教育王國

標題: 怎樣才可入神級名校? [打印本頁]

作者: crazymum    時間: 13-3-18 16:24     標題: 怎樣才可入神級名校?

本身醒目型、唔怕醜、有禮貌、出自名幼、KPCC中級卓越+Cambridge starter15盾+Trinity Grade 2 Distinction+運動會全場總冠軍+朗誦比賽三甲+繪畫比賽優異,究竟咁樣夠未?

作者: Mommy-Maggie    時間: 13-3-18 16:29     標題: 回覆:怎樣才可入神級名校?

good luck

作者: JL3    時間: 13-3-18 16:32     標題: 引用:本身醒目型、唔怕醜、有禮貌、出自名幼、KP

原帖由 crazymum 於 13-03-18 發表
本身醒目型、唔怕醜、有禮貌、出自名幼、KPCC中級卓越+Cambridge starter15盾+Trinity Grade 2 Distinction ...
一定無問題!你的一定是公子了!能夠匹配,莫過於聖保羅男女或男拔!我 4 年前,大仔亦成功了,付出很多,還有 2 個跟著,祝你成功!

作者: Jane1983    時間: 13-3-18 16:42

牌面好勁,不過神級的「內部認購」多,一級百幾個位,真係比公眾爭的,可能係幾十個。幾千人考,要top1-2%先有機
作者: crazymum    時間: 13-3-18 16:52

Jane1983 發表於 13-3-18 16:42
牌面好勁,不過神級的「內部認購」多,一級百幾個位,真係比公眾爭的,可能係幾十個。幾千人考,要top1-2% ...
其實有幾多%人做到呢? 唔係想晒命, 不過上天給你這樣一個孩子, 你做不到給他完美的道路, 好似辜負o左佢o甘. 呢個係另一種壓力.

作者: jswailam928    時間: 13-3-18 17:08     標題: 回覆:crazymum 的帖子

學習係無止境, 一山還有一山高, good luck~

作者: monsterparentss    時間: 13-3-18 17:19

家長同小朋友都係平常心吧!不然希望越大,失望越大!
作者: JL3    時間: 13-3-18 17:24     標題: 引用:Quote:Jane1983+發表於+13-3-18+16:42+牌面

其實有幾多%人做到呢? 唔係想晒命, 不過上天給你這樣一個孩子, 你做不到給他完美的道路, 好似辜負o左佢o甘. ...
個人認為,小朋友的才華和能力,在 4 至 6 歲,這種年紀是由父母灌輸的,既不是天生,走對了門口,憑著父母,贏了一點起跑線!

作者: kerkermui    時間: 13-3-18 17:28

我都有一個我自己覺得好聰明嘅仔,但報學校嘅嘢,好睇緣份,唔係你覺得牌面show出嚟勁,就等於學校要收你!
但係好似你個仔咁叻,去到邊都出盡風頭嘅話,一定有好學校爭住收佢,平常心啦!作為父母,有俾過機會佢,盡心盡力教好,無話"辜負o左佢"架!

祝 好運!
作者: brima    時間: 13-3-18 17:33     標題: 回覆:怎樣才可入神級名校?

Piano and violin 最好考埋3/4級,Cambridge 最好movers 15 唔係starter, 起碼我識2個入神級都係。快D考埋啦,Kpcc 考高級喎。

作者: mamee    時間: 13-3-18 17:34     標題: 回覆:怎樣才可入神級名校?

還有,最好媽媽是全職家庭主婦。

作者: micjam    時間: 13-3-18 17:38     標題: 回覆:怎樣才可入神級名校?

