教育王國

標題: 香港真光幼稚園(堅道)是否百份百升上大坑小學部的問題 [打印本頁]

作者: edu_father    時間: 13-8-21 09:00     標題: 香港真光幼稚園(堅道)是否百份百升上大坑小學部的問題

我女女剛畢業於真光幼稚園(堅道), 所以較清楚真實情況,
其實堅道真光之學生, 肯定唔係百份百升上大坑小學部.
K1班主任大多好好照顧各學生, 冇嘜特別野需要注意.
K2-K3班主任開始留意各學生進度. 只要佢地留意到學生出現三種情況便會向家長多次發出警告.
1. 學生追不上學習程度.
2. 學生操行有問題如太活躍.
3. 學生性格太過文靜, 因校方話唔知學生個腦諗緊嘜.
校方講如學生未能改善上述問題, 將來就唔會獲派小一入學回條(即相等於小一入學證).

但統一派位後之真實情況係, 操行被評有問題者小學部就真係點都唔收, 因真光係好注重操行. 而另外兩個問題之小朋友, 只要學生之家長同學校關係良好, 肯不斷多次求學校比機會, 基本上校方都會肯最終發出小一入學回條. (有啲家長得知校方發出上述警告, 唔肯接受事實, 反而鬧返班主任者例外)

雖然大坑同堅道幼稚園同上小學部, 表面上看似學位唔夠分配, 但事實上獲派小一入學回條之幼稚園學生, 真光係仍然准許佢地參加大抽獎. 所以兩間幼稚園之學生, 如大抽奬時抽到其他更理想學校, 必定會放棄真光小學學位. 而又有一批學生會扣門考其他學校, 如成功扣門者又係會走人, 最主要係真光要交學費囉. 所以只要操行冇問題, 又冇鬧學校的話, 只要你想上小學部就一定比你上. 以我所知我女女果班最終上小學部人數不足三份一人, 相信堅道同大坑幼稚園其他班, 同樣情況都係差唔多, 所以絶對係有足夠學位比學生入讀小學. 而大坑真光幼稚園只收大B, 堅道真光就唔係, 我女果班大半班都係細B, 所以有興趣入真光之細B家長可考慮堅道.

好文章推介
關於真光幼稚園(堅道) 作者Obiepapa
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2572422
資料詳盡, 值得一看

作者: CMMM    時間: 13-8-21 09:41

Thank you for your info.  I trust 曾幼 and 曾小 are both very good schools.
作者: hugub    時間: 13-8-21 10:51

大坑真光有收細B , 我囡9月細囡畢業於大坑真光, 升小一只需簽回條及交$400留位費就直入真小,唔洗填表
作者: tam_bb    時間: 13-8-21 11:01     標題: 回覆:香港真光幼稚園(堅道)是否百份百升上大坑小學部的問題

請問10月至12月細B多嗎?

作者: cherriehahaha    時間: 13-8-21 11:10

其實大坑真應該唔收細b的, 由其它途徑打探過, 9月開學個陣, 如果個b未夠3嵗半...其實都唔使諗會收....除非你個b very very very.....smart...否則...唔使諗啦....
作者: hugub    時間: 13-8-21 11:32

cherriehahaha 發表於 13-8-21 11:10
其實大坑真應該唔收細b的, 由其它途徑打探過, 9月開學個陣, 如果個b未夠3嵗半...其實都唔使諗會收....除非 ...
有D咁既事 , 我囡好多同學都係8, 9月出世細B... 班房內有生日月份相片...

作者: tam_bb    時間: 13-8-21 12:00     標題: 引用:Quote:cherriehahaha+發表於+13-8-21+11:10

原帖由 hugub 於 13-08-21 發表
有D咁既事 , 我囡好多同學都係8, 9月出世細B... 班房內有生日月份相片...
...
但有沒有10月至12月細B?

作者: hugub    時間: 13-8-21 12:07

10-12生日果批係早一年出生既...超大B
作者: edu_father    時間: 13-8-21 12:40

hugub 發表於 13-8-21 10:51
大坑真光有收細B , 我囡9月細囡畢業於大坑真光, 升小一只需簽回條及交$400留位費就直入真小,唔洗填表 ...
http://116.48.129.129/index3.html

出生年齡只限: 201091日至20111031

你囡囡9月出世好好彩, 我女11月尾出世連考試機會都冇.

