教育王國

標題: 入U邊幾科容易入 [打印本頁]

作者: smallfoothk    時間: 13-8-23 14:22     標題: 入U邊幾科容易入

入U邊幾科容易入,少競爭D,只求入U ????thx(好奇一問,有冇?)
作者: woodst    時間: 13-8-23 14:48

作者: 701003    時間: 13-8-23 15:06     標題: 引用:+本帖最後由+smallfoothk+於+13-8-23+14:23

原帖由 smallfoothk 於 13-08-23 發表

入U邊幾科容易入,少競爭D,只求入U ????thx(好奇一問,有 ...
有,xx研究

作者: ha8mo    時間: 13-8-23 15:33

作者: October.    時間: 13-8-23 15:45

哲學多唔多人讀?
作者: smallfoothk    時間: 13-8-23 16:05

朋友是U讀日語,估少人報
作者: 小彬彬    時間: 13-8-23 16:12

poly Industrial & Systems Engineering
作者: item    時間: 13-8-23 16:19

回復 smallfoothk 的帖子

Engin 最易入,不計civil engineering.
作者: ha8mo    時間: 13-8-23 16:25

作者: awah112    時間: 13-8-23 17:01

作者: nintendo    時間: 13-8-23 17:52

http://www.jupas.edu.hk/upload/useful_material/af_2012_1.pdf

係 2012 年數據,只可以作參考
好多野話唔埋,可能有 d 科突然變大熱又唔定,有 d 科突然變冷門又唔定

作者: annie40    時間: 13-8-23 21:08

回復 awah112 的帖子

在法囯哲學最是難入!其中一間著名的學院,合格的600考生,收200個,落選的三年內不得重考,以免累積申請人數過多,李小龍念哲學,成就有目共睹,就算易入,如果興趣不大,應該不易為吧!
作者: annie40    時間: 13-8-23 21:12

6000人收200才對!考上了就非常恭喜
作者: Charlotte_mom    時間: 13-8-23 21:25     標題: 引用:Quote:smallfoothk+發表於+13-8-23+14:22+

原帖由 ha8mo 於 13-08-23 發表
邊間U先?

去PxxlyU讀Property management,讀完出來做看更
讀物業管理吾係做看更,係做物業管理公司文職(officer上)。我舊公司有做呢瓣。講真我就吾想仔女入行,廿四小時on call又辛苦又受氣,咪攪

作者: ANChan59    時間: 13-8-23 21:31

item 發表於 13-8-23 16:19

Engin 最易入,不計civil engineering.
就去年三大,應該不是。
作者: ANChan59    時間: 13-8-23 22:04

CUHK 2012 admission grades

作者: eschung    時間: 13-8-23 22:23

只求入U,唔理讀乜?讀來為乜?不如實實在在學一技之長,無謂浪費光陰同金錢。
作者: fion6406    時間: 13-8-24 00:17     標題: 引用:Quote:原帖由+ha8mo+於+13-08-23+發表邊間U

原帖由 Charlotte_mom 於 13-08-23 發表
讀物業管理吾係做看更,係做物業管理公司文職(officer上)。我舊公司有做呢瓣。講真我就吾想仔女入行,廿 ...
我認識的業管理既管理層唔使24hr on call 吧,安排下維修工程,處理下租務。測量師公會有一個新stream 叫Property and Facility  Management , 考到牌也是測量師

作者: moon88    時間: 13-8-24 01:04

回復 eschung 的帖子

同意, 找自己興趣先.
作者: JustAParent    時間: 13-8-24 10:26     標題: 引用:只求入U,唔理讀乜?讀來為乜?不如實實在在

原帖由 eschung 於 13-08-23 發表
只求入U,唔理讀乜?讀來為乜?不如實實在在學一技之長,無謂浪費光陰同金錢。 ...
兩睇。這年代master degree都大把, 乜degree都無路很難行。入了U再轉系未償不是出路,不過,你想到的人家也想到。

作者: Sum_Ba    時間: 13-8-24 11:05

回復 eschung 的帖子

其一:光宗耀祖!!!
其二:證實為當年考生的TOP20%
其三: 身份認同
...好處多著呢!
...可以再讀心儀的SECOND DEGREED...

