教育王國

標題: 如果係FTM, 收既機會會大點嗎? [打印本頁]

作者: ella1029    時間: 12-11-14 10:44     標題: 如果係FTM, 收既機會會大點嗎?

如題!!如果係FTM(full time mama), 收既機會會大點嗎?
作者: 小曳人    時間: 12-11-14 10:52

我估如果媽媽有學歷,再加FTM先會有明顯好處,特別係報傳統小學時
你可以想像.. 媽媽响屋企主要係教仔,等同多個私人補習老師
作者: marcuscyrus    時間: 12-11-14 10:56

小曳人 發表於 12-11-14 10:52
我估如果媽媽有學歷,再加FTM先會有明顯好處,特別係報傳統小學時
你可以想像.. 媽媽响屋企主要係教仔,等 ...
早知寫自己ftm啦,我咪又係全天候在家~_~

作者: qooqoobaby2010    時間: 12-11-14 11:02

唉, 寫FTM著數多多. 講真..學校會有人CHK 係唔係?
作者: cat8141210    時間: 12-11-14 11:07

小曳人 發表於 12-11-14 10:52
你可以想像.. 媽媽响屋企主要係教仔,等 ...
人地我唔知...
我係在職媽媽,
但如果又要有學歷又要我在家唔返工做FTM...
除非個老公好有錢...= =
好明白做FTM係可以同小朋友好CLOSE,
但應該好多人都係為左比小朋友更好而選擇返工吧?

作者: 小曳人    時間: 12-11-14 11:14

所以大家唔駛擔心,呢類人唔多!
作者: ella1029    時間: 12-11-14 11:16

我都係在職媽媽....但我見有d學校好睇重呢樣野...當interview答爸爸媽媽要工作時, miss即時變瞼+寫在d野係張form道...最後結果係唔收...
作者: KTP    時間: 12-11-14 11:19

係呀, KV interview時, 好重視這個point.
作者: cat8141210    時間: 12-11-14 11:22

ella1029 發表於 12-11-14 11:16
我都係在職媽媽....但我見有d學校好睇重呢樣野...當interview答爸爸媽媽要工作時, miss即時變瞼+寫在d野係 ...
唔知你講係邊間,
但如果我遇到呢d miss會變臉,
間學校幾好我都唔會打算入,
因為學校唔識得以人為本,
知唔知父母要打工要搵食的?
唔搵食邊有錢比最好既小朋友?
唔係FTM又有咩問題?
如果佢介意既,
SORRY我都會好介意我既小朋友比佢地教,
BYEBYE啦同佢.

作者: 小曳人    時間: 12-11-14 11:23

ella1029 發表於 12-11-14 11:16
我都係在職媽媽....但我見有d學校好睇重呢樣野...當interview答爸爸媽媽要工作時, miss即時變瞼+寫在d野係 ...

呢個唔係一定

一間學校無可能收哂FTMbb

我大仔當年報4-5間,得一間熱門學校唔收,我會話係位少,佢技不如人,但唔會賴因為我地兩公婆都要搵食,何況~如果間學校真係要咁揀人,唔收都無所謂,唔啱我!

作者: ManMan918    時間: 12-11-14 11:25

而家唔同以前, 媽咪都要出去搵食, 我又唔覺得有咩問題, 親子關係應重質唔重量.
作者: ella1029    時間: 12-11-14 11:31

其實兩公婆工作,都係希望生活舒適d, 比bb好d既野...學校著重呢點都冇計!!我唔會因為咁而唔做野law
作者: cat8141210    時間: 12-11-14 11:36

ella1029 發表於 12-11-14 11:31
其實兩公婆工作,都係希望生活舒適d, 比bb好d既野...學校著重呢點都冇計!!我唔會因為咁而唔做野law ...
我知唔可以乜都靠人(包括62 99 工人)
但正如我老公話齋,
如果媽媽係高學歷但留在家做工人既工作,
不如出去搵多D錢去令BB既生活好D?
搵個工人都只不過係幾千...
但我總會收工回家的,
唔可以咁樣就否定我係冇教好個小朋友!

作者: Babycheriehk    時間: 12-11-14 12:16     標題: 引用:+本帖最後由+ella1029+於+12-11-14+11:17+

原帖由 ella1029 於 12-11-14 發表

我都係在職媽媽....但我見有d學校好睇重呢樣野...當interv ...
吓,真係會有學校咁睇?

作者: suki9876    時間: 12-11-14 12:20

作者: Vijoyce    時間: 12-11-14 12:51

都唔係呀..我考果間都有問呢個問題.. 我好直咁答: 兩個都要番工。(出黎仲有少少後悔咁老實. ) 但收左AM班呀..

期後考果D我就答: 係.. 兩個都要番工, 但每日都有幾個鐘親子時間~
作者: AthenaNG    時間: 12-11-14 12:55     標題: 回覆:ella1029 的帖子

我囡間學校夠日日有班唔洗做嘅ftm 係學校出面聚集啦,又唔見得佢哋可以教到佢啲小朋友喎,滿口普通話,新移民多,有能力都出去返工搵多啲$比小朋友學下嘢啦!香港咁嘅環境,唔係兩公婆出去做野,點養到啲小朋友呀?

作者: bonbon1106    時間: 12-11-14 12:58

Some of the school really like :
1: FTM
2: have a helper at home.
3: not live with grandparent.

some also like to see which hospital is the kid from, which "private or public" clinic do the injection.

