教育王國

標題: 大女細女都成日發脾氣,點算?真係煩死 [打印本頁]

作者: celialing    時間: 12-12-4 17:43     標題: 大女細女都成日發脾氣,點算?真係煩死

大女同細女都成日發脾氣,無論事無大小都係咁,都唔知點算\

大女(7歲)
早上起身會發啦,
食早餐唔係佢想既會發
放學回家要佢貼眼會發(因有一隻眼有遠視)
要佢練長笛會發\
要佢拉根會發(跳舞)
叫佢執野會發
要佢做補充會發\\
睇完功課啲字好肉酸,要再寫過會發
改功課又不耐煩
如有玩電話遊戲叫佢收機會發(講緊係有時都耐咗成半個鐘至一個鐘,唔係成日,但有試過一個鐘,重點係無論時間長短都係會)
叫佢訓覺會發

重點係:佢兩個都係婆婆湊,婆婆都係好舊式教法,佢地成日咁樣,婆婆又覺得佢地唔尊重,又話勁啲,跟住佢地情緒會更澈動,三日唔埋兩就會打俾我,你個女又發脾氣,好似叫佢幫我做野咁,依家係佢自己既野,提佢做重係咁態度,唉!真係好頭痛

以上全部野都係每日發生緊,我就快傻啦

細女(5歲)
佢無咁嚴重,但只要件事唔順意就會即時變臉,但如你不理佢,等佢自己冷靜完,佢就會無事,不過如果同其他家長小朋友一齊去銜咁就唔係咁好囉!
E.G:有一次,上巴士時佢想同一個小朋友坐(一齊搭車返學),點知個日人地有MAMI同婆婆一齊,咁對住坐個啲中間位(4個位,都坐咗3個」,咁DADDY就覺得唔好啦,佢一個人坐你人地度,人地要睇實佢,所以話唔好,咁佢就好快咁衝咗去最後,好嬲咁,其實中途婆婆已經話[來啦,來呢邊坐一齊啦]咁我地都有話,咁你去啦,一齊啦,但佢已經怒火中燒咁,[唔坐啦,唔洗啦]如果你再講,佢會話[都話唔坐啦]
佢就係成日都會有咁既,有好多不同情況大小事,佢都會咁,但要佢做佢應該做既事,佢就唔會好似家姐咁囉,好似好少少

作者: celialing    時間: 12-12-4 17:44

你地小朋友有冇咁樣架,你地會點做?指教下
作者: Jane1983    時間: 12-12-4 18:05

你打算點做?
作者: smallfoothk    時間: 12-12-4 18:05

我的小朋友都正在打game,等佢玩完先算
作者: Good-Luck    時間: 12-12-4 18:50     標題: 回覆:大女細女都成日發脾氣,點算

理應由現在開始,要比小朋友知道,主權是父母的,聽父母話是應該的。
如小朋友做的不對,作為父母應該堅持的。
起初真的要狠心些,要軟硬兼施。
以及,需要家人齊心的。
我深信 3歲定 80,所以,我的小朋友由半歲開始我會教他們做人的道理,唔理當時他們聽得明與否。
所以,現在他們都 ok 架。

作者: Jane1983    時間: 12-12-4 19:03

其實系咪樓主家人都系脾氣好剛烈的? 所以小朋友有樣學樣?

據樓主所講情況,外人看就覺得好難接受,真系要幫小朋友改善脾氣問題。
作者: pandean    時間: 12-12-4 19:06

最近我也遇到這種難題了。下雨天在家教仔仔打乒乓球(對牆打),他次次都能從開開心心打到發脾氣的。他總想更好,不能做到就抓狂發脾氣。仲好惡添,恨不得用球拍打爛個球,次次批評,他道歉改正後次次都再犯的。我都很擔心他這種心態日後面對困難不知道點算。
作者: CarmenJack    時間: 12-12-4 20:03     標題: 回覆:大女細女都成日發脾氣,點算?真係煩死

