教育王國

標題: 有無學校已經操緊Pre S1? [打印本頁]

作者: wwyee    時間: 13-6-26 06:56     標題: 有無學校已經操緊Pre S1?

早幾年大仔畢業無補課,無操卷。而家到個妹呢介,要操Pre S1,份卷有派返黎應該係上介既,英文都幾深下。
你地有無架?
佢地都幾慘畢業試後,TSA又操卷,又要操埋中一入學試,難以想像人地有些學校一年四考,
仲要咁操,真係好辛苦,完全無晒童年,衹記得考試同溫習。

作者: SPJB    時間: 13-6-26 08:23

wwyee 發表於 13-6-26 06:56
早幾年大仔畢業無補課,無操卷。而家到個妹呢介,要操Pre S1,份卷有派返黎應該係上介既,英文都幾深下。
...

我仔學校有操TSA, 一日做兩份卷, 日日返黎叫救命.
PS1又好似無操喎, 呢排淨係聽佢講謝師宴表演, 彩排......呢啲野咋.

作者: Meikin    時間: 13-6-26 09:06

我仔學校都有做下Pre-S1卷, 操就冇操, 反正考晒試, 教晒書, 當做下功課, 為升中分班試作好準備都好.
作者: yuetmama    時間: 13-6-26 09:14

回復 wwyee 的帖子

Same as my kid, after P6 final exam, exercises for TSA and now exercises for Pre S1....so poor!
作者: elhihihi    時間: 13-6-26 09:50

點解要操 pre-S1?
顯示學校的私心,要提高學生的表現應從平時教學做好,操卷無乜用,就算成績好了,又怎樣!
反映唔到該校學生真正水平,棧累咗班師弟師妹。

作者: hapiness    時間: 13-6-26 10:24

回復 elhihihi 的帖子

其實操下冇壞吖.... 中學用pre-S 1 成績黎分班, 我驚學校唔操tim 呀!
作者: wwyee    時間: 13-6-26 11:26     標題: 回覆:有無學校已經操緊Pre S1

其實我真係唔介意佢地咁做,因為一考完最後果次呈分已經心散晒,到畢業試既成績真係差左,如果再咁落去,考分班試實死梗。我諗我寫錯左標題,係做Pre S1卷,唔係操。臨到考前做其效用,我覺得衹係比佢地了解下題形同出卷形式,而考得好既我估衹有平時叻果班。

作者: ohnono    時間: 13-6-26 12:12

我並不反對操卷,除了學校得益之外,小朋友都有好處。分班時可以憑一個較好的成績進入精英班,而且如果係經歷過中一的家長都知道,中一那一年上學期所學的部份都只是重溫小學的課程,數學的理論更是日後數學科的關鍵。如果一個操練能夠令同學打好番小學的基礎,熟習返小學的知識,對升中一後能有一個好開始,埋下伏線,往後的學習信心隨即大增。

有同學升上中一後變得如虎添翼。在名校中還可攀上前列,愛上這種感覺,學習也變得主動、積極。有同學升上中學後變得無所適從,以前考前列的,一進中學後,卻給人家比了下去。我聽過有的家長甚至在旁勸說,band 1頭的中學係咁架喇,個個都係叻仔叻女,好難考得好。同學從此失去了學習的動力,以為在中游位置打滾就可。
作者: ANChan59    時間: 13-6-26 12:48

回復 ohnono 的帖子

我個人認為在頂尖中學,大部份同學都是頂尖,學校教兒子放眼在全香港或世界,你的對手在外面,不是在校內。
作者: ohnono    時間: 13-6-26 13:49

ANChan59 發表於 13-6-26 12:48

我個人認為在頂尖中學,大部份同學都是頂尖,學校教兒子放眼在全香港或世界,你的對手 ...
睇完後,發覺你這個原來就係「上品無寒門」的重點。這裡的「寒」是知識上的寒,亦是見識上的寒!精彩。
作者: tracy668899    時間: 13-6-26 13:59

回復 wwyee 的帖子

我仔有呀, 考完試不單上無放早,考完TSA,  重日日要做 Pre-S1, 佢都叫哂救命呀~ 讀書真辛苦~

作者: vickychmama    時間: 13-6-26 13:59     標題: 引用:回復+elhihihi+的帖子 其實操下冇壞吖....

原帖由 hapiness 於 13-06-26 發表
回復 elhihihi 的帖子

其實操下冇壞吖.... 中學用pre-S 1 成績黎分班, 我驚學校唔操tim 呀!  ...
120% agree

作者: DD仔    時間: 13-6-26 15:28

其實既然有了Pre S1, 為什麼還要TSA? 學生的水準不是已經可以在Pre S1上反映出來嗎?
作者: ohnono    時間: 13-6-26 16:35

DD仔 發表於 13-6-26 15:28
其實既然有了Pre S1, 為什麼還要TSA? 學生的水準不是已經可以在Pre S1上反映出來嗎? ...