作者: eschung    時間: 13-8-24 11:44

明白,香港競爭的而且確大,有些人盡力亦未能如願,可能之前的底子差又或起步遲,如認真求學,先找個水泡然後再下苦工,也未為不可。只是眼見身邊幾個唔知為乜讀大學既學生找了水泡後重hea着讀,然後又話無興趣再轉第二科,總之唔想畢業,繼續享受生活。讀大學對某些人是不切實際的虚榮。
作者: 小彬彬    時間: 13-8-24 13:03

小兒有個同學成績痳痳, marginal 入左中大engine, 大一時發力, 超高gpa, 最後轉左入qfiance

作者: ANChan59    時間: 13-8-24 14:22     標題: 引用:小兒有個同學成績痳痳,+marginal+入左中大e

原帖由 小彬彬 於 13-08-24 發表
小兒有個同學成績痳痳, marginal 入左中大engine, 大一時發力, 超高gpa, 最後轉左入qfiance
...
今年QFin,好叻仔!

作者: jessimm    時間: 13-8-24 14:32

先入 CU social science 再 year 2 declare of major - architecture

http://www5.cuhk.edu.hk/ssc/ssc_media/pdf/sscl_major%20decl%201.pdf

作者: Charlotte_mom    時間: 13-8-24 17:47

fion6406 發表於 13-8-24 00:17
我認識的業管理既管理層唔使24hr on call 吧,安排下維修工程,處理下租務。測量師公會有一個新stream 叫Pr ...

半夜爆屎渠/爆格/lum咩甩咩, property manager都要去指揮, 除非公司夠大, d下屬夠多人可以自己攪掂啦
作者: Charlotte_mom    時間: 13-8-24 17:49

eschung 發表於 13-8-23 22:23
只求入U,唔理讀乜?讀來為乜?不如實實在在學一技之長,無謂浪費光陰同金錢。 ...

反正讀完果科又唔一定會做果行, 睇送食飯我又覺得無咩唔妥, 呢個世界好現實, 有個degree就係有個degree, 邊個唔想多選擇丫, 渣7條5**就唔駛問呢個問題了
作者: October.    時間: 13-8-24 18:03

Charlotte_mom 發表於 13-8-24 17:49
反正讀完果科又唔一定會做果行, 睇送食飯我又覺得無咩唔妥, 呢個世界好現實, 有個degree就係有個degree,  ...

大把老細中意請個大學生返來做中學生野, 留學生又愿意做個普通文員仔.
無degree, 見工就實蝕底D.

作者: 小彬彬    時間: 13-8-24 18:06

Charlotte_mom 發表於 13-8-24 17:49
反正讀完果科又唔一定會做果行, 睇送食飯我又覺得無咩唔妥, 呢個世界好現實, 有個degree就係有個degree,  ...
如果三大收, 唔好理邊科, 入左至算......

作者: ANChan59    時間: 13-8-24 18:15

小彬彬 發表於 13-8-24 18:06
如果三大收, 唔好理邊科, 入左至算......
又唔駛咁濫!
作者: 小彬彬    時間: 13-8-24 18:29

ANChan59 發表於 13-8-24 18:15
又唔駛咁濫!
哈哈, 係誇張左少少

作者: dailam    時間: 13-8-24 19:32

始終要讀四年,無興趣的話,真係好難捱!
作者: item    時間: 13-8-24 21:18

ANChan59 發表於 13-8-24 18:15
又唔駛咁濫!
我聽過恆管的學生話自己有三大offer都唔讀,三大offer 乜野俾佢地讀,我相信應該都係eng!
作者: cindycyh1023    時間: 13-8-24 22:44

我朋友的女兒今屆入大學修德文,朋友講好開心和感恩,我想問是否這科好難入架?
作者: KITTY.WONG    時間: 13-8-24 23:35

其實選科睇自己成績和興趣互相遷就。
最怕聽到d父母第一句就問:  第時揾唔搵到錢?  

作者: ANChan59    時間: 13-8-24 23:54

item 發表於 13-8-24 21:18
我聽過恆管的學生話自己有三大offer都唔讀,三大offer 乜野俾佢地讀,我相信應該都係eng! ...
I would like to see his offering letter before comment on this, it's illogical......
As he can get in Big 3 whatever programs, he is most likely can get in some business programs in PolyU or CityU, why HS?

Please enlighten me !

