教育王國

標題: 今日in培正既小朋友 [打印本頁]

作者: alovea    時間: 12-12-8 11:10     標題: 今日in培正既小朋友

努力呀! 各位小朋友,各位媽媽
in左既分享下丫
作者: smile_w99    時間: 12-12-8 11:13

Finished interview this morning which would be the last one!
Actually it's individual interview without parents!  So don't know what happened!  Only know that my kid didn't cry!
作者: alovea    時間: 12-12-8 11:27

last one...good
back to the normal
作者: kitwing888    時間: 12-12-8 11:38     標題: 回覆:今日in培正既小朋友

我仔見10:00,去到waiting room 玩積木都ok, 但開始要佢排隊就唔耐煩,仲叫佢拎住張接見証更加唔肯,拖入房室半路跑出黎搵我,老師抱佢入去。隔一陣有人拖佢返出黎叫我安撫下佢。又入返waiting room 等...下一轉再入返去都仲喊住入,我仲聽到佢大叫:媽咪呀!之後再冇聽見喊聲,再隔一陣開門第一個出黎笑住拎貼紙。問佢好唔好玩,答我好玩!(心想:好玩你又喊?)老師有冇問你野,答我:冇!  其實已經知冇行,老公仲叫我中途帶佢走啦!  
希望呀仔當時唔好影響其他人!
P.S: 我仔10月尾細仔....

作者: SYHC    時間: 12-12-8 11:49

smile_w99 發表於 12-12-8 11:13
Finished interview this morning which would be the last one!
Actually it's individual interview wit ...

Don't cry, very good la
作者: alovea    時間: 12-12-8 12:02

係呀! 唔喊已經好叻
作者: alovea    時間: 12-12-8 12:03

回復 kitwing888 的帖子

哈哈, 好玩你又喊, 笑
你等左幾耐呀
有其他offer未呀

作者: kbi    時間: 12-12-8 12:18     標題: 回覆:今日in培正既小朋友

今早見九點,完全見唔到有小朋友喊,個個都好叻。

作者: alovea    時間: 12-12-8 12:20

咁好!? 今次培正都幾難揀!

作者: kitwing888    時間: 12-12-8 12:30     標題: 回覆:alovea 的帖子

操場排隊到上去waiting room 5~10分鐘啦.. 入到已經開始叫no 排入另一班房,共見左三轉囉,因為我仔係入左第二同第三轉。
我仲未有任何offer, 不過讀緊的都可上k1的。所以全軍覆沒都冇法,唯有下年再考過。

作者: kbi    時間: 12-12-8 12:38     標題: 回覆:alovea 的帖子

係呀,小朋友入左去五至十分鐘左右,我係培正,我會揀大仔,不過我個係細女。

由於完全唔知小朋友係入面做左d咩,所以出result時,完全係等聖誕大抽獎feel。

作者: NockyNg    時間: 12-12-8 14:42     標題: 回覆:kbi 的帖子

亞女話有問顏色,食物等問題,仲有積木

作者: evalau825    時間: 12-12-8 14:54     標題: 回覆:今日in培正既小朋友

我今日in 4:30pm,準備出發,機會好微,當遊戲一場,平常心。

作者: oooasis    時間: 12-12-8 15:29

kbi 發表於 12-12-8 12:38
係呀,小朋友入左去五至十分鐘左右,我係培正,我會揀大仔,不過我個係細女。

由於完全唔知小朋友係入面做 ...
5-10分鐘都幾耐wor,我有睇表,我囡果組入去3分鐘就出來。6個一組,有一個喊無入去。個個出來都好開心。

作者: airyaoi    時間: 12-12-8 16:01

我個囡考2:30, 四分鐘出O黎。
作者: ferferfer    時間: 12-12-8 16:29     標題: 引用:Quote:kbi+發表於+12-12-8+12:38+係呀,小

原帖由 oooasis 於 12-12-08 發表
5-10分鐘都幾耐wor,我有睇表,我囡果組入去3分鐘就出來。6個一組,有一個喊無入去。個個出來都好開心。
...
我果組有5個小朋友,有一個好癲,在課室等緊時勁跑同將其他人玩的東西掃晒落地,我好擔心佢會影響仔仔,不過佢最終訓響地唔肯入去,佢媽死拉佢入去,老師說唔入得喇,佢媽好嬲自己走咗

作者: littleape0129    時間: 12-12-8 16:29

我都係 in 10am. 超多人。個囡入去冇喊,出嚟見到我,同我話要去vv, 根住即喊。哈哈。
佢話老師問名字,玩 puzzle, ball 抽顏色,攞貼紙。
佢6月B。佢入去冇喊我已覚得佢超叻!
作者: JJDINOSAUR    時間: 12-12-8 16:40     標題: 回覆:今日in培正既小朋友

我個6月仔in 2:00 pm, 佢同組有人喊,不過無影響佢,出黎時好開心tim
叻仔!

