教育王國

標題: la sall interview [打印本頁]

作者: c9c9c9    時間: 13-1-16 15:10     標題: la sall interview

anyone receive call from la sall?
作者: ckmak    時間: 13-1-16 23:25

should be after 23rd?
作者: ohnono    時間: 13-1-17 00:58

喇沙應該係23號前已經開始面試,應該係時候收到電話喇,可能開始左都未定!幾百份申請表,一日要見好多同學先見得晒,又要揀人進入第二輪面試,真係要提早架。
作者: Jessica420    時間: 13-1-17 01:33     標題: 回覆:c9c9c9 的帖子

收到Call28號interview

作者: sababy    時間: 13-1-17 01:44     標題: 引用:收到Call28號interview +

原帖由 Jessica420 於 13-01-17 發表
請問妳幾時交form?in 上午?

作者: excel    時間: 13-1-17 07:50     標題: 回覆:ohnono 的帖子

想問越早見便越有机会嗎?另學校收生準則有寫会參考EDB rank order,  是學校会問教統局取嗎?那个order list 有這麽早可以出到給學校?

作者: mingmingyinyin    時間: 13-1-17 11:39

回復 Jessica420 的帖子

Can I ask when you submitted the form?
作者: Jessica420    時間: 13-1-17 18:53     標題: 回覆:mingmingyinyin 的帖子

我是1月7日下午交form

作者: Jessica420    時間: 13-1-17 18:54     標題: 回覆:sababy 的帖子

下午5:15 in

作者: Jessica420    時間: 13-1-17 18:58     標題: 引用:收到Call28號interview +

原帖由 Jessica420 於 13-01-17 發表
其實我冇諗過學校咁早開始in學生,我以為會同皇仁一樣三月先開始,係唔係喇沙比其他學校早呢?

作者: KKKK    時間: 13-1-17 19:39     標題: 回覆:Jessica420 的帖子

Jessica
你個仔是否有特異功能?有無人早過28/1?
祝好運!

作者: Jessica420    時間: 13-1-17 21:48     標題: 回覆:KKKK 的帖子

Thx!我個仔唔算有咩特異功能,每科都很平均,不過佢數學叻,同佢報咗幾年唔同嘅數學測試同比賽儲證書。我都想問下有冇人早過28號呢?

作者: KKKK    時間: 13-1-17 21:56     標題: 回覆:Jessica420 的帖子

可能是首天?希望你個仔成功,加油!

作者: ohnono    時間: 13-1-17 23:17

excel 發表於 13-1-17 07:50
想問越早見便越有机会嗎?另學校收生準則有寫会參考EDB rank order,  是學校会問教統局取嗎?那个order lis ...
喇沙第一回合是全部有得in,並唔存在越早見越有機。
作者: sababy    時間: 13-1-18 03:10     標題: 引用:可能是首天?希望你個仔成功,加油! +

原帖由 KKKK 於 13-01-17 發表
可能是首天?希望你個仔成功,加油!
是否第1天見,真的的不知道?昨天游泳時聽到有個亞媽大聲說話:「人哋個仔見完喇x,話如果游泳沒有人快過佢就收!」我當時覺得好詫異,in咗都要再等second in,有沒有人知道?一係可能那位亞媽收錯風?

作者: excel    時間: 13-1-18 09:02     標題: 回覆:sababy 的帖子

我想他兒了可能是用運動quota.  當然La Salle 會選最好的,如果比她兒子游得快的選了別校,那个她兒孑便好大机会收了,2nd in 只是形式上罷了。

作者: sababy    時間: 13-1-18 15:57     標題: 引用:我想他兒了可能是用運動quota.++當然La+Sal

原帖由 excel 於 13-01-18 發表
我想他兒了可能是用運動quota.  當然La Salle 會選最好的,如果比她兒子游得快的選了別校,那个她兒孑便好 ...
第一次面試己經開始?津校收運動的會像直資中學一樣優先?

作者: longfung    時間: 13-1-18 18:02

回復 sababy 的帖子

自行的30%的确是由學校自由分配,想收什么學生都可以!
作者: blueberry123    時間: 13-1-18 21:48

請問喇沙今年有無叩門位, 係咪自行有報才可叩.
作者: ohnono    時間: 13-1-18 22:13

mingmingyinyin  Are you sure all applicants will have the first interview?

