教育王國

標題: 真係讀兩間幼稚園 [打印本頁]

作者: alovea    時間: 12-12-5 22:04     標題: 真係讀兩間幼稚園

朋友真係交兩間留位費,打算同時讀兩間!! 嘩...好誇張呀
作者: mrschiang    時間: 12-12-5 22:06

好有興趣想知邊兩間
作者: alovea    時間: 12-12-5 22:09

響呢度講好似唔係咁好,總之一間有名,一間就OK
作者: lovebb2    時間: 12-12-5 22:10     標題: 回覆:真係讀兩間幼稚園

我見不少名幼學生,下午大量補課(英文,音樂,數學....).  其實同返兩間kg有乜分別?

作者: luckyveronique    時間: 12-12-5 22:15

一間重學術,加上一間重能力及品格,或者一間國際,加上一間local,我都可表示理解,但自己不會甘做
作者: twllc    時間: 12-12-5 22:19     標題: 回覆:真係讀兩間幼稚園

我有鄰居本來讀緊全日班k1,今年10月份收到另一間出名d既pm offer,即刻將全日班轉為am, 下午返埋另一間

作者: melody228    時間: 12-12-5 22:21     標題: 回覆:真係讀兩間幼稚園

中午會好趕喎!又要換衫又要食飯,唔會辛苦小朋友嗎?

作者: alovea    時間: 12-12-5 22:29     標題: 回覆:真係讀兩間幼稚園

或者咁講,我有個 auntie佢個仔依家講喇沙書院,佢細個時都係讀兩間,一係根德園,另一間係全英幼稚園無功課,好開心,依家成績好好,佢覺得仔當年一啲都唔辛苦

作者: lovebb2    時間: 12-12-5 22:32     標題: 引用:或者咁講,我有個+auntie佢個仔依家講喇沙

原帖由 alovea 於 12-12-05 發表
或者咁講,我有個 auntie佢個仔依家講喇沙書院,佢細個時都係讀兩間,一係根德園,另一間係全英幼稚園無功 ...
如讀根德,唔讀另一間英幼,入LS會點?

作者: alovea    時間: 12-12-5 22:34     標題: 回覆:真係讀兩間幼稚園

咁我又唔知,不過讀兩間同讀全日差唔多

作者: evalau825    時間: 12-12-5 22:36     標題: 引用:中午會好趕喎!又要換衫又要食飯,唔會辛苦

原帖由 melody228 於 12-12-05 發表
中午會好趕喎!又要換衫又要食飯,唔會辛苦小朋友嗎?
K1小朋友仲要午睡點算?

作者: Heyheyjoyjoy    時間: 12-12-5 22:51     標題: 回覆:真係讀兩間幼稚園

個人覺得:上學是認真的,就算課程淺、沒功課,玩都是認真的,但補習,要讀得好,就要認真,但就算補習老師讚你叻,都不會為其他學校認真看待。但既然認真,就不會放輕鬆!所以個人認為讀兩間幼稚園是很大壓力的,亦不可行。

作者: NatalieBaby    時間: 12-12-5 22:54     標題: 回覆:alovea 的帖子

如真的想番2間又唔想日日咁, 之前有網友的孩子是半日local幼稚園 + 每週返三曰國際幼稚園. Woodland preschool 有每週返三天的課程, 但頗貴. 亦可考慮 abc pathway 的 i learn 課程, 每週三天, 每夭唔記得係 1.5 or 2 hours.

作者: yeunglungmc    時間: 12-12-5 22:58

我同樣有這樣想法,手上有間普通local幼稚園am,下午有間國際班幼稚園....
作者: hastalavista    時間: 12-12-5 23:20

=大人日頭返老麥,夜晚返些粉!
剩低既時間再揸多半更的士!

作者: pancake5354    時間: 12-12-5 23:30

作者: babychinglok    時間: 12-12-5 23:36     標題: 回覆:alovea 的帖子

唔睇都唔知原來可以讀兩間,甘學卷又係米可報兩間呀?

作者: Jane1983    時間: 12-12-5 23:41

babychinglok 發表於 12-12-5 23:36
唔睇都唔知原來可以讀兩間,甘學卷又係米可報兩間呀?
咁又吾得,學卷只可一間。

作者: Heyheyjoyjoy    時間: 12-12-5 23:47     標題: 引用:+本帖最後由+hastalavista+於+12-12-5+23:2

原帖由 hastalavista 於 12-12-05 發表

真風趣!

