教育王國

標題: 真係諗唔掂!高主教 vs 聖保羅堂 [打印本頁]

作者: pekkle321    時間: 13-3-6 09:07     標題: 真係諗唔掂!高主教 vs 聖保羅堂

我個係六月囝囝,現讀學之園下午班,最後會係RC同SPC二揀一。自己秤左好耐,都揀唔到,大家可以幫下手?                              RC am offer -
Pro: 上午班, 有校車,車費今年只係$1500,叫做升高小有小小優勢
Con: 學費貴,讀左只可有一至兩樣課外活動,新校升小冇參考。                              SPC pm offer -
Pro: 學費平,讀左仲可以參加多項課外活動,德育好好既學校
Con: 冇校車,街車成over$2000車費,下午班,時間冇咁好用,happy school 程度不夠,一定要外出補補補

作者: joannechow1031    時間: 13-3-6 09:14

我果囡升小一, 以我這半年 interview 不同學校的經驗, 競爭真係好大, 我會建議男仔揀RC, 雖然講升佢小一唔係直升, 但我相信係有優勢! 同埋升唔到出去叩其他小學都相信都不錯, 同埋$1500 都唔係咁貴, 讀得過!
作者: Ackl1002    時間: 13-3-6 09:15     標題: 回覆:pekkle321 的帖子

高主教,吾駛諗。AM同有校車贏晒。天主教學校德育吾差得去邊。仲有升小優勢。

作者: QQ117    時間: 13-3-6 09:28     標題: 回覆:pekkle321 的帖子

如果我係你會選高主教,雖然不是100%,但起碼升小一有優勢,當然spc都是一間好好嘅幼稚園,但升小一競爭力太,back up 好重要的。

作者: bopui0607    時間: 13-3-6 09:57

點解唔讀學之園 ?
作者: aaronmok    時間: 13-3-6 10:15     標題: 回覆:pekkle321 的帖子

高主教!幼稚園學一、兩樣興趣班已足夠,小學點都有優勢,程度又夠一定唔出去補補補!

作者: pekkle321    時間: 13-3-6 10:21     標題: 引用:我果囡升小一,+以我這半年+interview+不同

原帖由 joannechow1031 於 13-03-06 發表
我果囡升小一, 以我這半年 interview 不同學校的經驗, 競爭真係好大, 我會建議男仔揀RC, 雖然講升佢小一唔 ...
就係身邊同學仔媽媽有升小既都話競爭大,叫我出去攞多d cert, 所以我怕入RC,我既錢只夠佢出去學兩樣野會唔夠爭!

作者: pekkle321    時間: 13-3-6 10:25     標題: 引用:點解唔讀學之園+?

原帖由 bopui0607 於 13-03-06 發表
點解唔讀學之園 ?
我仔仔太active, 學之園活動教學太free, 管唔到我仔!加上佢地對德育冇宗教學校咁注重,我想加強管束仔仔,所以唔揀學之園!

作者: gillgillkwok    時間: 13-3-6 11:03     標題: 回覆:pekkle321 的帖子

作者: Diving    時間: 13-3-6 11:41

咁高幼同穌浙呢?点揀好? both am
作者: myhappybb    時間: 13-3-6 12:10

回復 pekkle321 的帖子

我明白你感受, 我都有高幼offer, 我o個個都係仔

4200學費+車費, 每個月都幾容
自問俾得佢貴學費, 出面學習就會只得一兩樣
但考小一都係要睇cert...
所以我會prefer 學卷的學校, 慳番d 錢可以俾佢出面學野
而且rc都唔係好多可以升上佢既小一
佢都係要睇小朋友既質素先收佢, 唔係齋睇佢係咪本身既幼稚園
咁不如讀有學卷學校, 到時再考佢lor...

作者: AnnieSammy    時間: 13-3-6 12:30     標題: 回覆:pekkle321 的帖子

作者: 豬豬仔爸媽    時間: 13-3-6 13:32     標題: 回覆:真係諗唔掂!高主教 vs 聖保羅堂

我要在RC am, SPC pm and MS pm (kln city) 三揀一。 我住九龍。

作者: pekkle321    時間: 13-3-6 13:48     標題: 引用:回復+pekkle321+的帖子 我明白你感受,+我

原帖由 myhappybb 於 13-03-06 發表

我明白你感受, 我都有高幼offer, 我o個個都係仔
我本身諗法同你一樣架!但身邊有經驗過升小既媽媽就叫我揀高幼,佢地話升小係100%恐怖喎,所以我又諗過!

