教育王國

標題: 請問有冇关於藍田Think用家分享? [打印本頁]

作者: dotty6    時間: 12-11-14 19:10     標題: 請問有冇关於藍田Think用家分享?

Think收左bb.當然开心。但想進一步了解呢間學校的老師是否有愛心?仲有見到不同分校的jm都关心pn是講廣東話少英文。我又ok,因為k1可揀英普或英粤。但d forum講講下我都开始諗係咪問題!?同埋日後通常会考咩小学?私小?直資?一大抽問題???????因為真係唔知係咪要谂埋小学、中学

作者: tuelovefei    時間: 12-11-14 19:12     標題: 回覆:請問有冇关於藍田Think用家分享?

我都想知

作者: oken    時間: 12-11-14 19:29

見到不同分校的jm都关心pn是講廣東話少英文,講講下我都开始諗係咪問題!?  <<<我都有咁既煩惱...依家先知原來間間分校上英文既長短時間不一
作者: dotty6    時間: 12-11-14 21:13     標題: 回覆:請問有冇关於藍田Think用家分享?

其實如果升think k1,我又唔太担心佢英文唔得。大家諗下,pn咪多做自理排洗之類!?同埋我个人都buy先學好母語,再多學其他語言!不過真係較少响度有媽媽提及呢間分校的情況,所以想聽多d,例如老師點,小朋友學自理及戒片,升小問題等。

可能有家長覺得我諗太多(所以不喜勿read,不喜勿插),不过因為冇經驗,身邊的朋友都讀其他学校,梗想知多d.同埋每个月四五千,真想了解多d!

真係冇諗過讀書姐,要想咁多,點玩!?

作者: fafapot    時間: 12-11-14 21:15     標題: 回覆:請問有冇关於藍田Think用家分享?

學校網頁有post升小result, 我見好多小朋友都讀主流小學,唔係咁多人讀 international school.

作者: starry_night    時間: 12-11-14 22:46

回復 oken 的帖子

甘請問麗港城THINK每日有幾多英文同普通話?
作者: oken    時間: 12-11-15 16:01

starry_night 發表於 12-11-14 22:46
回復 oken 的帖子

甘請問麗港城THINK每日有幾多英文同普通話?
響另一條THREAD有MAMA打左去問,學校回覆英文普通話每日各15分鐘

作者: starry_night    時間: 12-11-15 16:46

Thanks for your information!
作者: tuelovefei    時間: 12-11-15 16:53

雖然英文普通話每日各15分鐘, 但佢既解釋係坐定定既15分鐘. 因小朋友大部份時間不會坐定定.  而其他時間都有機會接觸外籍老師, 同出PLAYGROUND 玩外籍老師都會睇住.  一個本地一個外籍老師帶10-12人一班.  你地可唔可以比D意見, 講出來大家參詳一下.  我有OFFER 係好開心, 但而家日諗夜諗究竟自己會唔會揀錯....值唔值得比呢4千幾蛟....

作者: couple    時間: 12-11-15 17:54     標題: 回覆:請問有冇关於藍田Think用家分享?

我都係考慮當中。因為現在綠茵安寧和Think 都收下午班。綠茵英普,Think 英粵,其實一心日後讀直資或主流學校。。請給意見。

作者: starry_night    時間: 12-11-15 20:55

其實THINK系我系TKO, KT區最心儀既學校。語文好又唔會太谷,雖然KLN TONG名幼收就另計
作者: tuelovefei    時間: 12-11-15 21:25     標題: 回覆:請問有冇关於藍田Think用家分享?

但方方不是名幼呢!

作者: dotty6    時間: 12-11-15 22:02     標題: 回覆:starry_night 的帖子

starry night...可否分享think如何令你心儀?

作者: starry_night    時間: 12-11-16 08:37

以無學卷既幼稚園黎講, THINK有戶外地方及有蓋操場, 比GREENVILLE商場地鋪好, 又有NET, 比TELFORD INT' 有部分英語老師係本地人好,
而且又有JM話師生比例低, 語文好, 又有好多PN考到KLN TONG K1, 所以應該QUALITY有番咁上下
以上係小妹之愚見, 不喜勿插
作者: tuelovefei    時間: 12-11-16 09:51

回復 starry_night 的帖子

你點樣知道好多人考到kln tong k1架?  thx
作者: starry_night    時間: 12-11-17 11:13

回復 tuelovefei 的帖子

我之前係BK睇到架,不過搵唔番。。。不過呢條THREAD都幾有用http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2455054&fromuid=700536

作者: tuelovefei    時間: 12-11-17 11:19     標題: 回覆:starry_night 的帖子

咁你是揀think嗎?pm嗎?如是我地小朋友可能做同學仔了

作者: starry_night    時間: 12-11-17 11:40

YES, PM! I'm waiting for YORK result but my hubby prefers THINK as he's annoyed by the principal during the information session and he doesn't agree with the teaching philosophy.

BTW, my friend said the book fee for K1 each term is $3XXX. Be prepared!

作者: mancyf    時間: 12-11-29 00:14

My son also is PN pm, I have given up Ming Wai (Prince Edward) and take THINK. Hope it is rele a good school la...But I want to change to AM class..
作者: dotty6    時間: 12-11-29 09:48     標題: 回覆:請問有冇关於藍田Think用家分享?

你地係咪冇諗住讀上K呢?

作者: tuelovefei    時間: 12-11-29 10:07

回復 starry_night 的帖子

Thank you..
作者: angelhk    時間: 12-11-29 18:14     標題: 引用:你地係咪冇諗住讀上K呢? +

原帖由 dotty6 於 12-11-29 發表
你地係咪冇諗住讀上K呢?
有呀!但係係咪大部份情況下都可直升K1?

作者: ffbabe    時間: 12-11-29 18:49     標題: 引用:Quote:原帖由+dotty6+於+12-11-29+發表你地

原帖由 angelhk 於 12-11-29 發表
有呀!但係係咪大部份情況下都可直升K1?
我仔仔都係麗港城THINK 收左pm…我同我bb papa 都幾滿意, 但係都係有好多野唔係幾了解。我都好想知佢地pn 收左幾咪都會直上K???

作者: ffbabe    時間: 12-11-30 07:37     標題: 回覆:請問有冇关於藍田Think用家分享?

我地都決定比仔仔返佢pm 班啦,最遲聽日返留位費,各位有offer 既mama 決定好未?

作者: Bbsbaba    時間: 12-11-30 11:03

my twins get P.M. offers and already paid the registration fee, hope to see your son soon
作者: cyndiwong    時間: 12-11-30 11:10

作者: dotty6    時間: 12-11-30 16:52

cynidwong,想請問k1有英普同英粵班,會唔會好多人上讀英普所以入唔到.唔知你知唔知呢?
作者: oken    時間: 12-12-1 13:50

請問學校有無校車往返TKO?定要自已響外面搵褓姆車?去過褓姆車版搵唔到有TKO vv LT,請問有介紹嗎?謝
作者: dotty6    時間: 12-12-1 23:31     標題: 回覆:oken 的帖子

oken...我問过學校話校車有TKO線,你不妨再double check....不過有少少驚会否因少人而cancel...

作者: oken    時間: 12-12-2 13:02

dotty6 發表於 12-12-1 23:31
oken...我問过學校話校車有TKO線,你不妨再double check....不過有少少驚会否因少人而cancel...

...
唔該晒您^^

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5