教育王國

標題: 各位2013/9月英國開學的家長分享區 [打印本頁]

作者: Taimum    時間: 13-4-16 10:06     標題: 各位2013/9月英國開學的家長分享區

好快仲有4個月就起程,緊張嗎(您和仔女)?學校確定,機票亦ok,但好似仲有好多事情未定!大家傾下輕鬆下!
作者: usquare    時間: 13-4-16 10:24     標題: 回覆:Taimum 的帖子

你會陪佢去英國嗎?

作者: Tiger媽    時間: 13-4-16 10:33

又緊張,又擔心。一時對呀仔開展另一頁感到興奮,但一時又會擔心佢在外地冇王管,容易學壞。我都在學習放手中。你們搵到guardian?
作者: usquare    時間: 13-4-16 10:38     標題: 回覆:Tiger媽 的帖子

我係女仲擔心

作者: alee810    時間: 13-4-16 10:38

係呀, 好多嘢未準備! 我叫左爸爸早一星期送阿女去英國, 兩父女先遊下倫敦, 然後係學校附返住兩晚, 等阿女知道點搭coach 去機塲, 去邊處買日用品等, 雖然阿女去讀A-Level, 唔係小朋友, 但係佢係我唯一, 始終有啲失落感覺
作者: usquare    時間: 13-4-16 11:12     標題: 引用:係呀,+好多嘢未準備!+我叫左爸爸早一星期送

原帖由 alee810 於 13-04-16 發表
係呀, 好多嘢未準備! 我叫左爸爸早一星期送阿女去英國, 兩父女先遊下倫敦, 然後係學校附返住兩晚, 等阿女知 ...
A-level要穿校服嗎? 另外想問是否需要用一啲縫在衣物上的label 呢, if yes,  哪裡可order? 床單, 毯子又需要帶嗎?
問題天天都多, 希望大家可教路

作者: Tiger媽    時間: 13-4-16 11:49

Academic Asia 介紹 label 可以同以卞訂。一星期起貨。
龍門 : 2777 5191
順記 : 2748 7838
章記 : 9606 6033
作者: alee810    時間: 13-4-16 12:45

回復 usquare 的帖子

A-Level 唔使著校服, 但係要斯文返工衫 (因為英國當A-level 學生係大人看待), Agent 話學校會通知學生需要帶回宿舍的用品, 有啲學校會提供床單, 我還未收到學校清單, 所以未開始買
作者: CPU1995    時間: 13-4-16 13:02     標題: 引用:Academic+Asia+介紹+label+可以同以卞訂。

原帖由 Tiger媽 於 13-04-16 發表
Academic Asia 介紹 label 可以同以卞訂。一星期起貨。
龍門 : 2777 5191
順記 : 2748 7838
Try this one:
Pang Kee 2720 6212
50 doz label + delivery

作者: CPU1995    時間: 13-4-16 13:04     標題: 引用:Quote:原帖由+Tiger媽+於+13-04-16+發表Aca

原帖由 CPU1995 於 13-04-16 發表
Try this one:
Pang Kee 2720 6212
50 doz label + delivery
$90 for 50 dozen (Pang Kee)

作者: Tiger媽    時間: 13-4-16 13:13

各位搵左guardian 未?prefer 外國人定中國人?我正在搵guardian。 有現讀該校學生介紹嘅guardian 係中國夫婦。好處係同聲同氣和呀仔容易溶入同校嘅港生度。因該guardian 現take care 4 名該校港生。各位覚得好嗎?
作者: Taimum    時間: 13-4-16 17:43

回復 usquare 的帖子

我同老公都去,先在倫敦玩兩日,再去學校附近住日,跟佢四圍參觀,等佢入學校後,我倆多住一晚就回港啦!其實係想一1帶阿仔轉机和去學校路程!
作者: Taimum    時間: 13-4-16 17:46

回復 Tiger媽 的帖子

Agent 介紹一間叫Crown,價錢合理,試一年,如果不合適,下年才轉!
作者: Tiger媽    時間: 13-4-16 18:07

可否分享你們揀guardian 的要求?例如有沒有兒女,夫婦年齡......
作者: 梁媽媽    時間: 13-4-16 21:22     標題: 回覆:alee810 的帖子

絶對同意!

