教育王國

標題: 原來面試係靠運氣㗎! [打印本頁]

作者: yvonne_bb1122    時間: 12-12-10 15:39     標題: 原來面試係靠運氣㗎!

就算小朋友做晒指令打晒招呼坐定定in,都只係waiting收場!相反,其他小朋友表現唔好串咀話唔锺意間學校坐唔定就收,呢個咩準則咩世界呀???

作者: 金盆洗手    時間: 12-12-10 15:52     標題: 引用:就算小朋友做晒指令打晒招呼坐定定in,都只

原帖由 yvonne_bb1122 於 12-12-10 發表
就算小朋友做晒指令打晒招呼坐定定in,都只係waiting收場!相反,其他小朋友表現唔好串咀話唔锺意間學校坐 ...
小朋友表現故然重要,但係唔係取錄與否嘅唯一因素

作者: Jane1983    時間: 12-12-10 15:57

你聽人地家長甘講遮,實情可能吾系甘離譜!
作者: suki9876    時間: 12-12-10 15:58

作者: Jane1983    時間: 12-12-10 16:04

我夠聽人講話無操個仔,由他自由發展,之后小朋友講出來一星期補6,7樣野呀!
吾好信人,有d野吾make sense,  就一定系有景轟!
作者: ce366    時間: 12-12-10 16:04

講真. 我唔信LOR!
作者: giyim    時間: 12-12-10 16:10

但我都信INTERVIEW既野係講運~ 當然表現都緊要, 但運都係要有D~ 好多人都可以做得好好, 最後邊個有OFFER都係講彩數~~
作者: breadbb    時間: 12-12-10 16:12     標題: 回覆:原來面試係靠運氣㗎!

小小運小小眼緣小小能力小小背景 加埋囉

作者: Jayann    時間: 12-12-10 16:18

我又唔覺單靠運氣wor...我好多朋友有offer都唔係純粹靠運,佢地D小朋友平日都好乖好叻,當然佢父母由出世開始都花左唔少時間心機去灌輸知識同禮貌。

1) 好簡單,小朋友A入房主動同所有老師打招呼,同小朋友B入到房,直到坐低,老師同佢打招呼,佢先講句good morning,大家都講早晨,但已經有分別。

2) 老師問顏色,小朋友A答完黃色,仲識主動講埋yellow,有時比較心情好補多句:香蕉都係黃色!小朋友B答黃色,靜黙... 無錯,兩個都答啱問題,但作為老師,邊位小朋友impressed,大家心中有數。

3)派貼紙講Thank you.. 小朋友A好開心,拎完主動望實老師講thank you。拖住媽咪先行。小朋友B拎完無表情,機械式只望貼紙唔望人講左句thank you...大家都有講thank you wor~~ 但分別就大。

我一位幼稚園朋友,佢之前講過好幾樣比我聽,我只係講出三樣好基本嘅例子比父母反思,無錯運氣當然重要,但人地小朋友有offer,唔係單單靠運氣,老實講,學校有得揀,當然想收個醒目,個小朋友行出去達佢朵架wor...

但小朋友A點解interview 咁主動打招呼?點解將黃色link到去香蕉?講嘢望住人對眼?天生嘅?
我明白好多父母都因為工作忙,未必有時間下下慢慢教,靠play group係train唔出多少禮貌,因為playgroup當你係客仔,唔會幫你教仔,所以真係要靠父母自己。我身邊好多在職父母朋友一樣教到個B非常醒目,因為你肯放工就陪玩,放假做呀四,旅行都唔會丟低呀B比老人家兩個去relax差電,付出幾多自己諗下。

作者: 好有問題    時間: 12-12-10 16:30     標題: 引用:我又唔覺單靠運氣wor...我好多朋友有offer

原帖由 Jayann 於 12-12-10 發表
我又唔覺單靠運氣wor...我好多朋友有offer都唔係純粹靠運,佢地D小朋友平日都好乖好叻,當然佢父母由出世開 ...
👍👍👍好讚成,亦好多謝你嘅例子俾我地反思!講得

作者: lamlamkids    時間: 12-12-10 16:30

Jayann 發表於 12-12-10 16:18
我又唔覺單靠運氣wor...我好多朋友有offer都唔係純粹靠運,佢地D小朋友平日都好乖好叻,當然佢父母由出世開 ...