作者: Ritz    時間: 13-3-6 13:53

一定 RC, 有小學 back up...諗都唔使諗!
作者: ME1227    時間: 13-3-6 13:57

回復 豬豬仔爸媽 的帖子

MS pm (kln city) FOR SURE
作者: myhappybb    時間: 13-3-6 14:47

pekkle321 發表於 13-3-6 13:48
我本身諗法同你一樣架!但身邊有經驗過升小既媽媽就叫我揀高幼,佢地話升小係100%恐怖喎,所以我又諗過!:n ...

我都知升小一係好恐怖
但問題係rc kg唔係100%升rc小一呀
都唔guarantee既野
我寧願慳番d錢俾小朋友出面補習/興趣班
好好equip自己, 應付小一
要知道rc每個月成5xxx (學費+車費), 真係唔少野...

作者: yantabo    時間: 13-3-8 01:27     標題: 引用:Quote:pekkle321+發表於+13-3-6+13:48+我本

原帖由 myhappybb 於 13-03-06 發表
我都知升小一係好恐怖
但問題係rc kg唔係100%升rc小一呀
都唔guarantee既野
same what I think. I will change my mind to choose KCS !
coz I know that my frds son not bring accepted by RC, even he gained many cert and had so many interest class!

作者: wankapo    時間: 13-3-8 03:03     標題: 回覆:真係諗唔掂!高主教 vs 聖保羅堂

rc, has sch bus! 無校車,真係唔掂吖!

作者: wankapo    時間: 13-3-8 03:06     標題: 引用:回復+豬豬仔爸媽+的帖子 +MS+pm+(kln+city

原帖由 ME1227 於 13-03-06 發表
回復 豬豬仔爸媽 的帖子

MS pm (kln city) FOR SURE
same, 過海車程太遠!

作者: evil    時間: 13-3-8 05:53     標題: 回覆:真係諗唔掂!高主教 vs 聖保羅堂

咁聖保羅有什麼升小back up呢

作者: pekkle321    時間: 13-3-8 08:43     標題: 引用:咁高幼同穌浙呢?点揀好?+both+am

原帖由 Diving 於 13-03-06 發表
咁高幼同穌浙呢?点揀好? both am
睇你要唔要小朋友好好普通話啦,要就蘇浙! 唔係既我prefer高幼

作者: pekkle321    時間: 13-3-8 08:47     標題: 引用:我要在RC+am,+SPC+pm+and+MS+pm+(kln+city)

原帖由 豬豬仔爸媽 於 13-03-06 發表
我要在RC am, SPC pm and MS pm (kln city) 三揀一。 我住九龍。
如果會上民小,揀民生啦,有85%上民小!其他既保證較小

作者: pekkle321    時間: 13-3-8 08:48     標題: 引用:咁聖保羅有什麼升小back+up呢 +

原帖由 evil 於 13-03-08 發表
咁聖保羅有什麼升小back up呢
SPC冇升小back up架!不過上佢網站睇佢升小唔差既!

作者: meloeskie2    時間: 13-3-8 11:18

其實唔好理讀邊間,大部份小一interview 學校体表現多過体幾多張cert!  我唸無論讀邊間kg,都有課外活動要參加吓,RC 會否教得淺但做得深?SPC就一定教得淺,所以我覺得你讀這兩間都要出去補補

如果你小朋友是慣早起身,咁唔洗唸,揀RC! AM班時間好用d! 我小朋友喜歡瞓得晏,所以一早起身都幾辛苦
作者: princess_mama    時間: 13-3-9 01:03     標題: 回覆:meloeskie2 的帖子

我個仔兩間都讀過,其實兩間既教學方法,理念都好唔同

作者: desmond100104    時間: 13-3-9 08:18

回復 princess_mama 的帖子

主要有什麼不同?
作者: pekkle321    時間: 13-3-9 10:58     標題: 引用:我個仔兩間都讀過,其實兩間既教學方法,理

原帖由 princess_mama 於 13-03-09 發表
我個仔兩間都讀過,其實兩間既教學方法,理念都好唔同
可否分享一下有咩唔同?謝謝!

