教育王國

標題: 請問點解咁多人唔鍾意YORK呢? [打印本頁]

作者: taylormom    時間: 13-1-23 23:02     標題: 請問點解咁多人唔鍾意YORK呢?

唔好意思,因為我小朋友黎緊讀N班,所以最近個幾月先開始"浦" EK,但發覺一有YORK這學校既POST都好惹火 我自己幾個親戚既仔女都係YORK畢業,讀得幾好又考到好學校,所以都一心比個女考YORK,又幸運地收左!但最近睇左咁多關於YORK既POST,攪到我驚驚地…
其實可唔可以講多小小,點解咁多人唔LIKE YORK呢? 太商業? 係人都收? 太貴? 校長?

作者: Jane1983    時間: 13-1-23 23:34

都係以前發生的幾件事,其實你小朋友又讀緊,又有親戚讀緊,最清楚啦。
作者: taylormom    時間: 13-1-24 00:04

未讀呀!黎緊13-14年度N班咋
作者: keio    時間: 13-1-24 00:20     標題: 回覆:請問點解咁多人唔鍾意YORK呢?

學術上我覺得York ok

作者: mama122909    時間: 13-1-24 03:18

你都話已經睇咗很多了,為何還要他人再數?
作者: cyk2009    時間: 13-1-24 08:01     標題: 回覆:請問點解咁多人唔鍾意YORK呢?

有時聽太多人講未必係好事,從心出發,用眼去看,自己感受下啦!未讀過的家長去批評實在不中肯。

作者: mothercare100    時間: 13-1-24 08:28

聽聞學校行政好混亂,,,,,而且係九龍塘區黎講,呢間學校算係唔夠其他學校名氣大,所以相對少人報,收既機會會大d
作者: klin_snorlax    時間: 13-1-24 08:53     標題: 回覆:請問點解咁多人唔鍾意YORK呢

作者: hoivy    時間: 13-1-24 08:55

作者: nicholeip    時間: 13-1-24 10:01

回復 taylormom 的帖子

taylormom:唔好意思..你可以話下你親戚的小朋友讀了YORK後, 覺得有什麼可取之處?和小朋友入了那間小學呀? 因為我都想緊今年俾唔俾仔仔讀YORK呀.. 唔該你~
作者: hyatti    時間: 13-1-24 10:40     標題: 回覆:請問點解咁多人唔鍾意YORK呢?

我相信大家都因為覺得佢commercial ,經常有自費的活動。但實際結果勝於一切。小孩係細b,除了考他的Cambridge ,沒有參加其他興趣班,(因出面有)在數千考生中勝出了,也考到很理想的小學,學校唔多唔少都有點功勞。

作者: kwansara    時間: 13-1-24 11:16

taylormom 發表於 13-1-23 23:02
唔好意思,因為我小朋友黎緊讀N班,所以最近個幾月先開始"浦" EK,但發覺一有YORK這學校既POST都好惹火:qui ...

其實你唔需要理人鐘唔鐘意, 你自己鐘意咪得囖
作者: tam_bb    時間: 13-1-24 11:22     標題: 回覆:請問點解咁多人唔鍾意YORK呢?

其實每間學校,總有人覺得好,有人覺得唔好。最緊要係適合自己小朋友性格,老師有愛心!

作者: ce366    時間: 13-1-24 11:34

我仔都讀緊YORK. 我覺得係貴之外. 其他野十分之好. 不過佢就算貴. 都係OPTIONAL. 我覺得OK 喎.
作者: cherryird    時間: 13-1-24 11:46

作者: luckyveronique    時間: 13-1-24 12:04

我都係因為面試時開始幾鐘意york,并一度將佢視為首選。

但在EK睇到好多o野令我回顧番一些細節。我從apply至最后交留位費整個過程,佢既行政人員攪錯好多事情,比如已經入到面試現場,先唔見左我個囡的application form,現場重新填過,并再次交了相及信封。仲有,我打電話問結果,又話我張聽講證唔見左,要我重新聽過。。。但我分明連親子相一同給了面試老師。仲有,我交留位費后發現張receipt上分明寫著"2012-2013”學年,但應係"2013-2014"才對,我又打電話過去問點算,個miss話沒關系。呢D野加埋一起真係攪到我幾唔開心。

至于學術上,由于未讀過且可能會放棄佢國際班offer,所以無法給予評價,但大多用家都說學術好ok架~
作者: ce366    時間: 13-1-24 12:15