佢兩、三歳時開始,我會用張心比己和同理心教囝囝,同時會當佢發脾氣時我地係唔會理,由得佢自己發,就算喊都唔理和我們亦都無鬧佢,只會同佢講發脾氣是解決唔到問題,記住要堅持到底,千萬不可屈服於小朋友在發脾氣時的要求。記緊

作者: Yanamami    時間: 12-12-4 20:26

Discipline呢家野要從2歲(或更早)開始做起. 由外婆(或工人)湊唔係自己湊係難搞d. 正如樓上講, 要俾佢知邊個係boss. 叫起身/ 食早餐/ 做功課.....發脾氣咩? 可以唔起身(自己同老師解釋為乜遲到/缺課), 唔like早餐唔食捱餓la, 唔做功課都OK, 自己同老師解釋. 每次講明打機30mins, 叫收機時發脾氣嘛, 扣一次無得玩. 要俾佢知發睥氣都無用, 大人唔會忌佢.
作者: 豬C奶    時間: 12-12-4 23:06     標題: 回覆:大女細女都成日發脾氣,點算

我個女2歲同你一樣,唔知佢做咩事,扭咗先,我仲有對孖囝9個月,攪到我找社工傾,情緒失控,就來睇埋精神醫生,湊bb本來開心,但唔明佢地,佢地又未識表達

作者: Jane1983    時間: 12-12-4 23:40

你個case又吾同,可能女女一下子有兩個弟弟,分去父母大部分的attention,佢扭計係無安全感、想父母留意,或要make sure你地仲係好錫佢。

作者: ANNAFRIEND    時間: 12-12-5 00:16

celialing 發表於 12-12-4 17:43
大女同細女都成日發脾氣,無論事無大小都係咁,都唔知點算\

大女(7歲)

我女女又係7歲, 大女最近又係成日發脾氣, 旭下就發.  叫佢只要佢唔想做的就比面色我睇. 我當然係堅持啦, 佢就攪靜坐. 如果唔係每日功課多羅羅, 我都有得佢坐. 最慘係每日要趕功課, 又要練琴, 真係冇時間同佢玩野. 佢愈唔做我愈嬲, 見時間一分一秒甘過去我就仲嬲. 我愈急就愈大聲鬧佢. 攪到大家關係都好差. 之前都幾聽話, 唔知係咪人仔大左, 開始有自己思想主見, 所以會反抗. 但呢個轉變我仲適應緊, 之前話哂幾聽話, 突然轉變我就接受不了. 兩姊妹又愈大愈多問題, 好似前世有仇甘.而家每日都要同時間競賽, 真係唔想浪費在無謂事情上. 我都想知道點處理小朋友的情緒.
作者: QOOGIRLZOE    時間: 12-12-5 01:14     標題: 回覆:ANNAFRIEND 的帖子

朋友你既情況我受左了,你等下啦!7歲半會好點,因半年一個週期,我受既比你嚴重呀!公司、亞婆、亞女、老公,亞婆5明打去公司講比我知,兩婆孫都喊哂!我在公司咩都做5到,唯有一放工就走,坐的士返到去一個嬲爆,一個喊爆,煩死我,有一輪唯有準時放工,點知到加人工時個死佬板話我準時放工即是冇野做喎!我拎番屋企做佢全不知,到我唔拎返家做,在公司做佢6:15(我放5:30)又問我幾時可以比佢鎖門,佢要十分鐘內走,再加埋一老一嫩扮哂野,嫩既跟我但野我做,老既不是我跟佢又只意我做佢領工,老公又5願聽我訴苦,我又擔心個女成績差,簡直人都din! 後來唯有自己想通點,比時間諗清楚先講野,節奏慢點,現在好一點了,最重要既係今天嬲完算,因為明天仲有新野嬲,嬲下嬲下都放鬆了,仲覺得好好笑添!不過個女既情緒現在已7歲半好左好多,但間中都仲有不知為何哭,朋友說要看心理醫生,我沒有理,因我會是她唯一最好的心理醫生,因為我會想辦法去慢慢解決,不要急所有事總有解決方法,對嗎?