作者: alovea    時間: 12-12-5 23:54

大人返工情緒點都唔可以同小朋友返學比既,佢地有可能真係會好開心! 當然過程同埋比人感覺係...辛苦!
當然,我都唔會咁做,一聽到都嚇傻,不過有此經驗既家長又有唔同體會,佢地覺得辛苦呢個感覺係大人加於小朋友身上,佢個細路開心都暈,日日都要返學...

作者: abebilo    時間: 12-12-6 01:00

其實我開頭都覺得駛唔駛呀...
但依家又唔係咁唸,其實返幼稚園唔係咁辛苦,
我個女返緊2歳班全日都好開心,好過對住工人姐姐,除非自己湊
作者: martialartsmum    時間: 12-12-6 01:13

我多數 (90%)係屋企工作. 所以唔係好捨得個女返全日。更不會要個女返兩閒幼稚園。而且老公更加不會同意的。
作者: bocopo    時間: 12-12-6 01:13     標題: 回覆:真係讀兩間幼稚園

其實有好多學校老師,校長都十分唔建議咁做,一黎要小朋友做多一陪功課,二黎小朋友係咪真係可以接受到兩間學校。

作者: denbchumama    時間: 12-12-6 02:17     標題: 引用:+本帖最後由+hastalavista+於+12-12-5+23:2

原帖由 hastalavista 於 12-12-05 發表

笑咗!

作者: ashleycece    時間: 12-12-6 08:36     標題: 回覆:真係讀兩間幼稚園

其實小朋友讀一間定兩間,純粹父母選擇,無話對定錯,你捨得就無人阻到你。但人地小朋友得,唔代表你的也可以,要衡量自己小朋友既能力同需要,唔好人有我有。個人認為人生無幾多個年頭,可以悠閒咁生活,可以發下白曰夢,玩下無聊嘢。眼見呢家好多小朋友,學術天才,但生活白痴,真係值得我們家長反思。而且如果每個小朋友都返兩間幼稚園,咁其他小朋友點?

作者: km_chung    時間: 12-12-6 08:47     標題: 回覆:真係讀兩間幼稚園

物極必反

作者: babyaabb    時間: 12-12-6 09:10     標題: 回覆:真係讀兩間幼稚園

我仔學校都好多小朋友係返兩間,多數一間 focus 中文,另一間英文。唔清楚佢哋開唔開心,但成日要係公園食飯就好慘,夏天時又熱,冬天時又凍,落雨都晤知點??!
仲有 d 小朋友係上午返 K1 做大仔,下午返 K2做細仔,唔知有人問佢你讀 K 幾時,會唔會人哋係上午時問,就回答 K1, 下午問就 K2 ??
當然父母有權去選擇自組"全日班",但就搞到 d 學位好緊張囉!

作者: DJfamily    時間: 12-12-6 09:46

個小朋友係你嘅, 自己決定! 個人認為生活同學習同樣重要!
作者: alovea    時間: 12-12-6 09:56

決定返兩日果個小朋友唔係我既, 係朋友既;...哈...佢要返都無人阻到佢
作者: abebilo    時間: 12-12-6 10:33

無情情在想, 如讀2間kg, 到考小一時會填讀2間kg嗎?
作者: alovea    時間: 12-12-6 10:35

梗係填較有名氣果間啦
作者: bocopo    時間: 12-12-6 10:43     標題: 引用:無情情在想,+如讀2間kg,+到考小一時會填讀2

原帖由 abebilo 於 12-12-06 發表
笑咗

作者: a328    時間: 12-12-6 10:49

actrually i am also considering to have 1 in am/pm  5 days and 1 in another time but jsut twice a week, we are working parent , we dun wanna kid stay home just face maid or let granny spoiled them to watch TV. I think twice a day si OK, 3 times is max, day day really no la
作者: 晞晞爸b    時間: 12-12-6 10:57