作者: nintendo    時間: 13-8-25 00:08     標題: 引用:Quote:ANChan59+發表於+13-8-24+18:15+又唔

原帖由 item 於 13-08-24 發表
我聽過恆管的學生話自己有三大offer都唔讀,三大offer 乜野俾佢地讀,我相信應該都係eng! ...
吹水。唔中意又申請?三大喎。

作者: ANChan59    時間: 13-8-25 00:15

item 發表於 13-8-23 16:19

I guess Biomedical Engineering students have better average grades than Civil. It's true for HKU, CUHK and PolyU, except UST, because they don't have undergraduate program.
作者: jaci    時間: 13-8-25 00:26

ANChan59 發表於 13-8-25 00:15
I guess Biomedical Engineering students have better average grades than Civil. It's true for HKU, CU ...

佢會唔會指副學士呀
作者: item    時間: 13-8-25 09:24

jaci 發表於 13-8-25 00:26
佢會唔會指副學士呀
佢地係讀恆管學士課程,商學位難爭,而家的父母總希望子女讀金融財務,話搵工容易。
作者: Charlotte_mom    時間: 13-8-25 12:00     標題: 引用:始終要讀四年,無興趣的話,真係好難捱!

原帖由 dailam 於 13-08-24 發表
始終要讀四年,無興趣的話,真係好難捱!
講真,讀書打工有幾多人可以為興趣丫。我對商科夠無興趣,吾通有BBA吾讀走去讀Geog?(無歧視,完全第一身經驗)。讀完要去教書,仲弊!

作者: KITTY.WONG    時間: 13-8-25 12:50

回復 item 的帖子

現在讀商都難搵好工
作者: KKKK    時間: 13-8-25 12:54     標題: 回覆:入U邊幾科容易入

教書都唔差,教自己喜歡的科目其实好有滿足感

作者: item    時間: 13-8-25 13:40

KITTY.WONG 發表於 13-8-25 12:50
回復 item 的帖子

現在讀商都難搵好工
而家太多非大學辦的商科學士課程,又再加埋海外留學回港的學生,但這班學生都係在香港冇得讀,先會岀國,顧主看看你間大學,都知道是什麼水準,父母又一廂情願地認為讀工商管理有前途,難搵工係正常,朋友千金在香港連3大以外的大學都冇offer, 朋友就將個女送咗紐西蘭,也是讀工商管理。今年投行請很少人,甚至不請人,連讀Global既都走去爭埋Big 4 既工,今年三大會計系都有很多人冇Big 4 offer,有人用咗2百萬供個女去澳洲讀工商管理,回港後只找一份航空公司地勤的工作。
作者: dailam    時間: 13-8-25 13:59

回復 Charlotte_mom 的帖子

同意。世事豈能盡如人意!但最低限度都要讀一科自己不討厭、可接受的科。今年選科時,我女兒就是情願放棄入HKU也不願讀BA(不是說BA不好,只是她真的沒興趣)。我也尊重她的選擇,最終入了另一間U。
作者: Charlotte_mom    時間: 13-8-25 14:02

傻啦, 而家投行請native普通話+海歸派架, d有錢佬o係邊先得架, 廿年前畢業英文叻就大晒, 而家唔同lu
作者: KITTY.WONG    時間: 13-8-25 14:05

回復 item 的帖子

我親戚個女理工商科畢業,入到上市銀行,職位是文員,做了差不多兩年也是文員,月入唔過15,OOO
作者: item    時間: 13-8-25 15:12

KITTY.WONG 發表於 13-8-25 14:05
回復 item 的帖子

我親戚個女理工商科畢業,入到上市銀行,職位是文員,做了差不多兩年也是文員,月入唔過 ...
之前也講過有朋友皃子是港大工程系畢業,都係入咗上市銀行做櫃位,做咗兩年,看不到自己有前景,去了美國另找出路,有D工美其名為officer , 其實都是一些文職工作。
作者: 小彬彬    時間: 13-8-25 15:22

衣家除左讀神科, 其實都好難一畢業就可以平步青雲, 但只要在大學四年裝備好自己, 出來工作努力, 一樣可以有好的發展

作者: item    時間: 13-8-25 15:23

Charlotte_mom 發表於 13-8-25 14:02
傻啦, 而家投行請native普通話+海歸派架, d有錢佬o係邊先得架, 廿年前畢業英文叻就大晒, 而家唔同lu ...
唔好咁睇小人,小女的同學(3大),去年去了日本一間投行做Intern兩個月,共收港幣12萬,今年畢業也入了投行,職位少咗,不等如完全冇人入到。
作者: Charlotte_mom    時間: 13-8-25 15:36     標題: 引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+13-8-25+14:02

原帖由 item 於 13-08-25 發表
唔好咁睇小人,小女的同學(3大),去年去了日本一間投行做Intern兩個月,共收港幣12萬,今年畢業也入了投 ...
抱歉,無睇少任何人既意思

