迫性教導, 那我都會反對!
作者: 1234ats    時間: 13-8-28 14:17

pchinap
我覺得小朋友在每一個年紀學什麼
係無分。要分只係家長自己去分,
有時你係估不到,小朋友的能力
。所以我對仔仔,在很小時什,麼都
教。可能我by(格連杜曼)在bb
時已開始玩閃咭。可參考一個叫
(開心家庭)的綱站。問題在於
是否要小朋友一定識晒。
------------------------------------------

非常同意。
孩子从幼儿时期开始,很多硬知识都可以教,不用太理会程度深浅。目的不是教识孩子什么,而是要让他知道世界上有太多学不完的有趣知识,让他对不同的知识与事物产生兴趣,培养他的求知欲。当他长大后对学习不同事物产生浓厚兴趣,从而建立内在学习动力。这才是真正的不会输在起跑线上,而不是几岁大一定要学识什么什么。
从小儿还是手抱时开始,我每天无论在家或外出总会用一些有趣的方法教他些新知识,让他哈哈大笑。至于他懂不懂,我完全不在乎。
每当我教完他一些很深的知识后, 通常他都有follow up问题,一般我不会教识他,只会要他好好学习,将来长大后学识后告诉我答案,希望他有寻根究底的精神。
作者: 1234ats    時間: 13-8-28 14:26

smile108

教育, 根本沒有一個絕對正確的方法, 其實因人而異。
----------------------------------------------------------------------

正解。
就是因为所有人都有独特个性能力,所以如何教育好孩子是一个永恒话题,没有一个百分百最好的方法。

作者: Wincy0729    時間: 13-8-28 14:27

little_yolky 發表於 13-8-28 14:05
我只係擔心, 我讚咗佢, 佢以後都認為合格同100分都係一樣叻, 次次目標只係合格, 咁點算。 ...
其實唔係樣樣都係又讚唔係又讚既, 如果佢第一次你讚左佢, 你應該同佢講, "今次雖然係及格, 但仲可以再努力架, 仲可以再高分 d, 不如你試吓下一次再高分少少?" 慢慢黎, 佢成績就會越黎越好 ....
作者: shadeslayer    時間: 13-8-28 14:34     標題: 引用:回復+shadeslayer+的帖子 我想你明白我暗

我想你明白我暗示的, 就是在討論區內, 沒有"你錯哂, 我啱哂" 的意思了. 在這裡,  ...
個別孩子情況各有不同,資質不同,我不知全盤資料,我通常不會評論。雖然沒有絕對,卻有相對好壞,效益,成功率之分。這才是對 forum 的 discussion 有用之處。

作者: smile108    時間: 13-8-28 14:43

正如1234ats所言, <如何教育好孩子是一个永恒话题>, 不知你同意否?
作者: 1234ats    時間: 13-8-28 14:49

shadeslayer

我向来不喜欢辩论。上次我提出太阳是不是一定在东边升起的疑问,不是我想挑战你的论点,而是兴趣使然,我不熟悉天文,只当这是一条数学题。想把问题搞清楚。如我还是在读书得时候,肯定会与志同道合的同学研究这问题。现在年纪大,无时间精力花在这问题上。

对于这问题,其实到现在我还是没有绝对答案。但应该来说有非常非常大的机会是太阳一定从东方升起。

我提出在转轴上没有东方,但转轴是没有尺寸,无限小,所以现实在转轴上看日出是physically impossible。

I am not against your claim on this issue.
作者: shadeslayer    時間: 13-8-28 15:07     標題: 引用:+本帖最後由+1234ats+於+13-8-28+14:52+編

原帖由 1234ats 於 13-08-28 發表

shadeslayer
Don't get me wrong, it was a good question. An intelligent question, I don't mind at all.

