教育王國

標題: 就來崩潰! [打印本頁]

作者: Happylily2012    時間: 13-6-4 02:39     標題: 就來崩潰!

34網派到領島!忍咗2日,見到朋友慶祝派到第一志願,終於都喊!
老公話前日幫我編第一志願叩門信時都喊了!
為咗仔仔升學,特登由新界搬來,K1開始仔仔就學各類興趣班,
俾咗好多心機去考直資私校,但到依加都得個等字。
更多投入卻抵不過1個幸運隨機號碼!
今早拖住仔仔四圍交表,睇佢成頭汗,在第一志願個鐵閘投表,想喊
對唔住仔仔!只能怪自己唔好彩,不如人啲借地址仲派到好學校!怪沒屋企人識校長主任!
但小朋友永不知愁,話有小學收咗佢都幾開心,又話點解又要去面試?
點解讀個小學要父母痛苦成咁,我都唔知可以撐到幾時!天光又要繼續交表,又是面試再等通知!

作者: hkfhk    時間: 13-6-4 02:53

回復 Happylily2012 的帖子

我在其他區派到第十志願,一所很不喜歡的學校,今早還要去註冊呢
作者: Happylily2012    時間: 13-6-4 02:57

回復 hkfhk 的帖子

注冊咗先,扣多幾間,努力
作者: kaboBB    時間: 13-6-4 04:34     標題: 回覆:Happylily2012 的帖子

借地址是一個不對的行為,就如教小朋友講大話一樣。父母不能以身作則,又怎做孩子的榜樣?他日孩子對自己講大話,便是自作自受了。
路是難行,但也要走下去。你為孩子做的一切是不會白廢的。加油!

作者: kochiman2004    時間: 13-6-4 05:56     標題: 引用:借地址是一個不對的行為,就如教小朋友講大

原帖由 kaboBB 於 13-06-04 發表
借地址是一個不對的行為,就如教小朋友講大話一樣。父母不能以身作則,又怎做孩子的榜樣?他日孩子對自己講 ...
絕對認同,以身作則係教養孩童的基本守則。路是漫長,努力,加油!

作者: ac917    時間: 13-6-4 06:33     標題: 回覆:Happylily2012 的帖子

樓主,從來抽籤就絶對係講運氣,喺未抽籤前已經知道自己實際形勢,結果未如理想又可以怪誰呢?既然你地過去幾年都已經努力栽培囝囝,總會有合適佢嘅學校出現,唔好氣餒,收拾心情,當作帶囝囝去多幾間學校參觀....事前努力做好準備,凡事都鬆容面對,天無絶人之路!

今年我女都派得好差,可能我心態完全唔相信運氣,考定私校之餘,就focus叩門,1/6號我來講,完全唔係一個重要日子,反而之後呢個零月,先係我地出撃嘅時候,我亦同呀女講去多幾間學校參觀下,而事實係,唔係叩門都唔會有機會入去見識下,感受下學校環境,和師生之間的相處,個人覺得,就算唔收,我地都冇損失......呢個階段,洗牌遊戲會真正開始,學位的確一步一步放出,努力!

作者: Vienna824    時間: 13-6-4 06:57     標題: 回覆:就來崩潰!

加油呀!

作者: Joe8889    時間: 13-6-4 07:29

Take it easy.
Calm down or otherwise your emotional behaviour will affect your kid.
作者: kimmama    時間: 13-6-4 07:34     標題: 引用:34網派到領島!忍咗2日,見到朋友慶祝派到

原帖由 Happylily2012 於 13-06-04 發表
34網派到領島!忍咗2日,見到朋友慶祝派到第一志願,終於都喊!
老公話前日幫我編第一志願叩門信時都喊了! ...
你無私為小孩付出,佢一定會明白的,將來必定會好好孝順你。為你給力!加油!!,

作者: little_woman    時間: 13-6-4 07:40

你禁樣好吾健康架,而家先係小學乍,幾時到佢大呢?盡左力都要讚下自己先!攪壞身體到時重對個仔吾住呀!努力!
作者: 2lovelykids    時間: 13-6-4 07:48     標題: 回覆:就來崩潰!