But sure not all schools like that.
作者: cat8141210    時間: 12-11-14 12:58

我真心講一句,
我唔覺得在職媽媽=會依賴晒學校去教小朋友,
好似我咁,
個女早上返學,
中午回家現在是麻麻爺爺湊,
之後應該會係工人湊,
晚上我同老公回家都係自己湊返,
我唔覺得我冇時間比到個女,
我要返工但不代表我唔關心個女,
相反我係好多時都打電話去幼稚園問呢樣果樣,
我問到都覺得自己會唔會太煩到學校?
62 99都有幫手教個女,
唔係下下都一定要個ftm係度日對夜對先教得好個小朋友架嗎?

作者: allysharlin    時間: 12-11-14 13:01

講真我都想做FTM,但又要供樓、每月大把洗費,鬼唔知ftm對小朋友好。但每日我地都盡量放工回家去陪小朋友,重質唔重量。
作者: cclemon2009    時間: 12-11-14 13:02

Kv 有問呢條問題,仲要知清楚我點返工時間
作者: ella1029    時間: 12-11-14 13:28

可能有d學校鍾意ftm既原因係可以幫手做學校義工
作者: isa_ty    時間: 12-11-14 13:30     標題: 回覆:如果係FTM, 收既機會會大點嗎?

講真ftm亦吾代表小朋友被照顧得好。大把將個b交比工人,自己出街,打牌。如果學校睇呢d咁重,我覚得太

作者: cclemon2009    時間: 12-11-14 13:39

回復 isa_ty 的帖子

同意,放假都交比工人,自己去shopping,話自己湊吾掂,或者叫工人帶小朋友去公園玩,自己休息
作者: ChuChuChat    時間: 12-11-14 15:14     標題: 回覆:如果係FTM, 收既機會會大點嗎?

我懷疑答FTM 係咪真係收既機會大D。我覺得如果媽咪係公司高層,有社會地位,收既機會重高 ,因為佢地connection 好,有咩事幫到學校。而且佢地多啲資源請人睇小朋友,1個工人唔夠請夠2個。唔識學術補到識,唔會煩到學校。
寫FTM 好容易,要寫公司高層要真係有職位有地址。

作者: HadesBB    時間: 12-11-14 15:40

其實在職媽媽都為子女付出好多,我諗學校唔會咁唔公平掛, 老實講我之前做FTM同而家做在職媽媽都冇分別一樣為小朋友付出好多時間心機,特別係十一月,我已經放咗6日NO PAY LEAVE喇, 其實D學校都會諗到啦,佢安排係平日INTERVIEW我地都冇叫工人去啦,所以在職全職都未必係考慮因素既
作者: webpaupau    時間: 12-11-14 16:08     標題: 引用:其實在職媽媽都為子女付出好多,我諗學校唔

原帖由 HadesBB 於 12-11-14 發表
其實在職媽媽都為子女付出好多,我諗學校唔會咁唔公平掛, 老實講我之前做FTM同而家做在職媽媽都冇分別一樣為 ...
講得好。我三個月前是在職,我的工作是一般幼稚園也頗喜愛的,但姐姐走了,又冇家人幫手,只有做全職媽媽。所以有一些幼稚園填寫時是有工作,有一些是全職媽。結果是六間有五間收,一間waiting。

作者: Joiv    時間: 12-11-14 16:29

學校希望媽媽FTM,我估係因為可以多的時間參與家教會和幫忙做義工,多點時間參與學校活動。
今時今日,雖然話2歲人仔,但我相信各位媽媽爸爸都已經買了不少學前教育TOOLS在家,希望盡快TRAIN UP阿囡阿仔文武雙全。
就當2千人來面試,當中有1/4人順利通過面試問題,都有成500人啦,就學校收生200,都有300要放棄,咁你話校方跟住係咪迫於無奈都要以考生家庭背景,父母教育程序等等再進行選擇。如果唔係,又如何在500人中選出200人呢?

作者: Joiv    時間: 12-11-14 16:31

我填過數家學校好似見工時填個張FORM咁,要寫父母最高學歷,如果唔係要選擇埋父母,又為何要填呢的資料呢?
作者: FerreDeng    時間: 12-11-14 16:33     標題: 回覆:如果係FTM, 收既機會會大點嗎?

個人認為,如果係FTM,小朋友係學校有D乜活動或興趣班,會讓家長參加同做義工。有D乜事可以即刻到學校。有D功課或勞作想家長親自同小朋友一齊做,而唔係當爸媽收工返到屋企,望住已熟睡的小朋友或者玩一陣就"俾返"姐姐。其實只有真正的FTM先可以體會當中的辛苦和喜悅。

作者: ella1029    時間: 12-11-14 16:57

其實各有各辛苦...如學校係注重家長參與...機會一定比FTM!!!
作者: Happylovehappy    時間: 12-11-14 17:23     標題: 回覆:cat8141210 的帖子

人地咁多間學校都問呢個問題,就知FTM对小朋友成長好啦!学校,老師有他們的專業知識,知道甚麼对小朋友重要。有好多好多野工人是不能替代媽媽的,例如工人不能教功課,閱讀图書時不講解,不会教品德上的事(教壞就会);所以FTM在家並不是做工人的工作!

作者: Joiv    時間: 12-11-14 18:02

回復 Happylovehappy 的帖子

我地呢的在職媽媽當然非常明白你所講道理啦,講得衰的『鬼唔知阿媽係女人未?』,如果老公一個能應付家中所有開支,邊個媽媽唔想日日親手接送仔囡返學放學???
作者: ashleycece    時間: 12-11-14 18:22     標題: 回覆:如果係FTM, 收既機會會大點嗎

呢個世界真已經有佢一套標準,如果你填full time father 咁會點?一定唔收?