作者: Taimum    時間: 13-4-16 22:36

Guardian公司幾時會通知我地揀家庭呢?
作者: NLai    時間: 13-4-17 07:14     標題: 回覆:各位9月英國開學的家長分享區

我無用過監護人,因为我係隌讀媽媽,但我在家长日,都会見到有監護人,我唸中国人会好D呱,話唒同声同氣,衰極有普,呀女有个同学的監護人呀姨,吾知係太好人加得閒,星期六仲煲老火湯迗入学校俾佢个女,外出靠朋友,中国人,受人錢財,替人消災,心態係有,外国人点信得過?

作者: Ding    時間: 13-4-17 10:12     標題: 回覆:NLai 的帖子

可以揀家?咁係唔係揀左以後都係果個家庭接待學生?

作者: tsangdcf    時間: 13-4-17 10:28

請教大家校服如何安排呢? 數量? 運動服? 運動用品?  我囡囡 9 月上 yr10. 學校講要去STEVESON訂....如何訂好? 請畀意見....
作者: yhu    時間: 13-4-17 13:34

請問你們交完學校留位費後,學校有通過agent給你們發確認電郵嗎? 
作者: Ding    時間: 13-4-17 13:37     標題: 回覆:yhu 的帖子

當然有啦

作者: yhu    時間: 13-4-17 13:44

回復 Ding 的帖子

謝謝!可能是term break的原因,我交了留位費已經3個幾星期還未收到確認。等我問吓agent先。

作者: Tiger媽    時間: 13-4-17 15:01

哦!我也沒有收到任何confirmation,但有forward passport copy 比學校辦證件。請問有沒有家長可brief 下個process? Tks a lot.
作者: noel2010    時間: 13-4-17 19:28

每間学校有不同做法, 不用太担心。
我校 2012/13 year 9, 會出confirmation, bills, medical history form, handbook.....Agent 要交完全年学費後, 會出信比我哋apply UK student visa. 但学校信只出一年, Agent 話因名校有收生要求, 学校不會出到讀完 A-level, 故student visa 要每年apply, 比$3700/ application,然後body check, 就OK.
直至現在未有收什費。
朋友仔. 2012/13 year 9, 学校一收留位費, 便出信 apply 五年 UK student visa, Agent不用body check 及開学後中途才交学費 term school fee及不知名什費GPB1000/term.
曾在展覽上有留学生話Agent & Guardian 常亂收什費, 沒有參加活動都收$$$, 叫家長多留意‧
作者: Ding    時間: 13-4-17 21:59

我交了留位費後就收到學校信話收到 deposit, 佢地 summer term會再寄封 confirmation letter, 一個 term 學費invoice 同埋我需要準備的清單俾我, 我問過現在讀緊嘅學生家長, 佢地話學學校無咩收雜費. 當收到 CAS 信後就可以做 student visa.

作者: sancheng138    時間: 13-4-18 01:25

作者: elainebell    時間: 13-4-18 04:13

係邊度有D pre GCSE course 讀?
thanks
作者: Ding    時間: 13-4-18 07:34     標題: 回覆:Ding 的帖子

提提大家,因為申請visa會hold住你個passport,所以如果想6,7月去旅行就要好好安排下

作者: Taimum    時間: 13-4-18 09:53

回復 Ding 的帖子

Summer term應該剛開始,我暫時只收到學校confirm收到deposit和guardian嘅confirm.還有agent比嘅check list,其他未有話等通知!
作者: Ding    時間: 13-4-18 10:57     標題: 回覆:Taimum 的帖子

大概6月就開始做嘢,到時好忙!因為而家咩都未有,連 label 都訂唔到

作者: bp123    時間: 13-4-18 12:42

回復 Taimum 的帖子

我之前都用過
作者: BrandonVictoria    時間: 13-4-18 13:36

Please pm to where there is pre - GCSE  course ...thanks
作者: Taimum    時間: 13-4-18 13:40

Ding 發表於 13-4-18 10:57
大概6月就開始做嘢,到時好忙!因為而家咩都未有,連 label 都訂唔到

...

