教育王國

標題: Oxford Path 定迪士尼美語? [打印本頁]

作者: manwai33    時間: 13-7-1 00:48     標題: Oxford Path 定迪士尼美語?

爭扎中,只可以2揀1~成幾萬蛟~有朋友話唔好買添~各位用過的媽媽~可否俾d意見我?我bb而家4個月~thanks!!

作者: yumiee    時間: 13-7-1 07:45     標題: 回覆:Oxford Path 定迪士尼美語?

英文.美語.

你想個細路學哪個??

我都煩緊應學哪個.

我乜都無買.只睇youtube都好多些學.

作者: assado    時間: 13-7-1 13:49     標題: 引用:爭扎中,只可以2揀1~成幾萬蛟~有朋友話唔好

原帖由 manwai33 於 13-07-01 發表
爭扎中,只可以2揀1~成幾萬蛟~有朋友話唔好買添~各位用過的媽媽~可否俾d意見我?我bb而家4個月~thanks!!:ki ...
而家俾D兒歌佢聼,一歲左右才考慮都未遲!買吾買幾萬蚊教材好視付家有冇時間去自己找材料去教。7月書展去睇比較下,睇下值吾值得。

作者: jannychan    時間: 13-7-1 23:53     標題: 引用:Quote:原帖由+manwai33+於+13-07-01+發表爭

作者: yumiee    時間: 13-7-3 13:12     標題: 回覆:Oxford Path 定迪士尼美語?

我唔知哪個好.

我識兩家人因為有兩個細路就買迪士尼.好似扺d. 但結果我都無覺得佢地英文特別好.

我就鐘意用free resources.

作者: yumiee    時間: 13-7-3 13:14     標題: 回覆:Oxford Path 定迪士尼美語?

同埋省左的錢我比個女去每日三個鐘英文playgroup .

好似效果仲好.

作者: hellomsmslau    時間: 13-7-4 01:49

點解一定係呢兩個2選1?
太貴啦,其實有類似內容既教材有平好多既選擇
建議你再睇下先啦
作者: shevachevy    時間: 13-7-4 12:21

如果自己冇時間教佢, 而家好想用呢d教材, 可能oxford path 會好d, 如果你又頂得順果隻似parrot o既物體o既怪叫聲音的話...
利申: 兩套都冇買, 但兩套都睇過, 了解過...
作者: jannychan    時間: 13-7-4 15:43     標題: 引用:如果自己冇時間教佢,+而家好想用呢d教材,+

作者: shevachevy    時間: 13-7-4 16:15

回復 jannychan 的帖子

嘻嘻, 真係青菜豆腐各有所愛, 我一聽見佢講o野我就想熄機!

作者: jannychan    時間: 13-7-5 10:33     標題: 引用:回復+jannychan+的帖子 嘻嘻,+真係青菜豆

作者: YipTsuiPo    時間: 13-7-5 18:17

作者: yumiee    時間: 13-7-6 03:57     標題: 回覆:Oxford Path 定迪士尼美語?

純個人意見.

我不會揀卡通公仔講野的給小朋友.

1. 正常人不會用那種聲講野. 唔通想個細路講野似動物?
2. 根本睇唔到口形. 我問過oxford個sales. 佢話唔使睇.聽到就得. 但我地教個細路講中文.都誇張大個口比佢睇住啦.

反而芝麻街那種有些西人細路講野會好些.真實好多.

利申: 兩套我都無買.

作者: sylviakk    時間: 13-7-8 21:53

manwai33 發表於 13-7-1 00:48
爭扎中,只可以2揀1~成幾萬蛟~有朋友話唔好買添~各位用過的媽媽~可否俾d意見我?我bb而家4個月~thanks!!:ki ...

一個是美式一個是英式英語。迪斯尼可以小朋友自己看(DVD),可以一邊玩兒一遍聽(CD),可以玩兒(拉卡),有時候我需要自己的時間就會讓他們看,他們很喜歡。oxford要家長一起讀,培養孩子的閱讀習慣,而且拉近親子關係。內容系統,同時學習phonics. 迪斯尼好像沒有phonics的內容。我是買了迪斯尼,也買了oxford一部份,也有借閱。選擇的時候應該考慮將來孩子可能生活的環境是美語還是英語,另外也可考慮孩子上學時候學校的語言老師是英式還是美式。經濟方面也需要考慮。雖然非常後悔買了迪斯尼(因為我偏向英式英語),但是孩子們喜歡真的是令我安慰好多。
作者: Ydot    時間: 13-7-8 23:51

回復 manwai33 的帖子

一定是OXFORD PATH!加上宜家出埋OXFORD PATH PRIMARY,一定是OXFORD PATH!