作者: Shamuslau    時間: 12-11-14 18:52

Happylovehappy 發表於 12-11-14 17:23
人地咁多間學校都問呢個問題,就知FTM对小朋友成長好啦!学校,老師有他們的專業知識,知道甚麼对小朋友重要 ...
非常認同!乜野ftm在家做工人的工作, 講得咁難聽! 我自己都算高學歷FTM(Overseas degree), 亦冇請工人, 我認為可以睇住小朋友成長好重要, 錯過左就冇! 而且覚得為佢地煮飯做家務好正常. 唔通自己去返工, 請個工人做屋企野就覚得自己好高尚?其實返工比湊細路易好多, 搵多幾個錢比佢地學多幾樣野真係咁重要?

作者: 阿早!    時間: 12-11-14 19:22

我係FTM, 亦算高學歷, 家中亦有工人, 但我兒考學校都係WAITING多。
作者: monyshek    時間: 12-11-14 19:35     標題: 引用:Quote:Happylovehappy+發表於+12-11-14+17:

原帖由 Shamuslau 於 12-11-14 發表
非常認同!乜野ftm在家做工人的工作, 講得咁難聽! 我自己都算高學歷FTM(Overseas degree), 亦冇請工人, 我 ...
Agree...其實自己覺得全職在職媽媽同樣辛苦的。本來唔想留言評論,但覺得有d人留言過份,咩有能力都出嚟做嘢揾多個錢俾小朋友學嘢?咩係屋企做工人嘅嘢?咩d新移民滿口普通話掛住打牌?咩意思?我唔係高薪厚職、專業人仕,但要塭工賺錢亦唔會揾唔到,我哋放棄工作,甚至放棄社交圈子,放棄可以揾錢買多件衫買多對鞋嘅機會去全職湊小朋友,我無工人可以幫我湊仔而自己去玩,寧願同老公洗少d,辛苦d就係想好好照顧小朋友,由小朋友出世到現在都係一手一腳在照顧,呢d係錢買唔到架,到佢哋返學k1時,我會唔再介意自己做咩工(以前總會揀工),甚至茶餐廳寫單亦無所謂,只但求配合到小朋友放學放假時間,令自己可以繼續照顧小朋友之餘又可以幫補下屋企,係我在媽媽會認識的媽媽,好多都係咁樣係度做緊ftm,所以都請你哋呢d咁辛苦在為自己小朋友努力的在職媽媽理解一下而唔好咁樣講說話,唔好攞我哋同d不負責任的媽媽比較
此外回樓主,我上pg的亞sir都的確有講過in學校時填ftm的係唔多唔少會有d優勢的

作者: tekkulas    時間: 12-11-14 19:41     標題: 引用:個人認為,如果係FTM,小朋友係學校有D乜活

原帖由 FerreDeng 於 12-11-14 發表
個人認為,如果係FTM,小朋友係學校有D乜活動或興趣班,會讓家長參加同做義工。有D乜事可以即刻到學校。有D ...
我同意!如果有得撰擇,即係有個信得過,平日可以安全地照顧小朋友的人,又教到基本同齡慨野,例如: 自己食飯,洗手,介片…我令可番工!但當你見到個小朋友咩都吾識,日日只見住姐姐99,一見其他街外人狂喊!番工回來就聽投訴工人的無奈小事!你們忍受到嗎? 我做了ftm後,沒有放工的時間,很辛苦有誰知道! 大家做人媽媽都好偉大,只是幸運的你們有相信人幫你照顧了小朋友!這是福氣,好好珍惜

作者: suki9876    時間: 12-11-14 19:48

作者: KEH    時間: 12-11-14 20:10     標題: 引用:Quote:原帖由+Shamuslau+於+12-11-14+發表

原帖由 monyshek 於 12-11-14 發表
Agree...其實自己覺得全職在職媽媽同樣辛苦的。本來唔想留言評論,但覺得有d人留言過份,咩有能力都出嚟做 ...
講得好好。 我都好同意妳所講!!

作者: eebabyma    時間: 12-11-14 21:22     標題: 引用:Quote:Happylovehappy+發表於+12-11-14+17:

原帖由 Shamuslau 於 12-11-14 發表
非常認同!乜野ftm在家做工人的工作, 講得咁難聽! 我自己都算高學歷FTM(Overseas degree), 亦冇請工人, 我 ...
非常認同,我自己都係ftm,亦係degree holder,家中沒有工人姐姐,我就是每天在家中做著你們所說的工人的工作,清潔,買餸,煮飯一腳踢,好老實,少了我的收入,我小朋友一定沒有你們的孩子這麼多享受,這麼多多餘錢去上興趣班,但我有更多時間看著小朋友成長,陪他看書,畫畫,行公園,踏單車,做功課,我亦相信我小朋友從中會有所得著,有得必有失,只要選擇自己認為對小朋友最好的路就是了.
話說回來,我小朋友今年亦是在一所較熱門的kg讀K1,我和班中的家長亦有聯絡,但我不覺得我們當中有很多ftm,極其量全班30人都唔多於5個,所以我自己不覺得ftm對考kg有特別的優勢,大家加油吧

作者: babeBBDoll    時間: 12-11-14 22:14     標題: 回覆:如果係FTM, 收既機會會大點嗎

我是FTM,我也是 overseas degree holder, 我冇請工人的,我就是天天在家中照顧小朋友,全年無休的,FTM都好忙架!請大家多多包容,我明白各人觀點不同,但希望唔好講到FTM連幾千蚊人工既姐姐都不如!之前家中找的工人真係唔满意,自問請一個可完全放心既工人姐姐是一樣好難既事,我見佢地同小朋友出街大部分都遊魂一樣,不停傾電話,玩電話,周街拖住小朋友但掛住周街傾計,自問一百個唔放心不如唔請算了,自己辛苦D做埋佢,因言語上對FTM不太公平吧,我地都付出左好多

作者: bobo82hk    時間: 12-11-14 22:26     標題: 回覆:如果係FTM, 收既機會會大點嗎?