作者: alovea    時間: 12-12-8 16:41

我放棄左無去考!
不過聽大家咁講,
如果組裡而有一個喊,
都有機會影響到其他小朋友
作者: carol_kk    時間: 12-12-8 16:43

我囝IN 1:30, 佢果個課室無人喊, 另一個課室有個男仔係操場排隊時已經周圍行打人, 我係課室外等囝期間見到果個男仔係走廊, 唔肯返入去玩具室, 老師去拖佢時, 佢仲係咁打老師, 我見到老師搖哂頭囉.
我囝果組5個人, IN咗6分鐘

作者: cyyuen0120    時間: 12-12-8 16:50     標題: 回覆:carol_kk 的帖子

咁細個就咁壞脾氣,身教重要過入名校,好心d 家長日常教導下小朋友先再諗其他啦

作者: cyyuen0120    時間: 12-12-8 16:50     標題: 回覆:carol_kk 的帖子

咁細個就咁壞脾氣,身教重要過入名校,好心d 家長日常教導下小朋友先再諗其他啦

作者: gabagee.B    時間: 12-12-8 16:58

係waiting room 等時,有小朋友喊,我個女叫個小朋友5好喊,有玩具玩呀!個小朋友係上一組,佢喊得好勁,有两位老師再問入5入去面試,個媽媽好想個女自己入,但佢個女夾住個媽媽,我最後取到老師話咁一齊入啦,最後有無in就5知啦。
作者: cyyuen0120    時間: 12-12-8 17:01     標題: 引用:係waiting+room+等時,有小朋友喊,我個女

原帖由 gabagee.B 於 12-12-08 發表
係waiting room 等時,有小朋友喊,我個女叫個小朋友5好喊,有玩具玩呀!個小朋友係上一組,佢喊得好勁,有 ...
你阿囡好乖,讚

作者: hobby    時間: 12-12-8 18:03     標題: 回覆:cyyuen0120 的帖子

我組5個人,4分鐘出來;入課室個老師拖住囡囡讚件衫靚,跟住見到阿囡不停講(但行遠咗聽唔到講咩),出來個個小朋友都好開心,阿囡見到我又講嘢,我懷疑佢冇停過口

作者: lingan    時間: 12-12-8 19:24     標題: 回覆:今日in培正既小朋友

我女見4點,入到等候室,我女揀左個位坐,伸手取積木,點知對面有個小朋友唔俾,兩個對峙。。。然後對面小朋友開始發癲。。。好在剛叫到我女入去小朋友面試房。
佢都仲想媽媽陪佢入,但我行到轉角就閃,然後佢無喊,出黎笑住。我等到一半已好感動(因無聽到佢喊), 結果係我喊左。太感動,大個女了。

作者: ferferfer    時間: 12-12-8 22:42     標題: 引用:+本帖最後由+carol_kk+於+12-12-8+16:44+編

原帖由 carol_kk 於 12-12-08 發表

我囝IN 1:30, 佢果個課室無人喊, 另一個課室有個男仔係操場 ...
我同你應該係見到同一個

作者: 一人之下    時間: 12-12-8 23:29     標題: 回覆:今日in培正既小朋友

我囝囝今日見5點,見到有個女仔喊得好厲害,老師即刻叫佢媽咪同佢返waiting room, 怕佢影響到其他小朋友。阿囝只是識講老師問佢叫什麼名,其他都講吾返出來。只有平常心啦!

