教育王國

標題: 各位媽媽:有冇收到樂基會係碧濤開分校的信 [打印本頁]

作者: 沙田傻妹妹    時間: 13-1-30 16:13     標題: 各位媽媽:有冇收到樂基會係碧濤開分校的信

有冇收到樂基會係碧濤開分校的信, 知唔知收幾多人呢?
作者: micandmin    時間: 13-1-30 16:24

今日收到信, 無任何詳細資料
作者: 車厘厘    時間: 13-1-30 17:13

我也收到, 大家會不會考慮聽下簡介會呀?
打電話去問過, 淨係寄比有去駿景interview的家長咋
作者: micandmin    時間: 13-1-30 17:20

你估係o米要再inteview呢?
作者: 車厘厘    時間: 13-1-30 17:30

好似5使, 不過老師話要等家長回覆回條, 在簡介會公佈
作者: ytw    時間: 13-1-30 17:35     標題: 回覆:各位媽媽:有冇收到樂基會係碧濤開分校的信

唔知reject 咗既有冇收到信呢?

作者: ewkcheng1    時間: 13-1-30 18:36     標題: 回覆:各位媽媽:有冇收到樂基會係碧濤開分校的信

我都收到

作者: assado    時間: 13-1-30 18:55     標題: 回覆:各位媽媽:有冇收到樂基會係碧濤開分校的信

新校末有口碑,老師又末知點,我都係兩睇!

作者: acepno    時間: 13-1-30 19:00

作者: babieblue    時間: 13-1-30 19:21     標題: 回覆:各位媽媽:有冇收到樂基會係碧濤開分校的信

沙田碧濤?

作者: hebe2010    時間: 13-1-30 20:48     標題: 引用:+本帖最後由+沙田傻妹妹+於+13-1-30+16:14+

原帖由 沙田傻妹妹 於 13-01-30 發表

有冇收到樂基會係碧濤開分校的信, 知唔知收幾多人呢? ...
咁正,請問今年開嗎?

作者: wa923    時間: 13-1-30 20:56

收到呀,但唔知幾時有詳情
作者: reneemama0118    時間: 13-1-30 20:59     標題: 引用:Quote:原帖由+沙田傻妹妹+於+13-01-30+發表

原帖由 hebe2010 於 13-01-30 發表
咁正,請問今年開嗎?
係。今年9月喎

作者: Caitlynfung    時間: 13-1-30 21:03     標題: 回覆:各位媽媽:有冇收到樂基會係碧濤開分校的信

我reject都收到信

作者: 莎莉小姐    時間: 13-1-30 21:18     標題: 回覆:各位媽媽:有冇收到樂基會係碧濤開分校的信

我rejected都收到碧濤開分校信。

作者: LITTLEGIRLSNOW    時間: 13-1-30 21:42     標題: 回覆:各位媽媽:有冇收到樂基會係碧濤開分校的信

Kln tong campus會否寄信比家長?

作者: abcabc777    時間: 13-1-30 21:48     標題: 回覆:各位媽媽:有冇收到樂基會係碧濤開分校的信

我有親屬既仔仔新校收咗喎, 好似係火炭嘅分校

作者: liukwanyuen    時間: 13-1-30 21:58     標題: 回覆:各位媽媽:有冇收到樂基會係碧濤開分校的信

個人覺得新校吾知點,吾會試.

作者: liukwanyuen    時間: 13-1-30 21:59     標題: 引用:我有親屬既仔仔新校收咗喎,+好似係火炭嘅分

原帖由 abcabc777 於 13-01-30 發表
我有親屬既仔仔新校收咗喎, 好似係火炭嘅分校
新校未開就收左?

作者: Maibubuu    時間: 13-1-30 22:10     標題: 回覆:ytw 的帖子

作者: Jayhc    時間: 13-1-30 22:10     標題: 回覆:acepno 的帖子

reject 也有信,唔知新校地方如何

作者: 莎莉小姐    時間: 13-1-30 22:42     標題: 引用:reject+也有信,唔知新校地方如何 +

原帖由 Jayhc 於 13-01-30 發表
reject 也有信,唔知新校地方如何
Want to know too

作者: cherry_wan    時間: 13-1-30 22:51

咁即係waiting果d係無望入火炭果間啦
作者: angelatjiu    時間: 13-1-30 22:53

收到,但我唔見咗個application form no lu....