世上只有媽媽好,無論在職、在家,都系為兒為女為家庭!

作者: karlilau    時間: 12-11-14 23:41     標題: 回覆:如果係FTM, 收既機會會大點嗎

選擇在職吾需要攻擊ftm 。各人選擇吾同。互相尊重吧,學校鍾意ftm 都好正常。有免費義工。小朋友有咩問題家長又可以即時跟進。如果在職佢怕大家忙難請假

作者: ting-ma    時間: 12-11-14 23:50

作者: Vana    時間: 12-11-14 23:56

講講下, 變左好多ftm在申訴 我都好明白....因為我都係其中一份子, ..... 我認同無論在職or全職媽媽都一樣辛苦..... 各有難處.... 正如用工人姐姐唔一定係想責任交比姐姐, 睇下你點運用同埋點去睇姐姐既角色既o者....

我雖然係一個有工人的ftm, 但大部份既野都唔會假手於姐姐..... 而家我陀住38wk+既大肚, 一樣係我自己每朝帶囡囡去晨運/ 玩大約1.5小時....姐姐就係屋企清潔....返到屋企, 好多時阿囡食既野, 面包, 蛋糕都係我自己整既... 阿囡nap time既時候, 都係我自己去買餸....飯都好大部份我會親自下廚... 岩岩亦都係我暗完阿囡瞓覺先走黎上網.... 所以有工人既ftm都未必係大家諗到咁自己會去shopping掉低小朋友.... 姐姐其實都可以只係幫輕下既角色....

答番樓主既問題, 我覺得ftm應該會有少少advantage, 但未必會因為你係ftm而選取你既小朋友.... 可能當兩個表現相若既小朋友時, 而又有ftm配合就可能佔優了.....

作者: ting-ma    時間: 12-11-15 00:01

作者: venuscyc    時間: 12-11-15 00:04     標題: 回覆:Vana 的帖子

我同你的情況相若,分別是我小女兒已出生。
我想講:我也是一個高學歷的ftm。但我倒不覺有benefit 到喎,是我女兒表現差?是我表現差?
會唔會工作一欄要填ftm? 我一向填家庭主婦,是否錯了?

作者: amberpan7    時間: 12-11-15 00:49     標題: 回覆:如果係FTM, 收既機會會大點嗎

我想請問如果有請工人,但留在家冇做野嘅媽咪叫唔叫做FTM?

作者: waiting046    時間: 12-11-15 00:51

我係在職媽媽, 我平日都係靠工人做家務, 自己就抽多D時間陪亞囡玩, 睇書... 放假都要自己做家務, 帶亞囡去街市見識一下, 去下圖書館, 公園...雖然我唔知咁做啱唔啱, 但總是想同亞囡親密D. 今年亞囡都報K1, 我都有懷疑過FTM係唔係著數D, 而自己學歷唔高, 又唔係大公司, 就算職位高, 都係冇用. 唯有指望亞囡乖乖地去面試, 自己答問題唔好出錯. 等待幸運之神降臨!
作者: Happylovehappy    時間: 12-11-15 01:05     標題: 回覆:babeBBDoll 的帖子

100%Agree. Support!

作者: Happylovehappy    時間: 12-11-15 01:06     標題: 引用:我是FTM,我也是+overseas+degree+holder,+

原帖由 babeBBDoll 於 12-11-14 發表
我是FTM,我也是 overseas degree holder, 我冇請工人的,我就是天天在家中照顧小朋友,全年無休的,FTM都 ...
100% Agree! Support!

作者: oooasis    時間: 12-11-15 01:24

想問下你地係填全職媽媽,還是家庭主婦?
作者: cani09    時間: 12-11-15 01:44

"主婦"
作者: monyshek    時間: 12-11-15 02:06     標題: 引用:想問下你地係填全職媽媽,還是家庭主婦?

原帖由 oooasis 於 12-11-15 發表
主婦

作者: happy.rita    時間: 12-11-15 02:45     標題: 回覆:如果係FTM, 收既機會會大點嗎?

啲幼稚園報名表要填咁多「詳細個人資料」-- 父母職業、職位、學歷、校名(有啲連小學都要填埋),如果學校唔睇的話,問嚟做乜?但呢啲資料都係「改變唔到嘅事實」,而且無人知面試表現和各項背景嘅「比重」。如果你小朋友面試表現好好,但因為父母嘅背景或者唔係ftm,而唔收,咁你都未必想俾小朋友入去讀啦。

作者: ella1029    時間: 12-11-15 08:34

我自己都係在職媽媽...當bb差不多入讀PN時...我已經想轉FTM自己湊返, 因為真係唔放心比工人(試過係屋企都撞損晒), 返到屋企問工人點解, 只係話:I don't know ar....真係心都痛埋.....同老公商量過..大家意見不一..仲鬧交..最後都係要繼續工作!!!
作者: DCMaMe    時間: 12-11-15 09:42

本來都唔想講, 但實在想申訴吓, 我自己亦係一名擁有高學歷 (碩士) 的FTM, 本來有一份非常滿意的工作, 買名牌, 去high tea, 做facial, 做spa. 一年幾次外遊果種.

但我放棄以上所有的野, 年中無休, 每日只是紮起頭髮, 一絲不拘咁去帶個仔返學,去公園玩, 陪佢畫畫, 讀書. 我本身有請工人, 同Vana一樣, 從不假手於人. 小至呀仔食飯飲水, 大至沖涼訓覺, 從來都係親力親為.  嚟緊工人姐姐走啦, 亦無打算再請, 自己做埋.