我同事家姐(全職媽媽)既仔仔都係同時間返緊樂基同另一間幼稚園
我同事都凳個小朋友辛苦
我聽落都覺得小朋友好辛苦太谷喇

但我覺得最緊要小朋友自己受唔受得
有D小朋友鐘意返學既
或者應付得到既都可以試
但我就唔會咁對我既仔.對小朋友太辛苦喇

作者: toffee926    時間: 12-12-6 11:04

My kid's classmate is also studying in two kindergartens. One KV and one dragon school. Actually a lot of KV students are studying in two kindergartens and you can see them having lunch in Festival Walk. The kid feels tired too but his mom thinks it is alrite. Feel sorry for the kid.
作者: ashleycece    時間: 12-12-6 11:35     標題: 引用:無情情在想,+如讀2間kg,+到考小一時會填讀2

兩間都填,幾威丫

作者: hy20041120    時間: 12-12-6 11:37

Before aged 6, childen need more sleeping time instead of studying time. As it is so crucial for early brain development. It's not worth to study 2 Kindergartens.
作者: ce366    時間: 12-12-6 11:49

其實我都想俾小朋友讀兩間. 不過又係怕佢好辛苦...
作者: 晞晞爸b    時間: 12-12-6 11:56

我擔心會有反效果
小朋友因此而懼怕返學OR厭倦返學
咪得不償失
揠苗助長是也!
作者: klm402    時間: 12-12-6 11:57

事實係work可做到, 但我覺得冇必要, 咁樣既生活只會令小朋友對學習環境更糢糊, 弊端或比得著多. 學習路上漫漫長路, 有冇必要咁做, 各人思想唔同, 不可一慨而論, 但我自己就唔會咁.
至於返半日kindi又要返興趣班係唔係同返兩間學校無異, 我唔認同呢種講法, 至少返興趣班既時間只係1個hours, 同返幼稚園係好大分別.
作者: rabbitsheasl    時間: 12-12-6 12:09

我聽過小朋友讀2間幼稚園, 他適應唔到2間的紀律, 例如本地學校要求乖乖坐定定, 國際就比較自由, 佢不知如何事好
作者: LWL1212    時間: 12-12-6 12:53     標題: 引用:我聽過小朋友讀2間幼稚園,+他適應唔到2間的

原帖由 rabbitsheasl 於 12-12-06 發表
我聽過小朋友讀2間幼稚園, 他適應唔到2間的紀律, 例如本地學校要求乖乖坐定定, 國際就比較自由, 佢不知如何 ...

假設AM 返KV , PM 返SC, 小朋友上午要self-controlled , 下午要self-motivated ! 人都癲

作者: macy456    時間: 12-12-6 13:51

朋友個仔KV am加LH pm左三年,報小學差唔多間間收
作者: Vana    時間: 12-12-6 14:04     標題: 回覆:真係讀兩間幼稚園

my neighbor kv am.... anfield pm... the little girl told me she enjoys going to sch v much ... and doesnt want to miss any class

my hubby's fd's kid k1 kv am sc pm => k2 cckg ....

作者: bb8608    時間: 12-12-6 14:39     標題: 回覆:macy456 的帖子

Impossible wor, KV K2 must be PM class !

作者: Jayann    時間: 12-12-6 14:40

回復 macy456 的帖子

我好多朋友讀一間幼稚園,去in其他小學一樣間間收。學校取錄一個小朋友,不在乎佢讀幾多間幼稚園,係視乎小朋友interview表現同思維。

我仲記得舊年interview某幾間名校PN時,老師問我有無比小朋友返playgroup,我好老實咁話返過三個月,試過幾間,我覺得playgroup其實無咩用(或者我試唔中好勁嗰D...妳知啦!市面咁多...邊試得哂...),我寧願自己教同帶佢出去好過,老師聽完點點頭,之後我先警醒覺,呀!我應該吹話keep住有wor...老師仲問我:「妳有無聽過我地學校個play group?」我答:「唔清楚...」老師笑答:「其實我地學校個playgroup都幾出名。」

不過我都係堅持答無去playgroup,心諗,如果因為我個B無去playgriup,或者無參加你學校舉辦嘅play griup,妳就唔收我,我無嘢講。最後我小朋友in左嗰六間幼兒園,全部有offer。

我希望某部份家長明白,千祈唔好抱住人有我有嘅心態,要清楚自己小朋友長短處先幫佢作決定。大家識上黎forum,即係關心同想個小朋友好,先想聽下唔同意見,要好好分析作決定。