作者: ytbb    時間: 12-12-8 23:40     標題: 引用:我女見4點,入到等候室,我女揀左個位坐,

原帖由 lingan 於 12-12-08 發表
我女見4點,入到等候室,我女揀左個位坐,伸手取積木,點知對面有個小朋友唔俾,兩個對峙。。。然後對面小 ...
哈哈,可憐父母心啊!加油,以後嗝路仲長

作者: kellywu    時間: 12-12-9 06:57     標題: 引用:我囝囝今日見5點,見到有個女仔喊得好厲害

原帖由 一人之下 於 12-12-08 發表
我囝囝今日見5點,見到有個女仔喊得好厲害,老師即刻叫佢媽咪同佢返waiting room, 怕佢影響到其他小朋友。 ...
可能你見到既係我個女,好彩我地係好後邊in,無影響到其他小朋友,最後我陪埋佢入去

作者: yslgirl    時間: 12-12-9 08:40

我in4點, 我小朋友無喊, 同組有一個喊, 你知啦, 見到小朋友喊有時自然反應都想"乙水"下佢, 但係interview呢d敏感時間都係唔好, 一陣越壩越忙, 好心做壞事.

我個囡胡呢胡塗就比老師拖左入去, 出黎個個都很開心.  我個囡話玩釣魚, 都唔知信唔信得過.
作者: j947    時間: 12-12-9 09:44     標題: 回覆:yslgirl 的帖子

我都覺得培正老師有d方法,我見小朋友都係開心咁出黎係笑,個個都冇喊,同場有媽咪話佢小朋友痴身,老師叫名拖入去時有退後到一步,最後比老師推入去,冇喊。我問我b做過咩,佢話揸筆筆,仲要唔同時間我問左兩次佢都咁答喎,哈哈。

作者: kellywu    時間: 12-12-9 10:35     標題: 回覆:今日in培正既小朋友

其實入到去考點野都唔係好難,我囡顏色係用英文記既,但感覺老師要小朋友用中文講顏色,要阿囡跟住佢用中文講一遍。

作者: kellywu    時間: 12-12-9 10:41     標題: 回覆:今日in培正既小朋友

培正既老師真係好專業同好nice,無因為阿囡喊而好求其既in。我都知道冇機啦,不過既然都去啦,就完成埋去。

作者: yslgirl    時間: 12-12-9 10:56

j947 發表於 12-12-9 09:44
我都覺得培正老師有d方法,我見小朋友都係開心咁出黎係笑,個個都冇喊,同場有媽咪話佢小朋友痴身,老師叫 ...

哈哈, 一個個小薯仔比老師推入去...釣魚, 揸筆....唔通想考下協調
作者: KTP    時間: 12-12-9 11:01

揸筆第一次遇到學校考這個.
作者: babyfei    時間: 12-12-9 11:20

禽日IN 9:00, 因有小朋友喊, 這GROUP只得4個, 入左去3分鐘就出黎, 好似兒戲咗D, 咁快出黎應該都無希望了
作者: twllc    時間: 12-12-9 13:34     標題: 回覆:今日in培正既小朋友

我孖仔in12點, 大仔冇喊,細仔出黎有少少眼濕濕(但冇滴出黎)。佢地入左7分幾鐘(因為我用計時計住)

作者: j947    時間: 12-12-9 14:19     標題: 引用:揸筆第一次遇到學校考這個.

原帖由 KTP 於 12-12-09 發表
揸筆第一次遇到學校考這個.
未必係揸筆架,有機會我b係吹水,我估係咪問圖係筆

作者: hobby    時間: 12-12-9 16:04     標題: 回覆:kellywu 的帖子

我個囡就話答咗purple、orange,(聽到我個心即感一涼),再問阿囡,老師中文問你用英文答?佢話係呀,即刻覺得有烏鴉飛過頭頂

作者: 手斤口    時間: 12-12-9 17:12     標題: 回覆:今日in培正既小朋友

In既時候,我地去唔到,係公公帶去,公公話一入去,轉個頭攞張貼紙就出返黎……公公話快過打針,哈哈,過,張貼紙幾大張,阿囝話靚,至於機會應該無友啦。

作者: oooasis    時間: 12-12-9 17:16

我個女話入面有玩lego,有茶壺針茶,有問動物,係長頸鹿,然後就送貼紙,講byebye了。
我個女仲話老師發神經,佢手舞足蹈扮個老師。
我話:你咁同老師講???
佢話:係呀,我話老師你發神經呀。

作者: fungchiying    時間: 12-12-9 18:01     標題: 回覆:今日in培正既小朋友

冇錯,快過打針,都唔知in到d乜!

作者: alovea    時間: 12-12-9 18:25     標題: 回覆:oooasis 的帖子

Haha,佢真係咁講?點解佢會識講架?