唔好咁有信心,你的牌面同我仔的差不多,出面都一定唔小牌面勁的小朋友,但希望愈大失望愈大。到考小學時又有很多人打關係入,呢個遊戲唔係一個只鬥牌面咁簡單

作者: GAT    時間: 13-3-18 17:40

I am afraid the most important is the interview performance which is something we cannot control and we don't know?
作者: MrBeast    時間: 13-3-18 17:50

除緣。        
作者: Jane1983    時間: 13-3-18 17:51

回復 crazymum 的帖子

吾係講笑,你講的profile,中8、9成,另加樂器強項的小朋友,都識好幾個,佢地考到好學校但吾係神級。
作者: crazymum    時間: 13-3-18 17:53

brima 發表於 13-3-18 17:33
Piano and violin 最好考埋3/4級,Cambridge 最好movers 15 唔係starter, 起碼我識2個入神級都係。快D考埋 ...
謝謝意見...

作者: zitaeric    時間: 13-3-18 17:56     標題: 回覆:怎樣才可入神級名校?

小朋友真辛苦!
但都無一定得,如果入吾到,你必定不甘心,成年都吾開心,平常心,見好多這些事例!
但睇应該都有機,那些学校是喜歡揀進取家長型,都有代表你資源夠,如果入到,学校吾教都得!

作者: crazymum    時間: 13-3-18 18:03

Jane1983 發表於 13-3-18 17:51
回復 crazymum 的帖子

吾係講笑,你講的profile,中8、9成,另加樂器強項的小朋友,都識好幾個,佢地考到 ...
多謝你講出黎, 我會繼續努力....

作者: JL3    時間: 13-3-18 18:04     標題: 引用:I+am+afraid+the+most+important+is+the+in

原帖由 GAT 於 13-03-18 發表
I am afraid the most important is the interview performance which is something we cannot control and ...
你好!我十分喜歡見到你打英文,因為,我害怕簡體字!

作者: 蔚蔚媽咪    時間: 13-3-18 18:04     標題: 引用:本身醒目型、唔怕醜、有禮貌、出自名幼、KP

本身醒目型、唔怕醜、有禮貌、出自名幼、KPCC中級卓越+Cambridge starter15盾+Trinity Grade 2 Distinction ...
根本無須咁多獎,我囝都冇你囝一半獎,也入到!我覺得最重要係面試表現!

作者: crazymum    時間: 13-3-18 18:06

zitaeric 發表於 13-3-18 17:56
小朋友真辛苦!
但都無一定得,如果入吾到,你必定不甘心,成年都吾開心,平常心,見好多這些事例!
但睇应 ...
小朋友唔識辛苦, 唔俾佢學o野佢反而唔高興, 只是大人辛苦姐....(錢 同 時間 o既壓力).....

作者: presents    時間: 13-3-18 18:07

作者: crazymum    時間: 13-3-18 18:08

蔚蔚媽咪 發表於 13-3-18 18:04
根本無須咁多獎,我囝都冇你囝一半獎,也入到!我覺得最重要係面試表現!

...
前兩, 三年競爭無依家o甘大o麻....

作者: Parisienne    時間: 13-3-18 18:11

crazymum 發表於 13-3-18 16:24

醒目得嚟要謙厚、唔怕醜得嚟要有分寸、有禮貌得嚟要恰到好處,不能太造作⋯最好係大B。
氣質方面書卷味得嚟帶點傲氣,不能書呆子咁樣;如果有雙會說話的眼睛就更加perfect ,l mean 例如無帶眼鏡⋯
總括來說就係:一睇就知非池中物!

父母背景當然最好係專業人仕。
但如果小朋友本身咁勁,可能有得商量。
我相信再加上以上的証書,應該問題不大。

但切記一點:in之前一定要先去廁所⋯

作者: crazymum    時間: 13-3-18 18:12

presents 發表於 13-3-18 18:07
醒目型、唔怕醜、有禮貌 - 我估2千多申請者總有1/3係呢type
出自名幼 - 2大名牌: 根德+st. cat 都有over 50 ...

我都知個別每項睇其實無咩驚喜, 只不過"AND"究竟有無作用呢?

作者: JL3    時間: 13-3-18 18:14     標題: 引用:Quote:crazymum+發表於+13-3-18+16:24+本身

原帖由 Parisienne 於 13-03-18 發表
前輩:憑你分析,我相信你一定從事教育工作,或者正在神校任教!可否請教!