好多學校行政都唔好. 佢地係做教育. 而家有真係幾千人去考佢地. 一陣又讀. 一陣又唔讀. 一陣又轉上.又轉下. 我覺得有時係要體諒下. 佢地做錯唔會聲大大話番你.一定會攪番好. 我覺得OK LOR!
不喜勿:;pppp:..
作者: luckyveronique    時間: 13-1-24 12:37

回復 ce366 的帖子

無話學校唔好,可能真係報名小朋友太多了吧,行政姐姐都好辛苦。

NET老師,本地老師,嬸嬸,個個態度都好好,能看得出是真心喜歡小朋友。如果最后無讀,真係好不舍面試時遇到的那幾個NET老師,佢地好似好喜歡我阿女,抱啊抱,同囡囡逗笑,很happy甘

作者: Cadenho    時間: 13-1-24 14:48     標題: 回覆:ce366 的帖子

我個小朋友都讀york,有時成曰都睇到劣評,都諗下係咪真係咁差呀?但事實證明老師有愛心外,還教懂小朋友的自理能力,学術上更不用置疑!

作者: LL222    時間: 13-1-24 15:09

都好多人鍾意YORK呢!
作者: herman0114    時間: 13-1-24 15:10     標題: 回覆:請問點解咁多人唔鍾意YORK呢

聽落York是一個不錯選擇,可惜來年PN只得兩個鐘,排隊,唱歌,洗手,厠所,運動之後,還有多少時間真正學習?

作者: Jane1983    時間: 13-1-24 15:55

ce366 發表於 13-1-24 12:15
好多學校行政都唔好. 佢地係做教育. 而家有真係幾千人去考佢地. 一陣又讀. 一陣又唔讀. 一陣又轉上.又轉下. ...
幼稚園行政亂、書記無禮貌等等的comment,好多學校都有,但教學質素好壞和老師有無愛心,先係最緊要。
作者: bearcat2003    時間: 13-1-24 17:53     標題: 回覆:請問點解咁多人唔鍾意YORK呢?

請問點解要開多一個帖要人非議間學校呢?
既然想入,不如自己去消化下舊帖、找出它的優點,唔駛理人點解唔like。

作者: taylormom    時間: 13-1-24 18:09

bearcat2003 發表於 13-1-24 17:53
請問點解要開多一個帖要人非議間學校呢?
既然想入,不如自己去消化下舊帖、找出它的優點,唔駛理人點解唔l ...
你誤會了,我只信真理越辯越明,如果一間學校係好既,係唔怕多人評論。而且每個人介意既野唔同,例如有d人話唔鍾意York 係因為佢商業化,但我又唔介意佢商業化喎,所以我想知道唔鍾意york既人背後原因係乜
作者: klin_snorlax    時間: 13-1-24 19:15     標題: 回覆:taylormom 的帖子

作者: cheung_chit    時間: 13-1-24 19:45     標題: 引用:Quote:bearcat2003+發表於+13-1-24+17:53+

原帖由 taylormom 於 13-01-24 發表
你誤會了,我只信真理越辯越明,如果一間學校係好既,係唔怕多人評論。而且每個人介意既野唔同,例如有d人 ...
你所講的真理是甚麼?重要嗎?你有你的真理,人有人的真理,鍾意的咪報唔鍾意咪唔報囉,有必要要辯到所有人都buy你所謂的真理嗎?呢間學校咁富爭議性不只是商業化的問題,仲有咩問題之前好多人都講過,不重覆了。

作者: bearcat2003    時間: 13-1-24 20:00     標題: 回覆:請問點解咁多人唔鍾意YORK呢?

只怕「辯論」演變為「罵戰」

作者: 晞晞爸b    時間: 13-1-24 20:30

路過....無意捲入任何爭吵..只想提提樓主...呢個題目太過具爭議性
辯論 & 罵戰 事小...誹謗 事大
到時BK又收人地學校律師信搞到要完全剷左所有關於呢間學校的POST
到時損失既係邊個? 係其它用心討論交留的BK父母

仲有...學校可以去法庭要求頒令BK 披露所有曾經做出對這間學校誹謗性人士的IP及資料...
到時收到高等法院告票既時候唔好怨人唔好喊

作者: Jane1983    時間: 13-1-24 20:30

cheung_chit 發表於 13-1-24 19:45
你所講的真理是甚麼?重要嗎?你有你的真理,人有人的真理,鍾意的咪報唔鍾意咪唔報囉,有必要要辯到所有人 ...
同意,無得辯的,盞勞氣。
甲話活動教學,乙可以話hea爆浪費時間。
丙話教學嚴謹,順利銜接小學,丁又話死背爛記,扼殺創意。

無得講的,觀點與角度!

