教育王國

標題: St clare 值得讀ma? 家在九龍西 [打印本頁]

作者: BB成長期    時間: 13-7-2 15:34     標題: St clare 值得讀ma? 家在九龍西

作者: Angie_Law    時間: 13-7-2 16:09

其實值唔值得讀好睇你有咩其他offers喺手。

作者: BB成長期    時間: 13-7-2 16:19

作者: Angie_Law    時間: 13-7-2 17:16

回復 BB成長期 的帖子

其實太陽X都唔係差,只係比起st clare,st clare似乎可取D,除非3年後你唔願意讀佢間私小。
作者: gisoleung    時間: 13-7-2 17:31     標題: 回覆:St clare 值得讀ma? 家在九龍西

當然st.clare!

作者: YIN-MA    時間: 13-7-2 19:44

好遠下喎,車程要幾耐呀?
作者: JessieToys    時間: 13-7-2 20:05

樓主住奧運站? 我見港鐵西港島線嘅西營盤站, 有個出口係好近般咸道, 不過就唔知近唔近 st. clare, 如果真係近, 到通車之後可以由奧運站搭港鐵去 st. clare, 應該唔需要好耐, 可能 20 min 搞掂, 不過就要捱中間未有港鐵果段時間囉~ 樓主可以去查一查個實際情況係點。

依家考小學競爭激烈, 考到間龍校唔讀, 我怕樓主幾年後後悔囉~
作者: BeeBee1129    時間: 13-7-2 20:06     標題: 回覆:St clare 值得讀ma

學校係好,不過太遠, 每日搭車時間仲長過上堂時間。。。

作者: Jane1983    時間: 13-7-2 20:08

就太陽與St Claire比,一定係St Claire。

讀完太陽考到好過St Claire小學的機會,吾敢話好低,但一定吾係高。
作者: smalltungtung    時間: 13-7-2 22:35     標題: 回覆:St clare 值得讀ma? 家在九龍西

保母車行西隧,由上車(以奧運站設)至返到學校within三十分鐘

作者: trees999    時間: 13-7-2 22:55     標題: 回覆:St clare 值得讀ma? 家在九龍西

我聽聞St Clare現在已不是100%直升,你最好check清楚

作者: BB成長期    時間: 13-7-2 22:56

作者: Angie_Law    時間: 13-7-2 23:14

回復 BB成長期 的帖子

作者: trees999    時間: 13-7-2 23:18     標題: 回覆:St clare 值得讀ma? 家在九龍西

之前有人談論過:http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2552670&extra=page%3D1

我有朋友是此校家長亦是這樣說,今年入學的將須要經interview才能升小,不過我估應該大部分都可直升,所以都唔洗擔心

作者: lukimama    時間: 13-7-2 23:29

回復 Angie_Law 的帖子

讀SC(私校)都要放棄大抽獎?

作者: Elau719    時間: 13-7-2 23:47     標題: 引用:I+check+with+幼稚園+they+tell+100%+to+pr

原帖由 BB成長期 於 13-07-02 發表
I check with 幼稚園 they tell 100% to primary school.
你是港灣住所以考太陽x?

作者: lawa    時間: 13-7-3 00:32

回復 Angie_Law 的帖子

Totally agreed.
作者: wankapo    時間: 13-7-3 09:03     標題: 引用:我阿囡只有家樓下的offer+太陽x,+在九龍區

原帖由 BB成長期 於 13-07-02 發表
我阿囡只有家樓下的offer 太陽x, 在九龍區都考了6間, 香港區我只考了此校及SPK (考了Total: 8間), 其實我是 ...
如果要去奧運再駁校車,我就唔考慮

作者: BB成長期    時間: 13-7-3 09:10

作者: BB成長期    時間: 13-7-3 09:18

作者: matsushima    時間: 13-7-3 09:51

Jane1983 發表於 13-7-2 20:08
就太陽與St Claire比,一定係St Claire。

讀完太陽考到好過St Claire小學的機會,吾敢話好低,但一定吾係 ...

作者: Elau719    時間: 13-7-3 11:00     標題: 引用:回復+Elau719+的帖子 Yes.+可以Pm+褓母車

原帖由 BB成長期 於 13-07-03 發表
回復 Elau719 的帖子

Yes. 可以Pm 褓母車資料ma?
I also live here! 但我無報呀,因為好多南亞小朋友我擔心無咁好

作者: BB成長期    時間: 13-7-3 13:18

作者: lawa    時間: 13-7-3 22:11

回復 Elau719 的帖子

南亞小朋友, 我未聽過..... 我女面試那天亦無見到南亞小朋友.   我朋友個女讀K1, 讀得很開心.
雖然我喜歡此校, 不過我選擇聖心.

作者: BB成長期    時間: 13-7-3 22:46

作者: Audreyfong    時間: 13-7-6 10:27     標題: 回覆:BB成長期 的帖子

小女今年入k1 St. Clare's, 應該不再係100%上小一。

作者: IPSSJ    時間: 13-7-6 12:30     標題: 回覆:St clare 值得讀ma

前幾個月時問都說會收番自己幼兒園嘅學生,不過可能唔係百分百啦~

作者: BB成長期    時間: 13-7-8 08:41

作者: cherriehahaha    時間: 13-7-8 10:48

我聽返黎係咁嘅...如果入讀KG之後, 讀到k2會派申請表俾你優先申請小學, 第一輪會係k3開學 9月左右會甄選, 落選會進入第二輪, 同時學校會係十月post公開招生, 咁即係, 就算你讀到幼稚園都要醒醒定定...唔一定收硬你......

作者: BB成長期    時間: 13-7-8 12:06

作者: cherriehahaha    時間: 13-7-8 13:24

坦白講, 我唔知, 因為我個女黎緊入讀k1,係我決定簡佢之前, 搵過下d info..d人上黎BK講都凈係話學校講到明唔俾人抽獎...後來我再四處問, 俾我問到個朋友, 佢識人係入面教小學, 答我朋友個個就係咁覆的...所以我知道就算入到去讀KG, 都唔一定升得返小學..雖然話好大機會會收返....我諗都要睇個小朋友...如果個細路又擒枱又爬櫈...都唔使諗入得返去小學....

讀緊st.clares 嘅mama好低調...最好有讀緊k2/3嘅mama上黎講下程序係點樣...
作者: NatalieBaby    時間: 13-7-8 14:17     標題: 坦白講,+我唔知,+因為我個女黎緊入讀k1,係

原帖由 cherriehahaha 於 13-07-08 發表
坦白講, 我唔知, 因為我個女黎緊入讀k1,係我決定簡佢之前, 搵過下d info..d人上黎BK講都凈係話學校講到明唔 ...
今年K2家長日, 老師說是100%收, k3 9月會收到学校信. 但今年入K1不一定100%, 聽office說如孩子有特别需要, 学校可能沒資源幫, 可能不收, 但我相信仍收絕大部分

作者: BB成長期    時間: 13-7-8 15:13

作者: IPSSJ    時間: 13-7-9 01:23     標題: 回覆:St clare 值得讀ma

我想小朋友沒太大問題,一般都能原校升讀!學校都係咁講啦~

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5