作者: crazymum    時間: 13-3-18 18:16

Parisienne 發表於 13-3-18 18:11
醒目得嚟要謙厚、唔怕醜得嚟要有分寸、有禮貌得嚟要恰到好處,不能太造作⋯最好係大B。
氣質方面書卷味得 ...
希望如你所願啦......
作者: JL3    時間: 13-3-18 18:21     標題: 引用:Quote:Parisienne+發表於+13-3-18+18:11+醒

前輩: 希望如你所願啦......
樓主:真心的,以你這個準備功夫,應該沒有問題!不過,任何事情也有變數,隨緣!

作者: BB成長期    時間: 13-3-18 18:24

作者: alanwong238    時間: 13-3-18 18:28     標題: 回覆:怎樣才可入神級名校?

作者: 喵媽    時間: 13-3-18 18:29     標題: 回覆:crazymum 的帖子

識得好似你仔背景的小朋友,中英普流利,而且考的是mover,公民數超晒學年,校內都拎晒獎,媽媽是全識,面試題目全部識,最後全部只有waiting or rejected!大家都不知為何…有太多野不是自己可控制到!
而且除神級以外都有好多好學校,目光不要只放幾間,壓力相對會少啲呢!

作者: 林嬌嬌    時間: 13-3-18 18:34     標題: 回覆:crazymum 的帖子

過來人意見:男仔:生得高大或強壯,字體端正,眼神肯定,中樂或管樂或弦樂其一。市區地址。

作者: ASamSam    時間: 13-3-18 18:42     標題: 引用:識得好似你仔背景的小朋友,中英普流利,而

原帖由 喵媽 於 13-03-18 發表
識得好似你仔背景的小朋友,中英普流利,而且考的是mover,公民數超晒學年,校內都拎晒獎,媽媽是全識,面 ...
Agree

作者: w_y    時間: 13-3-18 18:42

就係AND 了咁多項獎反而無甚大用. 倒不如專長一項, 須知神級學校每位同學對校方而言均有不同 "function".

其實我地而家究竟係幫緊孩子, 定係要孩子幫"我地" 做神級學校家長呢?
作者: manlee22    時間: 13-3-18 18:45     標題: 回覆:喵媽 的帖子

真的好like喵媽的comment

作者: koala_choco    時間: 13-3-18 18:51

作者: JL3    時間: 13-3-18 19:01     標題: 引用:識得好似你仔背景的小朋友,中英普流利,而

原帖由 喵媽 於 13-03-18 發表
識得好似你仔背景的小朋友,中英普流利,而且考的是mover,公民數超晒學年,校內都拎晒獎,媽媽是全識,面 ...
喵媽!其實什麼也不需要學,父母親是但一個係政協,必入!超級世襲生!

作者: hadwinboy    時間: 13-3-18 19:07     標題: 引用:Quote:zitaeric+發表於+13-3-18+17:56+小朋

小朋友唔識辛苦, 唔俾佢學o野佢反而唔高興, 只是大人辛苦姐....(錢 同 時間 o既壓力).....
...
感受了你的用心栽培小朋友,你小朋友也很叻仔,做父母是真的要提供良好的機會發展他們. 但選校目標真的不宜太單一,也不要把此思想灌輸給小朋友,始終面試有太多因素去決定成敗,例如你小朋友那天剛病了等等. 不要令自己及小朋友這麼大壓力. 如果唔係,一年下來會人都顛!

作者: joanthony    時間: 13-3-18 19:13     標題: 回覆:怎樣才可入神級名校?

作者: 3pigmama    時間: 13-3-18 19:13     標題: 回覆:crazymum 的帖子

Are there any education centers providing Trinity and Mandarin speech training in the same time?

作者: crazymum    時間: 13-3-18 19:14     標題: 引用:Quote:原帖由+crazymum+於+13-03-18+發表小

原帖由 hadwinboy 於 13-03-18 發表
感受了你的用心栽培小朋友,你小朋友也很叻仔,做父母是真的要提供良好的機會發展他們. 但選校目標真的不宜 ...
其實未開始已經癲癲地喇!

