教育王國

標題: 大家分享吓學啲咩課外活動, 你哋認為報學校係有幫助?! [打印本頁]

作者: Twins-Baby    時間: 13-5-8 17:14     標題: 大家分享吓學啲咩課外活動, 你哋認為報學校係有幫助?!

我小朋友學嘅課外活動都係我自己本身識, 這樣大家可以多一個話題溝通, 希望可以多啲互相學習.
但有啲家長成日話, 學多啲特別嘢, 可以得到名校青睞. 而有一個家長叫個小朋友去學琴K3考到三級, 佢話個小朋友可以入名校的機會比人大, 其實佢小朋友都算叻, 但結果...., 佢全軍覆沒

你又比你小朋友學啲咩?  係為興趣定為考學校?

作者: aleelee    時間: 13-5-8 17:26     標題: 回覆:大家分享吓學啲咩課外活動, 你哋認為報學校係有幫助

我反而自己唔識普通話,所以比亞仔學,只為升小一時有點認識!

作者: Twins-Baby    時間: 13-5-8 17:28

aleelee 發表於 13-5-8 17:26
我反而自己唔識普通話,所以比亞仔學,只為升小一時有點認識!
我都諗緊煲冬瓜.  拼音真係幾有用.
作者: Chunyan    時間: 13-5-8 17:30     標題: 回覆:Twins-Baby 的帖子

我認為課外活動只是興趣,有學鋼琴,但沒有考試。她學得開心就可以,自己主動彈。不考試因為覺得沒有必要增加壓力。也有學畫畫。

作者: Twins-Baby    時間: 13-5-8 17:31

Chunyan 發表於 13-5-8 17:30
我認為課外活動只是興趣,有學鋼琴,但沒有考試。她學得開心就可以,自己主動彈。不考試因為覺得沒有必要增 ...
你真係一個好家長  
作者: SY_Joanne    時間: 13-5-8 17:53

宜家淨係比佢學鋼琴同學公文中文, 鋼琴係囝囝有興趣先學, 完全冇比壓力佢, 考到緊係好啦! 考得唔好就當係一個經驗; 而公文中文就覺得中文比英文同數學冇咁容易學得精, 所以先要好好打好個基礎!
作者: Twins-Baby    時間: 13-5-8 18:11

SY_Joanne 發表於 13-5-8 17:53
宜家淨係比佢學鋼琴同學公文中文, 鋼琴係囝囝有興趣先學, 完全冇比壓力佢, 考到緊係好啦! 考得唔好就當係一 ...
我身邊啲朋友都要比小朋友補中文了,
作者: 溋溋    時間: 13-5-8 18:57     標題: 回覆:大家分享吓學啲咩課外活動, 你哋認為報學校係有幫助

鋼琴根本已稱不上特殊技能了,你fd摸錯路啦

作者: Twins-Baby    時間: 13-5-8 19:03

溋溋 發表於 13-5-8 18:57
鋼琴根本已稱不上特殊技能了,你fd摸錯路啦
我都又話佢知, 但係佢兩年前唔信我講, 無計哇   到衰咗咪知道囉
作者: seamama    時間: 13-5-8 19:16     標題: 引用:Quote:SY_Joanne+發表於+13-5-8+17:53+宜家

原帖由 Twins-Baby 於 13-05-08 發表
我身邊啲朋友都要比小朋友補中文了,
我都想學中文,那裡有得學?

作者: Twins-Baby    時間: 13-5-8 19:19

seamama 發表於 13-5-8 19:16
我都想學中文,那裡有得學?
我朋友住在九龍, 佢小朋友係一間好出名的學校度讀, 佢話都係學校附近
作者: 溋溋    時間: 13-5-8 19:54     標題: 引用:Quote:溋溋+發表於+13-5-8+18:57+鋼琴根本

我都又話佢知, 但係佢兩年前唔信我講, 無計哇   到衰咗咪知道囉
而且我覺得果d學校有少少改左收生準則,好似唔多想收港孩

作者: Twins-Baby    時間: 13-5-8 19:58

溋溋 發表於 13-5-8 19:54
而且我覺得果d學校有少少改左收生準則,好似唔多想收港孩
呢樣都係哇, 無禮貌同爭住用考試物品都死得, 所以.....真係都要注意
作者: 小曳人    時間: 13-5-8 20:39

睇你考咩學校..
e.g. 該校咁類活動攞開學界第一,咁去學就有用

我大仔9月先學圍棋 (學咗大半年),係佢主動要求學嘅,年頭參加第一個比賽已經攞獎,手上已有幾個獎,我都未知有無用... 圍棋好多比賽,好多人都攞到獎!
其他興趣,真係興趣同技能,無諗過為報學校

