教育王國

標題: 今日IN佐禮賢 [打印本頁]

作者: 蓮蓉包    時間: 13-1-11 13:34     標題: 今日IN佐禮賢

最後一間INTERVIEW LA...
感覺好好...
有個老師仲同其他老師讚細佬好得意好開朗....
如果得就感謝神啦....

作者: mcqoo    時間: 13-1-11 13:47     標題: 回覆:蓮蓉包 的帖子

你好,請問全個過程要幾耐呢?是不是如面見證所講早10分鐘到就夠呢?有等候區俾小朋友玩嗎?因撞正nap time好驚等得耐會發脾氣。又有沒有問家長問題呢?不好意思好多問題添!

作者: ling3699    時間: 13-1-11 13:47

今曰早上in咗,比想象中多人!!
作者: BB成長期    時間: 13-1-11 13:57

作者: tam_bb    時間: 13-1-11 14:14     標題: 引用:全程30分鐘.+我in+11:30am,+12:00+阿囡已在

原帖由 BB成長期 於 13-01-11 發表
全程30分鐘. 我in 11:30am, 12:00 阿囡已在校園內玩車了.
不是難, 只是阿囡不太合作.
問了阿囡幾條問題及問 ...
請問,是否一組8人,小朋友坐前排、家長坐後排,圍個半圓咁group in?

作者: BB成長期    時間: 13-1-11 14:21

作者: KIHLLL    時間: 13-1-11 14:26

唔去in了. 祝大家好運

作者: tam_bb    時間: 13-1-11 14:49     標題: 引用:+本帖最後由+BB成長期+於+13-1-11+14:22+編

原帖由 BB成長期 於 13-01-11 發表

我那組是8人, 不知其他組...........可能有人沒有來呢?
Thx~ 可否只說是否小朋友、家長前後排咁坐?(不需透露面試內容)因為我個女逢親呢種形式嘅group in,就一定唔肯自己坐,嗌住要走⋯⋯實reject ⋯咁我就費事去in了。

作者: lingan    時間: 13-1-11 15:06

請問禮賢有冇話prefer FTM ? 是否主要睇小朋友面試表現?
作者: BB成長期    時間: 13-1-11 15:09

作者: Doray    時間: 13-1-11 15:15

回復 tam_bb 的帖子

The so called 2nd part interview is just a story telling from a teacher and another teacher on the side observed the performance of the children, in terms of the concentration, responses, etc.  All the children were very happy about listening the story.  The parent can sit just behind the kids and I chose to stand on the side where my kid can see me.  Anyway, my son was very interesting to story telling.  That's why he did not mind if I'm close to him or not.   No pressure at all.
作者: kellywu    時間: 13-1-11 16:14     標題: 回覆:今日IN佐禮賢

剛剛in完,group in 係在同一個課室,家長自己拉凳坐小朋友後邊。老師問問題時家長真係好吵,最夸張係有個媽咪老師問這個係咩,佢立即大聲講佐答案,唉,係問小朋友又唔係問你。

作者: EVBB    時間: 13-1-11 17:20     標題: 回覆:今日IN佐禮賢

請問有無問家長問題?

作者: Kerokeroppi    時間: 13-1-11 17:23     標題: 回覆:今日IN佐禮賢

我今日in下午,我個組得三個人考。有問到家長問題。到係大路野。平常心啦。

作者: Doray    時間: 13-1-11 17:25

回復 EVBB 的帖子

Yes, just very simple questions.  It seems like the second part is more important.  As long as you don't show that you are a monster parent or fussy parent.  I think it should be fine.
作者: 濼晴    時間: 13-1-11 18:46     標題: 回覆:Doray 的帖子

形容 感覺良好 成個過程好舒服

作者: Miumiulab    時間: 13-1-11 19:08     標題: 回覆:今日IN佐禮賢

雖然阿囡無乜點講野,坐定定,但感覺幾好,唔會單對單(囡同家長)interview.

作者: sarubuta    時間: 13-1-11 19:14

課室門外有個表, 列晒今明兩天在那課室interview 所有時段的小朋友名字, 一個時段有12個名, 實際幾多人一齊考就睇有幾多人no show.  我數過我見的課室, 今明加埋有24個時段, 即一個課室考288人.   
作者: samchan2179    時間: 13-1-11 19:40

比起早幾年,好似易左,
作者: 剛果公主    時間: 13-1-11 21:42     標題: 回覆:samchan2179 的帖子

作者: Tigertimmum    時間: 13-1-12 16:33

慘到連問家長問題都唔問
作者: Babycheriehk    時間: 13-1-12 18:03     標題: 引用:慘到連問家長問題都唔問

原帖由 Tigertimmum 於 13-01-12 發表
慘到連問家長問題都唔問
冇問家長問題??

作者: kitwing888    時間: 13-1-12 19:18     標題: 引用:Quote:原帖由+Tigertimmum+於+13-01-12+發

原帖由 Babycheriehk 於 13-01-12 發表
冇問家長問題??
老師只係問左我一條: 平時邊個湊開小朋友?

作者: sarubuta    時間: 13-1-12 20:05

老師只係同我個女玩, 問佢好多o野, 但乜都冇過問我.  
但我見另外一個老師, 同其中一個家長傾好耐.   