作者: celialing    時間: 12-12-5 06:11     標題: 引用:你打算點做?

原帖由 Jane1983 於 12-12-04 發表
你打算點做?
通常佢地發脾氣,我都係會同佢講點解同唔會就佢,佢更係繼續架啦,都係會罰佢,或者口口

作者: celialing    時間: 12-12-5 06:23     標題: 引用:其實系咪樓主家人都系脾氣好剛烈的?+所以

原帖由 Jane1983 於 12-12-04 發表
其實系咪樓主家人都系脾氣好剛烈的? 所以小朋友有樣學樣?

據樓主所講情況,外人看就覺得好難接受,真系 ...
就係囉!就係唔知係咪婆婆湊,所以咁,因為婆婆脾氣好差,平日湊佢地都成日話依樣個樣,但我明白佢係要佢地做既野係應該既,但係佢係唔會解釋同埋如果小朋友一唔鍾意,佢已經即時好重語氣好大聲話,點樣呀!真係好煩呀個啲,咁唔知係咪咁樣,大女久而久之變成咁樣
我我自己就好少發脾氣,但兩個女成日都發脾氣,我都俾佢地攪到都差咗,點可以成日就呀!其實我都好嚴架!要做既都一定要做,唔會話發咗脾氣就唔洗或者就咗佢,所以都唔係好明,點解每次叫佢做番應該做既野都係咁,真係唔知點?
總之最後,都係唔會就佢,只係每次都話完一輪好似明咗,但下次又係咁,點解每次都要咁樣角力

作者: celialing    時間: 12-12-5 06:25     標題: 回覆:pandean 的帖子

唉!係呀!要快啲攪好佢,因為形成咗慣咗少少事就發脾氣就好煩

作者: celialing    時間: 12-12-5 06:27     標題: 引用:佢兩、三歳時開始,我會用張心比己和同理心

原帖由 CarmenJack 於 12-12-04 發表
佢兩、三歳時開始,我會用張心比己和同理心教囝囝,同時會當佢發脾氣時我地係唔會理,由得佢自己發,就算喊 ...
我自己就無就到既,但就有話佢,咁可能要試下真係一句都唔理唔講先得,講多無謂

作者: celialing    時間: 12-12-5 06:31     標題: 引用:Discipline呢家野要從2歲(或更早)開始做起.

原帖由 Yanamami 於 12-12-04 發表
Discipline呢家野要從2歲(或更早)開始做起. 由外婆(或工人)湊唔係自己湊係難搞d. 正如樓上講, 要俾佢知邊個 ...
其實我都有咁做,但都係未見成效,可能要長時間啲,但我真係覺得好煩,要佢做自己野好似幫我,都唔明

作者: celialing    時間: 12-12-5 06:34     標題: 引用:我個女2歲同你一樣,唔知佢做咩事,扭咗先

原帖由 豬C奶 於 12-12-04 發表
我個女2歲同你一樣,唔知佢做咩事,扭咗先,我仲有對孖囝9個月,攪到我找社工傾,情緒失控,就來睇埋精神醫 ...
咁你個小朋友真係仲好細,不過都真係要教架啦!因佢係會明白,都係唔准就係唔准,要堅持,但我個7歲啦!真係要快啲攪番好

其實佢細個個時反而唔會咁,唔明點解依家會咁,仲越來越嚴重

作者: celialing    時間: 12-12-5 06:40     標題: 引用:Quote:celialing+發表於+12-12-4+17:43+大