作者: cmir    時間: 13-3-9 12:19

if you are talking about adapting primary's life, i am sure RC is better as their syllabus is more difficult. They do a really good job in training up the kids. 自理能力高D
作者: Twins-Baby    時間: 13-3-9 22:35

如果各位是要TARGET 直資或私立小學, 要三思, SPC 程度淺, 品德教育係OK. 校長老師們只會同你講"大抽獎".  佢哋唔會好似聖公會咁安排咩咩比賽或安排大家去參加直資或私立小學小一入學座談會之類.  派位都係聖彼德之類的學校, 入到名直資或私立小學不多.  它的網站有派位結果, 可以給你們升小學的概念.
作者: princess_mama    時間: 13-3-12 12:32

我的兒子由K1及K2並沒有參加興趣班,由出生到現在都沒有參加任何比賽,現在入了心儀的直資小學,我完全沒布後悔由SPC轉去RC。

SPC的老師轉RC的嚴,程度淺,但教授孩子自理能力較高,在K1開學已教小朋友摺衫‥。
RC的老師十分十分有愛心,校長很愛孩子,程度深,用生動活潑的方法教孩子,小朋友開心學習之外,上小學絕無問題,而且小朋友學識自我溫書及做功課。
作者: GCG    時間: 13-3-12 13:22     標題: 引用:我的兒子由K1及K2並沒有參加興趣班,由出生

原帖由 princess_mama 於 13-03-12 發表
我的兒子由K1及K2並沒有參加興趣班,由出生到現在都沒有參加任何比賽,現在入了心儀的直資小學,我完全沒布 ...
你小朋友現在是RC K3學生嗎?

作者: princess_mama    時間: 13-3-12 16:34

係呀~ RC K3
作者: Angie_Law    時間: 13-3-12 16:50

princess_mama,我想問下今年RC(k3)嘅小朋友通常有邊間小學offers呀?有幾多人可以直升RC小學呀?
作者: feiji    時間: 13-3-12 16:57     標題: 引用:我的兒子由K1及K2並沒有參加興趣班,由出生

原帖由 princess_mama 於 13-03-12 發表
我的兒子由K1及K2並沒有參加興趣班,由出生到現在都沒有參加任何比賽,現在入了心儀的直資小學,我完全沒布 ...
Congratulations.  This is very encouraging.  Would you please share more on your son's key of success?   We are from RCKG too.  Thanks a lot.

作者: GCG    時間: 13-3-12 17:30

我都恭喜妳先妳能夠係升K3時兵行險著冒住危險轉校, 對妳膽識實在佩服, 世上沒有免費午餐, 但妳確實付出了後取得回報, 妳小朋友將來知道一定多謝妳。另外妳說校長係有愛心之人另我好欣慰, 因為我亦認同。
princess_mama 發表於 13-3-12 16:34
係呀~ RC K3

作者: Gerard    時間: 13-3-12 18:30     標題: 引用:+本帖最後由+GCG+於+13-3-12+17:31+編輯+\

作者: pekkle321    時間: 13-3-12 21:42     標題: 引用:我的兒子由K1及K2並沒有參加興趣班,由出生

好多謝你分享!想問你囝囝由SPC轉去RC會否難適應?
其實我已70%選RC,但仔仔其實不太喜歡書本,所以我怕RC太深會令他難適應而害怕上學!

作者: princess_mama    時間: 13-3-17 00:15     標題: 回覆:pekkle321 的帖子

多謝各位。

仔仔起初由SPC轉去RC的適應期很長,剛開始時有哭,他很想念舊有的同學仔,但學校(不只是班主任,而是全部校長,老師們及工友姨姨)對仔仔很包容及耐性,用盡方法去協助仔仔適應。

作者: ffaye    時間: 13-3-17 12:09     標題: 引用:我的兒子由K1及K2並沒有參加興趣班,由出生

我反而覺得係你個仔叻,考到心儀直資。因為小一interview大部分發生響上學期,k3啱啱入RC要重新適應,短短兩三個月既新學校生活未必對考小一有咁大影響。

作者: florence.lau    時間: 13-3-17 14:02

princess_mama 發表於 13-3-17 00:15
多謝各位。

仔仔起初由SPC轉去RC的適應期很長,剛開始時有哭,他很想念舊有的同學仔,但學校(不只是班主任 ...
請問你小朋友是否K2轉去RC?你覺得課程怎樣?老師教的東西小朋友都掌握到嗎?