作者: Twins-Baby    時間: 13-5-8 20:41

小曳人 發表於 13-5-8 20:39
睇你考咩學校..
e.g. 該校咁類活動攞開學界第一,咁去學就有用
噤點先係可以知道有代表性的比賽?  因為好多自己報的, 都係好COMMERCIAL 多過認受性  
作者: 小曳人    時間: 13-5-8 20:52

Twins-Baby 發表於 13-5-8 20:41
噤點先係可以知道有代表性的比賽?  因為好多自己報的, 都係好COMMERCIAL 多過認受性   ...
好睇嗰個活動本身性質
以圍棋為例,其實似橋牌(我自己打開橋牌),比賽其實係game,正式有director在場嘅game (平時玩就唔係formal game),所以一年幾十個比賽都有!有無代表性,好睇參加人數,但係唔係人人都知

其實我相信只要揀啱活動,攞唔攞獎係其次

作者: Twins-Baby    時間: 13-5-8 20:56

小曳人 發表於 13-5-8 20:52
好睇嗰個活動本身性質
以圍棋為例,其實似橋牌(我自己打開橋牌),比賽其實係game,正式有director在場嘅gam ...
我朋友趕唔到會場比賽, 都有個優異獎喎
作者: 溋溋    時間: 13-5-8 21:35     標題: 引用:Quote:小曳人+發表於+13-5-8+20:52+好睇嗰

我朋友趕唔到會場比賽, 都有個優異獎喎
我女都曾得過ymca的體操比賽獎項,我覺得呢個都幾有認受性?

作者: Twins-Baby    時間: 13-5-8 21:36

溋溋 發表於 13-5-8 21:35
我女都曾得過ymca的體操比賽獎項,我覺得呢個都幾有認受性?
我個女都係玩體操    
作者: 溋溋    時間: 13-5-8 21:55     標題: 引用:Quote:溋溋+發表於+13-5-8+21:35+我女都曾

我個女都係玩體操
除左體操仲有咩?

作者: Twins-Baby    時間: 13-5-8 22:02

回復 溋溋 的帖子

Archery, Harp 同 table tennis  仲有  horse back riding 所以係唔關考學校先去學  
作者: tws2010    時間: 13-5-8 22:14

回復 Chunyan 的帖子

Me too.  My kid is now at P.3.  I never ask him to take exam on piano or violin. Learning musical instruments are purely for his interest.
作者: 溋溋    時間: 13-5-8 22:57     標題: 引用:+本帖最後由+Twins-Baby+於+13-5-8+22:03+

回復 溋溋 的帖子
harp是學迷你版果款,你會否覺得太玩具?騎馬會否容易'櫈'到腰?

作者: Twins-Baby    時間: 13-5-8 23:10

回復 溋溋 的帖子

初學一定要用BB HARP, 而家唔洗用了, 因為轉了大一些的HARP 了, 無咁玩具了.
好彩學了年幾都無意外發生.

作者: happy_lavender    時間: 13-5-10 13:34

仔仔學一體一藝一語言。

體:劍擊,他很喜歡,主要讓他在比賽中攞些挫敗感,學習面對逆境以及發洩多餘的體力。

藝:畫畫,他初時不大喜歡,但現在鍾意到不得了。主要讓他學習專注及令他淡定些。

語言:因為他自己傾向講廣東話,對中文也較易上手;變成英文較弱,唔多肯講!那麼只好報堂讓他增加操練機會;語言無得揀,一定要操。
作者: taktakchichi    時間: 13-5-10 13:45

最好係練口才/比達技巧, 呢樣野對面試同日後出嚟做野都好有用  (不過我好懶, 都無揀呢D課程俾小朋友參加)

作者: 妤妤    時間: 13-5-10 13:55     標題: 引用:回復+溋溋+的帖子 初學一定要用BB+HARP,+

回復 溋溋 的帖子

初學一定要用BB HARP, 而家唔洗用了, 因為轉了大一些的HARP 了, 無咁玩具了.
harp 手指係咪好痛?我想女學,但她怕痛!