另, 你啱, 我寫錯咗"表格", 應係派升小一回條及交$400留位費

作者: edu_father    時間: 13-8-21 12:42

tam_bb 發表於 13-8-21 11:01
請問10月至12月細B多嗎?
我女果班10至12月出世佔半班以上
作者: edu_father    時間: 13-8-21 12:45

hugub 發表於 13-8-21 11:32
...
其實8,9月出世都唔算真係好細B啫, 11同12月出世先至最慘, 好多學校都唔願意收.
作者: cherriehahaha    時間: 13-8-21 12:52

回復 hugub 的帖子

咁個d 8月9月個d 細b係米有家姐阿哥係入面讀緊架???
作者: edu_father    時間: 13-8-21 12:56

CMMM 發表於 13-8-21 09:41
Thank you for your info.  I trust 曾幼 and 曾小 are both very good schools.
同意, 真光絶對係好學校, 校園好大, 設施充足, 校風出哂名優良, 學術上亦好好, 中學部學生大多為BAND 1B級數.
作者: tam_bb    時間: 13-8-21 13:21     標題: 引用:Quote:tam_bb+發表於+13-8-21+11:01+請問10

原帖由 edu_father 於 13-08-21 發表
我女果班10至12月出世佔半班以上
即她們是10、11、12月超大B咯?

作者: edu_father    時間: 13-8-21 13:24

tam_bb 發表於 13-8-21 13:21
即她們是10、11、12月超大B咯?

唔係, 我所指10-12月份果班係超細B先啱(真光堅道ONLY)
作者: Sumyeema1    時間: 13-8-21 14:59

hugub 發表於 13-8-21 10:51
大坑真光有收細B , 我囡9月細囡畢業於大坑真光, 升小一只需簽回條及交$400留位費就直入真小,唔洗填表 ...

請問大坑真光,K2 尾 or K3 頭派升小一留位表?

另外,在學校拿獎的小朋友系唔系通常都會有得升小學?

thanks.

作者: babycute2009    時間: 13-8-21 18:18

edu_father 發表於 13-8-21 13:24
唔係, 我所指10-12月份果班係超細B先啱(真光堅道ONLY)

即是大坑真光唔收10月細b嗎?
作者: Toffee888    時間: 13-8-21 21:11     標題: 回覆:香港真光幼稚園(堅道)是否百份百升上大坑小學部的問題

thx sharing

作者: edu_father    時間: 13-8-21 21:43

回復 Sumyeema1 的帖子

堅道就係K3學期尾先至派小一入學回條, 相信大坑都差唔多 (如有錯請各位指點)

以我所知堅道其中三個K3之品學優異學生
一個直上[香港真光中學小學部]
一個經公開考試入咗[聖公會聖彼德小學]而放棄真光學位
一個經公開考試入咗[天神嘉諾撒學校]而放棄真光學位

作者: edu_father    時間: 13-8-21 21:45

babycute2009 發表於 13-8-21 18:18
即是大坑真光唔收10月細b嗎?
http://116.48.129.129/index3.html

大坑真光收生資格為

出生年齡只限: 201091日至20111031

作者: tofee    時間: 13-8-21 22:33     標題: 回覆:香港真光幼稚園(堅道)是否百份百升上大坑小學部的問題

但我朋友細女(10月)都考到大坑真光,仲要小朋友不是太smart果隻啊

作者: edu_father    時間: 13-8-21 22:51

tofee 發表於 13-8-21 22:33
但我朋友細女(10月)都考到大坑真光,仲要小朋友不是太smart果隻啊

...

不出幾個原因:   
1. 靠人事關係入讀
2. 哥哥姐姐讀緊
3. 爸爸媽媽哥哥姐姐是但一個係舊生
4. 入錯貨

作者: bagamanf    時間: 13-8-21 23:09     標題: 回覆:香港真光幼稚園(堅道)是否百份百升上大坑小學部的問題

Wow.. Ur information is a great help so thorough.

作者: hugub    時間: 13-8-22 09:28

cherriehahaha 發表於 13-8-21 12:52

咁個d 8月9月個d 細b係米有家姐阿哥係入面讀緊架???
有極小部份係, 我囡9月份出世但阿哥唔係讀真幼... 哥哥讀SC

作者: hugub    時間: 13-8-22 09:36

Sumyeema1 發表於 13-8-21 14:59
請問大坑真光,K2 尾 or K3 頭派升小一留位表?

大坑果間100%直入真小... K3果年政府自己分配公佈結是後就會派回條及交$400留位費...
作者: hugub    時間: 13-8-22 09:46

edu_father 發表於 13-8-21 21:43
回復 Sumyeema1 的帖子

堅道就係K3學期尾先至派小一入學回條, 相信大坑都差唔多 (如有錯請各位指點)
小一留位回條堅道咁遲先派... 大坑12月就派...我點解咁肯定因為我囡在家排第二,自行分配我冇入哥哥間小學,得10分博女校實唔得啦..唯有等統一派位...拿住真光BACKUP緊係去到盡...派位派到第一志願女校

作者: Sumyeema1    時間: 13-8-22 10:14     標題: 引用:Quote:edu_father+發表於+13-8-21+21:43+回

原帖由 hugub 於 13-08-22 發表
小一留位回條堅道咁遲先派... 大坑12月就派...我點解咁肯定因為我囡在家排第二,自行分配我冇入哥哥 ...
thanks ,

大坑就 k 3 嘅 12 月派 form

堅道就 k 3 尾才派

我估: 會唔會真光睇下大坑有幾多人交表, 才俾位堅道?