原帖由 ANNAFRIEND 於 12-12-05 發表
我女女又係7歲, 大女最近又係成日發脾氣, 旭下就發.  叫佢只要佢唔想做的就比面色我睇. 我當然係堅持啦,  ...
我地真係好似喎,又係兩姊妹,又係成日發脾氣,我都係啦!返到屋企都8點啦!要對功課架麻,咁你自己寫到酸,點攪呀!梗係擦啦!我又試過由佢,得老師圈佢!或者低分啲(寫字),佢又無咩所謂咁,真係激死,佢兩姊妹都係架,成日都你這我,我話你咁,但有時都一齊玩得好開心既,不過有時投訴既野係好無謂架,通常都叫佢地唔好玩啦咁,分開:;pppp:

作者: celialing    時間: 12-12-5 06:45     標題: 引用:朋友你既情況我受左了,你等下啦!7歲半會

原帖由 QOOGIRLZOE 於 12-12-05 發表
朋友你既情況我受左了,你等下啦!7歲半會好點,因半年一個週期,我受既比你嚴重呀!公司、亞婆、亞女、老 ...
嘩!咁你都好辛苦,你老闆咁麻煩架!你同我一樣囉!成日無花花打來就兩婆孫喊晒咁,一個就嬲到死,一個又喊到咩咁,但其實兩個都有唔好,唉!
佢依家剛剛7歲,可能係一個週期啦!我希望佢唔好少少就咁唔鍾意囉

作者: celialing    時間: 12-12-5 06:50     標題: 回覆:大女細女都成日發脾氣,點算?真係煩死

多謝大家俾意見我,原來都有其他家長都係咁,大家都要努力改善佢地脾氣,如果唔係真係唔好。
尋日家長日,我都有問老師,佢係學校係點,有冇成日發脾氣,或者情緒易起伏,老師居然話佢好好,會問,同埋無發脾氣架喎!真係唔明佢點解係屋企會咁,係咪真係話得太多

作者: QOOGIRLZOE    時間: 12-12-5 07:43     標題: 回覆:celialing 的帖子

你既感受我完全理解,所以5係因為假多,我估已經遲左職了,最令人覺麻煩係無啦啦打黎果時都5識話邊個好,大同細都失理性,好無助,當時諗想立即辭工但無可能,返到家亞婆仲話你辭職5好做,返來湊番個女,我連自我都失去過,試過坐坐下巴士無端端喊,唯有lunch睇下電視麻醉自己!

我個女都係極大情緒上落,係完全無尼頭果隻,好易開心好易喊,但是只是4歲後先係錦,人地講既trouble 4 year, 完全係!佢記憶力超高,可以看2遍便開始識背,2歲時有專家已說可能是資優,朋友叫去check但我怕,5想知,知左仲煩!

她在學校亦只有讚,沒有情緒問題,老師眼中乖巧聰明學生,但她對自己要求亦相當高,做不到會發自己脾氣,仲有打自己係幾個月前開始,所以連鋼琴老師都開始更細心照顧她,叫她不要比太大壓力自己,但真的要時間,放左工再返到自己家得番2小時多,時間一分一秒過野又未做完既時間真係連自己既無名火都出來,日覆日。

記住呀!你都要放鬆,好日子會慢慢來的,雨過一定天青,太陽一定會出來的,努力呀!

作者: MrBeast    時間: 12-12-5 09:07

小孩性格都是天生和從照顧者學到的,有些techniques不防一試:

刻意忽視-等她知到發脾氣不會有人理佢,
獎勵good behavior , 用良好行為記錄表
做鸚鵡,她發脾氣時問她是否很嬲,paraphrase 佢嬲的原因。

有本書"發脾氣"新雅出板,和她一起看當古仔睇,但千其唔好話:拿,你就係咁啦,等佢自己領悟。
作者: celialing    時間: 12-12-5 12:10

QOOGIRLZOE 發表於 12-12-5 07:43
你既感受我完全理解,所以5係因為假多,我估已經遲左職了,最令人覺麻煩係無啦啦打黎果時都5識話邊個好,大 ...

