教育王國

標題: 現時乘校車由美孚到CAIS麗瑤車費大約多少? [打印本頁]

作者: Tweetie    時間: 13-3-11 15:47     標題: 現時乘校車由美孚到CAIS麗瑤車費大約多少?

現時乘校車由美孚到CAIS麗瑤車費大約多少?
作者: Kelvin媽    時間: 13-3-11 18:08     標題: 引用:現時乘校車由美孚到CAIS麗瑤車費大約多少?

原帖由 Tweetie 於 13-03-11 發表
有架綠van去,好似$6.6,唔太記得

作者: Kelvin媽    時間: 13-3-11 18:09     標題: 引用:現時乘校車由美孚到CAIS麗瑤車費大約多少?

原帖由 Tweetie 於 13-03-11 發表
校車唔知

作者: Tweetie    時間: 13-3-11 20:44

想知搭校車和搭公共交通工具價錢分別。亦見到之前有自組校車群組,唔知仲有冇位及幾錢......
作者: Miamama818    時間: 13-3-11 21:56     標題: 回覆:Tweetie 的帖子

Please carefully choose school bus company If you choose to find outside unofficial one. I saw one bus nanny just dropped a K3 girl in front of the closed school gate and ask one of jie jies to look after the K3 girl while the jie jie obviously  has her own little boss to pay attention to. For God sake, she is only 5 years old (Max estimate) and leaving her alone outside of school premises where busy traffic is nearby! so must find one with sense of responsibility.

作者: Chloemum123    時間: 13-3-11 22:06

回復 Tweetie 的帖子

你可聯絡李生 96512473, 他是學校指定的校巴公司.我們是火炭上車, $1500/月.

作者: appleng    時間: 13-3-11 23:39

我都打去問了...廣播道 $1100-$1200, 但6;45上車...真係好早
作者: ILBC    時間: 13-3-12 09:17

回復 appleng 的帖子

哇,廣播道都要過千,仲要6:45咁早,誇啲喎!
作者: ssant    時間: 13-3-12 09:40     標題: 回覆:現時乘校車由美孚到CAIS麗瑤車費大約多少?

紅磡一樣1200,真係4好貴,只係九龍去九龍

作者: ILBC    時間: 13-3-12 10:12

之前admin staff話將軍澳約6:45上車,我覺得6點起身都ok.
但剛問過李先生,他說沒可能!因為兩條將軍澳線都要7點去到九龍城校舍集合,轉大巴再去麗瑶,將軍澳係頭站,所以6點幾就要上車(即係5:30起身!),同我之前問嘅答案一樣!車費$1600.
請問各位住TKO家長,有冇考慮自組保姆車?我仲未有門路,請指教!
作者: ssant    時間: 13-3-12 10:21     標題: 引用:之前admin+staff話將軍澳約6:45上車,我覺

原帖由 ILBC 於 13-03-12 發表
之前admin staff話將軍澳約6:45上車,我覺得6點起身都ok.
但剛問過李先生,他說沒可能!因為兩條將軍澳線都 ...
去年在SKM campus 時都係要在亞皆老街球場轉大巴才返SKM..不過校車負責人回應要咁做法先可經營,我地明白的!

作者: ssant    時間: 13-3-12 10:46     標題: 引用:之前admin+staff話將軍澳約6:45上車,我覺

原帖由 ILBC 於 13-03-12 發表
但剛問過李先生,他說沒可能!因為兩條將軍澳線都 ...
不過太早起身真係難攪,尤其是冬天!但自組車真係擔心佢地責任冇咁好,李生的車隊司機好好,Nanny 也十分細心!

作者: Tweetie    時間: 13-3-12 10:49

李生話現時由美孚去麗瑤$35一日(根據每月返學日子計算),7.40am美孚上車....算唔算抵??
作者: ssant    時間: 13-3-12 10:59     標題: 引用:李生話現時由美孚去麗瑤$35一日(根據每月

原帖由 Tweetie 於 13-03-12 發表
李生話現時由美孚去麗瑤$35一日(根據每月返學日子計算),7.40am美孚上車....算唔算抵?? ...
你是否坐單程?因為未聽過有段日計?我一直段月計,每次比2個月車費!