老公話唔好用name tag,縫都有排縫,用不脫色筆,唔得先再唸!
作者: Taimum    時間: 13-4-18 13:44

回復 bp123 的帖子

你有用過Crown?覺得点呀?介紹啲家庭好唔好?有乜要注意?每到half term要學生自己去寄宿家庭到或有人來接呢?
作者: BrandonVictoria    時間: 13-4-18 13:45

會擔心仔仔在英國這全新的英語學習璟境跟不上進度嗎?我小朋友會9月去讀Year 9,
很擔心.....

作者: Taimum    時間: 13-4-18 14:13

回復 CPU1995 的帖子

CPU1995,我想問阿仔到校後讀的English是ESL,因所有海外生都要, 是否跟GCSE唔同嗎?學校話若經IELTS測試合格可轉回讀GCSE English和Eng Lit。還有IELTS,阿仔未考過,year 10要考嗎?HK 定 UK考?作用是什麼?
作者: Ding    時間: 13-4-18 15:08     標題: 回覆:Taimum 的帖子

都要訂,因為唔係件件衫都有位俾你寫名,好似襪咁,寫唔到,而且有D學校規定你個 name tag 縫在那裡,我會買個小形縫紉機(好似釘書機)全部釘晒佢

作者: Taimum    時間: 13-4-18 16:39

回復 Ding 的帖子

佢學校無指定要用name tag.边到買部机?
作者: Taimum    時間: 13-4-18 16:48

回復 BrandonVictoria 的帖子

好久沒見!當然有担心,但凡事都有第一次,對他們有信心!您仔仔最後決定哪間?不想公開,可以pm我!我記得您和我差不多時間找學校!
作者: CPU1995    時間: 13-4-18 17:44     標題: 回覆:Taimum 的帖子

My son doesn't take English as a subject in Year 12 and I have no knowledge on English ESL.

I think that it is more appropriate to take ITELS in year 12 as ITELS has two year validity and as a English requirement to apply for university.

My son took ITELS as a substitute for Grade B IGCSE English requirement to apply for Year 12 in UK.

作者: Ding    時間: 13-4-18 17:48     標題: 回覆:Taimum 的帖子

在女人街見過有得買

作者: bp123    時間: 13-4-18 21:16

是否crown guardians?

3年前JOIN用左一年, 我覺得佢地係家庭式經營, 效率略遜, 不過一般要求都辨到.

佢介紹左印度家庭比我個月女, 個FAMILY有2個分別幾歲既女, 對我個女都幾好.

假期有時個FAMILY 會接送囡囡, 如沒時間CROWN就安排的士接送.

我用左一年係因為第二年我個女搵個LOCAL 同學既FAMILY 做佢GUARDIAN, 唔係CROWN有問題.

作者: Taimum    時間: 13-4-18 22:16

係呀!多謝您的資料!
作者: 小比一隻大    時間: 13-4-18 22:23

剛收到學校通知要選定GCSE科目共6科。要注意什麼呢
作者: 梁媽媽    時間: 13-4-19 08:48

BrandonVictoria 發表於 13-4-18 13:45
會擔心仔仔在英國這全新的英語學習璟境跟不上進度嗎?我小朋友會9月去讀Year 9,
很擔心.....
...

呢樣我又唔擔心, 係擔心佢...."無論心靈和肉體都....愈來愈遠離我...!"
唉!