我想講的係, FTM的付出的而且確係好大, 係付出一整個人同佢地的人生, 我從無諗過呢樣野會唔會有分加, 從來唔會在計算呢樣野係咪有jetso, 我的付出一直都係為孩子去諗, 為他能有個美好的童年出發, 如果做每一樣野都在計算別人, 或自己有咩蝕底, 我覺得咁樣做人好辛苦. 亦唔係父母應該教導小孩的.

我好明白, 如果可以,好多媽媽都想日日對住自己的小朋友, 我有好多朋友都係Working Mum. 我好appreciate佢地對小孩子的付出, 對家庭的support. 要做得好真的不易.

所有媽媽加油吧!!!! 與其用時間去想其他不知道的事, 倒不如用時間去看一看自己的孩子, 是多麼的可愛, 多麼的想跟媽媽一起玩.
作者: eebabyma    時間: 12-11-15 10:00     標題: 引用:想問下你地係填全職媽媽,還是家庭主婦?

想問下你地係填全職媽媽,還是家庭主婦?
我填"家庭主婦"

作者: angelaywtang    時間: 12-11-15 10:21     標題: 回覆:ella1029 的帖子

我覺得冇咩關係。我自己係FTM,但我認識D返工Mommy其實仲辛苦,工作壓力大之餘返來又要湊仔。所以我好理解佢地,我都覺得學校吾應該以呢個作為標準。

作者: KTP    時間: 12-11-15 10:43

其實好難去想學校的想法, 因為有些名校, 好鐘意在職媽媽, 她們有經濟能力,
有$出去學興趣班, 暑假去歐遊, 因學校暑假後回來會問小朋友去了什麼地方旅行, 學校要買什麼用品, 雜費等都付得起.
作者: babeBBDoll    時間: 12-11-15 10:47     標題: 引用:Quote:babeBBDoll+發表於+12-11-14+22:14+

原帖由 ting-ma 於 12-11-14 發表
Dear babe BB Doll, eebaby ma,

好想同2位做朋友, 我都係放棄工作的全職媽..local degree holder, 請工人 ...
你好呀,有空可以交流一下

作者: babeBBDoll    時間: 12-11-15 10:50     標題: 引用:Quote:Shamuslau+發表於+12-11-14+18:52+非

原帖由 ting-ma 於 12-11-15 發表
非常認同ftm在家洗衫煮飯好正常, 老實說亦為小孩做榜様, 係香港個trend 太rely on 外傭, 歐美日本好多都係 ...
totally agree

作者: lalawowo    時間: 12-11-15 12:33     標題: 回覆:如果係FTM, 收既機會會大點嗎

大家各有取捨,視乎你認為返工揾錢定陪伴孩子成長重要。我本身都是高學歷高薪,當我孩子一歲時轉做ftm. 少了我份糧,生活一定無以前過得好,但我跟老公的想法都是陪伴孩子成長是最重要的,時間過了就追不回來,所以就算節衣縮食我們也不介意,況且一到三歲不用比太多的物質享受,重要的是有父母陪伴和教導他待人接物/自理能力等。我好欣賞有些在職媽媽能兼顧事业和家庭,我自問自己目前做不到,不過還是希望待孩子長大後能重投工作。

作者: 阿早!    時間: 12-11-15 12:36

eebabyma 發表於 12-11-15 10:00
我填"家庭主婦"
me too, Housewife.
作者: cat8141210    時間: 12-11-15 12:40

Happylovehappy 發表於 12-11-14 17:23
人地咁多間學校都問呢個問題,就知FTM对小朋友成長好啦!学校,老師有他們的專業知識,知道甚麼对小朋友重要 ...

我諗你曲解左我既意思了~
係EK同我傾開計既媽媽都一向知道我教小朋友係事事都親力親為,
我係WORKING MAMA,
但唔代表我乜野都交比人做,
我日頭要返工,
日頭就由62 99幫手照顧個女,
直至近來我大肚,
下年三月就要生多一個小朋友所以先係呢個月尾請個工人回來幫手,
但"亦不代表"我會放手比個工人全力湊我既小朋友而自己去玩樂同打牌,
因為我絕對唔係呢D咁既人,
所謂請個工人回來,
係因為自己62 99係幫到手但你叫兩個老人家怎可能兩個人的住兩個咁細既小朋友??
工人不代表父母呢個我很清楚,
好難想像果D完全放手比工人湊等工人帶壞小朋友既人係點諗,
當然工人不能代替媽媽,
你都唔會覺得自己做FTM就=工人吧?
我自己媽咪都係FTM,
好明白FTM做好多野但冇人識欣賞既無奈...
我自己就好尊敬FTM的,
你地好彩同埋有勇氣放底一切去全日湊小朋友,
非常之敬佩你地,
但希望你地都明白我地WORKING MAMA既無奈,
我地唔係自私唔想湊自己既小朋友就出去工作,
要明白呢個年頭,
如果淨係靠自己個老公出去搵食,
真係夠嗎?
可能你地話我地唔可以咁諗果陣係因為你地好彩唔洗養家供樓,
但不代表我們WORKING MAMA不理事,
好多時老師在我返工期間打比我話個女點點點,
我一樣會扔底所有工作交比同事/下屬立即去學校了解,
放工我一樣會用所有時間同個女玩直至個女訓覺為止,
所以如果學校第一考慮媽媽是否FTM而因為咁唔收小女,
咁唔緊要架,
因為我都不想子女入呢D不近人情的學校,
以上個人意見,不喜勿插!

作者: cat8141210    時間: 12-11-15 12:42

Joiv 發表於 12-11-14 18:02
回復 Happylovehappy 的帖子

我地呢的在職媽媽當然非常明白你所講道理啦,講得衰的『鬼唔知阿媽係女人未? ...

