教育王國

標題: 贏獎項 當義工 為升小鋪路 [打印本頁]

作者: carriebaby111    時間: 13-8-21 20:02     標題: 贏獎項 當義工 為升小鋪路

【晴報專訊】小一派位結果早已塵埃落定,家長此刻是否為能「贏在起跑綫」而高興?小豆丁琴棋書畫項項精,隨便也捧過幾個獎杯,像是入名校的「通行證」,背後為孩子鋪好路的家長,又是怎樣的一個故事?

踏入吳太的家,已被那一字排開的獎杯所吸引,她六歲多的女兒吳禾仟可說是比賽場上的「長勝將軍」,朗誦、繪畫、體操和故事演講等,曾獲過不少全港比賽獎項。

吳太之前是一名資深幼稚園教師,為了照顧女兒而轉當家庭主婦。她由禾仟K2暑假開始便安排參加不同類型比賽,除了加強女兒自信心,也為升小學鋪路。她早已鎖定區內名校,就算派位失敗,也希望叩門成功。最後,禾仟也在逾百叩門學生中成功得到學額,不枉吳太多年來的苦心。成功關鍵,相信跟禾仟屢獲不同大賽獎項有關。

嘗挫敗 調節心態
禾仟的表演天份早為幼稚園老師發現,多次派她參加校際比賽。吳太則特別挑選具代表性的全港比賽,好像「香江盃藝術大賽」、「中國青少年才藝大賽」等,禾仟除了得到不同項目的金獎,更勇奪「榮譽大獎」。「她也有試過得到其他優異獎,(冠軍)那個獎杯較大,她比較下便有些少不開心,問我點解不是得到最大那一個,我覺得一定要讓她經歷,訓練如何克服挫敗感,亦要調節她的心態,便告訴她:比賽不一定攞冠軍,優異一樣好,最重要是自己有盡力。」
禾仟三歲開始學粵曲,可說受外祖母的耳濡目染。吳太坦言自己不好粵曲,對於栽培女兒一直本着以其興趣為先。「她的表演慾很強,學粵曲要練的基本功,她一直不覺辛苦,那些曲詞如唸口簧,她都背得到。」
吳太表示,從K1開始讓女兒嘗試不同活動:舞龍、敲擊樂、水墨畫、功夫、普通話等,到K2便縮窄範圍。禾仟從小不怕生,愛在人前表演。「她在輕鐵車廂內也會在公公、婆婆前表演跳舞、唱歌。」因此,她多為女兒揀選表演活動,藉以加強自信心,亦令小學面試「加分」。
為叩門 未雨綢繆
另一方面,吳太在幼稚園當義工為孩子講故事,校方曾頒發傑出義工獎給她。「我本身很喜歡幼兒教育,用空餘時間回學校當義工……叩門時,媽媽做義工對孩子多少都有幫助,現在學校都重視家校合作和親子關係。」
禾仟小學派位只派到二十幾的志願,更令吳太覺得家長需要做好準備。「一定要未雨綢繆。獎項、義工,對叩門一定有幫助。當時已有心態派位不一定好,要去叩門。」她了解升學潛規則,孩子學術水平要求高,惟有在日常生活用輕鬆手法令女兒學更多。「現在面試甚至考除數,有時候乘車,都會用生活例子教她,令她不知不覺輕鬆學到。」

作者: Jane1983    時間: 13-8-21 21:54

吾敢話人甘做吾好,但看完篇文,第一個反應系“痴綫”。
作者: carriebaby111    時間: 13-8-21 22:11     標題: 回覆:贏獎項 當義工 為升小鋪路