作者: 小彬彬    時間: 13-8-25 15:39

item 發表於 13-8-25 15:23
唔好咁睇小人,小女的同學(3大),去年去了日本一間投行做Intern兩個月,共收港幣12萬,今年畢業也入了投 ...
想請教識日文申請日本 intern 有冇幫助, 小兒今年升大一, 因為興趣巳選修了日文

作者: jaci    時間: 13-8-25 15:48

item 發表於 13-8-25 09:24
佢地係讀恆管學士課程,商學位難爭,而家的父母總希望子女讀金融財務,話搵工容易。 ...
既然佢非商不可就不應填三大非商學系,取而代之應該填其他大學商學院。
作者: item    時間: 13-8-25 15:53

小彬彬 發表於 13-8-25 15:39
想請教識日文申請日本 intern 有冇幫助, 小兒今年升大一, 因為興趣巳選修了日文
...
小女同學真是很幸運,成績比她好的大有人在,當然她也很好,剛啱佢又精通日語,得到這個黃金機會。我相信一定有幫忙,機會是留俾有準備既人,日語好,學業成績也要更好。
作者: item    時間: 13-8-25 15:59

jaci 發表於 13-8-25 15:48
既然佢非商不可就不應填三大非商學系,取而代之應該填其他大學商學院。
有些人明知三大的offer一定不是他們所希望讀的,等收咗之後再慢慢考慮,有時也可能是父母的意願。
作者: 小彬彬    時間: 13-8-25 16:26

item 發表於 13-8-25 15:53
小女同學真是很幸運,成績比她好的大有人在,當然她也很好,剛啱佢又精通日語,得到這個黃金機會。我相信一 ...
謝謝分享, 其實小兒揀日文時我都有點保留, 覺得冇乜用, 因為香港識日文的人都好多, 衣家聽你咁講都好d

作者: ANChan59    時間: 13-8-25 16:45

小彬彬 發表於 13-8-25 15:22
衣家除左讀神科, 其實都好難一畢業就可以平步青雲, 但只要在大學四年裝備好自己, 出來工作努力, 一樣可以有 ...
時代在變,現在那些是神科?
作者: leeleelumlum    時間: 13-8-25 17:07     標題: 引用:回復+item+的帖子 我親戚個女理工商科畢業

原帖由 KITTY.WONG 於 13-08-25 發表
回復 item 的帖子

我親戚個女理工商科畢業,入到上市銀行,職位是文員,做了差不多兩年也是文員,月入唔過 ...
$15k 都不錯了....
之前我in個fresh grad (ust biomed)做administrator, 最終冇要,要了個poly finance 加一年工作經驗,$11k,前景仲要2、3、4年先可再上1小級

有時諗到我果件時,世界可能仲艱難

作者: 小彬彬    時間: 13-8-25 17:39

ANChan59 發表於 13-8-25 16:45
時代在變,現在那些是神科?
醫科肯定係神科, 人工高, 失業率低

作者: ANChan59    時間: 13-8-25 17:45

小彬彬 發表於 13-8-25 17:39
醫科肯定係神科, 人工高, 失業率低
What's next?
作者: mattsmum    時間: 13-8-25 18:17

回復 ANChan59 的帖子

Gov has record, does not represent the future:
  有關各主要職位的薪金變動和平均薪金率、僱員享有各種附帶福利的統計數字,以及統計調查方法的闡述,均刊於《2012年經理級與專業僱員(高層管理人員除外)薪金及僱員福利統計報告》內。用戶可以在政府統計處網站(www.censtatd.gov.hk/hkstat/sub/sp210_tc.jsp?productCode=B1050010)免費下載該刊物。

作者: mattsmum    時間: 13-8-25 18:26

Perhaps those mum and dad who are good at statistics should tell us how to interpreter the PDF file, all I can understand is table 6. I don't understand the stat. Method or what it meant.
作者: ANChan59    時間: 13-8-25 18:27

回復 mattsmum 的帖子

多謝有關資料。

你說得對,十年二十年後又不一樣。

作者: 小彬彬    時間: 13-8-25 18:55

ANChan59 發表於 13-8-25 17:45
What's next?
環球商業, 港大law, 跟住應該是精算, 計量金融, 唔知有冇講錯

作者: Charlotte_mom    時間: 13-8-25 19:28     標題: 引用:Quote:ANChan59+發表於+13-8-25+17:45+What