作者: assado    時間: 13-1-30 22:59     標題: 回覆:各位媽媽:有冇收到樂基會係碧濤開分校的信

以前碧濤有間幼稚園,吾知係末這間改左樂基?

作者: angelatjiu    時間: 13-1-30 23:05

唔見咗個application form no點算好呢?
作者: 快樂兔B    時間: 13-1-30 23:15

係咪全部所有報的人(除左火炭收左果批) , 無論WAITING , 同埋REJECT 都有收到信?有甘多位咩?係咪要再IN多次?
作者: wa923    時間: 13-1-30 23:32     標題: 引用:係咪全部所有報的人(除左火炭收左果批)+,+

原帖由 快樂兔B 於 13-01-30 發表
係咪全部所有報的人(除左火炭收左果批) , 無論WAITING , 同埋REJECT 都有收到信?有甘多位咩?係咪要再IN多次 ...
我都想知。

作者: angelatjiu    時間: 13-1-30 23:48

明天打去問。
作者: lovebb2    時間: 13-1-31 08:44     標題: 引用:我reject都收到信 +

原帖由 Caitlynfung 於 13-01-30 發表
我reject都收到信
原本Reject變有樂基新校offer咁奇?!莫非樂基(駿景園)變咗York.

作者: reneemama0118    時間: 13-1-31 09:04     標題: 引用:Quote:原帖由+Caitlynfung+於+13-01-30+發

原帖由 lovebb2 於 13-01-31 發表
原本Reject變有樂基新校offer咁奇?!莫非樂基(駿景園)變咗York.
我估未必要重新interview...但可能你話會考慮讀碧濤校都要排隊~ 對我來說。碧濤仲近屋企d啦。只係唔知老師係咪係駿景園調d過黎。定係全部新老師任教呢~~

作者: reneemama0118    時間: 13-1-31 09:09     標題: 引用:個人覺得新校吾知點,吾會試. +

原帖由 liukwanyuen 於 13-01-30 發表
個人覺得新校吾知點,吾會試.
駿景園收左你個B當然唔駛試啦。難為我地d waiting/reject又真心想小朋友入讀既家長。再一次作抉擇咯~~呢幾個月又要忐忑一番了~~

作者: hflam    時間: 13-1-31 09:25     標題: 回覆:assado 的帖子

那間真理浸信會在一期,重健在

作者: Elona    時間: 13-1-31 10:13

聽講新校舍係碧濤2期售樓處, 我都希望唔使再interview, 可以比之前waiting list既學生, 以當日interivew既表現穿安排入讀次序, 否則又要等等等  
作者: hebe2010    時間: 13-1-31 10:22     標題: 引用:係咪全部所有報的人(除左火炭收左果批)+,+

原帖由 快樂兔B 於 13-01-30 發表
係咪全部所有報的人(除左火炭收左果批) , 無論WAITING , 同埋REJECT 都有收到信?有甘多位咩?係咪要再IN多次 ...
我冇信喎?  Kln tong  reject,  請問有人也沒收嗎?

作者: hebe2010    時間: 13-1-31 10:23     標題: 引用:那間真理浸信會在一期,重健在 +

原帖由 hflam 於 13-01-31 發表
那間真理浸信會在一期,重健在
你意思係那間浸信會會搬嗎?