作者: Tweetie    時間: 13-3-12 11:12

回復 ssant 的帖子

搭來回兩程,李生話每次比2個月車費,按$35一日(根據每月返學日子計算)
作者: ssant    時間: 13-3-12 11:18     標題: 引用:回復+ssant+的帖子 搭來回兩程,李生話每

搭來回兩程,李生話每次比2個月車費,按$35一日(根據每月返學日子計算) ...
我諗大約700一個月if 返20曰,但好似Easter Holiday 4月份返17x35=595..好fair...點解住紅磡冇段曰計的?

作者: Tweetie    時間: 13-3-12 11:29

可能美孚有其他選擇,如搭綠WAN直接上麗瑤,所以可根據每月上課日子計車費......
作者: ILBC    時間: 13-3-12 11:49

係呀,我都明白,佢話因為7:30已到麗瑤,才可以再走多轉做shuttle或幼稚園。唉!總之世界難撈啦!佢話希望下學年可以安排到遲15分鐘上車,好過冇。

作者: ssant    時間: 13-3-12 11:52     標題: 引用:回復+ssant+的帖子 可能美孚有其他選擇,

可能美孚有其他選擇,如搭綠WAN直接上麗瑤,所以可根據每月上課日子計車費...... ...
明白 and make sence...住近學校係好D!

作者: ssant    時間: 13-3-12 12:38

ILBC 發表於 13-3-12 11:49

係呀,我都明白,佢話因為7:30已到麗瑤,才可以再走多轉做shuttle或幼稚園。唉!總之世 ...

agree that 世界難撈 !
作者: LongMom    時間: 13-3-14 10:12

我住觀塘要6:45上車, 應該同TKO一架車, 所以TKO一定早過6:45啦.  我地都諗緊出年搭唔搭校車, 因為真係要好早起身, 阿仔廋咗又有熊貓眼!
作者: ILBC    時間: 13-3-14 10:30

唉,真係兩難!太早起身喇,小朋友真係好辛苦,但係暫時又冇可能搬,自己帶又唔得(仲有個細)…… 如果6:45上車,6點起身係極限。但係6點頭上車,5:30起身就搞唔掂啦,小朋友捱到我都半死了!
自組保母車又冇門路,亦擔心安全同保障問題……
作者: judymama    時間: 13-3-14 16:22     標題: 回覆:現時乘校車由美孚到CAIS麗瑤車費大約多少?

If not eat breakfast, only 5-10 mins from wake up to go out for my son.I think he loves to go to school so much.

作者: terryhau    時間: 13-3-14 17:20     標題: 回覆:現時乘校車由美孚到CAIS麗瑤車費大約多少?

好彩小朋友真係好喜歡學校,我小朋友曰曰熊貓眼,8:45最遲已瞓!

作者: ILBC    時間: 13-3-15 08:50

我都打算俾麵包/三文治佢帶返學校食,可以慳多15分鐘瞓覺,反正李生話7:30校車已到學校。
我囡已經有對熊貓眼了,開學後真不敢想像!希望她好像你們的孩子一樣喜歡上學,開心學習便好。
作者: judymama    時間: 13-3-15 09:19     標題: 回覆:現時乘校車由美孚到CAIS麗瑤車費大約多少?

My son has about 9hr sleep.
For prep, they have afternoon nap of about 1 hr for 1st term.

作者: ILBC    時間: 13-3-15 10:00

我囡要10-11小時才夠!
職員說prep只得半小時小休,好過冇
作者: Chloemum123    時間: 13-3-16 23:16

我囡6:00起床,飲杯奶食塊餅, 火炭6:30上車, 9:15breakfast time再吃飽, so far ok.晚上8:30一定要睡覺.
Nap time 有40分鐘, 但老師剛通知家長所有小朋友現在都不用睡午覺了
作者: ILBC    時間: 13-3-17 09:38

如果正如李生說來年校車真的可以遲15分鐘,那大約6:30到,6點起身快食,是可以的。謝謝分享。
作者: ssant    時間: 13-3-17 12:11     標題: 引用:我都打算俾麵包/三文治佢帶返學校食,可以

原帖由 ILBC 於 13-03-15 發表
我都打算俾麵包/三文治佢帶返學校食,可以慳多15分鐘瞓覺,反正李生話7:30校車已到學校。
我囡已 ...
不用擔心,我識的同學仔之中,個個百份百喜愛學校^.^

作者: ILBC    時間: 13-3-17 12:37

去完星期五的parent forum, 我們都很喜歡CAIS. 校長和老師們很有熱誠,在場的學生非常有禮幫忙,很好!
作者: TVb08    時間: 13-3-17 14:21     標題: 引用:回復+ssant+的帖子 去完星期五的parent+fo