加油呀!現在才是遊戲的開始,祝扣門成功!

作者: hebe2010    時間: 13-6-4 08:00     標題: 引用:34網派到領島!忍咗2日,見到朋友慶祝派到

原帖由 Happylily2012 於 13-06-04 發表
體會到您偉大,派位從來講彩數。。。面對香港政府既無能,做港媽既只有無奈。。。加油,願叩門成功

作者: Yanamami    時間: 13-6-4 08:03

ac917 發表於 13-6-4 06:33
樓主,從來抽籤就絶對係講運氣,喺未抽籤前已經知道自己實際形勢,結果未如理想又可以怪誰呢?既然你地過去 ...

Support!呢個態度先正確。
作者: jessielui2004    時間: 13-6-4 08:06     標題: 回覆:就來崩潰!

唔好洩氣, 過咗統一派位後,
一定有很多私小放位出來。

而且你對亞仔多年來的栽培是
不會白廢既!

加油呀! 上天自有安排。

作者: 非虎媽媽    時間: 13-6-4 08:12

都話抽獎,很講運氣,並非家長做得不好和不夠,所以不要過份自責。也不要因為面試沒有結果而不開心,學校都喜歡挑易教聽話易谷的學生,很多聰明的小朋友都是唔聽話的。
作者: Chunyan    時間: 13-6-4 08:18     標題: 回覆:就來崩潰!

就算最後好不理想,小二有機會轉校,放鬆點,天無絕人之路。

作者: bb_june    時間: 13-6-4 08:20

Happylily2012 發表於 13-6-4 02:39
冇考定私校backup?
作者: Christi    時間: 13-6-4 08:23     標題: 回覆:Happylily2012 的帖子

係囉,天無絕人之路,依家亦無崩潰既空間。加油!

作者: crazymum    時間: 13-6-4 08:35     標題: 引用:樓主,從來抽籤就絶對係講運氣,喺未抽籤前

原帖由 ac917 於 13-06-04 發表
樓主,從來抽籤就絶對係講運氣,喺未抽籤前已經知道自己實際形勢,結果未如理想又可以怪誰呢?既然你地過去 ...
完全認同!樓主自小朋友K1時已有上不同的興趣班,個portfolio必然十分亮麗,扣門就是要比這些,現在才是樓主小朋友真正發揮的時間,當offer電話一個接一個的來,樓主必定為小朋友感到自豪!

作者: KiNnK    時間: 13-6-4 08:41     標題: 回覆:就來崩潰!

交表就大人去算,不要帶小孩,大人小孩也辛苦。

作者: Happylily2012    時間: 13-6-4 09:08

多謝各位打氣 !其實我之前都預計自己唔夠運,未預到派成咁,也都做最壞准備去讀,但在討論區見到呢間真是差成咁,心好灰。
借地址我啲唔會做,但見佢啲咁輕鬆派到學位,仲有朋友第一輪派到心儀,又因ls有熟人亦可入讀,我知呢個世界唔公平,但又忍不住呻下,當散下啲負面情緒,可努力面對來緊的 挑戰
作者: Matthew22    時間: 13-6-4 09:13     標題: 回覆:就來崩潰!

我昨天也去了交表,玩咗大半天,真的很辛苦,如果今天仍要出發,請帶水和傘,因為天氣好熱!我也派到很差,無擇過的学校,我同仔仔講,我們又去人家学校面試,我同仔仔講,得就得,唔得就算啦!点知佢回答我,媽媽我知道啦,你不用再講。可能經過第一次考咗十多間私小和直資,仔仔好似成熟很多。

作者: runme    時間: 13-6-4 09:26

"但小朋友永不知愁,話有小學收咗佢都幾開心,又話點解又要去面試?
點解讀個小學要父母痛苦成咁,...."