作者: tam_bb    時間: 13-8-22 12:12     標題: 引用:+本帖最後由+edu_father+於+13-8-21+22:52+

「入錯貨」

作者: tam_bb    時間: 13-8-22 12:13     標題: 引用:Quote:原帖由+edu_father+於+13-08-21+發表

原帖由 tam_bb 於 13-08-22 發表
「入錯貨」

作者: Sumyeema1    時間: 13-8-22 14:17

tam_bb 發表於 13-8-22 12:12
「入錯貨」

覺得你甘寫唔系幾好

個個小朋友既發展唔同
有 d 可能唔適合傳統坐定定既上學方法

作者: tam_bb    時間: 13-8-22 14:24     標題: 引用:Quote:tam_bb+發表於+13-8-22+12:12+「入錯

原帖由 Sumyeema1 於 13-08-22 發表
覺得你甘寫唔系幾好
係樓上edu_father寫的~ 不是我呢~

作者: edu_father    時間: 13-8-22 23:14

我只係話上述四個原因都有可能, 冇講過該位小朋友一定係第四點.
再者, 每間學校都有自己的風格同教學理念, 對學生的要求都有自己校內準則. 我所講[入錯貨]係指學校有機會揀到某啲學生, 以為佢地會符合其校內所喜準則, 但事後卻發現該生不符合預期, 這就為之[入錯貨]. 本人好認同每個小朋友o既發展唔同, 亦有其可愛之處, 但同學校理念和預期唔夾就係唔夾. 這樣在學校角度不是入錯貨嗎! 我之前亦講過堅道真光係唔喜歡太過活躍之學生, 但這唔等同學生能力上同操行本身好有問題, 而係唔符合學校之準則. 我開這帖子係好心想提供多啲資訊比各家長多啲參考, 完全無看低別人的意圖.
作者: tam_bb    時間: 13-8-23 05:28     標題: 回覆:香港真光幼稚園(堅道)是否百份百升上大坑小學部的問題

其實我見edu_father說「入錯貨」,覺得好funny,才打個哈哈笑表情⋯⋯沒想過會令大家唔開心⋯⋯sorry⋯⋯

作者: edu_father    時間: 13-8-23 07:42

唔會一場啫,  如有其他有關堅道真光之問題, 請隨便問我. 我所答未必完全正確, 但我會盡力去答. 因我都係家長, 之前對小朋友入讀幼稚園o既問題上都好頭痛, 希望利用自己之經驗盡點綿力提供一啲參考資料比有需要o既人.
作者: BeeBee1129    時間: 13-8-23 08:51     標題: 回覆:edu_father 的帖子

你好呀, 想問你女女有冇直升真小? 因我女兒今年會入讀K1, 想了解多些真小。

作者: edu_father    時間: 13-8-23 09:41

剛有人比私人信息我問堅道真光o既問題, 相信亦會有其他人感興趣, 固決定公開有關本人之個人意見.

以本人自己角度去睇堅道真光, 整體上都係唔錯.

1.
校長係一個好有經驗o既教育工作者, 佢經常都比到好多意見我.其他老師及姨姨對學生都好有愛心, 當然有個別一兩個老師較COOL,但只係其本身性格, 實際上佢地對學生都唔錯. 由上年起共增至有兩個外籍老師, 一個專負責教高班學生. 另亦有一個普通話老師, 所以語言教育方面都算係咁. 但當然冇得同出面啲國際學校英普班比較, 原因係上外語堂之時間, 絶對冇國際學校咁充足同全面.

2.
學校會攪觀課日或節日親子活動及其他講座等等之活動, 校方o既出發點當然係好啦, 但對我自己而言覺得舉辦得略多, 家長們平均個半月左右就要向公司請假去參與上述活動. 而校長大多會點名睇父母有冇到場支持, 咁會對公司工作繁忙者做成一定壓力.

3.
我因經常參加學校活動, 所以我喺過去三年中, 會容易觀察校內情況. 從中睇到我囡囡果班o既同學個個都好開心, 而且從未聽過有人話唔開心唔想返學或因不滿學校而退學.

4.
真光本身之教育理念係唔想過早催谷學生, 所以學校功課較少同程度亦較淺, 如家長對自己子女期望較大者, 似乎要幫自己小朋友自行進補, 否則如將來出外報考小一o既其他私校或直資名校會較吃虧.