留意校網申請自行收生的程序內第三點。

http://web.lasalle.edu.hk/0708/show.php?id=info_admission

「All applicants will be notified by phone of the date and time of the interviews. For overseas applicants special arrangements will be made for the timing of the interview.」
作者: jarjane    時間: 13-1-18 23:10

面試快將開始,祝各位叻仔有突出的表現,成功見brother
作者: sababy    時間: 13-1-18 23:19     標題: 引用:回復+sababy+的帖子 自行的30%的确是由學

原帖由 longfung 於 13-01-18 發表

自行的30%的确是由學校自由分配,想收什么學生都可以!
thanks! 我當然知道自行學校可以決定收生!可能我表達得不清楚,只想知道靠運動方面是否優先面試?

作者: excel    時間: 13-1-19 10:23     標題: 回覆:ohnono 的帖子

謝謝回覆,但我還是不明白那个EDB rank order. 喇沙是比其他學校較早取得 教統局的rank order 嗎? 跟據過往經驗,他們早於2月已有2nd in 的名單了。

作者: khmama    時間: 13-1-19 11:18     標題: 回覆:excel 的帖子

校網都寫咗“if applicable ", 即是可有可無,唔係最必要. 學校只要睇校內成績top嘅,又有特異功能,面試ok已經足夠. 老實講,個rank order list 係反映師兄姊嘅成績,意義唔大. 如果一個好叻嘅小朋友,讀間好普通嘅小學,個rank order list 根本唔能夠比人知道呢個小朋友同其他考生相比之下,邊個較為優勝.

作者: khmama    時間: 13-1-19 11:35     標題: 回覆:khmama 的帖子

所以以前個親戚問我,如果喺勁嘅band1校成績普通,小四轉去普通學校就可以名列前茅,保証係band1豈非更好? 但問題係去到普通學校所接受嘅教育方式又會同勁學校唔同,如非天生聰穎,程度已經有差異,rank order 都未必高過以前.

作者: excel    時間: 13-1-19 13:01     標題: 回覆:sababy 的帖子

運動方面有特異功能是会優先取錄,有早到一打完學界攞了冠軍的小明友在球場上已有喇沙教練上前offer中一 學籍,那是11月之前,某些運動喇沙是有運動quota的,我所知的這項就有3 个名額。结果冠軍那位接受了另外一間男孩直資的offer.   有些是11 月頭收到喇沙邀請到學校做運動測试後取錄的,手續上也有2nd in 喇沙校長。校長也是即場confirm 叫學生7月去註冊。 自行收生時他只要把喇沙放在第一志願交form 就可以了。全部都在11月或12月頭2nd in 完。

作者: excel    時間: 13-1-19 13:12     標題: 回覆:khmama 的帖子

有朋友告之某年某小學的全级第一名自行去報皇仁,結果是連面試的机會也不給。小孩心有不甘向自己讀的小學查詢.   最後得到的答案是皇仁方面以往有取錄過那小學的學生,但在皇仁的成績很差,所以那个考第一的學生不獲面試。

作者: Jessica420    時間: 13-1-19 16:06     標題: 引用:有朋友告之某年某小學的全级第一名自行去報

原帖由 excel 於 13-01-19 發表
有朋友告之某年某小學的全级第一名自行去報皇仁,結果是連面試的机會也不給。小孩心有不甘向自己讀的小學查 ...
面試機會都冇,真係會唔甘心吖!我個仔自行都有報皇仁,希望有得in啦!

作者: excel    時間: 13-1-19 17:10     標題: 回覆:Jessica420 的帖子

若全級頭三名我想有机会面試,若讀程度高的小學机会更大。

作者: KKKK    時間: 13-1-19 17:16     標題: 回覆:excel 的帖子

皇仁好睇rank order list

作者: ckmak    時間: 13-1-19 18:23

回復 ohnono 的帖子

Just my opinion.
This statement can be for 100% applicants interview or partial. But today, when I hand in the application form, they said that they only checked the information by my original documents in the first interview. In my living place, those schools say every applicant will be interviewed, they will check very clear when I hand in the form.