正如你小朋友講,其實有書讀真係已經可以好開心, 但現今父母都太緊張, .... 其實每間學校都有其優點, 學生也可以學有所成, 不用太担心 . 入到名校也吾一定好...
作者: reb1228    時間: 13-6-4 09:28

加油呀! 音樂椅遊戲而家先開始,盡力去到最後。如果真係唔好彩要讀呢間學校,都要成為全級第一果個!!!
作者: Cass_0114    時間: 13-6-4 09:30

囡囡都派到領島! 我忍唔到, 收到結果便忍不住喊出嚟!

這幾天都沒心情去進食, 我為了囡囡仔仔升學,讓老公上大陸工作,

心中萬個不願意, 終於他背叛了我.

自己亦不願花錢, 留給他們各類興趣班,結果…………

我上星期六已開始去各間學校交表, 緊記不用帶小孩的,

現只好等通知面試….

作者: longlokma    時間: 13-6-4 09:32     標題: 回覆:Matthew22 的帖子

就算小一未入到心儀小學,只要考好小一成绩,小二轉校不難的!

作者: ShelliemayDuffy    時間: 13-6-4 09:34     標題: 回覆:就來崩潰!

放心先註冊,再叩門,記住而家先註冊果間小學唔等於一定要讀果間小學,之後一直搵其他小學,有取錄咪即刻返去拎番張註冊証走,你可能唔止一間收你,轉完可以再轉,一張註冊証可能唔止拎番一次,記得到deadline先好俾書簿費同校服費用!
唔好咁快灰心住,呢個遊戲一直可以到開學前,都仲有得𨍭,記住註冊目的只係霸咗位先!

作者: somaize    時間: 13-6-4 09:35

Add oil
作者: lovebb2    時間: 13-6-4 09:35     標題: 引用:囡囡都派到領島!+我忍唔到,+收到結果便忍不

原帖由 Cass_0114 於 13-06-04 發表
囡囡都派到領島! 我忍唔到, 收到結果便忍不住喊出嚟!這幾天都沒心情去進食, 我為了囡囡仔仔升學,讓老公上 ...
大家如有portfolio sample請send俾佢,可惜我冇,聽到我想喊。

作者: MaiGao    時間: 13-6-4 09:36

加油呀﹗音樂椅遊戲才剛開始~
一直會有人轉校架~
作者: boomGi    時間: 13-6-4 09:37

hebe2010 發表於 13-6-4 08:00
體會到您偉大,派位從來講彩數。。。面對香港政府既無能,做港媽既只有無奈。。。加油,願叩門成功

...

由過去的學能測驗、中三淘汰試、hkcee、hi.leavl、a.leavl,到現在12年免費教育,永冇感激,只要不符合自己要求,就關政府無能,怨天尤人,難怪現今這麼多怪獸

作者: GogoCheung    時間: 13-6-4 09:44

回復 lovebb2 的帖子

我睇到都流了眼淚!!!!
作者: GogoCheung    時間: 13-6-4 09:46

回復 Cass_0114 的帖子

你好勇敢, 獨挑大樑, 你的付出不會白費的, 更好的會很快出現, 加油!!
作者: fmhk_jj    時間: 13-6-4 09:47     標題: 引用:Quote:hebe2010+發表於+13-6-4+08:00+體會

原帖由 boomGi 於 13-06-04 發表
由過去的學能測驗、中三淘汰試、hkcee、hi.leavl、a.leavl,到現在12年免費教育,永冇感激,只要不符合自 ...
這種説法未免太不近人情。毎位父母心中的子女都是至宝,甚至願意捨己為子女,這就是愛。各位家長加油!

作者: fredacheung    時間: 13-6-4 09:50

而家仲執緊位,遲d就可能會有位放出黎,加油!!
作者: longlokma    時間: 13-6-4 09:52     標題: 引用:Quote:原帖由+boomGi+於+13-06-04+發表由過

原帖由 fmhk_jj 於 13-06-04 發表
這種説法未免太不近人情。毎位父母心中的子女都是至宝,甚至願意捨己為子女,這就是愛。各位家長加油!

...
只可以说每个制度也有利弊,不可能滿足所有人

作者: www    時間: 13-6-4 09:53

Happylily2012 發表於 13-6-4 02:39
頂住,加油。

希望在明天!