講得好!好正!

作者: wtvictortong    時間: 12-12-10 16:32

回復 Jayann 的帖子

咁我想問下有Offer的小朋友全都做到你所寫的.
係的我無話可說了

作者: matsushima    時間: 12-12-10 16:33

作者: 好有問題    時間: 12-12-10 16:34     標題: 引用:我又唔覺單靠運氣wor...我好多朋友有offer

講得好好,所以無offer不如諗下自己有咩不足、有邊方面可以改進仲好啦

作者: manyjennifer    時間: 12-12-10 16:36     標題: 引用:我又唔覺單靠運氣wor...我好多朋友有offer

好認同

作者: xoshan1025    時間: 12-12-10 16:36     標題: 引用:我又唔覺單靠運氣wor...我好多朋友有offer

講得好好!!

作者: Care_Bears2009    時間: 12-12-10 16:46     標題: 引用:我又唔覺單靠運氣wor...我好多朋友有offer

agree,我相信老師睇的不止是全答中問題咁簡單,其他細節野家長冇留意,但老師看在眼裏

作者: breadbb    時間: 12-12-10 16:54     標題: 回覆:原來面試係靠運氣㗎!

其實我話小小運氣嘅意思係要睇小朋友狀態
例如nap撞左 or 病左
我去左pg老師2次模擬面試
亞仔都岩岩病左 食左藥好燥
對住一個陌生老師掉玩具 唔答
我果陣諗死啦
到時係咁點算 但overall佢in得ok
好合作
我好運既意思係有講緊小朋友狀態
我驚大家誤會左我意思

作者: Jayann    時間: 12-12-10 17:03

回復 wtvictortong 的帖子

如果我講呢番說話令妳難受,我真心道歉...我明白無offer父母嘅傍惶,凈係睇大家講嘅post都感受到...如果唔係點會有咁多家長即刻申報放返D offer出黎,目的唔係要認叻自己有幾多offer可以放,係想無offer嘅家長得到一點安慰,好過D...講真,佢地要hold要放唔駛同大家交代格,咁佢真係考到嘛....

我深信每個小朋友都聰明,真係靠父母(唔係老人家,playgroup個Ms.乜乜,或者N班個老師去教),托賴,我小朋友真係做到以上嘅例子,因為我平日真係花好多心機去教,唔係為interview,係為小朋友整體發展去教佢,望住人講嘢呢樣我教左年幾,因為佢地好容易比外界distract左,但望住人講嘢係基本禮貌,同自信嘅表現,所以我好著重。

作者: bv1117    時間: 12-12-10 17:08     標題: 引用:你甘都信,甘認真就輸了!!以前讀書,我諗

原帖由 suki9876 於 12-12-10 發表
你甘都信,甘認真就輸了!!以前讀書,我諗好多人都仲意問其他同學仔;你有無温書啊?d同學通常答,冇咩温 ...
你呢個比喻非常好

作者: ashleycece    時間: 12-12-10 17:26     標題: 引用:其實我話小小運氣嘅意思係要睇小朋友狀態 +

原帖由 breadbb 於 12-12-10 發表
其實我話小小運氣嘅意思係要睇小朋友狀態
例如nap撞左 or 病左
我去左pg老師2次模擬面試
呢個我認同,啱啱星期六就發生左,囡囡唔舒服,表現好差,所以真係要d運

作者: yankisam    時間: 12-12-10 17:38

Jayann 發表於 12-12-10 17:03

如果我講呢番說話令妳難受,我真心道歉...我明白無offer父母嘅傍惶,凈係睇大家 ...