認同!!
我都唔知幾想日日去接個女返學放學,
我一直都覺得呢D係我見證唔到個女成長既其中一個遺憾,
但係要搵食有咩辦法呢?

作者: cat8141210    時間: 12-11-15 12:55

Shamuslau 發表於 12-11-14 18:52

係架我初時聽到我老公咁講我都覺得佢唔了解FTM既意義架,
但奈何如果我做FTM既話會連樓都供唔起仲要去99度寄人籬下,
比著係你地會有何感想?
應該冇人會好喜歡跟99住的吧?

PS.我之前已經同99一起住了3年,
大家一直都好好相處,
從來都沒鬧交的,
可是人要有自己的空間所以先好想搬出黎...
家下住緊果度仲要係租樓ONLY...

我都知我老公呢句野係好難聽但我都只可以無奈接受,
大家都可以好理直氣壯咁話自己係高學歷FTM,
但都想好似你咁做FTM,
我都是OVERSEAS DEGREE既WORKING MAMA,
同埋請個工人唔係好高尚,
係因為我有需要先會請姐,
錯過小朋友既成長冇人想的,
但如果你覺得我講野有得罪你既咁真係唔好意思,
或者我唔係好似你地咁唔洗顧呢樣果樣,
我大肚仲要返工我都唔想的,
我大住個肚收工回家一樣要做果日冇人幫到手做既家務同埋一樣要陪個女,
遲下仲會多一個初生BB我都唔知我可以點做,
所以先冇辦法請個工人幫下手,
呢D唔係高唔高尚問題而係生活迫人,
我搵幾多錢都冇用,
因為所有錢都係用黎多養一個BB同埋租樓住,
想比個女學乜學乜都比老公BAN住係因為要睇"送"食飯...
到今時今日我個女都仲係未有冇固定的興趣班比佢學,
因為我儲果丁屎咁多既錢都唔敢洗,
究竟幾時要用果筆死慳死抵既錢去買一層夠4個人住既樓我都唔知,
希望你地會了解多D WORKING MAMA,
唔係要鬧交,
只係講返我身為WORKING MAMA既情況.
以上個人意見不喜勿插!謝謝!

作者: JC_mami    時間: 12-11-15 12:58

可能天下父母心,大家都只是想俾最好的小朋友,
我相信無論是在職或全職的媽媽,
都有自己的困難。
回應樓主,我本身是全職媽媽,
上年阿仔考pn,真是不覺有著數,
反而大仔有真正的著數。
作者: cat8141210    時間: 12-11-15 13:07

ella1029 發表於 12-11-15 08:34
我自己都係在職媽媽...當bb差不多入讀PN時...我已經想轉FTM自己湊返, 因為真係唔放心比工人(試過係屋企都撞 ...
同意,
所以話囉..
我都想做FTM呀,
奈何自己老公會唔認同,
咁我地可以點呢,
同埋真係好多考慮,
搵多個錢往往唔係自己享受或比小朋友學呢樣果樣,
而係生活需要,
下下層樓都係"預埋你供"...
唔返工總會有人比說話FTM聽,
如果你地99唔會比說話你地聽既,
咁你地真係好彩...

作者: cat8141210    時間: 12-11-15 13:11

DCMaMe 發表於 12-11-15 09:42
本來都唔想講, 但實在想申訴吓, 我自己亦係一名擁有高學歷 (碩士) 的FTM, 本來有一份非常滿意的工作, 買名 ...

好同意你既講法,
都好羨慕你可以放棄高薪厚職做FTM...
只係我生活迫人,
如果我真係有幸做到FTM,
我絕對唔會請工人幫手,
因為朋友間對於工人既劣行事件實在太多,
黎緊果個工人我都係第一次請,
我都好驚會有咩事,
所以我打算裝IP CAM在公司昅實屋企...
真係好灰...

作者: JC_mami    時間: 12-11-15 13:19

回復 cat8141210 的帖子

其實妳有老人家睇住都應該好安全,我個仔出世頭半年由工人帶,
真是日日返工心掛掛,
Iphone不離手,睇住家中情況,最後是我老公投降,
叫我返屋企湊仔,因為連佢都唔放心,
可能是我個工人唔多掂啦!
佢夠膽連m巾都放入洗衣機洗,死未。

作者: yanip001    時間: 12-11-15 13:35

回復 oooasis 的帖子

填 "Housewife"/ "家庭主婦"
應唔係填"Full Time Mum" 啩!

作者: cat8141210    時間: 12-11-15 13:38

JC_mami 發表於 12-11-15 13:19

其實妳有老人家睇住都應該好安全,我個仔出世頭半年由工人帶,

我都好驚自己係咁好快會痴線...
我自己個CASE係62已退休,
99是家庭主婦,
兩人都年過70,
99算係明白事理,
但有時都講佢唔聽,
不過唔係過分果種,
但總是不肯跟我合作比我買既玩具同埋CD個女玩同學習,
一日到黑開住個電視比我個女睇,
睇到阿女眼都痛埋,
我個心真係好痛...
99有教阿女ABC,
可是佢係"有限公司"幫唔到D乜,
佢都有一直講叫我地唔好比個女返PN又話佢乜都唔識講冇人理在學校會好慘...
但佢又唔明佢返學係好事,
因為在家對住62 99佢地絕對唔會帶我個女出去見識下,
一日到黑對住四幅牆...
我大左肚請工人呢件事,
老公已經同99爭執左3個月,
因為62 99心態係驚工人搶孫吧?
我不清楚他們的想法,
我只是想叫個工人來幫忙做家務,
希望99湊住兩個小朋友工人只是幫輕下ONLY,
奈何99發老皮話你地請工人的話我兩個都唔湊,
或者你地唔請工人我兩個湊晒,
你地會唔會相信兩個70歲以上的老人家有能力湊一個兩歲幾既小朋友+一個初生BB?
會辛苦到佢地痴線囉...
我唔想老人家辛苦先會咁打算,
所以如果自己可以做FTM,
我一定唔會請工人,
家下驚緊工人來到如果做得唔好我可以點算...
日日昅住個CAM都唔係辦法...
到最後如果真係咁不幸,
我會迫個老公比我做FTM,
但到時後果係點真係難以想像,
可能係同個老公鬧交或者一家四口又要回99家寄人籬下...
BTW,
你仲有冇再請工人幫手?

