教育王國

標題: 究竟網上教育可不可行? [打印本頁]

作者: 陳博士    時間: 13-8-24 16:53     標題: 究竟網上教育可不可行?

我覺得幾方便,但最緊要引起學生興趣。

作者: Radiomama    時間: 13-8-24 17:12     標題: 回覆:陳博士 的帖子

睇下咩科同研發教材的人佢嘅功力。
老實講,本地製作不取恭維,小兒做的每日一篇有時睇到我火滾。
外國貨Raz Kids也是跟level的閱讀教材,優秀得多。另外免費的Junior Brain Pop, Khan Academy 更是強人之作。Khan Academy背後的大水喉是Bill Gates個慈善基金,完全造福英語用家。
網上教學有無用?睇你自稱陳博士,有點造作和賣薬之嫌,取問一句,有用無用與你何干?

作者: TVSO    時間: 13-8-24 17:20

還以為陳博士有高見..所以入黎睇下.

1 分.
作者: Sumyeema1    時間: 13-8-24 22:25     標題: 引用:我覺得幾方便,但最緊要引起學生興趣。 +

原帖由 陳博士 於 13-08-24 發表
我覺得幾方便,但最緊要引起學生興趣。
請問你..........

係真博士?  

作者: awah112    時間: 13-8-24 22:27

作者: awah112    時間: 13-8-24 22:27

作者: nintendo    時間: 13-8-24 22:48     標題: 引用:還以為陳博士有高見..所以入黎睇下.1+分.

原帖由 TVSO 於 13-08-24 發表
還以為陳博士有高見..所以入黎睇下.

1 分.
我都以為有好介紹。1 分。

作者: 陳博士    時間: 13-8-24 23:23     標題: 引用:Quote:原帖由+TVSO+於+13-08-24+發表還以為

原帖由 nintendo 於 13-08-24 發表
我都以為有好介紹。1 分。
其實係香港 learning 已經唔係一件好出奇既事。但係最近有幾間網上教育公司彈起,我只係想引起大家討論,因為呢個係教育最有潛質既大方向,遲啲我會post多啲資料一齊研究下。而家既學生幾乎連小學都已經用緊智能手機,最緊要係可以帶起佢地興趣。

作者: 陳博士    時間: 13-8-24 23:26     標題: 引用:睇下咩科同研發教材的人佢嘅功力。 老實講

原帖由 Radiomama 於 13-08-24 發表
睇下咩科同研發教材的人佢嘅功力。
老實講,本地製作不取恭維,小兒做的每日一篇有時睇到我火滾。
外國貨Ra ...
陳博士都係網上用戶名一個,不必認真,而且我真心想討論下呢個問題。 在教育而言,究竟有咩辦法可以令一個有資質既小朋友愛上學習呢,我只想發掘呢樣野,與賣藥無關

作者: shadeslayer    時間: 13-8-25 00:25     標題: 引用:Quote:原帖由+Radiomama+於+13-08-24+發表

陳博士都係網上用戶名一個,不必認真,而且我真心想討論下呢個問題。 在教育而言,究竟有咩辦法可以令一個 ...
在教育而言,究竟有咩辦法可以令一個有資質既小朋友愛上學習呢,

Zxxxxx

這似乎的一條有預答案的問題。

作者: 陳博士    時間: 13-8-25 00:40     標題: 引用:Quote:原帖由+陳博士+於+13-08-24+發表陳博

原帖由 shadeslayer 於 13-08-25 發表
在教育而言,究竟有咩辦法可以令一個有資質既小朋友愛上學習呢,

Zxxxxx
老實說,我有個細佬 但佢今年6歲。我睇得出佢係聰明,但偏偏唔肯讀書,溫習。但我知道自信對學習好緊要,例如你已經考得唔好,好大機會會放棄學習,情況繼續惡化。起碼我自己已經係一個例子,我好唔想佢同我一樣

作者: nintendo    時間: 13-8-25 00:45

shadeslayer 發表於 13-8-25 00:25
這似乎的一條有預答案的問題。

你班友仔,真係好衰,斷人米路。

作者: TVSO    時間: 13-8-25 01:14

陳博士 發表於 13-8-25 00:40
老實說,我有個細佬 但佢今年6歲。我睇得出佢係聰明,但偏偏唔肯讀書,溫習。但我知道自信對學習好緊要,例 ...