可唔可以分享下你點樣可以使小朋友望住人講嘢..  半年前發現這問題, 我已經不停提醒阿囡, 可惜至今都未有太大改善. 每次提佢, 佢咪望你一眼咁多. 可能我用的方法有問題
作者: webpaupau    時間: 12-12-10 17:39     標題: 引用:回復+wtvictortong+的帖子 如果我講呢番說

如果我講呢番說話令妳難受,我真心道歉...我明白無offer父母嘅傍惶,凈係睇大家 ...
請問你如何教BB望住人講嘢?謝謝。

作者: sbux    時間: 12-12-10 18:10     標題: 引用:我又唔覺單靠運氣wor...我好多朋友有offer

多謝你,希望亦可以令其他父母釋懷

作者: alovea    時間: 12-12-10 18:14     標題: 回覆:webpaupau 的帖子

試下響家長額上貼上小朋友喜歡嘅貼紙,再同佢傾計,叫佢望住貼紙

作者: Toffee888    時間: 12-12-10 18:16     標題: 引用:我又唔覺單靠運氣wor...我好多朋友有offer

Very good

作者: may273815238    時間: 12-12-10 18:20     標題: 引用:回復+wtvictortong+的帖子 如果我講呢番說

認同。我個小朋友in時除左唔係好識講野外,其他都做得ok。同埋我覺得老師in時會看埋家長同子女既眼神,動作等既溝通。我個囡既offer絕對唔單止係靠運氣甘簡單,背後既努力亦唔會逢人就夸自己點教點教掛。

(利益申報:有offer,但無hold位,只交了心儀的only one而已)

作者: vinik    時間: 12-12-10 18:21     標題: 引用:回復+wtvictortong+的帖子 如果我講呢番說

真心請教,想佢望住人地講野,要用乜方法?我個女太怕人了。

作者: charlesleung888    時間: 12-12-10 18:36     標題: 回覆:Jayann 的帖子

極之同意,我就請埋個 full time 嘅香港保姆,同bb 日日傾計同教佢。不過皮費都幾重。

作者: Jane1983    時間: 12-12-10 18:38

vinik 發表於 12-12-10 18:21
真心請教,想佢望住人地講野,要用乜方法?我個女太怕人了。

其實吾望人,坐吾定,走來走去等問題,隨著小朋友長大,系會自然解決。
作者: charlesleung888    時間: 12-12-10 18:48     標題: 引用:回復+wtvictortong+的帖子 如果我講呢番說

"...因為佢地好容易比外界distract左" - 係呀,我地係bb一歲前,完全唔開電視。等bb瞓左,先哩係房睇下晚間新聞咋。放工又即返屋企陪佢,以前晚晚去wet。

作者: popsy    時間: 12-12-10 19:07

怨天怨地怨整個世界都冇用。一定要review然後補足。分數評語都係人地背後比你的。我好相信人攔人攔唔死人。總會有出路。教小朋友亦要如此吧。共勉之
作者: zczc0522    時間: 12-12-10 19:27

我都認為要靠少少運!無論幾好都好,差少少運就差d!好似見工咁之嘛,唔同既candidates 見同一人,都有唔同既feedback!

第一眼尤其重要,只要first impression 係好,之後就ok;如果唔好,你點勁點叻都無補於事
作者: terry_andriy    時間: 12-12-10 19:37     標題: 引用:就算小朋友做晒指令打晒招呼坐定定in,都只

作者: him_yan    時間: 12-12-10 19:47     標題: 回覆:Jayann 的帖子

我比您十萬個讚!!

作者: cheung_chit    時間: 12-12-10 19:51     標題: 回覆:原來面試係靠運氣㗎!

唔係完全靠運氣,但實有影響。淨係邊個老師見已經係啦!有些好有心機,有些趕收工已有差別。平日小朋友樣樣醒目,突然間魂遊太虛,做埋反常野,你唯有嘆唔好彩。

有時學校的收生標準都無從估計,識人小朋友做足指令,同老師對答得最好的地區幼稚園唔收,反而面試有少少失手的港島名幼就收。你永遠估唔到點解幾千人報爭崩頭的收,間地區的唔收。最奇係佢地同時申請另一間街坊幼稚園,原先連見都冇得見,出reject. 講背景,佢地兩公婆月入十皮,工作穩定,碩士學歷,家住半山,小朋友不是細b.  講野又叻又唔怕羞。整體比上不足,比下有餘。你話間街坊學校用咩準則收生?唔通收住山頂的PhD仔女?肯定唔會。

有時睇post, 話「聽人講」人地個b見到超差都收,自己果個做到101分都唔收。其實我好懷疑有幾多人會周圍同人講自己個b有幾差幾差。

大家有時會難免失望,但平常心,因為呢個世界好多野都冇公平,硬要搵原因都係冇用。

作者: yvonne_bb1122    時間: 12-12-10 19:58     標題: 回覆:原來面試係靠運氣㗎!

