教育王國

標題: 點樣幫小朋友温習外語? [打印本頁]

作者: floppybb    時間: 12-12-4 00:39     標題: 點樣幫小朋友温習外語?

外語的發音很難掌握,我仔現讀P1,上完堂好似冇上一樣,解釋抄不足又或抄錯,返到嚟叫佢讀比我聽,成日都話唔記得,其實學校有冇把全部課文錄制成sound file或CD,可以喺邊度揾到?最近學緊french,第一堂老師都有放sound file上e-homework,之後就沒有了,上堂又換了代課老師.......

作者: 一家三口    時間: 12-12-4 08:39

回復 floppybb 的帖子

換了老師, 應該是Miss Kwok 放產假, 所以換了老師. 我大囡今年小六. 以前也沒有sound file/cd 這些東西. 唯有在youtube 找些相關資料給他們聽.
作者: Laputa    時間: 12-12-4 08:51

As long as they are paying attention at school, that should be fine.  After all, what they taught is just very simple and basic.  
作者: sampapa    時間: 12-12-4 08:58     標題: 回覆:Laputa 的帖子

我兒都是上Youtube,再跟老師糾正。祝郭老師榮升媽咪。她教了我兒差不多四年。

作者: kanahose    時間: 12-12-4 11:48

如果你有用Android電話, 可嘗試下載babbel 的軟件,可用fb註冊,之後下載vocabulary,我有時都會用嚟幫阿仔糾正發音!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5