作者: JC_mami    時間: 12-11-15 13:56

沒請啦!一腳踼。我反而羡慕你有老人家幫到手。FTM真是好困身,最慘是沒病假,
最近自己發燒,得一對手,真是好辛苦。

作者: Heyheyjoyjoy    時間: 12-11-15 14:11     標題: 回覆:如果係FTM, 收既機會會大點嗎?

全職在職媽媽都是在自己能力許可下比小朋友最好的,我現在有番工,大學一級榮譽,大公司,人工不錯,雖然我都擔心有人比說話我聽,但我細b出世後都考慮做ftm,只為覺得小朋友現在需要我,等佢唔駛我陪再番工,當然到時一定冇現在的人工同事業啦。所以既然大家都為小朋友做困難的決定,互相支持吧!

作者: oooasis    時間: 12-11-15 14:11

大家都係媽咪,無論返工定全職,我相信都好愛仔女。所以無必要一定要分個勝負好壞,去分化全職媽媽同返工媽媽。
母親的偉大是不分返唔返工的。
我覺得女人真正的偉大在於,當家庭需要錢時,我地便奔赴職場賺錢養家;當家庭需要照顧時,我地便放棄一切回家照顧仔女。
亦慶幸現代社會比女人有選擇的權利。每個家庭根據自身的環境,經濟狀況,家人意見去做出選擇。
但唔需要去批評同貶低一些同自己唔同選擇的家庭。

作者: cycream    時間: 12-11-15 14:31     標題: 引用:大家都係媽咪,無論返工定全職,我相信都好

can't agree more!

作者: breadbb    時間: 12-11-15 14:55     標題: 引用:大家都係媽咪,無論返工定全職,我相信都好

講得好好

作者: cclemon2009    時間: 12-11-15 15:20

你都好,有人幫你,我老爺奶奶一直吾肯幫手,請過工人,工人走佬,最後返托兒所乍,我好嬲佢地,好彩,我個仔返托兒所後,自理能力好,算獨立,所以K1面試時都肯合作。不過,呢斷時間我好辛苦,放工後,要煮飯,家務和親子,和FTM無分別。我一月生第二個,無法下又請工人,工人做左2個月,比辭職信我,佢現在無乜工作,因為我仔返全日班,我比佢激死,話想搵份更好,過兩日又話留低,我現在買佢怕,工人真信吾過,cat ,小心啲工人!

作者: cat8141210    時間: 12-11-15 15:35

JC_mami 發表於 12-11-15 13:56

沒請啦!一腳踼。我反而羡慕你有老人家幫到手。FTM真是好困身,最慘是沒病假,
我好明白你既感受...
但你睇我好我睇你好啦...
我都好想做FTM,
可是我唔做野既話,
屋都唔會有...
我覺得最少要有自己既空間果陣,
我先可以有資格考慮做唔做FTM,
因為如果我家下轉做FTM,
我日日要面對既,
唔止係兩個小朋友,仲要對住埋62,99...
佢地幾廿歲我實在唔忍心/唔想佢地一野湊兩個...

作者: cat8141210    時間: 12-11-15 15:52

cclemon2009 發表於 12-11-15 15:20

你都好,有人幫你,我老爺奶奶一直吾肯幫手,請過工人,工人走佬,最後返托兒所乍 ...
唉...大家都一樣係咁慘...
所以我講請工人唔係人地所諗咁高尚,
只係我地WORKING MAMA冇得選擇先會迫於無奈咁做,
正如頭先有人講,
全職媽媽同在職媽媽都一樣偉大又何必分勝負同埋對號入座?
現今的女人多數都係有學歷同事業,
係我心目中只要係"肯生小朋友既女人"已經係最偉大同可敬的,
所以人地對我既批評如果係過分我都唔會理會,
正因為係呢度人人既學歷同家庭背景都唔同,
大家都只係討論唔係要爭拗d乜,
頭先有幾位係呢度識既朋友都pm我叫我唔好為一d唔明白事理既人勞氣會影響到自己身體,
想講我都冇話好勞氣,
係職場上大把呢d人,
衰過呢d人既都一堆,
我又點會為左人地幾句野而嬲呢?
講返工人問題,
我62 99成日都覺得自己根本係同一時間湊得掂一個兩歲幾既小朋友同埋一個初生BB,
係佢地既字典上係冇野唔得既,
成日都話自己後生果陣生五個都湊得掂,
但佢地總係唔明佢地後生果陣只係30-40歲,
但係佢地家下已經係70歲了,
同埋要明白70+既老人家,
係咪應該要享受人生而唔係日日在家"看牛"?
佢地如果開口話唔幫我地湊我地都唔會勉強佢地,
但佢地家下係都叫我地唔洗請工人,
但我好驚佢次次同我老公嘈果陣就發老皮大叫"我唔湊你個女啦!!!聽日唔好帶佢黎呀!!!"
跟住次次都係我第二朝帶埋個女去佢家講晒對唔住咁叫佢幫幫手湊因為我要返工...
仲要明明唔係我同佢嘈,
但次次我老公都迫我去做呢個醜人,
有好幾次我去求佢果陣佢比好多"說話"我聽我直頭喊左出黎,
之後佢都怕左我話"你家下咁樣,我唔幫你湊仲有邊個會幫你呀"....
當時真係好難受...
自己又唔係搵唔到錢但老公就一直為左62 99唔比請工人而要我次次咁求人做野...
可能我薄面皮我覺得自己委屈...
但有工人一樣頭痕,
因為我請呢個工人果陣已經同AGENT講明我係將會有一個初生BB要湊,
果陣搵左好耐都冇工人肯接我呢個JOB,
所以家下好驚工人黎到會嫌辛苦突然走佬,
CCLEMON,咁你之後打算點?