真係完全同我一樣,每一次有咁既情況,個腦都即時想,如果係我自己湊,一定唔會咁嚴重,真係好想唔做自己湊番,但實際上真係唔可以呢,唔通真係兩個咩都唔學咩,我又唔想囉!

大女都係係學校無野架,而且都係記性好好,見過一兩次就會記得架啦!

多謝你,聽你講完,好似唔係自己一個人行咁!

作者: celialing    時間: 12-12-5 12:15

MrBeast 發表於 12-12-5 09:07
小孩性格都是天生和從照顧者學到的,有些techniques不防一試:

刻意忽視-等她知到發脾氣不會有人理佢,

係呀!!咁我要試下先!!
要忽視佢!
等我去搵下本書先!!

多謝你!!

作者: QOOGIRLZOE    時間: 12-12-5 16:20

回復 celialing 的帖子

你想傾訴的話pm我啦! 同是天涯鄰落人, 頭先我女打比我話5記得去失物部取回校褸鈕, 又好似想喊錦, 果時我諗起你講果句, 係咪自己閙到佢錦, 好無奈呀! 4點至5點見到電話簪令人有恐懼, 是"下茶響鈴", 心會想又咩事呀! 但自己同自己說要平和友善, 我諗我都好開心有人明白我, 但又有5開心, 點解會錦嫁! 好傻呀!

作者: MrBeast    時間: 12-12-5 17:32

celialing 發表於 12-12-5 12:15
係呀!!咁我要試下先!!
要忽視佢!
等我去搵下本書先!!
想補充一句,年紀大一些這方法有可能實行時會比較難,要同佢鬥耐力,可能要軟硬兼施會好d,最緊要keep cool.。
作者: celialing    時間: 12-12-5 18:08

QOOGIRLZOE 發表於 12-12-5 16:20
回復 celialing 的帖子

你想傾訴的話pm我啦! 同是天涯鄰落人, 頭先我女打比我話5記得去失物部取回校褸鈕,  ...
好吖,你唔好怕我煩就得啦!
你話亞女想喊咁,都係佢都好緊張自己既野先會咁,其實咁都係一件好事,只要唔好太過都可以,有要求先會進步麻,我個女同你個女唔同就係,佢唔係太緊張自己既野架,對自己無咩要求,所以次次要佢練習呀做功課要改個啲,就會唔LIKE,好似我要求佢做咁,我依家都教緊佢要有目標!

係呀!每次都要快啲冷靜下先得呀!!

作者: celialing    時間: 12-12-5 18:10

MrBeast 發表於 12-12-5 17:32
想補充一句,年紀大一些這方法有可能實行時會比較難,要同佢鬥耐力,可能要軟硬兼施會好d,最緊要keep cool ...

係呀!你都有係道理,佢個補習老師都有咁講過,我要COOL啲,因為我太心軟同友善(老師係咁講),要堅持到底,COOL啲

唔該晒你呀,我會努力!

作者: QOOGIRLZOE    時間: 12-12-8 01:53     標題: 回覆:celialing 的帖子

大家傾下心情會好點,起碼講左比一個明白既人聽,自己又舒服,點會覺得你煩喎!近排學校65週年要綵排,公司年尾我又忙,你5好介意我遲覆,我都希望可以成為朋友!

作者: MS.wong    時間: 12-12-8 22:51     標題: 引用:+本帖最後由+celialing+於+12-12-4+17:51+

作者: CarmenJack    時間: 12-12-8 23:14     標題: 回覆:大女細女都成日發脾氣,點算?真係煩死

其實可以試吓在晚上睡覺前同佢一齊瞓,熄咗燈同佢傾吓心事,問吓佢點解唔開心,點解發脾氣。
夜晚熄咗燈真係可以傾到佢平時佢唔會講ga野。我都係咁樣同囝囝溝通架。
試吓了解佢多點