原帖由 ILBC 於 13-03-17 發表

去完星期五的parent forum, 我們都很喜歡CAIS. 校長和老師們很有熱誠,在場的學生非常 ...
因為有事去唔到,可以分享多點嗎?萬分感激

作者: ILBC    時間: 13-3-17 14:56

講真,同Report的內容差不多,沒什麼特別新的資料。
作者: ssant    時間: 13-3-17 18:33     標題: 引用:回復+ssant+的帖子 去完星期五的parent+fo

原帖由 ILBC 於 13-03-17 發表

去完星期五的parent forum, 我們都很喜歡CAIS. 校長和老師們很有熱誠,在場的學生非常 ...
係呀,中學的學生好有禮貌,好乖!雖然parent forum 唔太多information 提供...但認識咗新校長,樣子年青但在漢基CIS超過十年教學經驗轉過嚟CAIS我地家長好有信心!
我女仍好miss現時校長.她跟校長好有感情,唔想佢走!

作者: judymama    時間: 13-3-18 11:17     標題: 回覆:現時乘校車由美孚到CAIS麗瑤車費大約多少?

Will miss Mrs Reeves so much. A very nice vice principal made the school warm and success. hope the new principal is good too.

作者: terryhau    時間: 13-3-18 11:42

judymama 發表於 13-3-18 11:17
Will miss Mrs Reeves so much. A very nice vice principal made the school warm and success. hope the  ...

Mrs. Linda Reeves in CAIS ..she is one of the nice/good principal we ever had...really miss her

作者: ILBC    時間: 13-3-18 13:51

雖然我未係真正CAIS家長,但當晚睇完slide片段,聽Mrs Reeves和Mr Enns的講話,很是感動。他倆在CAIS工作了十多年,差不多已是學校元老,那份對學校、教育的熱誠,非常難得! Mrs Reeves雖然離開,但她到Cambodia繼續教育工作、使命,好偉大!
隨着2016年嶄新校舍的來臨,我們熱切期望在Mr Enns,Mr Crowhurst和Mrs Hui帶領下,未來的CAIS能培育到更多貢獻社會的有為青年!
作者: Miamama818    時間: 13-3-25 22:09     標題: 回覆:Tweetie 的帖子

7:40am get on bus then arrive at school around 8am? bell rings at 7:55am for class starts at 8am.... a bit "Mon" isn't it?

作者: Miamama818    時間: 13-3-25 22:11     標題: 引用:7:40am+get+on+bus+then+arrive+at+school+

原帖由 Miamama818 於 13-03-25 發表
7:40am get on bus then arrive at school around 8am? bell rings at 7:55am for class starts at 8am.... ...
I mean bus from Mei Foo.

作者: Tweetie    時間: 13-3-26 21:57

回復 Miamama818 的帖子

I guess it may take less than 15mins fm Meifoi to Lai Yiu... Any meifoo parents can share yr experience please...
作者: Miamama818    時間: 13-3-27 09:50

i'm struggling if i should drive her to school to secure more time spent with her or let her take school bus to have more connection with her friends....
作者: tsymama    時間: 13-4-21 20:14

今年9月返preparatory,想自組保母由將軍澳區出發直去麗瑤,有興趣或有資料請留言。
作者: iseult    時間: 13-4-21 23:20

作者: HoneySu    時間: 13-4-24 01:52

我就係坐美孚自組保母車的,其實上去好快10分鐘車程,當初李生收1000車費,講真真係好貴,同佢反映又唔理咪自己搵車囉! 我地落實晒通知佢佢先話減價,我地都返唔到轉頭啦!所以都搞到好唔高興收塲! Btw, drop down k3 girl 個bus nanny 是我們cais 美孚車嗎? 係我就要多加留意!
作者: Miamama818    時間: 13-4-25 20:40     標題: 回覆:HoneySu 的帖子

its school bus to kindergarten in kowloon tong so i don't think It's the same bus can't comment if they are the same company... it was definately not the school authorised school bus.

作者: chanyeehang    時間: 13-5-25 11:46

我大角咀都收$1100呀, 想死!!!
作者: kwokwotin    時間: 13-5-27 12:11     標題: 回覆:iseult 的帖子

Does anyone know if there is school bus for sai Kung?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5