感覺老師都好nice, 好有耐性.  其中一個我更會讚好, 但可惜不是她在第一part interview 我個女.  

by the way, 你們interview 的三個老師是那課室的3個老師嗎? 因為我們去interview 的是K1 課室, 課室外有上下午班的班相, 門口仲貼了3個老師的合照, 而interview 都係呢3個老師.  唔知是否老師自己選來年教的小朋友呢?  即係唔知如果入讀是否跟番呢3個老師呢?  
作者: KTP    時間: 13-1-12 20:18

看見班相有33個小朋友1班.
作者: 蓮蓉包    時間: 13-1-12 21:56

老師都冇問我問題,但似乎幾鍾意同我個仔傾計
作者: apple1990    時間: 13-1-12 23:18

個人覺得Group interview 講故事部份都幾考小朋友...因為老師居然問小朋友....「跳吓跳吓代步係咩動物呀?」(但無圖識別,等待有小朋友答中答案才顯示"袋鼠"圖畫)....仲有要求小朋友模仿袋鼠跳,但指定祗跳4吓!
作者: Tigertimmum    時間: 13-1-13 00:10

回復 Babycheriehk 的帖子

係啊,完全無問過,可能見到阿仔專注玩玩具屋,不是每條即答她的問題,所以都無問我了。。。
作者: Tigertimmum    時間: 13-1-13 00:13

我組的group interview故事係講小丑玩波,唔算難明白和答。但地方不足,我不能坐在阿仔附近,只坐後兩排。。。
作者: sarubuta    時間: 13-1-13 01:06

我們group interview 的故事係關於水果,比較"文靜"的故事,沒有"袋鼠跳"呢D大肌肉動作題。
作者: sarubuta    時間: 13-1-13 01:16

剛果公主 發表於 13-1-11 21:42
咁實際上收几多人呢?

每級上下午各兩班,即共收4班。睇學校website 班相,K1有兩班33人,兩班35人,即共136人。
而課室的capacity 係最多坐45人,即學校最多可收45 x 4 = 180人。

作者: 涼媽媽    時間: 13-1-13 03:08

大家知唔知in幾多日~大約幾多人in?我今日in~同table只有2個小朋友.另一table就full~我想total 8好個.小了4個~但好好笑係~我個table個個小朋友第一個in.佢問得好深.而我個仔就好淺.大家都係男仔.我個仔係細仔,對面那個我聽到兩歲半.唔通老師知有大仔的分別.問題會有唔同.
作者: apple1990    時間: 13-1-13 14:51

涼媽媽 發表於 13-1-13 03:08
大家知唔知in幾多日~大約幾多人in?我今日in~同table只有2個小朋友.另一table就full~我想total 8好個.小了4 ...

就考生出生月份唔同有問題深淺差別....我也有這同感....因坐我嗰囡隔離嗰男考生係超大B (因聽到老師直接問他...你幾多歲...個男仔答3歲多),然後老師直接再問他你現在有無讀書呀...讀咩班級呀...那一所幼稚園呀;但這些問題無問我嗰囡也無問其他考生 (註:我囡囡係4月B)
作者: 虎B    時間: 13-1-13 17:43     標題: 回覆:apple1990 的帖子

我昨日in,阿囝九月尾b,老師無乜點問佢,也問咗我好少嘢,問其他人就好多,我無諗過係大細b問題,以為對阿囝無乜興趣,所以覺得無乜機會

作者: maktszching    時間: 13-1-13 18:09

回復 sarubuta 的帖子

以我3年所見,每班未試過收多過39人以上,所以應該唔會有180個位。
作者: apple1990    時間: 13-1-13 21:04

maktszching 發表於 13-1-13 18:09
回復 sarubuta 的帖子

以我3年所見,每班未試過收多過39人以上,所以應該唔會有180個位。 ...

根據教育局網上資料,今年(2012-2013)....禮幼上下午K1班合共取錄 142名K1生!
作者: apple1990    時間: 13-1-13 21:31

sarubuta 發表於 13-1-13 01:06
我們group interview 的故事係關於水果,比較"文靜"的故事,沒有"袋鼠跳"呢D大肌肉動作題。 ...

除咗"袋鼠跳"...仲有問小朋友.....嗰鼻好長係咩動物(又係無圖識別,要答中才看"大象"圖畫),而且係舉手鬥快回答。
另外....又問猴子點樣抓樹....叫小朋友在有猴子及大樹的圖畫上...續一用手在圖畫上移動猴子...模仿抓上或抓落樹的勳作...其實對兩歲半小朋友都有難度!

作者: 涼媽媽    時間: 13-1-14 02:50

回復 apple1990 的帖子

原來唔止我一個有同感~我in了咁多間,只發現這間問題唔一樣~我個仔第一條問叫乜名,怕陌生好耐先答.我好驚他好差所以問咁少.但in完之後~發現他問好少.但我個仔後面一路問都識答.但相比都係比人問得少.唔知有無機會.好期待.不過好彩已有一間有offer.我細仔.有學校收ok.希望大家good luck.
作者: 09407618    時間: 13-1-14 17:45     標題: 回覆:今日IN佐禮賢

知吾知in幾多日架?

作者: maktszching    時間: 13-1-14 17:53

回復 09407618 的帖子

應該11同12號兩日。
作者: 09407618    時間: 13-1-14 18:08     標題: 引用:回復+09407618+的帖子 應該11同12號兩日。

原帖由 maktszching 於 13-01-14 發表
回復 09407618 的帖子

應該11同12號兩日。
謝謝回覆。又到難捱的等放榜時候

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5