作者: Ydot    時間: 13-7-8 23:55

得闲上去youtube睇吓A J Hoge http://www.youtube.com/user/ajhoge
佢教英文很有道理,也说出为何我们学成世英文,记埋咁多grammar rule,但最后都是学得唔好。
作者: assado    時間: 13-7-14 07:38     標題: 回覆:Oxford Path 定迪士尼美語?

兩套來講,Oxford Path 有同家長互動練習,書有故事性。兩套教材我都有,一套別人送。我建議Oxford Path. 今年書展比較吓,用教材或自己選擇書本。如家有時間,自己教當然最好。小朋友個個不同,冇一個教材係最好,只有合適的教材。

作者: manwai33    時間: 13-7-14 10:06     標題: 回覆:Oxford Path 定迪士尼美語?

多謝各位的意見,我去書展睇下先~

作者: Moonlight819    時間: 13-7-14 22:31     標題: 回覆:Oxford Path 定迪士尼美語?

我囝囝由三個月開始用迪士尼美語,很喜歡我與他一起看那套書和對學英文很有興趣。

作者: Ydot    時間: 13-7-15 00:47     標題: 回覆:Moonlight819 的帖子

我个女3岁,两套都无,只是返咗9个月Norwegian International School,宜家英文好像native咁。语景真利害!

作者: Dr.MAX    時間: 13-7-22 13:38

WorldFamily
作者: tw510yy    時間: 13-7-22 16:08

我自己買了迪士尼給女兒,從女兒一歲兩個月開始用,用了9個月了,感覺效果還是很好的,女兒現在不到兩歲,已經能講一些簡單的句子,而認字方面,迪士尼的刷卡機所配套的500張卡片裏面的單詞已經基本全部認識。而且很喜歡聽還有唱教材裏面的歌曲,雖然唱的不清楚。oxford path我沒有用過。但是有買oxford reading tree,不知道和oxford path 有沒有關係。oxford reading tree現在已經和女兒共同閱讀完了1-2級,她也非常喜歡,英式發音很很好聽。
作者: harrynkellyBB    時間: 13-7-23 00:16

作者: hkwc1    時間: 13-7-23 01:08

deleted
作者: shingon    時間: 13-7-23 11:08

harrynkellyBB 發表於 13-7-23 00:16
我自己就見我bb用迪士尼美語學得幾好
我都覺得好欣慰!
最近介紹左比個fd

書展價係咪便宜o的架?

作者: lolokei    時間: 13-7-23 16:28     標題: 引用:我个女3岁,两套都无,只是返咗9个月Norweg

作者: Ydot    時間: 13-7-23 18:53

回復 lolokei 的帖子

都没有考究过,但因为是看了朋友小孩读了英语好厉害才送小女进去。也体现到原来语言不是背生字,读文法得来的;应该是听,说,看,写。香港的刚刚违背;看,写,听,说,还要一大推生字背,文法记。又怎样?出来又不是英语程度给人说不行。

作者: kobylee    時間: 13-7-23 19:26

作者: Ydot    時間: 13-7-23 21:33

回復 kobylee 的帖子

是的,有时间陪陪啲仔女一起看看书,教下功课比买教材更好。我试过比补课补习,总是天天来补但都只是应付到功课。自己就变得唔知道个仔学习上有什么问题。后来自己点都拿些时间出来跟跟佢,就知道去最需要加强的是什么。还有就多给时间孩子,他们的行为问题都会少啲。

作者: harrynkellyBB    時間: 13-7-29 20:16

作者: dragon2013    時間: 13-7-30 07:48     標題: 引用:Quote:shingon+發表於+13-7-23+11:08+書展

原帖由 harrynkellyBB 於 13-07-29 發表
唔覺有特別平呀,但就比平時多左d野送咁囉,
不過黎緊bb展唔知又係咪咁呢,要到時去睇下先知!
...
how much in book fair ? 有咩送?