作者: feipow    時間: 13-1-31 10:25     標題: 回覆:沙田傻妹妹 的帖子

作者: angelatjiu    時間: 13-1-31 10:34

已打去問,一个礼拜回覆,原本reject的或者要再in,但一切都未定。
作者: liukwanyuen    時間: 13-1-31 11:32     標題: 回覆:各位媽媽:有冇收到樂基會係碧濤開分校的信

其實要裝修安排3-4month must ok,簡介會睇家長反應,ok夠人先開校

作者: 快樂兔B    時間: 13-1-31 11:43

岩岩打左去問,收生的數目會同駿景園PN差唔多
作者: bin    時間: 13-1-31 11:45

hebe2010 發表於 13-1-31 10:22
我冇信喎?  Kln tong  reject,  請問有人也沒收嗎?
我都係九龍塘reject, 應該係有報左火炭 既waiting or reject 先收到碧濤新校??我對沙田呢間都有興趣吖, 比較近家,

作者: acepno    時間: 13-1-31 13:30     標題: 回覆:各位媽媽:有冇收到樂基會係碧濤開分校的信

作者: lawinka    時間: 13-1-31 13:51

真係好近屋企, 不過唔知各樣安排會唔會好亂... 同埋佢d老師好唔好?
作者: 快樂兔B    時間: 13-1-31 14:09

大家寄左信出去未?我今朝己經寄左出去
作者: anlywan    時間: 13-1-31 14:10     標題: 回覆:快樂兔B 的帖子

我也收到了!我今日也會寄但我忘了申請號碼!

作者: 車厘厘    時間: 13-1-31 14:13

今日見到老師, 面對面咁問, 佢地要收左信先知幾時開簡介會,
而且睇人數才知簡介會是否分2日開,
另外, 人多不排除重新interview...............

所以一日未收哂家長的咨詢, 一日都係個謎~~
我個人覺得如果囝囝已經另有offer, 也是用期待的心作觀望的態度
作者: Elona    時間: 13-1-31 14:59

實際上HKPS(Ascot)同 HKPS (Kowloon Tong) 已經係2間冇關連既學校, 有去HKPS Ascot既學生先會收到信
作者: hebe2010    時間: 13-1-31 15:08     標題: 引用:+本帖最後由+Elona+於+13-1-31+14:59+編輯+

原帖由 Elona 於 13-01-31 發表

實際上HKPS(Ascot)同 HKPS (Kowloon Tong) 已經係2間冇關連既 ...
乜已經冇關?

作者: 快樂兔B    時間: 13-1-31 15:28

車厘厘 發表於 13-1-31 14:13
今日見到老師, 面對面咁問, 佢地要收左信先知幾時開簡介會,
而且睇人數才知簡介會是否分2日開,
另外, 人 ...
[size=1.25em]係咪全部所有報的人(除左火炭收左果批) , 無論WAITING , 同埋REJECT 都有收到信?

作者: JLRLCH    時間: 13-1-31 15:30

同一個校監
作者: Elona    時間: 13-1-31 15:39

我知道rejected同waiting都同樣收到信
作者: 快樂兔B    時間: 13-1-31 15:43

Elona 發表於 13-1-31 15:39
我知道rejected同waiting都同樣收到信
會唔會係全部WAITING, 同部份REJECT?
作者: Aprilbaby    時間: 13-1-31 16:30     標題: 回覆:各位媽媽:有冇收到樂基會係碧濤開分校的信

我無報樂基,但朋友好清楚。兩間分校已完全唔la lun~ 今次碧濤分校系只畀fo tan 既applicants...

作者: angelatjiu    時間: 13-1-31 16:55

回復 anlywan 的帖子

問了老師,寫番出生年月日就ok了。

作者: hflam    時間: 13-1-31 17:29     標題: 引用:Quote:原帖由+hflam+於+13-01-31+發表那間

原帖由 hebe2010 於 13-01-31 發表
你意思係那間浸信會會搬嗎?
HKPS在2期bor...

作者: WhiteDiamond    時間: 13-1-31 23:41

應該先收waiting.....如果全部又要in過.....又浪費人力物力......有d家長又要請假.....

作者: lee029    時間: 13-2-1 22:59

如果收,你地點考慮呢? 我十五十六,驚新校新老師未能perform........