現在好多小朋友都身懷絕技,每年的小一面試,只會越來越競爭激烈

作者: LeeCC    時間: 13-8-21 22:39

家庭背景無咁好的或未開竅的男仔好蝕底
作者: karen55407    時間: 13-8-21 22:56

作者: sorman    時間: 13-8-21 23:20     標題: 回覆:贏獎項 當義工 為升小鋪路

贏在起跑線,但過不到終點。

一直深信,人對追求知識的欲望和耐性係有quota的,未入學就俾佢用左九成了……

作者: luilui007    時間: 13-8-21 23:21     標題: 回覆:karen55407 的帖子

不太認同

作者: carriebaby111    時間: 13-8-21 23:26     標題: 引用:贏在起跑線,但過不到終點。 一直深信,人

原帖由 sorman 於 13-08-21 發表
贏在起跑線,但過不到終點。

一直深信,人對追求知識的欲望和耐性係有quota的,未入學就俾佢用左九成了… ...
但這位吳太太認為女兒是很享受這些學習的

作者: 科學    時間: 13-8-21 23:26

雖然唔係個個認同嗰位家長嘅做法,但佢對子女嘅投入和付出係值得借鏡的
作者: Jane1983    時間: 13-8-21 23:54

...從小不怕生,愛在人前表演。「她在輕鐵車廂內也會在公公、婆婆前表演跳舞、唱歌。」

這有點over,吾系個個乘客鍾意。
作者: worryworry    時間: 13-8-22 01:34

我覺得個家長好功利囉,連做義工都係為個女升小叩門有so,咁唔爭在為個女信主啦
作者: karen55407    時間: 13-8-22 07:45     標題: 回覆:worryworry 的帖子

可能已經信咗

作者: MrBeast    時間: 13-8-22 08:17

第一次看這文也覺很monster, 再看一次,這媽有些地方不錯的:
優異一樣好,最重要是自己有盡力
對於栽培女兒一直本着以其興趣為先
在日常生活用輕鬆手法令女兒學更多
Ps, 文章可能被beautified, 實際她可能是一個虎媽。
Pps, 我其實很想聽下她小孩的想法和感想

作者: ac917    時間: 13-8-22 10:10     標題: 引用:...從小不怕生,愛在人前表演。「她在輕鐵

原帖由 Jane1983 於 13-08-21 發表
...從小不怕生,愛在人前表演。「她在輕鐵車廂內也會在公公、婆婆前表演跳舞、唱歌。」

這有點over,吾系 ...
輕鐵比地鐵更chok,咁危險又影響到人.....就算幾有表演慾,都唔係一個合適嘅表現!

作者: carriebaby111    時間: 13-8-22 10:19     標題: 引用:+本帖最後由+MrBeast+於+13-8-22+08:23+編

原帖由 MrBeast 於 13-08-22 發表

第一次看這文也覺很monster, 再看一次,這媽有些地方不錯的 ...
mr.Beast 是要“優異”呀,若果連優異都無,點見人先?個女就要打pat pat啦。

作者: cccbaby    時間: 13-8-22 10:27

我覺得表現大於一切。小朋友咁細個學粵劇好老積,因為粵曲大多數都是情情愛愛,跟本不知曲中意思。三歲要唱粵曲,實在似乎為了滿足大人。
作者: carriebaby111    時間: 13-8-22 10:40     標題: 引用:...從小不怕生,愛在人前表演。「她在輕鐵

原帖由 Jane1983 於 13-08-21 發表

這有點over,吾系 ...
記不記起,曾幾何時興過一些禮儀班,專教一些小伸士和小淑女的?我記得細個睇閃電傳真機,有一集介紹過這些班,導師教她們,女孩子要行為斯文優雅,在外面時談吐要含蓄內斂有禮,當時我就很羨慕這些小女孩的舉止行為,真的像一個淑女般。我out了,很難想像,現今一個小女孩要當街表演,這叫做好

作者: 20072010    時間: 13-8-22 10:41     標題: 回覆:cccbaby 的帖子

作者: cccbaby    時間: 13-8-22 10:42

carriebaby111 發表於 13-8-22 10:40
記不記起,曾幾何時興過一些禮儀班,專教一些小伸士和小淑女的?我記得細個睇閃電傳真機,有一集介紹過這些 ...

我盡量唔想我個小朋友在人前做馬騮戲。
作者: sheffield    時間: 13-8-22 10:43

只要小朋友不是被迫,是自願又投入的,我們就無話可說…
但我個人就鍾意小朋友叻得黎內儉同低調少少囉…
作者: 20072010    時間: 13-8-22 10:43     標題: 回覆:20072010 的帖子

作者: carriebaby111    時間: 13-8-22 10:50     標題: 引用:我欣賞吳太,至少她用對了方法。人地赢在起

原帖由 20072010 於 13-08-22 發表
我欣賞吳太,至少她用對了方法。人地赢在起跑線有乜唔好,或者同樣有後勁呢!

...
你說得也是,不用惡言去攻擊別人 這只是一單新聞,跟大家分享,是因為它有討論的價值和大家都有共嗚。有時可能大家因興致到了,有點用詞不當或譏諷,但暫時未至於惡言,多謝提醒

至於你認為她用對了方法,請問對在那裡?