作者: ting-ma    時間: 12-11-15 17:58

作者: kelly0204    時間: 12-11-15 17:58

其實我本身開頭都係FTM,,但依家小朋友返左PN所以可以出返黎個下PT JOB....
你嘅情況我都有遇過.....
坦白講,,,,如果6299都年過70嘅話,,,身力同氣力都差一些(COS我小朋友開頭係62湊嘅,但奈何到佢地識行識走時,邊有可能夠佢地呢D小魔怪快呢?所以先做FTM照顧下小朋友)
一個都還可以嘅,但兩個一齊走,一個走東一個走西就人都顛.....

作者: Vana    時間: 12-11-15 22:59

venuscyc 發表於 12-11-15 00:04
我同你的情況相若,分別是我小女兒已出生。
我想講:我也是一個高學歷的ftm。但我倒不覺有benefit 到喎,是 ...

其實我地唔應該咁著眼benefit左係邊到..... 兩母女/ 子間既感情係一點一滴累積.... 更加唔好講咩表現咁啦.....

我相信你日日夜夜咁照顧住小朋友, 佢地係感受到... 個種intimacy係無野可以代替到架.... (當然我唔係話在職媽媽就無呢種bonding...只係我地ftm有更多共同機會制造一齊既美好memory)

我之前上左一個child psycho既course.... 個導師都話所有野都係建基於同小朋友既關係上.... 佢地識乜做到乜唔緊要, 只要我地同佢關係好, 之後乜野都易教 or 糾正 or lead 佢地既方向.... 大約係咁上下...

anyway, 大家努力啦

作者: ching_800322    時間: 12-11-15 23:14

cat8141210 發表於 12-11-15 15:52
唉...大家都一樣係咁慘...
所以我講請工人唔係人地所諗咁高尚,
只係我地WORKING MAMA冇得選擇先會迫於無奈 ...
其實FTM 或WORKING MA 都各有困難的地方, 總有時會身不由已。 大家都係用自己覺得最好的方法去協調屋企同小朋友,有人犧牲小事業, 有人犧牲了親子時間, 所以大家都唔使咁認真, 我相信得閒上黎八下的, 都係有心教好小朋友的好媽媽!!

作者: Vana    時間: 12-11-15 23:22

DCMaMe 發表於 12-11-15 09:42
本來都唔想講, 但實在想申訴吓, 我自己亦係一名擁有高學歷 (碩士) 的FTM, 本來有一份非常滿意的工作, 買名 ...

你真係講中哂..... 我都係一個有學歷既ftm..... 未有bb前有一份十分理想既工作....最鍾意做facial/ spa (雖然而家都有做, 但以前係去海港城做..... 而家只可以隔好耐襯個囡nap time先係屋企附近事但做).... 一年幾次外遊更加變左無可能...

基本上自阿囡出世以黎, 我都未試過離開過佢超過5小時...... 去到邊都帶住佢, 煮飯比佢食, 煲涼茶, 整小食, 又要成日唔同款, 真係好似你講..連飲水都要理....仲有記住今日有無poo poo etc.... 以前返工做既野好多元化, 而家每日滿腦子都係芝麻小事但又對於個囡黎講係好重要既事........ 以前著靚靚返工, 而家一年到尾都係著波鞋.... 手袋變backpack....總之比我工人更工人....

我其實真係好鍾意返工, 做野..... 又可以見下人.... 同埋唔駛一日到黑淨係對住小朋友講野...但我明白到如果我將小朋友淨係交比工人/ 老人家照顧....佢既生活, 性格都可能同而家好唔同.... 對各事物既價觀亦好需要我從旁引導... 而且時間過左就過左, 我真係好希望同佢而家個種親密既關係可以build up and prolong得更好....

作者: ting-ma    時間: 12-11-15 23:28

作者: babeBBDoll    時間: 12-11-15 23:56     標題: 引用:+本帖最後由+ting-ma+於+12-11-15+23:30+編

原帖由 ting-ma 於 12-11-15 發表
我細個都係婆婆嫲嫲湊架,咁岩既仲要我阿嫲係D勁偏心重男輕女既人,所以我自己想一手湊大個小朋友自己教

作者: DCMaMe    時間: 12-11-16 08:52

回復 Vana 的帖子

我相信我們的付出係會有回報的, 未必係D咩實質上的野, 但果種關係, 果D開心的時光, 我相信當我們年紀大了, 我們和我們的小孩都會記得.

當他們長大後, 那些印記便會是閒話家常的一部份, 我們可報以微笑, 又或加作笑談. 好一幅開心的家庭圖像. 無論FTM or Working Mum, 這都是你們應得的,所有媽媽共勉之!!

作者: ting-ma    時間: 12-11-17 00:08

作者: babeBBDoll    時間: 12-11-17 20:06     標題: 回覆:如果係FTM, 收既機會會大點嗎

係呀,我婆婆好錫我,我出世到五歲星期一至五都係佢湊我,星期六,日我媽咪先得閒溱我,所以同婆婆好好感情,我地今日都同左婆婆去食下午茶 haha 所以當我大肚時已經準備好自己湊小朋友,希望親力親為同佢感情更好

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5