作者: macmate    時間: 13-2-2 06:28     標題: 回覆:各位媽媽:有冇收到樂基會係碧濤開分校的信

樂基(ascot)係我嘅第一志願只有waiting; 第二志願係超熱門名校,未in; 入咗第三志願。如果碧濤收就真係難選擇。

按道理最buy樂基嘅課程,新校舍理應仲新淨同好(唔計開學頭幾個月可能仲有裝修味),而且新校必定會有現任老師帶領,而且地點仲近少少。收waiting都仲有個benchmark,因為可能今年真係超多人報名,但佢如果連rejected都收,學生質素會唔會拉低咗。雖然咁細個小朋友都冇乜好明顯差別(大細b同超細b比較除外),其實最主要都係睇屋企點教,但難保第時會唔會影響派位成績而對信譽唔咁好,更加唔想有人認為碧濤生係後備生嘅諗法。唉,難決定,但一切開到班又收咗至諗。

作者: anlywan    時間: 13-2-2 09:10     標題: 引用:樂基(ascot)係我嘅第一志願只有waiting;+第

原帖由 macmate 於 13-02-02 發表
樂基(ascot)係我嘅第一志願只有waiting; 第二志願係超熱門名校,未in; 入咗第三志願。如果碧濤收就真係難選 ...
佢地pn是否直上k1?我仔都是reject是7月仔!in時佢仲細及當天表現真差!但今日1.5歲的他真能說很多詞彙及很會表達!又不怕陌生人見女叫姐姐、男叫哥哥!以架自己上堂完全不用媽媽陪入!每日2小時!所以pn批就算收reject都唔代表質素一定是差只是時間差距問題大啲!所以如是PN 唔見過又收應可考慮吧!
(不過in過也好!多機會!大家感覺上呢間學校也不只收駿景唔要果啲)

作者: macmate    時間: 13-2-2 10:16     標題: 回覆:anlywan 的帖子

sorry, 我應該更正我對rejected嘅睇法。我完全明白小朋友1-2個月嘅成長真係可以好多。正如小女响這兩月間都高速學習。我亦相信好多時interview未必可以反映到小朋友嘅真實能力。

如果waiting嘅小朋友真係因學額不足而冇得收,咁新校真係落成而有offer不足為奇。當然,如果俾rejected嘅小朋友多一次重見嘅機會,咁對一班rejected嘅支持者最好。起碼in完兩次都衰咗就唯有認命啦!

我無意對rejected嘅小朋友作出批評,我相信每個小朋友响家長心目中都係最好嘅。

作者: harriet121    時間: 13-2-2 12:07     標題: 引用:sorry,+我應該更正我對rejected嘅睇法。我

原帖由 macmate 於 13-02-02 發表
sorry, 我應該更正我對rejected嘅睇法。我完全明白小朋友1-2個月嘅成長真係可以好多。正如小女响這兩月間都 ...
Totally agreed!

作者: assado    時間: 13-2-2 12:13     標題: 回覆:各位媽媽:有冇收到樂基會係碧濤開分校的信

Reject 吾等如小朋面試吾好。
我個囡一間am offer, 但樂基reject.
N 班事實位少,面試時間,環境都好影響小朋友表現。學校亦睇父母背影來簡小明友。

作者: Ken914    時間: 13-2-2 14:24     標題: 回覆:各位媽媽:有冇收到樂基會係碧濤開分校的信

Totally agreed, 請勿看低reject 的小朋友! 他們只係比你的小朋友細一些吧.

作者: mc_pigpig    時間: 13-2-2 15:57

macmate 發表於 13-2-2 06:28
樂基(ascot)係我嘅第一志願只有waiting; 第二志願係超熱門名校,未in; 入咗第三志願。如果碧濤收就真係難選 ...
你認為被樂基 rejected 的小朋友,質素很差?
你認為 interview 10 mins 真的能夠讓學校清楚知道小朋友學會多少?