作者: little_woman    時間: 13-6-4 09:54

回復 boomGi 的帖子

都係既,那会有一個派位辨法人人都滿意呢?有得揀,人人都揀果幾間,人人都覺得自己仔女適合,僧多粥少,吾調節自己心態,其實已經係輸左
作者: Happylily2012    時間: 13-6-4 09:55

boomGi 發表於 13-6-4 09:37
由過去的學能測驗、中三淘汰試、hkcee、hi.leavl、a.leavl,到現在12年免費教育,永冇感激,只要不符合自 ...
我承認自己唔係完美的媽咪,但都算努力俾心機,可能呢的嘢親身經歷先會體會!
作者: longlokma    時間: 13-6-4 09:58     標題: 回覆:Happylily2012 的帖子

向前望吧!不要再浪費心思去想公不公平了,努力将來吧!

作者: Happylily2012    時間: 13-6-4 10:01

Cass_0114 發表於 13-6-4 09:30
囡囡都派到領島! 我忍唔到, 收到結果便忍不住喊出嚟!這幾天都沒心情去進食, 我為了囡囡仔仔升學,讓老公上 ...
一起努力!加油!相信囡囡是最好的!
作者: jaycee_mami    時間: 13-6-4 10:02

樓主, 一定有好多人抽到心儀小學就放出私校的offer, 只要你係waiting list, 就有機會補上.  waiting list已比reject個班好, 起碼仲有一線希望.  希望好運降臨在你小朋友身上.

作者: Haz-mama    時間: 13-6-4 10:04

這個音樂椅才剛剛開始, 慢慢便有人放位, 不要急, 希望在明天!!!  加油!!!
作者: Happylily2012    時間: 13-6-4 10:05

jaycee_mami 發表於 13-6-4 10:02
樓主, 一定有好多人抽到心儀小學就放出私校的offer, 只要你係waiting list, 就有機會補上.  waiting list已 ...
寫咗信又去求位,希望如願,但又要預咗沒機會,叩多幾間,努力!
作者: LOVELY-BABE    時間: 13-6-4 10:10     標題: 引用:Quote:jaycee_mami+發表於+13-6-4+10:02+樓

寫咗信又去求位,希望如願,但又要預咗沒機會,叩多幾間,努力!
樓主及所有要叩門的媽媽,加油!為你們加打氣!

作者: yuenkw    時間: 13-6-4 10:19

請堅持,經常有準備、經常都可以有機會!

就算叩門不成,考好小1,轉名校小 2 都重得!
作者: kcjl    時間: 13-6-4 10:23     標題: 引用:樓主,從來抽籤就絶對係講運氣,喺未抽籤前

正能量的時候

作者: 非虎媽媽    時間: 13-6-4 10:24

回復 Cass_0114 的帖子

本人在大陸住過幾年,坊間有話十個男人北上,十一個男人失守,因第十一個本來去救人的失守了,也親身看過很多這樣的事情發生。請謹記不是你不夠好和做得不夠,上得來這個 blog 的都是關心小朋友的好家長。現在黑仔,當跌到最低的時候,未來就只有向上的空間。加油!
作者: whychan777    時間: 13-6-4 10:31

樓主..........加油呀...............期待你報喜.........
作者: mosquito_chu    時間: 13-6-4 10:34     標題: 回覆:就來崩潰!

我也是派了領島,派到的一刻,我的眼淚忍不住流出來,到今日一唸此事,我也不其然流淚,那天我一路喊一路怪自己係咪填錯表再一路罵,過去一年考私校考直資,一心有一間收,我都吾抽獎,一次又一次失望,唯有寄望這次机会,我已經揀二線的,都会跌到第十,連運氣都輸埋!這是什麼教育制度,為何要我選學校,選了你又吾派給我,你不如索性通知我,宜家就這間學校你讀,洗乜浪費我們時間心機等甘耐先結果!D乜非物非的仔女又同我們一齊抽,借地址,吾去處理,這算公平嗎?到現在我還是千离个不願去注册,各位吾好灰心,努力叩門!加油!