作者: ffaye    時間: 13-3-17 15:25     標題: 引用:Quote:princess_mama+發表於+13-3-17+00:15

原帖由 florence.lau 於 13-03-17 發表
請問你小朋友是否K2轉去RC?你覺得課程怎樣?老師教的東西小朋友都掌握到嗎?
...
RC係新校,啱啱2012 9月係第一批學生。

作者: florence.lau    時間: 13-3-17 21:11

ffaye 發表於 13-3-17 15:25
RC係新校,啱啱2012 9月係第一批學生。
但2012年也有k2的插班生吧,不是嗎?Anyway, I am more interested about the 課程and 教法。

作者: ffaye    時間: 13-3-18 02:16     標題: 引用:Quote:ffaye+發表於+13-3-17+15:25+RC係新

原帖由 florence.lau 於 13-03-17 發表
但2012年也有k2的插班生吧,不是嗎?Anyway, I am more interested about the 課程and 教法。

...
但princess mana話佢小朋友已有直資收左,所以唔會係K2。

作者: florence.lau    時間: 13-3-18 09:49

ffaye 發表於 13-3-18 02:16
但princess mana話佢小朋友已有直資收左,所以唔會係K2。
But my question was whether her kid changed school last year to K2 or changed this year to K3.

作者: ffaye    時間: 13-3-18 11:48

florence.lau 發表於 13-3-18 09:49
But my question was whether her kid changed school last year to K2 or changed this year to K3.

As mentioned before, RC係新校,啱啱2012 9月係第一批學生。Her son cannot get into K2 class last year because the school was not 'opened' yet.

作者: princess_mama    時間: 13-3-18 12:43

florence.lau 發表於 13-3-17 21:11

...
2012年也有k2的插班生,我家表弟仔就是k2的插班生

作者: dnycny    時間: 13-3-18 19:03

Agree with ffaye. If princess_mama's son only switched to RC last Sep (ie. Sep 2012) as K3 student, then the credit should not all go to RC for getting his son into the preferred Direct Subsidy school.  Also, heard many ppl said SPC syllabus is easy and not enough to get into good P1.  Then why so many ppl queue up for interview each year?  And their P1 result is in fact quite good (to Direct Subsidy school and private school)!  I always think the correlation between difficult syllabus and promotion to good direct subsidy/private school may not be as strong as most people think.

作者: evawa    時間: 13-3-18 22:01     標題: 引用:我的兒子由K1及K2並沒有參加興趣班,由出生

其實在k3每個小朋友十月/十一月已開始搵學校或已開始interview。 而你個仔又剛轉校,又話適應了很長時間。那你找到直資,是否因為在spc上了2年而帮助大些呢?

P.S. 除非你心儀的小學就是RC小學!

作者: princess_mama    時間: 13-3-18 22:47     標題: 回覆:evawa 的帖子

最後我是放棄了RC學位。細仔兩間幼稚園都入讀過,路過見此topic的媽媽有疑惑,剛好我兒曾入讀兩校,才真心分享。曾入讀兩校,RC確實對我兒幫助較大,當然聖保羅堂在自理能力上之訓練,亦功不可沒。

作者: feiji    時間: 13-3-18 23:19     標題: 引用:最後我是放棄了RC學位。細仔兩間幼稚園都入

原帖由 princess_mama 於 13-03-18 發表
最後我是放棄了RC學位。細仔兩間幼稚園都入讀過,路過見此topic的媽媽有疑惑,剛好我兒曾入讀兩校,才真心 ...
謝謝你的分享。

作者: Angie_Law    時間: 13-3-18 23:31

RC kinder的K3學生多不多升上RC小學?除了RC小學,其他K3學生多數考到邊間?  謝謝!
作者: angelatjiu    時間: 13-3-19 00:48

睇你自己的分析,其實你都有答案啦!