作者: cattz288    時間: 12-12-9 19:00

oooasis 發表於 12-12-9 17:16
我個女話入面有玩lego,有茶壺針茶,有問動物,係長頸鹿,然後就送貼紙,講byebye了。
我個女仲話老師發神經 ...
你個女咁搞笑!
作者: sbux    時間: 12-12-9 19:13     標題: 引用:我個女話入面有玩lego,有茶壺針茶,有問動

原帖由 oooasis 於 12-12-09 發表
我個女仲話老師發神經 ...
唔好俾小朋友聽太多呢D 嘢,入晒腦。。。

作者: oooasis    時間: 12-12-9 19:15

alovea 發表於 12-12-9 18:25
Haha,佢真係咁講?點解佢會識講架?
怪我地自己有時個女係度玩到癲晒,我地會笑住話佢,你發神經呀?
咁就比佢學左!

作者: oooasis    時間: 12-12-9 19:16

sbux 發表於 12-12-9 19:13
唔好俾小朋友聽太多呢D 嘢,入晒腦。。。
唉⋯⋯唔錯。唔知佢係咪真係咁講,希望唔係喇。
如果講左發神經果三個字,一定一定無機會。

作者: sbux    時間: 12-12-9 20:39     標題: 引用:Quote:sbux+發表於+12-12-9+19:13+唔好俾小

原帖由 oooasis 於 12-12-09 發表
唉⋯⋯唔錯。唔知佢係咪真係咁講,希望唔係喇。
如果講左發神經果三個字,一定一定無機會。
...
就算入唔入到都唔應該俾小朋友學到嫁,你哋要介喇

作者: manyserene    時間: 12-12-9 22:00

小囡in 4:30 入去唔使3分鐘出返黎, 我果組冇一個小朋友喊喎~

我問阿囡老師問佢咩, 佢答我自己個名, 我再問佢有咩玩, 佢話釣魚,

仲話我知釣左粉紅色, 藍色, 之後再問囡囡佢就唔so 我~掛住玩貼紙~
作者: 阿豆豬    時間: 12-12-9 23:16     標題: 回覆:oooasis 的帖子

我個仔今日就學我講好煩,媽咪你好煩,仲同佢老豆微信,錄低爸爸好煩媽咪好煩公公好煩,send完就自已係度傻笑,真係唔知俾咩反應佢,

作者: hobby    時間: 12-12-10 09:37

回復 fungchiying 的帖子

我覺得小朋友未入到面試房老師已經開始in緊, 因為我的小朋友是由一位老師帶入課室, 老師一開始已經讚囡囡件衫靚, 我估老師是睇小朋友的即時反應, 應對能力, 是不怕陌生人等等, 而個個小朋友in出來都好開心, 雖說只見了4分鐘, 不過我深信培正老師都好有經驗, 而我相信老師主要都係mark個大約分數, 可能都係mark a, b, c, d, e等等, 而最終決策權不在老師手裡, 除非表現特出, 否則取錄與否都是看運氣罷

作者: oooasis    時間: 12-12-10 10:21

阿豆豬 發表於 12-12-9 23:16
我個仔今日就學我講好煩,媽咪你好煩,仲同佢老豆微信,錄低爸爸好煩媽咪好煩公公好煩,send完就自已係度傻 ...
識用微信send出去添,叻叻wor
作者: 豬豬仔爸媽    時間: 12-12-10 10:30

My husband went to the interview with my son.  My son told my husband after the interview, teacher asked three questions:
1) What is your name?
2) Colours
3) How many pen is here?
Then teacher gave him sticker.

Not sure if it is true.  Finished in 4 mins. Nobody cried in his group.

作者: BBbuddy    時間: 12-12-10 10:42

我地12月1日上午in, 我小朋友話問名,幾多歲,跟住玩煮飯仔,煎左隻蛋,仲有玩洗衣機
作者: alyk    時間: 12-12-10 12:34

我覺得in的時間長短會時乎果一班小朋友有冇反應, 可否同老師產生互動.
如果同時in的小朋友個個都顧住自已玩, 唔應老師, 甘3分鈡真係可以走人, 相反有1, 2個不斷同老師對答/互動時間會長好多.
當然時間長有其他可能. 但in得長應該好d, 不過就唔一定係邊個小朋友.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5