作者: delhiB    時間: 13-1-24 20:59     標題: 回覆:請問點解咁多人唔鍾意YORK呢?

講真樓主有親友子女在York讀過書,已很容易得到相關資料了解學校,況且全宇宙都未必有一間完美的學校,只要找到一間符合自己要求/目的,而又可以接受其不足便可。不用搞到那麼複雜。

作者: hoivy    時間: 13-1-24 22:09

作者: hoivy    時間: 13-1-24 22:11

作者: SuperMarco    時間: 13-1-25 00:26

我都係York嘅用家,仔仔讀緊PN班,讀了半年,識唱好多英文歌,又識認十幾個中文字和好多個英文字母(當然家長要幫佢哋溫書),我好滿意。除左行政上有少少問題,老師嬏嬏都好好,有愛心又盡責。學費四千幾(九龍塘間間都差唔多呢個價錢),半個學期雜費一千蚊多啲,茶點,校車自願,又唔覺收其他費用。小朋友節日多活動又開心!印象最深刻係同仔仔一齊過萬聖節,參加學校的party, 我第一次過一個咁特別的Halloween, 自己都好期待K1的萬聖節
作者: Twongcw    時間: 13-1-25 00:59

同樓上家長一樣,我兒子讀緊YORK PN半年,各方面都唔錯,老師算幾有愛心,特別impressed的是英語方面的教學,回家後不斷唱各種英文歌,亦略懂以英文作簡單溝通(不完整句子)。完全睇唔到行政上有問題,相信有不快經歷的家長只屬極少數事件,任何其他"名校"必定有類似情況,準家長無須擔心。
作者: Twongcw    時間: 13-1-25 01:24

... 無疑,YORK學費不平宜係事實,但學費水平的確跟其他九龍塘私校或聘用較多NET老師的學校相若($4xxx),更貴的幼稚園也不少,這個水平只能算中價,以教學效果同升學成績來說,YORK係好有競爭力,亦可能因此引來唔少"有心人"/習慣接受人云亦云羊群心理的非用家攻擊,如商業化等評語,藉此有意無意地提高自己子女所讀學校的"相對"地位及認同。準家長實在無須當真,保持獨立思考衡量利弊。
作者: TeriAnla    時間: 13-1-25 01:33     標題: 回覆:請問點解咁多人唔鍾意YORK呢?

York收咗囝囝今年讀PN, 原本好開心好期侍。但呢段時間,除了看到好多-ve comments 同自己知道的資料不乎外,身邊又有朋友話千其咪讀,令到自己心情又上又落。見到有家長話未聽過有人將York定為首選,令自己懷疑自己鍾意呢間學校好似好有問題。好明白樓主感受。

作者: sjssjssjs    時間: 13-1-25 03:26     標題: 引用:York收咗囝囝今年讀PN,+原本好開心好期侍。

原帖由 TeriAnla 於 13-01-25 發表
York收咗囝囝今年讀PN, 原本好開心好期侍。但呢段時間,除了看到好多-ve comments 同自己知道的資料不乎外 ...
其實吾需要理人点諗....最緊要自己同小朋友鐘意....

作者: AnnieSammy    時間: 13-1-25 08:43     標題: 回覆:請問點解咁多人唔鍾意YORK呢

作者: cherryird    時間: 13-1-25 09:55

作者: candylove111    時間: 13-1-25 16:04

作者: Jane1983    時間: 13-1-25 16:35

吾知佢課餘班和幼兒開發班,吾上會吾會有壓力,但單計學費和雜費,吾算貴,可能平過或者同太子明慧差不多。

作者: llkllkllk    時間: 13-1-25 16:39

我是超忙的兩子之母, 我選York因為:
1) 九龍塘區不算貴, 算中等, 校舍新/大/靚, 老師有愛心
2) 一站式, 多野學, 唔洗煩, 自費項目如果在出面分開學, 會仲貴仲麻煩
3) 我冇時間理個仔, 但佢返學之後不但可用英文與人溝通, 仲成日爆幾段普通話, 數好多數字, 返屋企會自動做功課, 自己VV及食飯, 放學後心情開朗, 呢D全部都係學校功勞.
4) 好多小學愛收英文強的學生, 呢點我對York好有信心.
5) York的學生都看來很有自信很sharp, 活潑開朗.  
6) 學校很用心搞好多活動比小朋友, 豐富小朋友的見識及經驗.
7) 大部份的家長都很有質素, 很團結, 會互相幚忙.  

