教育王國

標題: 讀中中係未一定最衰? [打印本頁]

作者: yvomak    時間: 13-7-18 10:14     標題: 讀中中係未一定最衰?

是不是一定入不到大學呢?

作者: smallfoothk    時間: 13-7-18 10:26

一定不是,香港入U比己前容易,多位
作者: ha8mo    時間: 13-7-18 11:06

作者: SUSANNA    時間: 13-7-18 11:33

我聽學校講座, 培中去年有九成日入U, 所以讀中中未必係吾好.
作者: bee918    時間: 13-7-18 13:16

培正, 金文泰便不差
btw, 全香港英中的百分比是多少呢?
作者: rrMM    時間: 13-7-18 13:47

讀英中的英文唔見得好好

作者: Yanamami    時間: 13-7-18 20:17

個人無目標,唔勤力,乜中都無用。
作者: wyl    時間: 13-7-18 20:41

無論英中、中中都有叻有唔叻,讀得到嘅咪入到大學,讀唔到咪入唔到囉,邊有得一概而論架
作者: vincher    時間: 13-7-18 23:01

叻之外,勤奮!!!!
作者: winnie_cpw    時間: 13-7-22 03:16

作者: yvomak    時間: 13-7-22 13:11     標題: 引用:回復+yvomak+的帖子 讀中中係未一定最衰?

原帖由 winnie_cpw 於 13-07-22 發表
回復 yvomak 的帖子

讀中中係未一定最衰?唔係最衰只不過英文唔好,入大學機會忽低
但會唔會英文底不好,連上堂都冇心機仲衰呢?

作者: 安格斯媽媽    時間: 13-7-22 13:49

yvomak 發表於 13-7-22 13:11
但會唔會英文底不好,連上堂都冇心機仲衰呢?

比較好的中中有英文班或高中轉全英,除非不考慮升大學,否則越早讀英中越好,上到u才適應仲難,培正及金文泰學生上u率不低,他們應有特別方法培訓學生,跟普通中中應該有分別
作者: tracy668899    時間: 13-7-23 16:31     標題: 引用:是不是一定入不到大學呢? +

原帖由 yvomak 於 13-07-18 發表
點解你會甘講呀?甘中中d中學就吾會有學生入到大學咩,我仔而家都係入到間band2a既中中,入大學率都吾錯喎!

作者: Bettyperry    時間: 13-7-23 21:08

我唔覺得中中入唔到大學,好多英中學生中文唔達標都入唔到U啦,只要有目的同毅力,實得的
作者: 歐陽菲菲    時間: 13-7-24 01:08     標題: 引用:無論英中、中中都有叻有唔叻,讀得到嘅咪入

原帖由 wyl 於 13-07-18 發表
無論英中、中中都有叻有唔叻,讀得到嘅咪入到大學,讀唔到咪入唔到囉,邊有得一概而論架 ...
咪係!

作者: spw    時間: 13-7-24 11:47

亞仔讀金文泰中學,佢地除極重視中文之外,英文亦大力推行,比較起出面英中,一D都唔弱......其實都係個句,看係要看個細路仔有沒有書緣,喜唔喜歡讀書,同學校沒有關係,唔好一句就話中中好衰,會得罪很多人架,三思!!!
作者: Alphonse    時間: 13-7-25 10:04

作者: yvomak    時間: 13-7-26 01:28     標題: 引用:我見有好多中中既學生因為用母語所以對學習

原帖由 Alphonse 於 13-07-25 發表
我見有好多中中既學生因為用母語所以對學習有興趣,之後為左讀大學而努力讀好英文 ...
認同!我也希望他會開竅

作者: cellon    時間: 13-7-27 13:49

yvomak 發表於 13-7-18 10:14

在香港讀中文中學而入到大學的人包括:

徐立之教授:香港大學校長。
吳家瑋博士:香港科技大學創校校長。
謝志偉博士:浸會大學前校長。
吳清輝博士:浸會大學前校長。

崔琦教授 :諾貝爾物理獎得主、物理學家、數學家。
丘成桐教授:數學界最高榮譽菲爾茲獎得主、哈佛大學數學系教授、數學家。
蕭蔭堂教授:哈佛大學數學系前系主任。
郭新教授 :香港大學理學院院長、著名天文學家。
鄭紹遠教授:香港科技大學理學院院長、著名數學家。
王世榮博士:著名數學家、菲爾茲獎評委、香港大學、香港科技大學、城市大學名譽教授。
吳仙標博士:前美國德拉瓦州副州長、德拉瓦大學退休教授。
梁宗岱教授:北京大學、清華大學、中山大學任教授、廣州外國語學院教授。
杜祖貽教授:美國密歇根大學教授、系主任兼研究科學家;香港中文大學教育講座教授、教育學院院長。
陳漢銓教授:香港大學土木工程系榮譽教授,前香港大學土木工程學系系主任。
林己玄教授:數學家,加拿大英屬哥倫比亞大學數學系榮休教授。
周慶麟教授:數學家,香港中文大學數學系教授。
盧瑋鑾教授:前香港中文大學中文系教授、文學研究中心主任、著名作家、教育家,筆名「小思」。
黃銘洪教授:現任香港浸會大學生物系系主任,講座教授,裘槎環科所所長。
伍灼耀教授:美國加州大學戴維斯分校化學系傑出教授,香港中文大學崇基學院黃林秀蓮訪問學人。
雷明德教授:香港科技大學物理系系主任,美國物理學會院士,香港科技大學教授,前香港科技大學理學院院長。
梁怡教授 :香港中文大學地理與資源管理學系講座教授。
馮國培教授:香港中文大學聯合書院院長,香港中文大學生物化學系系主任。
譚鳳儀教授:香港城市大學生物及化學系系主任。
施仲謀教授:香港大學文學院副院長,亞洲研究中心院士,中南大學兼任教授。
鄭燕祥教授:香港教育學院副校長、亞太教育研究學會會長、香港教育學院研究及國際合作中心總監,兼任亞太教育領導及學校質素中心主任。
梁伯華教授:美國新澤西州西東大學亞洲學系主任,2007年艾利斯島移民獎得主。
何沛雄教授:香港大學中文系名譽教授、珠海書院中國文學研究所所長暨中文系主任。
何建宗教授:綠色力量會長、銅紫荊星章得主、知名生態學家。
卓以和博士:美國貝爾實驗室半導體研究室主任。美國國家科學院、中央研究院、中國科學院院士。
沈呂九教授:著名物理學家、美國國家科學院及中央研究院院士。
吳秀蘭教授:1995年歐洲物理學會髙能和粒子物理獎得主,美國威斯康星大學物理系講座教授。

作者: Pennydorathy    時間: 13-7-27 14:09

我個人覺得只要學習氣氛好,同學們都是想讀大學,以此為目標,共同勉勵最緊要!用英文或中文教,則視乎學生的能力和喜好!
作者: KFP    時間: 13-7-29 08:46

學習的目的是追求知識和學習分析, 間學校能否激勵學生去主動學習才是重要.
作者: 701003    時間: 13-7-30 00:32     標題: 回覆:讀中中係未一定最衰?

唔勤力讀書最衰

作者: meimei45    時間: 13-8-1 11:36     標題: 引用:個人無目標,唔勤力,乜中都無用。

原帖由 Yanamami 於 13-07-18 發表
個人無目標,唔勤力,乜中都無用。
👍👍👍

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5