作者: JL3    時間: 13-3-18 19:18     標題: 引用:Quote:原帖由+hadwinboy+於+13-03-18+發表

你真係好緊張你仔仔!

作者: bblovebb2    時間: 13-3-18 19:40     標題: 引用:本身醒目型、唔怕醜、有禮貌、出自名幼、KP

有好大成功機會

作者: JL3    時間: 13-3-18 19:48     標題: 引用:Quote:原帖由+crazymum+於+13-03-18+發表本

原帖由 bblovebb2 於 13-03-18 發表
有好大成功機會
除非樓主仔仔遇到幾百個天才!否則,必勝!不過,小心內地精英!佢地已經無處不在!

作者: Jane1983    時間: 13-3-18 20:01

回復 喵媽 的帖子

咁「衰」也呢?
作者: Gerard    時間: 13-3-18 20:35     標題: 引用:本身醒目型、唔怕醜、有禮貌、出自名幼、KP

作者: Parisienne    時間: 13-3-18 20:38

crazymum 發表於 13-3-18 19:14

其實人比人比死人,樓主已經為孩子盡了力,小朋友亦努力作出配合,其它就不要想太多了。

真心的:

帶佢去公園同其他小朋友玩,非常重要。
食麥記時可以㨂張近櫃枱的位,叫佢行去問人攞茄汁呀,攞杯水呀咁,買少少嘢呀咁⋯可練膽量。
飲茶時如果攞多對筷子呀、沖水呀、埋單呀咁,試下叫佢開聲(有禮貌地!)
出街撘地鐵叫佢幫你搵路,例如ABCD出口啱呀?轉車點轉呀?可練觀察。

其實日常生活有好多機會可以在無壓力下學習。雖然無証書,但其實更重要。

作者: JL3    時間: 13-3-18 20:41     標題: 引用:Quote:crazymum+發表於+13-3-18+19:14+其實

這種訓練是好!不過......

作者: Twins-Baby    時間: 13-3-18 20:50

天外有天, 人外有人.  我可以話你知, 我個仔咩都無.  學校講明, 5%係比校外成績.  你不如留意吓人哋面試點計分仲好啦!  
作者: crazymum    時間: 13-3-18 20:52     標題: 引用:+本帖最後由+Parisienne+於+13-3-18+20:39+

個衰仔最唔怕就是對人,你要佢唔出聲仲難!

作者: w_y    時間: 13-3-18 20:53

俾人知食M記和坐地鐵, 某些神級會否唔收架?
作者: JL3    時間: 13-3-18 20:54     標題: 引用:俾人知食M記和坐地鐵,+某些神級會否唔收架?

原帖由 w_y 於 13-03-18 發表
俾人知食M記和坐地鐵, 某些神級會否唔收架?

作者: enquire    時間: 13-3-18 20:57

有什麼父母就有什麼孩子. 祝君好運!
作者: JL3    時間: 13-3-18 21:15     標題: 引用:有什麼父母就有什麼孩子.+祝君好運!

原帖由 enquire 於 13-03-18 發表
有什麼父母就有什麼孩子. 祝君好運!
這句絕不同意!好多人的父母都小學未畢業,但是,佢地用心培育,佢地子女一樣考入大學,出人頭地!例子無數!一身功名的人,亦可以生一些人渣、垃圾!你要例子,隨便一數,過萬!

作者: crazymum    時間: 13-3-18 21:21     標題: 引用:Quote:原帖由+enquire+於+13-03-18+發表有

原帖由 JL3 於 13-03-18 發表
這句絕不同意!好多人的父母都小學未畢業,但是,佢地用心培育,佢地子女一樣考入大學,出人頭地! ...
有見地!