缺點是行政混亂, 間間學校都有強弱點, 睇你要咩!  我都聽好多人講KV老師冇愛心, 最衰學校冇NET teacher, 學校太嚴小朋友唔開心等等.  SC老師流失率高質素走下.....  如果負擔得起, 去讀耀中就最完美!   
作者: taylormom    時間: 13-1-25 23:00

nicholeip 發表於 13-1-24 10:01

taylormom:唔好意思..你可以話下你親戚的小朋友讀了YORK後, 覺得有什麼可取之處?和 ...
有個入喇x,有個入英x,成績幾好架!大家覺唔覺得好多人唔鍾意york係因為佢太易入,好似唔馨香咁囉...

作者: tc080628    時間: 13-1-25 23:38     標題: 回覆:請問點解咁多人唔鍾意YORK呢?

成日話York 好多負面新聞,但係問人又無人講得出,真奇怪,跟住又話間學校好商業,咁人地開幼稚園都係一門生意啫,係咪唔收學費就叫唔商業呢,呢啲嘢明買明賣,你覺得人地呃錢嘅咪唔好去讀囉,報名時交$30報名費,到interview 當日學校又有大playground比小朋友warmup, 臨走又有小禮物送比小朋友,仲有埋爆谷食,咁嘅安排仲想點,家長交咗$30乜都賺返晒啦,有offer後交嘅$996留位/書薄費學校都係要求寫張11月嘅期票,仲要係如果決定唔讀可以喺指定日期前通知全數退回,咁試問仲有咩嘢可以批評為商業化呢?

作者: TeriAnla    時間: 13-1-25 23:47

我唔覺得易入. 考咗禁多間PN, YORK問得最深最多最難. 今年PN仲要得番PM係正常3小時, 我初時都打定輸數.
我鍾意佢課程深, 活動多元化. 學校環境好. 國際班又有雙班主任, 對我呢類工作忙碌的媽媽, 唔需要周圍搵興趣班上,
真的非常好.
我目標只係希望係開心環境下學習, 可以打好基礎考私小直資, 上小學唔需要好長時間適應, 語文基礎好, 已經足夠. 所以YORK幾適合我和囝囝.

作者: TeriAnla    時間: 13-1-26 00:00

負面新聞我想應該係幾年前的領洗團, 好耐之前超收學生個啲咯. 校長教人領洗不道德.
作者: bearcat2003    時間: 13-1-26 06:47     標題: 回覆:請問點解咁多人唔鍾意YORK呢?

大家當然可以分享york優點,但唔駛將其他kg踩兩腳的。唔該。

作者: jcckeung    時間: 13-1-26 09:53     標題: 回覆:請問點解咁多人唔鍾意YORK呢?

純粹個人意見:
我個囡囡現在仍然是York學生
其實York所提供的學位唔少,而有部份家長得到York offer後也會同時有其他名校的offer!而多數這些家長都會先選擇其他學校先,以致完了第一輪收生程序還有空缺,所以會有"長期都在收生"和"好容易入"的觀感... 但商業運作要生存就要這樣,我覺得無太大問題!

教學方面我覺得應該各名校都差不多,始終幼稚園可發揮的空間不太大,只要小朋友開心又學習環境/材料多就可以了。這個也是我不選普通邨的主要原因,材料環境一定私校好些!

其他名幼唔太清楚,但York就好進取鋪路考名小學、推學術成績,你見劍橋英文和普通話證書就是例子!喜歡的會叫好,不喜歡的會話破壞小朋友童年,其實各有各道理,如何選擇家長決定!