唔係呀!?   博士,       你話有個細佬六歲,係咪打錯字呀?       係你朋友個仔定係你個仔?  
作者: Sumyeema1    時間: 13-8-25 01:49     標題: 引用:Quote:陳博士+發表於+13-8-25+00:40+老實說

原帖由 TVSO 於 13-08-25 發表
唔係呀!? 你係博士,       但係你話有個細佬六歲,係咪打錯字呀?       係你朋友個仔定係 ...
博士係綱名

作者: 陳博士    時間: 13-8-25 07:18     標題: 引用:+本帖最後由+TVSO+於+13-8-25+05:13+編輯+\

原帖由 TVSO 於 13-08-25 發表
點解你地咁執著個名

作者: MrBeast    時間: 13-8-25 08:04

陳博士 發表於 13-8-25 07:18
點解你地咁執著個名

有些說法話個screen flash flash 下易draw attention, 咁你有乜心得或介紹?
Ps, 唔怕生壞命law

作者: carriebaby111    時間: 13-8-25 10:39     標題: 回覆:究竟網上教育可不可行?

不如直接些,一句到point, 你覺得怎樣才最好吧!

作者: awah112    時間: 13-8-25 10:45     標題: 引用:不如直接些,一句到point,+你覺得怎樣才最

作者: carriebaby111    時間: 13-8-25 11:28     標題: 引用:Quote:原帖由+Radiomama+於+13-08-24+發表

陳博士都係網上用戶名一個,不必認真,而且我真心想討論下呢個問題。 在教育而言,究竟有咩辦法可以令一個 ...
既然不必認真,你可用其他普通名字去討論這個題目,我想網友們會很樂意和你討論,但你一用這個名字,人們對你就會產生一連串的遐想,再加上你的題目,所以正常人都覺得你係推銷的。所以你用這稱謂有何用心意義?人家好奇是正常,你反而叫人不用太著緊?!博士,醫生,老師,都有指定的意義,不是在適當的場合,不會亂用。

不如你改為叫“賈博士”可能會有意想不到的戲劇效果,因為這個名字帶點諷刺和黑色幽默又不失身份

作者: Radiomama    時間: 13-8-25 14:50     標題: 回覆:carriebaby111 的帖子

嚟得呢個場都係EK浸咗多年,佢要賣藥真不容易。

作者: mesmerising    時間: 13-8-25 14:57

等我入正題先……網上教學需要學生本身好有自律性。不是個個會持之以恆完成整個階段。

Gadgets用於學習還是遊戲,對孩子來說吸引力絶對有分別!
作者: 陳博士    時間: 13-8-25 17:28     標題: 回覆:究竟網上教育可不可行?

已入正題,小一前既YMCA 輔導班無用。但我細佬成日拎我部iPad 睇YouTube 反而咁樣令佢學到中文字,係咁問我點寫啲字去search片睇,咁我就dl計數apps 俾佢玩,佢又受喎。而家我只係想問下大家意見,其實可能我表達錯,但我無野想賣

作者: shadeslayer    時間: 13-8-25 18:12     標題: 引用:已入正題,小一前既YMCA+輔導班無用。但我

原帖由 陳博士 於 13-08-25 發表
已入正題,小一前既YMCA 輔導班無用。但我細佬成日拎我部iPad 睇YouTube 反而咁樣令佢學到中文字,係咁問我 ...
而家我只係想問下大家意見,

Xxxxx

一陣又話有幾間教育公司彈起,一陣又問大家意見,大家又唔知你想講乜,或問乜。攪邊科呢?你究竟係以家長身分,博士身分,定哥哥/姐姐身分分享呢?

開部 iPad 比幼兒,他們花大部份時間學中文字和數學,定 YouTube 和打機? 有無聽過幼兒要 limit screen time?

作者: ANChan59    時間: 13-8-25 18:16     標題: 引用:嚟得呢個場都係EK浸咗多年,佢要賣藥真不容

原帖由 Radiomama 於 13-08-25 發表
嚟得呢個場都係EK浸咗多年,佢要賣藥真不容易。
最近有些醒少少,在EK日誌soft sell。

作者: Radiomama    時間: 13-8-25 20:20     標題: 回覆:ANChan59 的帖子

我只睇你同另外兩位的日誌,好少睇其他啦。

作者: Radiomama    時間: 13-8-25 20:23     標題: 回覆:陳博士 的帖子

你這講法與網上學習太有距離,有點shallow囉。你自己有無試過Online learning㗎?

作者: HKTHK    時間: 13-8-25 21:59

回復 陳博士 的帖子

Why don't you just come out and say what you want to say?  
作者: bookreader    時間: 13-8-26 16:54

作者: nintendo    時間: 13-8-26 17:43

HKTHK 發表於 13-8-25 21:59
回復 陳博士 的帖子

Why don't you just come out and say what you want to say?