5.
以我所見, 堅道真光基本上都會全收學生o既弟弟妹妹. 相信對某啲家長而言這都算係好消息.

6.
以我觀察所知, 除非學生操行有問題或家長本身唔接受校方意見而大發脾氣, 否則堅道學生都可直上大坑小一, 除非係自己放棄學位. 另外, 一般學校都唔喜歡收超級細B,難得堅道校長卻肯比機會該等超級細B. 而真光中學o既學生大多為Band 1B級數, 而且校風出哂名好學生平均亦好乖, 所以此校絶對係一間好學校, 所以堅道真光係十分直得報讀.

7.
就算真光中學未必係某啲人心目中杯茶, 但有真光做BACKUP絶對會令家長安心好多.

希望幫到你

作者: edu_father    時間: 13-8-23 09:43

BeeBee1129 發表於 13-8-23 08:51
你好呀, 想問你女女有冇直升真小? 因我女兒今年會入讀K1, 想了解多些真小。

...
恭喜你

我囡囡考入咗其他學校, 所以放棄咗真光小一學位.
作者: Lky527    時間: 13-8-23 09:48     標題: 回覆:edu_father 的帖子

十分感激您詳細的分享!多謝:)

作者: edu_father    時間: 13-8-23 10:26

hugub 發表於 13-8-22 09:46
小一留位回條堅道咁遲先派... 大坑12月就派...我點解咁肯定因為我囡在家排第二,自行分配我冇入哥哥 ...
恭喜哂, 你囡囡入咗邊間呢?
作者: hugub    時間: 13-8-23 12:37

edu_father 發表於 13-8-23 10:26
恭喜哂, 你囡囡入咗邊間呢?

Heep Yunn Primary School
作者: edu_father    時間: 13-8-23 13:45

hugub 發表於 13-8-23 12:37
Heep Yunn Primary School
正野喎,
作者: hugub    時間: 13-8-23 13:52

edu_father 發表於 13-8-23 13:45
正野喎,
你囡囡天神定St.Mary?

作者: Janetlam263    時間: 13-8-23 14:17

請問是派位入嗎?

作者: edu_father    時間: 13-8-23 14:53

hugub 發表於 13-8-23 13:52
你囡囡天神定St.Mary?
天神嘉諾撒學校
作者: hugub    時間: 13-8-23 15:00

edu_father 發表於 13-8-23 14:53
天神嘉諾撒學校

呢間超深...P1上學期已經教P.2英文書....
作者: noplanner    時間: 13-8-23 15:18

請問在堅道如沒有收過班主任警告,會在那些月份獲派小一入學回條呢?
作者: edu_father    時間: 13-8-23 16:59

hugub 發表於 13-8-23 15:00
呢間超深...P1上學期已經教P.2英文書....

你都好知行情喎. 未開學已有一本COPY BOOK同四本實質一年班水平之暑期作業要做, 再加上要認指定範圍的中文生字同串英文生字, 仲有要睇指定數目之電子英文書, 亦要練習指定範圍的中文朗讀用於開學時考核.  校方講明一年班一開始英文係教二年班野, 數學同中文就教一年級下學期野. 琴日呀女先至考完校內評核試.
之前我睇過報章, 協恩校長咪一樣話要實行新o既加快速度學習模式, 睇嚟開學後你同囡囡都一樣唔會他條得去邊.

作者: edu_father    時間: 13-8-23 17:00

noplanner 發表於 13-8-23 15:18
請問在堅道如沒有收過班主任警告,會在那些月份獲派小一入學回條呢?
冇收過警告都一樣係六月先至收到小一入學回條.
作者: hugub    時間: 13-8-23 17:31

edu_father 發表於 13-8-23 16:59
你都好知行情喎. 未開學已有一本COPY BOOK同四本實質一年班水平之暑期作業要做, 再加上要認指定範圍的中文 ...
我囡今年升小三啦.... 趕到尾班車升中收87% ..... 小一讀得好辛苦但小二已經習慣左... 係呀協小調高左課程今年英數及英文常識

我有個FRIEND讀天神, 小一已經留左班, 佢一開學用小二英文書, 小一d gammer要自學都幾慘

作者: noplanner    時間: 13-8-23 17:52

回復 edu_father 的帖子

可以分享埋點樣「準備」女女由堅道升上天神,這個看似十分大的大躍進?或用PM?
作者: supersarah8    時間: 13-8-23 18:14

除了呢啲問題,計分方面點樣的?如果父母唔系舊生,又沒宗教是不是入唔到?麻煩你了,多謝
作者: edu_father    時間: 13-8-23 18:22

hugub 發表於 13-8-23 17:31
我囡今年升小三啦.... 趕到尾班車升中收87% ..... 小一讀得好辛苦但小二已經習慣左... 係呀協小調 ...
趕到尾班車咁咪好囉. 值得高興係呀, 天神係一間好有要求o既學校.