作者: Twins-Baby    時間: 13-5-10 14:54

taktakchichi 發表於 13-5-10 13:45
最好係練口才/比達技巧, 呢樣野對面試同日後出嚟做野都好有用  (不過我好懶, 都無揀呢D課程俾小朋友參加) : ...
但我朋友話啲司儀攪的司儀班係......掠水居多
作者: Twins-Baby    時間: 13-5-10 14:55

妤妤 發表於 13-5-10 13:55
harp 手指係咪好痛?我想女學,但她怕痛!
唔係架, 可以帶指套.
作者: 普通话屯门    時間: 13-5-10 15:20

我知道跳舞,普通话朗诵比赛,和英文有证书,其它的课外活动那些有证书呢?想问,

作者: 普通话屯门    時間: 13-5-10 15:22

对了,跆拳道也有证书吗?
作者: Twins-Baby    時間: 13-5-10 15:22

普通话屯门 發表於 13-5-10 15:20
我知道跳舞,普通话朗诵比赛,和英文有证书,其它的课外活动那些有证书呢?想问,
...
而家咩都係可以拎到證書, 所有課外活動都係為啲要拎CERT的小朋友而設
作者: 普通话屯门    時間: 13-5-10 15:24

我2月份的时候给仔仔在屯门学习画画,可是没有证书的。
作者: ha8mo    時間: 13-5-10 15:25

作者: Twins-Baby    時間: 13-5-10 15:28

普通话屯门 發表於 13-5-10 15:24
我2月份的时候给仔仔在屯门学习画画,可是没有证书的。
你嗰間咪好特別囉  
作者: Twins-Baby    時間: 13-5-10 15:33

ha8mo 發表於 13-5-10 15:25
印證書=印銀紙呀

我仔讀個cambridge starters
我個朋友成日話佢個仔好勁, 考到了STARTERS, 仲話佢個仔上英文班, 佢個仔的英文, 都係好平平無奇, 因為個亞媽係英文屬於水皮人士.  所以我唔信呢啲英文CERT, 你話係SAT 或TOFEL 我就話佢勁啦   
作者: Mabello6    時間: 13-5-10 16:08

回復 小曳人 的帖子

我都是比囡囡學圍棋, 是讓她思考

作者: stefi    時間: 13-5-10 16:49     標題: 回覆:大家分享吓學啲咩課外活動, 你哋認為報學校係有幫助

我女(K2)學過好多野,大部分都係俾佢見識下,岩先繼續學,中文、話劇、唱歌、普通話、LCM、小蜜蜂(小童軍)、鋼琴、游水……
全部佢都鐘意,但冇咁多時間同錢,最後只係學其中幾樣,我並唔係為左証書去學

作者: Twins-Baby    時間: 13-5-10 17:02

stefi 發表於 13-5-10 16:49
我女(K2)學過好多野,大部分都係俾佢見識下,岩先繼續學,中文、話劇、唱歌、普通話、LCM、小蜜蜂(小童 ...
愛自己小朋友的家長, 係要比個小朋友見開眼界, 而唔係用作追名逐利.
作者: stefi    時間: 13-5-10 20:14     標題: 引用:Quote:stefi+發表於+13-5-10+16:49+我女(K

原帖由 Twins-Baby 於 13-05-10 發表
愛自己小朋友的家長, 係要比個小朋友見開眼界, 而唔係用作追名逐利.
係呀,所以我囡囡學得好開心~
佢依家學緊鋼琴、LCM、中文、普通話、小蜜蜂,仲話想加碼學跳舞,我話你好忙啦,等學完普通話先啦

作者: twinsprimary    時間: 13-5-10 23:48     標題: 回覆:大家分享吓學啲咩課外活動, 你哋認為報學校係有幫助?!

從3歲開始就讓孩子玩不同類型興趣活動,除了phonics比較學術性D外,其他都係純玩,例如芭蕾舞、游泳、drama、畫畫、武術、鋼琴。玩過之後如果有興趣就繼續,否則就轉玩其他,當中都有很多取cert嘅機會,例如比賽有cert,表演又有cert,其實D cert大部份都對考小一冇乜用,不過對孩子來講有紀念性同鼓勵作用而已。

作者: GAT    時間: 13-5-14 01:20

唔可以話比賽同表演沒用,可以鍛煉小朋友接受成敗,明白得失唔重要,學會享受過程。也可以學會面對群眾,提升自信心,建立自我形象。家長懂得教,孩子一定會得益良多。無形中都會對考小一有幫助。
作者: Twins-Baby    時間: 13-5-14 10:00

GAT 發表於 13-5-14 01:20
唔可以話比賽同表演沒用,可以鍛煉小朋友接受成敗,明白得失唔重要,學會享受過程。也可以學會面對群眾,提 ...
但係而家好多父母係重得失, 吓吓報比賽係重OUTCOME, 唔係過程, 為求用作考名校作武器.  太過於重名利. 仲有好多家長緊張到要個小朋友日日要作戰格, 有啲真係好誇張.
作者: kwokbobo    時間: 13-5-14 13:03

stefi 發表於 13-5-10 20:14
係呀,所以我囡囡學得好開心~
佢依家學緊鋼琴、LCM、中文、普通話、小蜜蜂,仲話想加碼學跳舞,我話你好忙 ...

請問LCM係咩來架?
作者: mimics218    時間: 13-5-14 15:38

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5