作者: Jessica420    時間: 13-1-19 18:24     標題: 引用:若全級頭三名我想有机会面試,若讀程度高的

原帖由 excel 於 13-01-19 發表
若全級頭三名我想有机会面試,若讀程度高的小學机会更大。
我個仔p1-p5是係蔡繼有學校,依家係沙田某間程度一般的小學,第一學期全級第一唔知道有冇機會in呢?希望有機會,阿仔英文同普通話都幾好

作者: KKKK    時間: 13-1-19 18:47     標題: 回覆:Jessica420 的帖子

要睇你的rank order list夠不夠高(在所有參賽者中)

作者: Jessica420    時間: 13-1-19 20:22     標題: 回覆:KKKK 的帖子

博一博,唔得的話沙田本區都有幾間不錯的band1中學

作者: excel    時間: 13-1-19 20:58     標題: 回覆:Jessica420 的帖子

蔡繼有聽說是讀IB的,所以學生普遍英文很好。但IB 課程6年級已相等於form1 所以收中 1 學費。學費仲貴過st paul co ed 。令郎五年級有考呈分試嗎? 妳可以問問令郎就讀的學校以往有沒有學生自行時成功獲面試的例子作參考。若令郎就讀的是程度不高的小學,我恐怕ranking order 排位不高,這也有可能影響他們screening 時的選擇。因為在普通小學的第一可還不如名小學的20, 30  正如我前面說的例子,學校也会参考已往入讀的同一小學的在校成縝,但若令郎有突異功能可能会增加机会。

作者: Jessica420    時間: 13-1-19 22:37     標題: 回覆:excel 的帖子

小兒五年級冇考呈分試,因為之前太hea所以想轉傳統中學俾佢拼博下。之前問過好多名小學已經不收轉校生,所以選擇了屋企附近一間小學俾佢適應下。因為佢成績ok所以不太擔心,佢參加好多數學比賽,不過依家好多小朋友都好叻又有特異功能。三月先知有冇的in,等下先啦!都有報其他直資中學作準備。

作者: denlija    時間: 13-1-20 16:13

Hi Jessica,
本人兒子現在係名中學讀中二,以前小學都在蔡継有讀,讀完year 6就自行去教統局申自行派位,所以無須要轉去普通小學讀p.6,小朋友這樣插班會唔適應,反而會影響小朋友排位

作者: Jessica420    時間: 13-1-21 00:22     標題: 回覆:denlija 的帖子

唉一心想早一年轉傳統學校俾佢適應下,同時再爭取兩次呈分試,但我忽略咗全港排名。不過阿仔都適應得好快,成績亦不俗,希望自行另一間都有得面試。我相信有得面試就好大機會,因為阿仔都好定。希望同你仔仔一樣入到一間名中學啦!好多謝你嘅分享呀!

作者: ckmak    時間: 13-1-21 23:13

I submitted the form last Sat and received their phone call today that my son will interview on 2/4
作者: Meikin    時間: 13-1-21 23:20

今日lunch time收到學校電話, 約1月30日面試.  我們是上星期四交表的, 冇諗過咁快有得in, 真係未有心理準備.  阿仔剛考完校內試, 重以為可以鬆一鬆添.
作者: ckmak    時間: 13-1-21 23:35

回復 Meikin 的帖子

I think first interview should be finished before CNY but not sure 2nd interview will be before or after CNY
作者: ha8mo    時間: 13-1-22 09:10

作者: Jessica420    時間: 13-1-22 12:37     標題: 回覆:ckmak 的帖子

大家都陸陸續續收到call,預祝成功!

作者: mingmingyinyin    時間: 13-1-22 21:29

回復 ckmak 的帖子

I really want to know if every applicant gets the 1st interview opportunity. I still haven't submitted the form yet; I'm still thinking...
For St. Joseph's College, the principal said that each applicant would be invited for an interview.

作者: ckmak    時間: 13-1-22 21:32

I think, if the applicant is not bad, even it is not 100%, at least 80 or 90%.
作者: Yacult    時間: 13-1-23 01:16

作者: KKKK    時間: 13-1-23 07:26     標題: 回覆:Yacult 的帖子

有無人知由幾號開始in?