我梗係唔咪立亂聽人講就信啦!係嗰兩個媽媽自己講㗎!邊有阿媽會响討論區踩自己仔女㗎,係咪?我都知唔係剩係靠運,個過程最緊要.只係呻吓啫!討論區嘅目的唔係比D人在空氣中交流吓吹吓水咩!不過我都好想知有咩方法可以令小朋友每次都望住人講嘢,請指教!

作者: cheung_chit    時間: 12-12-10 20:02     標題: 回覆:yvonne_bb1122 的帖子

佢平日都係咁定面試先唔望人

作者: yvonne_bb1122    時間: 12-12-10 20:43     標題: 引用:佢平日都係咁定面試先唔望人 +

原帖由 cheung_chit 於 12-12-10 發表
佢平日都係咁定面試先唔望人
平時唔係咁,見到課室佈置同玩具覺得好奇!答嘢有望,唔使答嘅時候咪望吓囉.

作者: flopsybunnies    時間: 12-12-10 21:06     標題: 回覆:suki9876 的帖子

講得好!

作者: ej090601    時間: 12-12-11 19:46

我都認同這種睇法,我個女5個月大就自己攞住支奶飲,13個月會行就要自己掉垃圾,禮貌、自動自覺等都要由小養成。 其實大家可以睇下有關 development psychology的書了解小朋友的身心成長。

作者: snoopyyip    時間: 12-12-11 19:55

Jayann 發表於 12-12-10 08:18
 完全認同!

作者: christy31400    時間: 12-12-11 21:35

即係好似你問d家長,你小朋友考成點呀~~麻麻地啦...緊緊合格啦<<佢既角度緊緊合格可能係9字頭先叫合格~~~哈哈~~~
作者: 豬豬BB豬    時間: 12-12-11 22:12

以身作則好重要
作者: Lovely_Babybaby    時間: 12-12-12 14:30

家教好緊要,但係面試真係好講彩數,
小朋友有無唔舒服, 心情如何, 係咪眼訓,
呢D都CONTROL 唔到.
考到好學校的,當然他們有自己的實力,
但考唔到的,不代表沒家教,小朋友唔夠人叻,
可能只是當日表現失準, 又或有些小朋友比較慢熱,
亦有可能家長與學校理念不同.
輸了學位也不要輸了自信,要對小朋友有信心,
他是獨一無異的
作者: webpaupau    時間: 12-12-12 15:09     標題: 引用:家教好緊要,但係面試真係好講彩數,小朋友有

原帖由 Lovely_Babybaby 於 12-12-12 發表
講得好,十個讚

作者: punlik    時間: 12-12-12 15:28

作者: yvonne_bb1122    時間: 12-12-12 15:57     標題: 引用:家教好緊要,但係面試真係好講彩數,小朋友有

原帖由 Lovely_Babybaby 於 12-12-12 發表
Agree

作者: Gerard    時間: 12-12-12 16:07     標題: 回覆:原來面試係靠運氣㗎!

作者: fruitfulsnoopy    時間: 12-12-12 16:51

wtvictortong 發表於 12-12-10 16:32
回復 Jayann 的帖子

咁我想問下有Offer的小朋友全都做到你所寫的.

我小朋友真係做出左Jayann所講的嘢.而又真係考10間有9間offer,所以我好buy佢講的嘢.
而我地身為家長,雖然返工,但又真係做到佢所講的家長嘢.去邊都帶埋佢,每日放工都馬上撲返屋企.

作者: kangaroo88    時間: 12-12-13 11:08

Not just for kindergarten application, many good things in life happen by "LUCK"!
作者: ej090601    時間: 12-12-13 11:15

作者: dodoland    時間: 12-12-13 11:38

不要聽太多啦,無可能咁離普嘅! 我小朋友in5間收4間唔通全部運氣?
作者: Chirley    時間: 12-12-13 12:59

有句說話係好岩咖, 機會係俾D有準備既人,
LUCK 就係機會啦~~~ 無準備的話, 俾左機會俾你都係無用...
作者: Kevinuni    時間: 12-12-13 13:28     標題: 回覆:原來面試係靠運氣㗎!

