教育王國

標題: 跟本冇位,Interview 何用? [打印本頁]

作者: 1002    時間: 12-12-2 03:40     標題: 跟本冇位,Interview 何用?

我見好多貼內容都講有幾千人去in,想問…

如果學校已預留所有學位俾相關人士,如老師工友親屬,在學或畢業生弟妹(多數)等等,咁學校可唔可以唔公開收生? 免卻這幾千人的時間!對於細校而有d名氣來講我覺得唔出奇!

各位家長可以接受學校唔公開收生嗎?
作者: ck813    時間: 12-12-2 04:04

接受唔到!
作者: cclemon2009    時間: 12-12-2 04:11     標題: 回覆:跟本冇位,Interview 何用?

學校都不能咁做,做表面工夫都要啦

作者: yslgirl    時間: 12-12-2 04:25

我覺得spn咪咁lor
作者: kaitathk    時間: 12-12-2 04:32     標題: 回覆:yslgirl 的帖子

創x 都係咁 又話要識人先 跟住又話要入家長會 先至好去見:;pppp:

作者: cherryird    時間: 12-12-2 05:52     標題: 回覆:跟本冇位,Interview 何用?

作者: jiljill    時間: 12-12-2 07:18     標題: 引用:我見好多貼內容都講有幾千人去in,想問…如

原帖由 1002 於 12-12-02 發表
我見好多貼內容都講有幾千人去in,想問…

如果學校已預留所有學位俾相關人士,如老師工友親屬,在學或畢業 ...
報名費收入 = 人數 x $30

名校一般有三五千人報名,收入可達六位數字。

作者: 1002    時間: 12-12-2 08:49

如果學校剩4~5個空位,我覺得抽籤呢個方法都幾好,唔使做場大龍鳳,又有錢收!
作者: bu_mama    時間: 12-12-2 09:56     標題: 回覆:1002 的帖子

要營造是一間有要求和重视學生質素的學校,學校又点會話用lucky draw.

作者: 1002    時間: 12-12-2 10:38

回復 bu_mama 的帖子

作者: sylviawang    時間: 12-12-2 10:49     標題: 回覆:1002 的帖子

作為教學團體,學校應事先公報給outsiders的學位數量,好讓家長自己決定報定唔報。如果學額少,我地呢d細b既就唔去報,唔駛浪費時間同心機,學校老師亦唔駛咁辛苦。我去in一些kg,有d老師知道學位不多,interview表現不太好(我指老師),未開始見都感覺到面試老師好想快d收工,所以無論阿女in得幾好,我都感覺不到佢地會收。

作者: yslgirl    時間: 12-12-2 11:06

所以我覺得spn幾好, 一來佢得果60個位, 扣除了有關係人事應該位唔多, 佢索性唔收$30, 及只得6x個家長可有機會面試.  當然, 若果佢唔留位比有關係人事就更好啦.
作者: Jane1983    時間: 12-12-2 12:28

係咪大龍鳳無人知,但都應該比大家有個interview的機會!

作者: tam_bb    時間: 12-12-2 12:30     標題: 引用:情況同找工一樣,識人好過識字 +

原帖由 cherryird 於 12-12-02 發表
情況同找工一樣,識人好過識字

作者: faithmum    時間: 12-12-2 19:39

回復 sylviawang 的帖子

同意"學校應事先公報給outsiders的學位數量"
作者: Jane1983    時間: 12-12-2 19:55

好難,因為果d PN生又一樣會出去考其他K,二線的考一線,一線d考龍校,龍校甲考龍校乙,有人又去考國際。

作者: 1002    時間: 12-12-3 11:40

作者: punlik    時間: 12-12-3 12:11

作者: marcuscyrus    時間: 12-12-3 12:12

其實幼稚園學生人數的變動都好高的,我諗學校自己都好難預計可以收幾多個位,再加上有些幸運兒手持幾個offer,未到最後一刻都唔知投向邊間懷抱,學校自己都好難做,否則佢地唔駛call waiting啦,呢d 都係工作成本來。
爬下舊文就會知有哪些幼稚園出的offer比較少,自己衡量下報唔報。
其實有cutoff唔收細b的學校一樣比人話
作者: nlj1216    時間: 12-12-3 12:24

回復 yslgirl 的帖子

Agree...I know someone borrow address, use some relationships to get in.......but what can you do?  *sigh*
作者: evalau825    時間: 12-12-3 12:32     標題: 回覆:sylviawang 的帖子

完全認同sylviawang的提議。好似聖三一,明明知道收外來生的學位不多,就不應該派咁多表格啦,interview 好似想搵多過想收生。

作者: vivienfong    時間: 12-12-3 19:09     標題: 回覆:跟本冇位,Interview 何用?

