教育王國

標題: 真心請教 ~~ 崇真 vs 聖羅撒 [打印本頁]

作者: lulub2010    時間: 13-1-22 13:15     標題: 真心請教 ~~ 崇真 vs 聖羅撒

崇真主流pm vs st rosa

大家點揀?

作者: ce366    時間: 13-1-22 16:38

睇下
地點. TT 係山.
宗教 (兩間唔同)
男定女仔
TT 課外活動多. 叫做有小小 升小BACK UP LOR.
作者: lulub2010    時間: 13-1-22 19:41     標題: 回覆:真心請教 ~~ 崇真 vs 聖羅撒

我個係女,地點無所謂反正都搭校車,主要想知道課程,升學哪一間較好呢?

作者: LittleButter    時間: 13-1-22 19:49

I will choose TT
作者: samchan2179    時間: 13-1-22 20:12

ce366 發表於 13-1-22 16:38
睇下
地點. TT 係山.
宗教 (兩間唔同)
祟幼升祟小,好似無乜著數,同SRL 差唔遠
作者: sarubuta    時間: 13-1-22 21:27

呢兩間比, 我鐘意St Rose
作者: apple1990    時間: 13-1-22 21:51

samchan2179 發表於 13-1-22 20:12
祟幼升祟小,好似無乜著數,同SRL 差唔遠

若考慮升小因素....崇幼一定好過 St. Rosa....因祟小屬私小,縱使崇幼祗有50%入崇小,都比 St. Rosa 好,因 St. Rosa 小學差不多全學額係津校位....祗有很少位畀叩門生,但現在St. Rosa叩門 自己小學無優勢!
而且崇幼K3生同時可以参加统一派位及投考崇小....多一個機會。

作者: BeeBee1129    時間: 13-1-22 23:06     標題: 回覆:lulub2010 的帖子

TT課程同升小都有優勢過St.Rose.

作者: kufubaby    時間: 13-1-23 00:18

課程而言TT比ST ROSA全面些, 但留意可能活動/ 教學範疇太多, 有只沾皮毛的情況. 但若小朋友聰慧及家長自己都會跟進不是全倚賴學校, 那會好好多.
作者: abebilo    時間: 13-1-23 09:52

睇你會唔會想讀祟小
作者: ce366    時間: 13-1-23 12:29

TT 近年唔容易入.. 尤其係INTL..
作者: abebilo    時間: 13-1-23 14:31

回復 ce366 的帖子

主要因為int'l有學卷, 如果佢無學卷的話, 人地就會揀第二間啦, 佢又唔出名, 地區又唔好, 仲要行上山...
作者: MyMeeMee    時間: 13-1-23 16:44

我都頭痛緊TT-PM OR ST.ROSE
作者: abebilo    時間: 13-1-23 17:09

如果比我會揀st rosa, 因唔會讀祟小
作者: lulub2010    時間: 13-1-23 18:10     標題: 回覆:abebilo 的帖子

我未必會比囡囡入崇小,只係現在得兩間offer揀,唔知邊間好。。

作者: CherChar    時間: 13-1-23 20:54     標題: 引用:我未必會比囡囡入崇小,只係現在得兩間offe

原帖由 lulub2010 於 13-01-23 發表
我未必會比囡囡入崇小,只係現在得兩間offer揀,唔知邊間好。。
我覺得讀崇幼,就可以有半個backup, 再去大抽奬,但聖羅撒就冇backup。

我有崇幼offer, 冇st rose。如果有,我都未必揀st rose, 反正我都會玩大抽奬

作者: apple1990    時間: 13-1-23 22:50

回復 abebilo 的帖子

咁妳有無考崇幼?...有無崇幼offer?

作者: silvia_ng    時間: 13-1-24 09:23

abebilo 發表於 13-1-23 14:31
回復 ce366 的帖子

主要因為int'l有學卷, 如果佢無學卷的話, 人地就會揀第二間啦, 佢又唔出名, 地區又唔好 ...
oh...我反而鐘意佢係山上, 冇咁多車冇咁多塵喎! 對小朋友身體都好d。佢有好多net teacher, 就算冇學卷果陣都多人讀既, 不過果陣出生率低, 同而家冇得比啦。
作者: abebilo    時間: 13-1-24 10:37

回復 apple1990 的帖子

我無祟幼offer, 有KV, SRL, 明我, 培道, 啟思

其實TT int'l有學卷真係好吸引, 但叩門名氣便差點

作者: ce366    時間: 13-1-24 11:30

我去過TT 的OPEN DAY. 去INTERVIEW 真係有機會接觸到佢地的老師, 同學, 家長.佢地的OPEN DAY 真係唔簡單果D. 好大型. 所以係錦多間學校中. 可以未去讀而去感受下佢的校園氣氛.
其他學校. 咪黎EK 問下. 睇下個門口. 聽下人講佢老師有無愛心. 多數泒位去邊.我對呢間學校的老師, 家長義工評價好高. 不過無奈好想小朋友TARGET 好想去直資的小學. 見太大的競爭. 唔想大抽獎所以才無奈放棄..

作者: Sukimama888    時間: 13-1-24 16:39

我都有煩惱, 如果係男仔, 而又冇考慮直升小呢個問題, 你地會點?
作者: apple1990    時間: 13-1-24 20:05

回復 abebilo 的帖子

若祗考慮比較兩所學校的名氣對叩門優勢,點解閣下覺得崇幼唔出名,而聖羅撒kg較出名?
有無具體例子?例如過往聖羅撒K3生可成功叩門那一些名小?而崇幼K3生又祗可成功叩門那一些較次的小學?

作者: AnnieSammy    時間: 13-1-24 21:25     標題: 回覆:真心請教 ~~ 崇真 vs 聖羅撒

作者: apple1990    時間: 13-1-25 07:06

回復 AnnieSammy 的帖子

學校宗教.....與小朋友乘唔乘有咩關係?(註我係無宗教家庭)
作者: abebilo    時間: 13-1-25 10:23

回復 apple1990 的帖子

SRL可以講是長青人人都識, 不只呢一代, 即使我公司請人, 我睇CV時, 如看到是TT會無什麼, 如睇到SRL可能心會唸一唸, 都OK喎, 因SRL德行及成績都OK, 大學另計, 雖然依定係講緊幼稚園, 只是個人感覺, 不喜勿插! 我自己偏向歷史久兼出名的學校, 無一間係百分百好, 百分百滿足各家長要求, 我自己會取自己最鍾意的一所, 然後欠什麼就自己出去補什麼, 反正一天只返3小時

作者: Maxonmegan    時間: 13-1-26 00:17

有st.rose 同崇幼國際pm offer 又點決擇呢!煩惱中
作者: LittleButter    時間: 13-1-26 11:21

Maxonmegan 發表於 13-1-26 00:17
有st.rose 同崇幼國際pm offer 又點決擇呢!煩惱中
一定係TT international class! 因為有學卷、又要係英普,仲要係半龍,實在太好喇!
作者: Maxonmegan    時間: 13-1-26 23:26

謝謝你意見!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5