作者: Pertra    時間: 13-3-18 21:37

作者: hadwinboy    時間: 13-3-18 21:48     標題: 引用:Quote:原帖由+Parisienne+於+13-03-18+發表

Parisienne 之前有一點也講得正確,喜歡講嘢但千萬不要是多咀, 聽聞有小學也考小朋友是否懂得收放自如.
我個仔平時是多咀型,好彩面試時還有點分寸

作者: jeremyphlam    時間: 13-3-18 21:50

Haha, funny post!!
作者: lin624    時間: 13-3-18 22:27

運氣很重要。
每一種進神級學校的方式都听过…有人什麼証書都沒有也入到,有人鋼琴5-6 級以上考到…有人是特殊關係入到…
種種類型的都听过,也在親子王國看到过……

所以………我覺得…運氣更重要。
運氣到…間間都收( 唔使証書都得…)
運氣冇………一把証書的人…間間都考唔到

係教育王國都听聞唔少啦

作者: lovelinda    時間: 13-3-18 22:40     標題: 回覆:怎樣才可入神級名校?

路過見到這個post,入來睇睇
望下自己個小朋友,簡直覺得"汗顏"

作者: WingBB-222    時間: 13-3-18 22:48     標題: 回覆:怎樣才可入神級名校?

入神級名校講究的是天時、地利、人和,缺一不可,真心奉勸一句,不要太大壓力,更不要 show 俾小朋友睇,否則物極必反.....

作者: ngokwan    時間: 13-3-18 22:52     標題: 引用:+本帖最後由+Parisienne+於+13-3-18+20:39+

好開心,我都是這樣想法。但我身邊的媽媽太都不是這樣,令我變得好另類。
我囡囡2歲多,我已經係商店內要她找出指定東西,找不到就佢自己去問店員。

作者: munce    時間: 13-3-18 23:39

real case to share...

My friend's kid - piano g5, violin g3, speech and music festival - distinction, top kg, big kid, etc. - no offers from top tier primary.

on the other hand, another friend's kid - super small kid, not even start to learn piano or violin, no awards, no certs, shy, etc. - got offer from Dxx

Why ???

Reason 1 - ADDRESS !!!!!
Reason 2 - ADDRESS !!!!!
Reason 3 - ADDRESS !!!!!

Conclusion - if you tend to spend so much money to get all those awards, certs, better save your money and move house !
作者: Jane1983    時間: 13-3-18 23:46

munce 發表於 13-3-18 23:39

My friend's kid - piano g5, violin g3, speech and music festival - distinctio ...
佢走內線入,吾出奇。
但無單聲,學校單看地址收佢就吾一定。

作者: ANChan59    時間: 13-3-18 23:48

munce 發表於 13-3-18 23:39

My friend's kid - piano g5, violin g3, speech and music festival - distinctio ...
What's the difference in interviews?
All those certificates and awards are closed to zero.

作者: munce    時間: 13-3-18 23:52

no difference, 2nd round interview is with the headmistress.
It is Mid-Levels vs Fanling.

作者: Parisienne    時間: 13-3-18 23:54

crazymum 發表於 13-3-18 20:52

叻唔切都係大忌喎⋯不過性格氣質好難一下子改。

有時諗深一層,其實點解要為入名校而改?
每個小朋友都應該有其獨特之處,何解要被塑造成一個標準型格去搏名校垂青?

盡力而為吧,係唔係名校type,學校一in就知。若然唔係,入到都盞痛苦。勉強無幸福。

作者: seamama    時間: 13-3-19 00:18     標題: 回覆:怎樣才可入神級名校?

係味咪膠post黎架

作者: JL3    時間: 13-3-19 00:33     標題: 引用:Quote:原帖由+JL3+於+13-03-18+發表這句絕

有見地!
我和你一樣,十分愛錫自己的小朋友,因為係我帶佢地來世上的,所以,我要儘力提供最好的,和為他(她)們盪平障礙!我不會理會人地話我係怪獸定直升機家長,堅持信念!