作者: Natalietim    時間: 13-6-4 10:34     標題: 引用:樓主,從來抽籤就絶對係講運氣,喺未抽籤前

作者: Cello093    時間: 13-6-4 10:53

boomGi 發表於 13-6-4 09:37
由過去的學能測驗、中三淘汰試、hkcee、hi.leavl、a.leavl,到現在12年免費教育,永冇感激,只要不符合自己要求,就關政府無能,怨天尤人,難怪現今這麼多怪獸
非常同意!!撐你1

作者: MADMADY    時間: 13-6-4 10:53

加油呀!想當年阿囡都派得唔滿意,但又覺得要佢叩門好辛苦,最後只叩咗一間(因考慮升中網﹞。為面試重要放棄同公公去旅行。點知in得好差,都預咗唔得,因其他一齊in嘅同學仔收咗。點知幾個禮拜後收到通知話有位。所以唔好放棄
不過以後就冇機會同公公去旅行,我好內疚
作者: lilian1981    時間: 13-6-4 10:54     標題: 回覆:就來崩潰!

加油!

作者: bb女女    時間: 13-6-4 11:18

我昨日都跑一曰都值得,我都今日註冊左
作者: cowkingb    時間: 13-6-4 11:21

樓主, 好明白你既心情, 唔好唔開心, 唔好放棄...

比起其他父母, 我覺得自己已經好好, 至少有學校收, 不用大抽獎.  諗起當日間間都話要 WAITING, 好 DOWN 好唔開心, 到特然收到 CALL 話收我個小朋友, 個心先定 D.

唔好灰心, 相信好快會有好消息...加油!
作者: karenlawlaw    時間: 13-6-4 11:25

Although my son will play this game next year, I have alredy felt the pressure same as you. Sometimes, I think we can only do so much, leave the rest to the kid (they go for the interview not you) and to the fate.
One thing I am sure, we will never give up our child, so try what is avaialble to help your kid, keep up!
作者: jarjane    時間: 13-6-4 11:30     標題: 引用:囡囡都派到領島!+我忍唔到,+收到結果便忍不

加油送上真誠的祝福,祝願叩門成功

作者: kittytse.ah    時間: 13-6-4 11:50     標題: 回覆:就來崩潰!

樓主,Cass...我都係領島
無言!大家努力吧!

作者: kittytse.ah    時間: 13-6-4 11:52     標題: 回覆:mosquito_chu 的帖子

仲有你!大家加油!

作者: l_wingwing    時間: 13-6-4 11:56     標題: 引用:"但小朋友永不知愁,話有小學收咗佢都幾開

原帖由 runme 於 13-06-04 發表
"但小朋友永不知愁,話有小學收咗佢都幾開心,又話點解又要去面試?
點解讀個小學要父母痛苦成咁,...."
非常同意呢位jm講!

樓主,而家先係小一,幾時擔心到大?唔係公唔公平的問題,係每個小朋友都行唔同的路!盡左力便問心無愧!對小朋友黎講,間間都無所謂!讀得開心最重要!比你入間好,讀唔上或唔開心咪又係衰!

另外你裝備囝囝咁好,係一世受用架!莫非浄係為左升小咩!你day 1便應知道,即使裝備再好,都未必保證一定成功架!但學到的永遠都係自己!呢個道理apply全世界都一樣!你心情咁樣好影響囝囝架!你係大人要control下自己!同個仔講,讀得叻間間都一樣!

樓主祝你叩門成功!但也要做個心理準備,touchwood唔成功要調整一下自己心態呀

作者: ahlok0109    時間: 13-6-4 12:19     標題: 引用:樓主,從來抽籤就絶對係講運氣,喺未抽籤前

睇到你咁寫,即係你好清楚自己嘅小朋友嘅level同應該入乜學校。只要自己做好準備,運气唔會永遠都差。

作者: kirstyau    時間: 13-6-4 12:25

上年感同身受, 祝你小朋友早日入到心儀學校! 記住上來報喜呢

作者: l_wingwing    時間: 13-6-4 12:29     標題: 引用:我也是派了領島,派到的一刻,我的眼淚忍不

原帖由 mosquito_chu 於 13-06-04 發表
我也是派了領島,派到的一刻,我的眼淚忍不住流出來,到今日一唸此事,我也不其然流淚,那天我一路喊一路怪 ...
唔係想話你,我都好同情你,但不能輸打贏要呀!你問下全世界,有咩制度係絕對公平呢?學術樓上有d jm講,冇制度可以pleased 到全部人架!