作者: JYP    時間: 12-12-9 08:52

作者: 1002    時間: 12-12-9 10:10

JYP 發表於 12-12-9 08:52
回復 1002 的帖子

all they want is to accept the application fee... even though the application fee  ...
agreed

作者: vivienfong    時間: 12-12-16 08:42     標題: 引用:創x+都係咁+又話要識人先+跟住又話要入家長

原帖由 kaitathk 於 12-12-02 發表
創x 都係咁 又話要識人先 跟住又話要入家長會 先至好去見
:;pppp:

作者: Charis_mummy    時間: 12-12-16 14:07

係囉!創價係我覺得最多內部認購嘅kindergarten,一入到去見到老師個面口都知佢唔會收我個女!

同埋見到好多家長好似同老師好熟咁,我地呢批無𨶹係人仕+細B真係見黎都多餘,早知連報名費都慳番!
作者: Charis_mummy    時間: 12-12-16 14:10

係我地呢批無關係人仕+細B...
作者: torrance    時間: 12-12-17 00:05

我之前都覺得創價係陪跑,我唔識人又唔係教會,大B嚟,點知收咗下午班,我地唔係專業人仕,冇靚地址,阿B都唔見得好標青,咁都收!反而覺得唔係!
作者: pangps    時間: 12-12-17 19:46     標題: 回覆:跟本冇位,Interview 何用?

舊年in創價,完全唔識人,反而覺得呢間真係考小朋友同父母,最後收左

作者: stanley2    時間: 12-12-18 18:08

evalau825 發表於 12-12-3 12:32
完全認同sylviawang的提議。好似聖三一,明明知道收外來生的學位不多,就不應該派咁多表格啦,interview 好 ...

聰明! $50 x 1600 , 八皮野 , 幾好搵 , 人地收三十佢收五十 , 得個幾個位淨 , 收唔收都得 . 但唔好理收足九日飛. In. 又求鬼其問家長幾題野又唔多理個小朋友 . 不過d間...算巴喇.
作者: Cindyjasper    時間: 12-12-22 00:12     標題: 引用:係囉!創價係我覺得最多內部認購嘅kinderga

原帖由 Charis_mummy 於 12-12-16 發表
係囉!創價係我覺得最多內部認購嘅kindergarten,一入到去見到老師個面口都知佢唔會收我個女!

同埋見到好 ...
舊年我見過父母係專業人士,小朋友有哥哥讀緊都唔收,
今年我識有幾個有家姐亞哥讀緊都唔收。
又有本身係創價學會會員都唔收。
佢哋亦都唔係收有錢人,因見今年k1小朋友有d都係住屋邨

作者: behappydad    時間: 12-12-22 01:46     標題: 引用:情況同找工一樣,識人好過識字 +

原帖由 cherryird 於 12-12-02 發表
情況同找工一樣,識人好過識字
同意,現實是現實。
但亦有人真係考入去。

作者: vivienfong    時間: 13-4-4 22:09     標題: 回覆:跟本冇位,Interview 何用 ...

作者: sammisamlee    時間: 13-4-5 13:45     標題: 回覆:跟本冇位,Interview 何用?

吳想相信這個事實,但自己不得不認

作者: executivepapa    時間: 13-4-5 23:12

SPN 最多內部認購嘅kindergarten之一!
作者: JoJo    時間: 13-4-5 23:53

版主在此作出提醒. 會員如在文章中發表任何言論而被告誹謗,一切後果教育王國恕不負責,並保留刪除有關文章之權利,如教育王國因會員言論而需負上民事責任,將保留向會員作出追究之權利。

請會員留意, 文責自負,所有留言,不代表教育王國立場。

作者: vivienfong    時間: 13-12-21 13:34     標題: 引用:女 +

原帖由 vivienfong 於 12-12-03 發表
琢r

作者: alhkwok    時間: 13-12-21 14:32     標題: 引用:創x+都係咁+又話要識人先+跟住又話要入家長

唔係喎,我冇關係,一樣都有am offer,不過我放棄咗,因有更好選擇!

作者: jane__411    時間: 13-12-21 15:38

其實如果覺得interview都徙時間,好難幫小朋友搵到好學校!六合彩都要去買先會中,有時小朋友去interview都會學到好多野,令自己有進步,家長亦可以越黎越了解小朋友學習的需要。雖然都有學校reject我個女,但係我個女越in越有進步,越來越有自信,每次in完有禮物佢都好開心,我感到很恩慰。希望大家明白參與的重要性!!
作者: Elau719    時間: 13-12-21 15:59     標題: 引用:Quote:原帖由+kaitathk+於+12-12-02+發表創

原帖由 alhkwok 於 13-12-21 發表
唔係喎,我冇關係,一樣都有am offer,不過我放棄咗,因有更好選擇!
但聽說校長今年收大B多,是用家家長講,好心好似KV咁講明唔收十月以後唔駛玩死細B家長,唔好懶公平但其實要收大B多,size 氣:;pppp:

作者: MushroomLi    時間: 13-12-21 16:13     標題: 回覆:跟本冇位,Interview 何用?

