教育王國

標題: 有邊間幼兒園用蒙特梳利教學模式? [打印本頁]

作者: buibuima    時間: 12-11-5 00:12     標題: 有邊間幼兒園用蒙特梳利教學模式?

想想幫囝囝揾間用蒙特梳利模式嘅學校,除救世軍及玫瑰崗外,仲有邊間係用這教學法呢?請賜教。萬分感激!
作者: charlesleung888    時間: 12-11-5 00:49

回復 buibuima 的帖子

九龍城: 劍鳴,神召第一小學暨幼稚園黄大仙: 基督教恩苗東九龍幼稚園
葵青區: 救世軍大窩口幼兒學校
中西區: 蒙特梳利國際學校,香港蒙特梳利國際學校

作者: ekhc    時間: 12-11-5 00:59

Woodland 部份分校都係
作者: hebe2010    時間: 12-11-5 08:09     標題: 回覆:有邊間幼兒園用蒙特梳利教學模式?

平安堂

作者: hebe2010    時間: 12-11-5 08:10     標題: 回覆:有邊間幼兒園用蒙特梳利教學模式?

平安堂

作者: audreypower    時間: 12-11-5 15:03

天后International Montessori School
作者: TTT520    時間: 12-11-5 15:08

九龍塘: infinity children
作者: caramom    時間: 12-11-5 17:57

Discovery Montessori School
作者: buibuima    時間: 12-11-6 01:03

回復 charlesleung888 的帖子

charlesleung888 , 多謝您提供的資料!!
神召會的網頁中並沒有提及會採用蒙特梭利教學法,不知是否我找錯學校。
雖然我好想幫仔仔報劍鳴,但因他是31/8/2011之后出世,劍鳴註明拒收,:(
唉!而我又太遲揾幼兒園資料,差不多間間好啲嘅都截晒止,可能注定仔仔無幼兒園讀啦。
無論如何謝謝你!

作者: buibuima    時間: 12-11-6 01:05

回復 ekhc 的帖子

ekhc ,謝你回覆,Woodland 各分校也不太就腳
作者: buibuima    時間: 12-11-6 01:08

回復 hebe2010 的帖子

請問1.平安堂的學校全名是什麼?2.在那地區?
作者: buibuima    時間: 12-11-6 01:12

回復 audreypower 的帖子

謝謝回覆,可否分享那兒的課程好嗎?另外,在相關網頁找不到收費,唔好多少錢一堂,每堂幾耐呢?
作者: buibuima    時間: 12-11-6 01:15

回復 TTT520 的帖子

謝謝你回覆,infinity children 好似唔係幼兒園,請問infinity children的課程是否幫到幼兒呢?可否分享一下?

作者: buibuima    時間: 12-11-6 01:16

回復 caramom 的帖子

Thanks for your reply! That's too far away from my home.
作者: chowqv    時間: 12-11-6 15:56

東華三院轄下幼稚園/幼兒園都係用呢套教學模式。

作者: caramom    時間: 12-11-6 22:35

buibuima 發表於 12-11-6 01:12
回復 audreypower 的帖子

謝謝回覆,可否分享那兒的課程好嗎?另外,在相關網頁找不到收費,唔好多少錢一堂 ...

The annual tuition for K1 (3 yrs old) is $88,000 (10 instalments), I think the fee for nursery is within this range.
http://www.edb.gov.hk/FileManager/EN/Content_514/548430.pdf

作者: littlemma    時間: 12-11-8 01:08     標題: 回覆:caramom 的帖子

神召第一小學幼稚園係用蒙特梭利教學的,我囡囡上星期面試K1,個校長已經說明了,另外,香港基督教農圃道幼兒園亦是用蒙特梭利教學的。兩間都收左我囡囡。我宜家諗緊讀邊間好

作者: fafapot    時間: 12-11-8 01:22     標題: 回覆:有邊間幼兒園用蒙特梳利教學模式?

其實你係咪想揾愉快學習,啟發思維嘅幼兒園? 你個係細B, 今年揾資料出年先報咪仲好

作者: TTT520    時間: 12-11-8 13:19

如果你要正統式O既幼稚園, 咁infinity 的確唔係.  但佢教學係用蒙特梭利模式, 以我所知佢地採用混齡制, k1-k3 o既小朋友都係同一個課室做"工作".  小朋友返學可以自由選擇自己喜歡o既教具去做工作, 好似某段時間會跟老師安排o既工作/課程去學習.  

學校重視比學生學習自理, 由去toliet, 到飲食, 到學習都係.  佢地重視親子活動, 同活動式學習.  每月會有field trip, 不同時節有不同o既主題活動.  

我唔太清楚佢地幾時會比小朋友學習用筆寫字, 你想了解多o的最好打去學校問下.

作者: teambuilder    時間: 12-11-8 13:32

Hong Kong Preschool (Kowloon Tong)
作者: scorpy    時間: 12-11-9 20:30     標題: 引用:回復+buibuima+的帖子 九龍城:+劍鳴,神召

原帖由 charlesleung888 於 12-11-05 發表

九龍城: 劍鳴,神召第一小學暨幼稚園黄大仙: 基督教恩苗東九龍幼稚園

作者: zhouyier    時間: 12-11-9 22:27

請問用蒙特梭利法教有什麼好處及是怎樣教?
作者: walalala    時間: 12-11-9 22:33     標題: 引用:請問用蒙特梭利法教有什麼好處及是怎樣教?

原帖由 zhouyier 於 12-11-09 發表
請問用蒙特梭利法教有什麼好處及是怎樣教?
我也知

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5