作者: mingmingyinyin    時間: 13-1-23 14:51

終於收到interview通知啦:)

既開心,又開始擔心!

作者: MrsWong    時間: 13-1-23 16:57     標題: 引用:終於收到interview通知啦:)既開心,又開始

原帖由 mingmingyinyin 於 13-01-23 發表
終於收到interview通知啦:)

既開心,又開始擔心!
第一輪個個都有得in,第二輪先既開心,又擔心

作者: sunday2001    時間: 13-1-23 19:18

我仔也很喜歡這學校.也來湊熱鬧
作者: ckmak    時間: 13-1-23 21:58

回復 sunday2001 的帖子

Hi friends,  interview is a good experience for our children, even is failed{:1_1:}So take it easy.
作者: sababy    時間: 13-1-24 16:49     標題: 引用:+本帖最後由+Meikin+於+13-1-21+23:22+編輯

原帖由 Meikin 於 13-01-21 發表

今日lunch time收到學校電話, 約1月30日面試.  我們是上星期 ...
昨天交表今日已有電話通知

作者: ckmak    時間: 13-1-24 18:14

when will your son interview?
作者: sababy    時間: 13-1-24 21:41     標題: 引用:回復+sababy+的帖子 when+will+your+son+i

原帖由 ckmak 於 13-01-24 發表

when will your son interview?
5/2

作者: ckmak    時間: 13-1-24 21:51

then, 2/5 should be the last interview day. 2nd interview, if we have, will be after CNY
作者: Meikin    時間: 13-1-24 22:48

回復 ckmak 的帖子

Feb-5 is not the last interview day.  My friend's son will be interviewed on Feb-6.  His mother handed in the form yesterday morning.  I think the school tries to have the 1st interview done before CNY.  

作者: KKKK    時間: 13-1-25 07:50     標題: 回覆:sababy 的帖子

請問你no.大不大?知不知喇沙收了多少自行申請?

作者: gender123    時間: 13-1-29 09:18

we send the application letter at last minute, scheduled on 6th February...
group or individual interview, anybody knows?
作者: ohnono    時間: 13-1-29 12:43

KKKK 發表於 13-1-25 07:50
請問你no.大不大?知不知喇沙收了多少自行申請?
唔需要理收了多少自行申請啦。一般受歡迎的學校都有600多至700,況且喇沙在收生上比較特別,佢地認為你是適合的,甚至可以唔駛等教局的排名都一樣會取錄。所以最好唔好理人地,做好自己就得。有舊同學的小朋友,早兩年在某名小學三甲頭,今天見完第一輪,明天已見第二輪,跟手叫他做定校服,可以快到咁樣的!
作者: 文仔媽    時間: 13-1-29 19:42

作者: ohnono    時間: 13-1-29 23:10

文仔媽 發表於 13-1-29 19:42
請問是否有第二次面試通知,基本上就等於成功了,還是經過 2nd in 再次篩選,才是真命天子? ...
唔一定。有部份喇沙會即場比到暗示,但有部份學校要等到3月8號左右待教局的排名出了才會作最後決定。
因此有特異功能憑才藝或因為成績特別好的,喇沙會先吸納。其餘有部份都係要見完等7月才會有結果。

作者: heha    時間: 13-1-30 19:25     標題: 回覆:la sall interview

亞仔剛面試完了,心情輕鬆了,

作者: sababy    時間: 13-1-30 21:39     標題: 引用:亞仔剛面試完了,心情輕鬆了, +

原帖由 heha 於 13-01-30 發表
亞仔剛面試完了,心情輕鬆了,
請問是否見大約一小時?有沒有講幾時通知second in? Thanks!

作者: WChan    時間: 13-1-31 12:47

ohnono 發表於 13-1-29 23:10
唔一定。有部份喇沙會即場比到暗示,但有部份學校要等到3月8號左右待教局的排名出了才會作最後決定。
因此 ...