作者: Tiger媽    時間: 13-4-19 10:01

回復 小比一隻大 的帖子

我剛send 咗selection form 比學校。除了core subjects, 呀仔揀了separated science (phy,chem,bio) . 另外要take 4 科。我叫他自己上校網check 下每科嘅content, 然後從興趣出發。因提早去英國讀yr 10 都係希望佢用這兩年explore 下自己嘅興趣同方向。所以比佢自己揀。佢最後揀咗 German, drama, DT 和history。 值得同大家分享的是呀仔現在喜歡了解history 但唔喜歡記大量資料。佢上網睇完UK 嘅history syllabus 後話UK 課程多些分析和自己意見。佢好想試下。無論點,勇於嘗試係年青人應有的mindset 。 可惜香港教育制度只會磨滅大部份學生的courage。
作者: Taimum    時間: 13-4-19 10:41

其實選科都係我同阿仔成日講嘅問題!佢學校未有通知選科,反而香港嘅學校已發問卷比F3學生關於選科資料和找出自己興趣!
作者: Tiger媽    時間: 13-4-19 11:13

我 consult 過好些外國升讀的學生,他們都recommend 唔好錯過學drama 嘅機會。因有performance 同writing ,可以提升writing skill 同confidence。 係終身受用嘅東西。另外他們建議一定唔好錯過課外活動CCF。 在活動中有很多機會學習decision making, team spirit, risk evaluation etc。 最重要是學會克服困難。大家不妨參考下這些建議。
作者: noel2010    時間: 13-4-19 14:04

Year 9 History 是讀英國歷史,我仔在香港及英國history 都高分及有興趣,但他反而睇了year 10 & 11課程,他擔心太悶,唔選它。Drama, Year 9 讀的他話幾難,同香港演藝導師所教有很大分別。不過對他來說會有用,亦選了。Year 9 每科老師會分析給他知,所以比今年才選科較好了。
作者: Taimum    時間: 13-4-19 15:48

CCF即是?阿仔鍾意音樂,從K3已参加香兒合唱團,極喜歡打鼓和結他,希望他除了學科外,喺英國再有多些機會在音樂方面有所發展!佢應該都喜歡Drama,佢喺香兒都有演出過音樂劇,怕佢英文未適應,不過會鼓勵他的!
作者: teresat    時間: 13-4-19 16:10

如果喜歡音樂,不要錯過学唱歌及參加学校合唱团,

作者: Taimum    時間: 13-4-19 16:12

teresat 發表於 13-4-19 16:10

如果喜歡音樂,不要錯過学唱歌及參加学校合唱团,

一定呀!
作者: panda-jojo    時間: 13-4-20 01:56

我大女5年前就去左英國,細女上年都跟家姐一齊去左英國,今年九月仲會送埋個細仔去英國 我呢個暑假會帶細仔買校服先,我個仔無d女咁獨立,真係好唔捨得,所以呢排成日訓唔著雖然佢地三個去唔同學校,但係三個都係用同一間Guardian公司。呢間Guardian公司係一個香港人同一個外國人既夫婦經營,佢地好有經驗同好細心, 佢地揀既Homestay都好好,加上你唔啱住既話可以換。我d女需要補習既時候,都搵到好好既補習老師, 個老師仲要牛津大學畢業既。Guardian公司要睇下你揀邊間,如果你真係想換既話, 有d公司會要求你一個學期之前通知一聲。我d朋友今年先換左,係因為要一個學期前通知。
作者: peter_pan    時間: 13-4-20 09:43

CCF = Combined Cadet Force
It is military training. Kids get to dress up in military uniforms, march in formations, fire weapons...etc.

