教育王國

標題: 成績 = 品德 ? [打印本頁]

作者: DaA    時間: 12-12-17 18:18     標題: 成績 = 品德 ?

聽到人講,成績好的學校(band 1),品德自然較好,想問大家點睇 ?

我想幫囡囡搵間品德較好的學校, 但又唔想太谷, 95區有無好介紹??

作者: anna59    時間: 12-12-17 18:26

針冇兩頭几利
作者: karen55407    時間: 12-12-17 20:16     標題: 回覆:成績 = 品德 ?

品德最重要家庭教育和身教

作者: Jane1983    時間: 12-12-18 22:14

karen55407 發表於 12-12-17 20:16
品德最重要家庭教育和身教
同埋吾好群壞朋友!
作者: YuenTung    時間: 12-12-19 18:38     標題: 回覆:成績 = 品德 ?

作者: moonychan    時間: 12-12-19 23:31

我都唔認同

作者: Jane1983    時間: 12-12-19 23:49

YuenTung 發表於 12-12-19 18:38
好成績不等於好品德,有同學仔蝦我女,佢老母仲要周圍唱

...

真系好怕果d 怪獸家長,避之則吉!
作者: DaA    時間: 12-12-20 00:05     標題: 回覆:成績 = 品德

明白,謝謝

作者: faye525    時間: 12-12-24 00:26

好老實, 而家好多讀書好既, 都唔見得品德好好, 有D把口仲好衰下.......

所以品德唔等於成續!!!
作者: awah112    時間: 12-12-24 20:58     標題: 引用:Quote:karen55407+發表於+12-12-17+20:16+

作者: Charlotte_mom    時間: 12-12-26 13:16     標題: 回覆:成績 = 品德 ?

根本係兩樣野,我女既同學去音樂節(團體比賽),返黎好嬲話台下某名校學生一齊笑佢地「屎」,老師無理(笑到佢地在台上都聽到)

作者: im_cyt    時間: 12-12-26 15:36     標題: 回覆:成績 = 品德 ?

邊間?

作者: Jane1983    時間: 12-12-26 16:34

咁係好過份!

而家好多教育,係好bully式,係踩住人地上。吾好話其他學校學生,自己班裡面,成績差d的學生都好慘。

作者: invincible531    時間: 12-12-26 17:01

作者: JadeW    時間: 12-12-26 21:11     標題: 回覆:Jane1983 的帖子

同意。那些人更沒有反省的意識,只有適者生存的概念,輕視弱者,順從權貴,那是現實殘酷的環境!但有人就是覺得那樣的鍛鍊是為了孩子好,我個人是無法接受!

作者: JadeW    時間: 12-12-26 22:52     標題: 回覆:invincible531 的帖子

我會說成績好的學有較多看似品德較好的學生!正如你在另一篇文所說,因他們的行為及表現已改變了,去迎合別人的期望,獲得更佳的競爭力。但當四野無人時或有利害衝突時,其真性情才會表露無遺!慎思!

作者: invincible531    時間: 12-12-27 11:29

作者: ysnmama    時間: 12-12-27 11:41

成績好真不等於品德好. 正如公司高層或成功人士也一樣可以沒品.  
作者: 長生不老    時間: 12-12-27 12:42

作者: miffy    時間: 12-12-27 13:34

作者: JadeW    時間: 12-12-27 18:10

回復 miffy 的帖子

以成績下結論話其品德好, 或成績吾好話其品德吾好, 無論那一種說法我都覺得以篇蓋全, 我會覺得好吾妥!

作者: invincible531    時間: 12-12-27 19:21

作者: Jane1983    時間: 12-12-27 21:11

品德好吾好,每個人想法都吾一樣。

好似之前講,大聲嘲笑其他學校的學生差,好多老師和家長都吾一定覺得有問題。
作者: invincible531    時間: 12-12-28 07:45

作者: Jane1983    時間: 12-12-28 10:11

回復 invincible531 的帖子

大大聲笑人公然笑人差,抬高自己,好吾尊重人和場合。

吾系大奸大惡,但就真系吾系好行為。

作者: 心靈辦公室    時間: 12-12-28 11:16

作者: miffy    時間: 12-12-28 11:32

作者: shadeslayer    時間: 12-12-28 11:49     標題: 引用:Quote:原帖由+Jane1983+於+12-12-18+發表同

原帖由 awah112 於 12-12-24 發表
呢點最重要
如何實踐呢?

作者: awah112    時間: 12-12-28 13:04     標題: 引用:Quote:原帖由+awah112+於+12-12-24+發表呢

作者: akys    時間: 12-12-28 14:05

回復 長生不老 的帖子

這個論點有些問題,政客,投行,政府官員幾乎全部都是成績好的,但有很多人跟品德拉不上關係。
作者: awah112    時間: 12-12-28 15:08

作者: shadeslayer    時間: 12-12-28 15:38     標題: 引用:回復+長生不老+的帖子 這個論點有些問題,

原帖由 akys 於 12-12-28 發表
回復 長生不老 的帖子

這個論點有些問題,政客,投行,政府官員幾乎全部都是成績好的,但有很多人跟品德拉 ...
這全可以用「人不為己」作解釋,和品德無關。講唔講得通呢?

作者: Jane1983    時間: 12-12-28 15:43

shadeslayer 發表於 12-12-28 15:38
這全可以用「人不為己」作解釋,和品德無關。講唔講得通呢?

除左為利益之外, IB 有好多人系人格有問題。系無需要的情況下,都好mean好刻薄。
作者: JadeW    時間: 12-12-28 17:10

invincible531 發表於 12-12-28 07:45
坦白講,嘲笑其實真的不一定有問題,視乎嘲笑甚麼、對象是誰及方式。不過,若嘲笑那些先天或後天形成而又無 ...
下?? 乜可以嘲笑某某懶惰、在論壇嘲笑某學校的教學水平或校風差??? 咁都無傷大雅?