PS:
In PN時已有York國際班K1 offer,所以我囡囡只In 3間其他名幼。
SC, KM,樂基全部唔考慮!因為唔覺得需要再花這些時間去排隊、面試

作者: Mqchris    時間: 13-1-26 10:08

回復 jcckeung 的帖子

十分同意!可否分享下國際班同主流班在語言能力上之分別?差別大嗎?感激!
作者: jcckeung    時間: 13-1-26 12:40     標題: 回覆:Mqchris 的帖子

我囡囡還是PN 學生,所以K1國際班詳情如何要幾個月後才知道。
(純粹個人觀感)不過York傾向放多些資源到國際班上!學費只不過多少許,我們當然選國際班!

作者: karinepig    時間: 13-1-26 17:49

多謝咁多位mama的分享, 我的小朋友剛被取錄, 其實我一路對york都有信心, 有幸入到, 再看到咁多中肯的意見, 我就更加放心, 謝謝~
作者: mmding    時間: 13-1-27 01:54     標題: 回覆:請問點解咁多人唔鍾意YORK呢?

我係用家,大女已畢業讀緊小一,成績都滿意,我好多謝york幫她打好個底,細仔都讀緊york,商業化和校長評價,我覺得不及小朋友開心又學術強重要,還有媽媽會輕鬆d,省下周圍帶小朋友補習時間。

作者: kkhon    時間: 13-1-27 02:22

係商業化但佢交足貨比到家長想要的,除左洗禮事件其他嘢我好欣賞校長的進取,可以教到D學生有甘好學術同有自信喜歡學習。
作者: sjssjssjs    時間: 13-1-28 16:16     標題: 回覆:請問點解咁多人唔鍾意YORK呢

我都好想分享我囡囡讀左york半年k1改變.....

1… 以前我囡囡係另一間讀pn....老師話佢吾肯出聲,被動....但讀左york,得到老師好有愛心鼓勵,現在主動了,連買开野嘅鋪頭都問我点解囡囡變得禁开心,又主動叫人,變左另一個人

2…以前囡囡好怕羞,但現在竟然主動提出上台揸咪对住三四十人唱歌, 而且又有眼神接觸

3…以前pn教佢去完小便用纸巾抹前面,但現在佢会話...老師話前面抹一次....再用另一張纸巾抹一次後面...乾淨d

4…又有一次,上學時候,替她穿了夏季一一校服,怎料天氣突然轉凉,我便帶冬季校服到校務处要求代囡囡更换,但離開後,我想起忘記了带外套给她,(正擔心她著凉),但接她放學的時候,原來學校借了並替囡囡穿上冷外套,學校真的很细心

5…有一次想替囡囡穿上外套,囡囡話...老師話要自己著,吾駛人地幫,接著自己很快著上外套,原來老師已教她穿外套

6…英文當然进步不少,第一日放學回来,已同我講may i go to washroom please

純粹分享...我個人感受....當然還有其他令我滿意地方....大家有興趣再分享

作者: ytbb    時間: 13-1-28 16:32     標題: 引用:我都好想分享我囡囡讀左york半年k1改變....

原帖由 sjssjssjs 於 13-01-28 發表
我都好想分享我囡囡讀左york半年k1改變.....

1… 以前我囡囡係另一間讀pn....老師話佢吾肯出聲,被動....但 ...
請問你小朋友讀主流班定國際班?我囡囡都有0ffer,一直考慮甘York,以前感覺唔係咁好(因朋友講),而家自己了解多的發現,,york好適合我囡囡讀同符合我自己想要的野,都多謝你既分享

作者: sjssjssjs    時間: 13-1-28 17:32     標題: 引用:Quote:原帖由+sjssjssjs+於+13-01-28+發表

原帖由 ytbb 於 13-01-28 發表
請問你小朋友讀主流班定國際班?我囡囡都有0ffer,一直考慮甘York,以前感覺唔係咁好(因朋友講),而家自己 ...
我都認為要選擇一所適合小朋友的學校,令佢發揮,囡囡之前讀pn那間學校,都是囗碑不錯,而且多人選擇幼稚園,但是見她讀了一年,竟然同我讲吾鐘意xx幼稚園,吾鐘意兩個教了她一年老師,番學最後一日都,但她番了york, 常常同我讲好鐘意miss, 因為miss好錫她,又帶話要帶礼物送比miss....分享住禁多先....她讀国際班

作者: cherryp    時間: 13-1-28 19:30     標題: 回覆:請問點解咁多人唔鍾意YORK呢?

想請問有無校車由將軍澳去York,車程要幾多時間?另如讀國際班會否涵接唔到傳統小學呢?