作者: pekkle321    時間: 13-3-19 18:53     標題: 引用:最後我是放棄了RC學位。細仔兩間幼稚園都入

原帖由 princess_mama 於 13-03-18 發表
最後我是放棄了RC學位。細仔兩間幼稚園都入讀過,路過見此topic的媽媽有疑惑,剛好我兒曾入讀兩校,才真心 ...
真係好多謝你既分享!因為你仔仔分別讀過這兩間學校,你會比任何人更清楚!你仔仔好叻,RC同SPC都係我心中理想小學,而你仔仔都有offer,真係好好!我另想問下,我仔仔比較活躍,係咪RC會包容性大d而又會教好品德呢?

作者: ffaye    時間: 13-3-19 21:56     標題: 引用:最後我是放棄了RC學位。細仔兩間幼稚園都入

請問甚麼原因令你選擇俾兒子留在SPC讀K3? 因為插得班入RC都係睇中佢半條龍,所以想知多少少你的睇法。謝謝!

作者: ffaye    時間: 13-3-19 22:05     標題: 引用:Quote:原帖由+princess_mama+於+13-03-18+

原帖由 ffaye 於 13-03-19 發表
請問甚麼原因令你選擇俾兒子留在SPC讀K3? 因為插得班入RC都係睇中佢半條龍,所以想知多少少你的睇法。謝謝 ...
噢我想我誤會了你的意思。你應該是放棄了RC小學,不是RCKG.
謝謝你的分享!不介意的話可否告知你最後為兒子選擇了那一間小學?

作者: princess_mama    時間: 13-3-19 22:26     標題: 回覆:pekkle321 的帖子

絕對係

作者: pekkle321    時間: 13-3-19 23:12     標題: 引用:Quote:原帖由+ffaye+於+13-03-19+發表請問

原帖由 ffaye 於 13-03-19 發表
噢我想我誤會了你的意思。你應該是放棄了RC小學,不是RCKG.
謝謝你的分享!不介意的話可否告知你最後為兒子 ...
Princess_mama既仔仔係St Paul church讀K1,K2, 而K3就去左高幼!而小學係分別考到ST Paul Collage 同高小,最後決定讀st Paul collage! 只因為我地用SPC 同RC去代表,大家所以confuse

作者: pekkle321    時間: 13-3-19 23:21     標題: 引用:絕對係 +

原帖由 princess_mama 於 13-03-19 發表
絕對係
唔該曬!我希望仔仔可以係一間好品德加好學術既kg, 心怕為仔仔選錯校!謝謝你意見

作者: elysion    時間: 13-3-21 10:31     標題: 引用:Quote:原帖由+princess_mama+於+13-03-19+

原帖由 pekkle321 於 13-03-19 發表
唔該曬!我希望仔仔可以係一間好品德加好學術既kg, 心怕為仔仔選錯校!謝謝你意見

...
你㨂RC /SPC kg,有決定未?分享下你睇法。

作者: siukaipp    時間: 13-3-21 11:43

我個仔係10月B, 其實我地都有 RC (K1 - AM), KCS (K1 - PM) 同埋玫瑰崗 (N 班 - AM) offer, 都諗唔掂, 大家有咩睇法?
作者: pekkle321    時間: 13-3-22 01:56     標題: 引用:Quote:原帖由+pekkle321+於+13-03-19+發表

原帖由 elysion 於 13-03-21 發表
其實我真係未100%決定到讀邊間,現在係70%讀RC啦!原因一、RC有校車not街車,因在n時發生過事,所以爸爸好擔心街車照顧問題,二、RC老師包容比SPC好(princessmama說),interview時兩間老師都非常好,當然RC老師要讚,其實仔仔第一次並沒有把所有答對,仔仔比較心急作答,老師見到,所有問題竟然比多一次机會他,老師最後說仔仔已經表現好好喇,我一直覺得佢安慰我!所以收上午我係好意外!三、RC校舍大,仔仔係活躍型,空間多會好d,四、RC課程深又可教到好德育,其實本身讀既LH課程好深,但德育比較次要,而我貪心希望兩樣都有!五、RC上午班,時間好用d! 六、高小是心儀小學之一。
而未肯放棄SPC原因,一、仔仔interview時表現超喜歡呢間,二、見佢升小紀錄第二位係SPC, 我超心儀小學!三、學費真係超平,手頭既錢冇咁緊張!四、一間好出名既幼稚園,對升小也許幫助大些,因香港睇"名牌"都幾重。

作者: pekkle321    時間: 13-3-22 01:57     標題: 引用:Quote:原帖由+pekkle321+於+13-03-19+發表

原帖由 elysion 於 13-03-21 發表
咁你呢?你好似都有呢兩間

作者: yantabo    時間: 13-3-22 12:01     標題: 引用:我的兒子由K1及K2並沒有參加興趣班,由出生

can u share which school accepted ur son ?