作者: CarmenJack    時間: 12-12-8 23:15     標題: 回覆:大女細女都成日發脾氣,點算?真係煩死

其實可以試吓在晚上睡覺前同佢一齊瞓,熄咗燈同佢傾吓心事,問吓佢點解唔開心,點解發脾氣。
夜晚熄咗燈真係可以傾到佢平時佢唔會講ga野。我都係咁樣同囝囝溝通架。
試吓了解佢多點

作者: 小魚兒正正    時間: 12-12-10 10:05

可能佢發脾氣..有某d野在學校發生.佢講吾到你聽,我仔之前開學都好開心,跟住一日衰過一日脾氣...我揾到佢發脾氣.原因,因在學校有同學蝦佢,跟住同佢傾多左計,唉...我仔.又係7y....我都就快比佢攪到din...佢同你個女一樣....郁吓都多多野講..我比你頭痛係一叫佢做功課佢會發,...後來先知佢一做功課會諗起0個日.轉堂時d人點蝦佢...你試吓問吓你個女點解要咁先(我估有原因.),唉開學時我個仔今年好快手做哂d功課...吾駛勞氣....e家同佢同教育局傾緊轉校問題...至慘我仔重有發惡夢,我巳同佢排期番評估中心跟進.....因我巳根皮力盡,叫你呀媽吾好成日話佢...比個時間佢要做好d野...做吾好番來教佢囉唯有...你呀媽對2個同埋日日對住佢哋係好抆呀....有時比個仔攪到我好抆.我會行左去...但如果佢罵我..一定罰佢..唉加油啦...
作者: celialing    時間: 12-12-11 17:40

QOOGIRLZOE 發表於 12-12-8 01:53
大家傾下心情會好點,起碼講左比一個明白既人聽,自己又舒服,點會覺得你煩喎!近排學校65週年要綵排,公司 ...

緊係唔會啦!大家都忙啦!!65週年,真係好耐呀!!係咪香港區架!!
作者: celialing    時間: 12-12-11 17:43

MS.wong 發表於 12-12-8 22:51
小朋友要用多方面教法,最好自己湊返,先可以更了解怎樣幫囡

係呀!真係個個小朋友都唔一樣,唔可以只用一個方法!

但無辦法,我又唔可以唔做野,其實如果係我自己帶,個問題應該無咁嚴重,所以我都儘量自己放工,放假都一定自己湊番晒!

作者: celialing    時間: 12-12-11 17:46

CarmenJack 發表於 12-12-8 23:14
夜晚熄咗燈真係 ...

你依個方法我無諗過喎,不過大女就好想同我訓,成日都話有怪物架!!不過因為佢訓既時候,我多數都有好多野做緊,到我入去時佢一定訓咗架啦!

等我都要試下先!

作者: celialing    時間: 12-12-11 18:00

小魚兒正正 發表於 12-12-10 10:05
可能佢發脾氣..有某d野在學校發生.佢講吾到你聽,我仔之前開學都好開心,跟住一日衰過一日脾氣...我揾到佢發 ...
學校問題應該就唔係,因為我地平時興趣班同堆間中都有試過去接佢放學,佢係學校都有好多朋友,次次走都有好多小朋友叫佢個名,同埋佢個反應係好開心!!見佢地好似好FRIEND咁!
同埋,之前都有試過係學校有個男仔成日都整鬼佢,係校車又會係咁話佢,佢都有同我地講番,最後都解決咗啦!不過都唔係好大問題!

最近都有問佢,因為佢數學退步咗,就問佢,佢就話都唔鍾意個數學老師,因為佢成日都鬧人,成日都成班一齊鬧,無錯都要罰埋,我都有講,咁係咪有小朋友唔乖,佢話係,不過唔係全部,但老師都會全部鬧,可能咁樣就無咩心機上堂,所以就退步,都有同佢解釋番,希望會好啲!

婆婆個度都係要間中提下佢,唔好成日都話,佢係好負面架,咩都話同埋咩都唔准玩,所以可能小朋友都會反叛,但佢又慣咗同埋性格係咁,好喜歡批評,唯有多啲開解番佢地啦!!