作者: ytbb    時間: 13-1-29 00:45     標題: 引用:Quote:原帖由+ytbb+於+13-01-28+發表請問你

我都認為要選擇一所適合小朋友的學校,令佢發揮,囡囡之前讀pn那間學校,都是囗碑不錯,而且多人選擇幼稚園 ...
你囡囡而家返得開心證明真的冇選錯,我都希望選適合囡囡的學校,除左學術上的野,讀的開心和有發揮佢的潛能都好重要!我同囡囡報既主流班,大多多數人仲意國際班,冇報國際班係擔心國際班係net做班主任,紀律同中文會差的,如果上傳統學校會不會較適合?

作者: sjssjssjs    時間: 13-1-29 08:29     標題: 引用:想請問有無校車由將軍澳去York,車程要幾多

原帖由 cherryp 於 13-01-28 發表
想請問有無校車由將軍澳去York,車程要幾多時間?另如讀國際班會否涵接唔到傳統小學呢?

...
有校車到將軍澳....車程要問校車公司

作者: winnietingting    時間: 13-1-29 08:31     標題: 引用:Quote:原帖由+ytbb+於+13-01-28+發表請問你

我都認為要選擇一所適合小朋友的學校,令佢發揮,囡囡之前讀pn那間學校,都是囗碑不錯,而且多人選擇幼稚園 ...
York! Good!

作者: yangyangmum    時間: 13-1-29 09:57

回復 tc080628 的帖子

留位費唔係只交660元嗎?
作者: glorialee1118    時間: 13-1-29 11:39

我囡囡YORK都收咗, 不過突然SJC都有offer. 其實2間英文都唔錯, 我都心大心細中, 但因為我太忙冇時間照顧小朋友,所以可能放棄YORK比呀囡讀SJC 全日了..... 我老公成日話小朋友童年開心又學到佢自己鍾意嘅嘢就OK, 做乜又迫自己又迫個囡去到咁盡, 我地只不過係幫佢把握個機會,希望佢入到好小學好中學, 將來嘅路都要睇佢地自己做化! 放鬆D........ 放鬆D........
作者: 386alicefung    時間: 13-1-29 16:57

我都係交左$660留位費only
作者: tc080628    時間: 13-1-29 20:28     標題: 回覆:yangyangmum 的帖子

係咩?咁奇怪嘅,我哋俾$996喎。feb 1前交。張cheque11月1日先cash out. 如果要退錢,可以11月1日前書面提出。點解妳哋俾$660嘅?係咪有a+b兩套教材及參考課本㗎?

作者: tc080628    時間: 13-1-29 21:34     標題: 回覆:386alicefung 的帖子

請問妳係k1 offer定係pn 留位費啊?

作者: TeriAnla    時間: 13-1-29 22:00     標題: 回覆:請問點解咁多人唔鍾意YORK呢?

我囝囝係2013/2014 PN, 俾咗$660留位費。

作者: 晞晞爸b    時間: 13-1-29 23:54

TeriAnla 發表於 13-1-29 22:00
我囝囝係2013/2014 PN, 俾咗$660留位費。

是否是head start PN ?
作者: TeriAnla    時間: 13-1-30 00:39     標題: 回覆:晞晞爸b 的帖子

唔係呀。是2011BB, 今年8月開始PN班。

作者: SuperMarco    時間: 13-1-30 01:26

其實應該多謝樓主開左一個咁具爭議性的貼,吸引到一批真正的York用家出來講下野,同大家分享自己的經驗和見解,更為York平反過往一些負面傳聞。事實勝於雄辯!每個人都並非完美,縱使校長曾經犯過錯,我們也應該讓她有改過的機會。畢竟整個York的團隊是高質素,積極進取,學術及學習環境是得到大家認可的。我嘅仔仔讀緊PN,雖然身邊有少數家長已幫小朋友考到並打算K1轉讀龍校,但他們對York仍然不舍。希望仍在考慮緊是否讀York嘅准家長仔細分析,判斷自己的小朋友是否適合讀York,而不是人雲亦雲,盲目跟風,甚至加以誹謗。這樣對在讀的小朋友和家長是不公平的!本人經歷過St. Cat 和樂基的PN interview, 比較之下都是喜歡York的interview 流程和校舍,結果都無再幫仔仔報讀St. Cat和樂基的K1,希望今年繼續留York升讀K1。題外話,贊成之前有家長講York的家長好團結,事關我們剛剛十二月份由家長通過FB自行組織搞左一個非常成功的X'mas Party, 差不多四十個PN班家庭參加,小朋友都玩得好開心,有得食,有得玩,又有禮物收,感覺真是一個好溫馨的大家庭!畢竟各花入各眼,准家長們自己決定啦,最緊要是小朋友讀得開心又學到嘢。
作者: hoivy    時間: 13-1-30 09:12