請問喇沙會偏好那種特異功能及才藝?
作者: ohnono    時間: 13-1-31 17:16

WChan 發表於 13-1-31 12:47
請問喇沙會偏好那種特異功能及才藝?
運動方面有好成績的機會較大。
作者: WChan    時間: 13-2-1 00:02

ohnono 發表於 13-1-31 17:16
運動方面有好成績的機會較大。,

Thanks!

請問如果音樂, 語言或數學方面既獎項會有幫助嗎?

作者: ohnono    時間: 13-2-1 00:24

WChan 發表於 13-2-1 00:02
Thanks!

請問如果音樂, 語言或數學方面既獎項會有幫助嗎?
這類獎若當為一般的課外活動,會對同學都有一定程度上的輔助作用,但先決條件係要成績好先得。若想單憑特異功能而被取錄的,那麼你的獎項成績要很棒和可以提升學校在日後的學界比賽的成績才會有機會。
作者: gender123    時間: 13-2-5 17:27

How long does it take for the whole interview? Individual or group interview?
作者: heung522    時間: 13-2-5 17:57

Individual interview - one room for English, one room for Chinese.  Total around 15 mins.

作者: gender123    時間: 13-2-5 18:07

Thank you so much for your kind sharing! That's not heavy, probably just get to know you and then screen by academic results?

How much weight is this interview? or they will look at school report or EDB's ranking order?

Is LS already know the applicant's EDB ranking order by now?
作者: heung522    時間: 13-2-5 18:19

Don't concern these anymore.  That's out of our control.  We can only encourage our son to do his best in the interview!  No matter selected or not, it's his experienced.

作者: gender123    時間: 13-2-5 19:08

Thanks, good reminder.. How's the attitudes of the interviewers? Your son enjoyed the interview?
作者: heung522    時間: 13-2-5 19:19

No special comments from my son, he felt so tired after the interview, cos it conducted at 6pm on weekdays.  But he gave himself 7 out of 10 of scoring.
作者: ckmak    時間: 13-2-5 20:34

回復 heung522 的帖子

Just had an interview today, my son felt nothing after that because I have not given him pressure. This is a good experience and memory for him.
作者: mingmingyinyin    時間: 13-2-5 22:15

回復 gender123 的帖子

The weighting for the interview is 40% as stated on the school website, so it is important.
作者: ckmak    時間: 13-2-12 23:52

Hi Happy New Year!!
Do you know when will La salle inform the 2nd interview? Heard that parents need to attend but I may not in Hong Kong. Can only mother attend?

作者: heha    時間: 13-2-22 12:41     標題: 回覆:ckmak 的帖子

朋友昨天已收到喇沙2nd.  In通知
有沒有人也收到

作者: mingmingyinyin    時間: 13-2-22 13:52

回復 heha 的帖子

請問你朋友的兒子是幾時1st interview的?恭喜他呀
作者: jarjane    時間: 13-2-22 16:33     標題: 引用:朋友昨天已收到喇沙2nd.++In通知 有沒有人

原帖由 heha 於 13-02-22 發表
有沒有人也收到
恭喜哂

作者: TH    時間: 13-2-22 16:44

Congratulations
作者: LC167    時間: 13-2-22 17:10     標題: 引用:朋友昨天已收到喇沙2nd.++In通知 有沒有人

有沒有人也收到
請問閣下囝囝是否學術成績好好或有特出課外活動?

作者: heha    時間: 13-2-22 22:24     標題: 回覆:mingmingyinyin 的帖子

30/1. 1st in

作者: heha    時間: 13-2-22 22:26     標題: 回覆:LC167 的帖子

全級第一及數學非常勁

作者: heha    時間: 13-2-22 22:33     標題: 回覆:LC167 的帖子

全級第一及數學十分勁

作者: elacha    時間: 13-2-22 22:47     標題: 引用:全級第一及數學十分勁 +

全級第一及數學十分勁
請問你朋友囝囝幾時2nd in? 是否真的第2次見就等於入梗?有無人見完最終都入唔到?真心急

作者: jarjane    時間: 13-2-22 22:58     標題: 引用:Quote:原帖由+heha+於+13-02-22+發表全級第

原帖由 elacha 於 13-02-22 發表
請問你朋友囝囝幾時2nd in? 是否真的第2次見就等於入梗?有無人見完最終都入唔到?真心急

...