先講深淺的問題。TSA淺是因為TSA是用來測試學生的基本學習能力和教學進度。PreS1係用作編班和用作分別和釐定不同學校的程度,從而計算出不同的調整分去調整同學的排名次第。

點解要兩個不同的試,應該係政府的官僚太僵化,唔肯去檢討和研究有甚麼折衷方法。咁事實上兩個試有不同的用途,深淺各異,考基本能力的又不可能太深,叻仔叻女更係冇問題,但有部份同學可能真係連基本能力都達唔到的,如果重要比份深少少的試卷來應考,可能唔係咁適合,於是唯有考兩個試囉。

其實而家教協都討論緊可唔可以將兩個試合而為一,不過阻力都幾大,大前題都要解決技術性的問題先。

內容源於此貼:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2589255&extra=page%3D2&page=2
作者: DD仔    時間: 13-6-26 17:37

謝謝!

!其實看到pre-S1的結果,都大致上知道學校的質素如何啦,如果話分不出來的,也只是band3a 同band3c的分別吧,但就要所有學生多考一次考試。

作者: bowling68    時間: 13-6-26 21:46     標題: 回覆:DD仔 的帖子

返學,做多的卷/練習,
唔覺有問題。
要放髫公要玩 暑假有個半月。

作者: siuchun88    時間: 13-6-26 22:29

回復 bowling68 的帖子

其實操TSA真的很無謂。
作者: KCWO    時間: 13-6-27 10:34

我個小五,考完試後,不停操ps-1卷,中文卷很深,有12題是句義、詞義和段義理解,又有2篇閡讀理解,問答和逶擇各佔一半共11題; 還要作兩篇文,要40分鐘完成,比我以前讀小學深很多。
作者: 圖書寶寶    時間: 13-6-27 13:10

回復 KCWO 的帖子

其實我地學校都無點操pre S1卷, 不過, 我驚個女變得懶散, 我差不多每天都要佢做一份英文數的試卷, 因為我女係中文小學, 怕佢應付唔到中一的英文數, 和要看1-2小時英文書, 這個是新中學要求完成的英文書. (幾本英文和中文
暑假辛苦少許, 好過開學應付唔倒, 變得唔想番學!

作者: hongkeikei    時間: 13-6-27 22:37

各位:今屆小六唔駛考Pre-S1
作者: wwyee    時間: 13-6-28 06:50     標題: 回覆:有無學校已經操緊Pre S1

16/7返註冊中學考既係分班試?

作者: Obiepapa    時間: 13-6-28 09:22     標題: 引用:Quote:ANChan59+發表於+13-6-26+12:48+回復

原帖由 ohnono 於 13-06-26 發表
睇完後,發覺你這個原來就係「上品無寒門」的重點。這裡的「寒」是知識上的寒,亦是見識上的寒!精彩。 ...
有乜好寒呢,能力夠就改變現狀,能力差點就適應,真是吾得吾通天天怨?讀書好個人,吾系個個得,如果小孩努力了讀吾到,不如早點學一技之長,進入社會大學。

作者: ANChan59    時間: 13-6-28 09:33     標題: 引用:Quote:原帖由+ohnono+於+13-06-26+發表睇完

原帖由 Obiepapa 於 13-06-28 發表
有乜好寒呢,能力夠就改變現狀,能力差點就適應,真是吾得吾通天天怨?讀書好個人,吾系個個得,如果小孩努 ...
你們兩者沒有衝突!因為不同角度。

不過你提到的因材而學及alternate route, 個人十分認同,但是父母是最大阻力!

作者: Obiepapa    時間: 13-6-28 10:03     標題: 引用:Quote:原帖由+Obiepapa+於+13-06-28+發表有

原帖由 ANChan59 於 13-06-28 發表
你們兩者沒有衝突!因為不同角度。

不過你提到的因材而學及alternate route, 個人十分認同,但是父母是最 ...
其實我更多是對香港教育的無耐,改來改去變到四不像。只能自己抓緊的,叫小孩多學多讀多寫,養成良好的學習態度。
從另一角度看,呢個育制度的設計下,應該讀好好難,比如講要小學科科幾乎滿分,中三前科科九十分,因為學習范圍廣;但是只要態度好,讀得好差亦好難,因為總有一班態度吾好的學生提早放棄了。
制度最終可以改變,人嘅私心自古有之,以有競爭,也就無可懼怕了。

作者: ANChan59    時間: 13-6-28 10:12

回復 Obiepapa 的帖子

香港教育真是令父母十分苦惱,只可以自己做多少少。
你的總結十分有意思!就競爭力,我會建議帶小朋友上國內到處走足,開開眼界,譲他們知道國內每年有700萬學生考高考,多少個大學生,北上工作,商機,要怎樣才可生存,有勝算.........