Anyway希望你加油!比d正能量你!

作者: Happylily2012    時間: 13-6-4 12:29

回復 mosquito_chu 的帖子

我都唔揀大熱門,就算抽中第四都接受,卻偏偏要派到最差
作者: Happylily2012    時間: 13-6-4 12:36

呢幾日唔停對仔仔話 媽咪眼中你是最好的,又搵小一功課操下,嘛都試下,今日in,希望仔仔可以順利!
作者: 小克    時間: 13-6-4 12:52

作者: rogerlam123    時間: 13-6-4 13:13     標題: 回覆:就來崩潰!

想當年差不多7月,間直資小學才打電話給我後補再in,最後都順利過關,所以唔駛咁早心灰!支持妳!

作者: winnieok    時間: 13-6-4 13:20

我個女都係派咗領島 ( 第十志願),    這幾天又要同個仔温書, 又要叩門, 街又熱, 很 累呀 .......  
作者: carchu12    時間: 13-6-4 13:32

很明白樓主感受。我都係為女做孟母三遷,樓主要加油,唔好太炭。小一轉唔到仲有小二,而且扣門剛剛才開始,請抱著不放棄的精神吧﹗

同時,希望在此呼籲一下,大家幫下忙,有私小offer而又派到好既,請盡快放位啦﹗
我星期六已即刻通知德雅放位了。
作者: 豬婆    時間: 13-6-4 13:36

雖然自己囡囡已有offer , 但亦經歷過等待.....十分明白各位媽媽果種無助同無奈嘅心情 , 派彩當日見到有D媽咪喊到收唔到聲真係好鄧佢地心痛 , 你地一定要加油 , 未到最後都唔好放棄
作者: iluvchun    時間: 13-6-4 13:45

為自己仔女做左咁多準備, 就算輸比運氣, 但學左既野都唔會冇左
我相信機會只會留番有準備既人, 只係機會幾時到而已
大家一齊努力吧
作者: 喵媽    時間: 13-6-4 13:53

各位加油!!!
作者: crazymum    時間: 13-6-4 14:14     標題: 引用:我覺得呢個制度簡直係泯滅人性!!!+

原帖由 小克 於 13-06-04 發表
我覺得呢個制度簡直係泯滅人性!!!
其實如果唔係派位,所有學校都要自己考的話,大家要全時間催谷,鬥portfolio, 鬥面試咪仲辛苦!

作者: Happylily2012    時間: 13-6-4 15:21

l_wingwing 發表於 13-6-4 11:56
非常同意呢位jm講!

樓主,而家先係小一,幾時擔心到大?唔係公唔公平的問題,係每個小朋友都行唔同的路!盡 ...
可能每個小朋友在父母眼中都是最叻,我仔學嘢都ok,都想俾個好環境佢,畢竟環境對小朋友影響大!
作者: a+++    時間: 13-6-4 15:27

你已經做得好好, 其他交比個天幫你安排.

無疑很多事都靠運氣. 我身邊有個媽咪, 甚麼都話唔知唔識(其實懶又唔想做), 個天又比個小朋友考到名校, 個亞媽仲問係咪可以直上中學, 你可想而知她簡直..  不過, 呢張只係入場劵, 考到唔代表讀到, 所以p2仲有好多機會, 支持你.
作者: Babemama    時間: 13-6-4 16:02     標題: 回覆:就來崩潰!

唔好灰心,上天會安排最適合和好嘅路你地㗎!加油!

