教育王國

標題: 德望得三分鐘時間填問卷仲慘過考會考。 [打印本頁]

作者: nlc775s    時間: 12-12-1 16:58     標題: 德望得三分鐘時間填問卷仲慘過考會考。

作者: 濼晴    時間: 12-12-1 17:20     標題: 回覆:nlc775s 的帖子

我又唔覺有幾多野要填

作者: whitepurin    時間: 12-12-1 17:42     標題: 回覆:德望得三分鐘時間填問卷仲慘過考會考。

其實我成日覺得佢係唔睇份問卷嘅...

作者: abebilo    時間: 12-12-1 18:29

其實我覺得唔係有幾多分鐘填既問題,係個人覺得唔應該一路in一路填,又唔會填得好又唔會寫得靚,除非早有預備啫,又唔係唔駛等,我坐出面前後都成個鐘,就應該呢d唔時間填啦,想家長唔出聲有好多方法,不如好似培正咁自己入去in,家長都好想睇下小朋友in既過程嘛...
作者: nlc775s    時間: 12-12-1 18:35     標題: 引用:其實我覺得唔係有幾多分鐘填既問題,係個人

原帖由 abebilo 於 12-12-01 發表
其實我覺得唔係有幾多分鐘填既問題,係個人覺得唔應該一路in一路填,又唔會填得好又唔會寫得靚,除非早有預 ...
我寧願可以等耐啲,我地去到冇乜人,差唔多直入咁滯,冇時間warm up

作者: jiljill    時間: 12-12-1 18:42     標題: 回覆:德望得三分鐘時間填問卷仲慘過考會考。

家長會 sister pauline 在答問環節話選生首先要教學理念相同,而問卷是希望了解家長的教學理念,問卷的重要性可想而知。

作者: abebilo    時間: 12-12-1 18:50

但好多個時段可以填,或之前填,唔通要考父母臨場急才及文筆...
作者: jiljill    時間: 12-12-1 18:58     標題: 引用:但好多個時段可以填,或之前填,唔通要考父

原帖由 abebilo 於 12-12-01 發表
但好多個時段可以填,或之前填,唔通要考父母臨場急才及文筆...
不給你思考的時間,希望你"我手寫我心"!

作者: BeeBee1129    時間: 12-12-1 19:04     標題: 回覆:德望得三分鐘時間填問卷仲慘過考會考。

我得自己一個帶小朋友去in,又睇住小朋友表現又一路填……結果填得幾句,係唔係入選果d都一定要second in?

作者: cloudwingwing    時間: 12-12-1 19:24     標題: 回覆:德望得三分鐘時間填問卷仲慘過考會考。

你形容得好好笑。

作者: bonbon1106    時間: 12-12-1 19:34

I think pick around 500 kids to 2nd in. 15/1 will collect letter for 2nd in or not. 2nd in after CNY.
作者: linda4    時間: 12-12-1 19:48

jiljill 發表於 12-12-1 18:58
不給你思考的時間,希望你"我手寫我心"!
Support!! Can't agree more!!  ^_^

作者: yslgirl    時間: 12-12-1 19:53

比時間您填=做project; 即埸填=考試,各有各特色。
作者: bonbon1106    時間: 12-12-1 19:58

I heard that pick 1 kid in a group to go 2nd in... if really all are similar, then may see the paper.
作者: kbi    時間: 12-12-1 20:28     標題: 回覆:德望得三分鐘時間填問卷仲慘過考會考。

A daddy tried to fill the form by referring something on his i-phone. The staff asked him to stop doing that.

作者: jiljill    時間: 12-12-1 20:38     標題: 引用:A+daddy+tried+to+fill+the+form+by+referr

原帖由 kbi 於 12-12-01 發表
A daddy tried to fill the form by referring something on his i-phone. The staff asked him to stop do ...
I guess he wanted to refer to the Bible.  Same philosophy = religion? Perhaps.

作者: kbi    時間: 12-12-1 20:48     標題: 引用:Quote:原帖由+kbi+於+12-12-01+發表A+daddy

原帖由 jiljill 於 12-12-01 發表
I guess he wanted to refer to the Bible.  Same philosophy = religion? Perhaps.
I guess his wife prepared the answer and his role is copying it on the form.

作者: sarubuta    時間: 12-12-1 20:53

kbi 發表於 12-12-1 20:48
I guess his wife prepared the answer and his role is copying it on the form.