作者: yumiee    時間: 12-12-13 15:32

其實無OFFER 的都未必如你們所講, 家長無教好多. 相信每個家長都付出過.

唔好咁講啦!

我記得我以前IN 小學,個老師問我鐘意睇乜電視,我心諗,唔係馬. 問D咁問題? 唔通你叫我講歡樂今宵呀? 我就無出聲. 我媽問我點解唔答.  我真係估唔佢咁問. 結果就話我無表現,考唔到.

老師望你無反應係唔叻好正常, 誰知其實個細路遠超過你想的LEVEL呢?

好似我個女考TT,真係淺到不得了. 根本唔係佢個LEVEL, 都係見唔到佢的長處.

不過唔緊要啦! 讀邊間都無所謂. 叻人自然會叻.

不過有OFFER 嘅家長唔好話無OFFER 家長無做野啦!  佢地已經好慘,而且大家都不知事實係點.
作者: washburn    時間: 12-12-13 15:56

我同意運氣好緊要, 平常心lar.... 真係IN 得好好都未必一定會收, 普普通通嗰間又收咗.... 姑終講眼縁, 同各別學校取向 ! Gd Luck !
作者: rabbitsheasl    時間: 12-12-13 17:04

我睇到此post 的內容真喺有些不高興, 真喺請有OFFER 的家長唔好話無OFFER 家長無做野或做得唔夠或無比時間去陪小朋友 etc.

好似本人為例, 今年考 k1 全軍覆沒, 真喺好慘, 問心真喺做到上面家長所講的, 去邊都帶埋佢, 每日放工都馬上撲返屋企, 每晚全心全意同佢玩, 教佢嘢, 禮貌, 自理, 晚晚用上2-3小時陪佢, 無電視, 無私人時間, 連朋友約會都可免則免,  但換來 0 offer, 真喺好傷心

作者: Sach    時間: 12-12-13 17:12

作者: washburn    時間: 12-12-13 17:13

同意, 唔好放棄, 可能最後有最好offer 俾你....仲有大把希望, 好多人hold住D學位 :)  而且我相信誠意真係會打動到學校 :) 加油!!
作者: Jane1983    時間: 12-12-13 17:16

回復 rabbitsheasl 的帖子

小朋友而家先剛剛開始比拼,大把機會追番上黎啦!你肯甘樣培育小朋友,點會無成效呀!

長路漫漫,做好父母,共勉之!

作者: shevachevy    時間: 12-12-13 17:21

唔好灰心啦, 努力寫求位信, 總會有機會的
作者: bbblo    時間: 12-12-13 17:21

做任何事都一定有幸運既成份.
有OFFER, 一定唔止單靠運氣.
無OFFER, 一定唔會什麼都沒有做.
大家平常心面對, 個個都緊張自己小朋友, 個個都想入到心儀學校.
試問有邊個家長無付出?
現在只係在起跑線, 將來小朋友既成就係靠佢地自己.
大家同小朋友仲有好長既路要走, 大家努力.
作者: breadbb    時間: 12-12-13 17:26     標題: 引用:我睇到此post+的內容真喺有些不高興,+真喺

原帖由 rabbitsheasl 於 12-12-13 發表
我睇到此post 的內容真喺有些不高興, 真喺請有OFFER 的家長唔好話無OFFER 家長無做野或做得唔夠或無比時間 ...
唔好放棄
一定有架

作者: rabbitsheasl    時間: 12-12-13 17:36

其實我唔喺十分擔心無 offer, 我憂慮的是我用的方法是否正確, 如果我的方法不對, 我用幾多心機, 幾多時間, 幾多精神, 都喺白費
作者: tiggerpiget    時間: 12-12-13 17:40