作者: ciao    時間: 13-8-28 15:20

冇錯, 所以我覺得預早學乘數表等, 唔係大問題 ... 因為我冇其他野可以教到佢
~ ~ 換轉是我, 我會選擇多和孩子閱讀圖書和帶他去公園玩、游水和踏單車! 可惜時光不會倒流! 幸好, 我沒有要求小朋友預早學習。

因見很多高手雲集, 想借位請教一下關於閱讀的問題! 我由孩子K3開始才培養孩子閱讀, 真的遲了起步! 起初我讀故事, 繼而輪流每人一句, 每人一段, 每人一頁, 進而他自己看, 有不懂的就問我。每晚有閱讀時間, 這個暑假他自己拿書看, 告訴我很享受這閱讀時間, 還拖拉他爸爸一起參與閱讀時間! 我的矛盾是: 如我不從旁陪他讀, 他遇到難的詞語生字, 若不影響理解, 他跳過了便學不會新的詞語;若要他讀出聲來, 又會阻礙他自行享受閱讀的樂趣! 那麼, 我要否另外騰出一些時間, 與他伴讀, 教他生字、文法結構呢?

請賜教!

作者: shadeslayer    時間: 13-8-28 15:21     標題: 引用:回復+shadeslayer+的帖子 正如1234ats所言

正如1234ats所言, , 不知你同意否?
Again, it is not a very useful statement. Does not add any value to this thread. What are useful?  they are like science, statistics, case studies, logic, rationale behind certain methods, comparison with other competing methods, etc. Parents can then make up their own mind for their children. Whatever the decision is, it will be a sensible and informed decision.

作者: pchinap    時間: 13-8-28 15:23

我唔會睇小朋友取得幾多分,我只會睇
小朋友有没有盡了力。就算取100分我都
會鬧他。(今次只係死好彩)即係話我係
睇重於過程多於結果的人。所 以取
成縝表時,就算很差我都很少鬧,盡了最
大努力便得,亦要他接受结果,明白到人生
唔係事事如意,從而增强本身的逆境智商,
。至為上策。(每當看到小朋友為學業自殺時

作者: pchinap    時間: 13-8-28 15:34

都感到驚慌及可惜,直得我們反思........
作者: grace_xian    時間: 13-8-28 15:42

我覺得唔過份, 暑假流流長, 無可能日日十多小時都係玩玩玩
梗係要做些正經事,等佢知道自己的責任!

作者: smile108    時間: 13-8-28 15:55

可能是我理解錯誤? 還是你較愛用極端的例子? 從這裡我看不到樓主:

超前介片
超前二歲認二千字
超前寫大量文字
超前串大量英文生字

Parents can then make up their own mind for their children.

作者: CounteSs    時間: 13-8-28 16:24

回復 pchinap 的帖子

也有真實個案:小朋友因讀書壓力而患上精神病。
作者: Wincy0729    時間: 13-8-28 16:49

smile108 發表於 13-8-28 15:55

可能是我理解錯誤? 還是你較愛用極端的例子? 從這裡我看不到樓主:超前介片

唉, smile108, 你當然睇唔到我啦, 我都唔識點答佢, 因為我都唔識理解 shadeslayer 講既野 .....
作者: shadeslayer    時間: 13-8-28 17:17     標題: 引用:+本帖最後由+smile108+於+13-8-28+15:56+編

唔明?你都識講係例子,我解釋我認為那些是無謂的超前,其實例子中也有包括樓主提過的K2背乘數表。我只是比多幾個例子解釋K2背乘數表是屬於這一類別的超前而已。

作者: smile108    時間: 13-8-28 17:27

那麼說你的其他例子是自己加上去的? 恕我直言, 你是否有點將事情無限放大(尤其是粗體那兩句), 例如我先前的問題是:

正如1234ats所言, <如何教育好孩子是一个永恒话题>, 不知你同意否?

你的回答卻是:

Again, it is not a very useful statement. Does not add any value to this thread. What are useful?  they are like science, statistics, case studies, logic, rationale behind certain methods, comparison with other competing methods, etc. Parents can then make up their own mind for their children. Whatever the decision is, it will be a sensible and informed decision.