嚇走人地喇
大家比少少耐性,應該過一陣會有另一個新會員,開類似的 topic
不過相信佢會醒 d,唔會咁快比人踢爆

作者: eviepa    時間: 13-8-26 19:12

博士编劇編得唔好,有好大漏洞,所以佢個課程,我都係無乜信心。
作者: eviepa    時間: 13-8-26 19:18

講時講,我上星期啱啱sign up咗一個免費網上大學嘅課程,好耐未讀過書,揾個對工作冇幫助,但係有興趣嘅課程讀下都幾得意。
作者: shadeslayer    時間: 13-8-26 19:28     標題: 引用:唉,今日仲講+elearning+都好+out+囉。只有

原帖由 bookreader 於 13-08-26 發表
唉,今日仲講 elearning 都好 out 囉。只有賣 hardware 的公司仍很努力推廣。學界已清醒了很多。

...
Elearning like Kahn Academy is very good for certain learning, but not as a systematic curriculum, yet.

Kindle is the best elearning (or entertainment) as far as my household goes.

作者: Sumyeema1    時間: 13-8-26 20:21     標題: 引用:博士编劇編得唔好,有好大漏洞,所以佢個課

原帖由 eviepa 於 13-08-26 發表
博士编劇編得唔好,有好大漏洞,所以佢個課程,我都係無乜信心。
day one 就改錯名

作者: ANChan59    時間: 13-8-26 20:44     標題: 引用:Quote:原帖由+eviepa+於+13-08-26+發表博士

原帖由 Sumyeema1 於 13-08-26 發表
day one 就改錯名
低調d好。

作者: cowboymama    時間: 13-8-26 21:12

回復 shadeslayer 的帖子

Hi shadeslayer,

可否請教一下,見Swindon有賣一款eReader - Koboglo或kobomini,不知你有否認識,和Kindle比較,還可以嗎?見kobomini幾佰元有交易,心思思想試,因用ipad看書真是太反光!若買kindle,可在那裏買?應買那個型號較好?不好意思,問題多多!知你是愛書之人,希望你不介意,先謝謝!

離題了,請樓主見諒!

cowboymama

作者: Radiomama    時間: 13-8-26 21:48     標題: 回覆:shadeslayer 的帖子

How does the Kindle work as elearning?Please share.
I'm planning to buy one as Christmas gift.

作者: 陳博士    時間: 13-8-27 01:03     標題: 回覆:究竟網上教育可不可行?

Crazy forum..

作者: MrBeast    時間: 13-8-27 08:25

剛收到sales 分享,crazy or coincidence?
作者: HKTHK    時間: 13-8-27 11:30

回復 Radiomama 的帖子

For elearning, I actually prefer to use an iPad since you can read Kindle books and the browser is useful to access certain sites like Matheletics or other daily Chinese/English reading sites.  There are also apps for BrainPop and other similar services.
I do own a Kindle as well and prefer to read on it.  But given a choice of one device, I think iPad wins since it can do a lot more.

作者: shadeslayer    時間: 13-8-27 13:09     標題: 引用:回復+Radiomama+的帖子 For+elearning,+I+

原帖由 HKTHK 於 13-08-27 發表
回復 Radiomama 的帖子

For elearning, I actually prefer to use an iPad since you can read Kindle boo ...
They serve different purposes.  I would never read a book on iPAD. Try take iPAD and kindle out in the sun and read. Even at home, difference is like watching TV and a paper book.

作者: 囝囝爸    時間: 13-8-27 14:54

博士:

唔怕生壞命,最怕改壞名。你名頭來勢洶洶,一句「引」子,已被打得落花流水。這些專銜,網上避用為佳。

網上教育當然可行,為時已久。技術改進,普及價廉,對各方面應用包括教育,正不斷高速擴大發展中。地球一體化,天涯若比隣,就是得力於電子技術的精進和發展。我們每天從網上得到的海量資訊和知識,互動交流,已經是極佳的學習和教育,善學善用,不難成為博學多才之士。

網上要取代學校教育,我認為不可,因缺乏群體互動互競的重要學習原素,這原素對幼兒青少年成長教育尤為重要。但以輔助而言,在廣泛應用、於生活、對學習上無論課內課外,電子技術幫助和將來發展無限。
作者: nintendo    時間: 13-8-27 15:52

MrBeast 發表於 13-8-27 08:25
剛收到sales 分享,crazy or coincidence?

forward 比版主,即刻會封佢戶
b

作者: maylomaylo    時間: 13-8-28 00:48     標題: 回覆:究竟網上教育可不可行?

1 point

作者: 四隻貓    時間: 13-8-28 11:39

cowboymama 發表於 13-8-26 21:12
回復 shadeslayer 的帖子

Hi shadeslayer,
開卷有益果邊有討論Kindle, 可一看.
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2577657&extra=page%3D1

我剛託朋友在日本幫我買左部kindle paperwhite, 今星期日取. 到時再分享.

作者: awah112    時間: 13-8-28 11:52     標題: 引用:Quote:原帖由+nintendo+於+13-08-24+發表我

作者: shadeslayer    時間: 13-8-30 00:48     標題: 回覆:究竟網上教育可不可行?