作者: viann2010    時間: 13-1-30 10:48

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: CarterLaw    時間: 13-1-30 11:18

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: sjssjssjs    時間: 13-2-2 08:02     標題: 引用:Quote:原帖由+sjssjssjs+於+13-01-28+發表

原帖由 ytbb 於 13-01-29 發表
你囡囡而家返得開心證明真的冇選錯,我都希望選適合囡囡的學校,除左學術上的野,讀的開心和有發揮佢的潛能 ...
國際班基本每天三個鐘也有net, 正教,助教 (普通話堂不知道怎樣安排),所以正教,助教都会控制紀律,因為有時候我会聽到囡囡講....老師同同學講排隊排得直先有貼紙....老師話講說話吾準禁大聲....老師話要自己交功課等等....初時我選国際班都有点擔心,但現在我覺得纪律完全無問題,而且囡囡比以前乖了,其實一日只有三小時係學校,家庭教育也很重要.

國際班同主流班的課本,功課...係無分別,但我喜歡国際班語言環境多点,每天也有普通話,net的時間長点,因為語言要多聽多講.

作者: mothercare100    時間: 13-2-2 08:15

我想同大家講,校政混亂係好多學校都有,但係如果亂成咁就真係唔得囉!我朋友報左呢間學校,但收唔到信通知得定唔得,兩公婆打左幾次去問,都查唔到收定唔收囉!結果人地兩公婆摸上去話交留位費,佢又收喎!攪笑!
作者: luckyveronique    時間: 13-2-2 10:03

mothercare100 發表於 13-2-2 08:15
我想同大家講,校政混亂係好多學校都有,但係如果亂成咁就真係唔得囉!我朋友報左呢間學校,但收唔到信通知得定 ...

agree,
作者: Lingfung813    時間: 13-2-3 16:06

想問下York 家長:仔仔收到今年K1 國際班offer,想知York 除了學術強,老師有愛心外,會重視德育、規舉嗎?
作者: Cadenho    時間: 13-2-3 16:46     標題: 回覆:Lingfung813 的帖子

my son is now studying in pn.he is very  sporty.His class teacher is very patient.Sometimes when he is naughty,she will talk to me.They  are not only consider their studies,also the other aspect like  communication with others,self management.

作者: herman0114    時間: 13-2-3 22:21     標題: 引用:我想同大家講,校政混亂係好多學校都有,但係

原帖由 mothercare100 於 13-02-02 發表
我想同大家講,校政混亂係好多學校都有,但係如果亂成咁就真係唔得囉!我朋友報左呢間學校,但收唔到信通知得定 ...
同意。

作者: cherryird    時間: 13-2-4 09:11

作者: MT168    時間: 13-2-5 10:52

commercial school.
作者: 歐文    時間: 13-2-8 18:55

私立幼稚園總要賺錢,如果話一些幼稚園多雜費(部分仲係optional)其實唔係問題,只係願者上釣,沒有對錯之分。不過,york真係唔係(單係)多雜費這個問題。

我相信宜家好多家長只生一個,係bb出世才開始留意幼稚園的新聞,所以可能唔知道york以前的新聞,這些都是幾年前多家傳媒廣泛報導的事,不是片面之詞。
1. 佢地曾經超收好多學生,教育局去巡查,就安排小朋友走鬼。因為學校貪收多些學費,就不顧小朋友的安全,如果發生火警,一班幾十人,得咁少老師,都唔知點照顧學生。其次,佢多次安排小朋友於上課時間走鬼避開巡查,影響了小朋友的學習。我亦想知學校當時點向小朋友解釋,上上下堂要走鬼,唔通話校長講大話呃人?點做身教?

2. 佢地曾經攪一些洗禮活動,比錢請了一個菲律賓神父來港,家長只要比錢,就可以洗禮,不需上慕道課程,最後香港教區講明唔接受這些領洗紙。我明白其實有些家長就算在香港的教堂洗禮,都可以唔係真係信,但最少佢地都有上過長時間的慕道班,對信仰都有基本認識,亦有可能在上慕道班的過程由不信變成信。但係如果只係比錢,就可以立即洗禮,我真係接受唔到lor!我唔知如果小朋友問到,家長可以點解釋?