作者: cccbaby    時間: 13-8-22 10:53

20072010 發表於 13-8-22 10:41
個個細路都不同,吳太用對了方法教自己的细路。值得讚。

如果自己個細路唔係呢類人咪唔好咁做,唔好用惡言話 ...
Well. 媽媽選擇了見報,佢應該預到有critic.
作者: cccbaby    時間: 13-8-22 11:11

20072010 發表於 13-8-22 10:43
我欣賞吳太,至少她用對了方法。人地赢在起跑線有乜唔好,或者同樣有後勁呢!

...
真的嗎,這樣就叫贏在起跑線?會不會活在井底很久。世界有太多勁人。
作者: 小曳人    時間: 13-8-22 11:24

我覺得的確要為上小學做好準備
但做義工、培養小朋友興趣、搵佢嘅亮點、提升佢地自信同抗逆能力唔係為報考小學,係為咗將來做個有用嘅人!

如果真係做得到以上嘅嘢,相信一定搵到學校欣賞!

作者: carriebaby111    時間: 13-8-22 11:34     標題: 引用:我覺得的確要為上小學做好準備但做義工、培

原帖由 小曳人 於 13-08-22 發表
我覺得的確要為上小學做好準備
但做義工、培養小朋友興趣、搵佢嘅亮點、提升佢地自信同抗逆能力唔係為報考 ...

所以出發點真是很重要!同一件事上,你可將它變得更有價值

作者: CCYWP    時間: 13-8-22 11:35     標題: 回覆:贏獎項 當義工 為升小鋪路

也許媽媽要比人走前,小孩亦enjoy, 真的是見仁見智!

作者: 小曳人    時間: 13-8-22 11:49

carriebaby111 發表於 13-8-22 11:34
所以出發點真是很重要!同一件事上,你可將它變得更有價值

...

講出嚟都覺得慚愧,我到升K3暑假先搵到阿仔亮點,佢到3月開始次次比賽都攞獎,所有直資私小收生都完哂,就算到叩門,都只係足以令面試老師對佢嘅獎項眼前一亮,但連2nd in都無緣,但睇住佢由輸唔起 (怕輸,自己喊~),到輸得起 (局同局之間轉眼就肯玩) ,見到佢長大,已經好開心!

作者: MrBeast    時間: 13-8-22 12:57

carriebaby111 發表於 13-8-22 10:19
mr.Beast 是要“優異”呀,若果連優異都無,點見人先?個女就要打pat pat啦。

...
係Ar, 可能佢在家好變態都未定
作者: hadwinboy    時間: 13-8-22 13:00     標題: 回覆:贏獎項 當義工 為升小鋪路

好想知道這位吳太,小朋友升小後還會不會或減少做義工,一或稍事休息5年,到個女升6年級時再出動。因為又要為升中準備了

作者: hadwinboy    時間: 13-8-22 13:01     標題: 引用:好想知道這位吳太,小朋友升小後還會不會或

原帖由 hadwinboy 於 13-08-22 發表
好想知道這位吳太,小朋友升小後還會不會或減少做義工,一或稍事休息5年,到個女升6年級時再出動。因為又要 ...
到時換轉係叫個女做義工或什麼服務大使... 有分加架

作者: hkspiderman    時間: 13-8-22 13:53

唔洗慚愧,我都係升小一後先去比賽,考小一前咩都無參與,一樣有直資私小官津欣賞。

講開比賽,上星期6玩左2個。早上打壁球入左8強,幾個對手輸了都,下午爭4強,可惜時間撞野外定外比賽。 由於仔like 跑跑跑,我地以興趣行先,獎項在後,放棄了競逐壁球比賽,最後野外定向拿了不錯的成績,亦打敗了不少比他大2年的小朋友,我當贏了。 不過話時話,現在d 小一生體能真係麻麻,好多開賽後10分鐘就放棄
作者: stefi    時間: 13-8-22 13:53

佢中間有幾點我好贊同, 只係我會提自己, 做義工係教小朋友要有同理心, 識得關心別人, 而唔係為左申請學校
作者: carriebaby111    時間: 13-8-22 14:00     標題: 引用:+本帖最後由+hkspiderman+於+13-8-22+13:54