作者: ASamSam    時間: 13-3-19 02:06     標題: 引用:Quote:原帖由+crazymum+於+13-03-18+發表有

原帖由 JL3 於 13-03-19 發表
我和你一樣,十分愛錫自己的小朋友,因為係我帶佢地來世上的,所以,我要儘力提供最好的,和為他(她)們盪 ...
我識得幾位朋友啲仔女在小學時考不入那些「神級」的學校,結果在二線或地區名校讀書。他們和小孩在不斷努力下,升中時又考入了這些「神級」的中學,成績還要比原校小學升上來更好。我認為最「神級」的學校不是甚麼小學或補習班,而是小朋友的家。

作者: swmami    時間: 13-3-19 04:00     標題: 引用:Quote:原帖由+JL3+於+13-03-19+發表我和你

原帖由 ASamSam 於 13-03-19 發表
我識得幾位朋友啲仔女在小學時考不入那些「神級」的學校,結果在二線或地區名校讀書。他們和小孩在不斷努力 ...
非常認同,家庭才是最影響孩子的,這是無容置疑,不過亦是大部分父母的肓點,對自己的信心和決心未夠肯定而已。

作者: sampapa    時間: 13-3-19 05:13     標題: 引用:+本帖最後由+Parisienne+於+13-3-18+20:39+

曰常生活的訓練是孩子在無壓力下的一種得著。
入神級未必只得小一的,還有小二三四的,如果幸運或上天祝福的的話,孩子是要請入讀,連報考都不用。
當然孩子在學界,全港,甚至世界性比賽有出色成績。不論運動或學術比賽均有機會。
樓主可培養到孩子到這個階段,已經付出不少了。萬一,真的是萬一失手的話,可以在小二或小三再努力多些。例如:〜
英文要Ket或Pet有優良証書。
國語已是基本,不計了,最好改為西班牙文,法文,德文或曰文。當然有政協父母的鄉下話才最叻。
運動比賽,比較簡單,只要在學界或全港性比賽有三甲而有報章的運動版做報導最好。
當然是港隊成員而有機場大合照都勉強可以啦,得獎又上電視更好。
如果運動細胞普通的話,在美術音樂下功夫,不是在港的比賽,以衝出香港的國際賽才計。在港的比賽,每次都有數百人拿獎項,認受性無亮點。而國際賽就不同了。當然有能力在國家領導人座前獻技才最叻。
連藝術天份都都無就比較難攪,唯有用學術一樣。當然亦是以世界比賽為主,太多了自己找一樣吧!當然要有報章雜誌及電視做專題,例如前些日子有小學生取得越級挑戰成為中學級別的世界數學比賽的雙優生,電視台都有五分鐘的專題介紹。唔記得講添,有無神級要請入學就唔知,但有大學要求入讀就真的,但該學生現在在一間普通直資就讀小五,唔知樓主介唔介意呢?
如果都無,用最後一招,入資優學院及比教授推薦入學,都有機會的,點都算是識人好過識字。
如果有德高望重或領導人肯寫推薦信加代打電話跟想入的學校負責人通話的話,一定入硬,當然男孩入女拔就有點難度,不過都有可能的。
樓主,以上方法都有成功例子,只是男孩入女拔就沒有出現,但男拔收女生曾經有考慮及廣泛報導,最後才取消,自己找新聞紙便知。
希望以上資料有幫助啦。

作者: sampapa    時間: 13-3-19 05:15     標題: 引用:Quote:原帖由+enquire+於+13-03-18+發表有

原帖由 JL3 於 13-03-18 發表
這句絕不同意!好多人的父母都小學未畢業,但是,佢地用心培育,佢地子女一樣考入大學,出人頭地! ...
在政府高層,太多這例子了。

作者: sampapa    時間: 13-3-19 05:28     標題: 引用:Quote:原帖由+JL3+於+13-03-19+發表我和你

原帖由 ASamSam 於 13-03-19 發表
我識得幾位朋友啲仔女在小學時考不入那些「神級」的學校,結果在二線或地區名校讀書。他們和小孩在不斷努力 ...
同意,神級小學生,也是人一個,亦有最屎的一批,只是排放在神級內,才會比較特別的。
二三線直資都有奇人異士,默默成長。而得到學校的培育機會更多,也是一條很好的前路。
除了入神級中學外,更上一層樓是跳過中學,而直入大學,當然這類學生只是萬中無一。