請別要標籤一個沒有樂基 offer,甚至沒有其他學校 offer 的小朋友及其質素。

我小朋友 in 時只有17個月,正是 rejected 那批,但若果碧濤樂基連 rejected 都收,
我不覺得我小朋友將來會拉抵了整體學生質素。

不過另一方面,我覺得你可以放心的,我深信單是 waiting 的小朋友為數也不會少,
碧濤樂基應該不會取錄那些 rejected 的小朋友的。

作者: assado    時間: 13-2-2 17:53     標題: 回覆:各位媽媽:有冇收到樂基會係碧濤開分校的信

絕對吾同意 label waiting, 或rejected小朋友。

作者: liukwanyuen    時間: 13-2-2 18:05     標題: 引用:絕對吾同意+label+waiting,+或rejected小朋

原帖由 assado 於 13-02-02 發表
絕對吾同意 label waiting, 或rejected小朋友。
絕對認同,因為我都曾waiting and rejected過by D村校,但
深信老師interview 時實考慮過學生的年紀e.g 15個月做到18個月D野,如果只用我個仔細人幾個月,so in吾到,學校吾要做藉口,不思進取。之後永吾會in到

作者: angelatjiu    時間: 13-2-3 00:42

我仔係1月大仔,識one to ten, a to z,但reject,咁佢会唔会降低学校質素呀?
作者: 快樂兔B    時間: 13-2-3 01:02

mc_pigpig 發表於 13-2-2 15:57
你認為 interview 10 mins 真的能夠讓學校清楚知道小朋友學會 ...
WAITING LIST 同埋REJECTED 果D BB又唔係係特殊學校出來 , 點解會講到甘誇張影響到學校質素??

作者: mc_pigpig    時間: 13-2-3 01:16     標題: Quote:mc_pigpig+發表於+13-2-2+15:57+你認

原帖由 快樂兔B 於 13-02-03 發表
WAITING LIST 同埋REJECTED 果D BB又唔係係特殊學校出來 , 點解會講到甘誇張影響到學校質素??
只能說…“有些“家長太過短視。

作者: macmate    時間: 13-2-3 02:27     標題: 回覆:各位媽媽:有冇收到樂基會係碧濤開分校的信

真係打少兩隻字,講得唔清楚都要俾人插,唉!

我想講可能我第一個post有啲失言,但我亦隨即作出更正;我根本無意低估被reject嘅小朋友,我自己小朋友都試過面試表現失水準,亦了解被reject嘅心情亦唔覺得被reject嘅小朋友係低水平。但恕我直言,rejected雖然唔代表小朋友本身有問題,事實上年紀大少差兩個月表現真係有分別(當然大b或超大b亦不等於超然),故此interview一定會有差距比較,而不論名幼與否都偏向收大b呢個係事實。

而interview中一些被reject嘅必然包括一啲小朋友甚至家長'不受歡迎'之士(例如,小朋友動粗或嚴重不受控,家長排隊打尖或粗言相對),相信學校interview都係想揀選'理想'學生。我重申,所指嘅影響水準並非指因年齡差別的發展,因為4年後到K3時,我相信大家發展差距他會大大縮少。我擔心嘅係新校因學生人數不足但又想開新校(個人認為學校董事局決定開新校一定包含大比數商業因素)而放鬆接收這些不受歡迎人士,會影響其他學生水準。本人真係响其他interview被一對父母打尖並因小朋友唔小心撞到一小下而獲不禮貌對待,當然我唔會當場同佢理論亦冇必要(我唔覺得你排快嗰一兩個家庭interview會快好多),但此等父母之小孩他日必定有樣學樣。雖然現今社會有好多事自己係控制唔到,但問心我並唔希望有此等家長為朋。與此同時,相信大家唔會排除一定有一批rejected嘅小朋友係個人能力較低啩!如果學校真係做到任何人都收,咁大家對樂基嘅興趣仲係不變?Sorry,我應該唔會。

以上只係個人感受,不喜勿插。

作者: macmate    時間: 13-2-3 02:38     標題: 回覆:各位媽媽:有冇收到樂基會係碧濤開分校的信

仲有,interview係好講天時地利人和,九間學校唔收,只有一間超級名校收嘅學生大有人在。我並唔覺得此超凡人會拖低學校質素,反而事實係覺得一般名校都未必最適合佢。而且每間學校收生標準都唔同,reject咪reject囉! 幼兒園先係一個起步,仲有小學,中學,大學甚至工作都要interview啦!一兩個rejected, so what!!! 請家長欣然面對。

作者: macmate    時間: 13-2-3 11:22

mc_pigpig 發表於 13-2-2 15:57
你認為 interview 10 mins 真的能夠讓學校清楚知道小朋友學會 ...