原帖由 小彬彬 於 13-08-25 發表
環球商業, 港大law, 跟住應該是精算, 計量金融, 唔知有冇講錯
讀商科都要睇際遇。俾你三大BBA出黎,吾進修考牌都係上吾到位

作者: 小彬彬    時間: 13-8-25 19:33

Charlotte_mom 發表於 13-8-25 19:28
讀商科都要睇際遇。俾你三大BBA出黎,吾進修考牌都係上吾到位
際遇係重要, 但努力工作更重要, 肯努力, 唔洗三大, 其他大學bba 出來一樣可以有成就

作者: moon88    時間: 13-8-25 19:42

回復 October. 的帖子

我老細就係呢種人,請左 2 個暑期工,只選大學生,$30/Hour . 得閒寸下佢地.
作者: moon88    時間: 13-8-25 19:45

我小朋友今年中五,原本想教書,但依家好多老師找唔倒工作. 真係唔知仲向唔向依個方向去.
作者: mattsmum    時間: 13-8-25 20:15

所以應該以自己的興趣為先。
作者: Charlotte_mom    時間: 13-8-25 20:18     標題: 引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+13-8-25+19:28

原帖由 小彬彬 於 13-08-25 發表
際遇係重要, 但努力工作更重要, 肯努力, 唔洗三大, 其他大學bba 出來一樣可以有成就
...
當然當然!

作者: item    時間: 13-8-25 20:21

小彬彬 發表於 13-8-25 18:55
我相信在可見到的將來,應該是與金融經濟有關的行業,投行、結構性產品設計、IPO等等比較容易賺錢,以上所提及的學科正正就是與金融經濟有關,可說是神科。 如大家不認同,煩請指教!
作者: 小彬彬    時間: 13-8-25 20:26

item 發表於 13-8-25 20:21
我相信在可見到的將來,應該是與金融經濟有關的行業,投行、結構性產品設計、IPO等等比較容易賺錢,以上所 ...
但做金融一般都好辛苦, 有開工, 冇收工

作者: October.    時間: 13-8-25 21:23

moon88 發表於 13-8-25 19:45
我小朋友今年中五,原本想教書,但依家好多老師找唔倒工作. 真係唔知仲向唔向依個方向去. ...

此一時,彼一時, 將來邊一個行業會吃香而家都吾知架, 我記得幾年前醫管局話醫生護士過剩, CUT左 醫學院D位, 又執埋護士學校, 而家又話醫生護士斷缺囉.

老師尼行都幾專業, 如果有教學心得教得好, 實吾怕搵吾到工, 睇下D補習天王天后, 佢地幾風光 .
我屋企樓下間補習社老細, 當年尖子讀醫, 后尾實習時嫌太辛苦, 放棄左做醫生, 走來幫人補習, 佢話而家搵到錢, 時間又好, 做得好開心.

作者: ANChan59    時間: 13-8-25 21:48

item 發表於 13-8-25 20:21
我相信在可見到的將來,應該是與金融經濟有關的行業,投行、結構性產品設計、IPO等等比較容易賺錢,以上所 ...
每人的經驗及對前境的看法不一樣,沒有單一答案,互相交流就好!
作者: ANChan59    時間: 13-8-25 21:50

小彬彬 發表於 13-8-25 18:55
計入學分數大約是這樣排,但前途就說不定。
作者: ANChan59    時間: 13-8-25 21:55

mattsmum 發表於 13-8-25 20:15

所以應該以自己的興趣為先。
對的,好在孩子多於一個興趣。
作者: dailam    時間: 13-8-25 22:12

但專業會否比較吃香?
作者: ANChan59    時間: 13-8-25 22:26

dailam 發表於 13-8-25 22:12
但專業會否比較吃香?
通常都是,但供求失衡就好難講。
我及太太傾向第一個學位要有專業資格 pathway, 不要太 general。

作者: 小彬彬    時間: 13-8-25 22:29

October. 發表於 13-8-25 21:23
此一時,彼一時, 將來邊一個行業會吃香而家都吾知架, 我記得幾年前醫管局話醫生護士過剩, CUT左 醫學院D位, ...
其實都好難估計那一個行業將來好吃香, 隨緣吧, 有時讀個樣又未必做個樣, 所以小兒選大學一直都以三大為目標, 不是以科目為目標, 我都冇反对