多謝你比意見呀!

作者: sumyau1012    時間: 12-12-12 13:52     標題: 回覆:QOOGIRLZOE 的帖子

我女應該同你女同校。我都試過因為攪唔到阿女的事坐車時想喊。今升小一,真係好唔慣,日日都好似同時間賽跑,近排我女又話呢樣唔學,果樣唔學。我真係唔知點好。你女小一時有無學校外活動,我諗緊停唔停小提琴,留小小時間俾佢同我

作者: hyatt    時間: 12-12-12 17:25

我個人經驗之談,小朋友到7歲開始有自己的思想,我們作為父母要開始懂得專重他們的想法,有時候可給予他們一些看似选擇但其實並非选擇讓他們选。

上了小學是很忙,又要早睡,跟時間競賽,大人通常做事講求效率,但對教育小朋友可能真係要放慢步伐,小朋友做事慢亦是他們學習的過程之一,不要事事催迫他們,興趣班/樂器的練習真係要迁就下和作個取捨。多點用我們的耳朵去聽他們的說話,而不是你有你講,佢有佢講,你會發現緊繃的親子関係會緩和下來,陪睡是一個不錯的溝通機會。

良好的親子関係建基於愛,要讓子女感覺到你對他們的愛,而不只関心他們的功課/黙書/練琴,他們自然會樂於聽話。說話亦不能太負面,句句都「唔可以乜,唔到以物」,是難於入耳的。管教要溫和但堅持,對自己要求高的小朋友,多點跟他們強調學習的過程而不是結果。當小朋友不高興的時候,除了發脾氣有什么出路,可以教一教他們。每個小朋友脾性氣質都不同,不能一本通書看到老。

介紹一本好書給大家,書內很很多實際情境和如何跟小朋友溝通,非常值得一看,書名叫「怎樣教出好孩子」,作者是簡雷瑞怡,在三聯有售。

作者: sumyau1012    時間: 12-12-13 07:50

回復 hyatt 的帖子

Hyatt,好認同你的分享。
我覺得父母一定要體諒子女,但當子女唔合作,時間又緊迫,跟住又忘記,又吵鬧。我每日回家前都叫自己一定唔好吵佢,好體諒,但有時好難做到,吵完又心痛又後悔。

作者: celialing    時間: 12-12-13 17:46

sumyau1012 發表於 12-12-12 13:52
我女應該同你女同校。我都試過因為攪唔到阿女的事坐車時想喊。今升小一,真係好唔慣,日日都好似同時間賽跑 ...

佢有好多野學咩?
我個女又無話唔學架,除咗之前比佢試過中國舞,佢話唔學,其他野都好有興趣,你個女做功課用好多時間呀?
如果唔係真係好多就唔好停,同埋要睇下佢自己想唔想學,除非好影響學業,因為返學都好辛苦,都要有些喜歡的事做下,
我覺得咁樣可以減壓!

我地多啲傾下呀!,亞女依家P.2架啦!

作者: celialing    時間: 12-12-13 19:30     標題: 回覆:大女細女都成日發脾氣,點算?真係煩死

剛剛收工打番去,亞女又同婆婆嘈,都唔明點解唔可以冷靜啲,兩個都係咁,真係好煩!

作者: sumyau1012    時間: 12-12-14 08:32     標題: 回覆:celialing 的帖子

我係小一開學前已經cut左部份興趣班,而家只係跳舞,畫及小提琴。3樣都係佢鐘意。小提琴唔想練習,所以唔想學,跳舞又話老師惡。但我真係唔想遇到困難就放棄,都唔知點好。又唔想成日吵黎吵去。唉!