我絕對亦從來冇認為被樂基rejected嘅小朋友係質素差,請不要誤作呢個不當嘅assumption。

需知樂基係細校,收生人數少,但每年報名嘅人又很多,加埋好多其他因素,interview後被列為waiting同rejected嘅小朋友根本多的是;而且樂基唔收亦唔等同其他學校唔收,呢個世界很大,絕非只有樂基一間好學校。而且之後仲有好幾間名幼有interview陸續有黎,可能有家長最後選擇其他學校也說不定呢!最緊要係了解學校各方面是否適合自己個小朋友。人人性格同能力都唔同,有人適合傳統教學,需要被人管,亦有人適合活動教學,好有自主能力,亦有家庭因經濟因素而作個別選擇。作為家長只有幫小朋友揀一間合適自己同小朋友需要便可。

仲有我歡迎大家良性名理性討論,我相信EK內係有好多人有唔同aspect同意見,但謝絕冇實質理據嘅惡意批評;另我並唔認同自己係一個短視嘅人,你有權唔認同我嘅講法,但請不要單打或無禮對待,我希望大家懂得尊重人。

作者: 快樂兔B    時間: 13-2-3 14:02

macmate 發表於 13-2-3 11:22
我絕對亦從來冇認為被樂基rejected嘅小朋友係質素差,請不要誤作呢個不當嘅assumption。
學校係咪話來緊呢個星期會有新校的詳細貨料出?
作者: harriet121    時間: 13-2-3 15:18     標題: 引用:+本帖最後由+macmate+於+13-2-3+12:08+編輯

原帖由 macmate 於 13-02-03 發表
其實每個家長都可以有自己的concern,我哋就係要表達多D至可以集思廣益!

作者: feipow    時間: 13-2-4 08:44     標題: 引用:+本帖最後由+macmate+於+13-2-3+11:02+編輯

作者: macmate    時間: 13-2-5 08:23     標題: 引用:Quote:原帖由+macmate+於+13-02-03+發表本

原帖由 feipow 於 13-02-04 發表
就算學校收學習能力低學生會有咩問題?間間學校只收精靈BB,差啲嘅唔使讀書?個個都只係兩歲,又可以壞得去 ...
作為名幼,我覺得學校真係會偏向收精靈bb。interview係觀察小朋友嘅反應同認知能力,另家長都係面試對象之一(詳情可參考幼稚園-大概主題係'有冇家長是老師'篇)。

每個小朋友,無論資質高低都要讀書學習,差別只在乎要搵一間適合佢能力同性格嘅學校。如小朋友本身天資一般,勉強進入一啲課程深或比較進取嘅學校未必係好事; 佢可能能力不遂又唔開心而影響整個學習興趣同進展。

至於家長當然有責任管教自己小朋友同分辨對與錯 (但實際上唔係每所有家長都做到兼且人唔係完美,冇可能每個人都冇缺點)。但我相信一般家長都唔希望(注意:唔希望唔等同可以避免)小朋友身邊有好多'問題'兒童。

我認同冇可能只係俾小朋友於零污染環境長大(現實亦冇可能),但都係嗰句,幫小朋友搵一間開心又適合佢哋嘅學校係最緊要,我無意挑釁任何人亦冇必要。

作者: 快樂兔B    時間: 13-2-5 22:26

我想問下大家知唔知學校幾時會有詳情出來?謝謝!
作者: lee029    時間: 13-2-5 23:45

I want to know too

作者: macmate    時間: 13-2-6 01:58     標題: 回覆:快樂兔B 的帖子

未有進一步消息公報住呀!

作者: crysta2l    時間: 13-2-6 14:40

睇黎要過左春節才會有消息了
作者: harriet121    時間: 13-2-6 15:43     標題: 引用:睇黎要過左春節才會有消息了

原帖由 crysta2l 於 13-02-06 發表
睇黎要過左春節才會有消息了
係呀,學校應該開始放新年假

作者: liukwanyuen    時間: 13-2-15 06:33     標題: 引用:Quote:原帖由+crysta2l+於+13-02-06+發表睇

原帖由 harriet121 於 13-02-06 發表
係呀,學校應該開始放新年假
簡介會,幾時開?