作者: CHAN-2    時間: 13-6-28 11:23     標題: 回覆:ANChan59 的帖子

好似係700大學畢業生。

作者: CHAN-2    時間: 13-6-28 11:24     標題: 引用:好似係700大學畢業生。 +

原帖由 CHAN-2 於 13-06-28 發表
700萬先啱。

作者: Obiepapa    時間: 13-6-28 11:27     標題: 引用:回復+Obiepapa+的帖子 香港教育真是令父母

原帖由 ANChan59 於 13-06-28 發表
回復 Obiepapa 的帖子

香港教育真是令父母十分苦惱,只可以自己做多少少。
見識國內的確是必須的,我都想叫我個仔去朋友廠折下被,挚下鞋
宜家我見到的畢業生北上,要麼是期望太高,中國夢變噩夢;要麼就是自信不足,妄自菲薄。
回到樓主所問,小六做中一試題無問題,最緊要是要知道自己能力和位置。行有餘力則多學,反之,鞏固舊學更重要。落水擔禾干,越擔越重。

作者: ANChan59    時間: 13-6-28 11:30

CHAN-2 發表於 13-6-28 11:23
我指的700萬考生是9年前,現在是920萬人。
http://edu.sina.com.cn/gaokao/gkbm/

作者: Obiepapa    時間: 13-6-28 11:30     標題: 引用:好似係700大學畢業生。 +

原帖由 CHAN-2 於 13-06-28 發表
應該過千萬人。

作者: ANChan59    時間: 13-6-28 12:00

Obiepapa 發表於 13-6-28 11:30
應該過千萬人。
Pretty close, 9.2M.
作者: akys    時間: 13-6-28 12:11

聽聞一孩政策下這幾年到達高峰,之後人口開始向下。
作者: ANChan59    時間: 13-6-28 12:15

akys 發表於 13-6-28 12:11
聽聞一孩政策下這幾年到達高峰,之後人口開始向下。
若果click入條link, 圖表剛剛顯示回落,跌破上升軌!
作者: grace_xian    時間: 13-6-28 17:15

我們學校都操緊

搭車問下坊間有哪些出版社的pre s1的paper較好?
作者: 米康    時間: 13-6-28 21:00     標題: 引用:16/7返註冊中學考既係分班試? +

原帖由 wwyee 於 13-06-28 發表
16/7返註冊中學考既係分班試?
我都想知道係咪?

作者: 米康    時間: 13-6-28 21:00     標題: 引用:各位:今屆小六唔駛考Pre-S1

原帖由 hongkeikei 於 13-06-27 發表
各位:今屆小六唔駛考Pre-S1
係咪真?

作者: charmaine_1    時間: 13-6-28 21:56     標題: 引用:Quote:wwyee+發表於+13-6-26+06:56+早幾年

原帖由 SPJB 於 13-06-26 發表
我仔學校有操TSA, 一日做兩份卷, 日日返黎叫救命.
PS1又好似無操喎, 呢排淨係聽佢講謝師宴表演, 彩排.... ...
亞女一日3份

作者: ohnono    時間: 13-6-28 21:58

16/7返獲派中學考的preS1就係我們所謂的分班試。

每間中學可以自決考或唔考PreS1,唔考的話,學校會唔會另擇時間考一個校內自訂的分班試,註冊時問清楚中學的老師或職員。
作者: hongkeikei    時間: 13-6-28 22:50

以前的Pre-S1和TSA是小六生必考。由上年開始教育局接納建議:改為隔年考TSA/Pre S1。

http://www.facebook.com/home.php?#!/group.php?gid=122010437817847

http://programme.rthk.hk/channel/radio/programme.php?d=2011-11-19&p=1085&e=160073&m=episode

雖然有部分學校會自行選考TSA,但Pre S1最主要的作用是調整各小學的BANDING比例,所以一般的小學會特別重視和操練。有部分中學會用這考核作分班,但亦有中學一向會另定考試作校內分班。

由於教育局一向是隔年採Pre S1的成績作調整各小學BANDING,上年已採用樣本,今年2013年就算有部份學校自願參加,成績對小學都完全無影響,所以小學還要不斷操練小六生真是無謂。

作者: hongkeikei    時間: 13-6-28 22:54

ohnono 發表於 13-6-28 21:58
16/7返獲派中學考的preS1就係我們所謂的分班試。

每間中學可以自決考或唔考PreS1,唔考的話,學校會唔會另 ...
但今年部分中學考的所謂分班試和以往由教育局決定全港小六生一起考的PreS1,意義和影響都大有分別呢!

作者: 五歲仔    時間: 13-6-29 14:42

想問一下, 做Pre S1的中英數卷, 取幾多分才屬於band 1 水平的學生, 係唔係85分以上?

作者: pooh仔    時間: 13-6-29 14:55     標題: 回覆:五歲仔 的帖子

好問題, 我都想知

作者: grace_xian    時間: 13-6-29 16:29

ANChan59 發表於 13-6-28 12:15
若果click入條link, 圖表剛剛顯示回落,跌破上升軌!

哈哈, 你要買下股票睇下圖表咩
作者: grace_xian    時間: 13-6-29 16:31

hongkeikei 發表於 13-6-28 22:50
以前的Pre-S1和TSA是小六生必考。由上年開始教育局接納建議:改為隔年考TSA/Pre S1。

是的, 但我們小五已經開始操, 因為明年要考的是我們這級
作者: viostang    時間: 13-7-7 13:27

日日做到冇停手,番學又做,功課又做
作者: viostang    時間: 13-7-7 13:28

日日做到冇停手,番學又做,功課又做

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5