非校友,非教友,唔識人,錢又唔多!年幾前連有創價呢間幼稚園都唔知,但感恩有offer

作者: abby0624    時間: 13-12-21 16:19     標題: 引用:創x+都係咁+又話要識人先+跟住又話要入家長

創價冇架,我地咩都唔係,都收咗我個仔。

作者: abby0624    時間: 13-12-21 16:21     標題: 引用:Quote:原帖由+alhkwok+於+13-12-21+發表唔

原帖由 Elau719 於 13-12-21 發表
但聽說校長今年收大B多,是用家家長講,好心好似KV咁講明唔收十月以後唔駛玩死細B家長,唔好懶公平但其實要 ...
今年收既K1好多都10月B,起碼我地個Facebook group 係

作者: Elona    時間: 13-12-21 20:44     標題: 回覆:跟本冇位,Interview 何用?

其實我覺得培X最假,幾分鐘in6個小朋友,有些小朋友講老師完全冇問佢問題,真係唔明收生標準點定:;pppp:,說穿了又係一場大龍鳳!

作者: gogogozi    時間: 13-12-21 23:58     標題: 引用:其實我覺得培X最假,幾分鐘in6個小朋友,有

原帖由 Elona 於 13-12-21 發表
其實我覺得培X最假,幾分鐘in6個小朋友,有些小朋友講老師完全冇問佢問題,真係唔明收生標準點定, ...
所以我對呢間學校完全無寄予希望,覺得一定唔得

作者: dadidadida    時間: 13-12-21 23:59     標題: 回覆:stanley2 的帖子

in完聖三一都有架靚靚襟玩玩具車送,去反嘔城買架都要幾十蚊啦,論收報名費最貴最唔抵,應該係啟x,記得上年收左我$60,汽球都無個

作者: jane__411    時間: 13-12-22 03:50

Elona 發表於 13-12-21 20:44
其實我覺得培X最假,幾分鐘in6個小朋友,有些小朋友講老師完全冇問佢問題,真係唔明收生標準點定, ...
是X正嗎?唔會乜問題都無問呀?係唔係小朋友無答所以話無問?我見我個女自己走入去in得好開心wor!!
作者: Elona    時間: 13-12-22 09:34     標題: 回覆:jane__411 的帖子

就是你所講呢間,有2個朋友不約而如同話老師冇問佢問題,令我覺得學校係度玩緊家長,個人意見,不喜勿插

作者: teambuilder    時間: 13-12-22 23:07

回覆 Elona 的帖子

其實interview個兩三歲既唔一定要問問題呀,觀察佢地行為已經足夠判斷係咪學校想要既人。想知道一個小朋友乖定曳,一個撘lift的時間都夠晒啦。
作者: tc001039    時間: 13-12-22 23:29     標題: 回覆:跟本冇位,Interview 何用?

其實,我只會覺得學校點都比人鬧,比你去面試又話大龍鳳,唔使面試又話唔公平又內定咁!
不如係家長報名之前考慮清楚間學校岩唔岩你好過啦,你都咁不滿學校收生方法,你就唔應該報,唔報就唔勞氣!明知間學校收生又咁又咁,又去報,報完見完又不滿!
再諗,學校做法係咁,又會唔會因為一個,幾個家長有意見而改革?家長根本控制唔到間學校行政,家長可控制的只有報唔報間學校

作者: jane__411    時間: 13-12-23 01:39

tc001039 發表於 13-12-22 23:29
其實,我只會覺得學校點都比人鬧,比你去面試又話大龍鳳,唔使面試又話唔公平又內定咁!
不如係家長報名之 ...

作者: abby0624    時間: 13-12-23 12:01

tc001039 發表於 13-12-22 23:29

完全同意!
作者: siutsunboy    時間: 13-12-23 13:30     標題: 引用:其實,我只會覺得學校點都比人鬧,比你去面

原帖由 tc001039 於 13-12-22 發表

作者: angelhobo    時間: 13-12-25 07:01     標題: 回覆:Elona 的帖子

我个仔都話入課室座一陣,老師就叫大家出來排隊拿禮物,無野做就走,我仲唔信添!

作者: feipow    時間: 13-12-25 07:21     標題: 回覆:跟本冇位,Interview 何用?

作者: boboapril    時間: 13-12-25 08:33     標題: 回覆:跟本冇位,Interview 何用?

係做勢,唔keep住幾千人報名同interview,係學校門口幫佢地做勢,點顯得學校出名同威,報名費事小,當做pr event..

作者: victoryu19    時間: 13-12-25 21:32

boboapril 發表於 13-12-25 08:33
係做勢,唔keep住幾千人報名同interview,係學校門口幫佢地做勢,點顯得學校出名同威,報名費事小,當做pr e ...
very true.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5