教育王國

標題: 就快書展,小女兩歲半,有什麼好書推介? [打印本頁]

作者: irisw    時間: 13-7-2 01:07     標題: 就快書展,小女兩歲半,有什麼好書推介?

有無過來人可以提議下有咩書適合小女買呢?咩類型都得,中英文亦可。
唔想浪費金錢亂買書,多多指教

作者: 愚妹妹    時間: 13-7-2 09:04

我都想知呀!
作者: shevachevy    時間: 13-7-2 15:28

不如講下你睇開d咩書先
作者: irisw    時間: 13-7-3 00:05     標題: 回覆:就快書展,小女兩歲半,有什麼好書推介?

都係睇啲簡單短句圖書,故事書或者學習單字嘅書。

作者: 小小山    時間: 13-7-3 12:44

Oxford Story Tree !?
作者: shevachevy    時間: 13-7-3 16:27

我女女今年3歲多d, 英文書我就一向都有睇開oxford reading tree, 而家佢出得好comprehensive 亦好多元化, 仲有software 同extended version o既cds, 全部都可以o係library 借到。你可睇 www.oxfordowl.co.uk 有ebook 你睇左啱唔啱先, 就算啱都唔駛買晒, 一來貴, 二來可以借, 三來淘寶都有

仲有arnold lobel, shel silverstein, anthony browne, sendak maurice, valerie thomas & korky paul (winnie the witch series) o既繪本我女睇左都好喜歡的, 我自己都覺得好有趣又幽默

中文書我多數買台灣出o既繪本, 你可參考汪培珽老師o既中文書單, 仲有幾本係我自己都好喜歡o既: 團圓 -- 余麗瓊, 犬子 -- 黃淑英, 我不知道我是誰 - J BLAKE, 有一天 -- mcghee alison, 陳致元o既繪本等等...  不過我真係唔知書展有冇, 留意一下台灣幾個出版社可能有收穫, 時報, 信誼, 上誼, 遠流, 三采...
我自己o係台灣o既誠品買過d 繪本, 書展誠品應該都會參展啩...

作者: huba    時間: 13-7-3 17:46     標題: 回覆:irisw 的帖子

英文書方面還可考慮Dr. Seuss books, 例如:The Cat in The Hat。這書也有audio CD版。

Please see:

http://www.fishpond.com.hk/Books/Random-House-RH-9780375834929-Carry-Along-Book-Cd-Cat-The-Hat/9780375834929

作者: Jas-MaMa    時間: 13-7-4 00:12     標題: 回覆:就快書展,小女兩歲半,有什麼好書推介?

我個人比較會選圖畫大,顏色豐富的繪本,如Eric Carle一系列書,除學字對畫畫用色好有幫助。

作者: huba    時間: 13-7-4 00:26     標題: 引用:我個人比較會選圖畫大,顏色豐富的繪本,如

原帖由 Jas-MaMa 於 13-07-04 發表
我個人比較會選圖畫大,顏色豐富的繪本,如Eric Carle一系列書,除學字對畫畫用色好有幫助。

...
Good suggestion.

作者: irisw    時間: 13-7-4 00:29     標題: 回覆:就快書展,小女兩歲半,有什麼好書推介?

多謝大家意見,我會好好作為參考
我到時都會到書展做下research,再決定買咩書俾女女。始終而家啲書真係好貴呀,買咗返嚟唔啱就嘥錢了。

作者: HKTHK    時間: 13-7-4 00:52

回復 shevachevy 的帖子

Great suggestions!  

For English, I would also add Mo Willems.

For Chinese, 汪培珽 list is good though some books are a bit difficult to find even in Taipei.

作者: gitract    時間: 13-7-4 08:07     標題: 回覆:就快書展,小女兩歲半,有什麼好書推介?

我支持五味太郎

作者: 愚妹妹    時間: 13-7-4 09:03

我既小朋友好鐘意 Miasy 系列

http://www.fishpond.com.hk/Books ... usins/9780763615031

作者: Jas-MaMa    時間: 13-7-4 12:45

gitract 發表於 13-7-4 08:07
我支持五味太郎

係, 五味太郎都好有趣, 我都有買佢系列書。另外有一本唔係五味太郎o既書, 中文叫"小黃點"好互動o既書, 好玩又好睇
作者: Christi    時間: 13-7-4 23:40

英文:

搵作者Dr Seuss系列, Dr Seuss的童書好押韻,內容和插圖也很天馬行空,啱晒小朋友;

正經點的,就搵書名Emilies系列
http://jeunesse.casterman.com/albums_detail.cfm?id=16549
有英文版和中文版.圖畫簡單,字靚(字體五顏六色),一定引死小朋友(不過圖書館也有)

ORT當然係好選擇;

