教育王國

標題: 入名校 [打印本頁]

作者: monmonbbb    時間: 13-2-8 00:22     標題: 入名校

如果有名校收 學費又貴到阿媽都吾認得 打多份工 值得嗎?

作者: keio    時間: 13-2-8 00:24     標題: 回覆:入名校

當然不值得,小朋友最需要的是父母的關顧和教導。

作者: BBQQmomi    時間: 13-2-8 00:25

咁就要睇吓係吾係龍校喇~不過要打多份工而冇咗時間陪小朋友又好此唔係咁好喎
作者: Doris_Ray    時間: 13-2-8 08:44     標題: 引用:如果有名校收+學費又貴到阿媽都吾認得+打多

原帖由 monmonbbb 於 13-02-08 發表
如果有名校收 學費又貴到阿媽都吾認得 打多份工 值得嗎?
邊間名校咁貴呢?

作者: PeppermintPatty    時間: 13-2-8 08:59

小朋友的開支只會愈來愈大,名校更加要D小朋友叻D,要上興趣班/補習班等,你的壓力只會愈來愈大,找間平D學費啦!
作者: coffei1    時間: 13-2-8 09:06

回復 monmonbbb 的帖子

量力而為, 唔好免強. 資質好嘅小朋友係邊度讀都可以表現出色!
作者: cyyuen0120    時間: 13-2-8 09:11

coffei1 發表於 13-2-8 09:06
回復 monmonbbb 的帖子

量力而為, 唔好免強. 資質好嘅小朋友係邊度讀都可以表現出色! ...
Agree~~為左一個名氣而放棄親子時間,及造成全家人的壓力唔值得^^

作者: allysharlin    時間: 13-2-8 10:48     標題: 回覆:入名校

我寧願多d親子時間陪小朋友,對他未來更好,時間一過了就冇得返

作者: ppgirl    時間: 13-2-8 11:39

讀名校並不保正一定成龍, 親子關係更重要!
作者: breadbb    時間: 13-2-8 11:41

小朋友最須要係父母O既陪伴...我又未偉大到可以唔做野去教佢..但係盡量都會比餘下O既時間陪佢玩教佢野....所以2份工真係唔值得..小朋友大得好快....一定要珍惜同佢O既時間
作者: GoodGrief    時間: 13-2-8 12:12

不會。只怕入得到,個個家長都有$$有地位,自己會自卑,又驚老師嫌自己冇$$,對自己小朋友唔好,人哋請你去Hong Kong Club, 馬會, Golf Club, 都唔知 dress code 又唔著物嘢。
作者: monmonbbb    時間: 13-2-8 12:33

回復 Doris_Ray 的帖子

本人覺得york 已經貴
作者: monmonbbb    時間: 13-2-8 12:37

我本人真係無能力做2份喇
但見有朋友咁做係咪需要跟呢?
作者: Doris_Ray    時間: 13-2-8 13:43     標題: 回覆:monmonbbb 的帖子

我覺得要打多份工,冇晒時間陪小朋友唔值得,多啲陪佢,自己用心&用身教,重更加重要

作者: jvcfamily    時間: 13-2-8 14:24

我舊同事2公婆加埋每月搵10幾萬, 佢個仔讀耀中kg, 佢決定轉校.因為一山還有一山高, 開始同學仔之間有比較, 佢開始覺得有壓力, 所以轉校..
所以睇自己能力大家都開心的..
作者: 大餅王    時間: 13-2-8 14:27

名校與貴學費根本冇必然關係, 你睇中西區聖心, 聖士提女, 聖嘉勒, 兩間真光, 聖保羅堂, 救恩, 灣仔呂郭, 創價等, 幾十至幾百蚊學費, 想比錢都入吾到.
作者: lawa    時間: 13-2-8 16:26

回復 keio 的帖子

Yes, Agree.
作者: lawa    時間: 13-2-8 16:27

回復 大餅王 的帖子

Yes, I totally agreed.
作者: Aaby    時間: 13-2-8 16:35

回復 大餅王 的帖子

Agree!!!
作者: Doublej    時間: 13-2-8 16:42     標題: 回覆:入名校

樓主,請問入到名校是否等同必然出人頭地又唔會學壞呢?學費高又是否等同高質教育呢?萬一將來要更多錢培育,你是否可以做到7x24工作呢?

其實,最基本及最有影響力嘅教育係來自你自己--身教。

俗語說:「山不轉路轉,路不轉人轉,人不轉心轉。」外境不轉時,心念一轉,便豁然開朗。煩惱不斷,正是人生的真實。當你發現山不轉、路不轉,甚於至於人也不轉時,所有外境與人事皆與你做對時,你的心卻是柔軟的,可以任你操控的。一旦心念會轉,再窒礙難通的困境也可以一笑置之、彈指間便煙消雲散矣。心念一轉,自在消遙。

給下一代最重要嘅係思想教育,處事能力及態度。如果你重覺得此貴學費名校仍係你杯茶,就...