作者: kangaroo88    時間: 12-12-6 15:09

这就是怪獸家長的最佳例子, 如兩間都是名幼, 亦霸了其他人的學位!
作者: alovea    時間: 12-12-6 15:15

我讚同父母應該了解自己仔女特質去決定,每個人都有自由
但唔好成日下下就話人怪獸家長啦
大家傾下,舒緩一下呢排緊張情緒嘛
作者: newlifeyu    時間: 12-12-6 16:34

作者: ashleycece    時間: 12-12-6 21:03     標題: 引用:我本人都不建議讓小朋友返兩間kg.++這麼小

原帖由 newlifeyu 於 12-12-06 發表
我本人都不建議讓小朋友返兩間kg.  這麼小已經要適應兩種不同教學模式, 老師, 同學, 學校文化, 功課....等. ...
如果有日你的小朋友,同你講你份糧唔夠佢用,叫你打多份工可以嗎?

作者: Jayann    時間: 12-12-6 23:25

回復 ashleycece 的帖子

咁小朋友咩原因唔夠用呢?多有多洗,少有少洗。
作者: ashleycece    時間: 12-12-7 00:38     標題: 引用:回復+ashleycece+的帖子 咁小朋友咩原因唔

原帖由 Jayann 於 12-12-06 發表
回復 ashleycece 的帖子

咁小朋友咩原因唔夠用呢?多有多洗,少有少洗。
呢個只係反思比喻,正如你所說小朋友可能唔明,點解要返兩間學校?

作者: sallyksleung    時間: 12-12-7 07:01

hastalavista 發表於 12-12-5 23:20
剩低既時間再揸多半更的士!
...
Good example ! Like !!!笑左
作者: 中年父母    時間: 12-12-7 08:27

我都有諗過,但覺得太辛苦,所以得個諗字!我唔係覺得返兩間辛苦,如果一間谷得行,一間淨玩有語境,我覺得ok.
辛苦的是之前有家長講過,兩趕兩間學校上堂!唔瞓午覺都ok.但食飯都趕到飛起,真係好慘!
係我都煩緊可能要出年轉間龍校讀K1,課程淺到呀媽都唔認得!呢間我當俾佢玩,會另搵course俾佢,但未必日日,又或者時間上安排得好D.
作者: setosonia    時間: 12-12-7 08:55

回復 hastalavista 的帖子

作者: Heyheyjoyjoy    時間: 12-12-7 09:17     標題: 引用:其實我開頭都覺得駛唔駛呀...但依家又唔係

其實我開頭都覺得駛唔駛呀...
但依家又唔係咁唸,其實返幼稚園唔係咁辛苦,
我個女返緊2歳班全日都好開心, ...
返全日,學校會安排午飯午睡時間,不是在街趕。個人覺得其實雙職父母不想工人、祖父輩浪費子女時間可考慮全日,若父/母能在家帶子女去公園等活動,則似乎一家半日才有時間,始終一世人有幾多時間可以不用趕,隨心所欲去過一段時間呢?

作者: abebilo    時間: 12-12-7 10:20

回復 Heyheyjoyjoy 的帖子

唔係好多學校有全日, 依家要求自己心儀的學校已經好困難, 要埋am仲難, 仲要係有全日又收你, 自己又喜歡既就難上加難...

作者: Heyheyjoyjoy    時間: 12-12-7 10:42     標題: 回覆:真係讀兩間幼稚園

要看父母的優先次序,到底不浪費時間重要,還是心儀學校重要?人無十全,學校一樣,免不了要取捨。
純粹個人看法,無對錯,最緊要大家知自己在造甚麼!

作者: hastalavista    時間: 12-12-7 11:32

Heyheyjoyjoy 發表於 12-12-7 10:42
要看父母的優先次序,到底不浪費時間重要,還是心儀學校重要?人無十全,學校一樣,免不了要取捨。
純粹個 ...

有人追求卓越....有D 要求小朋友好似美軍咁...
the best of the best of the best of the best of the best........haha

作者: IRK    時間: 12-12-7 11:48     標題: 回覆:真係讀兩間幼稚園

有次坐係三角公園等孩子放學,看見不少工人姐姐係涼亭幫小朋友變身,有迦南變York,也有York變Anfield,變完就拎個保温壼出黎餵飯,枱椅都冇張......其實冇話唔work既,不過如果他們的父母看到自己的孩子在寒風刺骨/烈日當空的情況下日日如此趕下埸,有幾多個會仍忍心堅持?