另外,Trace Moroney 的 'When I am feeling loved'系列(另有'when I am feeling sad'/lonely/scared/kind/jealous/angry/happy等共八本),啱晒邊讀邊讓小朋友正面認識情緒.我囡囡很小時已愛上這系列,之後轉移興趣,這批書只放在書架上,但我發現當她有什麼情緒疑難時,會自動拿出來看.好像早幾天因為發了一個惡夢令她很驚,翌日她就拿了本'when I am feeling scared'來看.這些大概只是無意識的動作,但我就覺得這套書很幫到她管理情緒.
作者: Christi    時間: 13-7-4 23:47

補充:
"When I am feeling XXX"系列是用很美的圖畫和生動的形容,來描述當一個人感到loved/scared/angry...時候的內心反應.這些情緒像很抽象,但小朋友會明白的.我覺得如果有一套書在書架上能歷久常新的,這系列當算其中之一.
作者: hugol2013    時間: 13-7-10 00:39

作者: mylee6    時間: 13-7-11 09:26     標題: 回覆:hugol2013 的帖子

Curious George series and Happy Family by Allan Ahlberg series both are also very good!

作者: miuvong    時間: 13-7-16 18:52     標題: 回覆:就快書展,小女兩歲半,有什麼好書推介?

作者: pigmcmug    時間: 14-7-15 09:11     標題: 引用:英文:+搵作者Dr+Seuss系列,+Dr+Seuss的童書

原帖由 Christi 於 13-07-04 發表
英文:

搵作者Dr Seuss系列, Dr Seuss的童書好押韻,內容和插圖也很天馬行空,啱晒小朋友;
你估計呢D書系書展那一個參展商booth 有得賣?請指教

作者: anidacat    時間: 14-7-16 03:31     標題: 引用:有無過來人可以提議下有咩書適合小女買呢?

原帖由 irisw 於 13-07-02 發表
有無過來人可以提議下有咩書適合小女買呢?咩類型都得,中英文亦可。
唔想浪費金錢亂買書,多多指教 ...
其實近年香港書展都冇咩好買了⋯我以前做過書店,都擺過檔,而家直情連入去行都費事⋯因平時有行開書店的話,你會發現書展啲書平時一早就見到,平時想搵但唔見嗰啲書展繼續唔見⋯書展現今只係出版商嘅散貨場而已⋯而童書區永遠賣得最多係教材同補充練習,真係行得好無癮⋯今年又大住個肚,唔去了。

做學生時,我真係會拖架手推車去買書,做咗書店先發覺,買書根本唔使等書展!尤其而家可以上網買,真係好方便!英文書有 fishpond, book depositary, 中文書有博客來,乜都夠哂!

作者: huba    時間: 14-7-16 14:15     標題: 引用:Quote:原帖由+Christi+於+13-07-04+發表英

原帖由 pigmcmug 於 14-07-15 發表
現場自助服務:

圖片附件: 1405491305728.jpg (14-7-16 14:15, 32.35 KB) / 下載次數 4
/forum.php?mod=attachment&aid=Mjc0OTZ8YjQxZGY1ZjB8MTcxNzQ1MDk4MXww

作者: Christi    時間: 14-7-16 16:04     標題: 引用:Quote:原帖由+Christi+於+13-07-04+發表英

原帖由 pigmcmug 於 14-07-15 發表
Dr Seuss 係專賣英文故事書既地方多數能見,when I m feeling scary 系列的我以前是在三聯買,朋友在商務也見過。

作者: Joball    時間: 14-7-16 16:34     標題: 引用:我支持五味太郎 +

原帖由 gitract 於 13-07-04 發表
我支持五味太郎
Colorful fun
Highly recommend too

作者: Joball    時間: 14-7-16 16:36     標題: 引用:我既小朋友好鐘意+Miasy+系列+http://www.f

原帖由 愚妹妹 於 13-07-04 發表
我既小朋友好鐘意 Miasy 系列

http://www.fishpond.com.hk/Books/Maisy-Goes-Shopping-Lucy-Cousins/97807 ...
Just bought maisy at book fair
229 for ten
Very good deal

圖片附件: myphoto.jpg (14-7-16 16:36, 91.12 KB) / 下載次數 6
/forum.php?mod=attachment&aid=Mjc1MTB8NWQxYzZiMzZ8MTcxNzQ1MDk4MXww

作者: 青蛙人    時間: 14-7-18 16:35

gitract 發表於 13-7-4 08:07
我支持五味太郎

去書展可以去邊到買?
作者: shadeslayer    時間: 14-7-20 20:19     標題: 引用:有無過來人可以提議下有咩書適合小女買呢?

原帖由 irisw 於 13-07-02 發表
唔想浪費金錢亂買書,多多指教 ...
有咩兩歲的圖畫書,會是浪費金錢的?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5