原帖由 hkspiderman 於 13-08-22 發表

唔洗慚愧,我都係升小一後先去比賽,考小一前咩都無參與 ...
我個仔又係“百無”去interview,後來幼稚園老師發現佢的長處,推薦佢去比賽,都有得獎,可惜已過晒interview的旺季了,不過唔緊要啦,最緊要孩子可以有所發揮,在過程中有得著便是賺了。另外,邊度有得玩野外定向?仔仔又係鍾意跳跳紥紥

作者: sy1212    時間: 13-8-22 14:47

每次見到呢D怪獸家長, 第一反應係, '個小朋友好慘'.
作者: Lingfung813    時間: 13-8-22 17:10

我反而想知道佢以前在那幼稚園教書,咁怪獸…  好彩已經無教!
作者: mpyleung    時間: 13-8-22 17:15

香港教育不是比人讀, 我拒絕同個女咁樣玩法.
作者: crazymum    時間: 13-8-22 18:13     標題: 引用:香港教育不是比人讀,+我拒絕同個女咁樣玩法

原帖由 mpyleung 於 13-08-22 發表
香港教育不是比人讀, 我拒絕同個女咁樣玩法.
不緊要的,各人想法不同,做法不同,最緊要唔好後悔!

作者: sissysze    時間: 13-8-22 20:55     標題: 回覆:贏獎項 當義工 為升小鋪路

反而想知佢女甘勁去咗邊間小學

作者: cccbaby    時間: 13-8-22 21:17

通常幼稚園老師都會唔鼓勵家長咁做,點解尼個ex teacher 會咁另類。
作者: tws2010    時間: 13-8-22 22:19

回復 mpyleung 的帖子

Me neither.  Too horrible
作者: Jane1983    時間: 13-8-22 23:06

看過全文,位媽媽提供好多個女的相片,又出全名,咁高調吾知對小朋友係咪好事。
作者: 20072010    時間: 13-8-23 07:45     標題: 回覆:贏獎項 當義工 為升小鋪路

作者: carriebaby111    時間: 13-8-23 09:45     標題: 引用:小朋友有好多種,我總不明為何有些人不欣賞

原帖由 20072010 於 13-08-23 發表
小朋友有好多種,我總不明為何有些人不欣賞别人做法。如果我個细路有吳小朋友咁叻我都会俾佢試,無咁叻佢又唔 ...
那你認為,為什麼這裡那多人對吳太的教育抱有負面的意見呢? 雖然吳太沒有傷害任何人,但做人做事太過功利化,做每樣事都有目的,孩子學了,又會如何?總不會一世只參與“有獎攞”的比賽架?無呢?孩子還會願意試嗎 ?會為了目的而不擇手段嗎??“叻”的孩子不只是學術興趣皆攞獎,性格人品才是最重要……

作者: ha8mo    時間: 13-8-23 10:38

作者: kittytse.ah    時間: 13-8-23 10:39     標題: 引用:看過全文,位媽媽提供好多個女的相片,又出

原帖由 Jane1983 於 13-08-22 發表
看過全文,位媽媽提供好多個女的相片,又出全名,咁高調吾知對小朋友係咪好事。 ...
我冇看全文,佢最終叩到邊間?

作者: Jane1983    時間: 13-8-23 11:44

回復 kittytse.ah 的帖子

無講,話地區名小。
作者: GAT    時間: 13-8-23 12:11

其實小孩想法跟大人很不同的!仔仔玩fencing我唔同佢報比賽佢會話我做mud唔俾佢去,因佢有好勝心!做義工可以俾孩子學到好多嘢,認識自己幸福,學会珍惜,關爱别人!古勿論出發点是什麽,
所以家長做法因人而異,無可囗非,因孩子能力,性格,愛好不同!你迫个怕醜仔去上台佢才辛苦呢1

作者: hoihoima    時間: 13-8-23 12:44

回復 carriebaby111 的帖子

This family is financially very capable.  The lady does not need to work and yet she can afford the fees for many ECAs and competitions.
作者: Jane1983    時間: 13-8-23 18:01

其實教仔真系各師各法,邊個敢講自己果套先正確!?