Research links children's psychological problems to prolonged screen time

http://www.theguardian.com/society/2013/aug/28/children-health-tv-computer-games

作者: arlokmama    時間: 13-8-30 17:09

open u 有好多course都係網上教既, 應該ok
作者: eviepa    時間: 13-9-15 01:26

sign up 了一個叫「秦始皇」的免費網上課程,是網上大學Coursera中台大的一個課程。上了三星期的課程,老師教得很精采,還有就是,同學仔可能上千人不僅來自中、港、台、澳門,還有歐美的華人。在網上有很熱烈的討論,非常不錯。
作者: cowmoon    時間: 13-9-15 07:35

eviepa 發表於 13-9-15 01:26
sign up 了一個叫「秦始皇」的免費網上課程,是網上大學Coursera中台大的一個課程。上了三星期的課程,老師 ...
謝謝分享!係你自己 sign up 定係孩子 sign up ?我想問你係點搵到 lee d 免費網上課程架?

作者: eviepa    時間: 13-9-15 14:31

係我自己sign up 的,阿女讀文憑試都讀到好忙。
教育機構名叫Coursera, 免費的。

作者: cellon    時間: 13-9-18 21:12

陳博士 發表於 13-8-25 07:18
點解你地咁執著個名

名不正,則言不順。

今時今日,太多人沒有寫過一篇論文,甚至可能連大學也未正式讀過,但喜歡掛著「不勞而獲」的所謂「博士」銜頭四處。。。

作者: cellon    時間: 13-9-18 21:26

陳博士,這位是吳博士

作者: awah112    時間: 13-9-18 21:43

作者: 20120808    時間: 13-9-19 00:09

一動一静皆顯色
空有榮膺又何如
名實無關品自足
問海天堂歸何處。。。。。

作者: birdmom    時間: 13-9-19 12:29

online study
作者: www    時間: 13-9-19 13:15

20120808 發表於 13-9-19 00:09
一動一静皆顯色
空有榮膺又何如
名實無關品自足
問海天堂歸何處。。。。。
最後三個字可改做
「龜何在」

作者: 小米米    時間: 13-9-19 22:34

eviepa 發表於 13-9-15 01:26
sign up 了一個叫「秦始皇」的免費網上課程,是網上大學Coursera中台大的一個課程。上了三星期的課程,老師 ...
同學, 你用了哪位歷史人物交功課呢? 同時我上緊 understanding Media by understanding Google

沉迷了這個網上課程好一段日子, 阿女都有跟我一齊上

有無報任總在科大開壇那個?

作者: eviepa    時間: 13-9-19 23:31

小米米:

你好清楚噃。第一次功課我用左城濮之戰做背景。呢次係我第一次報讀,幾有趣吖。讀完呢個慢慢再揀合心水既。
作者: 小米米    時間: 13-9-19 23:35

eviepa 發表於 13-9-19 23:31
小米米:

你好清楚噃。第一次功課我用左城濮之戰做背景。呢次係我第一次報讀,幾有趣吖。讀完呢個慢慢再揀 ...
因為,民婦都有報呀
作者: eviepa    時間: 13-9-19 23:42

小米米:

我在EK活躍了幾年,相熟的網友都大概記得我喜歡歷史,而且在網上留言經常引用中外歷史做論證。

全世界的同學中,有高深中史知識的真的很多,討論真的很熱烈。

同學仔,以下是我功課的一部分:

================
郢報社論 - 世界需要有國際警察嗎?

晉國近日到處發動戰爭,表面上打著尊王的旗號,但骨子裡還不是到處侵略嗎?昨天我軍大敗於城濮,按照晉國的講法是,我們侵略宋國,所以它要聯同幾個國家攻擊我們。但翻開晉國的歷史,周平王東遷洛邑後,第一個搞軍國主義的還不是晉國?晉國由軍事化後,周邊的小國,還不是一個一個地被這個現在自稱世界警察的晉國吞掉?晉在重耳的父親時,假道於虞以伐虢,再順勢滅虢,唇亡齒寒的歷史,大家忘了嗎?

我們大楚所希望建立的,是南中華共榮圈,是各國於楚國保護傘下的樂園,是狼子野心的晉國所不能企及的。所以我們要向中原各國呼籲,大家應旗幟鮮明地反對晉國假借世界警察的名義去侵略各國。只要晉軍國主義一日存在,世界一日都不可能有真正和平。

============================

作者: www    時間: 13-9-24 00:04

陳博士 發表於 13-8-25 00:40
老實說,我有個細佬 但佢今年6歲。我睇得出佢係聰明,但偏偏唔肯讀書,溫習。但我知道自信對學習好緊要,例 ...

老實說,你細佬6歲,你幾多歲,幾時開始讀你的博士課程?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5