作者: yantabo    時間: 13-3-22 12:13     標題: 引用:我的兒子由K1及K2並沒有參加興趣班,由出生

can u share some tips that gain an offer of SPC primary? thx!

作者: yantabo    時間: 13-3-22 16:02     標題: 引用:Quote:原帖由+elysion+於+13-03-21+發表你

原帖由 pekkle321 於 13-03-22 發表
其實我真係未100%決定到讀邊間,現在係70%讀RC啦!原因一、RC有校車not街車,因在n時發生過事,所以爸爸好 ...
以我所知RC都冇正式學校校車,得一隊'舒太'嘅車隊!just like SPC wor!

作者: ludamom    時間: 14-2-8 12:02

請問樓主最終如何選擇?基於什麼理由呢?
我依家煩梗同一個問題
作者: lemonjj    時間: 14-2-12 12:58

我仔都有rc am offer 及 培道 pm offer,  住 lam tin, rc 車程近d, 但培道升小機會大好多好多及平好多, 3年rc 要用十幾萬真系好貴, 都系未決定到, 苦惱中....
作者: Gerard    時間: 14-2-12 13:02     標題: 引用:我仔都有rc+am+offer+及+培道+pm+offer,++

作者: poodlema    時間: 14-2-13 08:54     標題: 回覆:pekkle321 的帖子

如果target聖乜聖乜嘅小學便聖保羅堂;如果target高主教小學便高主教。

作者: jsmanhim    時間: 14-2-13 12:23

我仔仔黎緊讀spc , 我覺得佢地德育好, 課程都ok, 最緊要有學卷又有口碑,校舍唔會好細
RC 太貴啦,4XXX蚊學, 幼稚園咋

作者: charis0225    時間: 14-2-13 13:12     標題: 回覆:lemonjj 的帖子

今年2013 K3 高主教幼稚園只有19人可升高主教小學,小學收好少幼稚園生,我外甥在高幼讀,將會轉走,六分一機會升上高小!

作者: Gerard    時間: 14-2-13 13:30     標題: 引用:今年2013+K3+高主教幼稚園只有19人可升高主

作者: feiji    時間: 14-2-13 13:40     標題: 引用:今年2013+K3+高主教幼稚園只有19人可升高主

原帖由 charis0225 於 14-02-13 發表
今年2013 K3 高主教幼稚園只有19人可升高主教小學,小學收好少幼稚園生,我外甥在高幼讀,將會轉走,六分一 ...
這絕對不正確。2013 年P1 admission 只有40+ 高幼生報名(第一屆畢業生),最後有20+人有 offer (即約一半),但有幾個選擇了其他學校,所以只有約18 - 19人讀高小。今屆K3有90+人報高小,亦有約一半人有 offer,剩餘大部分都有 waiting.

作者: saiwinghei    時間: 14-2-13 16:18

回覆 lemonjj 的帖子

我想知你會點揀, 因為我有st clare & 培道offer, 家住九龍
作者: bbmom72    時間: 14-2-18 18:24     標題: 引用:我仔仔黎緊讀spc+,+我覺得佢地德育好,+課程

原帖由 jsmanhim 於 14-02-13 發表
我仔仔黎緊讀spc , 我覺得佢地德育好, 課程都ok, 最緊要有學卷又有口碑,校舍唔會好細
RC 太貴啦,4XXX蚊學,  ...
請問SPC的課程及教學係點的呢?好少人提及。

作者: Ballack2012    時間: 14-2-18 18:27     標題: 引用:我個係六月囝囝,現讀學之園下午班,最後會

作者: pekkle321    時間: 14-2-20 14:26     標題: 引用:請問樓主最終如何選擇?基於什麼理由呢?我

原帖由 ludamom 於 14-02-08 發表
請問樓主最終如何選擇?基於什麼理由呢?
我依家煩梗同一個問題
我最終讀左高主教,仔仔好鐘意,好開心!