見到有小朋友in小一都好似BB,爆喊吾肯入課室,亞爸跪在傍邊.....
作者: tattc    時間: 13-8-24 02:19

其實做咁多嘢都唔去考直資/私校,只係為咗驚派位唔成功可以去叩門....
作者: cccbaby    時間: 13-8-24 06:54

其實interview主重小朋友的表現,好似大人見工,你要interview表現好先得, cv 寫到識飛都無用。
作者: teambuilder    時間: 13-8-24 10:14

淨係interview表現好都冇用,正式埋位就見真章。
作者: little_yolky    時間: 13-8-27 13:50

cccbaby 發表於 13-8-22 10:27
我覺得表現大於一切。小朋友咁細個學粵劇好老積,因為粵曲大多數都是情情愛愛,跟本不知曲中意思。三歲要唱 ...

對不起, 請不要一概而論。

我女兒也是慘被祖母薰陶下學習粵曲。我是一點興趣也沒有, 但是, 女孩子覺得粵劇花旦造型好靚, 所以好鐘意。佢好勤力練, 日日重覆又重覆老師俾佢0既CD跟住唱, 佢一邊唱, 我一邊park特效必利痛(真係聽到頭痛)。小朋友鐘意有咩辦法? 強迫唔俾佢學咩? 大人唔鐘意咪自己食止痛藥囉, 我又唔知學粵劇對升學有咩幫助, 又唔係學樂器, 又唔係奧數, 邊度有學校鐘意小朋友學粵劇啫。

唉!

BTW, 老師會同小朋友解釋曲詞內容的。只係呻下, 勿見怪。

作者: 11B    時間: 13-9-1 23:53

作者: arlokmama    時間: 13-9-2 12:12

好似over咗, 小朋友無晒童真, 做每件事都為win
作者: crazymum    時間: 13-9-2 12:21     標題: 引用:好似over咗,+小朋友無晒童真,+做每件事都為

原帖由 arlokmama 於 13-09-02 發表
好似over咗, 小朋友無晒童真, 做每件事都為win
水能載舟,亦能覆舟!

作者: whitepurin    時間: 13-9-2 13:39     標題: 回覆:贏獎項 當義工 為升小鋪路

我唔敢評論呢位家長的做法,因自己慢慢都走向如此。小女考n同k時表現都唔好,主要都是由於性格太內向。過去的暑假我帶女女參加了好多暑期班,內向性格改了一點,但也不知到考小一時怎樣。好多家長說學校會欣賞有內涵的小朋友,但現實是否真的如此?正如大人interview一樣,若cv一點亮點都沒有,恐怕一早比hr screen走了,連見都無得見... 我絕對絕對唔想做虎媽,但實在不想再經歷多一次考n同k的失敗

作者: elizatyy    時間: 13-9-2 14:22

曾有家長問當那類義工有利小朋友升學、社會已經變質
作者: little_yolky    時間: 13-9-5 12:05

whitepurin 發表於 13-9-2 13:39
我唔敢評論呢位家長的做法,因自己慢慢都走向如此。小女考n同k時表現都唔好,主要都是由於性格太內向。過去 ...

你又唔好咁灰心, 我回想兩三年前都同你一樣, 囡囡考幼稚園考邊間衰邊間, 最後就入咗救世軍(唔駛考, 排報名先後次序)。經過3年, 小朋友進步咗好多的, 期間, 我仍然是一樣hea。

我是如此盤算的, 我囡囡無乜好, 但有兩個亮點:
1. 樣夠靚, 行出嚟好淡定, 就算驚都無人知, 因為佢會一直保持微笑。
2. 畫畫好靚, 因此, 學校入面攞了好多類似的豬肉奬, 我又同佢參加畫展。咁, profolio咪有啲嘢寫吓咁囉。仲有學校的什麼閱讀計劃, 品格計劃一定要支持。

選校時, 就唔好同人去迫名校, 學校見小朋友有一些重點栽培, 起碼CV都過咗關先。至於面試, 咪要靠小朋友彩數囉。學術好的就揀要考筆試或學術口試的。好似我囡咁, 我就全揀品德培養為主的學校。最後, 雖然只中一個, 但一個小朋友只需要讀一間學校啫, 咪唔駛煩 XX vs. YY邊間好咁囉。

作者: whitepurin    時間: 13-9-5 17:59     標題: 回覆:little_yolky 的帖子

樣靚已經係一大亮點

暫時除咗覺得阿女記性幾好之外,都唔覺得阿女有咩過人之處... 佢食飯幾乖架,個人overall都算聽話,但呢樣對考學校無咩幫助

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5