作者: 恩盈    時間: 13-6-4 16:19

老公話前日幫我編第一志願叩門信時都喊了!
為咗仔仔升學,特登由新界搬來,K1開始仔仔就學各類興趣班,
俾咗好多心機去考直資私校,但到依加都得個等字。
更多投入卻抵不過1個幸運隨機號碼!
今早拖住仔仔四圍交表,睇佢成頭汗,在第一志願個鐵閘投表,想喊
對唔住仔仔!只能怪自己唔好彩,不如人啲借地址仲派到好學校!怪沒屋企人識校長主任!
但小朋友永不知愁,話有小學收咗佢都幾開心,又話點解又要去面試?
點解讀個小學要父母痛苦成咁,我都唔知可以撐到幾時!天光又要繼續交表,又是面試再等通知!

呢D說話你響呢度寫發洩好啦,唔好對住個仔講呀,是非黑白要分明架做人,如果唔係就算考入但陪上人格,值咩?

作者: f_f    時間: 13-6-4 16:31

小弟可以比小小意見樓主,我自己當初都準備就是如果派唔到心儀的學校不如辛苦小小搵間私小讀主先,如果小朋友開心可以繼續讀或到時再試吓去其它學校睇吓有無幾會。我個人覺得先入間OK的私小再轉其它心目中的學校會比較容易過...不太理想的派位學校再轉其它心儀的學校就比較困難。
因出派位後應有好多私小會有位放出黎...祝你好運(記得比正向信息給小朋友)
作者: Jillbaggio    時間: 13-6-4 16:37

感慨萬千,
加油
作者: mckenbaby    時間: 13-6-4 17:05

加油,總會有希望!
作者: win_bb    時間: 13-6-4 17:07

當年亞女都派得麻麻地,叩了2間心儀,一直冇消息,最後係開學前幾日先收到心儀第一志願話收亞女,所以現家唔好太憂心,努力叩門,一定會有好消息的。
作者: dannyyau302    時間: 13-6-4 17:09     標題: 回覆:就來崩潰!

呢幾日打定電話畀私小,應該有後補位給您。

作者: CandiMami    時間: 13-6-4 18:11     標題: 回覆:就來崩潰!

樓主不要灰心!加油!

作者: Stinkypig    時間: 13-6-4 18:31     標題: 回覆:就來崩潰!

大家千萬不要灰心!兩年前阿女派到全41網最差嘅小學,我喊到眼都腫。但我媽咪話兒孫自有兒孫福,上天會替小朋友找最適合佢嘅學校。最後,扣門入咗一間二綫嘅直資。本來還是有點旁惶,但九月開學後,阿女返到黎日日唱校歌,非常開心,不停講學校的趣事。我發覺原來上天早已替我們選好了。各位加油!

作者: S.Potato    時間: 13-6-4 18:47     標題: 回覆:Stinkypig 的帖子

塞翁失馬,焉知非福
塞翁得馬,焉知非禍
千萬不要失去信心!

作者: peppep2012    時間: 13-6-4 19:30

我咪又係一樣, 叩左6間,要準備好多野, 又要番K3果度叫校長寫信, 又要COPY/PRINT 好多野, 封封COVER LETTER 都唔同.... 叩左6間,最慘係我係陀住35周既肚, 仲要周圍走......份野自己做得好用心, 學校就囂到不得了, 搵D校工呀, 紙皮箱收我本野. 仲要有D 串到死.... 唉, 點解個政府咁架, 小朋友讀邊間應該係由家長揀, 學枚再挑選, 而家抽獎真係得啖笑........
作者: peppep2012    時間: 13-6-4 19:40

小克 發表於 13-6-4 12:52
我覺得呢個制度簡直係泯滅人性!!!
我都覺得係
作者: Babyflor    時間: 13-6-4 19:49     標題: 引用:Quote:原帖由+Happylily2012+於+13-06-04+

原帖由 hebe2010 於 13-06-04 發表

...
我都派到十七志願,努力叩門中!大家都努力!總會有合適學校的!加油呀(都同自己講)

作者: Happylily2012    時間: 13-6-4 20:11

多謝各位意見!壓力當然唔會俾小朋友,但負面情緒則都有小小。今日去咗跨區二線學校叩門,老師話仔仔英文數學都幾好,講故仔能力就普通,仔仔最大問題是坐唔定,又好奇,今日見老師間房有鰐魚及蝴蝶標本,又坐唔定,仲問老師好多問題,不過間學校老師校工都好好,但結果點都要等通知
作者: Happylily2012    時間: 13-6-4 20:12

回復 f_f 的帖子

如果私小俾位給,都會考慮私校先,希望能如願
作者: cat_house    時間: 13-6-4 20:22     標題: 回覆:就來崩潰!