作者: sumyau1012    時間: 12-12-14 08:35     標題: 回覆:celialing 的帖子

有時好難冷靜架,我明白,因為我經常發生。但吵完真係好後悔,叫自己下次唔可以再係咁,到下次又認唔到。

作者: celialing    時間: 12-12-14 10:48

sumyau1012 發表於 12-12-14 08:32
我係小一開學前已經cut左部份興趣班,而家只係跳舞,畫及小提琴。3樣都係佢鐘意。小提琴唔想練習,所以唔想 ...
咁如果佢真係好唔願練習,就試下停,睇下佢會唔會想學番,一係就要同佢講,要學就一定要練,無得唔想唔鍾意,可能過咗一啲關口,佢就會無野,學得好好!如果KEEP到都好既,都有樣樂器識麻!

作者: chowkarman    時間: 12-12-17 12:56

其實有冇諗過, 小朋友發脾氣係未必有原因嗰喎~~~~  其實好似我哋大人咁, 有時都會有 "唔知點解" 好忟o既時候, 任何年紀o既人都會有情緒, 所以我哋唔可以抹煞佢有情緒, 而係要教佢點樣去控制同埋適當咁去處理。

當然, 經常發脾氣係唔容許, 但當佢情緒上有問題o既時候, 做父母o既係有責任去了解背後o既原因, 對症下藥, 幫助佢走出困擾住佢o既情緒。我個女八歲, 當佢發脾氣語氣唔好時, 我通常反應唔太大, 會好淡然咁講一句 : 你可唔可以用另一個語氣再答我一次??  or 如果你同我講嘢, 我咁o既態度, 我相信你都會覺得唔開心!!!  當然, 未必次次可以成功, 有時可以, 佢會自己收歛返, 但有時亦都會變本加厲, 呢個時候我就會講 : 好喇, 媽咪想終止個對話, 因為再講落去會傷害我哋感情, 我咁愛你, 我相信你都係, 所以唔希望比情緒影響到我哋, 你覺得好 d o既時候我哋再傾!!!  可能我由佢好細個嗰時已經係咁, 所以多數佢會唔出聲, 隔咗幾分鐘, 佢會 ok, 有時會道歉, 有時會當冇事發生過, 跟住我先會問返佢頭先有咩令佢咁激氣..............  記住呀, 喺小朋友發緊脾氣時同佢拉鋸係唔會對件事有幫助!!!

而且小朋友係不停發育緊, 佢身體上會有好多變化係我哋未必知道, 而佢自己亦未必可以好具體咁講到比你知, 尤其是而家o既小朋友好早熟, 荷爾蒙可能開始有輕微改變, 呢 d 都未必係可以察覺得到, 但就有機會影響佢哋情緒!!  我自己就永遠記住一點, 小朋友做咩都會有原因, 要搵出問題根本先可以改善, 但切記, 自己情緒要先做好, 否則點教都冇用!!

比老人家湊o既唔好處大家都知道, 我自己都係要返工o既媽咪,  但我寧願比佢去補習社, 放工我自己去接返去, 一來學業上唔多唔少會幫到 d, 當然唔可以完全靠哂佢哋, 但你都會輕鬆好多!!!  二來喺教導方面唔會同老人家有分歧!!!  可以不妨考慮。

最後, 多 d 同小朋友擁抱, 擁抱係極佳o既身體語言, 大家都會充分咁感受到對方o既愛, 唔好怕醜, 要成日比佢知道你真係好愛佢, 就算佢發脾氣o既時候都係!!!!

作者: celialing    時間: 12-12-17 18:12

chowkarman 發表於 12-12-17 12:56
其實有冇諗過, 小朋友發脾氣係未必有原因嗰喎~~~~  其實好似我哋大人咁, 有時都會有 "唔知點解" 好忟o既時 ...

好詳細,多謝指點,我都會試下,但去補習都有諗過,依家有專科補緊,功課又可以應付到又好似唔洗,不過如果真係要都係你講個個原因,都要心諗下先!!
作者: QOOGIRLZOE    時間: 12-12-17 18:16     標題: 回覆:celialing 的帖子

不是呀!九龍區呀!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5