我覺得可以發表意見, 提出事實, 但吾係嘲笑囉!!! 咁樣做在我看來就已經是欠品德!

作者: JadeW    時間: 12-12-28 17:18

.....刪重覆

作者: JadeW    時間: 12-12-28 17:26

miffy 發表於 12-12-28 11:32
我都唔想咁講, 我以前住果度有間band 3中學, 我有時同阿仔在附近食lunch, 一放lunch班學生來食lunch, 大大 ...
大大聲講埋淫賤野, 大大聲講性器官粗口, 我覺得咁係冇文化!
即係教育水平太低, 以為咁樣講野會好勁, 會受朋輩尊重!
而且佢都係同朋友講, 吾係無故問候他人.

在我黎講,我吾會講佢好有品德, 但亦吾算係好冇品德咁囉.
作者: shadeslayer    時間: 12-12-28 19:05     標題: 引用:Quote:invincible531+發表於+12-12-28+07:4

原帖由 JadeW 於 12-12-28 發表
下?? 乜可以嘲笑某某懶惰、在論壇嘲笑某學校的教學水平或校風差??? 咁都無傷大雅?

我覺得可以發表意見, 提 ...
如果有些人,提點左好多次,也出錯,自食其果,有人嘲笑他們「忠言亦耳」, 「抵死」,咁品德有冇問題呢?定係所有嘲笑也是冇品?

作者: invincible531    時間: 13-1-2 16:00

作者: judy    時間: 13-1-2 17:22

聽到人講,成績好的學校(band 1),品德自然較好,想問大家點睇 ?

可唔可以咁講呢: 小朋友聽話啲,自然會上堂聽書啲,叫佢做功課自然容易啲,成績自然好啲。

不過,小學生跳皮啲,扭計啲也無壞呀,千萬別將之睇成品格壞。
作者: Ceci333    時間: 13-1-2 17:45

看品德是指那方面.  如果是對人真誠,關心,有同理心方面,   成績好壞沒有關系.  如果是對社會"禾失"序就成績好的學校比較好

作者: Charlotte_mom    時間: 13-1-2 19:19

invincible531 發表於 12-12-28 07:45
坦白講,嘲笑其實真的不一定有問題,視乎嘲笑甚麼、對象是誰及方式。不過,若嘲笑那些先天或後天形成而又無 ...

見到一班學生著住某校校服嘲笑別人, 都令我了解某校
sorry我接受唔到, 事實可以講, 比較可以做, 但嘲笑係一種輕視既態度, 亦係欺凌一種, 我唔會咁教小朋友

作者: carrierlog    時間: 13-1-2 20:06

Charlotte_mom 發表於 13-1-2 19:19
見到一班學生著住某校校服嘲笑別人, 都令我了解某校
sorry我接受唔到, 事實可以講, 比較可以做, 但嘲笑係 ...
認同,我都接受唔到囉,品德真係好緊要

作者: invincible531    時間: 13-1-2 21:25

作者: JadeW    時間: 13-1-2 21:57     標題: 回覆:shadeslayer 的帖子

我會說忠言逆耳跟自食其果是事實或意見,沒有問題。但抵死我會歸納為嘲笑,我不會教小孩說這話!

作者: qop    時間: 13-1-3 00:31

基本上我認同,這個說法,只係比例上成績好果班果間,無品的比例為小。
成績唔好的,無品的比例係佔多。
作者: Charlotte_mom    時間: 13-1-3 09:10

invincible531 發表於 13-1-2 21:25
你有冇睇清楚我寫乜?我是指在網上嘲笑某某學校,並不是指你講的那種情況! ...

"坦白講,嘲笑其實真的不一定有問題,視乎嘲笑甚麼、對象是誰及方式。不過,若嘲笑那些先天或後天形成而又無法改善的事實,那就絕對不該。反之,若嘲笑某某懶惰,那便無傷大雅,還可能起間接激勵作用。在論壇嘲笑某學校的教學水平或校風差等,也毫無問題,可讓大家更了解某校。"

我無睇清楚, 定你無寫清楚? 你先講
坦白講,嘲笑其實真的不一定有問題,視乎嘲笑甚麼、對象是誰及方式。不過,若嘲笑那些先天或後天形成而又無法改善的事實,那就絕對不該。反之,若嘲笑某某懶惰,那便無傷大雅,還可能起間接激勵作用。
再講
在論壇嘲笑某學校的教學水平或校風差等,毫無問題

如果你唔係想表達兩樣事件, 請你改返, 我相信99%家長都同我理解相同

作者: invincible531    時間: 13-1-3 12:21

作者: JadeW    時間: 13-1-3 13:37     標題: 回覆:invincible531 的帖子

了解、明白,但亦真的不能接受。

作者: Ima2008    時間: 13-1-3 23:15

回復 DaA 的帖子

95區D小學, 好少聽人講, 因為品德好, 所以選果間小學。我睇BK咁耐, 只係留意香港真光小學同禮賢小學, D家長話係因為品行好, 所以選佢。你可以去佢地個討論區睇吓!

作者: DaA    時間: 13-1-10 23:31     標題: 引用:回復+DaA+的帖子 95區D小學,+好少聽人講,+

原帖由 Ima2008 於 13-01-03 發表
回復 DaA 的帖子

95區D小學, 好少聽人講, 因為品德好, 所以選果間小學。我睇BK咁耐, 只係留意到香港真光小 ...
謝謝

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5