幾時做人都係靠運氣啦!
有運,事半功倍
冇運,事倍功半
作者: JC_mami    時間: 12-12-13 17:44

不要灰心,有些小孩天生內向怕醜,小兒便是其中一人,有時性格很難改變,慢慢來,一定會有進步。

作者: yvonne_bb1122    時間: 12-12-13 21:53     標題: 引用:我睇到此post+的內容真喺有些不高興,+真喺

原帖由 rabbitsheasl 於 12-12-13 發表
我睇到此post 的內容真喺有些不高興, 真喺請有OFFER 的家長唔好話無OFFER 家長無做野或做得唔夠或無比時間 ...
好認同呢位媽媽嘅講法,試問有邊個在職媽媽唔想放工即刻返屋企見吓自己個宝貝呀!就算見佢嘅時間好少都想同佢玩吓傾吓偈,放假全天侯陪住佢去旅行就算知道会好辛苦都要帶佢去,唔忍心丢低佢比阿媽湊,我哋嘅付出唔会比其他媽媽少!只不過有時interview真係好睇眼缘同時机,有時in嘅時候撞啱午睡時間,根本不在狀態中咁可以點呀??就算我哋大人做嘢做到攰皮氣都差D啦!更何況一個兩歲幾嘅小朋友!所以而家in咗六間,只係得一間waiting真係擔心死人啦!點解元朗區D kg咁高要求㗎,救命呀!!

作者: rabbitsheasl    時間: 12-12-14 10:33

好多謝咁多位家長的安慰, 真心希望各位好快有好消息 (包括自己).
作者: delhiB    時間: 12-12-14 12:36     標題: 回覆:原來面試係靠運氣㗎!

運氣成份一定有,但亦要有一定實力才可以。

作者: yankisam    時間: 12-12-17 12:03

回復 yankisam 的帖子

家人平日大部份時間都係望住人講野. 不過俾你提醒, 可能之前同BB講故仔和睇書時, 佢都係坐在我大腿上, 我諗都係正正經經買返張枱仔坐佢對面.

作者: Cindyjasper    時間: 12-12-22 00:28     標題: 回覆:yvonne_bb1122 的帖子

有時真係要靠天時,地利,人和。
我只係覺得小朋友太聰明,講野太叻,幼稚園未必會收,佢哋驚呢d小朋友會坐唔定,會好嘈,影响課室秩序。
佢請鐘意收一d唔多出聲,又可以坐定定嘅小朋友,起碼上堂時唔洗嘈嘈閉,若俾我做老師都希望教乖,又唔嘈,又坐定嘅小朋友

作者: chubbychu    時間: 12-12-22 00:38     標題: 引用:我又唔覺單靠運氣wor...我好多朋友有offer

agree

作者: behappydad    時間: 12-12-22 01:37     標題: 回覆:原來面試係靠運氣㗎!

運氣点兩至四成。
仲有其他因素。

打工做人都一樣,但要努力

作者: 涼媽媽    時間: 12-12-22 10:26     標題: 引用:我又唔覺單靠運氣wor...我好多朋友有offer

agree.good point.

作者: cyyuen0120    時間: 12-12-22 10:42

Cindyjasper 發表於 12-12-22 00:28
有時真係要靠天時,地利,人和。
我只係覺得小朋友太聰明,講野太叻,幼稚園未必會收,佢哋驚呢d小朋友會坐 ...
Agree~~身邊好多唔多出聲及怕醜的小朋友反而有好多OFFER,但眼緣及天時地利人和各方面都重要,所以唔係單方面覺得INTERVIEW 好一定有學校收,不過未有OFFER 的小朋友唔代表日後會跑輸,給予孩子及自己多些正能量,教小朋友唔係單靠學校,身教的品德更為重要
作者: naughtybj    時間: 12-12-23 08:43     標題: 回覆:原來面試係靠運氣㗎!

作者: Jen123    時間: 12-12-23 14:14     標題: 回覆:naughtybj 的帖子

有時候!怨氣可以成為動力!我見很多人着起龍袍也不似太子,只是選啱時間 ,入啱門口。其他,不值一提!

作者: behappydad    時間: 12-12-23 14:47     標題: 回覆:原來面試係靠運氣㗎!

凡事必有因,邊有全靠運?
面試技考,眼缘好緊要,
叫早辰,拍櫈,講bye bye指定動作。
做到呢三宝成功一半。

作者: abby0624    時間: 12-12-28 14:12

唔緊要啦,我覺得個天自有安排,唔得嗰啲就可能真係唔適合你個小朋友呢!
作者: sbux    時間: 12-12-28 23:37     標題: 回覆:原來面試係靠運氣㗎!

