教育王國

標題: MOS THINK 家長 [打印本頁]

作者: littlejj1104    時間: 12-11-14 09:11     標題: MOS THINK 家長

有無讀緊MOS THINK 既家長可以分享下THINK 收左我個女PN ,PM offer

作者: BCoLick    時間: 12-11-14 15:47

我都係呀, 有冇現讀緊的家長可以比D意見? 好似每日共有15分鐘英堂咋喎..
作者: Suki妹    時間: 12-11-14 15:52

打去問咗~英文係半個鐘至四十五分鐘~普通話就十五分鐘
作者: hyde1111    時間: 12-11-14 16:33

30~45 分鐘英文是全天班還是半日班?
我昨天打去問, 是15分鐘英文, 15分鐘普通話 (半日)
大家真的為了這15分鐘的英文  沸騰ing...
作者: Suki妹    時間: 12-11-14 16:51

我問果陣係講明半日呀~
作者: THSo    時間: 12-11-14 17:33

我都打左去問, PN半日得15 mins 英文咋喎~~
30-45 mins 係咪 K1 呀??
作者: Suki妹    時間: 12-11-14 18:23     標題: 回覆:THSo 的帖子

我係問PN,我仲問係咪唱遊形式,佢答唔係,係有Circle Time~不過無論佢係15mins定30mins,我都會揀讀佢

作者: pure_carol    時間: 12-11-14 21:36     標題: 回覆:MOS THINK 家長

我今朝問都係15分鐘英文

作者: ha.haa    時間: 12-11-14 21:42

每日15分鐘英語就真的太少太少了
作者: littlejj1104    時間: 12-11-14 23:35     標題: 回覆:BCoLick 的帖子

我都覺得每日只有15min 太少而且學費唔平!!所以而家仲考慮緊!

作者: juneforgbb    時間: 12-11-15 01:16

我仔係報英/粵班, 所以預左英文時間唔係好多, 特別係PN, 始終得兩歲人仔
Think好似有國際班, 國際班應該係全英的
作者: zchow    時間: 12-11-15 10:01

回復 juneforgbb 的帖子

你講得啱,

其實THINK個website都有講:

以下是朗思為每個雙語班兒童的語言發展所訂立的目標:
兩歲 :兒童能流利地以母語溝通。

所以大家認為英文堂時間短係啱的.雖則話英文堂/普通話堂時間短,佢都都學到野架.

其實真係好睇各家長想要d乜,在我而言,我會先俾小朋友學好母語先,始終2歲人仔,好多都係啱啱先識講野,日常接觸都係母語多,以佢接觸得最多的語言學習,會容易掌握d.而且2歲人仔來說,我最想佢學習到自理/禮貌/合群,同埋鐘意返學,知識上的學習,k1先都未遲.

think的k1係分英粵/英普/國際班,英文時段多.

作者: hyde1111    時間: 12-11-15 10:49     標題: 引用:回復+juneforgbb+的帖子 你講得啱,:good:

原帖由 zchow 於 12-11-15 發表
我都同意你講的!

作者: Suki妹    時間: 12-11-15 11:01

agree! 始終兩歲,要慢慢學習先對個小朋友係好~
作者: THSo    時間: 12-11-15 13:04

無錯!我都同意2歲先學好母語,K1先正式學英語都未遲。
作者: hyde1111    時間: 12-11-15 14:25

我剛剛打去MOS THINK.陳校長聽電話的~
他說我們一定有40分鐘左右的英文 for半日~
要我幫他們平反喔!
作者: THSo    時間: 12-11-15 14:27

hyde1111 發表於 12-11-15 14:25
我剛剛打去MOS THINK.陳校長聽電話的~
他說我們一定有40分鐘左右的英文 for半日~
要我幫他們平反喔! ...
哈哈,咁你有無話佢聽電話d職員話得15分鐘呀?!>.<

作者: hyde1111    時間: 12-11-15 14:37

有啊~我說現在好多人討論MOS  THINK的15分鐘英文堂....因為有人親身打去問得到答案是15分鐘.她說絕對不可能只有15分鐘的....
作者: Toeyyipbb    時間: 12-11-15 15:34

回復 hyde1111 的帖子

Good news

作者: THSo    時間: 12-11-15 16:24

太好了~~ Thanks Thanks. ^_^

作者: cherry_wan    時間: 12-11-15 16:26

大家選think的原因係咩呢?
作者: lulub612    時間: 12-11-15 17:09     標題: 回覆:MOS THINK 家長

但覺唔覺校舍真係細得好緊要?3/4間房仔點塞百幾人?

作者: dotty6    時間: 12-11-15 18:06     標題: 回覆:zchow 的帖子

support!

作者: myemmie    時間: 12-11-15 19:24     標題: 回覆:MOS THINK 家長

其實係有四間課室,一間音樂室。
但我見GF都係一樣,點解又冇人話佢細嘅?
我覺得要有大校舍,就得康傑最寛濶,空間大,環境都不錯。

作者: myemmie    時間: 12-11-15 19:25     標題: 回覆:MOS THINK 家長

更正:Think係有五個課室同一個音樂室。

作者: msalice    時間: 12-11-17 08:02     標題: 回覆:MOS THINK 家長

如果有用緊n班服務媽媽分享下小朋友现在嘅學習情況就好喇!真係唔多資料可了解呢間學校的教學運作。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5