作者: alanwong238    時間: 13-3-19 06:45     標題: 回覆:munce 的帖子

作者: fatalbug    時間: 13-3-19 07:30

作者: crazymum    時間: 13-3-19 07:49     標題: 引用:Quote:原帖由+Parisienne+於+13-03-18+發表

原帖由 sampapa 於 13-03-19 發表
曰常生活的訓練是孩子在無壓力下的一種得著。
入神級未必只得小一的,還有小二三四的,如果幸運或上天祝福 ...
請指教,幼稚園生或初小學生有什麼“港隊“呢?

作者: brima    時間: 13-3-19 08:14     標題: 回覆:怎樣才可入神級名校?

仲有快快考入演藝,3月尾deadline. Kaxe 黃?都係神級生

作者: crazymum    時間: 13-3-19 08:14     標題: 引用:Quote:原帖由+ASamSam+於+13-03-19+發表我

原帖由 sampapa 於 13-03-19 發表
同意,神級小學生,也是人一個,亦有最屎的一批,只是排放在神級內,才會比較特別的。
二三線直資都有奇人 ...
“跳過中學,直入大學“?

作者: seamama    時間: 13-3-19 08:28     標題: 引用:我都有個朋友個仔今年入dbs,+但個小朋友真

原帖由 alanwong238 於 13-03-19 發表
我都有個朋友個仔今年入dbs, 但個小朋友真係極平凡, 但另一個朋友個仔都算smart, 但就無offer

...
奇怪,今年聽到不只一個人話db收了的都不smart

作者: ANChan59    時間: 13-3-19 08:39

seamama 發表於 13-3-19 08:28
奇怪,今年聽到不只一個人話db收了的都不smart
何謂smart?表面的証書,不是神級學校所想的。
作者: sheffield    時間: 13-3-19 08:54

回復 JL3 的帖子

enquire所說的不是能用錢培養出來的教育水平和專長,而是人的品格和看事物的價值觀吧!

作者: 心朗小B    時間: 13-3-19 09:06     標題: 回覆:怎樣才可入神級名校?

唔係講小,我校兩個同學沒有什麼特異功能加成績背景,入了DBS

作者: QQee    時間: 13-3-19 09:08

盡人事, 聽天命,
你其實已做晒你可以做既, 咁埋維有等, 睇下有冇咁既緣份.
如果我係你, 平常心囉, 個仔咁叻, 讀次一級都可成才.
作者: seamama    時間: 13-3-19 09:19     標題: 引用:Quote:seamama+發表於+13-3-19+08:28+奇怪

原帖由 ANChan59 於 13-03-19 發表
何謂smart?表面的証書,不是神級學校所想的。
不是我说的,我估意思是醒醒目目掛

作者: ANChan59    時間: 13-3-19 09:24

seamama 發表於 13-3-19 09:19
不是我说的,我估意思是醒醒目目掛
明白。
醒醒目目要靠面試時,孩子的表現,及跟其他小朋友比較。

作者: sadsam    時間: 13-3-19 09:31

女拔校長話唔一定要醒目~
作者: crazymum    時間: 13-3-19 09:41     標題: 引用:女拔校長話唔一定要醒目~

原帖由 sadsam 於 13-03-19 發表
女拔校長話唔一定要醒目~
信嘅話,你就輸了!