有2nd in就有很大的機會

作者: ohnono    時間: 13-2-22 23:43

jarjane 發表於 13-2-22 22:58
在2nd In見brother時會有暗示,憑暗示的内容可得到指引
應該唔會所有同學都有暗示,只是一些喇沙認為是難得的學生,就盡可能提前,甚至唔等那些教局的排名次第,都會給與暗示。沒有暗示的亦未必唔得。況且,都會有人將喇沙放第二選擇的,到時第一選擇的學校收了,喇沙都要準備一張後補名單的,只管盡力而為好了。
作者: elacha    時間: 13-2-23 00:13     標題: 引用:Quote:jarjane+發表於+13-2-22+22:58+在2nd

原帖由 ohnono 於 13-02-22 發表
應該唔會所有同學都有暗示,只是一些喇沙認為是難得的學生,就盡可能提前,甚至唔等那些教局的排名次第,都 ...
那是否越早有得2nd in,機會就越大?有無jm收到消息第2次面見係幾時開始的

作者: ohnono    時間: 13-2-23 14:39

elacha 發表於 13-2-23 00:13
那是否越早有得2nd in,機會就越大?有無jm收到消息第2次面見係幾時開始的

...
以往的喇沙係今日第一輪面試,可以快到下午即刻收到電話第二日已經開始第二輪面試。喇沙在自行截止交表日期23/1前已開始第一輪面試來計,已經有部份同學進行了第二輪面試了!
喇沙這個階段咁早進行第二輪面試的,甚至都唔等那個教局的排名,當然這班同學是喇沙最想要的,除了一些運動精英之外,學術上有超卓表現的都會在這個時候獲得機會。所以都可以咁講,越早面試就越大機會。

作者: TH    時間: 13-2-23 15:19

其實有第二次面試已好難得, 相信只得100個被選面試
作者: elacha    時間: 13-2-23 17:14     標題: 回覆:ohnono 的帖子

Thanks for your detail reply

作者: jarjane    時間: 13-2-23 18:05     標題: 引用:Quote:原帖由+ohnono+於+13-02-22+發表應該

原帖由 elacha 於 13-02-23 發表

...
都係果句,有得2nd in見brother已代表有非常非常高的勝算了可能當中有十個八個是後備生,但絕大部份都是成功獲得取錄, 成為喇沙仔

作者: LLSS    時間: 13-2-23 22:11

回復 heha 的帖子

電話通知定收信嘅啊?
作者: heha    時間: 13-2-24 00:49     標題: 回覆:LLSS 的帖子

by phone

作者: CHAN-2    時間: 13-2-24 09:09     標題: 回覆:ohnono 的帖子

//況且,都會有人將喇沙放第二選擇的,到時第一選擇的學校收了,喇沙都要準備一張後補名單的//

有問題請教:
假設自行位50, 學校交教育局名單,其中20人是將該校放在第二,那麼成功通過自行派位是30人,剩下20位是由後補名單填補,或是經抽籤派出?

作者: ohnono    時間: 13-2-24 14:13

CHAN-2 發表於 13-2-24 09:09
//況且,都會有人將喇沙放第二選擇的,到時第一選擇的學校收了,喇沙都要準備一張後補名單的//

有問題 ...
將會由學校呈上的收生名單上補上。除非學校沒有呈上後補的名單,只填上自行收生名額或後補名單太少而出現有剩餘自行學額的時候才會將剩餘學額用作乙部大抽獎之用。所以每年到4月尾,5月初的時候,教局都會重新將各區、各學校的剩餘學額重新計算,然後在中學分區概覽內列出,供家長參考。
作者: mingmingyinyin    時間: 13-2-27 12:21

我在苦等呀!!請問你們有second interview的消息嗎?
作者: smalleye    時間: 13-2-28 20:21

今天收到2nd interview通知,請問是否家長同時與brother會見呢?謝謝!

作者: cowboymama    時間: 13-2-28 21:53

回復 smalleye 的帖子

是的。先見學生,後見家長。Brother好nice,放心。祝順利過關!
作者: super-kid    時間: 13-2-28 22:02

回復 cowboymama 的帖子

Good luck.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5