作者: dailam    時間: 13-8-25 22:49

為何第一個學位要專業一些?
作者: dailam    時間: 13-8-25 22:53

回復 小彬彬 的帖子

我都認為應以三大為首要目標,三大提供的課程都很廣,接著就應找有興趣和能力能及的課程。
作者: 小彬彬    時間: 13-8-25 23:13

dailam 發表於 13-8-25 22:53
回復 小彬彬 的帖子

我都認為應以三大為首要目標,三大提供的課程都很廣,接著就應找有興趣和能力能及的課 ...
如果讀完1st degree, 發覺想做第行, 也可以讀個master degree便可以轉(當然唔係樣樣都可以), 不一定1st degree 讀個樣便做個樣

作者: ANChan59    時間: 13-8-26 21:57

dailam 發表於 13-8-25 22:49

為何第一個學位要專業一些?

不少專業到Postgraduate先讀會太遲,而且有個舊棉衲,到一些經濟低谷,經濟環境更差,都有些揸拿!

作者: JuiceMum    時間: 13-8-27 01:32

作者: mattsmum    時間: 13-8-27 05:04

有多少種專業學位?
作者: item    時間: 13-8-27 05:17

ANChan59 發表於 13-8-26 21:57
不少專業到Postgraduate先讀會大遲,而且有個舊棉衲,到一些經濟低谷,經濟環境更差,都有些揸拿!

...
Totally agree!
作者: ANChan59    時間: 13-8-27 09:13     標題: 引用:回復+ANChan59+的帖子 有多少種專業學位?

原帖由 mattsmum 於 13-08-27 發表

有多少種專業學位?
每個人理解不同,我會以國際及本地專業資格作指標,有些容易,有些較錐考取。

我傾向選較難者,例如學歷,培訓,經驗,加專業評審的年期。或者專業試合格率中下的專業試。

作者: mattsmum    時間: 13-8-27 21:36

我知立法會投票下的專業,但不清楚如何分大學的學位是否專業,如economics.
作者: mesmerising    時間: 13-8-30 04:10

回復 item 的帖子

Civil engin唔喺engin入面最「渣」,最低要求咩?
我以為social work 最冇要求,易入。

作者: Charlotte_mom    時間: 13-8-30 08:33     標題: 引用:回復+item+的帖子 Civil+engin唔喺engin入

原帖由 mesmerising 於 13-08-30 發表
回復 item 的帖子

Civil engin唔喺engin入面最「渣」,最低要求咩?
我年代係,仲有PSA

作者: mesmerising    時間: 13-8-30 09:30

回復 Charlotte_mom 的帖子

What is PSA please?
作者: ha8mo    時間: 13-8-30 09:47

作者: item    時間: 13-8-30 09:47

mesmerising 發表於 13-8-30 04:10
回復 item 的帖子

應該不是,我先生都係工程師,在他的年代civil eng 也不易入,我認識有幾個年代的人讀civil,有一個大約早12年前從港大機械工程與城大civil之間,他寧願選城大civil,近期的有會考24分選了科大civil,另外有會考19分不敢揀civil,揀了港大機械工程。
作者: mesmerising    時間: 13-8-30 10:08

回復 item 的帖子

那些分數高而選civil的,可能是由個人對未來工作環境的喜好出發吧!
等於也有叻仔叻女為理想揀social work的。

作者: item    時間: 13-8-30 10:25

mesmerising 發表於 13-8-30 10:08
回復 item 的帖子

那些分數高而選civil的,可能是由個人對未來工作環境的喜好出發吧!
而家civil eng 幾好景,新鮮人人工都唔錯。
作者: 二話不說    時間: 13-8-30 10:35

注意:讀日語 year 2 要到日本交留一年
作者: jessimm    時間: 13-8-30 10:47

讀Engineering 入政府做高級公務員的風光日子已成過去
作者: bigfoothk    時間: 13-8-30 11:10

作者: ANChan59    時間: 13-8-30 11:13

jessimm 發表於 13-8-30 10:47
讀Engineering 入政府做高級公務員的風光日子已成過去
專業職系一向穩穩陣陣,何來風光日子?
作者: jessimm    時間: 13-8-30 11:43

源於港英政府比較睇重工務, U Engineering graduate (Civil, Elect, Mech) 入政府做兩年 Graduate Trainee, 必請為 Assistant Engineer, 兩至三年後考個CEng 就即升Engineer, Master Pay Scale 係senior civil servant starting, 有埋hosing allowance, 條 career path 仲有上望, 好彩升埋 Senior Engineer, 人工拍得住私人公司的General Manager.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5