哈哈, 我都估係咁.

但上星期見, 老師話俾5分鐘填, 早1分鐘會提.  所以大約過了3分鐘就提時間差唔多, 但仲可以填多陣.  真係好似考試, 有D壓力.

作者: BabyMiMi    時間: 12-12-1 23:00     標題: 回覆:sarubuta 的帖子

點解我冇問卷填?佢比漏左我?

作者: hastalavista    時間: 12-12-1 23:03

kbi 發表於 12-12-1 20:28
A daddy tried to fill the form by referring something on his i-phone. The staff asked him to stop do ...
照抄有咩意思!?
OR 100﹪ 背書式跟足,又一定會收?

作者: miulingc    時間: 12-12-1 23:52

同意. 真係好似考試. 小朋友又係後面面試, 根本專心唔到. 真是怕係自己累咗阿囡......

作者: CLF_BB    時間: 12-12-2 00:10     標題: 回覆:德望得三分鐘時間填問卷仲慘過考會考。

我已睇得好開,咁多人in嘅學校唔入完全同小朋友能力無關,入到除左有"表現"仲要講"運"。         

我一個人帶小朋友去。  開頭我個心飛左去小朋友度,望住佢俾鼓勵眼神佢,等佢個心定左我至開始填...我快手快腳填幾行就交,跟住拿拿聲坐去小朋友後面支持佢。好趕,覺得自己填得好求其

作者: sarubuta    時間: 12-12-2 00:18

BabyMiMi 發表於 12-12-1 23:00
點解我冇問卷填?佢比漏左我?

你係一個家長陪入課室定兩個陪?

坐背著面試老師在課室後面那行椅, 就會有老師"派卷考試".  
坐小朋友後面果行的家長就係俾心信小朋友

如果得一個家長陪, 我唔知安排係點, 但之後好似見有家長話可以照坐小朋友後面果行填問卷, 如果冇填過, 咁可能真係漏左

作者: ytbb    時間: 12-12-2 01:54     標題: 回覆:cloudwingwing 的帖子

其實興趣班個題,答有參加好不好嗝呢?校長又話直升機家長不適合呢間學校,寫有會不會覺得催谷小朋友,返來唸緊呢個問題

作者: jiljill    時間: 12-12-2 03:09     標題: 引用:其實興趣班個題,答有參加好不好嗝呢?校長

原帖由 ytbb 於 12-12-02 發表
其實興趣班個題,答有參加好不好嗝呢?校長又話直升機家長不適合呢間學校,寫有會不會覺得催谷小朋友,返來 ...
我有幾位同事的小朋友讀GH,他們異口同聲說這學校很 "谷",要求家長參與度很高,並非如 sister pauline / 吳校長所述的 "愉快學習"

作者: v_vcsl    時間: 12-12-2 09:20

我認為學校應該係重視份問卷既,因為佢講明5分鐘,即係佢希望你自己處理好答題時間啦!而且佢唔比家長開住電話抄,0甘就更加明白點解佢唔預先派比家長填,可能就係唔想有抄襲或請槍叫人幫家長填。而且5分鐘答兩題都好合理。同埋佢可以比兩個家長入,就好明顯想有一個家長專心填好份問卷,唔係為左轉移視線或避免家長幫小朋友而有填問卷呢part。

反而in SC時,我就覺得學校係唔重視份問卷,第一因為只係一位家長入,第二根本太多問題係唔夠時間填,一定填唔晒,第三個老師話填唔晒冇所謂啦!所以我估SC填問卷係為左轉移家長視線多。
作者: QQMonkey    時間: 12-12-2 11:12

jiljill 發表於 12-12-2 03:09
我有幾位同事的小朋友讀GH,他們異口同聲說這學校很 "谷",要求家長參與度很高,並非如 sister pauline /  ...
不如我和大家分享下,小女在德小就讀,谷唔谷真的看小朋友語文能力好唔好,功課量絕對比其他地區名校小,今年轉了校長,又多了一位curriculum consultant, 功課質素比以前好,少了抄寫,考試是考學生的理解多於背誦,課程很有系統,沒有教淺考深,學生只要平時上堂留心,做好練習,你會覺得女兒真的進步不少,當然她不竟是一所傳統學,一定有所要求,我站時的評語是,傳統得來不死板,和本人要求理念很相同。
對家長要求高:我想學校不希望父母完全放手,對雙職父母可能較吃力,試問如夜放工,小朋友又不是自動波做好功課,要等埋你放工先一齊做,那就真的要晚晚做到10、11點了。