作者: Jayann    時間: 12-12-7 11:58

因為佢地父母都係嗰句:佢地咁細邊識?!我都係為你好。
作者: rainbowcov    時間: 13-2-14 08:28

alovea 發表於 12-12-5 22:34
咁我又唔知,不過讀兩間同讀全日差唔多
咁又唔同,全日班有午睡時間,同唔洗趕嘛。
作者: cyk2009    時間: 13-2-14 09:04     標題: 回覆:真係讀兩間幼稚園

拜年一日趕2,3埸,大人三日後都病了,難以想像3歲人仔日日趕,身體能否應付,還未計讀深的幼稚園要做功課和背字!

作者: teambuilder    時間: 13-2-14 11:19

請問一個大人一日番兩份工有咩問題? 唔係偷唔係搶。 有大把人半供讀, 我覺得佢地好叻, 而唔係問佢地有冇必要。番兩間幼稚園辛唔辛苦好睇個大人點安排同間學校好唔好。我冇讓我小朋友讀兩間幼稚園也負擔唔起。而我囡係十分喜歡番學同做功課,屋企又有親戚下午幫我湊女。我好感恩我冇呢方面的煩惱和掙扎,但我不會批評選擇左咁做的家長。
作者: Chirley    時間: 13-2-14 13:02

果然係沒有最…只有更…
小朋友就算唔覺得辛苦都好,
將來大左唔知會唔會覺得無左童年,
而上到小學,中學後唔知會唔會更多野搞…
希望唔好只係贏在起跑線上我都希望囝囡成才,
但我都知高處可以未算高, 都要睇佢地自已,
我仲知道,佢地年紀慢慢大,同我地嘅時間愈來少,
我要珍惜呢d時間

作者: btrue    時間: 13-2-14 13:56

某些商場洗手間週時見唔少讀兩間的小朋友演變身術,
我估呢類家長應該都會安排10樣8樣課外活動比小朋友考試,比賽,攞證書,
真唔明,weekend兩日夠用嗎?
作者: faithmum    時間: 13-2-14 14:38

回復 hy20041120 的帖子

agree, sleeping is more important in the early years, for their brain developement
作者: Vlone778    時間: 13-2-14 15:13     標題: 回覆:真係讀兩間幼稚園

我會讀1間加1,2樣有興趣嘅活動  我覺得已經好足夠

作者: rainbowcov    時間: 13-2-14 15:20

abebilo 發表於 12-12-7 10:20
回復 Heyheyjoyjoy 的帖子

唔係好多學校有全日, 依家要求自己心儀的學校已經好困難, 要埋am仲難, 仲要係有 ...
好慶幸竟然比我搵到。
作者: ngokwan    時間: 13-2-14 17:08     標題: 引用:Quote:原帖由+rabbitsheasl+於+12-12-06+發

原帖由 LWL1212 於 12-12-06 發表
假設AM 返KV , PM 返SC, 小朋友上午要self-controlled , 下午要self-motivated ! 人都 ...
我真係識小朋友係咁,結果下午上堂勁眼瞓

作者: hagupit    時間: 13-2-14 18:18

NatalieBaby 發表於 12-12-5 22:54
如真的想番2間又唔想日日咁, 之前有網友的孩子是半日local幼稚園 + 每週返三曰國際幼稚園. Woodland presch ...
有朋友就係返ABC iLearn, 每週三天, 每日兩個鐘.
作者: sugarnana    時間: 13-2-17 10:45     標題: 回覆:真係讀兩間幼稚園

眼見不少朋友,都安排子女入讀兩間幼稚園。其套餐通常係九龍塘名幼+活動教學幼稚園英普班。考小一競爭愈來愈激烈,這些小孩將會針對性以不同幼稚園生身份報考心儀小學,增加勝算。亦見有套餐係已有龍校幼稚園在手,都讀多一間幼稚園,進可攻退可守,期望考小一時可更上一層樓。。。這些小孩天天追追趕趕,辛不辛苦,我不知道,但這些家長的毅力及鬥志,真的自愧不如。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5