作者: harrynkellyBB    時間: 13-8-4 04:41

作者: mice-    時間: 13-8-4 19:36

harrynkellyBB 發表於 13-8-4 04:41
書展就係送書櫃呀,玩具呀,兒童相機呀呢d,
不過依家dl佢隻米妮apps,去bb展會有本貼紙簿送呀,
我今日都去攞 ...
書展有無送多一套書?書展時聽sales話送書櫃同送多套書,好似話係跟埋一支學習筆,不過無講送玩具,有無送書?可以分享咩書嗎?
之後 sales 有 call 我,話 BB 展送書櫃同一部機,而家考慮緊買唔買 .....
另外有個親戚話以前佢買時有 coupon 送,用黎以後買會員product可以平一點

作者: Apple:)    時間: 13-8-5 02:03

會展搞bb展one elite children playgrounp套教材幾好!有顧問在場詳細解釋:)
作者: Apple:)    時間: 13-8-5 02:10

會展one elite children playgrounp有套教材幾唔錯~又有顧問係度解釋
作者: mice-    時間: 13-8-7 13:55

回復 tw510yy 的帖子

請問你買的 oxford reading tree 係咪有埋 cd 可以聽? 可以分享邊度買嗎?因為我和家人英文只係馬馬虎虎, 怕讀錯, 又想買呢套書培養閱讀習慣, 謝謝.

作者: Josephineso1116    時間: 13-8-28 00:51     標題: 回覆:Oxford Path 定迪士尼美語?

如果妳bb只得4個月建議妳買Disney 好d。

作者: bbjanbb    時間: 13-10-7 16:44     標題: 引用:Quote:原帖由+shevachevy+於+13-07-04+發表

原帖由 jannychan 於 13-07-05 發表
我自己覺得把聲好粗,但播hello首歌時,仔仔個樣好搞笑,又跟住跳舞。

...
我個仔一聽到個首hello歌就想走人:;pppp:

作者: tw510yy    時間: 13-10-8 13:02

回復 mice- 的帖子

由於買了迪士尼美語實在太貴,已經花費很大,所以Oxford reading tree 就在淘寶上買了,賣家很多,直接打牛津閱讀樹可以搜索到,配套MP3音頻。

作者: bbteddy    時間: 13-10-12 11:34     標題: 回覆:Oxford Path 定迪士尼美語?

作者: assado    時間: 13-10-12 15:46     標題: 引用:如果三歲呢?係咪迪士尼那套會好些? +

原帖由 bbteddy 於 13-10-12 發表
如果三歲呢?係咪迪士尼那套會好些?
睇下買Oxford path, 可以買下半Part 較深部份。

作者: LMiddleR    時間: 13-10-15 16:11

到最後你決定了買邊一套?我都想聽下真正用家意見呀
作者: Fungbma    時間: 13-11-6 15:16     標題: 回覆:Oxford Path 定迪士尼美語?

其實dwe有冇phonic呢? 我見oxford path好似有埋phonic...

作者: Sphone    時間: 13-11-10 09:08

Disneyland la
作者: jannychan    時間: 13-11-13 18:18     標題: 引用:其實dwe有冇phonic呢?+我見oxford+path好

作者: ariwoo    時間: 13-11-23 21:41

DWE 無拼音學的,我係用oxford path
作者: assado    時間: 13-11-23 22:58     標題: 回覆:Oxford Path 定迪士尼美語?

DWE, Oxford Path 我兩套都有。
Oxford Path 好用,用家意見。

作者: assado    時間: 13-11-23 23:10     標題: 引用:DWE,+Oxford+Path+我兩套都有。 Oxford+Pat

原帖由 assado 於 13-11-23 發表
DWE, Oxford Path 我兩套都有。
Oxford Path 好用,用家意見。
如林住買教材,歲半左右買較好,我發現K1面試好有幫助,如A-Z, 形狀,顏色,水果,自己數1-10,簡單英文字,其本己識晒,如家長沒有太多時間自己教。

作者: ee_you    時間: 13-11-25 00:15

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5