作者: edu_father    時間: 13-8-23 18:24

supersarah8 發表於 13-8-23 18:14

除了呢啲問題,計分方面點樣的?如果父母唔系舊生,又沒宗教是不是入唔到?麻煩你 ...
指堅道真光嗎?
作者: supersarah8    時間: 13-8-23 18:26

係,多謝
作者: edu_father    時間: 13-8-23 18:26

noplanner 發表於 13-8-23 17:52

可以分享埋點樣「準備」女女由堅道升上天神,這個看似十分大的大躍進?或用PM? ...
你囡囡喺堅道真光讀K幾?
作者: edu_father    時間: 13-8-23 18:30

回復 supersarah8 的帖子

唔需要計任何分, 宗教信仰就唔肯定, 但我本人並非教友, 應該報名面試就可以.
作者: noplanner    時間: 13-8-23 18:37

我只係今年幫她報K1。
作者: supersarah8    時間: 13-8-23 20:13

你的意思是報小學面試嗎?謝謝
作者: edu_father    時間: 13-8-23 20:15

supersarah8 發表於 13-8-23 20:13

你的意思是報小學面試嗎?謝謝
報堅道真光幼稚園
作者: edu_father    時間: 13-8-23 20:16

我所用o既方法未必人人認同, 同埋未必個個小朋友都適合, 但可以同大家研究一下.
1.        從細開始比佢定時學習好重要, 最緊要變慣性, 咁小朋友就唔會覺得每日學習係有嘜問題. 相反如太大個先開始, 佢就因玩慣而覺得辛苦, 亦未必肯坐定定合作.
2.        K1太細, 在學術上, 我只會教佢念數目順序同數數目, 或A至Z等最基本認識, 如1-100念熟咗先至算. 又或念乘數表都得, 又或背英文Phonics o既基本發音, 佢唔一定要明, 慢慢比佢念入腦就可以.
3.        K2時開始比佢睇簡單o既中英文書, 仲要小朋友認中英文字, 英文要正式教佢Phonics應用, 數學亦開始要佢計加減數. 當然讀物要由淺入深, 根據小朋友進度慢慢加深. 至於數學要佢日日計, 熟能生巧好重要, 當佢學識單數加減後, 就根據進度學雙位加減, 同埋連加及連減法等.
4.        K3時相信小朋友已有一定認字或閱讀能力. 除要比多啲書佢睇外, 要開始同佢默書, 仲要喺書局買一年班o既中英數練習每日比佢做啲. 如果小朋友天資夠, 做完一年班練習就繼續比佢做更高年班o既練習.
5.        暑假同星期六日公眾假期等係學習黃金時間, 如可以的話最好加操. 同小朋友講如早上乖乖學習, 下午必定帶佢出去玩. 而喺平日時除溫習外, 必需預留時間比小朋友玩, 如有PLAYGROUND比佢跑跑玩玩就更佳.
6.        另外, 此點比真光堅道o既學生家長參考. 雖然真光堅道功課較少, 而每日最花時間o既野就係填顏色, 如某日學數數目98時, 學生係要填98個顏色波波, 英文科工作紙亦係有相同情況, 到K3時週記都係咁樣. 而小朋友太細油98個波波, 分分鐘要花成半個鐘頭, 咁大家可以想像如果多樣野加埋, 要花幾多時間去填色呢! 固此我就要求小朋友只填一少部份, 其他就由工人姐姐代填. 咁可以節省大量時間.
7.        而最後, 亦係最重要o既野, 父母本身自己都要有足夠毅力, 放工或放假後唔好怕辛苦, 都要幫小朋友溫習. 如果兩公婆能分工合作教唔同科目就更佳.

如唔認同者勿插

作者: noplanner    時間: 13-8-23 20:59

edu_father 發表於 13-8-23 20:16
我所用o既方法未必人人認同, 同埋未必個個小朋友都適合, 但可以同大家研究一下.
1.        從細開始比佢定時學習好 ...
感激!尤其認同都要有足夠毅力和某些功課未必值得花小朋友的時間。
可能比較私人,但都想問問:
- 小朋友是全日或半日
- 你們是否雙職家庭
- 如是,怎樣幫小朋友在你們上班(即不在家)時做到 1-5 項
- 英文科工作紙, K3 週記怎樣「代填」、還是「代做」

作者: edu_father    時間: 13-8-23 22:40

回復 noplanner 的帖子

-
上午班

-
我地放工後可輪流幫囡囡溫習

-
K1至K2頭, 主力放工同放假教佢. 除非有爺爺嫲嫲等老人家幫手. 但我地就冇囉.