完全明白你的感受。人生的路並非止於小一。繼續努力!

作者: winghanchoy    時間: 13-6-4 20:29

加油!祝叩門成功。
作者: christinac    時間: 13-6-4 20:40     標題: 回覆:就來崩潰!

我派到22志願仲要誇區,今日去註冊,嘩!成間學校都冇人,好似冇人讀,我上網睇佢有南亞文字架,即好多南亞人讀。

作者: yovin    時間: 13-6-4 20:55

堅持吖好媽媽。
我五年前34網一樣派十三志願 , 最後四圍叩門 , 卒之叩到心儀和八月份也收到部份直資放出來的位o現階段多寄一些信 , 寄埋俾落選的直資o
34網可一試叩門兩間獻主會作保險線,它們精英班也幾好的 , 另外民生六月面試o
十卜 , 十卜

作者: CreativeAccount    時間: 13-6-4 21:02     標題: 引用:囡囡都派到領島!+我忍唔到,+收到結果便忍不

我是爸爸來,純粹回應支持你及打氣!努力不要灰心,希望在明天,大家也為自己寶貝努力,add oil!

作者: Happylily2012    時間: 13-6-4 21:24

回復 peppep2012 的帖子

加油!保重身體
作者: Happylily2012    時間: 13-6-4 21:27

回復 yovin 的帖子

多謝哂,獻主會放第二都派唔到,2間都交咗表等面試
作者: iqover120    時間: 13-6-4 21:34

想用第一身既故事同失望的家長打打氣:

兩年前的這個時候, 我也很失望、失落,面試的結果也令我有一刻懷疑女女的能力。

自細覺得小女有語言天份, 但很早熟
, 懂事。比較慢熱, 見到些惡D或冇禮貌既人就唔多想答人。

當時沒有去考出名的幼稚園, 只在區內讀普通學校。又冇cert又冇獎, 報小一時只報了5-6間私小和直資學校,可能性格原因, 全部2nd都冇, 只有兩間waiting;15分又連區內自行都落選。當時諗一直覺得叻既女女點解冇間收, 真係好似係天堂跌落hell!

到冷靜落黎,都明白考小一既setting係唔一定揀到叻人,應該揀咗D外向既人,唯有接受大抽獎既結果, 深信小朋友如有天份, 最终可憑實力考到好既中學。

十二月一間對其學制有些顧慮的直資收了, 最終决定放棄大抽獎。六七月叩津校又in都冇得in。

大抽獎後既八月, 心儀既私校最终才說有位,所以不要太早灰心啊!

一年後既暑假,同一個人沒有出外補習,沒有獎牌;去考名津校小二插班試間間都收,到佢同我講唔鐘意尼間, 唔想去嗰間。

我既故事想話俾大家聽, 唔好俾這遊戲打擊你對孩子既信心,佢地揀既其實同大抽獎冇乜分別。唔可能在5歲做到talent identification吧!

重點係無論去到那間小學, 我哋有6年時間引導孩子好好學習,有書緣既中一都可以去到理想既學校,不要在考小一階段氣餒或失望呢。

正面啲諗,我地目標係引導小朋友努力學習, 用自己既能力去爭取插班;小二未有位, 小三再試;小三冇位,小四再試;最終小五都可能未有位,但可能就係這個目標令到小五、六成績很好,考到一間很好的中學呢!我真係相信學無前後,達者為先呢

作者: sasafan    時間: 13-6-4 21:42     標題: 引用:Quote:Happylily2012+發表於+13-6-4+02:39+

原帖由 iqover120 於 13-06-04 發表
想用第一身既故事同失望的家長打打氣:
兩年前的這個時候, 我也很失望、失落,面試的結果也令我有一刻懷疑 ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5