作者: Twins-Baby    時間: 13-3-19 09:45

校長話, 佢哋話要的係CREATIVE 的小朋友.
作者: sampapa    時間: 13-3-19 09:51     標題: 引用:Quote:原帖由+sampapa+於+13-03-19+發表曰

原帖由 crazymum 於 13-03-19 發表
請指教,幼稚園生或初小學生有什麼“港隊“呢?
我指萬一在小一失手,可以小二三再來一次。到了小二三便有很多成為港隊途徑了。
是否入了神級的學校就代表一帆風順?
我知道亦有家長放棄入讀,就算免學費不為所動。切勿為虛名而苦了孩子。
請以小孩為依據,可能你孩子真的很合神校的。

作者: sampapa    時間: 13-3-19 10:02     標題: 引用:Quote:原帖由+sampapa+於+13-03-19+發表同

“跳過中學,直入大學“?
有何問題?在資優學院內,這些孩子是各大學的目標學生。例子是有的。只是我這井底之蛙,在近一二年才開始耳聞目到的。
但請考慮孩子的自理和身心社交能力。
通常這些孩子都是拿獎學金入讀各名牌大學,只是要簽約留下工作三至四年。連移民都幫你做埋。
十四歲由中學便直跳去英國讀大一工管都有。

作者: letea    時間: 13-3-19 10:05

回復 Parisienne 的帖子

agree
作者: crazymum    時間: 13-3-19 10:16

Parisienne 發表於 13-3-18 23:54
叻唔切都係大忌喎⋯不過性格氣質好難一下子改。

有時諗深一層,其實點解要為入名校而改?
我就係知佢係名校TYPE, 如果因為自己安排唔夠好而令佢入唔倒, 就真係辜負o左個仔, 如果唔係, o甘辛苦為咩?

作者: serinac    時間: 13-3-19 10:17     標題: 引用:Quote:原帖由+crazymum+於+13-03-18+發表本

原帖由 蔚蔚媽咪 於 13-03-18 發表

...
Agree.

作者: serinac    時間: 13-3-19 10:21     標題: 引用:+本帖最後由+presents+於+13-3-18+18:09+編

原帖由 presents 於 13-03-18 發表

醒目型、唔怕醜、有禮貌 - 我估2千多申請者總有1/3係呢type ...
認同主攻兩文三語,長遠更有利。

作者: JL3    時間: 13-3-19 10:24     標題: 引用:回復+JL3+的帖子 enquire所說的不是能用錢

原帖由 sheffield 於 13-03-19 發表
回復 JL3 的帖子

enquire所說的不是能用錢培養出來的教育水平和專長,而是人的品格和看事物的價值觀吧!
不明白你所指!

作者: JL3    時間: 13-3-19 10:25     標題: 引用:Quote:原帖由+sadsam+於+13-03-19+發表女拔

信嘅話,你就輸了!
你真天真!

作者: sukitelfold    時間: 13-3-19 10:26     標題: 引用:Quote:Parisienne+發表於+13-3-18+23:54+叻

我就係知佢係名校TYPE, 如果因為自己安排唔夠好而令佢入唔倒, 就真係辜負o左個仔, 如果唔係, o甘辛苦為咩?
...
""我就係知佢係名校TYPE""
會否言之尚早呀???

作者: kerkermui    時間: 13-3-19 10:27

其實點解一定要一d好似好客觀嘅"條件"去分析學校收生要求?
我真係覺得好無謂,anyways, 今年例子:
A,學際學校G1學生,半山地址,daddy係old boy,細仔,英文好中文都講到,學游水踢波,成日飛
B,住新界區私樓,一個星期可以有十樣八樣興趣班,英文法文數學田徑etc,名KG,獨子,父母高學歷,大仔,外表溫文有禮淡定
C,唔識講嘢,學緊2-3樣興趣,但無突出表現,新界新入伙私樓,唯一突出係學術能力高

3個都入到2nd in, 但得B有offer!
我相信學校唔係搵家長資源咁表面,而係真係睇小朋友本身氣質!

作者: linseymom    時間: 13-3-19 10:29     標題: 回覆:crazymum 的帖子

孩子是名校type,是與生俱來或是父母塑造出來的?
樓主的孩子既已十八般武藝,你沒有甚麼好辜負他了。如別人所說,不要抱著非君不嫁的心態,神級好,普通學校也好,平常心去應考,別想太多了,不要迫瘋自己!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5