作者: 快樂兔B    時間: 13-2-15 09:40

回復 liukwanyuen 的帖子

學校未有詳細資料 , 唔知下星期有無呢~
作者: 車厘厘    時間: 13-2-22 17:06

問左了, 好多家長回覆有興趣, 要4月中才有簡介會......
等到頸長啊....
作者: szec315    時間: 13-2-22 17:11     標題: 回覆:車厘厘 的帖子

車厘厘,你已經收到簡介會通知?

作者: kambobo2003    時間: 13-2-22 22:16     標題: 回覆:各位媽媽:有冇收到樂基會係碧濤開分校的信

三月會出信,但學校話都要等教育局批,有好多嘢都係未知喎!eg 幾多家長會confirm 讀呀

作者: 快樂兔B    時間: 13-2-22 22:47

kambobo2003 發表於 13-2-22 22:16
三月會出信,但學校話都要等教育局批,有好多嘢都係未知喎!eg 幾多家長會confirm 讀呀

...

作者: feipow    時間: 13-2-22 23:10     標題: 回覆:車厘厘 的帖子

作者: liukwanyuen    時間: 13-2-23 20:07     標題: 引用:三月會出信,但學校話都要等教育局批,有好

原帖由 kambobo2003 於 13-02-22 發表

...
未批?

作者: kambobo2003    時間: 13-2-23 20:20     標題: 回覆:各位媽媽:有冇收到樂基會係碧濤開分校的信

佢話都要等批

作者: lovebb2    時間: 13-2-23 21:23     標題: 回覆:各位媽媽:有冇收到樂基會係碧濤開分校的信

我今早打過電話到樂基,樂基admin明確答我4月中有簡介會,講會收幾多學生,亦明確話碧濤樂基8月/9月會開。碧濤樂基今年開將已經不用再有懷疑.

作者: 快樂兔B    時間: 13-2-23 22:19

lovebb2 發表於 13-2-23 21:23
我今早打過電話到樂基,樂基admin明確答我4月中有簡介會,講會收幾多學生,亦明確話碧濤樂基8月/9月會開。 ...
,,,thank you very much !

作者: macmate    時間: 13-2-23 22:40     標題: 引用:我今早打過電話到樂基,樂基admin明確答我4

原帖由 lovebb2 於 13-02-23 發表
我今早打過電話到樂基,樂基admin明確答我4月中有簡介會,講會收幾多學生,亦明確話碧濤樂基8月/9月會開。 ...
好消息

作者: acepno    時間: 13-2-25 10:12

作者: gray198189    時間: 13-2-26 19:30     標題: 回覆:各位媽媽:有冇收到樂基會係碧濤開分校的信

太好了,希望唔駛in過啦

作者: acepno    時間: 13-3-13 09:56

作者: 快樂兔B    時間: 13-3-13 10:14

回復 acepno 的帖子

未有R,,,等到頸都長埋~希望快D有消息啦~
作者: 小貓貓兔    時間: 13-4-26 19:58

想問下大家有最新消息嗎? 我係碧濤二期媽媽, 見到咁近, 間學校又好似口碑幾好, 都有D心郁, 不過女今年先兩歲, 但我本身冇諗住同佢報N班。但都想了解下因為地點真係好吸引~ hehe
作者: Jayhc    時間: 13-4-26 21:55     標題: 回覆:小貓貓兔 的帖子

今年九月開,在二期你有冇見到裝修

作者: 小貓貓兔    時間: 13-4-27 17:29

剛剛知多左最新情況, 暫時未開始裝修, 而家應該係同教育局攞緊牌, 同埋要過城規會, 因樓下貼左城規會通告收集住戶意見。

因二期剛成立業主委員會, 有少少反對聲音, 可能有變數, 不過我自己估計, 就算反對, 都未必有咩理由 (唔通話部lift唔夠搭... 因為除保安外, 對環境影響微, 我估過城規會機會好大)

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5