對我嚟講,運氣就係代表assign俾我哋咩面試時間,一至三呢D瞓覺位難攪D,要事前做D準備,如果唔係實無行

作者: yvonne_bb1122    時間: 12-12-29 11:38     標題: 回覆:原來面試係靠運氣㗎!

完全認同,我个仔in 6間有5間都係午睡時候,結果全軍覆末!一間waiting

作者: AnnieSammy    時間: 12-12-30 00:24

作者: Concon830    時間: 12-12-30 02:24     標題: 回覆:Jayann 的帖子

另外我覺得可能家長表現都有關係。。我女見一間心怡既學校時。。。其實我打定輸數。。因為以佢過往經驗。。都係唔多出聲。。。而個間學校有成幾千人見。。。咁見個日我女已經發揮最大水準。。。但同時一齊見既哥哥。。。對我女相比。。。簡直超水準。。。咁哥哥事實又真係好得意好醒。。。可以去拍廣告果隻。。。見到佢我都投入埋。。。老師叫佢做既野佢做到。。。我好似好開心過佢媽媽咁話佢叻。。哈哈。。。我阿女有啲做唔到。。我又唔太緊張。。好似係屋企咁笑下佢傻豬。。。點知。。。我女咁都入到第一志願。。。。。。有時諗。。。學校會唔會都想啲家長欣賞其他小朋友。。又唔會比太大壓力自己既小朋友呢。。。

作者: fatalbug    時間: 12-12-30 14:20

作者: AnnieSammy    時間: 12-12-30 15:48     標題: 回覆:fatalbug 的帖子

作者: yvonne_bb1122    時間: 12-12-31 10:00     標題: 引用:我覺得面試唔係靠運氣,而係識唔識策略,同

原帖由 fatalbug 於 12-12-30 發表
我覺得面試唔係靠運氣,而係識唔識策略,同埋,識唔識搵一間match 自己及小朋友性格既幼稚園。當年,我策略 ...
你嘅策略係點㗎?

作者: kcngu77    時間: 12-12-31 11:19

回復 shevachevy 的帖子

如果收到reject letter, 努力寫求位信, 會有機會吗?

作者: shevachevy    時間: 12-12-31 11:42

回復 kcngu77 的帖子

真係好難講, 第一身自己經驗, n班時收waiting 寫過一間, 冇下文~

不過我諗都depends on幾樣o野啦:第一: 咩學校, 有d 學校會睇家長誠意, 有d話明"my decision is final", 講到明唔收信就唔好煩人地喇~
第二: 寫成點 ? 好似考試咁, 同一條問題答案都有高下, 有人高分有人肥佬, 我自己就唔會用人地template果d , 好似冇乜誠意咁
第三: 都睇返interview時係咪in得太衰啦, 我諗應該揀自己有信心, in得好果d o黎寫囉, 咁機會應該高d啩

作者: kcngu77    時間: 12-12-31 11:51

回復 shevachevy 的帖子

多谢啦!!

作者: fatalbug    時間: 12-12-31 11:52

作者: funbi0816    時間: 13-1-5 20:01     標題: 引用:小小運小小眼緣小小能力小小背景+加埋囉 +

原帖由 breadbb 於 12-12-10 發表
小小運小小眼緣小小能力小小背景 加埋囉

作者: AnnieSammy    時間: 13-1-5 20:37     標題: 回覆:yvonne_bb1122 的帖子

作者: donpau    時間: 13-1-6 23:03

作者: irene_e    時間: 13-1-7 13:52

好認同Concon830 , 其實家長係面試時嘅表現都好重要.  
有啲家長面試時真係當左自己去左有獎問答比賽, 明明一班小朋友坐係前面聽老師問問題, 佢地個小朋友無反應就幫個仔搵埋答案, 推個仔出去回答.  我唔知個老師buy唔 buy, 不過如果我係老師就唔想收有呢個家長嘅學生囉. 因為佢都唔俾空間個小朋友自由發展, 咩都急住幫佢安排好. 咁心急同緊張嘅家長, 小朋友一定好大壓力囉. 時學校有咩做得唔好, 個家長一定投訴到暈。 

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5