作者: peter_pan    時間: 13-4-20 10:15

Do be careful when choosing subjects such as Drama, History, or Religious Studies, as they involve a lot of essay writing. If your children's English is not very good, it may put them at a disadvantage.
作者: noel2010    時間: 13-4-20 11:00

回復 peter_pan 的帖子

Agreed.
Drama , 以前呀仔在香港有做過幕前幕後公開演出,寫英文劇本。點知Year 9 UK drama 完全不同,讀及寫。好難取到好高分數。同PE一樣,他由細到大是運動員,但GCSE 的PE是讀及寫。

作者: Taimum    時間: 13-4-20 14:47

回復 panda-jojo 的帖子

边間Guardian 公司呀!可以告之作參考?三個仔女都出國讀書,真有不捨感覺!
作者: 秋海棠    時間: 13-4-20 16:12

個人體驗, 若果選擇crown guardians真係要諗清楚, 我覺得佢哋好不負責任. 出了問題又不通

知你. 到隱瞞唔到先死死氣話你知. 詳情不便在這裡講. 我用咗一年走都走唔切.

作者: Taimum    時間: 13-4-20 18:03

有好或有唔好,可先試試一年,唔好再轉吧!
作者: panda-jojo    時間: 13-4-21 00:47

我PM d資料比你呀
作者: Tommy    時間: 13-4-21 09:19

報到!我大仔舊年己經去了英國,現就讀Year 10,細仔今年九月會過去讀Year 9.
作者: Taimum    時間: 13-4-21 10:04

回復 Tommy 的帖子

歡迎您!您是很有經驗的家長,可以有好多寶貴意見比我們新手家長!
作者: 梁媽媽    時間: 13-4-26 08:49

孩子即將出門, 我都有好多問題, 希望大家比下意見。

孩子用甚麼行李o急?  
首先係, 大約幾多吋o急先夠用, 跟住再黎就係:
1) 買個新的; 貴貴地的 (約 2-3,000), 如: Samsonite, american tourister... 貪佢輕身, 有信心。
2) 買個便宜的 (幾舊水個d) , 即係冇牌子既, 貪佢整爛都唔肉赤?

作者: 梁媽媽    時間: 13-4-26 09:00

冬天雪地著乜鞋?

因為去到已是9月, 好快就進入冬天 (又或是已經冬天?) , 只係著波鞋的話,

會唔會好易滑倒? 唔方便?

如想買 Dr. Matrin 鞋 (boot) , 知否在香港 / 英國 買會便宜一些?
又想上網買左送去學校比佢 (可省下行李重量。)
請問有冇購物網站介紹?

作者: Ding    時間: 13-4-26 11:16     標題: 回覆:梁媽媽 的帖子

梁媽媽,我打算用一大一細夾俾佢過去,如果放唔晒,就將太厚又未著得嘅衫寄過去,預一D紅白藍袋,因搬宿舍會用得著,細夾係俾佢 term break 返香港用,我唔會買貴,因為過到去好彩的話一讀就起碼5年,個夾只係當夾萬用 (放一D貴重野) ,又或用黎當衣櫃,所以我會用一D舊夾或中價夾俾佢,學成就在UK掉左佢!

鞋方面,最好買對 rain boots ,因為成日落雨,而且落雪都啱用,仲要預備文具,太多嘢啦

作者: Taimum    時間: 13-4-26 11:53

回復 梁媽媽 的帖子

我會比佢我地平常去旅行用開嘅!一大一細啦!唔會再買,太貴啦!我地用開嘅都○K,佢應該handel到!
作者: Taimum    時間: 13-4-26 11:55

Ding 發表於 13-4-26 11:16
梁媽媽,我打算用一大一細夾俾佢過去,如果放唔晒,就將太厚又未著得嘅衫寄過去,預一D紅白藍袋,因搬宿舍 ...

Cotex嘅鞋應該OK!

作者: teresat    時間: 13-4-26 11:59

回復 梁媽媽 的帖子

1)同2)都買過,一樣有機會爛
作者: Ding    時間: 13-4-26 13:43     標題: 回覆:Ding 的帖子

剛收到學校 CAS 信!時間真係好快!