-
K2中至K3時 己訓練佢自動波, 通常我地係今晚教囡囡新野, 而佢自己第二日放學後做有關練習, 到我地返到家中再幫佢睇下做得啱定錯, 之後再向佢進一步指導. 如果佢冇做或亂做, 我地會罰佢第二日冇得玩, 冇得睇電視,或冇得去街, 又或冇得食零食等等, 但絶唔贊同體罸.

-
英文科工作紙本身印有圖畫而需要學生填色, 咪工人姐姐幫手囉. 另外, 當囡囡寫完週記後, 學校都要學生畫返週記內容o既畫, 咁畫係囡囡畫, 但色係工人姐姐填.

作者: noplanner    時間: 13-8-23 22:55

種瓜得瓜,望塵莫及。再謝!
作者: tofee    時間: 13-8-23 23:36     標題: 引用:+本帖最後由+edu_father+於+13-8-21+22:52+

頭3個一定唔係,第4個就唔知

作者: edu_father    時間: 13-8-23 23:52

tofee 發表於 13-8-23 23:36
頭3個一定唔係,第4個就唔知
唔明你指邊方面? 請賜教.
作者: hugub    時間: 13-8-24 09:20

edu_father 發表於 13-8-23 20:16
我所用o既方實
未必人人認同, 同埋未必個個小朋友都適合, 但可以同大家研究一下.

.....唔怪得你叩到天神,呢間出名難叩...叩門真係比有預備既家長,有實力既小朋友

作者: edu_father    時間: 13-8-24 11:36

hugub 發表於 13-8-24 09:20
.....唔怪得你叩到天神,呢間出名難叩...叩門真係比有預備既家 ...

叻叻o既小朋友有好多, 肯做野o既家長亦唔少. 我囡囡只係較為幸運入到天神.

協恩學術程度亦相當高, 你囡囡咁短時間內巳完全適應, 從而可以知道佢係叻女同乖女, 而相信你亦做唔少野死好多腦細胞, 真係辛苦哂.

作者: wankapo    時間: 13-8-24 19:35     標題: 回覆:香港真光幼稚園(堅道)是否百份百升上大坑小學部的問題

我囡係9月細b,
百無人士,
堅真pm, 同大坑am 都有offer,
好擔心會俾學校界定為入錯貨

作者: hugub    時間: 13-8-24 19:52

edu_father發表於 13-24 11:36
叻叻o既小朋友有好多, 肯做野o既家長亦唔少. 我囡囡只係較為幸運入到天神. 協恩學術程度亦相當高, 你囡囡咁 ...
大家都死好多細胞, 應付每天功課及測驗考試真係冇氣抖...
作者: hugub    時間: 13-8-24 19:54

wankapo 發表於 13-8-24 19:35
我囡係9月細b,
百無人士,
堅真pm, 同大坑am 都有offer,
大坑真光老師冇乍型架...我囡都經常發呆都冇比老師投訴過
作者: wankapo    時間: 13-8-24 19:58     標題: 引用:Quote:wankapo+發表於+13-8-24+19:35+我囡

原帖由 hugub 於 13-08-24 發表
大坑真光老師冇乍型架...我囡都經常發呆都冇比老師投訴過
唉!  我阿女暑假上興趣都俾老師罰企,
我之前擔心可唔可以直上真小,
而家擔心可唔可以上k2  

作者: edu_father    時間: 13-8-24 22:47

wankapo 發表於 13-8-24 19:58
唉!  我阿女暑假上興趣都俾老師罰企,
我之前擔心可唔可以直上真小,
而家擔心可唔可以上k2  
堅道會睇得嚴啲喎. 大坑會唔會好啲呢?
作者: wankapo    時間: 13-8-25 14:15     標題: 引用:Quote:wankapo+發表於+13-8-24+19:58+唉!++

原帖由 edu_father 於 13-08-24 發表
堅道會睇得嚴啲喎. 大坑會唔會好啲呢?
大坑係咪德行好嚴格?

作者: edu_father    時間: 13-8-26 00:10

wankapo 發表於 13-8-25 14:15
大坑係咪德行好嚴格?
如我冇記錯, 據hugub所講, 大坑真光係100%升小一, 但堅道真光就唔係.
作者: sai_lam    時間: 13-8-26 19:19

路過
堅真係第一輪派位前已派留位紙,好似~10月尾派

大坑名義上係100%上小學,但朋友既鄰居,讀完K 1已經bye bye
聽朋友講因為佢女女坐唔定,成日比老師投訴,不斷同佢媽咪講呢間學校唔適合佢
最終佢小朋友讀完K1就轉校,咁樣叫唔叫“西”選?真係見人見志

作者: edu_father    時間: 13-8-27 08:25

sai_lam 發表於 13-8-26 19:19
路過
堅真係第一輪派位前已派留位紙,好似~10月尾派

你講得啱, 我寫錯咗, 向其他堅道真光家長查實後, 應係11月份派留位紙, 原來比大坑真光還早一啲. 多謝提醒.