作者: monmonbbb    時間: 13-2-8 20:42

回復 大餅王 的帖子

點解要咁大隻字既?

作者: monmonbbb    時間: 13-2-8 20:46

回復 Doublej 的帖子

其實我由頭到尾都無話係我~~
不過有朋友咁做 想聽下大家意見咋~~

作者: 菠蘿媽媽    時間: 13-2-8 20:51     標題: 回覆:入名校

量力而為,強冇幸福!

作者: Doublej    時間: 13-2-8 21:28     標題: 引用:回復+Doublej+的帖子 其實我由頭到尾都無

原帖由 monmonbbb 於 13-02-08 發表
回復 Doublej 的帖子

其實我由頭到尾都無話係我~~
有則小心,無則加免。如果你個friend係咁,叫佢三思。講完...

作者: monmonbbb    時間: 13-2-8 22:01

我都覺 所以我擇親都有學券
作者: Christi    時間: 13-2-12 00:10

入咗名校,冇咗阿媽

呢條數係賺係蝕 ? 好明顯係蝕居多吧!
作者: behappydad    時間: 13-2-12 18:08     標題: 回覆:入名校

好大隻紅色字,有何感覺呢?

作者: lazycouples    時間: 13-2-12 18:14     標題: 回覆:keio 的帖子

Extremely agree

作者: 小兔咕    時間: 13-2-13 11:42

你講果度唔止係名校, 叫貴族學校啱D呢~
講真如果交學費都要做2 份工就唔好.
因入到去唔止要比學費... 人地開生日會你送禮, 到你開生日會.
平日同學玩去你屋企去玩, 同人地家長傾計都溝通唔到啦.
如果係咁不如諗下讀D 口碑好品德佳既學校仲實際啦.
作者: sarubuta    時間: 13-2-13 17:40

不如睇o下周星馳部舊戲 -- "長江七號"
作者: Chirley    時間: 13-2-13 23:51

個人認為唔值得…主要原因樓上好多媽媽都講左,
我認為囝囡讀書果d, 點都唔應該多過自已收入嘅某個比例(要自已計返收入及支出先), 如果多過已係影響埋其他,因為唔計本身生活家庭開支等,小朋友學費以外都有好多其他開支,如雜費,學野等。而家先幼稚已 d錢用得咁盡, 過多幾年點算
作者: CatEgg    時間: 13-2-17 08:46     標題: 回覆:入名校

唔計無時間陪子女,讀呢類學校的媽媽會唔會大部份都係full time mom,全職照顧子女,小朋友返學後一齊食茶行街研究揍仔經,放學一齊返補習班去club玩?在職媽媽好難融入佢哋圈子,搞到子女都被isolate埋?而且家長間比較心態好強,要做兩份工支持家庭支出的媽媽會好難受的,值得嗎?

作者: 阿早!    時間: 13-2-17 12:13

我都覺得要量力而為, 無謂勉強。
身邊有好友個仔入了貴族學校, 學校籌款搵家長搞義賣, 你估到家長們拿什麼出來義賣? 是古董,名畫啊!返學個個司機接送, 最後朋友選擇轉校。
作者: wister    時間: 13-2-17 12:20

入名校唔止係入果一刻嘅功夫,而係家長要一直繼續幫手培育,少啲彈藥同時間都唔得。。。

作者: monmonbbb    時間: 13-2-17 21:51

回復 behappydad 的帖子

你覺得呢??:)

作者: monmonbbb    時間: 13-2-17 21:52

回復 阿早! 的帖子

古董做義賣....請問哩間係咩學校?? 請PM
作者: LWL1212    時間: 13-2-17 23:14     標題: 引用:我都覺得要量力而為,+無謂勉強。身邊有好

原帖由 阿早! 於 13-02-17 發表
我都覺得要量力而為, 無謂勉強。
身邊有好友個仔入了貴族學校, 學校籌款搵家長搞義賣, 你估到家長們拿什 ...
我都想知,請PM

作者: 阿早!    時間: 13-2-17 23:40

係港島一所國際學校。
作者: 布希亞    時間: 13-2-18 00:46

作者: summato    時間: 13-2-18 08:18     標題: 回覆:入名校

有時入名校吾單係一個錢就可以解決

作者: ce366    時間: 13-2-18 14:10

唔駛錦呀~~ 一係輚去一份揾多點錢的工啦..

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5