我唔係同york有仇,只係講事實。只係擔心一些家長不知就裏,揀左york後悔。當然,如果你真心覺得學校這些做法,如妄顧小朋友安全,走精面等沒有問題,你亦可以幫小朋友揀。
作者: bbrmb    時間: 13-2-9 01:22     標題: 引用:私立幼稚園總要賺錢,如果話一些幼稚園多雜

原帖由 歐文 於 13-02-08 發表
私立幼稚園總要賺錢,如果話一些幼稚園多雜費(部分仲係optional)其實唔係問題,只係願者上釣,沒有對錯之分 ...
其實現在分上午校三班,也是想多賺學費,只是型式轉了,沒有違法而已。校長貪財的風格始終沒變。

作者: jasonicole    時間: 13-2-9 08:06     標題: 引用:私立幼稚園總要賺錢,如果話一些幼稚園多雜

私立幼稚園總要賺錢,如果話一些幼稚園多雜費(部分仲係optional)其實唔係問題,只係願者上釣,沒有對錯之分 ...
我聽講走鬼係走去附近的公園話上體育堂!
我個女上年考N班有去報york,因為如果錢唔係問題又接受到佢地的做事手法,york學術上係幾好的,學費加雜費要成五、六千蚊,入到去佢地會乜公開試都安排你去考同讀,當然其中有無用同有用的,如果你係好有錢又唔想煩搵野比你個仔讀的話york係適合架,我上年去佢個講座,我覺得好似去talk show咁,校長在會中說我唔係要收聰明的學生,佢話要收d唔叻的學生教到佢叻咁先表現到佢學校好,之後講邊個第一個舉手答問題的家長我就收果個仔,比我覺得好似去左傳銷活動,出到去見到d老師好young同衣著唔太壯重,所以感覺唔係太好!

作者: jasonicole    時間: 13-2-9 08:15     標題: 回覆:jasonicole 的帖子

好好笑的係,york果時無收我個女入N班,但收佢下年讀K1, 要交定下年書簿費,咁都得!

作者: cheung_chit    時間: 13-2-9 09:54     標題: 引用:私立幼稚園總要賺錢,如果話一些幼稚園多雜

同意,但人人揀學校的取態不同,讀緊的實話好,但亦有很多家長因為你提到的原因而根本完全不會考慮報。我覺得冇乜必要話要「將真理越辯越明」,正如你嫁個老公,你梗係覺得佢雖然唔係完美,但你都有你的原因去揀,同時亦可能有好多人話「喂,你老公之前係出面搞搞震出晒名,講大話上晒報紙喎」唔鍾意你老公,係呢d情況下,我諗冇乜人覺得要拎個老公出來辯論平反。你覺得個老公以前係衰,但佢其他方面完全乎合你的要求,咁你咪繼續好開心咁同佢一齊囉;有些人覺得你老公衰的係死症,唔會原諒,咪由得佢地囉,冇乜必要令所有人都同意你的想法?

其實有更多學校,例如村校冇york咁多人讀同報,讀的人亦可能都覺得佢好好,如果佢地又開個平反帖,我諗呢度york的家長都未必會認同那些家長的真理。

作者: 小洪寶    時間: 13-2-9 19:17

我都係新手媽媽,開頭我都有你既疑問,係YORK既討論入面,有時突然講 "千奇唔好讀",有人又講只要有申請一定有位諸如似類,但當我入下其他幼稚園,都一樣有呢D留言,無頭無尾無解釋,所以唔駛奇怪。
作者: MiniCooperS    時間: 13-2-10 16:27     標題: 回覆:請問點解咁多人唔鍾意YORK呢

我個仔讀緊K1 international class。
普通話有專科老師教,日日都有堂,一節25分鐘。我個仔K1先開始學普通話,好有興趣,經常問我日常見到的野普通話點講。
英文係教letterland,我個仔成日唱返啲歌仔我聽,仲教我拼音!

我就好滿意阿仔的學習進度,雜費係多,但家長可逐項選擇買唔買! 以佢的校含,設施其他雜費較多,我接受!

阿仔好鍾意返學! 我好滿意佢的學習進度!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5