作者: hugub    時間: 13-8-27 09:45

大坑真光D老師好有愛心架... 我囡都好洩成日發脾氣,但老師都冇投訴亦冇話學校唔適合佢...只係成日鼓勵佢唔好發脾氣,要忍耐..重話忍耐既過程唔好受但都要忍耐...
作者: edu_father    時間: 13-8-29 23:23

真光小學部一年班仲有學位剩餘

http://www.tlmshkps.edu.hk/tlmshkps/web/class_13/p1.php
作者: dingdongding    時間: 13-8-30 11:20     標題: 回覆:香港真光幼稚園(堅道)是否百份百升上大坑小學部的問題

請問大坑真幼同真小男女比例係幾多?

作者: spmok1999    時間: 13-8-30 13:01

同老師搞好關係, 大問題會變小問題, 小問題會變冇問題, 過時過節禮多人不怪, 你對佢好d佢又對你小朋友關照多d, k2 係一個關鍵期, 基本上 k2 已成定局, 唔好諗住到 k3 有得翻身, 但如果識做又可以放低自尊不厭其煩去求位可能都會施捨個小一位比你, 如果真係好決絕咁同你講你小朋友真係唔識合就真係莫強求啦! 比返小小尊嚴比自己, 條條大道通羅馬...
作者: Sumyeema1    時間: 13-8-30 13:31     標題: 引用:同老師搞好關係,+大問題會變小問題,+小問題

原帖由 spmok1999 於 13-08-30 發表
同老師搞好關係, 大問題會變小問題, 小問題會變冇問題, 過時過節禮多人不怪, 你對佢好d佢又對你小朋友關照 ...
吓!?  要送禮........保學位

作者: happylol    時間: 13-8-30 13:53     標題: 引用:真光小學部一年班仲有學位剩餘+http://www.

原帖由 edu_father 於 13-08-29 發表
真光小學部一年班仲有學位剩餘

http://www.tlmshkps.edu.hk/tlmshkps/web/class_13/p1.php ...
我反而覺得冇位剩。超收咗變大班㖭。睇番p2以上都係得30人左右。可能今年抽獎後冇真小咁好咪揀真小

作者: spmok1999    時間: 13-8-30 13:59

Sumyeema1 發表於 13-8-30 13:31
吓!?  要送禮........保學位
咁就唔一定o既, 但係人地做你唔做你會覺得點先? 尤其係男仔或較細o既女仔, 在多方面表現正常o黎講都冇大女咁叻, 如果就因為性別以及o個幾個月年齡差別而被標籤為問題兒童就唔係咁好啦... 唔好諗住o係坊間做d乜乜物物 test 去 support 你個小朋友, 都係冇咩用o架, 與其用 d $$$ 去做 test 倒不如買下小禮物朱古力糖果餅干...重實際...

之前講過 k2 係最關鍵時期, 過o左海就係神仙, 到時話之你反轉豬肚...

作者: cherriehahaha    時間: 13-8-30 14:28

回復 spmok1999 的帖子

我都聽過喎, 我朋友個女k1時買3份禮物, 兩份班主任, 一份校長, k2時, 5份禮物, 兩份之前k1個兩個班主任, 兩份k2班主任, 一份校長, k3...識計啦, 7份lor....佢話通常聖誕節送嘅......當然以家順利升到小一啦....不過....我朋友個女都好叻女嘅......
作者: hugub    時間: 13-8-30 16:39

我從來無送禮
作者: rinarina    時間: 13-8-30 17:13

你囡囡在堅真K3前你激讚堅真, 但自從學校派了留位紙比所有學生後, 你就在BK不斷發放堅真的壞消息, 究竟你囡囡發生了咩事?? 令你這麼不愉快?
作者: spmok1999    時間: 13-8-30 17:20

hugub 發表於 13-8-30 16:39
我從來無送禮
唔同時期有唔同做法, 依家咁多小朋友, 一個私小學位都爭崩頭, 家下 D 三四線津校由一班加到三班, 你夠膽o既就搏下大抽獎, 睇下有冇運行o丫...

作者: spmok1999    時間: 13-8-30 17:28

rinarina 發表於 13-8-30 17:13

你囡囡在堅真K3前你激讚堅真, 但自從學校派了留位紙比所有學生後, 你就在BK不斷發 ...
咁學校大致上都係一間好學校, 但有 d 個別人或事在某些情況下可能都會處理得唔係咁好, 當問題未發現之前你根本係唔會預計到, 但事情一旦發生想補救可能已經太遲? 過去o既o野唔好提啦, 依家唯有提示下讀緊o既或者將會讀或考慮報o既定家長知道, 起碼都有個心理準備o丫!