作者: brrbaby2007    時間: 14-2-20 14:35

pekkle321 發表於 13-3-6 09:07
我個係六月囝囝,現讀學之園下午班,最後會係RC同SPC二揀一。自己秤左好耐,都揀唔到,大家可以幫下手?    ...

如果SPC我prefer留LH
作者: edithseto    時間: 14-2-21 10:17     標題: 引用:Quote:原帖由+ludamom+於+14-02-08+發表請

原帖由 pekkle321 於 14-02-20 發表
我最終讀左高主教,仔仔好鐘意,好開心!
樓主,點解你選擇高主教而不留在LH ? 可否分享你對兩校的comment (eg 師資,課程,語言環境)?As I am considering btw these two schools too, thx

作者: pekkle321    時間: 14-2-21 16:42

edithseto 發表於 14-2-21 10:17
樓主,點解你選擇高主教而不留在LH ? 可否分享你對兩校的comment (eg 師資,課程,語言環境)?As I am con ...

我因為重德育多些! 高主教老師嚴得來好有愛心, 同埋有間小學bck up, 雖然暫時得5成, 但好過冇! 出去補英容易, 補中比較難搵! 所以我選了高主教
高主教英文一定比LH差, 但其他唔比LH差! 學校地方比LH大好多, 你可去睇早會, 去到課室接放學和老師傾兩句, 呢d LH係冇既! 佢K1課程除了英文其他不比LH淺! 佢地都有普通話老師在課室幫手, 只係冇英文老師在課室幫手!

作者: AAAFamily    時間: 14-2-21 21:41     標題: 回覆:pekkle321 的帖子

去小學嗰度睇下,就知嚟緊幾年小一好難玩,有back up好D。

作者: wuws    時間: 14-2-22 12:24     標題: 回覆:真係諗唔掂!高主教 vs 聖保羅堂

我有朋友個囝今年SPC 考小學,成績超好,男拔收左,st Paul coed waiting (first 200). SPC D學生好乖,好定!

作者: babycute2009    時間: 14-2-22 14:24

wuws 發表於 14-2-22 12:24
我有朋友個囝今年SPC 考小學,成績超好,男拔收左,st Paul coed waiting (first 200). SPC D學生好乖,好 ...
家長有冇谷個學生?
作者: wuws    時間: 14-3-3 20:26     標題: 引用:Quote:wuws+發表於+14-2-22+12:24+我有朋友

原帖由 babycute2009 於 14-02-22 發表
家長有冇谷個學生?
我覺得唔算。補中英文,學畫畫,彈琴,合唱團係噤多!

作者: LorettaLo    時間: 14-3-3 21:57

我小朋友明年才讀K1,不過見到幼稚園就要補中英文,心裡有一點難過,真係好難取捨,如果無学卷,而學校學術是足夠的,那麼這些$便洗吧!返學讓他給收足夠的知識,其他時間多d親子活動仲好!
作者: 我係我    時間: 14-3-3 23:44     標題: 引用:高主教,吾駛諗。AM同有校車贏晒。天主教學

原帖由 Ackl1002 於 13-03-06 發表
高主教,吾駛諗。AM同有校車贏晒。天主教學校德育吾差得去邊。仲有升小優勢。

...
agree

作者: sweethoho    時間: 14-3-4 00:36     標題: 回覆:真係諗唔掂!高主教 vs 聖保羅堂

如果我是你, 會選高主教

作者: kilalala    時間: 14-3-5 11:52

LorettaLo 發表於 14-3-3 21:57
我小朋友明年才讀K1,不過見到幼稚園就要補中英文,心裡有一點難過,真係好難取捨,如果無学卷,而學校學術 ...

You are so right. Tutoring while he is in Kindergarten is a TORTURE every one!
Please please please relax and let the kid be a kid.

That aside, RC kindergarten has many many boys and very few girls, although it is a Co-ed school. Does anyone think that putting such young kid in a boy only school is not very good?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5