作者: nakai_miu    時間: 13-4-26 14:02

大家好, 我個女今年到BATH讀書,徐了机票訂好外,甚麼都末預備好,真是頭痛,請問有冇Guardian介紹。
作者: Tiger媽    時間: 13-4-26 16:28

回復 nakai_miu 的帖子

我也正煩惱緊guardian 問題。因朋友建議揀英國人但也有朋友認為中國guardian 管得厳些和比較明白我們中國父母對子女行為的標準,有乜問題比較容易睇到。各位家長有沒有經驗可以share 下?
作者: miffy3005    時間: 13-4-26 21:12     標題: 回覆:nakai_miu 的帖子

Quest guardians 在bath 那區。

作者: dizidizi    時間: 13-4-26 22:10     標題: 引用:回復+nakai_miu+的帖子 我也正煩惱緊guard

原帖由 Tiger媽 於 13-04-26 發表
回復 nakai_miu 的帖子

我也正煩惱緊guardian 問題。因朋友建議揀英國人但也有朋友認為中國guardian 管得 ...
我都係為此煩惱,有好嘅host family分享下,小𠒇學校係Dorset 區。

作者: Taimum    時間: 13-4-26 22:58

我覺得英國家庭都可以,最緊要有責任感,不會以金錢第一,等阿仔認識多些外地的文化,若是中國家庭,就跟在香港沒有分別!
作者: miffy3005    時間: 13-4-26 23:44     標題: 引用:Quote:原帖由+Tiger媽+於+13-04-26+發表回

原帖由 dizidizi 於 13-04-26 發表
我都係為此煩惱,有好嘅host family分享下,小𠒇學校係Dorset 區。
阿女的學校也在Dorset。

作者: dizidizi    時間: 13-4-27 01:10     標題: 引用:Quote:原帖由+dizidizi+於+13-04-26+發表我

原帖由 miffy3005 於 13-04-26 發表
阿女的學校也在Dorset。
交流下意見得嗎?小兒今9月YR10,我會跟他玩完London 才送他回校,當晩夜回港啦,你呢?

作者: 梁媽媽    時間: 13-4-27 15:02     標題: 引用:梁媽媽,我打算用一大一細夾俾佢過去,如果

原帖由 Ding 於 13-04-26 發表
梁媽媽,我打算用一大一細夾俾佢過去,如果放唔晒,就將太厚又未著得嘅衫寄過去,預一D紅白藍袋,因搬宿舍 ...
紅白藍真是唔小得,
Rain boot 唔敢在香港買,太重了。
到時太多野帶。

作者: Taimum    時間: 13-4-27 17:33

我今早見到老公逢落雨都好喜歡著,係Cotex佢話落雪都得,會比阿仔試下!
作者: Ding    時間: 13-4-27 20:55     標題: 回覆:梁媽媽 的帖子

agent 都係叫我去到先買,因為款式多。

作者: 梁媽媽    時間: 13-4-29 12:04

醫療保險又要如何安排?
係咪睇學校內的醫生係免費? 
咁如果有事要睇醫院?入院?
應該點?

作者: 梁媽媽    時間: 13-4-29 12:06

Cotex -- 呢個牌子咁似女士用品既?係點架?
作者: Taimum    時間: 13-4-29 17:45

回復 梁媽媽 的帖子

我串錯左!應該係GORE TEX! CORE TEX 係隻物料名!
作者: 梁媽媽    時間: 13-4-29 18:55     標題: 回覆:Taimum 的帖子

哦,明晒啦,
呢隻乾濕外衣Aigle 已買,但唔知阿女會唔會著了。
之前的 topic 中,見有家長話買 Aigle 二合一外套,你把會買嗎?
因我未買入面件抓毛,驚阿女唔著。

作者: Taimum    時間: 13-4-29 19:30

回復 梁媽媽 的帖子

會買,但未知買边隻牌子!
作者: 梁媽媽    時間: 13-4-30 09:02

回復 梁媽媽 的帖子

shmilu_kio  買埋內裡好D,有備無患吖ma...凍起上嚟佢會著ga la  發表於 昨天 23:46

都會買啦, 因個時驚冇 size, 所以拿拿林買住外面個件先,
  想等亞女得閑d 再同佢去試下先買埋入面個件,
  你知啦, 買時又想買大件d , 等佢肥左都仲有得著, 但又驚買得太大唔暖....
  希望盡快去番轉 Sogo 啦。