作者: rinarina    時間: 13-8-30 17:33

甘你囡囡有無直升真小呀? 定係去左中西區其他津小呢? 派得好吾好AR?

作者: sai_lam    時間: 13-8-30 17:42

真小已經冇學位剩
作者: sai_lam    時間: 13-8-30 17:54

回復 sai_lam 的帖子

我只是路過,以下純粹個人意見,不喜忽插
我小朋友都係堅真今年既畢業生,佢只係適齡,唔係大B,都能順利取得留位紙

我從來都唔知有送禮文化,起碼我K1&K2都冇送

最後係K3畢業時,所有野一早已經定哂後,我先有送份小禮物

因為我真心想多謝老師們,因為佢地真係好好

所以我完全唔覺得需要送禮,更加冇咩送禮文化

作者: sai_lam    時間: 13-8-30 18:49

補充多句

如果老師同校長會為咗盒餅或者朱古力已有學位,未免太cheap 吧!

比你都唔會啦

相反,每年既班主任畢業時都會送禮物比小朋友,唔通啲老師想巴結啲學生咩

都畢業啦,之後都唔會再教佢地,証明真心錫啲小朋友
作者: spmok1999    時間: 13-8-30 19:31

rinarina 發表於 13-8-30 17:33

甘你囡囡有無直升真小呀? 定係去左中西區其他津小呢? 派得好吾好AR?
我阿女o個班直升o既小朋友 1/3 都冇...

派位好理想, 叩門都收, 有兩個冇去派位直升!
有參加統一派位除o左叩門的小朋友之外其餘都派第一志願...
自己班最多派聖士提反女子, 多過直上真小... (自行分配學位有一個)

作者: spmok1999    時間: 13-8-30 19:36

d 家長點做, 其他人控制唔到, 至於同升小有冇關係就冇人知, 只有當時人至知, 唔係老師想巴結啲學生, 而係d家長想巴結老師, 咁冇理由送禮比老師又唔送比校長o架!?
過時過節我相信送禮同收禮o既都會開心, 如果係唔開心我相信好多人都唔會送/收...

作者: edu_father    時間: 13-8-30 21:36

dingdongding 發表於 13-8-30 11:20
請問大坑真幼同真小男女比例係幾多?

大坑真幼我答唔到你, 因我囡囡讀堅道果間.
但真小男女比例大概可參考以下真小網址.
2013年升中派位結果 107位女生 及 9位男生

http://www.tlmshkps.edu.hk/tlmshkps/web/info/index.php?parent_id=6&page_id=61

作者: edu_father    時間: 13-8-30 21:38

happylol 發表於 13-8-30 13:53
我反而覺得冇位剩。超收咗變大班㖭。睇番p2以上都係得30人左右。可能今年抽獎後冇真小咁好咪揀真小

...
你分析得亦好合情理.
作者: edu_father    時間: 13-8-30 21:56

我都從來都冇送過野比校長, 老師, 同其他校內工作人員喎!
反而老師耐唔時送小禮物比全班學生, 莫非你女女從未收過, 如果係的話有啲奇怪囉.
我囡並唔係較細o既女仔, 而係11月尾o既超細女, 但都喺冇送禮o既情況下獲派小一留位紙喎.
從字裡行間可見, 你對學校產生好大怨氣, 係咪過中有啲嘜野誤會呢?
最後, 我個人觀感覺得真光係一間好好 o既學校.
作者: spmok1999    時間: 13-8-30 23:39

edu_father 發表於 13-8-30 21:56
我都從來都冇送過野比校長, 老師, 同其他校內工作人員喎!
反而老師耐唔時送小禮物比全班學生, 莫非你女女從 ...
唔同班有唔同老師教, 上下午班同全日又可能唔同, 我阿女o個班12月超細女都有派留位紙, 我只比D提示比其他人知要留意D乜, 至於過時過節係有人送禮, 不過是否有目的就冇人知? 送唔送禮都係由自己決定, 可能只係得少部份人送?

校方唔會一早通知家長會否派留位紙, 大o問題, 因為學校(私/直)已經完, 可以可能失o預算. "可小", 在 bk 誤導的 100% 升, 事實, 可能家長仍然道, 一廂情願係 "龍", 根本 "一條龍", 瑪莉&龍, 幼稚園學生龍, 如果係 band 1 幼稚培正家長理想求! 如果"大直升" 似一d...

作者: noplanner    時間: 13-8-31 02:51

除咗有送禮的情况和不一定"可小"外,仲要留意D乜?

指遲到幾時?

作者: sai_lam    時間: 13-8-31 10:15

回復 noplanner 的帖子

其實如果冇留位紙,k2已通知,有足夠時間去考學校,因為升k3先考學校

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5