作者: jiljill    時間: 12-12-2 11:35     標題: 引用:Quote:jiljill+發表於+12-12-2+03:09+我有

原帖由 QQMonkey 於 12-12-02 發表
不如我和大家分享下,小女在德小就讀,谷唔谷真的看小朋友語文能力好唔好,功課量絕對比其他地區名校小,今 ...
正是,我同事說幾乎每晚十一二點才可以睡。但這所學府名氣大,校舍新,又是龍校,怎辛苦也希望女兒可以被取錄。

作者: ytbb    時間: 12-12-2 11:45     標題: 回覆:jiljill 的帖子

原來如此,甘大家興趣班個題都有寫?我寫否

作者: ytbb    時間: 12-12-2 11:46     標題: 回覆:ytbb 的帖子

看來會扣分的了

作者: yslgirl    時間: 12-12-2 11:56

死啦, 口多多o係面試最後老師派緊貼紙比其他小朋友時, "own"前同個囡講記得講唔該tim, 唉, 都唔知點解咁行為失常, 只怪自己太著緊, 咁直昇機, 實扣分!  
作者: sarubuta    時間: 12-12-2 17:19

ytbb 發表於 12-12-2 01:54
其實興趣班個題,答有參加好不好嗝呢?校長又話直升機家長不適合呢間學校,寫有會不會覺得催谷小朋友,返來 ...
答的時候我都有諗呢個問題.   

最後我有如實寫阿女weekend 返緊的music playgroup(事實她只有music playgroup 一種課外活動).   因為我知到Good Hope 一向重視choir, music playgroup 都係去唱歌仔, 我覺得Good Hope 會鐘意.  再者, 我覺得都係估估o下, 不如如實寫, 睇學校點睇.  

二千幾人報收百幾人, 好睇運氣, 平常心好了

作者: ytbb    時間: 12-12-2 22:30     標題: 回覆:sarubuta 的帖子

都係,囡囡係屋最仲意唱呢兩首歌,仲係邊唱邊跳添,結果坐果度完全冇反應,見到心裡真有啲唔開心

作者: hastalavista    時間: 12-12-2 22:35

我地都係照實寫~~阿女有返MUSIC PLAYGROUP,無理由唔寫
作者: dicksonon    時間: 12-12-3 21:51

ytbb 發表於 12-12-2 01:54
我答咗冇呀,因為真係冇。但我見隔離嘅都寫兩三樣,我寫冇,都唔知係好定唔好呀!寫冇,又驚老師覺得我哋唔識栽培個女。我都有呢個問題,學校話唔會催谷,但我做老師啲朋友話你預咗辛苦!
作者: dicksonon    時間: 12-12-3 21:57

我填問卷時都填得好急,寫錯字就劃咗再寫,攪到份form好花,交表後先發覺自己寫錯別字,好內疚,覺得自己累咗個女。
作者: WKFai    時間: 12-12-3 22:23     標題: 引用:我填問卷時都填得好急,寫錯字就劃咗再寫,

原帖由 dicksonon 於 12-12-03 發表
我填問卷時都填得好急,寫錯字就劃咗再寫,攪到份form好花,交表後先發覺自己寫錯別字,好內疚,覺得自己累 ...
我都係咁,手都震理,因為次次都係媽咪入去,佢已經好似部面試機器咁應付自如,我就新手初哥,所以好緊張,如果阿女唔得我都要付點責任的。

作者: ytbb    時間: 12-12-3 22:45     標題: 回覆:dicksonon 的帖子

係呀,都好矛盾嗝,囡囡都冇特別參加興趣班,其實在家都仲意唱歌跳舞,見到in時都坐係果度,反而lnKV,sc都有唱歌,都冇解,比較慢熱型,來趕準備同姐姐一起參加體操跳舞班,希望鍛鍊下自信心同大膽的,問卷都冇填,大家都有努力就夠,畢竟學位有限,順其自然吧

作者: margarita0510    時間: 12-12-8 07:12     標題: 回覆:德望得三分鐘時間填問卷仲慘過考會考。

我都寫冇興趣班,因為係事實

果日咁group in法,都唔知點評分。係咪會有2nd in?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5