另外一樣我覺得你比較矛盾的, 是你曾這樣寫:

個別孩子情況各有不同,資質不同,我不知全盤資料,我通常不會評論

但其實你亦不知道樓主兒子的資質及資料, 但我從這個討論中意會到你的結論是否定的, 亦即是你否定了他一定不是天才.

作者: smile108    時間: 13-8-28 17:31

如還有討論, 明天請早
作者: shadeslayer    時間: 13-8-28 17:47     標題: 引用:+本帖最後由+smile108+於+13-8-28+17:29+編

1。唔使笑,我從來無否定樓主的一個個案。我對事,絕無矛盾。

2。我係提出「無謂的超前」這概念,更把樓主提出的 K2 背乘數表歸於這類(注意,是事,不人)。咁都唔明?我認為和討論有關,亦沒說樓主有做足全部這些東西,你不同意有關,這也只是一個 po。你糾纏已經幾個 po。再唔係,可舉報。這亦談不上無限放大

3。致於粗體英文句,真係唔明你唔明乜。

作者: jeremyphlam    時間: 13-8-28 17:50     標題: 回覆:(不喜勿答,答左如比人插。(答完可以互相插)) 暑假咁長,

除了學校的,一樣暑假功課都冇俾佢。只是鼓勵多點看課外書和運動。

作者: gram    時間: 13-8-28 17:59

作者: smile108    時間: 13-8-28 18:00     標題: 回覆:shadeslayer 的帖子

我想你如心水清,都知我是新手,從來無什發言,只是當初想大家理性討論,才開始發言,而笑的圖像,可能是你誤會了我的意思,如令你不快,真抱歉!是誰糾纏我沒意見,從那裡舉報我也不清楚,只是自己沒想到討論區的威力。今次不使用圖像了,再見!

作者: smile108    時間: 13-8-28 18:49     標題: 回覆:gram 的帖子

好,聽你所言!

作者: Wincy0729    時間: 13-8-28 19:23     標題: 回覆:gram 的帖子

你話我超前,我又唔覺得喎,個個教小朋友既方法都唔同,我個仔 handle 度又讀得開心咪得囉:;pppp:, 人地睇左學唔學係人地既事,使咩你叫人唔好學!?我覺得開左呢個 post 好似比你係度哂命成個暑假都係玩冇錯,可能我方法係教錯,但係你既方法又唔見得係完全岩哂,講真,教小朋友方法冇準則,你有你教我有我教囉。。。

作者: gram    時間: 13-8-28 20:05

作者: shadeslayer    時間: 13-8-28 21:36     標題: 引用:你話我超前,我又唔覺得喎,個個教小朋友既

你話我超前,我又唔覺得喎,個個教小朋友既方法都唔同,我個仔 handle 度又讀得開心咪得囉, 人地睇 ...
//你話我超前,我又唔覺得喎,//
係你話K3學小二的東西,又話 K2 背一般學校小二才背的乘數表,咁咪就係超前囉。中文字有特定解釋,不是你話唔覺得,就唔係。

//我個仔 handle 度又讀得開心咪得囉//

我不能評論個別情況,可能你孩子與眾不同。我係評論這些行為/超前/拔苗助長對一般人來說意義不大,攞苦來幸,甚至有害。

//
教小朋友方法冇準則,你有你教我有我教囉,//

車,咁做乜開po 問人過唔過份者,攞咩意見呢?

作者: gram    時間: 13-8-28 21:50

作者: shadeslayer    時間: 13-8-28 21:57

smile108 發表於 13-8-28 15:55

可能是我理解錯誤? 還是你較愛用極端的例子? 從這裡我看不到樓主:超前介片
Wincy0729 said:
"同埋我唔覺得 K2 背左乘數表好傻, 正常二年班要做既野, 我 K3 已經預早做左, 有咩問題".  He/She did not say what did he/she do but it sounds like more than memorizing the times table.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5