作者: 梁媽媽    時間: 13-4-30 10:06

亞女學校要填回 “病歷表”, 報告之前打過乜野免疫針,
甚麼: 百日咳、白喉 的就有打過,
但其中一項 : [Meningitis 腦膜炎] = 我就搵云亞女健康院個本針簿都冇,
想請問你們的子女有冇打過呀?

作者: shmilu_kio    時間: 13-5-1 03:08

梁媽媽 發表於 13-4-30 09:02
回復 梁媽媽 的帖子

shmilu_kio  買埋內裡好D,有備無患吖ma...凍起上嚟佢會著ga la  發表於 昨天 23:46
其實可以買uniqlo哥件超薄羽絨做內裡,好暖ga,又輕又唔嘥地方, 冇咁凍時又可以當外衣著
作者: 梁媽媽    時間: 13-5-1 10:09     標題: 引用:Quote:梁媽媽+發表於+13-4-30+09:02+回復+

原帖由 shmilu_kio 於 13-05-01 發表
其實可以買uniqlo哥件超薄羽絨做內裡,好暖ga,又輕又唔嘥地方, 冇咁凍時又可以當外衣著 ...
e, 呢件我們已有,咁一於帶埋去先。
因為買 Aigle 入面個件,我貪佢有拉揀可以2合1

作者: Taimum    時間: 13-5-1 19:44

回復 梁媽媽 的帖子

Agent叫比張針咭copy佢就得!我睇阿仔張針咭都無打,我唸學校只作record,不是硬性要打!
作者: 梁媽媽    時間: 13-5-1 22:31     標題: 回覆:Taimum 的帖子

哦,明白。
我連子宮頸癌防禦針都打埋了。

作者: Taimum    時間: 13-5-2 22:57

回復 梁媽媽 的帖子

阿仔由細都無打流感針,因不想打太多,自己抵抗力才最重要.但發覺他越大,身體好似不及細時好,好容易感冒或咳,可能他越來越夜瞓有關!
作者: 梁媽媽    時間: 13-5-3 09:08

唔知去左英國會唔會可以早d訓呢?
學校話就話幾多點幾多點會熜燈...嘻!

作者: Taimum    時間: 13-5-3 09:45

回復 梁媽媽 的帖子

希望佢會早瞓D,可能香港讀書太忙!
作者: 梁媽媽    時間: 13-5-3 12:05

出發時, 孩子會只帶背包上機? 
還是帶手拉o急?

大家意見如何?

作者: yhlmami    時間: 13-5-3 12:11

回復 梁媽媽 的帖子

可以背一個再拉一個兩件上飛機

作者: Ding    時間: 13-5-3 18:08     標題: 回覆:梁媽媽 的帖子

一大一細行李寄艙,揹一個袋上機

作者: Taimum    時間: 13-5-3 19:49

阿仔鍾意彈結他,佢一定想帶,唔知比唔比佢帶好!
作者: matthewmarco    時間: 13-5-3 20:06

有冇人用過Quest 呢間 Guandian Company? Agent 介紹左呢間同 Crown 比我, 但說Quest 比較有交帶, Crown 就要下下自己主動問先答, 但一分$一分貨, Quest  就貴d , 我呀仔 14 歲今年9月過去讀 Year 9, 我都好擔心
作者: yhlmami    時間: 13-5-3 20:07

回復 梁媽媽 的帖子

英航學生票可帶2件23kg寄艙,2件手提登機。
作者: 梁媽媽    時間: 13-5-3 20:36     標題: 回覆:Taimum 的帖子

佢地隻身出門,佢想帶的我盡量比佢帶。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5